4 Ιανουαρίου 2010

Νικόλαος Γύζης

Σε επισκέψεις στην Εθνική Πινακοθήκη, έχω σταθεί αρκετές φορές μπροστά στους πίνακες του Γύζη και πάντα, ανεξήγητα απροσδιόριστα, με μαγνητίζουν. Αισθάνομαι να ξεπηδούν από μέσα τους στιγμές της Ιστορίας που διάβασα, μα δεν έζησα. Σε κάθε πίνακα, σαν να ζωντανεύουν οι μορφές, με ταξιδεύει σε στιγμές και εποχές.

Ο Νικόλαος Γύζης, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους, γεννήθηκε την 1η Μαρτίου του 1842 στην Τήνο. Από μικρός έδειξε την κλίση του στη ζωγραφική και σε ηλικία μόλις οκτώ ετών αποφασίστηκε να σπουδάσει στο Σχολείο των Τεχνών, ενώ η τότε νόμιμη ηλικία ήταν τα δώδεκα. Το 1850 μετακομίζει με την οικογένεια του στην Αθήνα, όπου φοιτεί στο Σχολείο των Τεχνών.

Αποκριές στην Αθήνα, 1892

Στο τέλος των σπουδών του, μέσω του φίλου του, επίσης μεγάλου ζωγράφου Νικηφόρου Λύτρα, (πατέρα του Νικολάου Λύτρα), γνωρίζει τον πλούσιο φιλότεχνο Νικόλαο Νάζο, ο οποίος μεσολαβεί προκειμένου να του χορηγηθει υποτροφία, για να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ακαδημία του Μονάχου. Πηγαίνει στο Μόναχο τον Ιούνιο του 1865. Εκεί ο φίλος του Νικηφόρος Λύτρας, γνωρίζοντας πρόσωπα, του συμπαρίσταται όσο μπορεί.
"Τα ορφανά"

Ο Γύζης παρέμεινε ουσιαστικά όλη του την ζωή στο Μόναχο και δίδαξε στην Ακαδημία. Τον Απρίλιο του 1872 επιστρέφει στην Ελλάδα. Ζωγραφίζει στα Μέγαρα και συγκεντρώνει ένα υλικό, που θα το χρησιμοποιήσει αργότερα στην Γερμανία. Στην Αθήνα εγκαθίσταται, απέναντι από το πατρικό του στην αδιέξοδη πάροδο της οδού Θεμιστοκλέους 18.

Στην Ελλάδα όμως το έργο του δεν βρίσκει ανταπόκριση και μετά από ένα σύντομο ταξίδι με το Νικηφόρο Λύτρα στη Μικρά Ασία, αποφασίζει να ξαναγυρίσει στο Μόναχο, όπου ακολουθεί μια περίοδος γεμάτη διεθνείς διακρίσεις.

"Το Γιάντες", Εθνική Πινακοθήκη, 1878
"Γιάντες" σημαίνει "γούρι"..


Ανατολίτης με τσιμπούκι, Ε.Πινακοθήκη, 1873

Το ταξίδι του στην Ελλάδα και την Ανατολή (1872-1874), επηρεάζει το έργο του και του προσδίδει ύφος "ελληνικότερο". Πλέον η θεματολογία του αντλείται όλο και πιο συχνά από τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωγραφική του διαδραματίζει το φως, ενώ στο χρωματολόγιο που περιοριζόταν στο κόκκινο, το μαύρο και την ώχρα, προστίθεται και το ελληνικό γαλάζιο.

"Τα αρραβωνιάσματα"

Τα πνευματικά ενδιαφέροντα του δε περιορίζονταν μόνο στη ζωγραφική. Σε γράμμα του στο Νικόλαο Νάζο στις 7 Απριλίου 1875 γράφει:
"Πόσον πτωχός είναι ο ζωγράφος απέναντι του ποιητού! Αν ξαναγεννηθώ θα γίνω ποιητής και μουσικός".


Η λατρεία του για τη μουσική άσκησε βαθιά επίδραση στη τελευταία φάση του έργου του, η οποία αποτυπώνεται στις ιδεαλιστικές αλληγορικές συνθέσεις του.
"Εαρινή Συμφωνία", 1886

Τη στροφή του προς την ιδεαλιστική δημιουργία σηματοδοτεί η "Εαρινή Συμφωνία" και ακολουθούν τα έργα "Ο Χορός Των Μουσών" , "Νύμφη & Έρως" κ.ά.

"Ιστορία"

Με τη ζωή του, γεμάτη από οράματα, και τη τέχνη του, συμφιλιωμένη με τον πραγματισμό και τον ιδεαλισμό, παρέδωσε έργο απλό, αλλά και σύνθετο.
"Μετά την πτώση των Ψαρών", Ε. Πινακοθήκη

Δουλεύει την "αποθέωση της Βαυαρίας" και παραπονιέται λέγοντας:

"Θα έκαμνα, με πολύ πλέον ευχαρίστησιν την αποθέωσιν της Ελλάδος, αλλά μόνος μου δεν ημπορώ να την αποθεώσω, αφού οι περισσότεροι την ξεθεώνουν..."


