12 Μαΐου 2008

Νίκος Λύτρας, Εθνική Πινακοθήκη

Πρόσφατα επισκέφτηκα στην Εθνική Πινακοθήκη την έκθεση «Νίκος Λύτρας (1883-1927) - Χτίζοντας με το χρώμα και το φως». Είχα τη τύχη (γιατί 'τύχη' τελικά είναι αυτό) την στιγμή που επέλεξα να τη δω, να είχανε επισκεπτεί δασκάλες με τους μικρούς μαθητές τους την έκθεση.
Θαύμασα τις απορίες των παιδιών, τον τρόπο που αντιδρούσαν σε κάθε πίνακα, το πώς πρόσεχαν τη ξεναγό, τις πανέξυπνες παρατηρήσεις τους! Μακάρι όλοι οι εκπαιδευτικοί να έπαιρναν τη πρωτοβουλία να πήγαιναν σε εκθέσεις τους μαθητές τους!

Η έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη περιλαμβάνει 180 έργα-λάδια, παστέλ, υδατογραφίες, σχέδια, φωτογραφίες, γελοιογραφίες, κάρτες, επιστολές και ντοκουμέντα από τη ζωή και το έργο του Ν. Λύτρα, ενός από τους τολμηρότερους εκπροσώπους του πρώιμου ελληνικού μοντερνισμού.

Ο Νίκος Λύτρας (1883-1927), κατάγεται από την Τήνο και φοίτησε στην Ακαδημία του Μονάχου. Υπήρξε μαθητής του πατέρα του, επίσης διακεκριμένου ζωγράφου Νικηφόρου Λύτρα, και του Ιακωβίδη στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου δίδαξε και ο ίδιος από το 1923 ως το θάνατο του.
Στην Γερμανία υπήρχε μια έντονη καλλιτεχνική κίνηση, γεγονός που τον επηρέασε σημαντικά. Η φοίτησή του στη «συντηρητική» Ακαδημία του Μονάχου αντί να κατευνάσει τη δημιουργικότητά του, αντίθετα τον ώθησε να αναζητήσει με μεγαλύτερο πάθος το προσωπικό του ιδίωμα στη ζωγραφική.
Επηρεάζεται από τις εξπρεσιονιστικές ομάδες «Γέφυρα» (με πρωταγωνιστές τους ζωγράφους Kirchner, Heckel, Pechstein, Nolde) και «Γαλάζιος Καβαλάρης» (έκφραση του εξπρεσιονισμού, που οδηγεί στην αφαίρεση, με κύριους εκπροσώπους τους Kandinsky, Jawlensky, Macke, Klee).

Η έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη διοργανώνεται 80 χρόνια μετά την πρώτη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου το 1929. Σε αυτήν περιλαμβάνονται πορτρέτα, εσωτερικοί χώροι, νεκρές φύσεις και τοπία, τόσο νησιωτικά, όσο και αττικά.

Στους πίνακες του Λύτρα σε κερδίζουν τα έντονα και ζωντανά χρώματα. Χρησιμοποιεί μία ιδιαίτερη τεχνοτροπία σε σχέση με το χρώμα. Ο Λύτρας εισήγαγε στην Ελλάδα τον εξπρεσιονισμό.

Αυτό που κυρίως εντυπωσιάζει στα έργα του είναι η πρωτοποριακή χρήση του χρωματικού υλικού του, το οποίο άπλωνε σε φαρδιές & παχιές στρώσεις.

Πίνακες όπως το «Ψάθινο καπέλο», ένα από τα πιο αγαπημένα έργα της νεοελληνικής τέχνης και από τα γνωστότερα του Ν. Λύτρα, φανερώνουν αυτή τη καλλιτεχνική του ιδιαιτερότητα.

Τον Λύτρα δεν τον ενδιέφερε τόσο να ζωγραφίσει αρχαία μνημεία.. Το παρακάτω είναι ένα απο τα λίγα έργα, τέτοιας θεματολογίας, όπου απεικονίζει την Ακρόπολη..

«Ακρόπολις» (Άποψη της Ακρόπολης το ηλιοβασίλεμα) Λάδι σε μουσαμά
Αντίθετα είχε αδυναμία στις προσωπογραφίες..

«Προσωπογραφία Δος Μ. Χορς», (1916-1917) Λάδι σε μουσαμά «Προσωπογραφία του μικρού Κ.Μ.» (Κ. Μοντεσάντος), 1914 Λάδι σε μουσαμά

"Ο κ. Λύτρας έχει τη δύναμη να χαρακτηρίζει. Αυτή είναι η ουσία.. Ο κ. Λύτρας δίνει κίνηση στα πρόσωπα του. Μεσ'τις σκληρές, τεκτονικές γραμμές του είναι χωμένη η ζωή"

(Λέων Κουκούλιας, περ. Νουμάς, 1915)«Προσωπογραφία Κου Γ.Δ.» (Γ. Διαμαντόπουλος), πριν το 1915 Λάδι σε μουσαμά
"Ο κ.Ν.Λύτρας εισάγει καινά δαιμόνια εις την ευγενικήν ελληνικήν τέχνη με τεχνοτροπίας εξεζητημένας και εκβιαστικάς. Αι προσωπογραφίαι του είναι αντιπαθητικαί." (περ. Πινακοθήκη, 1915)

Aρκετοί είναι οι πίνακες με αττικά τοπία (Γαλάτσι, Φάληρο, Υμηττό, Μέγαρα), όπου μπορούμε να θαυμάσουμε …μια αλλιώτικη ...Αττική.

«Σούνιον»(;), πριν το 1920, Λάδι σε μουσαμά

"Δεν με ενδιαφέρουν μόνο οι προσωπογραφίες. Καταπιάνομαι και με θέματα της υπαίθρου, με συνθέσεις μέσα στο φως και τον ήλιο."

(Ν. Λύτρας, 1925)

«Άγιος Μάρκος Τήνου», (1923) Λάδι σε μουσαμά
Η κορύφωση της τοπογραφίας του Λύτρα, είναι οι απεικονίσεις από τη Τήνο, όπου κυριαρχούν ο ήλιος, το μπλε της θάλασσας και οι καταπληκτικές αποχρώσεις του γαλάζιου..

Θαλασσογραφία (Τοπίο της Τήνου), 1923-1926 Λάδι σε μουσαμά
"Όλα είναι διαυγή και ζουν και χαίρονται"
Eίναι μια μοναδική ευκαιρία να θαυμάσετε έργα του..

Σημείωστε οτι κάθε Τετάρτη απόγευμα στις 18,30 και Σαββάτο στις 11,00 γίνεται ξενάγηση απο την Ιστορικό Τέχνης & επιμελήτρια της έκθεσης Αφροδίτη Κούρια.

