23 Ιανουαρίου 2009

Salvador Dalí / Σαλβαδόρ Νταλί

Ο Σαλβαδόρ Νταλί (11 Μαΐου 1904 – 23 Ιανουαρίου 1989) αποτελεί έναν από τους πλέον γνωστούς ζωγράφους του 20ου αίωνα και μια από τις πιο εκκεντρικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης τέχνης.  Συνδέθηκε με το καλλιτεχνικό κίνημα  του υπερρεαλισμού


Ο Νταλί (πλήρες όνομα Salvador Felip Jacint Dalí Domènech)ασχολήθηκε εκτός από την ζωγραφική, με τον κινηματογράφο, τη γλυπτική, τη φωτογραφία και τη μόδα. 


Καταγόταν από ευκατάστατη οικογένεια. Το 1921 έχασε την μητέρα του από καρκίνο, ενώ μετά από το θάνατό της, ο πατέρας του παντρεύτηκε την αδελφή της, κάτι που ο Νταλί δεν αποδέχτηκε ποτέ. Ένα χρόνο αργότερα εγκαταθίσταται στη Μαδρίτη, όπου και ξεκινά τις σπουδές του.


Αυτή την περιόδο, ο Νταλί πειραματίζεται με τον κυβισμό. Επίσης, έρχεται σε επαφή με το κίνημα του ντανταϊσμού το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά το έργο του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Συνδέεται παράλληλα φιλικά με τον ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και με τον σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ. Το 1926 αποβάλεται από την ακαδημία λίγο πριν τις τελικές του εξετάσεις, καθώς δηλώνει πως κανένας από τους καθηγητές του δεν είναι άξιος να τον κρίνει.

Την ίδια χρονιά, επισκέπτεται για πρώτη φορά το Παρίσι όπου συναντά τον Πικάσο, ο οποίος είχε ήδη κάποια γνώση γύρω από το έργο του Νταλί. Τα επόμενα χρόνια, στα έργα του Νταλί αποτυπώνονται ισχυρές επιδράσεις από το έργο του Πικάσο αλλά ταυτόχρονα αρχίζει να διαφαίνεται ένα προσωπικό στυλ.

Το 1929, ο Νταλί συνεργάζεται με τον Λουίς Μπουνιουέλ, για τη δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους  Ανδαλουσιανός Σκύλος

Ο Νταλί βοηθά ουσιαστικά στο σενάριο της ταινίας, η οποία αποτελεί έως σήμερα την πιο καθαρή εφαρμογή του υπερρεαλισμού στον κινηματογράφο.

Παράλληλα, ο Νταλί γνωρίζει την μελλοντική σύζυγο του και μούσα του, γνωστή ως Γκαλά.

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Νταλί δεν έπαψε να τονίζει την ευεργετική επίδραση που άσκησε επάνω του η Γκαλά, την οποία συμπεριλάμβανε συχνά στα έργα του, είτε ως πρωταγωνίστρια, είτε ως παρατηρήτρια των διαδραματιζομένων. Μάλιστα, δεν απέφυγε την υπερβολή, θεωρώντας την -κυριολεκτικά- αγία, και την απεικόνισε πολλές φορές ως ενσάρκωση μυθολογικών προσώπων της αρχαιότητας, ή ακόμα και ως Παναγία.


Την ίδια περίοδο, γίνεται και επίσημα μέλος του υπερρεαλιστικού κινήματος. Στις αρχές της δεκατίας του 1930, ο Νταλί επινοεί επιπλέον την Παρανοϊκο-κριτική μέθοδο, όπως ο ίδιος την αποκαλεί, που αποτελεί ένα είδος υπερρεαλιστικής τεχνικής με σκοπό την πρόσβαση στο ασυνείδητο προς όφελος της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ο Νταλί στηρίζει την μέθοδο αυτή στην ικανότητα του ανθρώπου να λειτουργεί συνειρμικά, συνδέοντας εικόνες ή αντικείμενα που δεν συνδέονται μεταξύ τους κατ' ανάγκη λογικά. Συνδέεται άμεσα με τον υπερρεαλιστικό αυτοματισμό και τις φροϋδικές θεωρίες γύρω από τα όνειρα.

Το ίδιο «δαιμόνιο» που τον οδήγησε στο κύκλο διανοουμένων του Υπερρεαλισμού το 1929, προκάλεσε συγκρούσεις λίγα χρόνια μετά, και την ρήξη των σχέσεών του με τους Υπερρεαλιστές το 1941.  

Ο Υπερρεαλισμός ξεκίνησε κυρίως ως πολιτικο-ιδεολογικό κίνημα από τα συντρίμμια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Αίτημα των Υπερρεαλιστών ήταν η αλλαγή των παραδοσιακών κοινωνικών δομών μέσα από τη διανόηση και την τέχνη.

Και όμως ο Σαλβαντόρ Νταλί αδιαφορούσε προκλητικά για το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι σε μια χώρα που ταλανιζόταν από εμφύλιο πόλεμο και σε μια Ευρώπη που συντασσόταν ή ερχόταν αντιμέτωπη με το Ναζιστικό μηχανισμό.

Η προσήλωση στην προσωπική του πραγματικότητα τον οδήγησε στην «μέγιστη ύβρη», καθώς στην ερώτηση «Τι είναι υπερρεαλισμός;» απαντούσε «Ο Υπερρεαλισμός είμαι εγώ!». 

Τότε ο Μπρετόν επινόησε τον περίφημο αναγραμματισμό του ονόματος του Νταλί, ως Avida Dollars (σε ελεύθερη μετάφραση άπληστος για δολάρια) ασκώντας κριτική στο εμπορικό πνεύμα που κατά τη άποψη των υπερρεαλιστών είχε ο Νταλί.

Έτσι ο Σαλβαντόρ Νταλί διεκδίκησε και  κατέκτησε μαζί με την προσωπική επιτυχία του, την απόλυτη ανεξαρτησία από ομάδες και τάσεις, βασικό στοιχείο της δημιουργικής του μοναξιάς.

Ίσως ένα από τα πιο ιδιόμορφα στοιχεία για την προσωπικότητα του Νταλί ήταν οι πολιτικές του απόψεις και η προσωπική του ζωή. Αν και αναρχοκομμουνιστής στα νιάτα του, ο σουρεαλιστής δημιουργός έγινε ένας από τους λίγους ανθρώπους του πνεύματος που υποστήριξε το φασιστικό καθεστώς του Φράνκο.  Ο ίδιος ο Νταλί ζωγράφισε και ένα πορτραίτο της κόρης του Ισπανού δικτάτορα, ενώ δεν σταμάτησε να ισχυρίζεται ότι παράλληλα παραμένει κομμουνιστής...

Το απόφθεγμα του Όρσον Γουέλς είναι χαρακτηριστικό για τον χαρακτήρα του Νταλί: «Κάποιος πρέπει να συγκρατεί στο μυαλό του δύο πράγματα, ότι ο Νταλί ήταν συγχρόνως ένας πολύ καλός καλλιτέχνης και ένας σιχαμερός άνθρωπος».  