"Αποστήθιση"

"Εάν θα γράψετε ποτέ την βιογραφία μου,
μη λησμονήσετε να γράψετε ότι,
επιτέλους, εγήρασα ονειρευόμενος"

Ν. Γύζης, Το Άστυ, Σεπτ. 1904

"Ο κουρέας"

Ο Νικόλαος Γύζης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ακαδημαϊκού ρεαλισμού του ύστερου 19ου αι., του συντηρητικού εικαστικού κινήματος που είναι γνωστό ως «Σχολή του Μονάχου».

Άτομο βαθιά θρησκευόμενο, στράφηκε αργότερα προς τις αλληγορικές και τις μεταφυσικές παραστάσεις. Τα λεγόμενα «θρησκευτικά» του έργα, με πλέον χαρακτηριστικό τον πίνακα "Ιδού ο Νυμφίος έρχεται" (1895–1900, Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου), αντιπροσωπεύουν τα οράματα του ώριμου πλέον καλλιτέχνη και δηλώνουν τις υπαρξιακές του αγωνίες.

"Ιδού ο Νυμφίος έρχεται" (1895–1900)

"Το Χαμίνι"

Κυρίαρχο θέμα των ώριμων έργων του ήταν ο αγώνας του εναντίον του Κακού και η τελική νίκη του Καλού. Η σημαντικότερη μορφή σ' αυτά τα έργα του είναι η γυναίκα, που άλλοτε εμφανίζεται ως Τέχνη, άλλοτε ως Μουσική, άλλοτε ως Άνοιξη, άλλοτε ως Δόξα κ.λπ.

"Το κρυφό σχολειό"

"Δεν μπορώ να ζωγραφίσω την Ελλάδα μας τόσο ωραία όσο την αισθάνομαι..."


Πεθαίνει στο Μόναχο στις 4 Ιανουαρίου του 1901.
Λέγεται πως η τελευταία του φράση ήταν η εξής:
"Λοιπόν ας ελπίζωμεν και ας ζητούμεν να είμεθα εύθυμοι".




Σχετικό link:
Εθνική Πινακοθήκη

98 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Για μένα είναι απο τους πιο οικείους ζωγράφους! Τα έργα του στολίζουν και ντύνουν σχολικά βιβλία,αίθουσες εκπαιδευτηρίων και δημόσιες υπηρεσίες!
Τον συναντάς παντού...
Εκπρόσωπος του ρεαλισμού,απόλυτα κατανοητός! Θα μπορούσε κανείς να μπερδέψει τους πίνακες του με φωτογραφίες, τέτοια απόλυτη και φυσική απεικόνιση έχουν τα έργα του!

quartier libre είπε...

@
μπράβο, road art ist !

η σχολή του Μονάχου !
Βρυζάκης (με σαφή αναφορά στην ελληνική επανάσταση),
Βολανάκης (θαλασσογραφίες κυρίως;),
Γύζης,
Νικηφόρος Λύτρας,
Ιακωβίδης - σκηνές από την ελληνική ζωή, ηθογραφική ζωγραφική, προσωπογραφίες, τοπικές φορεσιές, θεατρικότητα στην αναπαράσταση
- ίσως συγκαταλέγεται εδώ και ο αγαπημένος μου, Κωνστ. Παρθένης.

(μπορεί σε αυτά να έχω και λάθη
και σίγουρα είναι κι άλλοι ζωγράφοι...)

εύγε ξανά !
μου έφτιαξες τη μέρα, λίγο πριν τη δουλειά :)

VAD είπε...

Στα σχολειά μας δειχνουνε μονο το Κρυφό Σχολειό για ευνόητους λόγους,το Γιάντες και η Αποστήθιση όμως ειναι καταπληκτικά!

Καλή Χρονιά ευχομαι...

b|a|s|n\i/a είπε...

είναι εκπληκτικό πάντως που μοιάζουν αδιανόητα με φωτογραφίες οι προσωπογραφίες του και όχι μόνο αυτές.
καλή σου εμδομάδα! φιλιά πολλά!

Madame de la Luna είπε...

Στιγμές καθημερινής ζωής, άλλων εποχών που έμειναν ανεξίτηλα στο χρόνο. Τα πρόσωπα του βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα. Τις εκφράσεις τους..

Καλημέρα.

Φιλί.

Hfaistiwnas είπε...

Γνωστά τα έργα του!
Δεν δείχνει επιβλητική η "ιστορία";;;

jf είπε...

"Θα έκαμνα, με πολύ πλέον ευχαρίστησιν την αποθέωσιν της Ελλάδος, αλλά μόνος μου δεν ημπορώ να την αποθεώσω, αφού οι περισσότεροι την ξεθεώνουν..."

Φοβερή κουβέντα και τραγικά αληθινή!!

Καλή βδομάδα!

55fm είπε...

Σημαντικός ζωγράφος!
Όμορφη ανάρτηση!
Να είσαι καλά!
Φιλάκια

Mariela είπε...

