25 Ιουλίου 2011

Μιχάλης Κακογιάννης (11 Ιουνίου 1922 - 25 Ιουλίου 2011)


Ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο δημιουργός της «Στέλλας» και του «Ζορμπά», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Το όνομα του είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου. Η πορεία του περικλείει μια ολόκληρη εποχή του ελληνικού πολιτισμού...

Ο Μιχάλης Κακογιάννης, γιος της Αγγελικής και του Παναγιώτη Κακογιάννη, γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου, στις 11 Ιουνίου του 1921, και σπούδασε Νομική, Δραματικές Τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Σχεδόν ολόκληρο το διάστημα που βρισκόταν στο Λονδίνο, εργάστηκε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, στην αρχή ως μεταφραστής και εκφωνητής, και αργότερα, σε ηλικία μόλις 22 χρόνων, ανέλαβε τη διεύθυνση της «Κυπριακής Ώρας».

Το 1947, ξεκίνησε την καριέρα του στο Θέατρο της Αγγλίας ως ηθοποιός, γρήγορα όμως τον κέρδισε η σκηνοθεσία και το 1953 ήρθε στην Ελλάδα. Το 1954, με την κινηματογραφική ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα», ο Μιχάλης Κακογιάννης έκανε την αρχή της διεθνούς σκηνοθετικής του καριέρας. Η «Στέλλα», το «Κορίτσι με τα μαύρα», το «Τελευταίο ψέμα» η τριλογία του: «Ηλέκτρα», «Τρωάδες» και «Ιφιγένεια» και ο «Ζορμπάς» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες του που διαγωνίστηκαν και προβλήθηκαν στα εγκυρότερα φεστιβάλ παγκοσμίως και απέσπασαν πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Στις ταινίες του συνεργάστηκε με μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς, αλλά και με γνωστούς και καταξιωμένους ηθοποιούς της Αμερικής και της Ευρώπης.

Πέρα από τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, σε εγχώριες αλλά και διεθνείς συμπαραγωγές, ο Μιχάλης Κακογιάννης έχει επίσης σκηνοθετήσει πολλές θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις όπερας στην Ελλάδα, τις Η.Π.Α., τη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει, επίσης, γράψει και έχουν εκδοθεί σενάρια και μεταφράσεις κινηματογραφικών και θεατρικών έργων, ενώ έχει γράψει και στίχους γνωστών ελληνικών τραγουδιών.

Έργο του Μιχάλη Κακογιάννη είναι και ο νυχτερινός φωτισμός των μνημείων της Ακροπόλεως, τον οποίο εκείνος πρώτος οραματίσθηκε και για την επίτευξη του οποίου ίδρυσε το σύλλογο «Οι Φίλοι της Αθήνας», εξασφαλίζοντας τις υπηρεσίες του διάσημου Γάλλου φωτιστή Pierre Bideau και αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων μελετών.

Το 2004, ο Μιχάλης Κακογιάννης συνέστησε το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» με σκοπό τη μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και την καταγραφή και διαφύλαξη των δημιουργημάτων των τεχνών αυτών, ενώ το φθινόπωρο του 2009 ξεκίνησε η λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 206, στον Ταύρο.

Για την προσφορά και το έργο του, ο Μιχάλης Κακογιάννης έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Χρυσού Φοίνικα (Ελλάδα), τον Ταξιάρχη των Γραμμάτων και Τεχνών (Γαλλία), τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου του Γ’ (Κύπρος) και το Special Grand Prix of the Americas (Μόντρεαλ). Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στο έθνος, από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το συνολικό έργο του, για έργο ζωής στα Ιεροσόλυμα, για έργο ζωής από το American Hellenic Institute στην Ουάσιγκτον και στο Κάιρο. Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης στη Λεμεσό, στο Montpellier (Γαλλία) και στο Ντάλας (Τέξας, Η.Π.Α.) και έχει αναγορευθεί Διδάκτωρ Τεχνών στο Columbia College (Σικάγο, Η.Π.Α.), Επίτιμος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

15 σχόλια:

Roadartist είπε...

Μια έκτακτη ανάρτηση, καθώς δε θα μπορούσε να έλειπε ένα "αντίο" σε μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού πολιτισμού γενικότερα. Όλοι οι "μεγάλοι" σταδιακά μας αποχαιρετούν. Ευχή να βρεθούν ισάξιοι συνεχιστές του έργου τους!...

koulpa είπε...

έκτακτη κι έκτακτη roadartistaki μου.. από σένα το μαθαίνω.. :(
τον είδα τελευταία σε κάποια εκπομπή.. και μου φάνηκε αρκετά γερασμένος.. αλλά πάντα παρόν.. από τους αθάνατους κι αυτός.. :) :)
καλησπερούδια :) :)

ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ είπε...

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ.
ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΟΛΑ!

Dee Dee είπε...

Δεν το ακουσα πουθενα!

Καλο του ταξιδι!

Ωραια αναρτηση!

Οπως ειπε και ο κουλπα, απο τους αθανατους κι αυτος!

Καλη εβδομαδα αρτιστακι μου

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Η Στέλα "ορφάνεψε"....

Οι ευχή σου να γίνει πραγματικότητα!

eva είπε...

Ακόμα πιο φτωχός ο πολιτισμός...

iLiAs είπε...

ευτυχως αφησε πισω "εργο"!

καλη βδομάδα Αρτιστα! :)

koulpa είπε...

καταπληκτικό.. είμαι στην αμουδιά σε τραπεζάκι ταβέρνας.. και παίζει το τραγούδι που παίζεις κι εσύ.. :) :)
καλησπερούδια κι από εδώ :) :)

kariatida62 είπε...

Δεν γνώριζα πως ο φωτισμός των Μνημείων μας ήταν ιδέα του Μιχάλη Κακογιάννη!
Πλήρης ημερών,μας έφυγε!
Στην ευχή σου συμμετέχω κι'εγώ!

Hfaistiwnas είπε...

Καλό ταξίδι του..

ELvA είπε...

Φτωχυναμε αλλη μια φορα, φιλη μου...

ξι είπε...

:-( από τις μεγάλες απώλειες που μας έχουν συνηθίσει τώρα τελευταία......

ξι.

leondokardos είπε...

Διάβαζα σήμερα ένα σύντομο σχόλειο για αυτό το σημαντικό καλιτέχνη. Βλέπω τελευταία να φεύγουν οι μεγάλοι από τη χώρα μας. Κρίμα. Την εποχή αυτή δεν μας μένουν πολλοί.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΘΛΙΒΕΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
ΓΕΜΑΤΟ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΟΥΣ
ΘΑΝΑΤΟΙ
ΦΤΩΧΙΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ
ΤΟΣΑ ΧΑΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ.
ΛΥΠΑΜΑΙ.
Χ.

thinks είπε...

Όταν σκέφτεται κανείς Ελληνικό κινηματογράφο, σκηνή, τέχνη, το όνομα του Κακογιάννη έρχεται στο μυαλό μέσα στα δυό-τρία πρώτα. Παίρνει μαζί του μια εποχή, μαυρόασπρη, αλλά πιο καθαρή από την σημερινή ομίχλη.

Related Posts with Thumbnails