20 Οκτωβρίου 2010

Πιέρ Μπονάρ

«Μια μέρα του 1893 ο Πιέρ Μπονάρ είδε μια κοπέλα να κατεβαίνει από ένα τραμ του Παρισιού και, γοητευμένος από τη χλομή, εύθραυστη ομορφιά της, την ακολούθησε μέχρι τη δουλειά της, σ’ ένα γραφείο τελετών, όπου περνούσε τις μέρες της κεντώντας μαργαριτάρια πάνω σε νεκρώσιμες γιρλάντες.  Έτσι, ο θάνατος τύλιξε από την πρώτη στιγμή τη μαύρη του κορδέλα γύρω από τη ζωή τους...

Σύντομα ο Πιέρ έκανε τη γνωριμία – υποθέτω ότι αυτά τα πράγματα διεκπεραιώνονταν με άνεση και υπεροψία στην Μπελ Επόκ – και λίγο αργότερα εκείνη παράτησε τη δουλειά της και καθετί άλλο στη ζωή της και πήγε να ζήσει μαζί του..
Του είπε ότι την έλεγαν Μαρτ ντε Μελινί κι ότι ήταν δεκαέξι χρονών. Στην πραγματικότητα, κάτι που εκείνος θα ανακάλυπτε πάνω από τριάντα χρόνια αργότερα, όταν επιτέλους αξιώθηκε να την παντρευτεί, το αληθινό της όνομα ήταν Μαρία Μπρουσέν κι όταν την είχε γνωρίσει, δεν ήταν δεκαέξι αλλά γύρω στα εικοσι πέντε, όπως κι εκείνος..




Έμελλε να μείνουν μαζί, στις χαρές και στις λύπες, ή καλύτερα, στις λύπες και στις πιο μεγάλες λύπες, μέχρι το θάνατο της, σχεδόν πενήντα χρόνια αργότερα.
Ο Ταντέ Νατανσόν, ένας από τους πρώτους πατρόνες του Μπονάρ, σε ένα χρονικό για το ζωγράφο, περιγράφει με γρήγορες, ιμπρεσσιονιστικές πινελιές τη νεραϊδίσια Μαρτ,




..μιλώντας για το αγριωπό της βλέμμα πουλιού, τα περπατήματα της, στις μύτες των ποδιών. Ήταν κρυψίνους, ζηλιάρα, νοσηρά κτητική, υπέφερε από μανία καταδίωξης και ήταν μια φοβερή κι αμετανόητη υποχονδριακή.
Το 1927, ο Μπονάρ αγόρασε ένα σπίτι, το Λε Μποσκέ, στη μικρή, απρόσωπη κωμόπολη Λε Κανέ της Κυανής Ακτής, όπου έζησε με τη Μαρτ, δεμένος μαζί της σε μια συχνά βασανιστική απομόνωση, μέχρι το θάνατο της, δεκαπέντε χρόνια μετά....
Στο Λε Μποσκέ εκείνη απόκτησε τη συνήθεια να μένει στην μπανιέρα της με τις ώρες κι εκεί τη ζωγράφισε ο Μπονάρ, ξανά και ξανά, συνεχίζοντας τη σειρά ακόμα και αφού αυτή είχε πεθάνει. Τα Λουτρά αποτελούν τη θριαμβευτική κορύφωση του έργου της ζωής του.
Στον πίνακα Γυμνό στο λουτρό, με σκυλάκι, που άρχισε το 1941, ένα χρόνο πριν από το θάνατο της Μαρτ και που δεν ολοκλήρωσε παρά το 1946, εκείνη κείτεται εκεί, ροδαλή, μοβ, χρυσαφένια, μια θεά που επιπλέει στον κόσμο, ανάλαφρη, διαχρονική, εξίσου νεκρή όσο και ζωντανή, ενώ δίπλα της, στα πλακάκια, είναι κουλουριασμένο το μικρό καφέ σκυλί της, το δικό της, ένα ντάσχουντ νομίζω, άγρυπνο πάνω στο χαλάκι του ή μπορεί να μην είναι χαλάκι μα ένα τετράγωνο κομμάτι ηλιόφωτος που πέφτει από ένα αθέατο παράθυρο..»

Απόσπασμα από το βιβλίο 
"Η θάλασσα", του Τζων Μπανβιλ, εκδόσεις Καστανιώτη
και πίνακες του Pierre Bonnard (1867-1947)


Βίντεο με έργα του P. Bonnard

64 σχόλια:

treno fantasma είπε...

Συνδυασμός λογοτεχνίας με ζωγραφική..;
Έξυπνο, καληνύχτα..

