26 Φεβρουαρίου 2008

...η γοητεία της παλιάς Αθήνας...

Αθήνα, πλατεία Κάνιγγος
Ο χώρος της Ακρόπολης πριν καθαριστεί από τα κτήρια
Αθήνα, οδός Γεωργίου Α, προς δάσος Λυκαβητού
Αθήνα, άποψη της Βουλής, στο βάθος η λεωφόρος Συγγρού και η θάλασσα
Αθήνα, Εθνικό Μουσείο
Αθήνα, Λεωφόρος Συγγρού
Θέα από το Θέατρο Διονύσου, 1913


Όποτε χαζεύω παλιές φωτογραφίες και καρτ ποστάλ από την Αθήνα, αγαλλιάζει το βλέμμα μου από την ομορφιά. Θεωρητικά η Αθήνα είχε τις καλύτερες προδιαγραφές για να αποτελεί μια από τις ομορφότερες πόλεις. Βρίσκεται σε εξαιρετική γεωγραφική τοποθεσία, περιτριγυρίζεται από βουνά και θάλασσα. Σύμφωνα με συγγραφείς παλιών χρονικών, η Αττική είχε πάντα ένα εξαιρετικό κλίμα. Όμως σήμερα νοσεί, κυρίως λόγω του άναρχου τρόπου που οικοδομήθηκε. Kαθώς σύμφωνα με ειδικούς, πρώτα χτιζόταν και μετά εντασσόταν στο σχέδιο πόλης. Αυτή η...αμέλεια είναι και η βασική αιτία των προβλημάτων της μετακίνησης, της έλλειψης ελεύθερων χώρων. Αρκεί μόνο να αναλογιστούμε ότι το ποσοστό πρασίνου στη πόλη της Αθήνας είναι μόλις 4%! Ίσως όμως το σημαντικότερο πρόβλημα να είναι η νοοτροπία των κατοίκων της. Καθόλου σεβασμός προς το περιβάλλον.. Όλοι οι πεζόδρομοι γεμάτοι αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Αρκεί μια βόλτα στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, σε έναν από τους πιο όμορφους πεζόδρομους της πόλης, για να συνειδητοποιήσεις το χαμηλό πολιτισμικό επίπεδο και την έλλειψη μιας κουλτούρας συνύπαρξης.

Μια ωραία ευκαιρία για ένα ταξίδι στο παρελθόν της Αθήνας είναι μια επίσκεψη στην Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη, η οποία στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο στον αριθμό 9 της οδού Αγίων Ασωμάτων. Είναι χαρακτηριστικό το μότο των υπεύθυνων της ότι θα είναι προτιμότερο όσοι θελήσουν να ασχοληθούν με την οικολογία, να διαβάσουν πρώτα ποίηση. Καθώς η οικολογία δεν είναι τόσο θέμα γνώσεων, όσο θέμα ευαισθησίας.

Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει περισσότερους από 15.000 τίτλους βιβλίων, 15.000 περιοδικά από 1.300 διαφορετικούς τίτλους, 1.000 χάρτες, 800 γκραβούρες, 20.000 φωτογραφίες, 200 παλαιά ημερολόγια. Το παλαιότερο βιβλίο είναι του 1787 και το παλαιότερο περιοδικό του 1840. Οι βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων περιλαμβάνουν 79.000 εγγραφές και 15.000 περιοδικά, ενώ έχουν επίσης καταγραφεί 500 αξιολογημένες ιστοσελίδες για περισσότερα από 400 διαφορετικά θέματα σε σχέση με το περιβάλλον. Όλο το υλικό είναι διαθέσιμο σε τέσσερις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, τουρκικά και ρουμανικά.

Η ιστοσελίδα της www.evonymos.org δέχεται 15.000 επισκέψεις το μήνα από περισσότερες από 50 χώρες. Αξιοπρόσεκτη είναι η στήλη της ιστοσελίδας «Ρώτα τον ειδικό», στην οποία ένα δίκτυο ανθρώπων παρέχει πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Τη βιβλιοθήκη επισκέπτονται καθημερινά ομάδες μαθητών και σχολεία, ιδιώτες και επαγγελματίες. Είναι ανοιχτή για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή, 16.00-20.00, αλλά να σημειωθεί ότι δεν είναι δανειστική.


153 σχόλια:

ILIAS είπε...

Και το οτι "πάνω που πήγα να σε χάσω", κολλούσε στο σχόλιό σου

"Οπ με το που εντοπιστήκαμε?? :)
Καλη αποχή λοιπόν και πολύ καλή σου ξεκούραση :)

19 Φεβρουάριος 2008 7:19 μμ"

Στην ανάρτησή μου με θέμα "Θα απέλθω για λίγο"

Και το συγγνώμη στο ότι ενώ είχα πει οτι θα περνάω από τους φίλους μου να σχολιάζω, από εσένα δεν πέρασα.

Το θεωρώ πολύ σοβαρό αυτό που έγινε και το έχω κάνει θέμα στο c-box μου.

Ήδη παίρνω τα μέτρα μου, αλλάζοντας διάφορα, αν και δυστυχώς δεν έχω πολλές τεχνικές γνώσεις...

Πάντως αυτό ου έγινε δε θα περάσει έτσι. Ήταν μεγάλη προσβολή

Συγγνώμη που βγαίνω εκτός θέματος post, αλλά είναι απαραίτητο, όπως καταλαβαίνεις...

me είπε...

πολυ ωραιο το ποστ!ενημερωτικο!
δε το ηξερα οτι υπαρχει κατι τετοιο θα το ψαξω!thanks!

Side21 είπε...

Πράγματι μια πόλη
που πραγματικά άξιζε να ζει κανείς. Που τη γνωρίσαμε μόνο από διηγήσεις και παλιά καρτ - ποστάλ.
Σήμερα η Αθήνα σε πνίγει.
Μια δυο φορές το χρόνο έρχομαι
για δουλειές και την ίδια μέρα θέλω να αποδράσω στο νησάκι μου.

Σοφία είπε...

Την Αθήνα την αγαπώ πολύ... θα μπορούσε όμως να ήταν τόσο πιο όμορφη! Κρίμα :-(

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

Γεια, καλως σε βρήκα. Όμορφο το ιστολόγιό σου, όμορφες οι σκέψεις σου, όμορφη κι η μουσική που ακούγεται.

marianaonice είπε...

Πολλές φορές ένοιωσα οργή βλέποντας την Αθήνα, της γης το δαχτυλίδι, να μεταμορφώνεται σε ένα βαρέλι με σκουπίδια και τσιμέντο!! Εμείς οι πιο παλιοί προλάβαμε λίγη από την παλιά της αίγλη και η λύπη μας είναι μεγαλύτερη όταν βλέπουμε την παραμόρφωση!! Δεν έχει όμως γλυτωμό πια και το κακό είναι ότι οι υπεύθυνοι όλων των εποχών μένουν ατιμώρητοι!!
Να είσαι καλά φίλη μου με τις τόσο νοσταλγικές φωτογραφίες σου!!
Καλό ξημέρωμα.
Υ.Γ. Στο σπίτι μου έγινε πάρτι και με την πρόσκλησή σου.

ράγες είπε...

Αχ! Τι ωραίες εικόνες!
Τα λες σωστά! Η οικολογία δεν πρέπει να είναι εξαναγκασμός η αγγαρεία, αλλά ευαισθησία, άποψη και όραμα για ένα καλύτερο μέλλον στους δρόμους!
Η αλήθεια είναι ότι κάποιες περιοχές είναι τόσο άναρχα κτισμένες που δεν σηκώνουν μεγάλες αλλαγές! Όμως πάντα υπάρχουν λύσεις που μπορούν να διευκολύνουν έστω και λίγο! Αυτό που με θλίβει είναι ότι μυαλό δεν βάλαμε! Και οι νέες περιοχές που χτίζονται, πάλι άναρχα γίνονται!Χωρίς σχέδιο από τους εργολάβους και χωρίς λογική από μας αγοράζονται! Λες και δεν θα επιβαρυνθεί ο εαυτός μας η τα παιδιά μας αύριο! Καλή σου μέρα! Ωραίο και ενημερωτικό ποστ! Φιλιά!

zentikes,dano είπε...

