1 Δεκεμβρίου 2008

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (β)

Κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα μουσείο, πάντα εστιάζω σε κάτι καινούργιο. Κάτι διαφορετικό πάντα κερδίζει τη ματιά. Η τέχνη αποκαλύπτεται στον καθένα με διαφορετικό τρόπο και η γλώσσα της, παγκόσμια καθώς είναι, λειτουργεί πέρα από συμβάσεις. Ετσι η όποια επιλογή είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.



Ειδικά όσον αφορά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με έργα πρωτότυπα και αντικείμενα τέχνης που κόβουν την ανάσα με την ομορφιά, την πλαστικότητα και την έμπνευσή τους, ο επισκέπτης δεν ξέρει πραγματικά τι να πρωτοθαυμάσει..


Σε προηγούμενη ανάρτηση έγινε αναφορά στην Ιστορία του κτιρίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου..Σήμερα σκέφτηκα να σας παραθέσω - επιλεκτικά - κάποια απο τα εκθέματα που αξίζει οπωσδήποτε να θαυμάσετε απο κοντά! Πριν πάει - όποιος θελήσει - θα πρέπει να γνωρίζει σε τι να εστιάσει την προσοχή του, καθώς διαφορετικά θα χαθείτε..

Τη σημαντικότερη αίθουσα του Μουσείου (τη μεγάλη κεντρική αίθουσα 4 στο ισόγειο), δίκαια καταλαμβάνει η μυκηναϊκή συλλογή (1600 π.Χ.-1100 π.Χ.). Αναπόφευκτα συλλογίζεσαι τον σπουδαίο ερευνητή Σλήμαν, που πρώτος, ανέδειξε τον πολιτισμό των Μυκηνών, αποδεικνύοντας πως η ιστορία δεν ήταν απλώς ένα παραμύθι. Η χρυσή νεκρική προσωπίδα, γνωστή ως «Προσωπίδα του Αγαμέμνονα», από τις Μυκήνες κερδίζει τα βλέμματα..

Η επιτύμβια στήλη της Ηγησούς από τον Κεραμεικό (τέλη 5ου π.Χ. αιώνα) θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου και μία από τις ωραιότερες αττικές επιτύμβιες στήλες της κλασικής περιόδου. Πρόκειται για έργο σημαντικού γλύπτη, πιθανόν του Καλλίμαχου. Τα αττικά επιτύμβια γλυπτά των κλασικών χρόνων είναι οι καλύτεροι μάρτυρες της υψηλής ποιότητας της τέχνης σε όλα τα επίπεδα της αθηναϊκής κοινωνίας.

Η συλλογή γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θεωρείται από τις σημαντικότερες στον κόσμο. Βασικός άξονας της έκθεσης είναι η παρουσίαση της εξέλιξης της γλυπτικής στον ελλαδικό χώρο από τη γένεση της μνημειακής γλυπτικής (7ος αι. π.Χ.) μέχρι και την ύστερη ρωμαιοκρατία (4ος αι. μ.Χ.).

Το παραπάνω από τα πιο αγαπημένα, σίγουρα ένα απο τα ομορφότερα έργα τέχνης όλων των εποχών είναι το καταπληκτικό μαρμάρινο σύμπλεγμα Αφροδίτης, Πάνα και Έρωτα. (Δήλος, γύρω στο 100 π.Χ.).


...το άγαλμα του «Διαδούμενου» (ελληνιστικό αντίγραφο του φημισμένου χάλκινου αγάλματος του Διαδούμενου, που κατασκεύασε γύρω στο 430 π.Χ. ο γλύπτης Πολύκλειτος). Το άγαλμα ήταν γνωστό ήδη από την αρχαιότητα και αναφέρεται από το Ρωμαίο ιστορικό Πλίνιο. Μάς μεταφέρει αιώνες μετά, την ομορφιά και τη νιότη του αθλητή που δένει στο κεφάλι του την κορδέλα της νίκης, επάνω στην οποία θα τοποθετηθεί το στεφάνι της νίκης.

Ο «Εφηβος των Αντικυθήρων» (340-330 π.Χ.), πρόκειται για ένα αριστουργηματικό χάλκινο άγαλμα, το οποίο βρέθηκε σε αρχαίο ναυάγιο στην τοποθεσία «Βλυχάδια» των Αντικυθήρων, στις αρχές του 1900. Στο υψωμένο δεξί του χέρι πρέπει να κρατούσε κάποιο σφαιρικό αντικείμενο, όπως διαπιστώνεται από την κλίση των δαχτύλων. Τι ήταν αυτό μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Ίσως κρατούσε το κεφάλι Μέδουσας και σε αυτήν την περίπτωση ταυτίζεται με τον Περσέα. Εάν όμως κρατούσε μήλο θα πρέπει να παριστανόταν ο Πάρης. Εκτίθεται στην αίθουσα 28 του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου των Αθηνών με αριθμό εκθέματος 13.396.

Από το ίδιο ναυάγιο όμως προέρχεται και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (γνωστός και ως αστρολάβος των Αντικυθήρων ή υπολογιστής των Αντικυθήρων). Ένας περίπλοκος μηχανισμός, που αν και η χρήση οδοντωτών τροχών ήταν γνωστή από την Ελληνιστική περίοδο, στον αστρολάβο το σύστημα αυτό λειτουργούσε σαν ένα «διαφορικό» οδοντωτό σύστημα. Και εδώ είναι η επιστημονική του αξία αν ληφθεί υπόψη ότι «αναλυτική» και «διαφορική» μηχανή κατασκευάστηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα από τον Charles Babbage (1791-1871). Θεωρείται ότι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ο πρόγονος όλης της πληθώρας επιστημονικού υλικού (hardware) του σήμερα.