Διάρκεια έκθεσης: 19/3 έως 2/6 2008
Ημέρες & ώρες Λειτουργίας: Δευτ.-Σάβ. 9 π.μ.-3 μ.μ. Κυρ. 10 π.μ.-2 μ.μ. Τρ. κλειστά.
Τόπος: Εθνική Πινακοθήκη - Βασ. Κωνσταντίνου 50, 2107235937-8.
Εισιτήρια: €6,50, φοιτητικό €3
Πηγή φωτογραφιών: photo gallery e-tipos

Τη Κυριακή 18 Μαΐου, τα Mουσεία όλου του κόσμου γιορτάζουν. Oργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις θα γίνουν σε μουσεία και ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα με δωρεάν είσοδο. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Μουσείο που θα θελήσετε να παραβρεθείτε, τηλέφωνα ΕΔΩ.

132 σχόλια:

Sandy Cheeks είπε...

Αχ τι τέλεια ιδέα.
θα πάρω τηλέφωνο τη Νόνικα Γαληνέα για να μου κρατήσει παρέα να πάμε μαζί.

~~A~~ είπε...

Η έκθεση είναι πολύ ωραία,μου είπαν κιόλας τα άτομα που πήγαν πέτυχαν και την ξενάγηση!Είναι κρίμα να μη πηγαίνουμε σε τέτοιες εκθέσεις!

Hfaistiwnas είπε...

Οι τοπογραφίες του είναι πολύ όμορφες. Έχω τρέλα με τα τοπία γενικά! Καληνύχτα!!!

ΥΓ. Σάντυ αν έχεις το τηλέφωνο του Μαρτάκη, πάρτον να πάμε όλοι παρέα!!

Μαριλένα είπε...

εξαιρετικος ο Λύτρας καλλιτεχνιδα μου, εξαιρετικός!

καλό βράδυ και πολλά φιλιά :)

Λωτοφάγος είπε...

Δεν το ήξερα. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες και το θαυμάσια εικονογραφημένο κείμενο!
Απ' ό,τι βλέπω, είμαστε αρκετοί οι βαρεμένοι που ξενυχτάμε διαβάζοντας! καλή σου μέρα, μικρή μου καλλιτέχνιδα.

b|a|s|n\i/a είπε...

όσο ζούμε μαθαίνουμε!
ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!
καλό ξημέρωμα

Locus Publicus είπε...

Πολύ όμορφοι πίνακες roadartist. Μια και δεν μπορώ να πάω, θα τις απολαύσω ιντερνετικά:)

Σπύρος είπε...

Δεν ηξερα οτι την κυριακη γιορτάζουν όλα τα μουσεία..:)...καλημέρα ωραιο θεματάκι

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Καλημέρα Roadartist!
Το ψάθινο καπέλο ήταν κι εξώφυλλο στο βιβλίο "Καναρίνι και Μέντα".
Πολύ ωραίο για παιδιά και νέους κι ακόμα καλύτερη η συνέχειά του, "Ο κόκκινος θυμός".

Sophia Kollia είπε...

Καλημέρα, προσωπικά,είχα μείνει με ανοικτό το στόμα, είχα γίνει ρεζίλι, όταν τους είχα δει πριν χρόνια στην Εθνική Πινακοθήκη. Μακάρι να πάνε πολλά σχολεία.
γκούντ μπάι

diavatis είπε...

περισσότερο θαυμάζω τον πατέρα του Νικόλαου, τον Νικηφόρο Λύτρα... το έργο του δε η "Αναμονή" έχει συνδεθεί με μια από τις ευχάριστες στιγμές της ζωής μου... ήμουν έγκυος στη δεύτερη κόρη μου και λόγω προβλημάτων αυτής, ο γέννησή της, μου φάνταζε κάτι σαν την Αναμονή...

γι' αυτό το λόγο κοσμεί και την κρεβατοκάμαρά μου

πολύ ωραίο το ποστ σου, για ακόμη μία φορά...
και όπως πάντα, για ακόμη μία φορά, θα χάσω κάτι καλό που συμβαίνει

καλή εβδομάδα καλλιτέχνιδά μου... :)))

Roadartist είπε...

@ Sandy Cheeks: :))) Σαντυ εύχομαι κάποια στιγμή να μπορέσεις να νιώσεις το πόσα ωφέλη μπορείς να πάρεις απο μια καλή έκθεση ενός μουσείου! Εύχομαι να μπορείς μόνο να το αντιληφθείς! Να σαι καλα!

Roadartist είπε...

@ ~~A~~ : Καλημερα, όντως αξίζει ειδικά αν παρακολουθήσεις τη ξενάγηση! Κρίμα ειναι όντως!

@ Ηφαιστίωνα: Ηφαιστίωνα οι τοπογραφίες του είναι οντως εξαιρετικές.. και εγώ ειχα κολλησει σε αυτες.. Καλημερα!

@μαριλένα: μαριλένα να εισαι καλα, φιλιά πολλά, καλή εβδομάδα!

Roadartist είπε...

@ Λωτοφάγος: Λωτοφάγε να είσαι καλά, χαίρομαι που έμαθες κ εσύ κάτι απο εδώ.. Ολο εγώ μαθαίνω απο εσένα! Τη καλημέρα μου!

@ b|a|s|n\i/a: Πάντα, να είσαι καλά εγώ σε ευχαριστώ! Καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ LocusPublicus: Να είσαι καλά φίλε μου locuspublicus..Χαίρομαι που τις είδες έστω και διαδικτυακά καλή εβδομάδα :)

Roadartist είπε...

@LOCKHEART: Καλημέρα Σπύρο, ναι είναι διεθνής ημέρα των Μουσείων, οπότε θα υπάρξουν διάφορες εκδηλώσεις για το κοινό.. Ακόμα και διάφορες προσφορές σε βιβλία με αρκετά καλές εκπτώσεις.. Να είσαι καλά, καλή εβδομάδα!

Ανώνυμος είπε...

Τα καθαρά και κυρίως τα παιδικά μυαλά δουλεύουν πάντα καλύτερα. Σ' ευχαριστώ για το βιογραφικό το εξαιρετικού Ζωγράφου.

Roadartist είπε...

@Γιώτα Παπαδημακοπούλου: Πολύ καλή η επισήμανση σου Γιώτα, σε ευχαριστούμε!

Roadartist είπε...

@sofia: Καλημέρα Σοφία, καταλαβαίνω απόλυτα τι εννοείς. Είναι εξαιρετικός.. Τώρα μάλλον οι μικροί μαθητές είχανε πάει με πρωτοβουλία των δασκάλων τους..
Μακάρι δε λες τίποτα.. Στο εξωτερικό τους κάνουνε μαθήματα σε μουσεία!! Καλημέρα :)

Dr. Feleki είπε...