οσο Αυτοι θα παιζουν με την αναγκη μας να βολευτουμε σε διαμερισματακι με αυτονομη, αποθηκη,παρκινγκ,και τζακι, τοσο θα μπαζονωνται τα ρεματα τοσο θα σκεπαζονται οι γυρω λοφοι με πολυκατοικιες
οταν πρωτο ηρθα στην Αθηνα παιζαμε ενα παιχνηδι με εναν φιλο ανεβαιναμε στα Αναφιωτικα και βλεπωντας τρυγυρω ολη την αθηνα προσπαθουσαμε να κανουμε ενα υπολογισμο μεχρι που θα φτασουν τα κτηρια
πριν ενα χρονο περιπου ανεβηκα εκει πανω και ειδα οτι η Αθηνα ειχε ξεπερασει καθε μας χειροτερη σκεψη
πολυ ομορφο ποστ
ευχαριστω
καλημερα

Σπύρος είπε...

Aυτές οι εικόνες πραγματικά προσδίδουν την γοητεία της Αθήνα πρίν γίνει τσιμεντούπολη :(....Να εισαι καλα :) Καλημέρα..

Roadartist είπε...

@ ektoras: Το καλό ειναι οτι τελικα εντοπιστήκαμε. :) Να έχεις μια όμορφη μέρα!

Roadartist είπε...

@ me: Να σαι καλά, καλή σου μέρα!!

Roadartist είπε...

@ Side21 : Ακριβώς !! Θα μπορούσε να ήταν μια τόσο όμορφη πόλη, γεμάτη πράσινο, καθαρό αέρα. Τώρα ασφυκτιείς..Υπάρχουν στιγμές που ονειρεύομαι αυτή τη ζωή που λες στο νησάκι σου..Εκεί μπορείς να ζήσεις με ποιότητα που πλεον στην Αθήνα δεν υπάρχει..

Roadartist είπε...

@ Σοφία: Καλημέρα Σοφία. Και εγώ την αγαπώ πολύ. Και το ότι την έχουμε τόσο ανεπανόρθωτα πληγώσει και εξακολουθούμε να το κάνουμε.. μου φαίνεται αδιανόητο..

Roadartist είπε...

@Γιώργος Χρηστινίδης: Να είσαι καλά Γιώργο, καλώς όρισες.

Roadartist είπε...

@ marianaonice: Καλημέρα Μαριάννα κάποιοι έχουν εγκληματίσει πάνω στη πόλη της Αθήνας.. Δυστυχώς.. θα περάσω να δω το 'πάρτυ' φιλάκια!

Maria Mikro Analogo είπε...

Υπέροχες φωτογραφίες! Τη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη ομολογώ πως δεν την γνώριζα. Καλημέρες!

Roadartist είπε...

@ ράγες: Καλημέρα σου! Ακριβώς έτσι πλέον σαν να μη μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Για να ξαναγίνει η Αθήνα, τόσο όμορφη όσο ήταν παλιά, θα πρέπει..να γκρεμιστεί και να ξαναοικοδομηθεί απο την αρχή!.. Χαίρομαι που σου άρεσε το ποστ. Φιλιά.

Roadartist είπε...

@ zentikes: Καλημέρα σου!! Λατρεύω τα Αναφιώτικα..και όλη τη περιοχή της Πλάκας..Και μια δική μου συνήθεια είναι να περπατάω εκεί. Εχεις δίκιο η κατάσταση συνέχεια χειροτερεύει. Φταίμε όμως και εμείς.. οι κάτοικοι αυτής της πόλης συμπεριφέρονται σαν να μην την αγαπούν! Σε ευχαριστώ.

Roadartist είπε...

@ LOCKHEART: Ετσι ακριβώς lochheart σαν μια άλλη εντελώς πόλη..Τη καλημέρα μου :)

Roadartist είπε...

@ Μαρία: Μαρία ..τρόμαξα να σε γνωρίσω με το καινούργιο σου avatar! Ωραίο είναι! Ναι υπέροχες φωτογραφίες συμφωνώ.. Αυτές τις φωτο μπορώ να τις χαζεύω με τις ώρες..ολόκληρες μικρές ιστορίες βγαίνουν απο μέσα τους.. Φιλιά.

Love and Poison είπε...

Καλημέρα σας ;)))

Μια ερώτηση αγαπητή καλλιτέχνις που ήθελα να την κάνω εδώ και καιρό...

Σου φτάνουν οι 24 ώρες της ημέρας?

Φιλιάααααααα...

Madame de la Luna είπε...

Καλημέρα Roadartist. Ούτε κι εγώ την ήξερα την βιβλιοθήκη, αλλά αφού έβαλες και την ηλεκτρονική της διεύθυνση θα την "επισκεφτώ" πάραυτα. Έχω κι εγώ κάτι φωτογραφίες της παλιάς Αθήνας και τις χαζεύω που και που. Ενδιαφέρον έχει επίσης, να διαβάσει κανείς και τι έλεγαν οι ξένοι περιηγητές που την επισκέπτονταν τότε. Άλλος κόσμος...

Roadartist είπε...

@ Love and Poison: χαχαα καλημέρα love and poison η απάντηση είναι φυσικά ΟΧΙΙΙΙΙΙΙΙΙ :) :) :) Θα ήθελα να ήταν τουλάχιστον καμιά 60ριά!! Τι να το κάνω το 24ωρο?? Δεν μου φτάνει!! :) Ασε που σήμερα ειδικά έχω τρελό τρέξιμο..τι να σου λέω τώρα.. Σε φιλώ χαχα :)

Roadartist είπε...

@Madame de la Luna: Καλημέρα σου! Ναι και η ιστοσελίδα αξίζει να την επισκεφτείς! Φαντάσου οτι δέχεται μηνιαία περισσότερες απο 15,000 απο ανθρώπους απο όλο το κόσμο και εμείς..δεν την ξέρουμε..
Κρίμα δεν είναι?
Μου αρέσουν γενικότερα οι παλιές φωτογραφίες, όχι μόνο της Αθήνας αλλά και απο νησιά, ιδιαίτερα των Κυκλάδων! Οντως έχουν ενδιαφέρον οι περιγραφές των ξένων περιηγητών.. Αλλά αν θες να το πάμε κ πιο παλιά ακόμα και οι περιηγήσεις απο τον Παυσανία είναι πολύ ενδιαφέρουσες.. :) Τη καλημέρα μου!

Γ.Π. είπε...

Συγχαρητήρια για το ποστ! Ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες. Είναι πραγματικά πολύτιμες για μας τους νεότερους!

Eulie Aeglie είπε...

Καλημέρα πέρασα να πω και για δες σε τι βρέθηκα εμπρός. Πώς τα καταφέρνουμε και χαλάμε την ομορφιά, αυτό είναι που δεν καταλαβαίνω στους ανθρώπους. Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη ότι πρώτα πρέπει να διαβάσουμε ποίηση. Πράγματι η ευαισθησία είναι που θα μας βοηθήσει να θαυμάσουμε την ομορφιά και να την βοηθήσουμε ν’ αναπτυχθεί. Ας κάνουμε όλοι κάτι γι' αυτό σήμερα. Ας δώσουμε χώρο σε ό,τι συναντήσουμε όμορφο.

zizugataki είπε...

Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτοί που καθιέρωσαν την αντιπαροχή και τσιμεντοποίησαν την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα ονομάστηκαν εθνάρχες.
Καϋμένη Ελλάδα που σε μισούν αυτοί που σε κυβερνούν!! Και δυστυχώς κι αυτοί που σε κατοικούν!!!!
Ξέρετε τί έγραψε ένα παιδάκι στην έκθεση του πώς θα ήθελα να είναι η γειτονιά μου;¨
"Θα ήθελα να γκρεμιστούν όλες οι πολυκατοικίες."
Ας ελπίσουμε ότι οι νεώτερες γενιές θα φτιάξουν αυτά που οι προηγούμενες κατέστρεψαν 'χάριν' της προόδου!!!!!!!