Από ναυάγιο ανασύρθηκε και ο περίφημος μικρός αναβάτης ή «Τζόκεϋ του Αρτεμισίου», πάνω σε έναν ίππο (έργο του 140 π.Χ.). Η αξία του έργου αυτού είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς είναι από τα λίγα πρωτότυπα έργα που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα, και πολύ περισσότερο χάλκικα. Τα χάλκινα έργα τέχνης, όταν πλέον δεν ήταν απαραίτητα στους μεταγενέστερους, συνήθιζαν να τα λιώνουν και να χρησιμοποιούν το μέταλλό τους για άλλους σκοπούς. Το συγκεκριμένο έργο κλέβει κυριολεκτικά τις καρδιές των επισκεπτών..

Ο «Ποσειδώνας του Αρτεμησίου», χάλκινο άγαλμα σπουδαίου καλλιτέχνη, 460 π.Χ. Μη παραλείψετε να δείτε την αίθουσα 48 του πρώτου ορόφου, η οποία είναι αφιερωμένη στο Ακρωτήρι της Θήρας, τον οικισμό που καταπλακώθηκε από τη λάβα το 1625 π.Χ. Εδώ εκτίθενται οι πασίγνωστες τοιχογραφίες του οικισμού, όπως η παραπάνω καταπληκτική "τοιχογραφία της Άνοιξης" (με αριθμό ευρετηρίου ΒΕ 1974.29). Απίστευτη...



Παραπάνω λεπτομέρειες από την Τοιχογραφία της Άνοιξης...Από τα ομορφότερα έργα τέχνης.. Τα λόγια είναι περιττά...

Καθώς στα σχόλια του προηγούμενου post, υπήρξαν σχετικές αναφορές, ας σταθούμε και στην Συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η οποία είναι μοναδική για την Ελλάδα και από τις πιο εντυπωσιακές στον κόσμο, λόγω της σπανιότητας και της σπουδαιότητας των έργων της. Τα αρχαία που εκτίθενται καλύπτουν όλο το φάσμα του αιγυπτιακού πολιτισμού, με ιδιαίτερη όμως έμφαση στους προδυναστικούς και καθαρά φαραωνικούς χρόνους (5000-332 π.Χ.). Τα εκθέματα καλύπτουν, επίσης, όλες τις εκφάνσεις της τέχνης. Περιλαμβάνουν αγάλματα, ειδώλια, ανάγλυφα, στήλες ταφικές ή αναθηματικές, σαρκοφάγους, περιβλήματα μούμιων, μούμιες, πήλινα, λίθινα και φαγεντιανά αγγεία, κανωπικά κιβώτια, κοσμήματα, πορτραίτα φαγιούμ, κομψοτεχνήματα μικροτεχνίας, και άλλα αντικείμενα από το δημόσιο και ιδιωτικό βίο στην αρχαία Αίγυπτο. Η παρουσίαση των εκθεμάτων γίνεται σε δύο αίθουσες στο ισόγειο του μουσείου (αίθουσες 40-41) με χρονολογική σειρά. Τα εκθέματα πλαισιώνονται από χάρτη της Αιγύπτου και μία σειρά επεξηγηματικών κειμένων, αναρτημένων στους τοίχους, τα οποία βοηθούν στην κατανόηση αυτού του αρχαίου πολιτισμού.



Πολλά ακόμα θα ήθελα να ποστάρω..., αλλά επέλεξα κάποια που αξίζει να μη παραλείψετε να δείτε..Φυσικά αξίζει και η Νεολιθική Συλλογή, και η Κυκλαδική Συλλογή με τα μαρμάρινα ειδώλια, και η Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας (με τον περίφημο Αμφορέα Διπύλου), και οι κούροι και ο κατάλογος των θησαυρών του Ε.Α.Μ. δεν έχει τελειωμό...



Για το τέλος, όποιος θέλει μπορεί να κατεβάσει.. σε μορφή e-book το λεύκωμα Νικόλαος Καλτσάς - Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου μέσα από τις σελίδες του, παρουσιάζονται 800 αντιπροσωπευτικά δείγματα, αλλά και η ιστορία και εξέλιξη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.


ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ Πατησίων 44, 210-8217717. Η "κιβωτός" της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Προϊστορικές συλλογές, γλυπτική και χάλκινα αντικείμενα από τα αρχαϊκά μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια και στον πρώτο όροφο, τοιχογραφίες από τη Θήρα και η περίφημη συλλογή αγγείων. Δευτ. 1-7.30 μ.μ. Τρ.-Κυρ. & αργίες 8.30 π.μ.-3 μ.μ. Πέμ. 8.30 π.μ.-7 μ.μ. Εισιτ. € 7, άτομα άνω των 65 ετών € 3. Είσ. ελεύθερη για νέους έως 19 ετών, φοιτητές και Κυριακές.



90 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

ορίστε αυτά κάνεις και μετά λέω γιατί να πάω στο μουσείο; τι παραπάνω θα δω. :) πολύ καλή περιγραφή. πολύ καλή παρουσίαση! όταν πάω να σε φωνάξω να πάμε μαζί; :) φιλιά! πολύ καλό μήνα!!

jf είπε...

1. Εύγε για την επιλογή των εκθεμάτων που παρουσίασες δεδομένης της στενότητας του χώρου αυτού
2. Σ' ευχαριστώ για το e-book του Ν.Καλτσά!! Μου έλειπε...

Καλό μήναααα!

Μαριλένα είπε...

καλλιτέχνιδα μου, άκρως ενημερωτική αυτή σου η ανάρτηση.
μπράβο!

(αν και προσυπογράφω το σχόλιο του b|a|s|n\i/a :))

φιλιά και καλό μας μήνα :))

Sweet and bitter είπε...

Η καλύτερη διαφήμιση για το μουσείο!!! Μπράβο!

Κάτι μου λέει ότι θα πάω σύντομα!

Καλό μήνα!

Roadartist είπε...