Με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ευρώπη, ο Νταλί μαζί με την Γκαλά, εγκαθίσταται στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1940, όπου και θα ζήσει για τα επόμενα οκτώ χρόνια. To 1941 εργάζεται για την Walt Disney πάνω στη δημιουργία ενός κινούμενου σχεδίου (το Destino) αλλά μόνο ελάχιστα δευτερόλεπτα παρουσιάζονται ολοκληρωμένα πέντε χρόνια αργότερα. Το 1940 δημοσιεύεται και η αυτοβιογραφία του The Secret Life of Salvador Dali.


Destino (Disney/Dali)

Μετά την παραμονή του στην Αμερική, περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ισπανία. Ενώ την περίοδο 1960-1974 εργάστηκε σχεδόν αποκλειστικά για την δημιουργία του Θεάτρου-Μουσείου Γκαλά-Σαλβαντόρ Νταλί στο Φιγέρας.

Το 1982 ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας του απονέμει τον τίτλο του μαρκήσιου. Την ίδια χρονιά, πεθαίνει η Γκαλά, γεγονός που του προκαλεί θλίψη και αποπειράται να αυτοκτονήσει.

Πεθαίνει στις 23 Ιανουαρίου του 1989 στην πόλη που γεννήθηκε.

Πατώντας ΕΔΩ κατεβάστε αρχείο με πίνακες του Νταλί.

Πηγή : Ζωή του Σαλβαδόρ Νταλί

Μια διαδικτυακή βόλτα σε έργα του

Ίδρυμα Gala - Salvador Dali

Salvador Dalí Art Gallery

Virtual Dali

alvadordalimuseum.org 

121 σχόλια:

ILive2LoveMe είπε...

Ακόμη μια πολύ καλή και πλήρης ανάρτηση για έναν πραγματικά μεγάλο ζωγράφο. Ομολογώ πως πολλά στοιχεία για τη ζωή του μου ήταν άγνωστα μέχρι να διαβάσω την ανάρτησή σου. Ωστόσο πάντοτε θαύμαζα τα έργα του. Να είσαι καλά :)
Πολλά φιλιά .

jf είπε...

Bravissimo artista!

Hfaistiwnas είπε...

Αυτός ο πίνακας με τα ρολόγια είναι ο αγαπημένος μου!!!
Ωραία τα στοιχεία που μας έδωσες..
Και πέθανε αρκετά πρόσφατα, δεν το είχα ακούσει ποτέ..

Σοφία είπε...

Πάντα μου άρεσε ο Νταλί! Το καλοκαίρι που ήμουν στην ΝΥ, επισκέφτηκα (μεταξύ άλλων) το ΜΟΜΑ, όπου στο 5ο όροφο φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις κατά καιρούς... Εκεί ήμουν πολύ τυχερή, αφού ένας ολόκληρος όροφος ήταν αφιερωμένος στον μεγάλο αυτό ζωγράφο! Πέρα από τα πολύ γνωστά του έργα, είδα εκπληκτικούς πίνακες, που δεν τους γνώριζα! Και αν θυμάμαι καλά έπαιζε σε μια μεγάλη οθόνη, αποσπάσματα από κάποια ταινία τύπου καρτούν. Όχι αυτά που έχουμε συνηθίσει, θα έλεγα καλύτερα για ενήλικες!
Καλό βράδυ roadartist!

Anastasios είπε...

Από τους αγαπημένους μου ζωγράφους. Μελετώ το έργο του εδώ και χρόνια. Πάντα ανακαλύπτω νέες πτυχές. Είναι μια σχολή μόνος του.

Συγχαρητήρια και σε σένα που τον παρουσίασες.

anepidoti είπε...

τον λατρεύω, όπως εκατομμύρια κόσμος!
-προσπαθώ να μην σκέφτομαι τα λόγια του Γουέλς..-
και νιώθω τυχερή που έχω βουτήξει στον Νταλί στις καλύτερες εκθέσεις, και η καλύτερη συγκυρία παρίσι, μαζί με πικάσο, ένα όνειρο,,,τί μου θυμίζεις...
όνειρα γλυκά, αρτιστούλα!

olivetreegirl είπε...

Πάλι χτύπησες φλέβα καλλιτέχνιδα! Ένας από τους πολύ αγαπημένους μου!! Για πέρνα και από τα μέρη μου που έχω κάτι για'σένα...

Κώστας είπε...

Με στεναχώρεσε πολύ ότι ήταν θετικός με τη δικτατορία του Φράνκο. Απ' όσα έχω διαβάσει επρόκειτο για ένα πραγματικό σκληρό καθεστώς.

Olga είπε...

Καλλιτέχνιδα μου,

Σε περιμένει ένα βραβειάκι στο ροζ συννεφάκι μου

Πέρασε μία βόλτα

Φιλάκια!!

faraona είπε...

Axxxx!!!!
Τωρα μιλας για ΜΕΓΑΘΗΡΙΟ!!!!
Εγω τι ναπω...
Τον λατρεύω οπως κι εκατομύρια κόσμος.

φιλια Θρυαλλιδα!

b|a|s|n\i/a είπε...

το θέατρο μουσείο στο φιγέρας απλά δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια! μένεις και δεν ξέρεις τι να πρωτοκοιτάξεις.
και για ακόμα μια φορά η παρουσίαση σου δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. μένεις και δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαβάσεις.
καλημέρες πολλές! φιλιά! :))

ναυτίλος είπε...

Έξοχο το φιλμάκι του Ντίσνεϊ !
Ευκαιρία για μια επίσκεψη στην Καταλονία ...

Δανάη είπε...

Τι να πω, φίλη μου;;;;

Έχεις πάντα τον τρόπο σου να με καθηλώνεις....
Για τον λατρεμένο μου Dali θερμά σ΄ευχαριστώ....

Φιλιά, φιλιά...

. είπε...

'Aλλη μια υπέροχη παρουσίασή σου ενός μεγάλου ζωγράφου αυτή τη φορά.
Λατρεύω τον Νταλί ως καλλιτέχνη. Οι λεπτομέρειες που δίνεις για τη προσωπική του ζωή οι περισσότερες θα έλεγα ότι μου ήταν άγνωστες. Απλά γνώριζω ότι όλοι τον θεωρούσαν "θεόμουρλο".Παρ όλα αυτά δεν παύει να συγκαταλέγεται και όχι άδικα, στους μεγάλους της εικαστικής τέχνης.

Καλή σου μέρα Καλλιτέχνιδα :)

Ανώνυμος είπε...

σ' ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη περιγραφή. μεγάλος δημιουργός, σπουδαίος καλλιτέχνης, με έργα συναρπαστικά, τόσο από άποψη συναισθημάτων όσο και τεχνικής! σε φιλώ!

venceremos είπε...

καλημερα καλο σαββατοκύριακο και ευχαριστω για το μάθημα.
το τερπνο μετα του ωφελιμου ειναι οι αναρτησεις σου παντα.
φιλιά καρυστινά

onlysand είπε...

Ένας-δυο να υπάρχουν ακόμη σαν αυτόν;
εννοώ τη ρήση του Ουέλς περί σπουδαίου και ...σιχαμερού... ;)

συνήθιζε να λέει:

"Υπάρχουν μέρες που νομίζω πως θα πεθάνω από υπερβολική δόση ικανοποίησης."(!)

