6 Απριλίου 2012

Μυκήνες

Μυκήνες - από κάρτ ποστάλ

Η επίσκεψη στο αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία!  Φροντίστε πριν τον επισκεφτείτε να έχετε μελετήσει περίπου για το τι θα δείτε, ίσως να έχετε μαζί σας κάποιον που να μπορεί να σας ξεναγήσει, κάποιον ξεναγό.  Διαφορετικά το πιθανότερο είναι πως θα χάσετε αρκετή από τη μαγεία του.


Την προηγούμενη Κυριακή, πριν φτάσουμε στο Ναύπλιο, κάναμε μια στάση στις Μυκήνες. 
Γεμάτος ο αρχαιολογικός χώρος από τουρίστες (αρκετοί Γερμανοί), μαθητές σχολείων, αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες σαν εμάς.

η πύλη των Λεόντων

Καθώς περπατούσαμε στους ανθισμένους λόφους, αναλογιζόμουν την ιστορία του τόπου, που ξαφνιάζει για τα επιτεύγματα και τον πολιτισμό [Μυκηναϊκός πολιτισμός (1700-1001 Π.Κ.Χ.] θυμήθηκα κάποια λόγια του κ. Νανόπουλου που είχαμε μοιραστεί από εδώ στο blog παλιότερα.


Πώς η Ελλάδα είναι ένα δώρο της φύσης. Από άποψη ομορφιάς, γεωγραφικής θέσης, ιστορίας και πολιτισμού. Όντως περπατώντας σε αυτό το τόπο, το αισθάνεσαι. Ίσως δεν το συνειδητοποιούμε, η Ελλάδα είναι το όνειρο των κλασικιστών και των αρχαιολόγων. Χαρακτηριστικός ο λόγος του "οι επιταχυντές του Cern για τους αρχαιολόγους όλου του κόσμου είναι εδώ." Αυτές οι σκέψεις κυριάρχησαν μέσα μου. Σε αυτό τον τόπο έπρεπε να υπήρχαν τα καλύτερα Πανεπιστήμια στις κλασικές, ανθρωπιστικές επιστήμες. "Εδώ θα έπρεπε να είναι ένας ναός, όπου να έρχονται να προσκυνάνε στην Ελλάδα...  ένα παραμυθένιο, πνευματικό "Μονακό"...


Σας αφήνω με αυτές τις σκέψεις και μοιράζομαι φωτογραφίες από την περιήγηση στις Μυκήνες. Στο τέλος της ανάρτησης, παραπέμπω σε πηγές για να διαβάσει όποιος επιθυμεί αναλυτικότερες πληροφορίες.

 περιηγηθείτε, διαβάζοντας κ τις επεξηγηματικές πινακίδες

Ήταν δύσκολη η επιλογή των φωτογραφιών, καθώς όλες οι γωνιές είναι "μεθυστικές". Παραθέτω ορισμένες μόνο από όσες τράβηξα. Θα υπάρξει και μια άλλη ανάρτηση για το Αρχαιολογικό Μουσείο των Μυκηνών.



...αν επισκεφτείτε τις Μυκήνες αυτή την εποχή, παράλληλα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, θα θαυμάσετε και το υπέροχο ανθισμένο ανοιξιάτικο τοπίο...



























"Βουλιάζει όποιος σηκώνει τις μεγάλες πέτρες·
τούτες τις πέτρες τις εσήκωσα όσο βάσταξα
τούτες τις πέτρες τις αγάπησα όσο βάσταξα
τούτες τις πέτρες, τη μοίρα μου.

Πληγωμένος από το δικό μου χώμα
τυραννισμένος από το δικό μου πουκάμισο
καταδικασμένος από τους δικούς μου θεούς,
τούτες τις πέτρες."


Για τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών:
Ιστορικό Μυκηνών, Υπουργείο Πολιτισμού
Μνημεία Μυκηνών, Υπουργείο Πολιτισμού
Ιστορία Μυκηναϊκής Ελλάδας, ΙΜΕ
Μυκηναϊκός πολιτισμός, Archaeopaedia
Μυκήνες, wikipedia
Η Ακρόπολη των Μυκηνών (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ)
Ελλάδος περιήγησις... Μυκήνες (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ)
Η Μυκηναϊκή Τέχνη (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ)

36 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Και μόνο απο τον αμύθητο αρχαιολογικό πλούτο που διαθέτει τούτη η χώρα θάπρεπε να είχε λύσει δια βίου τα οικονομικά της προβλήματα.

Υπέροχες φωτό Αρτιστάκι.

Konstantinos είπε...

Kapoia agapaei poli tin arxaiologia, xairomai gia auto...

Eva Psarrou είπε...