H.Constantinos είπε...

Αυτό το θέμα της παλιάς Αθήνας, και πώς ήταν, και πώς θα ήταν, όχι να το συζητά κανείς, ούτε να το σκέφτεται δεν είναι... Σκέτη κατάθλιψη...
Δεν τα ήξερα γι'αυτή την βιβλιοθήκη, ενδιαφέρον.

Penthesila είπε...

Υπεροχες φωτο λογω δουλειας ειχα την τυχη να ψαξω παλαιοτερα το θεμα...σ ευχαριστω που με ταξιδεψες αλλη μια φορα....

Angel Vs Life είπε...

einai na melagxoleis pou mia toso omorfi poli exei ginei oti exei ginei simera...

geokalp είπε...

τα έγραψες μόνη σου..

κι εμένα μου αρέσουν κάτι τέτοιες φωτό από τις αρχές του αιώνα..
ονειρεμένος τόπος ήταν τοτε

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Για άλλη μια φορά, μας ταξίδεψες! Τούτη την φορά στον χρόνο, στα παλιά διώροφα νεοκλασικά, σε δρόμους που μπορούσες να περπατήσεις δίχως άγχος, σε θέατρα που η πέτρα κι η ψυχή ήταν μέρος του φυσικού τοπίου... Προβλήματα, ναι υπήρχανε, μα και χρόνος να τα σκεφτείς, πάνω από ένα αρωματικό λικέρ σε κρυστάλλινο ποτήρι, ή πάνω από ένα ξύλινο τραπέζι, με ένα ποτηράκι κρασί... Έρωτες κι αίμα , σημάδεψαν τους δρόμους στα μικρά σοκάκια. Επιστολές, όνειρα, πόλεμοι, διαδηλώσεις.... Πολιτισμός! Τα ραδιόφωνα πόλος έλξης, και κείνα τα μαγικά γραμμόφωνα! Όλα αλλάζανε, κι όχι μόνο στην μορφή. Τα μάτια έκπληκτα μαθαίνανε να περιμένουν το αδύνατο. Και το όνειρο, ζούσε ντυμένος άνθρωπος, πήγαινε στο παζάρι , μύριζε τα αρωματικά βοτάνια, χάζευε τις βιτρίνες στους κεντρικούς δρόμους, ηρεμούσε σε παράθυρα και αυλές γιομάτες λουλούδι και φωνές ...
Φωνές παιδιών που γελούσαν και παίζανε, πραματευτάδων, χαιρετισμούς γειτόνων, κι αν ήταν καλοκαίρι, τον θόρυβο των τζιτζικιών... Τα καναρίνια κι οι καρδερίνες, συμπλήρωναν μέσα από το ξύλινο κλουβάκι τους με τις φωνές τους, την γειτονιά των ονείρων, όπως την αποκάλεσε ο Χατζιδάκις, ή την Μαγική πόλη, ( του Κούνδουρου;-δεν θυμάμαι..)
Κάπου εκεί θα ήτανε κι αυτή η μαύρη Φορντ, μοντέλο του 23, που μπήκε ξαφνικά μέσα στην μικρή πλατεία, που βρισκότανε με τις φίλες της η μικρή δεκατριάχρονη! :)))
Την καλημέρα μου!

Roadartist είπε...

@ Καημος: Καλή σου μέρα! Και για εμένα πραγματικά πολύτιμες.. Μέσα απο αυτές τις φωτογραφίες αγαπώ περισσότερο τη πόλη μου.. Αν κάνετε κλικ πάνω μεγαλώνουν αρκετά! :)

Roadartist είπε...

@ Aeglie : Σε ευχαριστώ που πέρασες να αφήσεις την καλημέρα σου Αίγλη. Οι σκέψεις σου είναι σωστές και με βρίσκουν σύμφωνη. Η ευαισθησία ειναι η πιο σημαντική. Το κακό όμως έχει γίνει.. Δυστυχώς δεν σεβόμαστε την πόλη μας καθόλου.

Roadartist είπε...

@ zizugataki: Πολύ σωστες οι απόψεις σου. Και καθηλωτική η απάντηση του μικρού μαθητή σου..
Πραγματικά μόνο έτσι θα αλλάξει πρόσωπο η αθήνα.. αν "γκρεμιστούν όλες οι πολυκατοικίες."

Roadartist είπε...

@ H.Constantinos: οντως ειναι καταθλιπτικη η κατάσταση.. :(

Βάσσια είπε...

Να αυτά βλέπω και θέλω να γυρίσω στον αιώνα μου, από 18 και πίσω. :-(

Έχω road μου μία πικρία, γιατί αυτή η Ελλάδα μας, γκρέμισε ότι όμορφο είχε και κατασκεύασε μία άδεια, ανώνυμη και άσχημη πόλη (με εξαίρεση μερικά εναπομείναντα σημεία, σε πολλές πόλεις);

Κανείς, τότε , δεν είχε την πρόνοια και την αντίληψη του μετά;

Roadartist είπε...

@ Penthesila: Να είσαι καλά, όντως ταξιδεύεις μέσα απο αυτές τις φωτογραφίες..

Roadartist είπε...

@Angel Vs Life: Οντως ειναι..και εξακολουθουν να τη καταστρεφουν καθε μερα..

Roadartist είπε...

@ geokalp : Σαν όνειρο..όντως!

Νικόλαος Παπουτσής είπε...

Εχει χαθεί πια το μέτρο σ αυτή την πόλη
Κρίμα... θα μπορούσε να ήταν απο τις καλύτερες πρωτεύουσες στον κόσμο.

Οι φωτογραφίες σου ειναι κατατοπιστικές και μοναδικές.

Σ ευχαριστούμε.


ΥΓ.Αλλο σου ενα ποστ έχει ιστορικό-δημοσιογραφικό-πολιτισμικό
χαραχτήρα...

Roadartist είπε...

@ ΑΝΕΜΟΣΚΟΡΠΙΣΜΑΤΑ: Πραγματικά δεν εχω λόγια για το σχόλιο σου.. με ταξίδεψες εμένα μέσα απο την τόσο όμορφη και νοσταλγική περιγραφή σου!! Πραγματικά σε ευχαριστώ! Θα διαβάσω το σχόλιο σου αρκετές φορές ξανά .. όμορφες αναμνήσεις..

Roadartist είπε...

@ Vassia: Και εγώ Βάσσια το ίδιο ακριβώς αισθάνομαι. Αγαπώ πολύ την ΑΘήνα..Δυστυχώς η τωρινή εικόνα της..με θλίβει..Μονο να σκεφτείς οτι το 80% των κτιρίων έχει κτισθεί χωρίς κανένα σχεδιασμό θερμομόνωσης. Αν λοιπόν στους ρύπους των αυτοκινήτων προσθέσεις αυτούς των κτιρίων και την τεράστια έλλειψη πρασίνου που θα αντιστάθμιζε τις εκπομπές, καταλαβαίνεις πόσο φθίνει η ποιότητα του αέρα. Ζούμε σε μια πόλη που ασφυκτιά με το παραμικρό.

Roadartist είπε...

@karaflokotsifas: Να εισαι καλα για τα λόγια σου. Πραγματικα σε ευχαριστω. Ναι μεσα απο αυτες τις παλιες φωτογραφιες βλεπεις μια ονειρεμενη αθηνα..αυτή που αγάπησε ο χατζιδάκης..η αθήνα των χρόνων της αθωότητας.. Υπάρχει ελπίδα να αναβιώσει ποτέ? Σε φιλώ, καλό σου απόγευμα!

Μαριλένα είπε...

H λατρεία του άντρα μου: οι παλιές καρτ ποστάλ, με θεματα από το τοτε.
Είτε αφορά την Αθήνα, είτε την Αίγινα, είτε τα πολυ παλιά λεωφορεία, ο,τιδήποτε όμως απο το παρελθόν.