συναντιούνται οι δρόμοι μας κι από τότε που δεν 'γνωριζόμασταν' - παραπομπή, συμπληρωματική ως προς τους πίνακες περισσότερο, γιατί το κείμενό σου είναι διεξοδικότατο :

http://onlysand-seashells.blogspot.com/2008/05/blog-post_31.html

Μπράβο, Χαμινάκι, και όμορφη μέρα :)

KΑΡΜΕΝ είπε...

«δηλώνει πως κανένας από τους καθηγητές του δεν είναι άξιος να τον κρίνει.»
Δεν είχε και άδικο…
Ο αγαπημένος μου ζωγράφος της σύγχρονης εποχής. Ευχαριστούμε, αρτίστα. Άψογη.

βασίλης είπε...

Πολύ καλό αφιέρωμα... και του αξίζει του Νταλί. Μάθαμε κι εμείς κάποια πράγματα παραπάνω που δεν τα ξέρταμε για την προσωπικότητά του. Μπράβο

Adamantia είπε...

Aν και δεν ειναι απ'τους αγαπημενους μου, παραδεχομαι οτι ηταν μια εξαιρετικη ευφυια.
Καλο σβκ ροντυ!

Ανώνυμος είπε...

Τι έκανες τώρα, μας τρέλανες, μας πέθανες!!!.... Αυτό το ρολόι, ένας καημός.... Πολυαγαπημένος...

Δεν προλαβαίνω να διαβάσω το κείμενο, θα επανέλθω. Πάω στον Μπέντζαμιν, να σου αφήσω την κριτική του Παναγιώτη :))

Μαριλένα είπε...

αναμφισβήτητα μεγάλος καλλιτέχνης.
προσωπικα, δεν μου ταιριαζει.

(και οπως παντα, μια πολυ καλη ανάρτηση!)

φιλιά πολλά :)

Ανώνυμος είπε...

ένα πολύ όμορφο αφιέρωμα...μπράβο αρτιστάκι μου!!!
καλό σ/κ!

tovenito είπε...

βίβα εσπάνια!
προτιμώ γκαουντί και πικάσο βέβαια.
αλλά όπως και να έχει οι ιταλοισπανοί είναι τρελές αδυναμίες

Roadartist είπε...

@ ILive2LoveMe : Ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου και για τη προσοχή σου.. Χαίρομαι που σου άρεσε. Πολλά φιλάκια.. ;))

Sweet and bitter είπε...

Μου αρέσει ο Νταλί, αλλά ομολογώ ότι πολλά από αυτά που γράφεις δεν τα ήξερα...

Μπράβο! (για την ιδέα και το ψάξιμο, προκειμένου να μας δώσεις ένα ενδιαφέρον post)

Roadartist είπε...

@ JamanFou : grazie, grazie Jf :))

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Ναι αυτός ο πίνακας είναι μοναδικός όπως τα λες. Χαίρομαι που έμαθες κάτι από το post, σε ευχαριστώ Ηφαιστίωνα!

Roadartist είπε...

@ Σοφια : Αχ Σοφία ΜΟΜΑ???? Είναι όνειρο μου να πάω.. και ΝΥ θα ήθελα εννοείται πολύ..αλλά η πρώτη μου επίσκεψη θα ήταν εκεί!!!

Η ταινία καρτουν που λες μήπως είναι αυτή που έχω βάλει ένα απόσπασμα στο blog? Φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ Anastasios : Ιδιοφυής σίγουρα.. πιστεύω πως άξιζε το ποστ.. Όπως το αναφέρεις, πάντα ανακαλύπτεις νέες πτυχές..τι πιο όμορφο.. Ευχαριστώ πολύ. Καλό απόγευμα.

Roadartist είπε...

@ anepidoti : Ξέρεις πολλές φορές ο χαρακτήρας δεν συμβαδίζει με το ταλέντο.. Οπότε δε πειράζει να έχουμε και υπόψη μας το τι είχε κάνει ενόσω ζούσε.. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να μην αποδεκτεί το ταλέντο του..Μοναδικός..Παρίσι μαζί με Πικάσο? κλαψ.. ;)

Roadartist είπε...

@ olive tree girl : Πολλά ευχαριστώ για τη σκέψη σου olive tree girl, ..ευχαριστώ πολύ το είδα και το 'παρέλαβα' με χαρά ;))))

Angel Vs Life είπε...

bale ena taxidaki sti madriti sto programma :o)

Roadartist είπε...

@ Κώστας : Βέβαια ήταν πολύ σκληρό καθεστώς..και για τη στήριξη που τους παρείχε ούτε και εγώ συμφωνώ εννοείται (!!), γι'αυτό και το αναφέρω, και πιστεύω πως πρέπει να αναφέρεται σε κάθε αφιέρωμα.. Δεν είναι σωστό να θεοποιούμε ανθρώπους..

Roadartist είπε...

@ Olga : Αυτό το "ροζ συννεφάκι" είναι από τα ομορφότερα. Σε ευχαριστώ πολύ για τη σκέψη σου Όλγα, με τιμά και μου έδωσες χαρά.. Καλό απόγευμα, φιλιά..

Roadartist είπε...

@ faraona : Σίγουρα μια από τις πιο ξεχωριστές φυσιογνωμίες faraona, με έργα που έχουνε καθορίζει τη τέχνη.. Επίσης καλησπέρα!

Roadartist είπε...

@ b|a|s|n\i/a : Τι μου κάνεις τώρα βρε basnia??? Σίγουρα πρέπει να είναι όμορφη εμπειρία και λίγα λέω, χαίρομαι που σου άρεσε το ποστ, και κυρίως που ξαναταξίδεψες στο φιγέρας, πολύ όμορφο αυτό. Να είσαι καλά, ευχαριστώ πολύ.

Roadartist είπε...

@ ναυτίλος : Έξοχο, βέβαια το δούλευε και ....4 χρόνια.. για να μη ξεχνιόμαστε ;)) Αξίζει μια επίσκεψη Ναυτίλε, αξίζει.

Roadartist είπε...

@ Δανάη : Δανάη μου να είσαι καλά σε ευχαριστώ. Είναι χαρά μου να φτιάχνω αφιερώματα και να τα μοιράζομαι μαζί σας.. Φιλιά πολλά..

Roadartist είπε...

@ Ανασαιμιά : Καιρό σκεφτόμουν να κάνω ένα αφιέρωμα στον Νταλί Ανασαιμιά μου και όλο το ανέβαλλα, τώρα ήρθε ο καιρός του..
Να είμαστε καλά να ακολουθήσουν και για άλλους καλλιτέχνες.. που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουνε αφήσει το στίγμα τους..
Σίγουρα..η γραμμή ανάμεσα στην ιδιοφυΐα και στη τρέλα είναι πολύ λεπτή..Καλησπέρα. πολλά φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ unclescrooge : Συναρπαστικά έργα σίγουρα..Και αν κατεβάσετε το αρχείο που δίνω, έχει 524 πίνακες του!! Με όλες τις τάσεις του..αξίζει αυτό το αρχείο..
Πολλά φιλάκια σκρουτσάκο, παρακαλώ, καλησπέρα!! ;)

Roadartist είπε...