@ b|a|s|n\i/a : Καλησπέρα, δηλαδή τι θες να πεις οτι έφτιαξα το post τσάμπα;;;; Χα! Θα πας και μετά θα μας ποστάρεις και ένα τραγουδάκι! Φιλάκια :) Καλό μήνα basnia μου!

Roadartist είπε...

@ JamanFou : Kαλησπέρα jf, ναι δεν είναι εύκολο να επιλέξεις ποια θα παρουσιάσεις, ειδικά όσον αφορά ένα μουσείο με τόσα πολλούς θησαυρούς..Και έχοντας υπόψη εδώ τη δυσκολία της..στενότητας χώρου του post..Σε ευχαριστώ. Το λεύκωμα αξίζει.. Καλό μήνα επίσης!

Roadartist είπε...

@ Μαριλένα : Λέγε ότι θες!!! Μια από τις επόμενες Κυριακές πάρε το Ραφαηλάκι, την Ελένη και το Χρόνη και πηγαίντε στο ΕΑΜ.. Πες στην Ελένη οτι επιτρέπονται οι φωτογραφίες και θα μπορέσει να φωτογραφίσει ότι θελει.. Εισητήριο δεν θα πληρώσετε, μετά θα πάτε για καφέ εκεί..Αφήστε τη θάλασσα για ενα αλλο σκ.. Οκ?
Αντε φώναξε την Ελένη να δει το post, μήπως και σας παρασύρει αυτή :) Λοιπόν, περιμένω λέμε.. φιλάκια πολλά!
Καλό μήνα..

Roadartist είπε...

@ Sweet and bitter : Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε..Οντως νομίζω πως καλό βγήκε! Πολλά φιλάκια, καλό μήνα και φυσικά να πας σύντομα!!!

Ανώνυμος είπε...

Geia sou road mou!!
Teleia anartisi!! Den exo logia to mono pou thelo na po einai oti tha episkeufto to mouseio leian suntomos!!
Thanks gia tin enimerosi!
Prepei kati na ginei na asxolitheis me tin dimosiografia den ginetai!!
Filakia polla!!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ μου άρεσε η περιγραφή σου αρτιστάκι μου...αυτό με κάνει πιο αποφασισμένη να το επισκεπτώ οπωσδήποτε!!!
Καλό σου μήνα και πολλά φιλιά!

Ανώνυμος είπε...

αλήθεια τι να πρωτοπαρουσιάσεις από το μουσείο. πολύ καλές επιλογές πάντως. να σε ρωτήσω; η φωτογράφιση επιτρέπεται;

Roadartist είπε...

@ arcobaleno : Να είσαι καλά γλυκιά μου σε ευχαριστώ πολύ.
Πολλά φιλιά, καλό σου μήνα.

Roadartist είπε...

@ monaxikoasteri : Χαίρομαι πολύ, πριν πας σημείωσε τα ..και θα σου είναι μετά πιο εύκολο να τα εντοπίσεις εκεί. Καλό μήνα επίσης, φιλιά.

Roadartist είπε...

@ evlahos : Να είσαι καλά Βαγγέλη, ναι η φωτογράφιση επιτρέπεται στο Αρχαιολογικό μουσείο. Θα μπορέσεις να φωτογραφίσεις ότι θελήσεις.
Καλή εβδομάδα.

Crazy Tourists είπε...

Υπέροχο post (πάλι)!! Δίπλα μας είναι και όλο το ξεχνάμε...Μας το θύμισες όμως για τα καλά!

Τρελοτουρίστρια

νατασσΆκι είπε...

Λοιπόν κι εμένα αυτό είναι το αγαπημένο μου μουσείο -έχω περάσει ώρες ατέλειωτες μέσα στις αίθουσες του, και μόνη και με παρέα. Φυσικά με τον Άκη τώρα πια:)

Επειδή πήγαινα γυμνάσιο κοντά δε, η φιλόλογος που είχαμε στην πρώτη και τη δευτέρα όταν είχε καλό καιρό μας πήγαινε βόλτα, και κάναμε μάθημα Ιστορίας στην αυλή του, στο γρασίδι!
:))))

Να κανονίσουμε να πάμε παρέα, ναι;

Φιλιά πολλά,

Καλό Μήνα :))

VAD είπε...

Θυμάμαι πως είχα σταθεί με δέος μπροστά στον Έφηβο των Αντικυθήρων και όχι μόνο φυσικά...

ΚΑΛΌ ΜΉΝΑ....

Ανώνυμος είπε...

Χμμμ τον μηχανισμό των Αντικυθήρων δεν τον θυμάμαι όταν είχα πάει στον μουσείο μαζί με το σχολείο... λογικά θα πείραζα καμιά μαθήτρια. :P :D

kikop80 είπε...

Καλησπέρα αρτιστάκι!
Και το δεύτερο μέρος του αφιερώματος σου είαι πάρα πολύ όμορφο και σου δίνει ακριβώς όσα πρέπει για να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον!!
Είπαμε το βάζω στο καλεντάρι μου!!!
:)))
Τι έχει σειρά???

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο, μπράβο!!! Έφερες σε φωτο μερικά εξαιρετικά παραδείγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού :)

Απορία: πώς επιτρέπονται οι φωτογραφίες μέσα στο μουσείο, άλλο και τούτο... (για καλό μας βέβαια!)

Καλο μήνα :))

tovenito είπε...

εξαιρετική ανάρτηση. πολλά από τα εκθέματα τα έχω συναντήσει κατά καιρούς σε βιβλία ιστορίας. και ορισμένες φορές δεν μπορώ να συνειδητοποίησω ότι πρόκειται για υπαρκτά εκθέματα. λες και έχουν εκλείψει ή κάτι τέτοιο..
φιλιά και καλό μήνα!

quartier libre είπε...