Κορυφαίος...
ειδικά οι προσωπογραφίες του έχουν πολύ ιδιαίτερη έκφραση και χρώμα...
φιλια πολλά και καλή εβδομάδα

βαρθακουρης είπε...

Πάρα πολύ αγαπημένος ζωγράφος!
Έμβλημα για την ελληνική ζωγραφική! Οι πίνακες του - απλά μια ίσως ανούσια αναφορά - είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι στην ελληνική αγορά τέχνης..
Μοναδικός.. και ΕΥΤΥΧΩΣ που έφυγε από την Ελλάδα, διαφορετικά δε θα ...μιλάγαμε για αυτόν σήμερα..
Καλήμέρα σου!

lena_zip είπε...

Πόσο πολύ έχει πετύχει την έκφραση στην "Αποστήθιση"!!! Είναι εκπληκτικό.

Καλή βδομάδα να έχεις Roadartistούλα! Φιλιά.

Roadartist είπε...

@ kariatida62 : Ίσως και μόνο που μας είναι τόσο οικείος, αυτές οι μορφές στους πίνακες τους να έχουνε εγχαρακτεί μέσα μας.. Ναι στις αίθουσες σχολείων, σε σχολικά βιβλία. Οι πίνακες του με μαγνητίζουν, αφήνουν μια αίσθηση γλυκιά μέσα μου..
Καταπληκτική τεχνική στην χρήση των χρωμάτων..με τόσο εξαιρετική απόδοση..

Roadartist είπε...

@ quartier libre : Πάντα οι εκπρόσωποι της Σχολής του Μονάχου με κέντριζαν, δε ξέρω γιατί..
Ο Βρυζάκης μας μεταφέρει εκπληκτικά τις σκηνές του πολέμου (ο πρώτος έλληνας που γράφτηκε στην Ακαδημία του Μονάχου)..
Ο Βολανάκης με θαλασσογραφίες, ο Ιακωβίδης ίσως είναι ο πλέον αγαπημένος μου.. Κάποια στιγμή θα ήθελα να ανεβάσω και δικά του έργα.. Εξαιρετικός!.. Ο Κωνστ/νος Παρθένης χρησιμοποιήσε αρκετούς συμβολισμούς, ανέπτυξε ένα δικό του καλλιτεχνικό ιδίωμα.
Πολέμησε στην ουσία τον ακαδημαισμό μαζί με τον Νίκο Λύτρα (για αυτόν έχω ανεβάσει παλιά ποστ). Ευχαριστώ, να είσαι καλά quartier libre, καλή εβδομάδα να έχεις :)

Sue G. είπε...

Καλημέρα και Καλή Χρονιά!

Πολύ όμορφη και κατατοπιστική ανάρτηση. Θα ήθελα μόνο να πω ότι τα λιγότερο γνωστά έργα του είναι πιο ενδιαφέροντα - ο Γύζης έκανε σοβαρές προσπάθειες εξπρεσσιονισμού αλλά η μοντέρνα πτυχή του δύσκολα προβάλλεται μιας και κυριάρχησε το ακαδημαϊκό του "πρόσωπο".

Roadartist είπε...

@ VAD : Ναι πραγματικά.. Στην εθνική πινακοθήκη είχα σταθεί ώρα και στο Ιδού ο Νυμφίος.. είναι πραγματικά εκπληκτικό έργο! Λέγεται πως ο τολμηρός χαρακτήρας της σύνθεσης αυτής του Γύζη, μπορεί να συσχετιστεί με τον Συμβολισμό. Είναι ένας πίνακας σχεδόν αφαιρετικός! Τόσο διαφορετικός από τους προηγούμενους του.. Λέγεται πως ουσιαστικά εκφράζει την δυσαρέσκεια του ανθρώπου για την ιστορική πραγματικότητα, για όσα ζει και αισθάνεται απειλητικά.
Για τους συμβολιστές η τόσο έντονη χρήση του χρώματος στην επιφάνεια του έργου, λειτούργησε ως το τελευταίο καταφύγιο του ανθρώπου μπροστά στις σαρωτικές αλλαγές της βιομηχανικής επανάστασης.. Το χρώμα στο πίνακα αυτό αποκτά μια μυστικιστική συμβολική έκταση..

Roadartist είπε...

@ b|a|s|n\i/a : Ναι.. Είναι συγκλονιστικό να τους βλέπεις από κοντά στην Εθνική Πινακοθήκη. Πολλές φορές, στις περιοδικές εκθέσεις για ξένους ζωγράφους, αφού βλέπω αυτές, μετά πάω στην μόνιμη και ξαναβλέπω αυτά τα έργα.. και ξανά κολλάω.. :)

Roadartist είπε...

@ Madame de la Luna : Ναι οι εκφράσεις..Είναι γοητευτικά αυτά τα ταξίδια στο παρελθόν..καλησπέρα κυρά του φεγγαριού, καλή εβδομάδα!