@ venceremos : Γειά σου Θαλασσινή!! Καλό σκ, και παρακαλώ :) Όσο περίεργο και αν σου ακουστεί το να φτιάχνω τέτοια posts με ξεκουράζει! Πολλά φιλάκια, ευχαριστώ ;)

Roadartist είπε...

@ onlysand : Μάλλον ήταν δεδομένο ότι θα 'συναντιόμασταν' Νανά!! Κάλλιο αργά παρά ποτέ!!
Υπέροχο το ποστ σου..
Βέβαια για να είμαστε και σωστοί, δεν τον τιμά και ιδιαίτερα που ήταν υπέρ του Χίτλερ.. Αν το σκεφτείς ήταν αισχρό...και πολλά ακόμη..
Οπότε μακάρι να είχαμε άλλους σαν και αυτόν, αλλά να είχανε όμως και ήθος θα ήταν τέλεια.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αρκετοί καλλιτέχνες που θαυμάζουμε έργα τους, και ήταν πραγματικά ιδιοφυΐες , υπήρξαν όμως και απίστευτα άπληστοι κ δεν ήταν και οι καλύτεροι άνθρωποι. Καλό είναι αυτό για να μη θεοποιούμε.

Roadartist είπε...

@ agapi :...δεν είχε σίγουρα.. Να είσαι καλά Αγάπη, εγώ σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου. Πολλά φιλιά.

Roadartist είπε...

@ βασίλης : Βασίλη σε ευχαριστώ. Φοβερά τα έργα του..απίστευτα έξυπνος.. Χαίρομαι που σου άρεσε το αφιέρωμα. Καλό απόγευμα.

Roadartist είπε...

@ Adamantia : Εξαιρετικά ευφυής σίγουρα..!!.. Καλό σκ Αδαμαντία επίσης!

Roadartist είπε...

@ Δενδρογαλή : Καημός ε?? Παρομοίως δεντρογαλή μου σε ευχαριστώ για τα λόγια και τον ενθουσιασμό σου.. μου δίνεις χαρά..Να επανέλθεις όποτε μπορέσεις, βγήκε όντως μεγάλο το αφιέρωμα, αλλά ήθελα να είναι όσο πιο πλήρης γίνεται για ένα ποστ..

Roadartist είπε...

@ Μαριλένα : Να είσαι καλά Μαριλένα μου σε ευχαριστώ πολύ. Καλό απόγευμα φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ monaxikoasteri : Να είσαι καλά μοναχικό αστέρι χαίρομαι που σου άρεσε! Φιλάκια πολλά καλό σκ!!

H.Constantinos είπε...

Αλλη μία άψογη ανάρτηση...

Το φαινόμενο του κοσμικού ζωγράφου / σταρ, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις δημόσιες σχέσεις της γυναίκας του, ίσως να ήταν αλλιώς αν δεν ήταν αυτή.
Αυτό δεν μειώνει βέβαια την ιδιοφυία του...

Roadartist είπε...

@ tovene592 : Συμφωνώ για γκαουντί και πικάσο, παρομοίως!!! Αλλά συμφωνώ και για τις αδυναμίες.. γενικώς συμφωνώ ;) φιλάκια!!

Roadartist είπε...

@ Sweet and bitter : Σε ευχαριστώ πολύ sweety, νομίζω πως άξιζε ο χρόνος για να μπει αυτό το ποστ.. Αξίζει κ το αρχείο με τους πίνακες που δίνω.. Φιλάκια!!!

Roadartist είπε...

@ Angel Vs Life : Angel οκ εδώ
πραγματικά γελάμε!! Ή και κλαίμε αναλόγως.. ;) Φιλάκια πολλά ;)

Roadartist είπε...

@ H.Constantinos : Σίγουρα είναι όπως τα λες..
Αρκετά καλό marketing, κοσμικός, δημόσιες σχέσεις....και ο ρόλος της Γκαλά ήταν καθοριστικός.. Αλλά αυτό βέβαια δεν αναιρεί το πόσο ιδιοφυής ήταν..

Dee Dee είπε...

Δε θα επελα ποτε εναν πινακα του. Εχει ομως αυτο το κατι που σε κανει να τα χαζευεις.

Αυτη την επιρροη εχει πανω μου, τουλαχιστον. Η υπερβολη του χαρακτηρα του θελει με απωθει αλλα δεν μπορω να αρνηθω οτι ειναι ενας ιδιαιτερος καλλιτεχνης.

Ειναι πολλα που δεν γνωριζα για τον Νταλι. Να μην ξαναπω ευχαριστω. Θα γινω κουραστικη :)

xxxxxxxxx

museum είπε...

Έξοχο το θέμα σου, έχω δει πολύ Νταλί και τον θεωρώ σπουδαίο (Μουσείο Reinna Sofia στη Μαδρίτη, στο Λονδίνο, Βερολίνο ..). Μαζί με τον Ρενέ Μαγκρίντ είναι οι αγαπημένοι μου σουρεαλιστές ζωγράφοι.. Ο Σουρεαλισμός, επιγραμματικά η ζωγραφική απεικόνιση του υποσυνείδητου μας, είναι ένα μοντέρνο κίνημα. Μιας και παρακολουθούσα πολύ διαλέξεις Ιστορίας της Τέχνης, που δάσκαλός μου ήταν ένας από τους επιμελητές της Εθνικής Πινακοθήκης να σου γράψω κάτι που έμαθα.

Για να κατανοήσουμε το έργο ενός σουρεαλιστή καλλιτέχνη καλό είναι να γνωρίζει κανείς και προσωπικά του βιώματα, που τον σημάδεψαν και τον επηρέασαν. Ακόμη, ο Έλληνας σουρεαλιστής ο Νίκος Εγγονόπουλος, δεν θεωρήθηκε σπουδαίος του είδους γιατί στην θεματολογία του συνυπήρχαν και Ελληνικά και άλλα τοπικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά (π.χ. ελληνικά σπίτια, θάλασσες κ.λπ.) κάτι που δεν γίνεται, συνήθως, στον σουρεαλισμό.

Κάποια στιγμή θα σου στείλω μια σειρά από εικόνες από πίνακες του Μαγκρίντ. Γεμάτους ευαισθησία.

Καλό σου απόγευμα.

onlysand είπε...

Ίσα ίσα, χαμινάκι !

το ότι του 'άρεσε' ο χίτλερ*, δεν ήταν μόνο αισχρό. δείχνει και το αδίστακτο τού χαρακτήρα του!
μην ξεχνάς, πώς 'απέκτησε' και τη Γκαλά...

*το ότι δεν το αναφέρω στο περσινό αφιέρωμα;... Ένα είδος 'ξόρκι', πες... Προτιμώ να περιοριστώ στην καλλιτεχνική του ιδιοφυία (η οποία, ωστόσο, θαμπώνει, δεν μπορείς να πεις - αν λάβεις υπόψη τον βίο και την ...πολιτεία του...)
γι' αυτό, έστω και υποσυνείδητα, πιστεύω ότι δεν έχει πολλούς ενθουσιώδεις θαυμαστές...

ILIAS είπε...