@ χε, χε,
μπορώ να αρχίσω από μιά τελευταία ερώτηση;
πειράζει, που εγώ ΔΕΝ συμμορφώνομαι, μονάχα με ό, τι επιτρέπεται;!
πάει να πει, βρίσκω τρόπο και φωτογραφίζω ό, τι μου αρέσει,χωρίς να ρωτάω, αν επιτρέπεται...
είμαι κακό κορίτσι, ε;

όσοι θυμάστε την φωτογραφία του διαμαντιού, στο τοπ καπί, την άνοιξη, καταλαβαίνετε τι λέω...
ρίσκαρα το τουρκικό μποντρούμ, για να το φωτογραφίσω...
-αλλιώς, τι libre, θα ήμανε;!-

Roadartist,
ευχαριστώ, που "ανέβασες"
και την παιδική φίλη :)

Ανώνυμος είπε...

σε ένα μουσείο δεν μπορείς να τα δεις όλα από την πρώτη φορά. σε κάθε επίσκεψη αντιλαμβάνεσαι και κάτι καινούριο, βρίσκεις ένα νέο ενδιαφέρον. τα εκθέματα που παρουσιάζεις είναι όλα ένα κι ένα! καλό μήνα!

dyosmaraki είπε...

Εξαιρετική αλλά και αντιπροσωπευτική η επιλογή των αντικειμένων.
Πάντως είναι γεγονός πως στο συγκεκριμένο μουσείο χρειάζονται πολλές επισκέψεις και ίσως κάποια προετοιμασία (αν κάποιος επιθυμεί να εμβαθύνει)
Ευχαριστούμε για την εικονική περιήγηση.
Καλό μήνα εύχομαι

καλημέρα είπε...

roadartist μας,
όταν κατέβω Αθήνα θα αναλάβεις χρέη ξεναγού στο μουσείο να πάμε μαζί; Αντε, να μάθω και τα μουσεία της πρωτευούσης κια μετά όταν ανέβεις Θεσσαλονίκη θα σε πάμε στα εδώ μουσεία, ολόκληρο τσούρμο θα έχεις παρέα, να είσαι σίγουρη!

Aθηνά Π.Κ. είπε...

H Τοιχογραφία της Άνοιξης το καλύτερο στα μάτια μου !! Καταπληκτικό !!
΄Οπως όλα τα εκθέματα του Ε.Α.Μουσείου!!
Ενημερωμένη σε βρίσκω και ενημερώνεις και εμάς , βέβαια έχω πάει, αλλά (για να είμαι ειλικρινής) πολύ λίγα θυμάμαι!!
Καλή βδομάδα, καλό μήνα

Artanis είπε...

Πολύ ωραία όλα...Και νά τί μου έκανες τώρα...Δεν έχει τέτοια μουσεία στην Ν.Ζηλανδία...Θα κατεωάσω όμως το e-book που προτέινεις να έχω αυτό τουλάχιστον...
Α, και πρέπει να προγραμματίσω επίσκεψη στο δικό μας μουσείο...
Για να πάρω δυνάμεις...

Λίλα Τζέτζου είπε...

Άλλη μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση!
Θα συνεχίσεις την ξενάγηση και σε άλλα μουσεία;
[Μήπως για υπόκρουση και τη μουσική της Λιλιπούπολης "Μεσ'στο μουσείο"!]

librarian είπε...

Κυριακή είναι για μουσεία ε;;; Εγώ πήγα στο μουσείο Ηρακλειδών και το ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΗΚΑ!!!
Καλό μήνα!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Γεια σου, καλλιτεχνάκι!
( καλά, πώς μου είχε ξεφύγει η προηγούμενή σου ανάρτηση; )

Τώρα, μου λες τι κατάφερες με τις φωτογραφίες των τόσο σημαντικών εκθεμάτων; Αν ήμουν διευθυντής του Αρχαιολογικού, θα είχα προχωρήσει σε μηνύσεις..
Βρε ζωντόβολο, ποιος θα πάει στο μουσείο, τώρα που τα είδε όλα και μάλιστα σχολιασμένα και μάλιστα με παραπομπούλες και μάλιστα με e-book; Μάλιστα..Τώρα, μάλιστα!

Ομολογώ πως η δεύτερη ανάρτηση για το μουσείο είναι ακόμα πιο μαγνητική, αφού πλέον δε μιλάει μόνο το κτίριο αλλά τα εκθέματα, τόσο αγαπημένα πια ( πιστεύω σχεδόν) σε όλους μας.

Και δεύτερη ομολογία:Πειράζει που ακόμα μ'αρέσει το τραγούδι της Κριεζή - Κπουργού:

Μες στο μουσείο

Μες στο μουσείο, μες στο μουσείο
μια μέρα μπήκα με φόρα κι εγώ.
Μη με τραβάτε, μη μου κολάτε
απ` το μουσείο δε θέλω να βγω.

Τρέχω τρέχω μες στα δωμάτια
μ` όλου του κόσμου τους θησαυρούς
που δεν τους χωράει ανθρώπου νούς.

Αχ το μουσείο, αχ το μουσείο
φεγγοβολάει σαν άστρο χρυσό.
Δε θέλω μπάλα ούτε τραμπάλα,
δε θέλω ούτε να παίξω κουτσό.

Θέλω, θέλω, θέλω μουσείο
θέλω να βλέπω τους θησαυρούς
που δεν τους χωράει ανθρώπου νους.

Μη με τραβάτε, μη μου κολάτε
απ` το μουσείο δε θέλω να βγω,
μες στο μουσείο, μες στο μουσείο
θέλω να γίνω πορτραίτο κι εγώ.

Αφιερωμένο! :-)

βιολιστης στη στεγη είπε...

Καλή κι' η Ν. Υόρκη αρτίστα μου, αλλά, κακά τα ψέμματα. ΤΕΤΟΙΑ αριστουργήματα δεν βρίσκεις!