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Όντως! Και σε μια εποχή που δικαιολογούσε απόλυτα τέτοια έργα.. Καλημέρα Ηφαιστίωνα!

Roadartist είπε...

@ JamanFou : Και εγώ όταν την πρωτοδιάβασα στάθηκα αρκετά σε αυτήν την κουβέντα.. Πραγματικά αληθινή και τραγικά επίκαιρη μέχρι και σήμερα.. Η ιστορία κύκλους κάνει..

Roadartist είπε...

@ 50fm : Να είσαι καλά φίλη μου, καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Roadartist είπε...

@ Mariela : Σαν να σου μιλάνε είναι.. Την καλημέρα μου Μαριέλα, καλή εβδομάδα, πολλά φιλιά!

Roadartist είπε...

@ βαρθακουρης : Σημαντική η αναφορά σου όμως! Ναι δεν είναι τυχαίο ότι προσπάθησε να επιστρέψει στην Ελλάδα, αλλά μόλις συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχε ενδιαφέρον, ούτε προοπτική, έφυγε ξανά για την Γερμανία, όπου μετά ακολούθησαν μυριάδες βραβεύσεις ανά τον κόσμο!.. Καλή εβδομάδα!

Roadartist είπε...

@ lena_zip : Ναι όντως! Είναι εκπληκτικός πίνακας!! Σαν να βλέπεις μπροστά σου το μικρό κορίτσι.. Καλή εβδομάδα και σε σένα Λένα. Φιλιά πολλά. :)

Roadartist είπε...

@ Sue : Καλησπέρα, επίσης Καλή μας Χρονιά! Έχεις δίκιο στην αναφορά σου, και ευχαριστώ τόσο για αυτή όσο για το σχόλιο..

αντάρτισσα είπε...

Κι όμως,μπόρεσε να ζωγραφίσει την Ελλάδα τόσο όμορφη όσο την αισθανόταν.Οι πίνακές του είναι ένας κι ένας.Όλοι μας αφήνουν την ίδια γλυκιά ανάμνηση.Καλημέρα

Βάσσια είπε...

Ο Γύζης, με την "Εαρινή Συμφωνία" και "Ιδού ο Νυμφίος έρχεται" είναι στους αγαπημένους μου.
Ίσως γιατί με αυτό το ύφος πλησιάζει σε αυτά που αρέσκεται το μάτι μου να θαυμάζει.

Δεν έχει ανάγκη τη γνώμη μου :-), αλλά είναι από τους καλύτερους που είχαμε ποτέ.

Καλή εβδομάδα Road
:-)

fvasileiou είπε...

Εξαιρετικό το αφιέρωμα!

Για σκέψου: Ο Γύζης ζήλευε τους ποιητές και τους μουσικούς... Τελικά ποιος είναι ευχαριστημένος με τον εαυτό του; Μόνο οι εντελώς ηλίθιοι;

koulpa είπε...

αγαπημένος.. θυμίζει εποχές αθωότητας.. και παραδόξος δεν τον πήρε η μπαλα της αμφισβήτησης της ιστορίας που ζωντάνευαν οι εικόνες του.. :):)
καλησπερα και καλή εβδομάδα.. :):)

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΖΩΗΣ..
ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΠΑΝΙΕΣ..
ΠΟΥ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ, ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..
ΛΑΤΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
ΤΙ ΣΠΑΝΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΕΧΕΙΣ!
ΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
ΑΥΤΟ ΕΚΛΑΜΒΑΝΩ!

Σταλαγματιά είπε...

Αν και οι γνώσεις μου σε αυτήν την τέχνη είναι περιορισμένες τολμώ να πω πως με εντυπωσίασε ο τρόπος που αποτυπώνει τα χρώματα και τα πρόσωπα.
Σε μαγνητίζει και μένεις ώρα απλά να κοιτάζεις.
Πραγματικά με εντυπωσίασε και σ ευχαριστώ που μου τον γνώρισες γιατί δεν έχω ιδέα από ζωγράφους :))

Φιλιά

dyosmaraki είπε...

Από τους πλέον αγαπημένους ζωγράφους.
Πριν από 2 χρόνια δημιούργησα ένα βιντεάκι-αφιέρωμα http://www.youtube.com/user/elmamelenia#p/u/8/rYFN1RrTfl0
Μοναχική προσωπικότητα μα από τους πλέον δημιουργικούς ζωγράφους. Το έργο του είναι αναντικατάστατο.
Καλή χρονιά έυχομαι καλή μου καλλιτέχνιδα

dyosmaraki είπε...

Ουπς!
Η σωστή διεύθυνση για το βίντεο είναι http://www.youtube.com/watch?v=rYFN1RrTfl0

H.Constantinos είπε...

Ενα άψογο ποστ (όπως πάντα), στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως αψογότατο γιά να προβληματισθεί κανείς σε σχέση με την πορεία της σύγχρονης ζωγραφικής και τέχνης...

tovenito είπε...