Καλησπέρα Αρτίστα μου! πρίν οποιοδήποτε σχόλιο, εξήγησέ μου αυτό!!!
Όταν πρωτοάρχισα να δια βάζω την ανάρτηση, δεν ξέρω γιατί, αλλά μου ήρθε στο μυαλό το 1984, του Όρσον Ουέλς! Τέσπα, σύμπτωση...

Για τον Νταλί; Από τους αγαπημένους μου τρελούς ~ξέρεις τι εννοώ~ :)

Κάποια τα ήξερα, πολλά όμως δεν τα γνώριζα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτή την ανάρτηση και για τα links

Καλό Σαββατοκύριακο Αρτίστα, να περνάς πάντα καλά

Καλλιόπη είπε...

Πάντα μου άρεσε ο Νταλί!
πολύ καλή ανάρτηση, μπράβο!

phlou...flis είπε...

Μόνο από τα ...χυμένα του ρολόγια τον ...αναγνωρίζω (λέμε τώρα)

leondokardos είπε...

Κοιτάς τα έργα του, χορταίνουν τα μάτια σου ζωγραφική και συγχρόνως προσπαθείς να ερμηνεύσεις αυτές τις απίθανες "φιγούρες" που κάτι σημαίνουν πάντα. Ζωγραφική με οπτική και πνευματική διάσταση.
Και βέβαια ανάρτηση με τη γνωστή ποιοτική στάθμη της Αρτίστας μας.

Άστρια είπε...

Κα-τα-πλη-κτι-κή ανάρτηση!

Ξέρεις πόση ώρα περιπλανιέμαι (ευχάριστα) με αυτή την ανάρτηση;
Κατέβασα και το υπέροχο αρχείο. Το βρήκες; το έφτιαξες;

Από τους αγαπημένους ζωγράφους.

Όταν μικρή, για πρώτη φορά είχα δει έργα του σε λεύκωμα, είχα σκεφτεί: μα αυτός ο άνθρωπος είναι τόσο καλός ζωγράφος που και το πιο παράλογο που έχει φτιάξει δεν μπορείς να μη το θεωρήσεις υπαρκτό και αληθινό.

Δεν ήξερα για τα τοπία του. Οι εμπνεύσεις του από τον Μιχαήλ Άγγελο συγκλονιστικές.

Και η εκκεντρικότητα, ακόμα και η αρκετή "λόξα", είπαμε, σ' αυτές τις περιπτώσεις και δικαιολογείται και συγχωρείται. Είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της προσωπικότητάς τους ή το πεπρωμένο της ιδιοφυϊας.

Να είσαι καλά roadartist μου, άντε και με ένα ταξιδάκι στην Βαρκελώνη.

φιλάκια πολλά:))

quartier libre είπε...

@
πολύ καλή η ανάρτηση, για τον Νταλί !


κάπου διάβασα κάτι που έγραψες, για την Πράγα...
Αν θέλεις, μπες να δεις τα βιντεάκια μου, με ημερομηνία Παρασκευή, Ιούλιος 18, 2008.
Θα χαρείς τον Μολδάβα !

Φωτεινή S είπε...

Επετειακή ανάρτηση για τα 20 χρόνια από τον θάνατό του.
Πολύ ωραία ανάρτηση και το μουσείο στο χωριό του, το Φιγκέρες, στην Βαρκελώνη κοντά, υπέροχο.
Εδώ φωτο από το μουσείο Νταλί
Φιλιά!

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

DALIcious!!!


Καλό Σ/Κ καλλιτέχνιδα μου :))

Σπύρος είπε...

Καλημέρα, πραγματικά τα έργα του Νταλί έχουν κάτι ξεχωριστό και εικαστικά και συναισθηματικά που σε παρασέρνει ο συνδιασμός και το κέντημα των εικόνων και του νοήματος ειναι το κάτι αλλο.

eirini είπε...

Αναλυτικότατη ανάρτηση! Πολύ όμορφο, μπράβο φίλη μου!
Μ'αρέσουν οι πίνακες του. Φαντάζεσαι την παρέα Νταλί - Πικάσο;!

Καλημέρα roadartist μου!

softwatches είπε...

Dalí..an artist who once said, "I don't do drugs, I am drugs"


http://rapidshare.com/files/188587382/Luis_Bunuel-Un_chien_andalou.rar

Roadartist είπε...

@ Dee Dee : Καλημέρα deedee, ο υπερρεαλισμός δεν απευθύνεται ως τάση σε όλους.. Όσο όμως τον παρατηρείς ή διαβάσεις σχετικά θα δεις πως πρόκειται όχι απλά για έργα που ακούν επιρροή, αλλά κάτι πολύ περισσότερο μπερδεύουν την πραγματικότητα με τη φαντασία. Με ένα τρόπο μαγικό και αυτό είναι πολύ δύσκολο κ ιδιοφυές.
Ως προς το 'ευχαριστώ' ανούσιο είναι. Το ότι το αναφέρω εδώ σε όλους σας συχνά, το κάνω με κάθε ειλικρίνεια κ με όλη μου τη καρδιά χωρίς να με κουράζει. Καλά να περάσεις το σκ. Να είσαι καλά.

Roadartist είπε...

@ museum : να είσαι καλά να ταξιδεύεις, τα ταξίδια σίγουρα όταν τα συνδιάζεις με επισκέψεις σε μουσεία είναι πολύ ωφέλιμα.
Μου αρέσει πολύ ο Ρενέ Μαγκρίντ, περισσότερο ίσως κ από τον Νταλί.
Επίσης και ο Εγγονόπουλος με ελκύει αρκετά ;) φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ onlysand : Έτσι ακριβώς Νανά!
Καταλαβαίνω και γιατί επέλεξες να περιοριστείς μόνο στο έργο του..
Μάλλον και το πιο σωστό είναι να περιορίζεσαι στο έργο. Πάντως οπαδούς έχει νομίζω αρκετούς. Και σκέψου πως έχει πεθάνει αρκετά πρόσφατα.. Φιλάκια!!

Roadartist είπε...

@ EKTORAS : Καλημέρα Έκτορα, Orson Welles σκηνοθέτης, ηθοποιός κλπ..
Δε χρειάζεται να ευχαριστείς Έκτορα, να είσαι καλά αν κάτι διάβασες που δε το ήξερες χαρά μου είναι! Σαν χόμπι το έχω το blog και δημιουργία οπότε.. φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ Καλλιόπη : Να είσαι καλά, σε ευχαριστώ πολύ!



@ phlou...flis : Ο περισσότερος κόσμος! :) Δεν είναι τυχαίο αυτό!

Roadartist είπε...

@ leondokardos : Λεοντόκαρδε χαίρομαι που εμβάθυνες έτσι ;) Μπορείς να πεις πως μερικοί πίνακες είναι σαν ένα διαφορετικό ταξίδι! Σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά.

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Ευχαριστώ! Ξέρεις πόση χαρά μου έδωσε το σχόλιο σου?.. Σε ευχαριστώ πολύ Άστρια! Χαίρομαι που σου άρεσε και το αρχείο με τους πίνακες! Σίγουρα η εκκεντρικότητα και η 'λόξα' όπως λες συγχωρείτε και να σου πω δεν γίνεται να δημιουργήσεις τέτοιους πίνακες νομίζω μη όντας διαφορετικός! Συμφωνώ ότι είναι ένα 'αναπόσπαστο μέρος της προσωπικότητάς τους ή το πεπρωμένο της ιδιοφυΐας.' Σωστά ;)

Ευχαριστώ και για την ευχή για το ταξίδι στη Βαρκελώνη, εύχομαι σύντομα ;) Φιλάκια πολλά φίλη μου!!