Roadartist είπε...

xaaxaa Λίλα, Διονύση!!!!
Μου πολύ άρεσε η ιδέα σας !!
Έβαλα αμέσως το τραγουδάκι από τη Λιλιπούπολη, ταιριάζει ΑΠΟΛΥΤΑ ναι, σας ευχαριστώ! :):)

Roadartist είπε...

@ Crazy Tourists : Μερικά θαύματα βρίσκονται δίπλα μας, αλλά όχι απλά τα ξεχνάμε..κατι χειρότερο τα αγνοούμε!! Πολλά φιλιά, καλό μήνα!

Roadartist είπε...

@ νατασσάκι : Πολύ χαίρομαι βρε Νατασσάκι, ήσουν από τους λίγους ξέρεις..Και χαίρομαι που πας και οικογενειακώς.. Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω, δεν υπάρχει η νοοτροπία αυτή....
Και για εμένα είναι σαν φυγή και ταξίδι σε άλλους κόσμους..έτσι δεν είναι??..

Εμάς πάλι με το σχολείο για να είμαι ειλικρινής δε θυμάμαι να μας είχανε πάει, ή και αν μας είχανε πάει θα το έχω ξεχάσει.. Καλώς ή κακώς το γνώρισα αργότερα..

Πολλά φιλιά, καλό μήνα ;))

Roadartist είπε...

@ VaD : Δέος όπως το γράφεις! Έχουμε μοναδική κληρονομιά.. Καλό σου μήνα επίσης..

Roadartist είπε...

@ dinosma : Εγώ πάλι γιατί δε θυμάμαι καν να έχω πάει με το σχολείο?? Ε, λογικό βρε τι να πρωτοθυμηθείς και εσύ??? Ασε που η μαθήτρια όντως θα ήταν ένα δέλεαρ χααχχααχ φιλάκια!!

Roadartist είπε...

@ kikop80 : Σε ευχαριστώ kikop, χαίρομαι που σου άρεσε, να ξέρεις οι αναφορές για τις αίθουσες με τα αιγυπτιακά δεν είχα σκοπό να μπουν, μπήκανε ειδικά για την αφεντιά σου μπυρόβιε :)) επειδή είχες σχετικά σχολιάσει και σε ενδιέφερε!!! ΟΧΙ βρε για να δεις!!
Λοιπόν όταν πας θα περιμένω εννοείται τις εντυπώσεις...γενικώς και απο το κτίριο μετά την ανακαίνιση κλπ..

Τώρα τι ακολουθεί;;; Ποτέ δε ξέρω, είμαι εντελώς του αυθορμήτου, ποτέ δεν προγραμματίζω κ ας μη φαίνεται φιλάκια ;) Καλό μήνα!

Roadartist είπε...

@ Δενδρογαλή : Αγαπητή Δενδρογαλή έχω μεγάλη αγάπη προς τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, μελετώ αρκετά σχετικά..Οι φωτογραφίες είναι απαραίτητες..άλλο ένα θετικό του blogging..μπορείς να διαμορφώνεις όπως θες ο ίδιος τα θέματα σου..και να τα παρουσιάζεις όπως αρέσει σε σένα!

Ευχαριστώ για τα λόγια σου..Γιατί να μην επιτρέπονται?? Δίχως φλας δεν υπάρχει λόγος να μην επιτρέπονται..Οπως και στο εξωτερικό π.χ.στο Λούβρο, βρετανικό πως επιτρέπεται??

Καλό μήνα!

Roadartist είπε...

@ tovene592 : Εχεις δίκιο σε αρκετά από αυτά "κολλάς" και αν σκεφτείς τι "ιστορική" σημασία έχουνε, πόσο πολύ έχουνε καθορίσει το παγκόσμιο πολιτισμό αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα, δεν μπορείς να συνειδητοποίησεις ότι όντως υπάρχουν..και είναι εκεί μπροστά σου..Το ίδιο έχω αισθανθεί κ εγώ..Φιλιά πολλά, καλό μήνα.

Roadartist είπε...

@ quartier libre : Ε, εννοείται πως συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ μαζί σου!! Και εγώ παρομοίως!! Δε με νοιάζει παιδί μου τρόπο θα βρω, τη φωτογραφία μου θα τη τραβήξω, κ ας με τραβάνε μετά έξω χεχεχεχε δεν θα μου ξεφύγει όμως!! Για την ακρίβεια δεν μπορώ να δεκτώ αυτή την απαγόρευση.....

Εξήγησε μου όμως ποια είναι η παιδική φίλη, γιατί ψιλομπερδεύτηκα..αν και κάτι κατάλαβα, αλλά κάντο πιο 'λιανά' ;)

Φιλάκια επίμονε κηπουρέ (είσαι!!)!

Roadartist είπε...

@ unclescrooge : Σίγουρα σε κάθε επίσκεψη βλέπεις και εστιάζεις και σε κάθε άλλο.. Ειδικά σε τέτοιου είδους μουσεία.. Καλό μήνα (πότε είπαμε πάς Βερολίνο;;;;; Διάβασε τι σου απάντησα στο προηγούμενο ποστ... ) :))

Roadartist είπε...

@ dyosmaraki : Σε ευχαριστώ, να είσαι καλά!! Σίγουρα χρειάζονται αρκετές επισκέψεις, δεν γίνεται να τα δεις όλα και να τα κατανοήσεις, όπως επίσης χρειάζεται πριν πας να έχεις προετοιμαστεί ή να ξέρεις τι θα πρωτοδείς ;)) Καλό μήνα!!

Roadartist είπε...

@ ΚΑΛΗΜΕΡΑ : Καλησπέρα Αναστασία! Το ρωτάς;;;; Εννοείται με χαρά και εύχομαι να μπορέσω να ανέβω κ εγώ στην Θεσσαλονίκη, το θέλω πολύ, μόνο που δε θέλω τσούρμo!! Καλή εβδομάδα, καλό μήνα!!