πόσο δίκιο είχε για το ξεθέωμα!λολ!
σαν σήμερα λοιπόν!
σου στέλνω και ευχές για γιάντες για το 2010!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

"Λοιπόν ας ελπίζωμεν και ας ζητούμεν να είμεθα εύθυμοι".

Κι εγώ, καλλιτέχνιδα, τον θεωρώ πολύ σπουδαίο ζωγράφο και πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση ανθρώπου.
Και μόνο που "γήρασεν ονειρευόμενος"...

Αυτό τον καιρό φαίνεται πως έχουμε και θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε σε εκθέσεις πολλούς έλληνες και ξένους εικαστικούς. Θα τα πούμε αυτά σιγά σιγά στα μπλογκάκια μας. :-)
Καλή βδομάδα.

μιά φορά κι ἕναν τρελλό... είπε...

Πόσο πολύ μου άρεσε αυτή η ανάρτηση!
Λατρεύω το "φως" στους πίνακες του Γύζη. Η μουσική που το έντυσες υπέροχη.

Όσο για την ύστατή του φράση δεν έχω να σχολιάσω τίποτα!!!

artion είπε...

Θα σου ταίριαζε πολύ να ήσουν δασκάλα, έχεις πάθος για τη γνώση.
Αν δεν εργάζεσαι για πολιτιστικό οργανισμό, είναι μεγάλη μαλακία. Να το κάνεις.

D.Angel είπε...

Πέρασα να ευχηθώ καλή χρονιά γλυκιά μου!Φιλιά πολλά

Άιναφετς είπε...

Και πάλι, μας θύμισες πόσους κορυφαίους ζωγράφους έχει η Ελλάδα! Προσωπικά η αφηρημένη τέχνη, δεν με αγγίζει όσο ο ρεαλισμός στην τέχνη, και στη ζωή! ΑΦ!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ολα τα έργα του υπέροχα, οι προσωπογραφίες του όμως είναι ακόμα πιο εξαιρετικές!!
Καλή βδομάδα roadartist μου!

Margarita είπε...

φιλότεχνη φίλη μου!!!

πραγματικά απίστευτοι πίνακες!!!
τέτοια εκφραστικότητα σαν να πρόκειται για φωτογραφίες!!!

από τους πιο αγαπημένους :)

τα φιλιά μου σου αφήνω ***

Appelsinpigen είπε...

τι υπεροχος ρεαλιστης :)

κατακοκκινα μαγουλα και παιδικές μύτες που γυαλίζουν :)


μαζι με το Νικηφορο Λυτρα απ τους πιο αγαπημενους μου του ειδους :)

καλη χρονια!!

eleni είπε...

Πολύ όμορφο αφιέρωμα!Υπέροχες οι "ολοζώντανες" προσωπογραφίες του.Λατρεύω τις ιδεαλιστικές αλληγορικές συνθέσεις του με τις σχεδόν αέρινες,άυλες μορφές.
Καλό βράδυ!

Roadartist είπε...

@ αντάρτισσα : Φαντάσου πόσο πολύ την αγαπούσε. Σκέψου ότι ζώντας στο εξωτερικό, αισθανόταν και αρκετή νοσταλγία. Επίσης όταν επέστρεψε, έφυγε απογοητευμένος. Καλό βράδυ.

Roadartist είπε...

@ Βάσσια : Μωρέ ούτε την δική μας γνώμη έχει ανάγκη, ούτως ή άλλως.. Σίγουρα από τους καλύτερους. Και είναι καλό να μιλάμε και για δικούς μας καλλιτέχνες. Σπάνια το κάνουμε νομίζω. Καλό βράδυ.

Roadartist είπε...

@ fvasileiou : Φίλε Φώτη ίσως να είναι μόνο οι εντελώς ηλίθειοι. Ή αν σκεφτείς λίγο διαφορετικά την φράση 'μακαριοι οι πτωχοι τω πνευματι'.. όσο το ψάχνεις, τόσο ανακαλύπτεις περισσότερα κενά σου.

Roadartist είπε...

@ koulpa : Θυμίζει εποχές αθωότητας! Αυτό ακριβώς είναι koulpa. Τώρα που δεν είχαμε λόγους για πολλές σκοτούρες.. Φιλιά πολλά, καλό βράδυ!

Roadartist είπε...

@ ανώνυμε: ευχαριστώ πολύ.

Roadartist είπε...

@ Σταλαγματιά : Εγώ σε ευχαριστώ γιατί πραγματικά είναι χαρά να μου γράφει κάποιος πως κάτι "πήρε" από κάποιο post. Χαίρομαι πολύ για αυτό! Καλό βράδυ Σταλματιά, φιλάκια!!

Roadartist είπε...

@ dyosmaraki : Καταπληκτικό το video σου! Μου άρεσε γιατί είχες την ευκαιρία να ανεβάσεις κ περισσότερους πίνακες έτσι! Πολύ καλή επιλογή! Αν το ήξερα θα το είχα βάλει στο post. Καληνύχτα σου!

Roadartist είπε...