Κλειώ είπε...

Εξαιρετικό απόσπασμα!
Γενικώς το βιβλίο αξίζει;

Μα τι ζωές έχουνε βιώσει κάποιοι άνθρωποι.. Ζηλεύω αυτούς τους μποέμ καλλιτέχνες..

Διάβασε αυτό:

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=96541&ct=80&dt=22/02/1998

Ανώνυμος είπε...

Kalimera!

Tin eide otan douleue se grafeio teletwn..
Tou eipe pws itan 16 kai ena pheutiko onoma, enw omws itan sinomiliki tou, sta 25.
Ekeinos to anakaliphe meta apo 30 xronia, ...otan apofasise na ti pantreutei.....
Emeinan se ena spiti sti fisi, stin apomonosi..
Ekeini sinexeia sto mpanio
ekeinos na ti zwgrafizei..

Roaddddddddddd... poli "feuga" gia na einai auto alithino..

..kai sigoura poli kali epilogi gia na mpei se biblio...

Euxaristw,
Arco..

Τσαλαπετεινός είπε...

Εξαιρετικό ποστ!!!
Σε ευχαριστούμε...

Hfaistiwnas είπε...

Άγνωστος για μένα καλλιτέχνης..
Τώρα τον έμαθα.. :)
Καλημέρα!!!!

eutixis είπε...

Πολύ όμορφη ιστορία, ευχαριστώ που τη διάβασες και έπειτα τη μοιράστηκες εδώ μαζί μας. Αυτό είναι ένα από τα πλέον εμπνευσμένα blog που υπάρχουν!

ELvA είπε...

Δεν ηξερα ουτε τον Πιερ Μποναρ, Road μου, ουτε τη ..προβληματικη του μουσα, Μαρτ ντε Μελινί! ;)

Καλημερα, (ολο και κατι μαθαινουμε!)

Φιλακια! :)

Margo είπε...

Έχω μέρες να περάσω και ξεκίνησα από τον Ζακ Πρεβέρ και ανέβαινα. Έτσι που τα διαβάζω όλα με τη σειρά αντιλαμβάνομαι ακόμη πιο καθαρά πόσο σπουδαία δουλειά κάνεις εδώ μέσα Ροντάκι μου.. να σαι καλά και να συνεχίσεις για πολύ!
Φιλιά και καλημέρες!

Dust in the wind (Σκόνη στον άνεμο) είπε...

πολύ όμορφη ανάρτηση ...η ζωγραφική είναι το πάθος μου...
ήξερα τον ζωγράφο αλλά όχι αυτή την ιστορία..
καλημέρα!!!

KitsosMitsos είπε...

Όμορφοι πίνακες, ωραίο κείμενο!

eleni είπε...

Πολύ μου αρέσουν αυτά τα post!
Χαζεύω τα έργα των μεγάλων καλλιτεχνών,τη ζωή τους,την έμπνευσή τους-τα κείμενά σου μοναδικά!
Φιλιά!

Maria B. είπε...

πολύ ωραίο !!

καλημέρα !!!

φιλια πολλά

peter είπε...

Se euxaristw gia osa mathainw edw.
Auto to biblio de to exw diabasei, omws me deliazei to post..
Ws ypothesi fanike kalo!!
Tha ithela na sou pw pws autou tou eidous ta posts sou mou aresoun pio poli, opws kai ta photografika, opws kai auta me skepheis sou.

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Μου αρέσουν πολύ τα όσα ανέρτησες. Θα ψάξω για το βιβλίο!! Με κέρδισε!

Καλημερένια σου είπα;!

ξωτικό είπε...

Eντυπωσιακό ως προς το "αρωστημένη απομόνωση" γιατί κοιτάζοντας τους πίνακες (και στο βίντεο )πλέεις σε ρομαντικά σύννεφα που κάθε άλλο παρά σε κάτι αρωστημένο παραπέμπουν....(πρώτη γρήγορη αίσθηση βέβαια)
Ευχαριστίες για τα μαθήματα πάντα
(αν και θα κοπώ απο απουσίες...μάλλον)
Φιλάκι !

quartier libre είπε...

@
εξαιρετικό !

αγνοούσα παντελώς την ιστορία...

iLiAs είπε...

δεν τον ηξερα να σου πω την αληθεια Αρτιστα!!
να εισαι καλα! :)

Ανώνυμος είπε...

Ζηλεύω το καλλιτεχνικό πάθος!

lemon είπε...

Τι όμορφο, όμορφο ποστ!!

Roadartist είπε...

@ treno fantasma : Χαίρομαι που σου άρεσε ο συνδυασμός, είναι δύο από τις μεγάλες αγάπες μου! Καληνύχτα!