Στα ίδια μέρη περπατήσαμε.. Είναι μοναδική εμπειρία και έχεις δίκιο, πρέπει να έχεις υπόψη σου κάποια πράγματα, για να ξέρεις και τι βλέπεις. Λέγεται πως οι Μυκηναίοι είχαν ταξιδέψει ως την Αγγλία την εποχή της κατασκευής του Stonehenge. Λέγεται επίσης πως Κυκλώπια τείχη και Stonehenge δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου ως προς το τεχνικό-κατασκευαστικό τους κομμάτι.

b|a|s|n\i/a είπε...

έτσι! να βολτάρεις. να ξεφεύγεις. γιατί η αθήνα μοιάζει να μας πνίγει. με το ένα με το άλλο.
ζούμε σε πολύ όμορφη χώρα ρε γαμώτο. και με πιάνουν απίστευτα τα νεύρα μου που ώρες ώρες και εποχές εποχές πλέον δεν μπορούμε να την χαρούμε. τουλάχιστον όσο της και μας αξίζει.
φιλιά πολλά πολλά!

kovo voltes... είπε...

θα συμφωνήσω με την kariatida...Και θα σ'ευχαριστήσω για άλλη μια φορά που ανοίγεις το μυαλό και την ψυχή μας με οσα καταθέτεις...;)
Καλά ταξίδια να'χεις πάντα φωτογραφάκι μου...

Ιωάννα Λουλάκη είπε...

Πριν 15 χρόνια πήγα (ήταν η τρίτη φορά)... Μετά το δικό σου ταξίδι, που τόσο όμορφα μας παρουσιάζεις, θέλω να ξαναπάω!
Συμφωνώ κι εγώ με την Kariatida...

Roadartist είπε...

@ kariatida62 : Ακριβώς, θα έπρεπε εδώ να υπήρχε μια "μέκκα" του πολιτισμού, ο τόπος να ζούσε μόνο από την ανάδειξη όσων κληρονόμησε. Και το ανθρώπινο προσωπικό υπάρχει, παρ'όλα αυτά τελικά απουσιάζουν άλλα πράγματα.

Roadartist είπε...

@ Konstantinos : Είναι συναρπαστικό αυτό το ταξίδι στην ιστορία. Θα ήθελα πολύ να επισκεφτώ την Αίγυπτο, πρέπει να είναι μεθυστικός τόπος!

Roadartist είπε...

@ Eva Psarrou : Δίχως να γνωρίζεις θα κουραστείς και δε θα καταλάβεις τίποτα. Από τη μια ο τόπος που θέλει περπάτημα, ο ήλιος, χρειάζεται μελέτη από πριν ή ένας καλός γνώστης. Πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε ένα άρθρο σύμφωνα με τον οποίο, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν επισκεφτεί τη Βόρεια Αμερική χιλιάδες χρόνια προτού την ανακαλύψει ο Χριστόφορος Κολόμβος.
Πήγες και εσύ στις Μυκήνες, ή στην Πελοπ/ησο; Καλό σκ!

Roadartist είπε...

@ b|a|s|n\i/a : Η όλη κατάσταση δεν παλεύεται, μοιάζουν όλα εντελώς παράλογα και παρανοϊκά. Μόνο αν ξεφεύγεις μπορείς να αντέξεις.
Είτε μέσω μικρών ταξιδιών εκτός Αθηνών, είτε μέσω βιβλίων, μουσικής κλπ Και εμένα με πιάνουν τα νεύρα μου, ακριβώς επειδή ως χώρα έχουμε (και είχαμε) όλες τις προδιαγραφές για να είμαστε σε κατάσταση τουλάχιστον ευημερίας...

Roadartist είπε...

@ kovo voltes... : Εγώ σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου. Μακάρι να μπορώ μέσω αυτού του blog να μοιράζομαι όσα αγαπώ και να έχω συνοδοιπόρους σε αυτό το ταξίδι. Καλό σκ!

Roadartist είπε...

@ Ιωάννα Λουλάκη : Εμένα ήταν η πρώτη φορά αυτή. Δε θυμάμαι να μας είχανε πάει και με το σχολείο. Το χάρηκα πολύ και θα πήγαινα ξανά σίγουρα. Θέλω πολύ να επισκέπτομαι τέτοιους χώρους, λατρεύω όταν τα ταξίδια συνδυάζονται και με αρχαιολογικές, πολιτιστικές επισκέψεις.

Άστρια είπε...

Εξαιρετική ξενάγηση αλλά και υπενθύμιση για πολλές Αξίες μας!