αυτον μου θυμισε η σημερινή σου αναρτηση και θα είναι το πρώτο που θα του συστήσω, να μπει να δει και να διαβάσει.

σε φιλω κι ένα πολύ όμορφο απόγευμα εύχομαι :))

faraona είπε...

Roadartist παντα τα θεματα σου εχουν ιδιαιτερο ενδιαφερον.
Αυτες οι φωτο της Παλιας Αθηνας ειναι υπεροχες και αναρωτιεται κανεις...
Τοση ασυνειδησια βρε παιδι μου...τοση κακοτητα για τα ομορφα που μας περιβαλλουν?
Τα φιλια μου...

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

Η Αθήνα κάποτε ήταν πανέμορφη! Ακόμα όμως έχει πολλές ομορφιές αρκεί να είσαι διαθετημένος να τις ανακαλύψεις.
Κοινότυπο μεν, αλλά ακόμα και μια απλή βόλτα στην Πλάκα μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς έτσι!

mmexer είπε...

Ας έρθω ως ο καλός άγγελος της πόλης. Επειδή όλοι γκρινιάζουν... εγώ λέω πως μου αρέσει αυτή η πόλη... έστω κι αν είναι τσιμεντούπολη! Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορείς να ανακαλύψεις... όπως αυτή η βιβλιοθήκη που ομολογώ πως δεν γνώριζα!
Την Καλησπέρα Μου!

Νicola Beerman είπε...

ειλικρινα οταν βλεπω τετοιες φωτογραφιες στενοχωριεμαι.

purple είπε...

Ομορφες εικονες!!! καθε εποχη με τους ρυθμους και τις μορφες της:-))

? είπε...

φοβερό φωτογραφικό υλικό!

Sweet and bitter είπε...

Εμένα μου αρέσει πάντως η Αθήνα... Ξέρω όμως ότι θα μου άρεσε περισσότερο αν ήταν κάπως πιο ανθρώπινη...

Ωραίο ποστ - ενημερωτικό!

Φιλιά!

νατασσΆκι είπε...

Καταπληκτικές οι παλιές εικόνες -κι έχεις απόλυτο δίκιο για την άναρχη δόμηση...
Θα ήθελα να ήταν πιο ανθρώπινη, πιο "φιλική" -να μου κάνει περισσότερο κέφι να την περπατήσω...
Ας είναι, πολύ καλή ανάρτηση!
:)

Καλησπέρα, φιλιά πολλά

maria λεμονατη! είπε...

κι εγω λατρευω τις παλιες φωτογραφιες
στο σπιτι εχουμε ενα τεραστιο βιβλιο με τιτλο 'ενθυμιο αθηνων'
στα αριστερα καθε σελιδας υπαρχει μια παλια φωτο και στη δεξια μερια η αντιστοιχη συγχρονη. βεβαια και η συγχρονη τωρα πια εχει παλιωσει καθως χρονολογειται απο τις αρχες του '80!

nikiplos είπε...

roadartist, σε ευχαριστούμε... όντως πολύ κατατοπιστικό ποστ και οι φωτό να μας θυμίζουν άλλες χαμένες εποχές...

Χωρίς να δικαιολογήσω ετούτους που έσφαξαν την πόλη στα 50 και 60, οι σύγχρονοι επίγονοί τους είναι χειρότεροι... δρόμοι στενοί, χωρίς πεζοδρόμια και πολύ κιτσ και στις νέες γειτονιές (παιανία Ντράφι κλπ)...

να είσαι καλά και είθε σε 200 χρόνια οι τότε κάτοικοι, να έχουν κρατήσει τα σχέδια, να γκρεμίσουν όλο αυτή την ασχήμια και να χτίσουν κάτι πιο ανθρώπινο...

Axis Mundi είπε...

πολύ όμορφες εικόνες αλλά και πολύ μελαγχολικές για μας που την ζούμε καθημερινά και που δεν την είδαμε ποτέ έτσι.
Παρόλο που γενικώς δεν είμαι απαισιόδοξος δεν πιστεύω ποτέ να δούμε την Αθήνα με τέτοια ομορφιά.
Τώρα έχει μια άλλη ομορφιά μέσα στο χάος της που είναι κι αυτή κομμάτι της προσωπικότητας της.

Γωγώ Πακτίτη είπε...

ένα πανέμοφο χωριό ήταν...
κι έγινε ένα θηρίο πόλη...

υπέροχες φωτογραφίες!

καλησπέρα!

Dr_MAD είπε...

Αρχές του χρόνου θυμάσαι που μου έδωσες το εν λόγω link και το ανέβασα σε σετικό μου άρθρο? Οπως σου είχα πει και τότε, στο διαδικτυακό τόπο θα μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερη δουλειά όσον αφορά στα βιβλιογραφικά αρχεία. Προφανώς τουτς ενδιαφέρει να ποθλήσουν μόνον τις δικές τους εκδόσεις (λογικό... στην Ελλάδα ζούμε). Πολύ όμορφη ανάρτηση! Εύγε και μακάρι η Αθήνα και όλες οι πόλεις να γινουν πάλι φιλικές προς τους πολίτες τους. Καλό απόγευμα ;-)

fpboy είπε...

Μακάρι να ήταν έτσι ακόμα η Άθήνα κάπως έτσι . Με τον μισο πλυθησμό , με πεζόδρομους παντού, ποδηλατάκια , σαν το Μόναχο ένα πράγμα ....αχ, καλλιτέχνιδα με βάρεσε το διοξείδιο του άνθρακα της Κηφησίας στο κεφάλι σήμερα !

Unknown είπε...

Kαλό σου απόγευμα

Την οδό Αγίων Ασωμάτων λίγοι
την ξέρουν και ακόμη λιγότεροι
που βρίσκεται.
Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες
της Αθήνας μας
Την πόλη αυτή την διάλεξαν
για να ζήσουν οι Θεοί και οι σοφοί
κάτι ήξεραν όλοι αυτοί που όλοι
εμείς ούτε το μάθαμε, ούτε το ξέρουμε, ούτε και πρόκειται να το μάθουμε ποτέ.....

Καλό σου βράδυ
φιλιά θαλασσινά

Roadartist είπε...

@ Μαριλενα : Καλησπέρα Μαριλένα και εμένα μου αρέσουν πολύ οι παλιές φωτογραφίες..Θυμάμαι ένα μαγαζάκι στη χώρα της Αμοργού γεμάτο απο τέτοιες.. Χαρά μου να περάσει απο το "σπίτι" μου και ο άνθρωπος σου.. :) Τα φιλιά μου, να έχεις ένα όμορφο απόγευμα!

Roadartist είπε...

@ Faraona: Kαλησπέρα faraona, έτσι ακριβώς. Κακογουστιά. Δυστυχώς θα μπορούσαμε να την είχαμε διατηρήσει.. αλλά κυριάρχησε η ..ανοργανωσιά..Καλή μου faraona γενικότερα παρατήρησε το οτιδήποτε όμορφο μας περιβάλλει λες ενοχλεί τελικά.. Φιλιά.

Roadartist είπε...

@ Γιώτα Παπαδημακοπούλου: Γιώτα ναι η Πλάκα ξεχωρίζει πραγματικά. Πολλές φορές πάω εκεί βόλτα. Ισως ειναι απο τις ομορφότερες γωνιές της Αθήνας.. και ξέρεις γιατί.. επειδή έχει διατηρήσει το χρώμα του παρελθόντος..Το θέμα ειναι οτι και εκεί αρχίζουν να ξεφυτρώνουν σιγά-σιγά βιλάρες με πισίνες και αρκετοί φοβούνται μήπως χαθεί σταδιακά και η δική της παραδοσιακή ομορφιά..Μακάρι να τη προσέξουμε. Καλό βράδυ!

Roadartist είπε...