Roadartist είπε...

@ Κλειώ : Πραγματικά ζωές που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.. Και εγώ εξιτάρομαι αρκετά.. και παράλληλα σκέφτομαι ποιοι είναι πιο αληθινά ευτυχισμένοι.. αυτοί οι μποέμ ή οι συμβιβασμένοι κατά τα πρότυπα της κοινωνίας..

Το βιβλίο έχει, κατά τη γνώμη μου, μια "ποιητική γλώσσα".. που ίσως να δυσκολεύει.. και να μην βοηθάει στην απόλαυση της ανάγνωσης..

Αυτή τουλάχιστον είναι η αίσθηση που άφησε σε μένα.. Κάπου κουράζει. Το συγκεκριμένο απόσπασμα ήταν από αυτά που μου άρεσαν αρκετά..

Ο ήρωας του Τζων Μπάνβιλ είναι ιστορικός τέχνης, οπότε οι αναφορές στην τέχνη είναι αρκετές στο βιβλίο.

Το άρθρο το έχω διαβάσει, αναφέρετε και εκεί η σχετική ιστορία, πολύ καλή πρέπει να ήταν αυτή η έκθεση..

Roadartist είπε...

@ arcobaleno : ..ναι πολύ φεύγα.. Πέρα από τα συνηθισμένα.. για αυτό μας προκαλεί και τόσο το ενδιαφέρον.. Δεν έχει κάτι που σε ιντριγκάρει; Εμένα με κέρδισε αρκετά :) Καλό βράδυ!!!

Roadartist είπε...

@ Τσαλαπετεινός : Εγώ σε ευχαριστώ! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε, καληνύχτα σου! :) :)

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Την καλησπέρα μου, καλό μας βράδυ Ηφαιστίωνα!! Φιλιά πολλά..

Roadartist είπε...

@ art : Ευτυχώς υπάρχουν πολλά, πολύ εμπνευσμένα blogs, για αυτό και εξακολουθούμε να υπάρχουμε στο blogging! Να είσαι καλά!

Roadartist είπε...

@ Elva :.........Ότι κανά δυο προβληματάκια τα είχε.. ναι.. δε θα διαφωνήσουμε :)) Το αληθινό της όνομα ήταν Μαρία Μπρουσέν :))))

Roadartist είπε...

@ Margo : Ευχαριστώ πολύ margo. Σε ευχαριστώ πολύ τόσο που πέρασες και στάθηκες και στα προηγούμενα posts, όσο και για τα λόγια σου. Να είσαι καλά, μακάρι να συνεχίσουμε, όσο έχουμε να πάρουμε όλοι πράγματα ο ένας από τον άλλο. Την καληνύχτα μου!

Roadartist είπε...

@ Dust in the wind : δεν είναι φοβερά ελκυστικό το να βρίσκεις τι μπορεί να κρύβεται στη ζωή του κάθε καλλιτέχνη; Τις περισσότερες φορές υπάρχουν 'περίεργα' βιώματα ή εμπειρίες που έχουνε ενδιαφέρον.. Και εγώ αγαπώ τη ζωγραφική.. Καληνύχτα :)

Roadartist είπε...

@ KitsosMitsos : Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε :))) Καληνύχτα γλυκιά!

Roadartist είπε...

@ eleni : Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχουμε 'μαζευτεί' εδώ μια παρέα που αγαπάει τις τέχνες.. και χαίρεται να ανταλλάσσει απόψεις για αυτές..
Και εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ το πως εμπνεύστηκαν, το πως μεγάλωσαν, το πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι έζησαν.. Γενικώς η Ιστορία της Τέχνης με εξιτάρει.. :)

Roadartist είπε...

@ Maria B. : Χαίρομαι που σου άρεσε, να είσαι καλά, καληνύχτα, φιλιά!

Roadartist είπε...

@ peter : Να είσαι καλά. Χαίρομαι που σας αρέσουν τα αφιερώματα, και οι σκέψεις που μοιραζόμαστε! Την καληνύχτα μου!

Roadartist είπε...

@ η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα: Το βιβλίο, όπως έγραψα παραπάνω στην Κλειώ, αν και έχει βραβευτεί και ακούστηκε αρκετά, θα έλεγα πως έχει μια δύσκολη κάπως γραφή.. Όμως ναι έχει να δώσει πράγματα..
Σε ευχαριστώ πολύ, καληνύχτα :)

Roadartist είπε...