Και παρόλο που είναι βαριές οι πέτρες, όπως λέει ο ποιητής, κατά έναν περίεργο τρόπο αυτό το φορτίο που κουβαλάμε, μας ωθεί να μην περπατάμε σκηφτοί και να κρατάμε ψηλά το κεφάλι!
Κι εκείνη η παπαρούνα της προτελευταίας φωτογραφίας που φυτρώνει πάνω στις βαριές πέτρες, σαν να θέλει να δείξει ότι μέσα τους φωλιάζει ψυχή, αλλά και να υπενθυμίσει ότι η άνοιξη πάντα έρχεται μετά κι από τον πιο βαρύ χειμώνα!

roadartist μου να είσαι καλά, σε φιλώ πολύ

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Μια βόλτα μέσω των φωτογραφιών. Δεν θα είχε νόημα να βάλω πολλές ιστορικές αναφορές, πληροφορίες. Όποιος θέλει μπορεί να τις δει στα site που παραπέμπω.
Βαριές οι πέτρες, όπως οι μέρες.
Μόλις ήρθα από το Σύνταγμα, δίχως λόγια για όσα αισθάνθηκα.
Να κρατάμε μόνο ψηλά το κεφάλι,
καλό σκ Άστρια μου!

ξι είπε...

Σε όποιον αρχαιολογικό χώρο κι αν βρίσκομαι συγκινούμαι. & μαγεύομαι. & "απλώνομαι"...το είναι μου γίνεται ένα με τον χώρο. &είναι τόσο ωραίο το συναίσθημα αυτό, το οποίο είναι μεν μοναδικό για τον καθένα αλλά είναι ακριβώς αυτό: για τον ΚΑΘΕ ΕΝΑ και αυτό το κάνει να πολλαπλασιάζεται!

Στο Μουσείο της Ακρόπολης έχω πάει ήδη ίσαμε 10 φορές (μερικές φορές πάω απλά και μόνο για καφέ, για την υπέροχη αύρα που έχει ο χώρος). Κάθε φορά που στέκομαι μπροστά στις Καρυάτιδες μονίμως και πάντα συγκινούμαι, βαθιά. Είναι η μαγεία, είναι η Ιστορία, είναι όλα, είναι κι αυτή η μία που λείπει. Είμαστε τόσο τυχεροί. (&τόσο τυφλοί συχνά, ως λαός...)

Όμορφο ποστ για ένα καλό σκ :-))

ξι.

ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ είπε...

ENΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΚΡΕΜΙΖΕΤΑΙ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ.
ΨΑΧΝΟΥΝ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΟΣ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΝ, ΟΤΑΝ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ, ΝΑ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΓΝΩΣΗ, ΜΕΡΑΚΙ!

ΜΗΠΩΣ ΤΟΥΣ ΦΟΒΙΖΕΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ; ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΙΘΑΣΕΥΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΑΖΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΣΟΥ;

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΟΥ.

Μηθυμναίος είπε...

Εξαιρετική και κατατοπιστική ανάρτηση, καλλιτέχνιδα!
Αυτή είναι η κληρονομιά και ο πλούτος μας… ας τα προσέχουμε.

Να ‘σαι καλά!

Ανώνυμος είπε...

Σ'ευχαριστώ για το ταξίδι..eviv

VAD είπε...

όταν επισκεφθηκα το χωρο,κατά καλή τυχη φυσούσε άγριος αέρας,οπότε οι τουριστες απουσιαζαν,ετσι απολαυσα την όμορφη περιδιάβαση σχεδόν μόνος:)

Roadartist είπε...

Καλημέρα και καλή Κυριακή σε όλους! Να είστε καλα ,σας ευχαριστώ για τα σχόλια και τα περάσματα σας :)

Roadartist είπε...

@ ξι : Ελάχιστοι κάνουν αυτό που λες. Κάποιοι Αθηναίοι δεν έχουνε πάει καν στο Μουσείο της Ακρόπολης, εσύ πας και μόνο για να αισθανθείς αυτή την αύρα που λες και που απέχει από όλα τα σάπια, τα διεφθαρμένα, όλα όσα μας κάνουν να ντρεπόμαστε, έχεις πλησιάσει, νιώσει, κατανοήσει όλα όσα τελικά μόνο λίγοι το καταφέρνουν. Τότε πραγματικά είσαι τυχερή, και όσοι το νιώσουν, δίχως εθνικιστικές αηδίες αλλά μόνο για την ουσία του χώρου, τόπου, συμβολισμού και συνδέσμου με μια άλλη εποχή, με όλα όσα σηματοδόησε είναι λίγοι και τυχεροί. Παρόμοια αισθάνομαι κ εγώ, δεν θέλω να χάσω αυτή την αίσθηση. Σε ευχαριστώ για το μοίρασμα αυτών των σκέψεων!

Roadartist είπε...

@ ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ : ευχαριστώ για τα λόγια αυτά που άφησες. Είναι όμορφο όταν κάποιοι πραγματικά εκτιμούν όσα μοιράζομαι μαζί σας.

Roadartist είπε...

@ Μηθυμναίος : ας τα μάθουμε, ας κατανοήσουμε έστω την αξία τους. Σε ευχαριστώ, καλή Κυριακή!

Roadartist είπε...

@ Ανώνυμος : Να είσαι καλά eviv, καλή δύναμη και καλή Κυριακή!

Roadartist είπε...

@ VAD : Μωρέ τύχη που φυσούσε άγριος αέρας; Εμάς ευτυχώς είχε ένα γλυκό αεράκι, πολύ ανοιξιάτικη μέρα. Ούτε καλοκαιρινή να σε καίει ο ήλιος, ούτε με κρύο. Νομίζω ο ιδανικός καιρός. Είναι χαρά να βλέπεις τουρίστες σε τέτοια μέρη, ξένους, παιδιά. Ίσως είχα ανάγκη να δω το χώρο με κόσμο, δε με πείραξε. Φιλιά πολλά Βασίλη μας!

teleytaios είπε...

Έχω περιδιαβεί κι εγώ το χώρο των Μυκηνών και πραγματικά μαγεύτηκα!

Όμορφες οι εικόνες σου, περιμένουμε και τις υπόλοιπες. Καλή Κυριακή.

Makis Del είπε...

υπεροχο οδοιπορικο roadartist. εχω επισκεφθει πριν πολλα πολλά χρόνια τις Μυκήνες σε σχολή εκδρομή και όντως είναι κάτι μοναδικό....

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΜΥΚΗΝΕΣ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ.ΘΑ ΣΥΜΓΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΙΑΤΙΔΑ.
ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΑΝ ΤΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΛΙΑ ΣΚΟΤΑΔΙ.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!!!

iLiAs είπε...

ο Αγαμέμνονας που ειναι?? :P

καλη βδομαδα Αρτιστα :)

Flora είπε...

ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΣΑΙ!!!!
Εκπληκτικό αφιερωματάκι!!!!
Ταξιδιάρα ψυχή
μας ταξιδεύεις και μας μαζί σου!

ξωτικό είπε...

Πάνω που κόντεψα να βάλω τα κλάματα ήρθε εκείνη η παπαρουνίτσα στην προτελευταία και μου έφερε άλλο ένα χαμόγελο αισιοδοξίας .
Το πρώτο μου το έφερες και πάλι εσύ , η σκέψη σου , η ματιά σου , η δύναμή σου .
Πόσο μας δυναμώνεις να ήξερες!!!!

(άνοιξη δεν έχω πάει ποτέ ,άλλο τοπιο μου φάνηκε)
Να είσαι καλά αρτιστούλι μου και οι Πασχαλινές ευωδιές να φέρουν δύναμη και γαλήνη στην υπέροχη ψυχή σου !!!!!

Roadartist είπε...

@ teleytaios : Μετά τις μέρες του Πάσχα, όπου θα απέχω από τα blogs, θα ακολουθήσει σχετικό ποστ. Σε ευχαριστώ τελευταίε, φιλιά :)

Roadartist είπε...

@ makis : Είναι ωραίο να επισκέπτεσαι αυτούς τους τόπους ως μεγαλύτερος :) τους αντιλαμβάνεσαι καλύτερα, σε ευχαριστώ πολύ!

Roadartist είπε...

@ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS : να είσαι καλά, επίσης και εσύ φίλε σκρουτζάκο, ότι ποθείς ευχή :)

Roadartist είπε...

@ iLiAs : Έλα ντε! Υπήρξε; :) Η (εικαζόμενη ως) "μάσκα του Αγαμέμνονα" πάντως φωτογραφήθηκε και θα αναρτηθεί προσεχώς :) Η "πλαστή" που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό μουσείο των Μυκηνών, η αυθεντική είναι στο Εθνικό Αρχαιολογικό, και μπορείς να δεις τη σχετική παλιότερη ανάρτηση :) Φιλιά@@@@

Roadartist είπε...

@ Flora : Λες βρε Φλώρα, όποτε μπορώ και διαφεύγω, φροντίζω να σας παίρνω μαζί μου, ίσως ιδιαίτερα σε τέτοιες τόσο μίζερες εποχές να έχει κάποια επιπλέον σπουδαιότητα.



@ ξωτικό : Μου δίνουν απίστευτη ενέργεια τέτοιοι χώροι. Ο καιρός ήταν ιδανικός, νομίζω άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να τον επισκεφτείς. Μωρέ πως γίνεται να σας δίνω εγώ δύναμη; Περίεργα πράγματα. Σε γλυκοφιλώ με αγάπη :)

Related Posts with Thumbnails