Ο ποντικος ειναι 100% ασχετος με την τεχνη.Εν ξερω τι παναπει εξπρεσιονισμος και τετοια. Ξερω παντως οτι μου αρεσει το "νησιωτικο" (ετσι το "νιωθω" εγω) που "βγαζουνε" οι πίνακες. Και μια ελαφριά μελαγχολια αλλα αυτο νομιζω πρεπει να ειναι κοινό στους καλλιτεχνες ή κανω λάθος;;;;

Φιλουμπια.

Roadartist είπε...

@ diavatis: Καλημέρα διαβάτισσα, μου άρεσε πολύ το στόρυ σου.. Είναι πραγματικά απίστευτο πως μπορείς να συνδέσεις ένα προσωπικό στοιχείο της ζωής σου με κάποιο έργο ενός καλλιτέχνη.. Να είσαι καλά, και μη στεναχοριέσαι, έχετε πολλές άλλες χαρές εσείς.. Πιστεύω να σε 'ταξίδεψα' έστω και λίγο.. Οσα έγραψα ως σχόλια στους πίνακες είναι απο τη ξενάγηση :)

@ evlahos: Καλημέρα Βαγγέλη μου, σε ευχαριστώ. Ναι τα παιδιά έχουνε καθαρότερη και καλύτερη ματιά απο όλους μας. Ειναι εξαιρετικό το πως κατανοούν τη τέχνη.. μεγάλο θέμα αυτό για άλλη μέρα :) Καλή εβδομάδα!

Roadartist είπε...

@ Βρασίδας ο Κάφρος: Καλημέρα Βρασίδα!!! Μου άρεσει πολύ να διαβάζω απόψεις.. όπως τις δικές σου! Δεν παίζει ρόλο τόσο αν δεν ξέρεις τα ρεύματα κλπ, το πιο σημαντικό και το πιο όμορφο ειναι αυτό που μόλις έκανες!
Οτι άφησες το βλέμμα σου και επεξεργάστηκε το κάθε πίνακα.. και κατέληξες στην ομορφιά των νησιώτικων (μια χαρά το έγραψες..).
Δεν σου κρύβω οτι στην έκθεση τη περισσότερη ώρα και εγώ αυτούς χάζευα! Αυτό το μπλε και η όλη αύρα του! Συμφωνώ..
Μελαγχολία ναι μάλλον! Καλημέρα!

roadartist είπε...

@ Βρασίδα: Στο Λύτρα δεν υπάρχει πάντως τόση μελαγχολία.. Η φράση που έχω γράψει "Όλα είναι διαυγή και ζουν και χαίρονται" της ξεναγού, τα λέει όλα.. :) Καλημέρα, τρέχωωωωωωωω :)

Όναρ είπε...

Εσύ δεν είσαι roadartist αλλά roadjournalist..Καλημέρες γραφικές..

dromaki είπε...

Μακάρι όλα τα παιδιά να είχαν την δυνατότητα να επισκεφτούν την Εθνική Πινακοθήκη,να δόυ εκθέσεις...

"Ο κ. Λύτρας έχει τη δύναμη να χαρακτηρίζει. Αυτή είναι η ουσία.."
Ακριβώς αυτή είναι η ουσία.
Καλή εβδομάδα κοριτσάκι.

manetarius είπε...

Καλημέρα! Πάλι ωραίο αφιέρωμα..τι κορίτσι είσαι ΄συ!
Και ξενάγηση μαζί!
Φιλιά!

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

Αυτά είναι τα καλά της πόλης ...Δυστυχώς η περιφέρεια είναι σε όλα επίπεδα παραμελημένη.
Πάντως να σαι καλά..
ΤΑ ΛΕΜΕ

Angel Vs Life είπε...

me katagogi ki autos apo ton Pyrgo tis Tinou, to xorio ton kallitexnon (Lytras, Xalepas, Gaitis, Lameras, Angel Vs Life k.a.)... :o)))))))))))

Fegia είπε...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα γλυκειά μου.
Σ' ευχαριστούμε (άλλη μια φορά) για την τόσο χρήσιμη ενημέρωση, πάνω στα καλλιτεχνικά δρώμενα.
Είσαι μια ανεξάντλητη πηγή..
Φιλάκια

Madame de la Luna είπε...

Πολύ ενημερωτικό post αρτιστάκι. Καλημέρα σου...

H.Constantinos είπε...

Αυτό το θέμα με την ματιά των παιδιών πάνω στην τέχνη, έχει ενδιαφέρον, ελπίζω να ασχοληθείς κάποια στιγμή ψάχνοντάς το.

mareld είπε...

Γλυκό μας κορίτσι!

Πόση χαρά πήρα έστω με τους πίνακες.
"Χρώμα και φως" από τις κυκλάδες, το ίδιο φως που ύμνησε και ο Ελύτης..

Σε ευχαριστώ!
Φιλιά και καλή σου βδομάδα!

Sandy Cheeks είπε...

@ Roadartist
Roadartist ξέρω δε με παρεξηγείς για το χιούμορ μου.
Επειδή έχω τύχει όμως σε κάποια εικαστικά εγκαίνια στη ζωή μου και μπούχτισα από την κοκεταρία και το στόκο, γι αυτό το είπα αυτό με τη μαντάμ Νόνικα όπως θα μπορούσα να πω την Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα για παράδειγμα.
Σίγουρα όμως όπως λες, ο Λύτρας είναι μουσειακός.
Οπότε κάνω χιούμορ έχοντας σαν δεδομένο ότι είναι γνωστό το έργο του.
Φιλιά!

Sideras είπε...

Πάντα ,σε όλα τα πορτρέτα του ο Νίκος Λύτρας έχει πετύχει κάτι πολύ δύσκολο κατ’ εμένα την εκφραστικότητα. Δηλαδή τα πρόσωπα στους πίνακες του έχουν χαραχτήρα. Μπορείς ακόμη να καταλάβεις και τα συναισθήματα της στιγμής που καταφέρνει να τα μεταδώσει μέσον των πινάκων του ο Λύτρας. Ήτανε και είναι κάποιος που κατάφερε να παγώσει στιγμές τις εποχής του και ταυτόχρονα να τις κάνει συναισθηματικά διαχρονικές.

κοπρόγατα είπε...

έχεις προσκληση, περισσότερα στο blog μου!

ζαφορα είπε...

Πλήρης ενημέρωση και σε ευχαριστώ.
Το ήξερα και πρόκειται
να την επισκεφτώ σύντομα.
Έλληνας ζωγράφος που πάνω απ΄όλα
μας κάνει υπερήφανους με το έργο του.

Καλή εβδομάδα με φιλιά.