@ H.Constantinos : Κωνσταντίνε άραγε γιατί να πρωτοπροβληματιστεί σήμερα κάποιος στην Ελλάδα.. Να είσαι καλά, Καλό σου βράδυ και σε ευχαριστώ πολύ!

Roadartist είπε...

@ tovene592 : Γιάντες και για σένα έξυπνο αγόρι!! Ευχαριστώ πολύ και ανταποδίδω :) Καλή χρονιά!

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης : Την φράση που ξεχώρισες και την έγραψες εδώ ως πρώτη, την συγκρατώ, και προσπαθώ και εγώ να την εφαρμόσω Διονύση :) όπως και εσύ. Σπουδαίο ζωγράφου και σίγουρα ενδιαφέρον αυτό που έγραψε για τα όνειρα.. Πολύ όμορφο. Γιατί έχει αξία να ονειρεύεσαι. Πολύ μεγάλη. Καλό βράδυ φίλε μου Διονύση, όσο για τις εκθέσεις που υπάρχουν είναι ένας από τους λόγους που μου δίνουν χαρά αυτή τη περίοδο. Φιλιά!

Roadartist είπε...

@ Μια φορα κι εναν τρελο... : Η μουσική είναι του moondog. Θα υπάρξει σύντομα αφιέρωμα για αυτόν τον εκπληκτικό μουσικό, μία εξαιρετική περίπτωση καλλιτέχνη.. Σε ευχαριστώ πολύ!

Roadartist είπε...

@ artion : να σαι καλά.

Roadartist είπε...

@ D.Angel : Ευχαριστώ πολύ Angel και σε σένα και στην οικογένεια σου ότι καλύτερο εύχομαι ολόψυχα!

Roadartist είπε...

@ Άιναφετς : Καλησπέρα Άιναφετς. Δεν έχω ανεβάσει πολλά αφιερώματα για έλληνες ζωγράφους. Αυτό πρέπει να είναι το 3ο (μαζί με του Μόραλη που έγινε έκτακτα λόγω του θανάτου του). Πρέπει να το κάνω, θα μου άρεσε αυτό.
Ρεαλισμός και στη ζωή ε? Όχι όνειρο δηλαδή? Καλό βραδάκι με αλήθεια συναισθημάτων.. έχεις από εμένα πολλά ΑΦ!!!! :)

Roadartist είπε...

@ ΕΛΕΝΑ : Καλό βράδυ Ελενα μου! Όντως εξαιρετικές προσωπογραφίες, φιλιά.

Roadartist είπε...

@ Margarita : Μαργαρίτα ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου. Μερικές αγάπες δεν κρύβονται. Σε οδηγούν μόνες τελικά σε αναρτήσεις δίχως να το καταλάβεις.. Πολλά φιλιά και από μένα έχεις!

Roadartist είπε...

@ Appelsinpiken : Εμένα πιο αγαπημένος είναι ο Ιακωβίδης! Πολύ μου αρέσουν τα έργα του.. Καλό βράδυ (μου άρεσε ο ενθουσιασμός σου)!

Roadartist είπε...

@ eleni : Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω με το σχόλιο σου όσον αφορά τα έργα του.. Καλό βράδυ, κ ευχαριστώ πολύ!

ξωτικό είπε...

Αρτιστούλα μου απίθανη, αστείρευτη,δημιουργική, ουσιαστική,
πόσο σε χαίρομαι και σε θαυμάζω !!
Εύχομαι σε όλους μας να μην κουραστείς να μας πλημυρίζεις με ενέργεια και ουσία !!
(διάβασα απνευστεί όλες τις αναρτήσεις που είχα χάσει σαν μαθήτρια που έκανε απουσίες χαχα)
Καλή χρονιά αστέρι μας !
κι ένα μεγάλο ευχαριστώ !

habilis είπε...

Ομορφο αφιέρωμα !

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία!!!
Τι σχόλια να κάνεις για το Γύζη!
Τα εύσημα ανήκουν σε σένα που τον παρουσιάζεις.

Ανώνυμος είπε...

πολύ "φωτογραφικοί" πίνακες!

Unknown είπε...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα ;-)

Πραγματικά τέτοιους πίνακες μπορείς να τους χαζεύεις ώρες.... καταπληκτικοί! μπράβο για το αφιέρωμα στον τόσο καλό ζωγράφο!

librarian είπε...

Καλημέρα και καλή χρονιά καλλιτέχνιδά μου! Ο Γύζης για πολλούς λόγους είναι από τους αγαπημένους μου Έλληνας ζωγράφος. Ένας από αυτούς τους λόγους είναι ο πίνακας "Το Γιάντες" που κάθε φορά που κοιτώ αυτόν τον πίνακα νομίζω ότι τα μάτια του κοριτσιού θα δακρύσουν!
Τέλειο αφιέρωμα, για άλλη μια φορά σε ευχαριστώ!

Τάκης είπε...

Ξεχωριστή παρουσίαση.
Γενικότερα blog που ξεχωρίζει στο διαδίκτυο. Μπράβο για τις επιλογές.

zekia είπε...