@ mmexer : Καλέ άγγελε :) η αλήθεια όμως παραμένει όσο και αν προσπαθούμε να τη δούμε με άλλα μάτια..Ευτυχώς δεν έχουν όλα καταστραφεί .. αλλά η εικόνα της έχει αλλάξει αρκετά..Εύχομαι να τη προστατέψουμε όσο μπορούμε. Και το λίγο πράσινο να γίνει περισσότερο. Να δούμε με το Ελληνικό τελικά τι θα γίνει..

Roadartist είπε...

@ nicola beerman : Νικόλα ειναι λογικό..και εγω νιώθω περίεργα.. Ειναι μια πόλη που δεν γνώρισα. Εχει αλλάξει πολύ..

Roadartist είπε...

@ purple : Φιλιά purple καλό σου απόγευμα :)

Roadartist είπε...

@ Νίκος Κ.: χαίρομαι που σου άρεσε!

Roadartist είπε...

@ Sweet and bitter: Sweety είναι όμορφη γιατι την αγαπάμε !! :) Αλλά θα μπορούσε να είναι καλύτερη αν τη προσέχαμε περισσότερο. Φιλιά.

Roadartist είπε...

@ νατασσάκι: Σε ευχαριστώ Νατασσάκι
και εμένα μου αρέσει πολύ να περπατάω στους δρόμους της. Μόνο που σκέφτομαι πόσο όμορφη θα μπορούσε να ήταν, με πεζόδρομους, πάρκα, πράσινο..Αλλά οκ..τι να κάνουμε.. Φιλιά, καλό απόγευμα :)

Roadartist είπε...

@maria λεμονατη!: Πολύ ωραίο πρέπει να ειναι αυτο το λεύκωμα Μαρία!! :-) Καλό απόγευμα!

Roadartist είπε...

@nikiplos: Καλησπέρα..όντως την "έσφαξαν" όπως έγραψες οι παλαιότεροι και εμείς συνεχίζουμε να εγκληματούμε..Λες σε 200 χρόνια να γίνει η Αθήνα όπως τότε? :) Καλό απόγευμα!

BLUEPRINTS είπε...

τι όμορφες εικόνες, ευχαριστώ για το ταξίδι αυτό

Roadartist είπε...

@ Axis Mundi: Και εγώ το ίδιο πιστεύω κοσμικέ μου άξονα. Τώρα έχει όντως άλλη ομορφιά. :) Ας διατηρήσουμε τουλάχιστον αυτή.

Roadartist είπε...

@ Η σκέψη της καρδιάς: Εχεις και τη δική μου καλησπέρα, φιλιά :)

Roadartist είπε...

@ MAD: Καλησπερα. Εκτός απο απίστευτα αφηρημένη, είμαι και πολύ ξεχασιάρα..(συνδιάζονται κάπως αυτά τα δυο) Δεν το θυμάμαι όχι :(, αλλά συμφωνώ σε ότι λες. Καλό απόγευμα!

Roadartist είπε...

@ fpboy: Αχ...μακάρι σίγουρα!! Έγώ πάντως σήμερα βρήκα χρόνο και πήγα βόλτα στη θάλασσα!!! :) Ναι την ώρα που ήσουν στη κηφισίας..εγώ λιαζόμουν!! :) Πανέμορφη μέρα και φοβερή ηρεμία στη παραλία.. Και επιτέλους θαλασσινό αέρακι!
Φιλιά πολλά :)

Roadartist είπε...

@ Sailor: Πολύ καλά τα λες και πάλι Καπετάνιε μου. Δεν έχω να προσθέσω κάτι..Έχεις δίκιο, οι σοφοί την επέλεξαν και την τίμησαν. Εμείς τη λεηλατούμε καθημερινά. Καλό σου απόγευμα.

Roadartist είπε...

@ BLUEPRINTS: Να σαι καλά blueprints, καλό σου απόγευμα.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες της παλιάς Αθήνας, σε ταξιδεύουν. Αν και όλοι αγαπάμε αυτή την πόλη, το πρόβλημα είναι οτι δεν κάνουμε κάτι ουσιαστικό για να την κάνουμε πιο όμορφη. Ενδιαφέρον το ποστ σου.

Νατασα είπε...

Μ' άσπρα πουλιά και σύννεφα
τον ουρανό θα ντύσω
και τ' ονομά σου αθάνατο
στην πέτρα θα κεντήσω

Στο περιβόλι τ' ουρανού
θα μπω για να διαλέξω
κι απ' τη μυρτιά κι αμάραντο
στεφάνι να σου πλέξω

Αθήνα- Αθήνα
Χαρά της γης(δις) και της αυγής(δις)
μικρό γαλάζιο κρίνο
Κάποια βραδιά (δις)στην αμμουδιά (δις)
κοχύλι σου θα μείνω
_
Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Πρώτη εκτέλεση: Στέλιος Καζαντζίδης & Μαρινέλλα ( Ντουέτο )
Άλλες ερμηνείες: Νανά Μούσχουρη

genna είπε...

όποιος γυρίζει μυρίζει...
υπέροχες πληροφορίες και γωνίτσες...
καλό σου βράδυ, αρτίστα του δρόμου!

koulpa είπε...

Ερχομαι συχνά.. αλλά έχω μιά παραξενιά.. δυσκολα σχολιαζω αν δε διαβάσω όλα τα σχόλεια.. και όταν είναι περισσότερα από 50 μαζεμένα.. ζωρίζομαι..:):)
Από την άλλη μου φαίνεται αγενές να μην ανταποδίδω.. και κατ'επανάληψη τις επισκέψεις..:):)
..κι εγώ χαζεύω ατελείωτα σε παλιές φωτογραφίες.. τουλάχιστον πρόλαβα χωματόδρομους.. και πρόβατα στο παγκράτι..:):)
..ο πολιτισμός.. όπως τα περισσότερα διδάσκεται με τον παραδειγματισμό.. δύσκολο να αλλάξουν θεαματικά τα πράγματα..
Την καληνύχτα μου:):)

Roadartist είπε...

@ lemonitα : Καλησπέρα σου.. Συμφωνώ σε όλα όσα γράφεις. Φιλιά.

Roadartist είπε...

@ Νατασα: Σε ευχαριστώ πολύ για τους στίχους που μου άφησες Νατάσα. Καταπληκτικό τραγούδι, απο τα αγαπημένα μου. Να είσαι καλά, καλό βράδυ.

Roadartist είπε...

@ genna: Καλό βράδυ και σε σένα genna, να σαι καλα.

Roadartist είπε...

@ koulpa: Καλέ μου θα αφήνεις σχόλια μόνο όταν το αισθάνεσαι. Εγώ ειμαι πιο παράξενη!!! Δε διαβάζω ποτέ σχόλια στα blogs, γράφω κατευθείαν το δικό μου και ίσως κάποια φορά να επαναλαμβάνω κάτι. Αλλά σε ευχαριστώ έτσι κ αλλιώς που περνάς. Τα φιλιά μου.

koulpa είπε...

χαχα ο καθένας με τον τρόπο του.. εγώ ασχολούμε με τα blogs κυρίως λόγω της δυνατότητας σχολιασμού.. γι αυτό και τα σχόλια τα θεωρώ εξ´ίσου σημαντικά με το ποστ και κάποιες φορές σημαντικότερα..:):)
ευχαριστώ για το καλωσόρισμα:):)
και για την καλή διάθεση..:):)
Την καληνύχτα μου:):)

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα βρε...

δυστυχώς δε μπορώ να συμφωνήσω οτι με γοητεύει η παλιά αθήνα.. δε ξέρω γιατί,αλλά μου βγάζει άσχημα συναισθήματα..

καλησπέρα ξανά

roadartist είπε...

koulpa και εγω σε ευχαριστω για τη θετικοτητα σου. Και τη δικη μου καληνύχτα :) :)

roadartist είπε...

@ diianeira: αλήθεια??? Μήπως επειδή την συνδιάζεις με τη σημερινή εικόνα?.. Ή προτιμάς τη σημερινή?.. καλησπέρα :)

Ανώνυμος είπε...