@ ξωτικό : Αυτή είναι η άποψη του συγγραφέα (του Τζων Μπανβιλ), ή των βιογράφων του Πιερ Μπονάρ.. Οπότε ίσως και να μην ισχύει..
Σίγουρα πάντως είχανε ταιριάξει απόλυτα οι δυο τους, παρόλες τις παραξενιές τους..και αυτό φαίνεται, ίσως να έχεις δίκιο, από τους πίνακες..

ΥΓ δεν κόβεται κανείς εδώ από απουσίες.... Αν είναι δυνατόν, δε θα κάνουμε κ αυτά που μισούμε.. χαχααχ :) φιλιάαααααααα!!!

Roadartist είπε...

@ quartier libre : χαίρομαι που σου άρεσε.. και εμένα αυτά τα στοιχεία της ζωής του μου έκαναν εντύπωση.. μου άρεσαν πολύ :)

Roadartist είπε...

@ iLiAs : δεν είναι ωραίο να διαβάζουμε για κάτι που δεν έχουμε ξανακούσει; Αυτά εγώ τα 'κυνηγάω'.. :) :) Καιρό έχω να σε δω, ελπίζω να είσαι καλά Ηλία.. Φιλάκια καληνύχτας!

Roadartist είπε...

@ ηλιογράφος : Τι εννοείς; Ποιανού; ..Ζηλεύεις τον Μπονάρ που ζωγράφιζε με τόσο πάθος τη γυναίκα του καθώς έκανε μπάνιο;;.. :) :) :) :)

Roadartist είπε...

@ lemon : Χαίρομαι πολύ πολύ!! :)

Unknown είπε...

Σε συνοπτική ανάρτηση, πλήρης παρουσίαση ζωής και τέχνης.
Μου άρεσε.
Δεν τον ήξερα τον ζωγράφο.

Χαίρομαι που ήρθα.
Καληνύχτα

Βαρθακούρης είπε...

Κάθε ανάρτηση σου έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Το σπουδαιότερο είναι πως μέσα σε όλην αυτήν την καταχνιά και τη μιζέρια όποτε μπαίνω εδώ, γεμίζεις φως τη καρδιά! Να συνεχίσεις να μας γεμίζεις ουσία τις μέρες..

nefeli είπε...

Πολυ μου αρεσε το ποστ.
Ερωτας και θάνατος, κοματια της ζωής μας... με τη φωνή του Cohen.

Πορτιάτης είπε...

Καλή μου φίλη Roadartist, εγώ δε βρίσκω χρόνο αλλά εσένα πια δεν σε προλαβαίνει κανείς...
Εξαιρετική ανάρτηση, ευαίσθητη, ενημερωτική, φιλότεχνη. Όπως πάντα.
Τον Μπονάρ ομολογώ ότι δεν τον γνώριζα, να'σαι καλά που μας σύστησες τη μποέμικη ζωή του και την τραγική του μούσα!
Ελπίζω να μπορώ να είμαι πιο τακτικός στο μέλλον. Παραμένω πιστός αναγνώστης και φίλος! :))

Υ.Γ. Για να συνεχίσω μια κουβέντα απ'το "σπίτι" μου: δεν γίνεται να τα παρατήσουμε! Καλό μας χειμώνα!

Ηλέκτρα Βαλάση είπε...

Τι παράξενη ιστορία αγάπης...

Και τι όμορφα έργα!



Καλημέρα!

ηλ.

MYSTELIOS είπε...

Καταπληκτικό το αφιέρωμα σου στον άγνωστο για πολλούς μεγάλο ζωγράφο Πιέρ Μπονάρ και στην περίεργη κατά τα άλλα μούσα του . Eίναι πραγματικά είναι πολύ όμορφο να μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας μέσα από τα blogs. Καλή σου συνέχεια !!!

dimitris είπε...

Πολύ καλό αφιέρωμα. Από τους πιο αγαπημένους μου ζωγράφους. Λατρεύω τη χρωματική παλέττα του και την θεματική του.
http://www.flickr.com/photos/giovdim/1975696210/in/set-72157603100930367/

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Με συνεπήρε η Εμμονή της Αγάπης και η Αγάπη της Εμμονής, ειδικά όταν συναντιούνται στην Ύψιστη Τέχνη!!!
Καταπληκτική ανάρτηση!

U.S. είπε...

είσαι μια μικρή εγκυκλοπαίδεια, το ξέρεις? είναι πάντα ενδιαφέροντα όσα μας περιγράφεις. καλημέρα σου!

librarian είπε...

Εξαιρετικός ο Μπάνβιλ! Πανέμορφη η περιγραφή του που μας χάρισες και μας γνώρισες για άλλη μια φορά νέα χρώματα!

Roadartist είπε...