Roadartist είπε...

@ quartier libre : Ναι Πράγα!!! Βεβαίως και θέλω έρχομαι απο εκεί να δω!! Ευχαριστώ προκαταβολικά ;)

Roadartist είπε...

@ Φωτεινή S : Φωτεινή μου μετά από το παραπάνω ταξίδι στην Πράγα, εσύ μου επιφύλαξες ταξίδι στην Ισπανία?? Τέλεια ευχαριστώ πολύ, έρχομαι!!!

Roadartist είπε...

@ τo τέρας της «αμάθειας» : Τα έχεις και πρόσφατα ε??? Φιλάκια!!

Roadartist είπε...

@ LOCKHEART : Γειά σου lockheart, έτσι όπως τα λες είναι πραγματικά! Φιλιά καλό σκ!!!

Roadartist είπε...

@ eirini : Ειρήνη μου σε ευχαριστώ για τα λόγια της καρδιάς που αφήνεις.. Να ξέρεις ξεχωρίζω και σε ευχαριστώ πολύ, αυτό!
Μου αρέσει ο ενθουσιασμός σου, ναι μπορώ άνετα να τους φανταστώ ως παρέα!!! :))) Φιλάκια! Καλό σκ!!

Roadartist είπε...

@ softwatches : ΤΕΛΕΙΟ!!!! Αυτό άξιζε να μπει στην ανάρτηση!!..

Ευχαριστώ πολύ για το link τώρα το κατεβάζω!! Καλό σκ!

Ανώνυμος είπε...

ένας μεγάλος ζωγράφος με επικίνδυνες ακροβασίες στην προσωπική του ζωή και αναπτυγμένο εγώ(το λέω ευγενικά!)

δεν είναι η μοναδική περίπτωση στο χώρο..εξάλλου ο φακός επικεντρώνει στη δουλειά του και τα υπόλοιπα μακραίνουν..

(εδώ εκρήγνυνται καθημερινά δίπλα μας τόσα "υπερφίαλα" εγώ με μηδενικό αντίκρισμα,οπότε..)

τέλεια ανάρτηση,πλήρη στοιχεία,εξαίρετη επιλογή έργων του,μπράβο κούκλα!

Νατασα είπε...

Η ιδιομορφία στο μεγαλείο της

Margo είπε...

Ο Νταλί, μεγάλη φυσιογνωμία! Ο τρόπος που μιλούσε, η εμφάνισή του, οι πράξεις του, η ικανότητά του να έλκει το φως της δημοσιότητας, η ίδια του η ζωή ήταν σουρεαλιστική τόσο, που αμφισβητήθηκε η πνευματική του ισορροπία. Το τεράστιο ταλέντο και η δύναμη της φαντασίας του όμως δεν μπόρεσε να αμφισβητηθεί από κανένα. Πολύ καλό το αφιέρωμα στο Νταλί Road. Καλό Σαββατόβραδο φιλιά...

Churchwarden είπε...

Τρικυμία στο κρανίο η τέχνη του-ως κάθε τέχνη ισχυρή.

Καλή χρονιά, Road!

eva είπε...

Παρά τις κραυγαλέες του δηλώσεις, που δείχνουν και την εκκεντρικότητα του χαρακτήρα του, ωστόσο παραμένει ο κορυφαίος εκπρόσωπος του υπερρεαλισμού.
Τα ρολόγια του, που είναι και τα αγαπημένα μου, δε νομίζω ότι θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι πρόκειται για την έμπνευση μιας ασύλληπτης μεγαλοφυΐας.
Πολύ κατατοπιστική ανάρτηση.
Σ' ευχαριστούμε πολύ.

Φιλιά :)

onlysand είπε...

αχ, υποκύπτω στον πειρασμό να επανέλθω, χαμινάκι... - το τρις εξαμαρτείν σ' αυτό το ποστ σου ;)

αφορμή το σχόλιο της 'ευαγγελίας-π' σχετικά με τα περίφημα-πασίγνωστα-υπέροχα 'λυωμένα ρολόγια' του: ο ίδιος είχε πει (τον είχα δει σε ντοκυμαντέρ), ότι τα εμπνεύστηκε μια μέρα κοιτάζοντας 2 αυγά 'μάτια' που τηγάνιζε για πρωινό - καλό;...!

όσο κι αν - ηθελημένα, πιστεύω - μας προσγειώνει ...βάναυσα, τίποτα δεν αφαιρείται βέβαια από την 'ασυγκράτητη' καλλιτεχνική ιδιοφυία του

Δημιουργία είπε...

Απο τις ωραιοτερες αναρτησεις.Απο τα εργα του Νταλι που ξεχωριζω ειναι ο Εσταυρωμενος, λες και δεν τον εχει ακουμπησει χερι.

Ο Μικρός Ναυτίλος είπε...

δεν θα συμφωνήσω στο ότι ήταν αδιάφορος για το τι γινόταν. δεν ήταν στρατευμένος, αυτό να λέγεται, αλλά αν δεις τον φθινοπωρινό καννιβαλισμό, δείχνει το πώς ενιωσε για τον ισπανικό εμφύλιο.

ωραίους πίνακες έβαλες στο ποστ, δεν είναι οι πολύ γνωστοί.

Artanis είπε...

KALHMERA KALLITEXNIDA...FILIA APO NZ...
KATAPLHKTIKH ANARTHSH...

Dorothy είπε...

Λατρεύω τον Dali και πριν από λίγα χρόνια είχα την τύχη να δώ από κοντά κάποια έργα του (στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, αν θυμάμαι καλά). Η "Femme a Tete De Roses" είναι το αγαπημένο μου έργο. Υπέροχο το post σου! Καλό σου βράδυ.

Aristodimos είπε...

Ιδιόμορφη μα και ταυτοχρονα παρεξηγημενη προσωπικότητα...

Αρης

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Η προσέλευση πολλών αναγνωστών και η στάση τους στην σελίδα καταμαρτυρεί ότι οι άνθρωποι ,παρ' όλη την δύνη της σημερινής καθημερινότητας
έχουν εικαστικά ενδιαφέροντα και καταφεύγουν στην τέχνη να καταλαγιάσει η τρικυμία του νου και της ψυχής τους.
Μπράβο κορίτσι μου. Το αντικείμενο σου ,βρήκε στα χέρια σου μιαν άξια διαχειρίστρια.
Τη καλημέρα μου
http://ligery.pblogs.gr
http://lygeri.pblogs.gr

ritsmas είπε...

Από τους πολύ ιδιαίτερους και πολύ αγαπημένους ζωγράφους. Μια ζωή απίστευτη, έξω από τα όρια. Για τους ξεχωριστούς...

Roadartist είπε...