Roadartist είπε...

@ αθηνα : Τι να επιλέξεις, το καθένα έχει και τη δική του ξεχωριστή αξία.. Η Τοιχογραφία της Ανοιξης ειναι ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ όντως..
Να είσαι καλά Αθηνά, χαίρομαι πολύ να μοιράζομαι οτι μου αρέσει μαζί σας..Καλή βδομάδα!

Roadartist είπε...

@ Artanis : Φυσικά και δεν έχει!! (αααα, τι να κάνουμε.. κανείς δεν είναι τέλειος..) Artanis εχτές το πρωί βρέθηκα σε μια αίθουσα τέλοσπαντων .. κάπου που είχα παει, και στο τοίχο είχανε ενα χάρτη της Ν. Ζηλανδίας.... Εννοείται οτι αμέσως εσένα σκέφτηκα.. Το ebook θα είναι ναι.
Φιλάκια, κ πολλά χαμόγελα!

Roadartist είπε...

@ Λίλα Τζέτζου : Καλησπέρα Λίλα, δε ξέρω δεν προγραμματίζω ποτέ αναρτήσεις..αν τύχει μπορεί ;) Πάντως θα μου άρεσε ως ιδέα.. Το τραγούδι που ζητήσατε ήδη παίζει :) Να μας θυμίζει παιδικές αναμνήσεις..ότι πρέπει ;))

Roadartist είπε...

@ librarian : Δεν πήγα εχτές!! Είχα πάει καιρό πριν..απλά έβαλα το post σημερα.. Πήγες Ηρακλειδών, είδες ecsher, τελεια ;) Καλό μήνα, επίσης!

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης : Σιγά μα εσένα Διονύση τίποτα δε σου ξεφεύγει!! ;)
Το τραγουδάκι μπήκε ελπίζω να το ακούσεις και να το χαρείς χααχ ;)

Ξέρεις ποιο ειναι το χειρότερο από όλα Διονύση μου? Οτι αν η "Προσωπίδα του Αγαμέμνονα" ή το "σύμπλεγμα Αφροδίτης, Πάνα και Έρωτα" ήταν σε κάποιο μουσείο του εξωτερικού, όλοι θα αγωνιούσαμε πότε θα επιστρέψουνε τα έργα "μας" και όλοι θα δηλώναμε εξαγριωμένοι που είναι μακρυά και δε μπορούμε να τα δούμε..
ΑΥΤΑ τα μοναδικά έργα τέχνης, είναι δίπλα μας..αλλά πόσοι τα βλέπουμε, οι περισσότεροι αδιαφορούμε..τότε ας μη ξαναπαιτήσουμε να μας επιστραφεί τίποτα.. Καλό βράδυ.

Roadartist είπε...

@ βιολιστης στη στεγη : Εχεις δικιο βιολίστρια.. (αν και θα ήθελα να πάω σαν τρελή στο ΜoMA)

;)

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Χα!!!
Με τη Λίλα συμπέσαμε και στο χρόνο και στην ιδέα! Μη φανταστείς πως ήμασταν μαζί, όταν γράφαμε! Αυτό θα πει σύμπνοια συνεργατών, ε;!
Ευχαριστούμε για το τραγούδι. ( Μα πού το βρήκες; Πώς το έβαλες;Είναι εύκολο να το κάνει κανείς;)
( Η απάντηση, φαντάζομαι είναι "ναι, όταν δεν είναι άσχετος σαν και σένα, Διονυσάκη"...)

Καληνύχτα!

faraona είπε...

Καλο μηνα και καλη βδομαδα Αρτιστα μου!
Πολυ ενδιαφερον θεμα οπως παντα!

φιλια

. είπε...

Υπέροχη η παρουσίασή σου Αρτίστα μου!

Καλή σου εβδομάδα και καλό μήνα!

Unknown είπε...

Καλησπέρα

Καλό μήνα κατ αρχήν
και προ πάντων δημιουργικό
Αυτό μας χρειάζεται

Πολύ όμορφο αυτό το αφιέρωμα
Μπράβο, γιατί η Πατρίδα αυτή
είναι πολύ σπουδαία
Όποιος δεν έχει περπατήσει
στα καλντερίμια αυτής της χώρας
δεν ξέρει τίποτα
Εδώ σαυτή τη χώρα μέχρι και οι πέτρες είναι μοναδικές
όπως και η χώρα αυτή που λέγεται
Ελλάδα

Να είσαι καλά
και πάντα κοντά μας
Γιατί έτσι περνούν όμορφα οι μέρες
οι μήνες και τα χρόνια
γεμάτα γνώση και γνώσεις

Καλό βράδυ

Όναρ είπε...

Εγώ, που τον τελευταίο καιρό ακολουθώ πιστά τις προτάσεις σου για θέατρο..θα έλεγα ότι δε μπορώ ν' αντισταθώ και σ' αυτή σου την παρότρυνση..Καληνύχτες μουσειακές..

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Όντως πολύ καλές οι επιλογές της παρουσίασης και μεγάλος ο πειρασμός της εκπροσώπησης.
Σκέφτομαι να πάω. Με τα e-book δεν τα καταφέρνω κυρίες και κύριοι ο άχρηστος.
Δεν είμαι ζητιάνος, αλλά θέλω μιά βοήθεια για να ζήσω τίμια στο διαδίκτυο.

Alexis B είπε...

Καλο μήνα.
Κάθε μουσείο είναι γεμάτο θυσαυρούς.
Πόσο μάλλον το (τα) δικό μας
Καλή μέρα

quartier libre είπε...

@ η Ηγησώ είναι,
απ' τον αρχαίο Κεραμεικό!
Τι βίτσιο κι αυτό, με τα νεκροταφεία...
εφέτος, 3 σκάρτες μέρες που πήγα Τήνο, έτρεξα στο νεκροταφείο του Πύργου, να δω τα αγάλματα...
την πρώτη φορά, που πήγα Παρίσι, γραμμή στο P`ere Lachaise, να δω τα μνήματα - αριστουργήματα...
κι ας μην πω, για το Α΄κοιμητήριο της Αθήνας...