στο σπίτι μας έχουμε δυο πίνακες του Γύζη (όχι αυθεντικούς φυσικά!). Και μένα μου αρέσει πάρα πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Realismos sti texni.
Den ta gnwrizw toso kala ola auta oso esy, alla se xairomai para polu pou ta exeis diabasei ta exeis paratirisei. Stin teliki ta spoudazeis..
se eyxaristoume, se filw
Arco

Roadartist είπε...

@ ξωτικό : Όλα αυτά..εγώ;; :)) Σε ευχαριστώ πολύ ξωτικό.. πραγματικά δεν έχω λόγια, ευχαριστώ!
Χαράς το κουράγιο σου (..) που διάβασες απνευστεί τις τελευταίες αναρτήσεις :)) Καλό χρόνο εύχομαι ολόψυχα σε σένα και στην οικογένεια σου, και μακάρι να είμαστε καλά σωματικά και ..ψυχολογικά (!), να έχουμε δύναμη και διάθεση να τα λέμε και αυτό το χρόνο.. Πολλά φιλάκια!!

Roadartist είπε...

@ habilis : Σε ευχαριστώ Habili :D

Roadartist είπε...

@ solomantzaros : Όσο χρόνο και σίγουρα 'εργασία' και αν απαιτούν τέτοια αφιερώματα, νομίζω πως αξίζουν τον κόπο! Ευχαριστώ, να είσαι καλά!

Roadartist είπε...

@ ηλιογράφος : Είδες;;; Οι πίνακες της Σχολής του Μονάχου είναι έτσι.. και με κερδίζει πολύ αυτό..

Roadartist είπε...

@ shadow : Ευχαριστώ φίλη μου! Χαίρομαι να σας έχω συνταξιδιώτες σε τέτοιες αναρτήσεις! Καλή εβδομάδα! ;-)

Roadartist είπε...

@ librarian : Πραγματικά εκπληκτικός πίνακας.. (πόσες φορές έχω γράψει αυτή τη λέξη "εκπληκτικός" σε αυτήν την ανάρτηση;;;;) Να σου πω.. είχα σκεφτεί να ανεβάσω ένα ποστ με ανάλυση σε κάποιους πίνακες του από κάτω, περιγραφή κλπ.. Και ένας σίγουρα θα ήταν ο πίνακας "Το Γιάντες" ..Αλλά τελικά το άφησα γιατί απαιτούσε πολύ χρόνο.. Σε ευχαριστώ, σε φιλώ!

Roadartist είπε...

@ Τάκης : Χαρά να υπάρχουν αναγνώστες που εκτιμούν όσα ανεβάζω. Ευχαριστώ!

Roadartist είπε...

@ zekia : Διαβάζοντας αρχικά το σχόλιο σου, έπαθα ένα ψιλοσοκ :))) λέω και εγώ :))) Μια χαρά είναι και οι μη-γνήσιοι! Διάβαζα για ένα σχέδιο του Ραφαήλ - το κεφάλι μιας μούσας - που πωλήθηκε προς 32,1 εκατ! Είναι τραγικό! Πόσο μάλλον σε τέτοιες εποχές κρίσης..γενικότερα.. Τέλοσπαντων..

Roadartist είπε...

@ arcobaleno : Arco μου πίνακας του Γύζη είχε πέσει στην εξεταστική. Υπέροχη η Ιστορία της ελληνικής τέχνης, το χάρηκα ως μάθημα όσο λίγα! Σε φιλώ!

painter είπε...

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ EVER!

"ΤΟ ΕΧΕΙΣ" ΛΕΜΕ.. ΤΕΛΟΣ!!

Thalassenia είπε...

Το γιάντες με συγκίνησε όταν το είδα και πάντα τραβάει το βλέμμα μου όπου το δω.
Τα αρραβωνιάσματα επίσης, αν σκεφτείς τις αλήθειες που λέει το έργο.
Πειράζει να πω εδώ ότι με "ταξιδεύουν" οι θαλασσογραφίες του Βολανάκη?

Καλό βράδυ roadartist.

Unknown είπε...

Καλησπέρα

Καλή βδομάδα δημιουργική !!!!!!

Η αρχή του χρόνου
Είναι η αρχή των πάντων....

Καλό βράδυ

Φωτεινή Κανάκη είπε...

Αρτιστάκι Εύγε!!!!!

Υπέροχες και οι προηγούμενες σκέψεις-αναρτήσεις σου.

Σου εύχομαι ό,τι αγαπάς με πολλά χαμόγελα σε σένα και στους δικούς ανθρώπους για τη νέα χρονιά και για κάθε χρονιά!!!

Τι ονειρική η μελωδία!!!!!

φιλάκια*****

Flora είπε...

Kαλά road άγγιξες την καρδιά μου τώρα.
Τον αγαπώ τόσο πολύ τον Γύζη, βρε παιδάκι μου!