Nefelli είπε...

Roadίτσα από τη μια χαίρομαι πολύ που μαθαίνω για όλα αυτά τα υπέροχα που συμβαίνουν στην πόλη σου και από την άλλη στεναχωριέμαι που δεν μπορώ να τα επισκεφτώ.Γίνομαι εγωίστρια τώρα :-P. Τελικά πρέπει να κανονίσω ένα ταξίδι χαλάρωσης, ώστε να προλάβω να δω όλα όσα προτείνεις.
Όπως πάντα, υπέροχη ανάρτηση με την ευαισθησία που σε διακρίνει,στα θέματα πολιτισμού και τέχνης. Να 'σαι πάντα καλά κοριτσάκι μου και να προσέχεις τον εαυτό σου. Προσπάθησε να μην αγχώνεσαι, ειδικά αυτή την περίοδο που έχεις φορτωμένο πρόγραμμα και να ξέρεις πως όλοι εδώ σε στηρίζουμε και σε αγαπάμε.
Φιλί γλυκό καλλιτέχνιδα μου.

Roadartist είπε...

@ Sandy Cheeks: Σαντυ καλησπερα. Αν διάβασες το post, στην αρχή του αναφέρθηκα στην έκπληξη μου οταν ειδα στο μουσείο μικρούς μαθητές.. Δεν ήταν καθόλου τυχαία αυτή η αναφορά. Περισσότερο χάρηκα για τον ενθουσιασμό τους, την επαφή που ανέπτυξαν με τους πίνακες του Λύτρα. Η ξενάγηση ήταν εξαιρετική και η επιμελήτρια πολύ φιλική με τα παιδιά.

Οι κυρίες που λες θα υπήρχαν, αλλά δεν ασχολήθηκα καθόλου μαζί τους. Μου είναι προσωπικά αδιάφορες. Όπως και τα εγκαίνια κλπ.. στα οποία θα έχεις παραβρεθεί λόγω υποχρέωσης κ εργασίας λογικά..

Στο χώρο της Τέχνης, υπάρχουν παρα πολλά πράγματα που με απωθούν, το θέμα της κοκεταρίας, ίσως να είναι το λιγότερο απο όλα τα υπόλοιπα.
Υπάρχουν πολλά πιο απωθητικά δυστυχώς.

Το καλοπροαίρετο χιούμορ είναι πάντα θεμιτό.
Οπως είδες στο post, μου άρεσε αρκετά η έκθεση και μου αρέσει πολύ ο Λύτρας. Ισως κάποιοι να επωφεληθούν με το να διαβάσουν τις εντυπώσεις μου..
Σε αυτό το blog θα εχεις καταλάβει οτι είμαι ανοικτή στο διάλογο, και όσον αφορά τα πολιτιστικά στα περισσότερα posts, έχουνε γίνει πολλές συζητήσεις. Φιλιά κ απο εμενα.

Θα επανέλθω αργότερα για να διαβάσω τα σχόλια όλων.
Πολλά φιλιά,
καλή συνέχεια σε όλους!

Βάσσια είπε...

Καλή εβδομάδα :-)

Οι προσωπογραφίες μου άρεσαν.

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι σχολικές επισκέψεις σε Μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους.

Ειδικά σε σχέση με τα δικά μου χρόνια..άστα.

Από του γιου μου όμως όταν πήγαινε σχολείο και μέχρι σήμερα παρατηρώ αλλαγές θετικές.
Δεν ξέρω εαν είναι στο σχολικό πράγραμμα ή είναι προσωπικές επιλογές των δασκάλων.

:-)

ILive2LoveMe είπε...

Πολύ όμορφο για άλλη μια φορά το ποστ σου, ενημέρωση πλήρη. Πολύ όμορφοι πίνακες του Λύτρα. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά. Φιλιά γλυκιά μου , καλό απόγευμα.

reader είπε...

Καταπληκτικός ζωγράφος!!!!
Πολύ όμορφο το αφιέρωμα και βεβαίως σ' ευχαριστούμε πάρα πολύ για την ενημέρωση!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Σ'ευχαριστώ για την ξενάγηση ,υπέροχος ο Λύτρας.
Να είσαι καλά roadartist.

mixedgoods είπε...

Εγώ ειμαί!!!!!

see u soon..

nikiplos είπε...

Roadartist, πάντοτε καταφέρνεις να εκπλήσσεις!!! Πόσο ωραίοι πίνακες και πόσο όμορφα Ελληνικοί... Έχουν έναν ακατέργαστο δυναμισμό που μου αρέσει...

Μακάρι να την προλάβω!!!

να έχεις τα φιλιά μου!!!

tuco είπε...

η έκφραση του πιτσιρικά- αυτό το ζωντανό βλέμμα ανακατεμένο με μια αίσθηση αμηχανίας- είναι όλα τα λεφτά...

ΥΓ. επίσημη πρόσκληση από εσένα σε παιχνιδάκι ? νομίζω ότι ολοκληρώθηκα πια σαν άνθρωπος...:)))
Φιλιά Αρτιστάκι!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Οι ζωγράφοι που ντύνουν με θάλασσα και φως τους πίνακές τους.Καλλιτέχνες κυρίως ο Νικηφόρος Λύτρας που απεικόνιζε καθημερινούς ανθρώπους με απίστευτη ευγένεια στη μορφή.Μακάρι η ζωή μας να είναι ντυμένη με τέτοια λάμψη.Μια ζωγραφιστή καληνύχτα!

Kaveiros είπε...

Ομορφο ταξιδι στο χρονο:)Καταπληκτικα ολα!

sombraluz είπε...

Το ψάθινο καπέλο, το ψάθινο καπέλο !!!!!!

ILIAS είπε...

Καλησπέρα και καλή εβδομάδα αγαπητή Roadartist! Φοβερός ο Λύτρας, ειδικά στις προσωπογραφείες. Μαγεύτηκα από το "ψάθινο καπέλο" και την "Προσωπογραφία Δος Μ. Χορς".
Δεν διακρίνω την τάση που χαρακτηρίζει τους εξπρεσιονιστές δηλαδή κάποιου είδους συναισθηματική αγωνία ή πεσιμισμό, τουλάχιστον στα έργα που διάλεξες να μας δείξεις

Φιλιά!

"ζαχαρούλα.." είπε...

άλλη μία ανάρτηση θησαυρός....

σε ευχαριστώ!!!!!!!!

καλό βράδυ, καλή εβδομάδα!

M-meggie είπε...

Για να επισκεφτώ την έκθεση, αδύνατον. Η απόσταση γαρ. Όμως η ανάρτησή σου τέλεια. Κάτι είναι κι αυτό για τους απομακρυσμένους από την Αθήνα.
Σε ευχαριστώ.
Την καληνύχτα μου

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλός αν κρίνω από αυτούς τους πίνακες. Και ωραίες προσωπογραφίες.
Καλή εβδομάδα !