ο καθείς, με τις λόξες του... :)

Μετεωρίτης είπε...

καλό μήνα!

βρε, δεν σε προλαβαίνω σου λέω!
Πώς τα καταφέρνεις;!
Είχα χρόνια να πάω στο μουσείο! Artist, είσαι σούπερ, σε ευχαριστούμε για την ξενάγηση!

ILive2LoveMe είπε...

Εύχομαι αυτή σου η ανάρτηση να γίνει προτροπή για όλους όσους δεν το έχουν επισκεφτεί ακόμη.
Καλό μήνα , καλό βράδυ και πολλά φιλιά!

H.Constantinos είπε...

Η αλήθεια είναι ότι χάνεσαι σε κάποια μουσεία...

Καλό μήνα!

Natassa είπε...

καταπληκτική ανάρτηση !
ευχαριστώ :)
...πάω να ρίξω μια ματιά στο βιβλίο !

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

Πρέπει να περάσω μου φαίνεται μια βόλτα γιατί έχω κάτι αιώνες!

Φαίδρα Φις είπε...

μπράβο road!
εκτιμώ πολύ
το ενδιαφέρον που δείχνεις για την αρχαιολογία

σε διαβάζω πάντα
να το ξέρεις

καλημέρα
φιλιά

Aspa είπε...

Καταπληκτική η επιλογή των εκθεμάτων... Κατέβασα το e-book, είναι εξαιρετικό και πολύ πλούσιο σε περιεχόμενο. Καλή μου μελέτη!

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης : Καλημέρα Διονύση.. Ναι οι καθηγητές του Λυκείου Καλλιθέας είναι πια περιπτωση.. αυτό το έχω διαπιστώσει ..και σας χαίρομαι ;)
Το τραγούδι δεν ήταν δύσκολο να το βρώ, γιατί έχω αρκετά cds περασμένα στο pc μου..οπότε εύκολα το ανέβασα..

Διονυσάκη καλημέρα ;)!!!

Roadartist είπε...

@ faraona : Επίσης Φαραόνα, καλό μήνα και καλή εβδομάδα και σε σένα. Να είσαι καλά!

Roadartist είπε...

@ Ανασαιμιά : Σε ευχαριστώ ανασαιμιά μου..να είσαι καλά.. επίσης καλό μήνα@

Roadartist είπε...

@ Sailor : Καπετάνιε της ζωής και της τέχνης..καλό μήνα και δημιουργικό..Ευχαριστώ για τα λόγια σου..Αυτό το αφιέρωμα θα μείνει στο blog, και μπορεί να το χρειαστούν έτσι κ αλλιώς αρκετοί άλλοι άνθρωποι και μελλοντικά.. Δεν νομίζω να έχω δει πάντως παρουσίαση παρόμοια..εννοώ με τόσες λεπτομέρειες και φωτο, και στοιχεία.. Πιστεύω οτι αν κάποιος θέλει πριν πάει στο Αρχαιολογικό Μουσείο να γνωρίσει λίγα πράγματα, αυτή η ανάρτηση θα τον καθοδηγήσει αρκετά. Να είσαι καλά να συνεχίσεις να μας ταξιδευεις..
Καλό μήνα!

Roadartist είπε...

@ Όναρ : Καλημέρα, όντως τελικά πήγες θέατρο? Είδες τη Μεντή ή τις 8 γυναίκες? Αν πας πες μας πως θα σου φανούν.. όπως και στο αρχαιολογικό.. Καλό μήνα!

Roadartist είπε...

@ Κ.Υ.Π WALKING : Μα πότε περιμένεις δηλαδή να πας;;;; Ηδη το άργησες.. :) Αν δε τα καταφέρνεις με τα ebooks, μη τα κατεβάσεις τότε..Δεν ανέβηκε για να σε προβληματίσει..Καλό μήνα!

Roadartist είπε...

@ Alexis B : Πόσο μάλλον το Εθνικό Αρχαιολ. Μουσείο, από τα πιο πλούσια στο κόσμο.. Καλημέρα, καλό μήνα.

Roadartist είπε...

@ quartier libre : ααααααααα γειά σου!! :) :) Οσο για το βίτσιο που λες..των επισκέψεων σε τέτοιους χώρους ίσως να εξηγείται..Δεν το βρίσκω "σπάνιο" οπότε μην ανησυχείς καθόλου..Εχει λογική οκ..Αν πάω Γαλλία και προλάβω θα πάω κ εγώ στο νεκροταφείο αυτό..
Στην Τήνο δεν έχω πάει στο Πύργο που λες με τα αγάλματα..Η Τήνος πρέπει να έχει πολύ όμορφα χωριουδάκια και μέρη να δεις, αλλά οι περισσότεροι φτάνουν μέχρι το λιμάνι στην Εκκλησία, και μετά φεύγουν.. Την αδικεί αυτό πιστεύω, πόσα μέρη έχει η Ελλάδα να δεις, και πραγματικά πανέμορφα μέρη..
Να σαι καλά, καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ Μετεωρίτης : Βρε τον Μετεωριτάκο επέστρεψε και είναι ολόιδιος όπως πριν τη γέννα.. :))) Πάρα πολύ χαίρομαι που σε ξαναβλέπω εδώ κοντά μας..ειλικρινά!!

"Είχες" χρόνια να πας στο μουσείο;;;; Γιατί δηλαδή τώρα πήγες;;;; Εννοείς μέσω του post??
χααχχααχ καλώς την welcome back meteoritiii :)
Eγώ σε ευχαριστώ πολύ φίλη μου, καλό μήνα..

Roadartist είπε...