Τι ωραία που τα γράφεις...
Τι σημαντικό που είναι να τον θυμούνται νέα παιδιά σαν και σένα...
Ο άνθρωπος αυτός αγάπησε πραγματικά τον τόπο μας και νομίζω πως άφησε πάνω στον καμβά κάτι περισσότερο από χρώμα... Θαρρώ πως νιώθω τον σφυγμό, τον καημό, τα όνειρα και το φως μιας άλλης εποχής...

Να είσαι καλά!!!!!!!

Άστρια είπε...

roadartist μου, πολύ καλή η επιλογή σου για τον Γύζη αυτή την εποχή!
Για τις υπέροχες προσωπογραφίες, τις ηθογραφίες και τα αλληγορικά θέματά του. Και γιατί είναι ένας πολύ μεγάλος Έλληνας ζωγράφος.

Ειδικότερα, για την εαρινή συμφωνία, μου θύμισες, δεν ξέρω πόση ώρα το χάζευα, ανακαλύπτοντας συνέχεια στοιχεία, πρόσωπα και λεπτεπίλεπτες λεπτομέρειες, μιας αραχνοϋφαντης, ονειρικής μουσικής!

Φιλάκια πολλά καλή μου φίλη:))

ΚΛΕΙΩ είπε...

ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΤΟ ΠΟΣΤ

Roadartist είπε...

@ painter : Να είσαι καλά!

Roadartist είπε...

@ Thalassenia : Συμφωνώ θαλασσινή για τους πίνακες.., αισθήματα, σκέψεις.. Καθόλου δε πειράζει εννοείται..και πως να μην άγγιζαν μια θαλασσινή άλλωστε! Θα το σκεφτώ και ποστ για τον Βολανάκη.
Καλό βράδυ.

Roadartist είπε...

@ Sailor : Αρχή των πάντων λες; φιλάκια καπετάνιε!

Roadartist είπε...

@ Miou-Popofotitsa : Ευχαριστώ πολύ miou μου. Η Μποφίλιου σου αρέσει? Την έβαλα στην σημερινή ανάρτηση. Πολλά φιλάκια, τις καλύτερες ευχές μου για σένα..

Roadartist είπε...

@ Flora : Σε σκεφτόμουν όταν έφτιαχνα αυτό το ποστ, λόγω του Avatar σου και της επιλογής αυτού του πίνακα του Γύζη. Ευχαριστώ για τα λόγια και τα περάσματα, να είσαι καλά!

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Άστρια μου χαίρομαι που σου αρέσει ο Γύζης.. όντως νομίζω πως μπορεί να συνδεθεί με την εποχή.. Ευχαριστώ πολύ. Καλό βράδυ φίλη μου.. Να τα λέμε και το νέο έτος όπως το περσινό.. :)

@ ΚΛΕΙΩ : ευχαριστώ.

nikiplos είπε...

καλησπέρα... Πάντα με καθήλωναν οι πίνακες του ΝΓ και πάντοτε με έκαναν να πονάω, γιατί δεν διδάσκονται στα σχολεία όταν είμαστε μαθητές... Είναι τόσο μα τόσο δικοί μας...

φιλιά

Roadartist είπε...

@ nikiplos : Πολύ σωστή η σκέψη, παρατήρηση.. κρίμα να μην υπάρχει μάθημα πολιτισμού στα σχολεία. Ειδικά ιστορία της τέχνης, και ΟΚ άσε την ευρωπαϊκή, αλλά την ελληνική; Φιλιά πολλά!

dyosmaraki είπε...

@Roadartist

Εδώ και χρόνια λένε πως θα δημιουργηθεί μάθημα ελληνικού πολιτισμού στα σχολεία (στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) μα από το ΘΑ έως ότου να γίνει έχουμε μέλλον πολύ.
Ωστόσο τα βιβλία της ιστορίας στα σχολεία σταδιακά απαλείφουν σημαντικές πτυχές της ελληνικής ιστορίας......

dyosmaraki είπε...

@Roadartist

Εδώ και χρόνια λένε πως θα δημιουργηθεί μάθημα ελληνικού πολιτισμού στα σχολεία (στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) μα από το ΘΑ έως ότου να γίνει έχουμε μέλλον πολύ.
Ωστόσο τα βιβλία της ιστορίας στα σχολεία σταδιακά απαλείφουν σημαντικές πτυχές της ελληνικής ιστορίας......

Roadartist είπε...

@ dyosmaraki : Η Μελίνα είχε κάνει μια ουσιαστική κίνηση για να γίνει αυτό, αλλά έμεινε στα χαρτιά.. Πάλι κάτι ακούστηκε αλλά πάλι τίποτα.. ΚΡΙΜΑ, δυστυχώς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το όφελος και το πόσα μπορεί να πάρει ένας νέος άνθρωπος σε επαφή με την τέχνη.. Το να μάθεις ιστορία ίσως είναι ομορφότερο πάραλληλα με την τέχνη.. ΚΡΙΜΑ!! Στεναχωριέμαι με αυτά πολύ δυοσμαράκι.

Stefarmak είπε...

πολύ ωραίο το αφιέρωμα!

Related Posts with Thumbnails