Nefelli είπε...

Καλησπέρα αρτίστα μου....
χαλαρώνω κάνοντας βόλτες στη γειτονιά σου και έκανα μια σκέψη.
Αυτό το μπλοκ θυμίζει δάσος, με όλες τις ομορφιές και τις χαρές της ζωής.
Ανάσες οξυγόνου οι γραφές σου, κελάρισμα από ρυάκι, η ματιά σου, ελπίδα για περισσότερο πράσινο, κάθε σου ανάρτηση.
Θέλω να ξέρεις πως όλο αυτό το καιρό, με τα όσα γράφεις (τις προτάσεις σου για τέχνη και πολιτισμό), έχεις σημαντικά συμβάλλει στην ενημέρωση όλων εμάς εκτός Αθήνας (αλλά είμαι σίγουρη και εντός) και δείχνεις πως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Όχι της απρόσωπης τσιμεντούπολης με τα σκοτεινιασμένα πρόσωπα και την ηχορύπανση, αλλά μιας πόλης, της τέχνης και του πολιτισμού.Μιας Αθήνας που τελικά δεν κρύφτηκε πίσω από το θόρυβο και το καυσαέριο, με χαμογελαστά πρόσωπα μπροστά από ένα πίνακα ζωγραφικής, μέσα σε μια κινηματογραφική αίθουσα, μπροστά από έναν καλλιτέχνη του δρόμου ή δίπλα σε ένα τοίχο γεμάτο χρώμα,από ένα παιδί που αρνείται να φορέσει κοστούμι.
Αν μέσα στο δάσος, κάποιοι βλέπουν μόνο το δέντρο με τις μέλισσες και τρομαγμένοι, δεν θέλουν να δεχτούν τη συνεισφορά του δάσους, δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι'αυτό.
Ήθελα να σου πω ευχαριστώ, και να ευχηθώ κάθε σου όνειρο να πραγματοποιηθεί, γιατί μετά από τόσα δείγματα γραφής, είμαι σίγουρη ότι τα όνειρα σου αφορούν σ'έναν πιο όμορφο κόσμο.
Συνέχισε κορίτσι μου, κόντρα στους άσχημους καιρούς και στην άφθονη ματαιοδοξία, να δίνεις ανάσες ζωής....
Φιλί καληνύχτας αρτίστα μου.

? είπε...

οι πρωσοπογραφίες είναι και η δικιά μου αδυναμία :-)

Alexis B είπε...

θέλω να πάω σε αυτήν την έκθεση.
Ελπίζω να βρώ τόν χρόνο
Καλή εβδομάδα

Takiz είπε...

Ένας μεγάλος Έλληνας που έγινε πολίτης του κόσμου.

Την καλημέρα μου

faraona είπε...

Ο Λυτρας ειναι φοβερος καλλιτεχνης...τον θαυμαζω απεριοριστα.
Καλημερα Αρτιστα μου

Roadartist είπε...

@ Nefelli: Nεφέλη μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα λόγια που μου άφησες..Δεν είναι υπερβολή να σου πω οτι με συγκίνησες..

Κάθε σου λέξη, με ένα ξεχωριστό νόημα..
Εγώ σε ευχαριστώ πραγματικά το μόνο που μπορώ να πω είναι οτι χαίρομαι που μέσω του blog, μου έχει δωθεί η ευκαιρία να γνωρίσω τόσο μοναδικούς ανθρώπους.. Και να επικοινωνώ με τόσο αξιόλογα άτομα..Είναι πολλά όσα πέρνω απο όλους εσάς..
Η περίοδος αυτή είναι όντως αρκετά πιεσμένη για εμένα, αλλά θα προσπαθώ να αφιερώνω απο κάποιο χρόνο για το blog και για να επικοινωνούμε, γιατί αυτή η παρέα εδώ με αναζωογονεί απίστευτα.
Τα λόγια σου βάλσαμο πραγματικά.. εδώ θα είμαστε αγαπημένη μου φίλη και κόντρα στους καιρούς θα προσπαθούμε να αναδεικνύουμε την αλήθεια και το όμορφο αυτού του τόπου..Υπάρχει,απλά αποσιωπείται.. εμείς θα στρέφουμε το βλέμμα στο παιδί που "αρνείται να φορέσει κοστούμι".. σε πείσμα των καιρών..
...σε ευχαριστώ απο τα βάθη της ψυχής μου, να είσαι πάντα γερή εσύ και η οικογένεια σου.
Θα τα πούμε εμείς και προσωπικά αργότερα, να είσαι πάντα καλά, τα φιλιά μου.

Roadartist είπε...

@ Όναρ: Να εισαι καλα Οναρ μου, σε ευχαριστω πολυ, γραφικες καλησπερες :))

Roadartist είπε...

@ dromaki: Μακάρι πραγματικά δρομάκι μου να μπορούσανε όλα τα παιδιά.. Μεσω του διαδικτύου πάντως..ανοίγουν δρομοι..καλησπέρα!

Roadartist είπε...

@ EKTORAS: Καλημέρα Έκτορα, να εισαι καλα για τα λογια σου. Λοιπον οντως εξαιρετικος ο Λυτρας, χαίρομαι που διαβασες το link :), πολύ σωστή η παρατήρηση σου.. Λοιπόν το θέμα αυτό πραγματικά διχάζει τους κριτικούς δεν συμφωνούν όλοι απολύτως με όσους
κατατάσσουν τον Λύτρα στον εξπρεσιονισμό, λόγω των βίαιων πινελιών του (εδώ απο τους πίνακες με προσοχή θα το δεις, αλλά αν βεβαια τους δεις στην Εθνική Πινακοθήκη θα το παρατηρήσεις καλύτερα). Οντως ο Λύτρας
αποδίδει με φωτεινά χρώματα την ένταση του φωτός στους περισσότερους πίνακες του. Αλλωστε δεν είναι τυχαιο οτι αρκετα χαρακτηριστικά απο το έργο του
θυμίζουν Σεζάν!
Οντως ενω οι εξπρεσιονιστές έχουν απαισιόδοξη προδιάθεση, αντιθέτως η ζωγραφική του Νίκου Λύτρα είναι είναι ένας ύμνος στη ζωή και στην
ελληνική φύση!
Πολύ όμορφες οι προσωπογραφίες του..Εμενα μου αρεσουν πολυ και οι τοπογραφίες! Καλησπερα!

Roadartist είπε...

@ manetarius : Να εισαι καλα manet, σε ευχαριστώ πολύ, καλή σου μέρα.. :)))

Roadartist είπε...

@ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ : Δε εχεις αδικο οτι ειναι παραμελημενη η περιφερεια, οτι παρουσιασα σε αυτο το post ειναι οτι με κεντρισε στη ξεναγηση..οποτε μια ιδεα ή μια αίσθηση της..πιστευω την πήρες..

Roadartist είπε...

@ Angel Vs Life : Απο τη Τήνο κατάγεστε αγαπητέ??? :)) Όμορφο νησί.. έτσι όπως το έγραψες.. μάλιστα angel..Πολύ όμορφα!!

Roadartist είπε...

@ Fegia: Να εισαι καλα fegia μου, σε ευχαριστω πολυ..θα ακολουθήσουν και άλλες.. καλό μεσημέρι!

Roadartist είπε...

@ Madame de la Luna: Χαίρομαι που σου άρεσε Κυρά του Φεγγαριού.. τη καλησπερα μου!! :)

@ H.Constantinos : Κωνσταντίνε πάρα πολύ ενδιαφέρον έχει αυτό που λες.. Τα παιδιά είναι οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες..δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό.. εχω μια αποψη επί του θέματος.. αλλά δε ξέρω πόσοι θα συμφωνήσουν! Γιατί όχι μελλοντικά να το συζητήσουμε, θα έχει πολύ ενδιαφέρον..

Roadartist είπε...

@ mareld: Mareld χάρηκα τόσο με το σχόλιο σου..Μου δίνουν πολύ χαρά σχόλια απο ανθρώπους που μένουν στην επαρχία ή εκτός Ελλάδας και δεν μπορούν να παραβρεθούν σε τετοιες εκδηλώσεις...και μου αφήνετε τέτοια σχόλια.. Χαίρομαι που μέσω των Πινάκων του Λύτρα είδες το Αιγαίο του Ελύτη.. Τα φιλιά μου!

Roadartist είπε...

@ Sideras: Καλησπέρα sidera, όντως η εκφραστικότητα των πινάκων του είναι καταπληκτική. Kαλό απόγευμα να είσαι καλά!!

@mixedgoods: Καλώς ήρθες :)))

Roadartist είπε...

@κοπρόγατα: Σε ευχαριστω :)

@ ζαφορα: Να εισαι καλα ζαφορα, να την επισκεφτεις .. και καλό θα ήταν να μη χασεις τη ξεναγηση..

Roadartist είπε...

@ Vassia: Καλησπερα Βασσια και οι τοπογραφιες του ειναι εξαιρετικες.. ειδικα απο τη Τηνο το μπλε ειναι εκπληκτικο..
Και να βλεπεις μπροστα σου τους πινακες δε συγκρινονται..
Στην εκπαιδευση ειμαστε παρα πολυ πισω..

Roadartist είπε...

@ Vassia: Καλησπερα Βασσια και οι τοπογραφιες του ειναι εξαιρετικες.. ειδικα απο τη Τηνο το μπλε ειναι εκπληκτικο..
Και να βλεπεις μπροστα σου τους πινακες δε συγκρινονται..
Στην εκπαιδευση ειμαστε παρα πολυ πισω..

Roadartist είπε...

@ ILive2LoveMe,

@ μαργαρίτα,

@epikuros:

Σας ευχαριστώ ΠΟΛΥ !!!!

Roadartist είπε...

@nikiplos : Ευχομαι να την προλαβεις nikiple.. :) χαιρομαι πάρα πολύ που σου άρεσαν :))))

Roadartist είπε...

@ tuco: Ελα βρε tuco!!! χαχα να εισαι καλα, περιμενω να δω την επινοηση σου.. :) Ο πινακας αυτος οντως πολυ όμορφος.. :) ΦΙΛΙΑ!

Roadartist είπε...

@Παναγιώτης Ράμμης: Ετσι ακριβως Παναγιωτη..μακαρι να βλεπαμε με το βλεμμα αυτων των καλλιτεχνων.. οι πινακες τους αντικατοπτριζουν μια όλοκληρη εποχή..με χρώματα, φως, αλήθεια..που ευχομαι να μην εχει χαθει.. Καλησπέρα!

Roadartist είπε...

@Kaveiros: Χαίρομαι που σου άρεσε, σε ευχαριστω :)

@ sobraluz: Τελειο..!!

@ "ζαχαρούλα..": Να εισαι καλα για τα λογια σου, χαιρομαι πολυ που σου αρεσε! Τα φιλια μου :))

Roadartist είπε...

@ ΝΟΤΑ : Νοτα με χαροποιει πολύ αυτό.. Πραγματικά..ειδικά εσεις που μενετε εκτός Αθήνας, χαίρομαι πολύ να 'επισκεπτόσαστε' έστω και διαδικτυακά την έκθεση..
Οι λεζάντες κάτω απο τους πίνακες ειναι απο την Εθνική Πινακοθήκη, όπως ακριβώς τους έχει τοποθετήσει η Επιμελήτρια της έκθεσης..
Σαν να έχετε μια μικρή ιδέα της ξενάγησης δηλαδή.. Φιλιά!

Roadartist είπε...

@ Akon: Να εισαι καλα Ακον, να τους παρατηρησεις.. αξιζει και ξεχωριζουν..

Roadartist είπε...

@ Νίκος Κ.: :) Εμενα και οι τοπογραφιες απο τη τηνο.. :)

@ Alexis B: Μεχρι 2 Ιουνιου Αλέξη:)

@ Takiz: Ετσι ακριβως Τακη.. τη καλησπερα μου!

@ faraona: και εγώ το ίδιο faraona τη καλησπερα μου!!

Angel Vs Life είπε...

opote thelete na erthete na sas trataroume galaktoboureko stin plateia tou xoriou :o)

marionettie είπε...

Τι ωραίοι πίνακες! Ένας από αυτούς είναι νομίζω εξώφυλλο σ' ένα από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία. Πολύ πολύ πολύ καλή σου μέρα!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Θα γίνω μονότονος, αν (ξανα)πώ πως σχεδιάζαμε κι εμείς μια ανάρτηση για το Λύτρα και μας πρόλαβες! Είναι αλήθεια, πάντως!
Τώρα, με αφορμή τη μέρα των μουσείων, μήπως μπορεί να μου εξηγήσει κανείς γιατί, όταν βρίσκομαι στο εξωτερικό αισθάνομαι τα μουσεία στοιχεία αναπόσπαστα του κοινωνικού ιστού αλλά και της καθημερινής λειτουργίας μιας πόλης, ενώ στην Ελλάδα η αίσθηση είναι πως κινούνται σε μια σχεδόν απλησίαστη περιφέρεια;
Πάντως εσύ μια χαρά τα ...τραβάς προς το κέντρο!

Urban Fish είπε...