@ ILive2LoveMe : Και εγώ το εύχομαι ilive2loveme..αν δε πανε και τώρα.. Φιλάκια πολλά!

Roadartist είπε...

@ H.Constantinos : Σίγουρα συμβαίνει αυτό.. Καλό μήνα, επίσης!

Roadartist είπε...

@ Natassa : Να είσαι καλά Νατάσσα, να του ρίξεις όσες θες.. :) Καλό μήνα!

Roadartist είπε...

@ Γιώτα Παπαδημακοπούλου : Να πας τότε..σίγουρα κάθε φορά έχεις και κάτι διαφορετικό να πάρεις!! Καλημερούδια σου!!

Roadartist είπε...

@ Φαιδρα Φις : Φαίδρα μου δεν το ήξερα οτι διαβάζεις..να μου αφήνεις τη γνώμη σου, θα το ήθελα όποτε μπορείς..Καλό μήνα, σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου, φιλιά..

Roadartist είπε...

@ Aspa : Σε ευχαριστώ Ασπα, καλή μελέτη τότε :) Και Καλό μήνα!

onlysand είπε...

τι να πω τώρα, η έκθαμβη, αξιέπαινο χαμινάκι;! ;)

σαν αεικίνητα εργατικό μυρμηγκάκι, μας προσφέρεις με συγκίνηση και επιμέλεια την καλύτερη και πληρέστερη ξενάγηση ever!

φιλί και καλημέρες στα ταξίδια σου! :)

Ra Ma είπε...

Κάθε φορά λέω θα πάω και όλο το αναβάλω!
Εννοείται ότι το λεύκωμα κατεβαίνει... :)

Καλό μήνα!

Ανώνυμος είπε...

Εξαίρετη η μουσική κάλυψη του θέματος!!

Η περιήγηση άμεση, ζωντανή ,με χρώμα.Μπράβο!!

Ανώνυμος είπε...

Την άλλη Παρασκευή θα πάω! Για ένα ΣΚ... έτσι για βόλτα. Μιας και το φέρνει η κουβέντα, λόγω ανάρτησης, θα κάνω και μια βόλτα από το Pergamon Museum!!

Roadartist είπε...

@ onlysand : χαίρομαι που σου άρεσε, να είσαι καλά!
Ευχαριστώ πολύ!..


@ Radio Marconi : Να μην αναβάλλεις ποτέ κάτι..τόσο αξιόλογο..να πατε οικογενειακώς..


@ nyxterino : Σε ευχαριστώ πολύ Aριάδνη μου, καλό βράδυ..


@ unclescrooge : Διήμερο για βόλτα....στο Βερολίνο ε??? Μπράβο σου..χαίρομαι που δεν είσαι ..σκρουτζ ;) Να το χαρείς και θα περιμένω εντυπώσεις, φωτό, εννοείται και ανάρτηση από το Pergamon Museum!! Καληνύχτα.

ZouZouna είπε...

Eίναι το μουσείο της γειτονιάς μου. Είναι το "μουσείο μας", ο κήπος του μπροστά, αγαπημένος των παιδικών μας χρόνων.
Επισκέψεις αμέτρητες, όλα απέξω πιά (είναι και κάτι ενώτια που μ' αρέχει να χαζεύω...).
και να σου πω ένα μυστικό... στις πρώτες σκάλες έξω, στις άκρες, έιναι κάτι μάρμαρα με λίγο βαθούλωμα. Εκεί κάνανε τσουλίθρα τα παιδιά απο την εποχή του μπαμπά μου ! εξ ου και "το μουσείο μας".

Ανώνυμος είπε...

Πόσα αγαπημένα έργα τέχνης σε διαφορετικές στιγμές έμπνευσης μέσα στον χώρο και τον χρόνο...
Σε ευχαριστώ για τις αναμνήσεις...

Please συνέχισε αντίστοιχες αναρτήσεις...

Την καλησπέρα μου

Roadartist είπε...

@ Γλυκό - Κερασο - Ζουζούνα : Πολύ μου άρεσε έτσι όπως το χαρακτήρισες ζουζούνα, αυτή τη γλυκιά οικειότητα ελάχιστοι νομίζω σε αυτή τη πόλη την αισθάνονται. Πολύ μου άρεσαν όσα έγραψες..να είσαι καλά, ευχαριστώ. Φιλάκια.

Roadartist είπε...

@ Odiporos : Μου αρέσει να συναντώ ανθρώπους που αισθάνονται ότι έγραψες για τα μουσεία και τα έργα τέχνης, για όσα δίνουνε..
Ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου, τα εκτιμώ, μακάρι να έχω διάθεση να συνεχίσω :) καλό μεσημέρι.

KitsosMitsos είπε...

Και όλο αυτό πήγαν να το κάψουν οι κάφροι... Έλεος!

ΥΓ Φανταστική επίσκεψη στο μουσείο ήταν φέτος το καλοκαίρι τη μέρα που ήταν ανοιχτό το βράδυ. Άλλη αίσθηση.

Kleon Gelastos είπε...

ΗΓΗΣΩ
Στου τάφου της το χείλος καθισμένη
με συντροφιά τη δούλη σύνοδό της
θρηνεί η Ηγησώ για τον εαυτό της
κι ας είν’ αιώνες τώρα πεθαμένη.

Στο χέρι δε θα βάλει το απαλό της
το κόσμημα που βλέπει έτσι θλιμμένη΄
και θα ’θελε και κείνο να πεθαίνει
να το ‘χει και στο θάνατο δικό της.

Θρηνεί το μαρμαρένιο της το στήθος
για χάδια που ποτέ δε θα γνωρίσει…
το στόμα για φιλιά που δε θα πάρει…
κι αυτή δοσμένη στο δικό της βύθος
πικρά θρηνεί για το μαργαριτάρι
το χέρι της που πια δε θα στολίσει.

Γιώργης Χολιαστός

Related Posts with Thumbnails