προτιμώ την Αθήνα του σήμερα..
να σου πω την αμαρτία μου,βλέποντας τις παλιές ταινίες και απο περιγραφές πχ της γιαγιάς μου, μου βγάζει ένα αίσθημα άσχημο.. δε μπορώ να το πω κακομοιριά γιατί έχει φορτιστεί με άλλη σημασία αυτή η λέξη απο τον τρόπο που την εννοώ εγώ.. προτιμώ την Αθήνα του τώρα..γεμάτη φως,θόρυβο,αυτοκίνητα..

γενικά είμαι παράξενη..ο θόρυβος,η ζωή,τα αυτοκίνητα,τα φώτα είναι αυτό που λατρεύω πχ στο Παρίσι

Kaveiros είπε...

Πολυ ενδιαφεροντα!Θα παω στην εκθεση!

Roadartist είπε...

@diianeira: Εχεις άλλη "εικόνα" μέσα σου, γι'αυτό! Τότε υπήρχε φτώχια..ίσως αυτό να σε επηρεάζει..ήταν πιο χωριό. Αλλά είχε μια άλλη γοητεία, όλα ήταν πιο απλά, πιο χαλαροί οι ρυθμοί. Καθαρός αέρας, πράσινο, δρόμοι.. Για εμένα αυτές οι φωτό είναι σαν όνειρο, μια άλλη Ελλάδα εντελώς.. που πλέον αναβιώνει μόνο μέσα απο αυτές..έχει χαθεί..

Roadartist είπε...

@ Kaveiros: καλησπέρα, οχι έκθεση, βιβλιοθήκη.. φιλιά!! :)

Δηιάνειρα είπε...

ναι ακριβώς έτσι είναι..αυτή την εικόνα έχω στο μυαλό μου και με ξενίζει.. περίεργο ε;

Roadartist είπε...

@ Δηιάνειρα: Οχι εντάξει :) Άλλωστε εσύ ήσουν καιρό εκτός Ελλάδας .. και ίσως την έχεις διαφορετικά μέσα σου την ΑΘήνα..χαχχα ρώτα κ εμάς :) Χωρίς πλάκα νομίζω οτι έχεις εν μέρη δίκιο, αλλά δεν παύει να έχει γίνει πραγματικά δύσκολο σήμερα να ζεις ποιοτικά στην Αθήνα. Ειδικά στο κέντρο ειναι χάος..

Artanis είπε...

Πολύ όμορφες οι παλιές καρτ-ποστάλ...Έχω και γω μερικές γκραβούρες, ορισμένες μάλιστα επειδή ήταν ασπρόμαυρες τις επιχρωμάτισα με μολύβια ακουαρέλας...Τις έχω κορνιζάρει όλες, και μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο που πήρα μέρος σε μία κλαδική έκθεση, έβαλα ως θέμα στις βιτρίνες μου, το μπουντουαρ μιας κυρίας του μεσοπολέμου...Τις έβαλα κι αυτές, στολισμένες με τα κοσμήματα, πλαισιωμένες με παλιές συσκευασίες από πούδρες, μπουκαλάκια με άρωμα,βιβλία και πλάκες γραμμοφώνου...Και ήταν φανταστικό το αποτέλεσμα

Δηιάνειρα είπε...

εντάξει μην το λες σαν να ειμαι μετανάστης.. στα 19 μου έφυγα..μέχρι τότε τη γύρισα,και ακόμα κάθε 3 και λίγο εκεί είμαι :P

Roadartist είπε...

@ artanis: Εσύ αρτανις είσαι μέσα σε όλα! Αυτό μου αρέσει!! Ειδικά αυτή η βιβλιοθήκη εσένα θα σε ενδιέφερε πολύ :) καλό βράδυ :)

Natalia είπε...

πολυ ενδιαφεροντα στοιχεια για τη βιβλιοθηκη αλλά και για την παλια Αθηνα.

ωραιες και οι φωτογραφιες που εχεις.
Εχεις πολυ δικιο, η Αθηνα θα μπορουσε να ειναι μια απο τις ομορφότερες πολεις στον κοσμο, αλλά δυστυχώς εχει καταντησει μια αναρχα δομημενη τσιμεντούπολη...

Roadartist είπε...

@Δηιάνειρα: xxaxa εντάξει μικρή το ξέρω!! Αλλά όποτε μιλούσαμε και ήσουν στο παρίσι όλο με νοσταλγία έγραφες.. Θα τα πουμε αυριο φιλια!!

Roadartist είπε...

@ Natalia: Ακριβώς αυτό Ναταλία.. Νομίζω οτι αξίζει και η ιστοσελίδα για κάποιον που θέλει να βρει κάτι σχετικό. Τα φιλιά μου, καλή σου νύχτα!

Artanis είπε...

Ναι, μέσα σε όλα, όπως τα λες...Πραγματικά, έψαχνα τότε να βρω κάρτες να τις τυπώσω, αλλά τελικά εγκατέλειψα την προσπάθεια καθώς η ποιότητα της εκτύπωσης ηταν κάκιστη...Όσο για το "απτό" αποτέλεσμα; Τόσο χρόνο ξόδεψα για να είναι τέλειο το στήσιμο, και πέτυχα μόλις μία παραγγελία...Χάλια...Τη 2η μέρα τα ξέστησα...Αποδείχτηκε οτι ήμουν εντελώς εκτός κλίματος...Ήττα, ήττα...

jf είπε...

Η γοητεία της παλιάς Αθήνας δεν ήταν μόνο το τοπίο της· ήταν και οι άνθρωποί της. Παλιά Αθήνα χωρίς τους γραφικούς της τύπους δε γίνεται. Κι ένας απ’ αυτούς ήταν κι ο ‘Σακουλές’, εξαιτίας της σακούλας που κρέμαγε στον ώμο του. ‘Φιλόσοφος’, τεμπέλης & ζητιάνος, έμεινε στην ιστορία χάρη στη φράση του όταν τον ρωτούσαν γιατί δε δουλεύει, αφού και γερός ήταν και έξυπνος: ‘Γιατί να δουλέψω; ολάκερη Αθήνα δε μπορεί να θρέψει έναν τεμπέλη;’ Τότε, που η Αθήνα είχε δεν είχε 200.000 κατοίκους...

Ταξιδιάρικο το θέμα σου… πίσω, στο χρόνο και σ’ αγαπημένο τόπο.

Takiz είπε...

Καλημέρα
Φανταστικό ταξίδι στο παρελθόν.
Με τέτοια post μπορεί να αφυπνίσουμε συνειδήσεις.
Πολύ σε χάρηκα.

ΥΓ. Mετά τα «blogοπαιχνίδια» έδωσες για άλλη μία φορά τον καλύτερο εαυτό σου.
Μείνε εκεί.

Yiota είπε...

η αθήνα είναι μια πόλη μαγευτική και ειδικά στα χρόνια εκείνα όπου οι κάτοικοι ζούσαν απλά χωρίς καυσαέρια, αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες. Πολύ ζηλεύω για την πόλη σου κούκλα!

Roadartist είπε...

@ Artanis: Καλημέρα Αρτανις.. :) Να συνεχίζεις να ζεις έτσι με τόσα ενδιαφέροντα, και να συνεχίζεις να περνάς να μου τα γράφεις!! Μου άρεσει, μου φτιάχνεις τη διάθεση, φιλιά :) :) :)

Roadartist είπε...

@ JF : Kαλημέρα! Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου! Φυσικά οι αυθεντικοί άνθρωποι της.. Θεϊκή η ατάκα του τύπου που μου έγραψες.. "Γιατί να δουλέψω; ολάκερη Αθήνα δε μπορεί να θρέψει έναν τεμπέλη" χαχα σωστός! Σε ευχαριστώ. Ταξίδι στο χρόνο..φιλιά.

Roadartist είπε...