@ nyxterino : Σίγουρα ο φακός όπως λες επικεντρώνει στη δουλειά του, πολύ σωστά τα λες Αριάδνη σε ευχαριστώ πολύ, καλό υπόλοιπο Κυριακής αν και βροχερής ;)

Roadartist είπε...

@ Νατασα : Ακριβώς!!..



@ Margo : Ακριβώς η ίδια του η ζωή ήταν σουρεαλιστική.. ;) και ο ίδιος προκαλούσε όμως αρκετά για να αμφισβητηθεί η πνευματική του ισορροπία. Μια φοβερή περίπτωση καλλιτέχνη.. με απίστευτο ταλέντο και μοναδική φαντασία, όπως ακριβώς ανέφερες. Σε ευχαριστώ πολύ, καλό υπόλοιπο Κυριακής, φιλάκια.

Roadartist είπε...

@ Churchwarden : Επίσης καλή χρονιά και σε σένα church ;) όπως τη ποθείς!



@ evaggelia-p : Εκτός από τις δηλώσεις του, αλλά και τη στάση του..Σίγουρα εκκεντρικός, μα πως αλλιώς όμως θα έφτιαχνε τέτοια έργα..δεν γίνεται νομίζω διαφορετικά..Μεγάλη μορφή, απίστευτη ιδιοφυΐα.. Σε ευχαριστώ.

Roadartist είπε...

@ onlysand : Ωραία η επισήμανση για τα 'λυωμένα ρολόγια' Εδώ κολλάει ένα lol...... ;)) Απίστευτα καλό.. όπως και αυτό που ανέφερε ο softwatches παραπάνω.

Dalí..an artist who once said, "I don't do drugs, I am drugs"

Roadartist είπε...

@ Δημιουργία : Σε ευχαριστώ πολύ φίλη μου Δημιουργία.. Απίστευτος όντως ο πίνακας που αναφέρεις.. Πολύ αγαπημένος..



@ Artanis : σε ευχαριστώ Αρτανις μου να είσαι καλά ;)

Roadartist είπε...

@ Ο Μικρός Ναυτίλος : και όμως οι πράξεις του αυτό έδειχναν. Έναν άνθρωπο που πάνω από όλα είχε την καριέρα και να πουλάει..Δεν μειώνει αυτό το ταλέντο του βέβαια. Σε ευχαριστώ.

Roadartist είπε...

@ τα παπούτσια της Dorothy : Σωστά θυμάσαι.. Σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου, να είσαι καλά, επίσης καλό υπόλοιπο Κυριακής..αν και βροχερό..έχει τη δική μου ομορφιά ;)

Roadartist είπε...

@ Aristodimos :.. ιδιόρρυθμη, εκκεντρική και κυρίως κάτι πολύ περισσότερο από πανέξυπνη..

Roadartist είπε...

@ λυγερη : Λυγερή αυτό που αναφέρεις είναι και δική μου σκέψη πραγματικά. Ισως σε αυτό ακριβώς να αναφερθώ σύντομα με σχετική ανάρτηση..Εχω ανάγκη να μοιραστώ κάποιες σκέψεις παρόμοιες μαζί σας.. Σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου, να είσαι καλά, φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ ritsmas : ..με απίστευτο ταλέντο, ασύλληπτη ιδιοφυΐα.. Ρίτσα καλή σου Κυριακή..Φιλιά πολλά.

Coco είπε...

παθιασμένος ισπανός
δεν νομίζω ότι ήτανε τρελός αλλά μια μεγαλομανία την είχε

Kaveiros είπε...

Ο αγαπημένος μου!

City Addict είπε...

Καλησπέρα :)

Να σου πω την αλήθεια, ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης, δεν μου αρέσει και τόσο πολύ. Δεν αμφισβητώ τα έργα του ούτε γενικά τον τρόπο που εκφράζεται απλά... με φρικάρει λίγο! Όχι, σοβαρά! Από μικρό παιδάκι που ήμουνα και πέρναγα από ένα συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο, έβλεπα ένα βιβλίο με τα έργα του και με τρόμαζαν. Υποθέτω ότι είναι λίγο βλακώδες αλλά και τώρα που έχω μεγαλώσει ακόμα με κάνει να νιώθω περίεργα.

Αγαπημένος είναι ο Βαν Γκογκ :)

Καλή βδομάδα να χουμε :)

Fegia είπε...

Καλησπέρα φίλη μου.
Το σχόλιο του Όρσον Γουέλς (αν και κάπως υπερβολικό, και ελαφρά άδικο) είναι πολύ χαρακτηριστικό, ωστόσο για την περίπτωση του Νταλί.
Εκείνο που είναι σίγουρο, είναι ότι ο μεγάλος αυτός ζωγράφος έκανε ότι μπορούσε γαι να παραμένει ΔΙΑΡΚΩΣ στην επικαιρότητα (θετικά ή/και αρνητικά).
Συζώντας μάλιστα με τη Γκαλά, έγινε αυτό που λέμε "κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι"...

Το μουσείο του Νταλί, που είχα την τύχη να επισκεφθώ φέτος το καλοκαίρι, είναι κάτι το εντυπωσιακό. Βρίσκεται στη γεννέτειρά του Φιγκέρες (κοντά στη Βαρκελώνη) και έχει σχεδιαστεί από τον ίδιο. Είναι πολύπλοκο και εντελώς αντιλειτουργικό, συνεπές δηλ. με την πολυπλοκότητα και πληθωριστική οπτική του...

Εκτός από τους ζωγραφικούς πίνακες και τα γλυπτά του, πλαισιώνεται και από χωρικές κατασκευές και συνθέσεις εν είδει tableaux vivants όπως μια παλιά κάντιλακ με δύο κούκλες στο αίθριο...

Η πρόσοψη του κτιρίου είναι κυριολεκτικά καλυμένη από γλυπτά ψωμάκια. Είναι γνωστό ότο ο Νταλί θεωρούσε το ψωμί σαν το ύψιστο αγαθό!

Τέλος, θα σταματήσω τη φλυαρίαμου, καλή μου φίλη, με μια ρήση του καλλιτέχνη:
"Η ΜΟΝΗ διαφορά ανάμεσα σε μένα και ένα τρελλό είναι ότι εγώ δεν είμαι τρελλός"

Άντε και μια άλλη: Μου αρέσει να γίνεται χαμός, καταστροφή, πυρκαγιές....αλλά να είμαι σε μια ΑΠΟΣΤΑΣΗ ασφαλείας και να βλέπω"...

Φιλάκια :)))

kostaslogh είπε...

Παλλά δεν ήξερα τελικά για τόν μεγάλο Νταλί και τα έμαθα σήμερα
ευχαριστώ !

Aθηνά Π.Κ. είπε...

Πολύ καλό αφιέρωμα !!!!
Τεράστια καλλιτεχνική μορφή ο Νταλί !!
Να σαι καλά Αρτιστάκι , καληνύχτα

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Αμφιλεγόμενος ο Νταλί, όχι όσον αφορά την τέχνη του, μα για την προσωπικότητά του. Αν και πιστεύω πως τέχνη και προσωπικότητα δεν διαχωρίζονται. Ωστόσο, μέσα από άλλη μια ανάρτησή σου μάθαμε τόσα! Στέλνω καληνύχτα που να ξεπηδά σαν από πίνακα του Νταλί!