@ meggie : Ευχαριστώ. Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση, και θα χαρώ πολύ και εγώ να τα λέμε, την καληνύχτα μου!

Roadartist είπε...

@ Βαρθακούρης : Χρειάζεται περισσότερο από ποτέ άλλοτε η επαφή μας αυτή με την τέχνη, για τους λόγους που αναφέρεις.. Το οφείλουμε νομίζω στους εαυτούς μας..

Roadartist είπε...

@ nefeli : Συμβαδίζουν.. ζωή και θάνατος.. Ο Cohen αγαπημένος!

Roadartist είπε...

@ Πορτιατης : Χαίρομαι που σε βλέπω ξανά Πορτιάτη μας. Νομίζω πως ειδικά τώρα είναι που δεν πρέπει να τα παρατήσουμε.. Πιστεύω πως τέτοιου είδους αναρτήσεις μας βοηθάνε να επαναπροσδιορίσουμε το "τώρα" και την ομορφιά της ζωής, που μέσα στα προβλήματα μερικές φορές (ή και αρκετές) την ξεχνάμε.. Ας μην μας αποπροσανατολίζουν όμως...
Σε ευχαριστώ, εννοείται να περνάς.. όποτε έχεις χρόνο, χαρά θα δίνεις :) καλό βράδυ!

Roadartist είπε...

@ Ηλέκτρα : ναι πολύ παράξενη, και ίσως έτσι αποκτά νόημα άλλο η ζωή :) την καληνύχτα μου σε σένα, μα κ στο νησί σου :)

Roadartist είπε...

@ ART-TRAVELLER : Συμφωνώ μαζί σου, για μένα αυτός είναι ένας από τους λόγους που βρίσκομαι ακόμη εδώ, πέρνω πολλά από εσάς. καλό βράδυ!

Roadartist είπε...

@ dimitris : Υπέροχες πινελιές.. και δικός μου πολύ αγαπημένος.. Οι φωτογραφίες σου ζωντάνεψαν πολλά απόψε.. Σε ευχαριστώ για το πέρασμα σου και για το link.

Roadartist είπε...

@ Ρεγγίνα : Σε ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σε άγγιξε η ιστορία.. Ως γνωστόν η ζωή πλάθει τις ομορφότερες, αληθινότερες..

Roadartist είπε...

@ U.S. : Να είσαι καλά.. Προσπαθώ να μοιράζομαι κάποια από τα πράγματα που αγαπώ και με κερδίζουν.. Αν σας αρέσουν και παίρνετε κάτι από εδώ κ εσείς..τότε η χαρά και η απόλαυση της γνώσης..πολλαπλασιάζεται! Καλό βράδυ!

Roadartist είπε...

@ librarian : Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε librarian, είναι ένα από τα βιβλία που διάβασα τον Αύγουστο, είχα ξεχωρίσει αυτό το απόσπασμα και σκέφτηκα να το μοιραστούμε.. Ίσως ανεβάσω και άλλα βιβλία.. καλό βράδυ!

demetrat είπε...

μετά από μιά τέτοια ζωή, δεν μπορώ νά μην μακαρίσω την φτωχή μουντή άνευ ταλέντου ζωούλα μου.Ανίκανη ίσως να δώσω τόσες συγκινήσεις στον κόσμο, όσο αυτοί οι προικισμένοι άνθρωποι.Αλλά περισσότερο ευτυχισμένη από τις συγκινήσεις που πήρα .
καλήμέρα σας
δ

Roadartist είπε...

@ demetrat : Δεν νομίζω πως δεν είχε συγκινήσεις στη ζωή του.. Πως σου έδωσε μια τέτοια εικόνα; Εμένα αντίθετα μου φαίνεται γεμάτη από συγκινήσεις, και έξω από συμβατικότητες η ζωή του.. Πάντως είναι πολύ όμορφο που αισθάνεσαι γεμάτη και ευτυχισμένη από τις συγκινήσεις που έχεις πάρει, εύχομαι έτσι να συνεχίσεις! Την καλημέρα μου!

navarino-s είπε...

Πολύ καλή η ανάρτηση σου!
Σ' ευχαριστώ!

Roadartist είπε...

@ navarino-s : Εγώ σε ευχαριστώ!

nikiplos είπε...

Δυνατή ιστορία και πολύ φως... όμορφο φως από τους πίνακες που δεν σε αφήνουν να τους προσπεράσεις... πολύ όμορφο σε ευχαριστούμε καλλιτέχνιδα...

Roadartist είπε...

@ nikiplos : πολλά φιλιά nikiple, εγώ σε ευχαριστώ..πολύ..

Related Posts with Thumbnails