@ Takiz: Τάκη μου καλημέρα και σε ευχαριστώ. Κρατάω ότι έγραψες, δεν έχεις καθόλου άδικο. Να είσαι καλά, έχεις τα φιλιά μου.

Roadartist είπε...

@ Yiota: Γιώτα μου :) η Αθήνα είναι μαγευτική..αλλά τότε ήταν περισσότερο.. Μόλις επέστρεψα απο το κέντρο..και δεν σου λέω τίποτα.. πανικός..αποπνικτική ατμόσφαιρα...Τι να κάνουμε..παλιά είχε άλλη γοητεία..αλλά και τώρα την αγαπάμε. Σε φιλώ.

Ra Ma είπε...

Αυτές οι αναφορές στα παλιά μου αρέσουν πολύ! Κάθε φορά που βλέπω φωτο της παλιάς Αθήνας μένω με ένα μεγάλο ερωτηματικό. Πως στο καλό έγινε έτσι αυτή η πόλη?
Ενδιαφέρουσα πληροφορία για την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη.
Κατά τα άλλα μου βάζεις ιδέες που δεν μπορείς να φαναστείς.

Καλημέρα.

roadartist είπε...

@ Radio Marconi: Καλησπέρα! Χαίρομαι που σου άρεσε, επειδή η φαντασία σου, συνήθως.. οργιάζει:) και όντως δεν υπάρχει περίπτωση να τις μαντέψω, στείλε ενα email με τις..ιδέες σου!! :) Φιλιά!

Throgos είπε...

Πολλές φωτογραφίες της παλιάς Αθήνας έχει και το πρόσφατα ανεβασμένο στο ίντερνετ αρχείο της ερτ (http://www.ert-archives.gr/wpasV2/public/c01-arch-index.aspx)
αν πας στην καρτέλα "φωτογραφίες". Μερικές είναι πολύ σόκινγκ, όπως η βίλα Ζωγράφου με τα βοσκοτόπια γύρω, το Παγκράτι (επίσης βοσκοτόπια) τα προσφυγικά στο Βύρωνα, το κτίριο μετοχικού ταμείου στρατού, νυν Άττικα, όταν πρωτοχτιζόταν κ.α.

Ανώνυμος είπε...

Γοητευτικότατη η παλιά Αθήνα, αλλά και η σημερινή καλή είναι...
:)

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Τρελαίνομαι για παλιές φωτογραφίες!

:) Χαίρετε!

Νικόλαος Παπουτσής είπε...

Δεν υπάρχει δυστυχώς ελπίδα αναβίωσης της Αθήνας

Κρίμα που μια ολόκληρη πόλη σαν την Αθήνα, (που θα έπρεπε να ειναι το λίκνο του πολιτισμού) την κατάντησαν καρικατούρα...να μην το πω καλύτερα
Σε φιλώ

Roadartist είπε...

@ Throgos: Σε ευχαριστώ για το link δεν το γνώριζα. Πολύ ωραίες όντως..Το κακό ειναι οτι δεν μπορείς να τις αποθηκεύσεις στο pc..Αλλά πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες και όντως κάποιες σοκαριστικές..

Roadartist είπε...

@ Akon: καλησπέρα ακον..καλή είναι τώρα..τότε όμως είχε μια φοβερή μαγεία.. :)

Roadartist είπε...

@«ΤΟ ΤΈΡΑΣ TΗΣ ΑΜΆΘΕΙΑΣ»: Χαίρομαι γι'αυτό!

Roadartist είπε...

@ karaflokotsifas: ..και εγώ το ίδιο πιστεύω τρελέ κότσιφα.. :( να σαι καλα, καλό απόγευμα!

Ανώνυμος είπε...

περασα ν αφησω την καλησπερα μου αρτιστακι.. ειμαι πισω πλεον σιγουρα..

Roadartist είπε...

@ breathlessemotions: Κ τη δική μου καλησπέρα ωκεανέ μου :) χαίρομαι για την απόφαση σου :)

leila είπε...

καποτε, στο λυκειο, ειχαμε μαζεψει τετοιες φωτογραφιες και γκραβουρες.. κριμα που δεν τις εχω τωρα να στις στειλω (βλεπεις την εποχη που πηγαινα λυκειο το pc ηταν αγνωστη λεξη!)
ομορφη η Αθηνα μας.. αλλα μετα το 1950 που αρχισαν να ξεφυτρωνουν ανεξελεγκτα πολυκατοικιες.. ξεφυγε το θεμα και φτασαμε στην σημερινη απαραδεκτη κατασταση..

Ανώνυμος είπε...

πραγματι ηταν γοητευτικη η αθηνα...πολυ συγκινηθηκα που τις ειδα και τις κατεβασα (πιστευω να μην σε πειραζει)...θελω να αγορασω καποιο λευκωμα σαν αυτο της λεμονατης μαριας!

καλο βραδυ και φιλια!

Roadartist είπε...

@ leila : κριμα οντως!! Συμφωνώ ακριβώς έτσι leila :)

Roadartist είπε...

@ una mama και οχι μονο: Εννοείται οτι δεν με ενοχλεί! Τι λες?? Αντίθετα χαίρομαι που σου άρεσαν και τις κατέβασες!! Αν τους κάνετε κλικ, γίνονται πιο μεγάλες.. :) Και εγώ τις λατρεύω! Φιλιά :-)

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Η Κάνιγγος ειδικά είναι αγνώριστη!
Έχω κι εγώ κάτι φώτος με προβατάκια να βόσκουν κάτω απ την Ακρόπολη και κατσικάκια στο Λυκαβηττό!

Λακων είπε...

Πανέμορφες εικόνες που δίνουν μια γλυκιά ρετρό γεύση.
Μακάρι κάποια από τα στοιχεία της παλιάς Αθήνας να υπήρχαν και σήμερα.
Κρίμα όπως είπε και η Σοφία.

Δηιάνειρα είπε...

καλησπέρα

ΩΣΗΕ είπε...

Αχ Αθήνα, Αθήνα...

Πράγματι είχε πολύ καλές προδιαγραφές για να γίνει ΤΟ στολίδι της Ευρώπης...

Ευχαριστούμε για το τόσο διαφωτιστικό αλλά και ρομαντικό ποστ. Οπωςδήποτε θα πάμε να ταξιδέψουμε στο χρόνο. Ρίχτε μου κι άλλα τέτοια, γιατί τρεις μήνες θα έχω να δω πολλά...

Φιλιά

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

"...νοσεί, κυρίως λόγω του άναρχου τρόπου που οικοδομήθηκε..."
Και όχι μόνο η Αθήνα αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα.

Αλλά όταν ο αείμνηστος και διεθνούς φήμνης πολεοδόμος Κ.Δοξιάδης έκανε κάποιες ιδιαίτερα καινοτόμες και πρωτοποριακές προτάσεις για την αναδόμηση της Αθήνας στην τότε Κυβέρνηση, τον έγραψαν στα παλιά τους τα υποδήματα.
Θα είχε πράσινο τούτη η ρημάδα η πόλη.
Ασφυκτιούμε τώρα ελέω της στραβοκεφαλιάς κάποιων....
Και στο μέλλον θα πνιγόμαστε περισσότερο.

Ακόμη και αυτά τα μνημεία μας που αναφέρεις, αν δεν γίνονταν οι Ολυμπιακοί το
'04, νυχτερίδες κι' αράχνες θα τα είχαν φάει

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

:) είπε...

με μαγεψε η εγγραφη σου!Μπραβο..Την καληνυχτα μου:)

Roadartist είπε...

@ Ασκαρδαμυκτί: Οντως..γι'αυτο την έβαλα πρώτη..Αλλά δες και την Συγγρού.. και το Εθνικό Μουσείο! Είναι απίστευτη η αλλαγή! Σήμερα έτυχε να περάσω απο εκεί και σκεφτόμουν την τεράστια αλλαγή. Καλό βράδυ.

Roadartist είπε...

@ Λακων : Aκριβώς έτσι λάκωνα.. Δυστυχώς έχει αλλοιωθεί η εικόνα της..