Πολύ ωραίο ποστάκι και αφιέρωμα στον Λύτρα είναι πράγματικα μοναδικός... Θαυμάζω ιδιαίτερα τους ανθρώπους που ασχολούνται με την τέχνη!Μπράβο
Ευχαριστώ κ για το σχόλιο σου!!!

πνευμα είπε...

Σε ευχαριστώ που μου προσέφερες μια ακόμη βόλτα στην τέχνη, μέσα από ένα τόσο εξαιρετικό κείμενο.

Καλησπέρα

KitsosMitsos είπε...

Από τους αντιπροσωπευτικότερους καλλιτέχνες της χώρας μας. Απλός και εκφραστικός...

Αλεξάνδρα είπε...

Κανονικά τα μουσεία θα έπρεπε - όπως παλιότερα - να είναι ελεύθερα σε όλους τους Ελληνες....

Πλούσιες οι πληροφορίες σου και οι ζωγραφιές του Λύτρα.

Καλό βράδυ

ΑΝΑΣΑ είπε...

Και αυτός στο Αιγαίο γεννήθηκε γι αυτό βγάζει τέτοια χρώματα, εικόνες, μυρωδιές...γειά και χαρά

greendim είπε...

Τί έργα! Είσαι υπέροχη που τα "ανάρτησες"! Πολλά φιλιά!...

Artanis είπε...

Καλλιτέχνιδά μου γεια σου...Με μια απορία έμεινα, μπαίνοντας στο ποστ: Νίκος Λύτρας, όχι Νικηφόρος;
Τέσπα, μπορεί και να κάνω λάθος, έχω μια εξάντληση τώρα, έτρεχα όλη τη μέρα...
Θα το ελέγξω και θα τα ξαναπούμε...
Σου στέλνω πολλά φιλιά, καληνύχτα σου...

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

Έχεις διευσδυτική ματιά, σα να σε βλέπω να παρατηρείς τα πιτσιρίκια... Μ' αρέσει ο τρόπος που παρουσιάζεις τα θέματά σου, ολοκληρωμένες οι προτάσεις σου, μπράβο κοριτσάκι!
Μου επιτρέπεις να συμπληρώσω ότι μου άρεσε η ζωγραφιά του μικρού πρίγκηπα στο χειρόγραφό σου;(έχασα επεισόδια με την απουσία των τελευταίων ημερών). Σου πάει ο μικρός πρίγκηπας,στο είπα και πριν κάτι μέρες, το σκίτσο-σκαρίφημα παραπέμπει σε σεργιάνισμα σκέψης, κάτι που σε χαρακτηρίζει!
Καλό σου βράδυ ομορφόπαιδο! Καλό σεργιάνι!

iLiAs είπε...

..ωραία η θαλασσογραφία :)

Καλημέρα Αρτίστα!

Laplace είπε...

παρα πολυ διαφωτιστικη αναρτηση,ειδικα για εμενα που ειμαι ασχετος σε αυτα..
την καλημερα μου φιλη μου

ZouZouna είπε...

Μια ακόμη πληροφορία, για το πως βρέθηκε να διδάσκει στην ΣΚΤ.

Το 1923 ο Νικόλαος Λύτρας ήταν συνυποψήφιος με τον Κωνσταντίνο Παρθένη για την έδρα ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών. Τελικά την έδρα την κέρδισε ο Λύτρας, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί ότι, μιας και ήταν γιος του Νικηφόρου Λύτρα, εκπροσωπούσε την ξεπερασμένη Σχολή του Μονάχου

Ανώνυμος είπε...

Σημαντικότατο κεφάλαιο του ελληνικού πολιτισμού ο Λύτρας. Μεγάλος ζωγράφος. Χαίρομαι που κάθε φορά που περνάω, έχεις τόσο σπουδαία post. Καλή σου μέρα. Τα φιλιά μου έχεις!

Μαργαρίτα είπε...

Σπουδαίο αφιέρωμα!!!

Ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά :)
Καλά να περνάς! :)

Φιλιάαα***

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης: Χαίρομαι που σας προλαβαίνω ως τώρα.. :)) Διονύση στο εξωτερικό υπάρχουν ειδικά ουσιαστικά εκπαιδευτικά προγράμματα όπου τα σχολεία επισκέπτονται τα μουσεία, οι μικροί μαθητές κάθονται με καρεκλάκια μπροστά στους πίνακες και τους γίνεται ολόκληρη εισαγωγή και μάθημα στην ιστορία της τέχνης.. Τι το ψάχνεις?
Είμαστε μια...αιωνιότητα .. πίσω!!

Εδώ όποιος ενδιαφέρεται για αυτά και επισκέπτεται τα μουσεία θα πρέπει να το κάνει απο .. δική του πρωτοβουλία.. και μπορεί να χαρακτηριστεί απο τους πολλούς ως γραφικός.. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να φτάσουμε τη νοοτροπία των Ευρωπαίων σε αυτά..

Οσον για τη μέρα των μουσείων, δεν ξέρω αν τα έμαθες τα νέα... Σε αντίθεση με όλο το κόσμο, στην Αθήνα αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία θα παραμείνουν ΚΛΕΙΣΤΑ τελικά αυτή τη μέρα.... επειδή οι υπάλληλοι τους αποφάσισαν 24ωρη απεργία.. Δεν φταίνε βέβαια οι υπάλληλοι όταν είναι απλήρωτοι για μήνες...
Αλλά είναι και αυτό μια ακόμη ένδειξη για το τι θέση έχει ο πολιτισμός σε αυτή τη χώρα.. Πως λοιπόν να μην έχεις την αίσθηση πως τα πολιτιστικά κινούνται σε μια σχεδόν απλησίαστη περιφέρεια?
Σε ευχαριστώ πολύ για οσα ανέφερες.

kikop80 είπε...

Καλησπέρα Roadastristακι!
Οι αναρτήσεις σου με κόλλησαν στη σελίδα σου από τότε που πρωτομπήκα τυχαία!
Φαίνεται πως καλύπτεται σιγά σιγά ένα κενό μέσα μου για την τέχνη και τον πολιτισμό, αφημένο -λίγο- από έλειψη χρόνου!
Τις προσωπογραφίες τις βλέπω πολυ μελαγχολικές. Σαν εγκλωβισμένοι μοιάζουν οι άνθρωποι, στους πίνακες μέσα και θέλουν κάτι να σου ψελίσουν, μα δεν μπορούν!
Θα πάρω τα τοπία!
Πάντως μου κάνει μεγάλη εντύπωση (μιάς και νέος στον Ιστό) πώς υπάρχουν τόσοι άνθρωποι στις σελίδες,με τόσα κοινά και με σεβασμό για τον άλλο, αλλά έξω δεν συναντάς παρά κακία, υποκρισία, φόβο...
Τι καλά αν ή γειτονία αυτή μπορύσε να σε περιμένει και έξω από την πόρτα!