Axis Mundi είπε...

Πολύ ιδιαίτερος καλλιτέχνης και αρκετά εναλλακτικός, όχι μόνο για την εποχή του αλλά ακόμα και τώρα. Αν διαβάσεις την αυτοβιογραφία του θα καταλάβεις πως η μπερδεμένη σουρεαλιστική του τέχνη αντικατοπτρίζει την "μπερδεμένη" σουρεαλιστική του προσωπική ζωή.
Να προσθέσω επίσης πως στην πρόσφατη επίσκεψη μου στο μουσείο Μοντέρνας τέχνης της Βασίλισσας Σοφίας στην Μαδρίτη, προς μεγάλη μου έκπληξη ανακάλυψα και αρκετούς άλλους Ισπανούς ζωγράφους προγενέστερους του ιδίου που χρησιμοποιούσαν την ίδια μορφή τέχνης στους πίνακες τους.
Πολύ όμορφο αφιέρωμα και καταπληκτικό το κείμενο σου για ακόμη μια φορά καλλιτέχνιδά μου.

Μαρία Δριμή είπε...

Καταπληκτική ανάρτηση. Πολύ ενημερωτική και καλογραμμένη. Ο Νταλί είναι ένας από τους αγαπημένους μου. Δεν ήξερα ότι είχε στηρίξει τον Φράνκο.
Roadartist, σου αξίζουν συγχαρητήρια γι' αυτήν την όμορφη δουλειά!

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

Κοριτσάκι,
άλλη μία σου ανάρτηση άρτια και με πληροφορίες σημαντικές που πολλές φορές αγνοούμε.

Και λέω τώρα, μα πως θα μπορούσε να ήταν αλλιώς; Μόνο ένας εξαιρετικα ιδιόρρυθμος και με στοιχεία υπερβολής άνθρωπος θα μπορούσε να παράγει έργο όπως αυτό του Νταλί...να προχωρήσει τόσο πιο πέρα από τα όρια, να τολμήσει...

Να είσαι καλά, για άλλη μια φορά μας έφερες "σποράκια" ;))))

Τα φιλιά μου! Καλή εβδομάδα.

υ.γ. άκου εκεί στην Ντίσνεϋ....

nikiplos είπε...

Καλησπέρα... νομίζω τελη δεκαετίας του 70 ήταν που είχε επισκεφθεί την Ελλάδα και κυρίως τη Θεσσαλονίκη. Είχε μείνει εκεί κάμποσο καιρό και μάλιστα για παλλακίδα του εκείνες τις ημέρες είχε αναλάβει μια μετέπειτα σελεμπριτού και γνωστή περσόνα η οποία τότε ήταν 16 ετών, και σήμερα έχει αποσυρθεί από τα φώτα των προβολέων...
Στα πλαίσια των περιηγήσεών του είχε γνωριστεί και συνομιλήσει με διάφορους Έλληνες ζωγράφους, κυρίως νέους σε ηλικία (αυτό είχε ο ίδιος επιδιώξει). Συναντήθηκε με έναν γνωστό μου ζωγράφο πολύ νέο και φέρελπι τότε. Συζήτησαν ώρες και ο γνωστός μου του είχε θέση την ερώτηση για το πως πρέπει να κινηθεί στο μέλλον, τι πρέπει να κάνει ακριβώς για να δημιουργήσει... Ο Νταλί του απάντησε με ειλικρίνεια: «Να εύχεσαι όλα να σου πάνε χάλια και η ζωή να σου φέρει μεγάλες στεναχώριες, πίκρες και ανείπωτο πόνο».

Roadartist είπε...

@ Coco : Μεγαλομανία σίγουρα είχε, και μάλλον "πουλούσε" τη τρέλα του..


@ Kaveiros : Ναι ε?? :))


@ City Addict : Μια χαρά αποδεκτό είναι να μη σου αρέσει! Και το να σε φρικάρει όπως λες, επίσης το ίδιο! Ο Βαν Γκογκ εντελώς διαφορετικό στυλ, και νομίζω ίσως γενικώς από τους πιο αγαπημένους ζωγράφους..για πολλούς! Φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ Fegia : Όντως ήθελε να είναι πάντα στην επικαιρότητα.. και να προκαλεί..και σε καλό του βγήκε τελικά.. Σίγουρα η Γκαλά ήταν το άλλο του μισό χααχαχ :)!!
Ελπίζω στο άμεσο μέλλον να βρεθώ και εγώ στο Μουσείο που μου περιγράφεις.. είχα δει ένα φιλμάκι με τη βιογραφία του κάποια στιγμή και το παρουσίαζαν.. Φοβερή η περιγραφή σου .. σαν να με ταξίδεψες μέχρι εκεί..Και οι φράσεις του ενδεικτικές εντελώς..!!
Πολλά φιλάκια fegia σε ευχαριστώ!

Roadartist είπε...

@ kostaslogh : να είσαι καλά Κώστα, παρακαλώ, πολλά φιλάκια!



@ αθηνα : Ευχαριστώ Αθηνά, επίσης καλό βράδυ!!



@ η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα..: Έκανε τα πάντα κ αυτός για να είναι ..αμφιλεγόμενος.. :) Χαίρομαι που σου άρεσε πάντως το ποστ, ευχαριστώ και πολλά φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ Axis Mundi : Πιστεύω πως κάθε καλλιτέχνης μέσα από τα έργα του ουσιαστικά αντικατοπτρίζεται..
Όσο όμως για το ότι από κάποιους προγενέστερους επηρεάστηκε (ή αντέγραψε;).. αυτό δεν είναι κάτι κοινό στη τέχνη?..
Πάντως σε αυτό το μουσείο θέλω πολύ να βρεθώ και όχι μόνο φυσικά για το Νταλί.. Σε ευχαριστώ κοσμικέ μου άξονα, πολλά φιλάκια!


@ Maria Jose : Σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου πραγματικά. Καλό σου βράδυ και καλή εβδομάδα. ;))

Roadartist είπε...

@ Κόκκινη Ομπρέλα : Ναι βρε ομπρελίτσα στην disney, αλλά ότι δούλευε 8 χρόνια για λίγα μόνο δευτερόλεπτα..αυτό πάλι τι σου λέει?? :))) Σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου να μου είσαι καλά, φιλάκια! Καλή εβδομάδα!


@ nikiplos : Γειά σου Νικιπλε, πρέπει να περάσεις μέσα από το πόνο και την αποτυχία..για να έρθει η επιτυχία λες ε? Αυτό βέβαια δεν ισχύει πάντα, αλλά έχει μια λογική ..σε ευχαριστώ πολύ! Φιλάκια!

nikiplos είπε...

Αγαπητή καλλιτέχνιδα, αυτά ήταν τα απευθείας λόγια του μεγάλου Ζωγράφου. Το όνομα του Έλληνα, που σήμερα είναι κι αυτός πολύ γνωστός, δεν θα το αποκαλύψω... (άλλωστε απλός γνωστός μου υπήρξε και τίποτε άλλο). Το όνομα του κοριτσιού φυσικά ήταν η (πολύ συμπαθής για μένα) Μάγκυ Χαραλαμπίδου...

Related Posts with Thumbnails