Roadartist είπε...

@ Δηιάνειρα : Καλησπέρα γιατρίνα :)

Roadartist είπε...

@ ΩΣΗΕ: Να είσαι καλά Ωσηέ μου, θα ρίξουμε κ άλλα :) φιλιά :)

Roadartist είπε...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ: Ακριβώς υποφέρουμε εξαιτίας του κακού μας εαυτού, της ανοργανωσιάς και των δικών μας λαθών..Τι να πεις..

Roadartist είπε...

@ :): Σε ευχαριστώ. Καλώς όρισες :)

konstantinos είπε...

Πράγματι, αναρωτιέμαι πώς θα ήταν η Αθήνα (και η Θεσσαλονικη και όχι μόνο) αν οι αρχιτέκτονες είχαν έμπνευση και οι πολιτικοί αξίες...

Φαντάζομαι όλα τα νεοκλασικά να έχουν διατηρηθεί και να χρησιμοποιούνται ως οικίες ή γραφεία, σπίτια της εποχής του μεσοπολέμου να κατοικούνται ακόμη, δρόμους μεγάλους, πάρκα με δέντρα και πράσινο, τα κτίρια της δεκαετίας του 60 να είναι εμπνευσμένα και εναρμονισμένα με το περιβάλλον, τα καινούρια να έxoυν υπόγειο parking, η στική συγκοινωνία να μην παρακωλύεται από εκατομμύρια αυτοκινήτων και όλοι να μπορούν να φτάσουν εγκαίρως στον προορισμό τους, τα πεζοδρόμια να ανήκουν στους πεζούς και όχι στα μηχανάκια, τα ΙΧ και τα τραπεζοκαθίσματα, οι ταράτσες να έχουν πράσινο και ΜΙΑ μόνο κεραία και πολλά άλλα που μόνο σε μυθιστόρημα θα συναντήσει κανείς...

Τώρα, το παιχνίδι έχει χαθεί. Ο,τι καινούριο χτίζεται, είναι χαοτικό και υποταγμένο στη λογική του εφήμερου, χωρίς προοπτική δεκαετιών. Τα πάντα χτίζονται για να γκρεμιστούν και πάλι.

Αλλά οι ιδιοκτήτες δεν έχουν παιδεία, οι μηχανικοί δεν έχουν έμπνευση ( αποφοίτησαν οριακά με βαθμό πτυχίου 5; ποιος ξέρει...) και, επαναλαμβάνω, οι πολιτικοί δεν έχουν όραμα και αξίες...

Roadartist είπε...

@ konstantinos: Kωνσταντίνε ακριβώς έτσι θα έπρεπε να ήταν και η αθήνα του 2008. Με όλα όσα ανέφερες. Συμφωνώ το παιχνίδι έχει χαθεί. Προσυπογράφω κ εγώ όλα όσα έγραψες..

Ένα γελαστό απόγευμα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ένα γελαστό απόγευμα είπε...

Είναι άδικο να γεννιέσαι αρτημελής και να σε αναγκάζουν να ζεις ανάπηρος...
Είναι ανόητο να γεννιέσαι στην εξοχή και να προκαλείς να σε πνίξει το τσιμέντο...
Είναι ασύλληπτο να γενιέσαι στη Μητρόπολη των Τεχνών,την πατρίδα των Σοφών και του Πολιτισμού και να σ' αναγκάζουν να ντρέπεσαι που ζεις...
Να ντρέπεσαι που είσαι Έλληνας!

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Καλησπέρα! Πολύ ωραίο κι αυτό το ποστ! Νομίζω πως στο τρίμηνο θα σου βάλω Α'! :) Σίγουρα και τότε τα πράγματα δεν ήταν τέλεια , αλλά τουλάχιστον δεν υπήρχε αυτός ο συνωστισμός ανθρώπων , τσιμέντου και αυτοκινήτων... Όπως είχα διαβάσει κάπου , ο νέος ευργέτης της Αθήνας δε θα είναι αυτός που θα χτίσει , αλλά αυτός που θα γκρεμίσει!

greendim είπε...

Σε ευχαριστώ για την πληροφόρηση!

Roadartist είπε...

@ "Γελαστό απόγευμα": Στέλιο έχεις απολυτο δικιο που εξοργίζεσε. Έτσι ακριβώς είναι. Όλα μας είχανε προσφερθεί σε αυτή τη χώρα και τα κλωτσήσαμε...Τη καληνύχτα μου..

Roadartist είπε...

@ ο δυσλεξικός δάσκαλος: Καλησπέρα δάσκαλε, περνάω τη τάξη δηλαδή?? Και με άριστα? :) Πέρα απο τη πλάκα τώρα, ναι έχεις απόλυτο δίκιο το μόνο που μπορεί να σώσει την Αθήνα είναι ένα γκρέμισμα όλων αυτών των τερατουργημάτων.. Τη καληνύχτα μου!

Roadartist είπε...

@ greendim: Να είσαι καλά, καλό σου βράδυ.

KitsosMitsos είπε...

Απίστευτες οι φωτογραφίες. Και κυρίως όταν ανακαλεί κανείς εικόνες στο μυαλό του συγκρίνοντας το πριν με το τώρα. Κρίμα γιατί χαλάμε κάτι που θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο ωραίο...

Roadartist είπε...

@ KitsosMitsos: Ακριβώς έτσι.. τη καλημέρα μου και καλώς επέστρεψες απο το ταξίδι σου.

Because of you... είπε...

Ειναι υπεροχες εικονες, σου εμπνεουν ηρεμια αλλα ταυτοχρονα και ενα ειδος νοσταλγιας και θλιψης μιας και ξερουμε ολοι πως τετοιες εικονες αποτελουν πλεον παρελθον τοσο για εμας οσο και για τις επομενες γεννες.. Οσο κι αν ακουμε υποσχεσεις για νεα προγραμματα περιβαλλοντικου περιεχομενου, νομιζω οτι ειμεις οι απλοι πολιτες ειμαστε περισσοτερο συνειδητοποιημενοι απο τους κρατικους μηχανισμους και τις υποσχεσεις τους!

Σ' ευχαριστω για τις πολιτιμες πληροφοριες!

Να' σαι καλα! Ευχομαι να εχεις ενα πολυ καλο κι ηρεμο ΠΣΚ!

Τα φιλια μου και καλως ηρθα στον blogg-οκοσμο σου! :)

Epicuros είπε...

150 σχόλια! Δήμου μου θυμίζει το Blog σου!

Η Αθήνα "κάποτε" θα αρχίσει να κατεδαφίζεται. Δεν ξέρω πότε. Μπορεί σε 100 ή σε 500 ή σε 1000 χρόνια αλλά, δεν μπορεί, κάποτε οι άνθρωποι θα ωριμάσουν και θα καταλάβουν ότι αυτό το έγκλημα που διαπράχτηκε τον 20ο αιώνα σε βάρος της πόλης ήταν "ιδιαζόντως ειδεχθές" και θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την επιφάνεια σ' αυτό το μέρος της γής. 'Οσοι ζείτε τότε θα με θυμηθείτε... :-)

Ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά λόγια.

Roadartist είπε...

@ Because of you...: Καλημέρα και καλώς όρισες. Όντως δεν διαφωνώ, αυτές οι παλιές φωτο σου αποπνέουν μια αίσθηση νοσταλγιας αλλά και θλιψης.. Όλοι είμαστε υπεύθυνοι και απο τη καθημερινή μας συμπεριφορά..Ευχαριστώ για τα λόγια σου, καλό μήνα!

Roadartist είπε...

@ Epicuros: Εγώ σε ευχαριστώ για την επίσκεψη. Τα λόγια που σου άφησα τα άξιζες :) Όσον αφορά για τους Αθηναίους δεν ξέρω αν ποτέ θα ωριμάσουν...Σαν να υπάρχει η ανοδιοργανωσιά και το εύκολο κέρδος στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα! Να είσαι καλά, καλό σου μήνα.

Related Posts with Thumbnails