Βάσσια είπε...

Road, είμαστε πίσω σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.
Σε σχέση με τον προηγούμενο εαυτό του, το σχολείο, σε αυτά τα θέματα, είναι λίγο καλύτερα.
:-)

Αν αρχίσουμε να μιλάμε για την εκπαίδευση στην Ελλάδα, φοβάμαι ότι θα μας πάρει πολύ χρόνο και κόπο.

Καλησπέρα :-)

Ανώνυμος είπε...

οι πινακες που εβαλες απιθανοι...φιλια!!!

Roadartist είπε...

@ Angel Vs Life: Μόνο και στη σκέψη..κολάζομαι χαχα!! Να είσαι καλά angel, σε ευχαριστώ!!

Roadartist είπε...

@ marionettie: Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν marionettie, καλό σου απόγευμα :))

@ Urban Fish: Καλώς όρισες, σε ευχαριστώ για τα λόγια σου, θα χαρώ πολύ να σε βλέπω εδώ! Καλό απόγευμα!

Roadartist είπε...

@ πνευμα: Και εγώ σε ευχαριστώ για τα τόσο όμορφα λόγια που μου άφησες, να είσαι καλά πνευματάκι, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε :)

Roadartist είπε...

@ KitsosMitsos: Ετσι ακριβώς .. τη καλησπέρα μου!!

@ Αλεξάνδρα: Πολλά θα έπρεπε να ήταν διαφορετικά Αλεξάνδρα.. Δυστυχώς ελάχιστα γίνονται..άντε να δούμε.. Καλό βραδάκι, σε ευχαριστώ πολύ!

Roadartist είπε...

@ ΑΝΑΣΑ: Ετσι ακριβώς Ανάσα.. η θάλασσα έμπνευση.. λατρεία.. γεια και χαρά & σε σένα!

@ greendim : Σε ευχαριστώ φίλε μου να εισαι καλα, χαίρομαι που τα εκτίμησες, καλό απόγευμα :)

Roadartist είπε...

@ Artanis : Αρτανις καλησπερα! Φαίνεται οτι ήσουν βιαστική και κουρασμένη.. Νικηφόρος Λύτρας ήταν ο πατέρας του, επίσης διακεκριμένος ζωγράφος.. Η Εθνική Πινακοθήκη εκθέτει έργα του Νίκου Λύτρα.. Περίμενα οτι κάποιος θα με ρωτούσε γιατί "Νίκος" και όχι "Νικόλαος".. :))) Επειδή αρκετούς δίχασε αυτή η απόφαση της επιμελήτριας να επιλέξει να βάλει στην αφίσα της έκθεσης το 'Νίκος' .. τέλοσπαντων καλό απόγευμα!! :) Φιλιά!

Roadartist είπε...

@ ΚΟΚΚΙΝΗ ΟΜΠΡΕΛΑ: Καλησπερα Κοκκινη ομπρελα :) μου αρέσει πολύ να παρατηρώ τα παιδιά. Πιστεύω οτι έχουνε πολλά να μας "μάθουνε" με τις αντιδράσεις και τις απορίες τους.. Πάντα έχουμε να πάρουμε απο αυτά! Σε ευχαριστώ πολύ, καλό σου βράδυ!

Roadartist είπε...

@ iLiAs: Ηλία ήμουν σίγουρη οτι σε σένα θα άρεσε ένα θαλασσινό τοπίο.. καλό απόγευμα :)

Roadartist είπε...

@laplace78: Χαίρομαι πολύ για αυτό ρομποτάκι, όντως την παρουσίασα όσο πιο απλά γινόταν, ίσως βγήκε μεγάλη αλλά δεν ήθελα να παραλείψω κάτι απο το κείμενο.. :) Εστίασα πάντως σε ότι μου άρεσε στην έκθεση, προσωπική πάντα άποψη.. Να εισαι καλα, καλό απόγευμα :)

Roadartist είπε...

@ Γλυκο-Κερασο-Ζouzouna: Καλά κάνεις και συμπληρώνεις κάτι που έχει κεντρίσει τη δική σου προσοχή και σε ευχαριστώ γι'αυτό. Ίσως δεν πρέπει να το πω αυτό.. αλλά όποτε ξαναθυμάμαι αυτό που αναφέρεις, σκέφτομαι οτι ακόμη και τότε για τη πλειοψηφία αυτών των θέσεων έπαιζαν βασικό ρόλο τελικά..οι γνωριμίες! Καλό απόγευμα :-)

Roadartist είπε...

@ aikaterinitempeli: Να είσαι καλά Κατερίνα για τα λόγια σου, σε ευχαριστώ πολύ, το εκτιμώ.

Roadartist είπε...

@ Ταχυδρόμοοοοοοοοοος : Καλώς όρισες ταχυδρόμεεεε :) να είσαι καλά, παρακαλώ :)

@ una mama και οχι μονο: Να είσαι καλά mama, με χαροποιεί πολύ που σου άρεσαν, αλήθεια!! :)

Roadartist είπε...

@ Μαργαρίτα : Σε ευχαριστώ απο καρδιάς Μαργαρίτα μου, να είσαι καλά, καλό απόγευμα!

Ανώνυμος είπε...

Τι έγινε ρε παιδιά,πού μπήκα?
Θα βρώ την πόρτα να ξαναβγώ?
Μάλλον εδώ θα μείνω,καλή παρέα
η τέχνη παντού στους τοίχους(ψαγμένα
νειάτα)ο υπέροχος ΛΥΤΡΑΣ(ευχαριστώ).
Την καλησπέρα μου.

Roadartist είπε...

@ Vassia: Βάσσια καλησπέρα, μακάρι να είναι έτσι.. Δεν γνώρισα το παρελθόν, φαντάζομαι οτι προφανώς θα ήταν χειρότερο απο το 'τώρα'.. το οποίο δεν με ευχαριστεί καθόλου.
Στα δικά μου χρόνια .. έχω να θυμάμαι κάποιες εκδρομές όπου είχαμε επισκεφτεί κάποιους αρχαιολογικούς χώρους, κάποιες επισκέψεις στην Ακρόπολη (λόγω κοντινής απόστασης απο το σχολείο).. Τώρα για μουσεία.. θυμάμαι οτι συχνά μας πηγαίνανε στο Πολεμικό Μουσείο (!!!!), δεν ξέρω πραγματικά γιατί όχι κάπου αλλού.. Τέλοσπαντων.. όντως μόνο και το να μιλάς για την Εκπαίδευση στην Ελλάδα, θέλει πολύ χρόνο και κόπο.. Καλησπέρα :)

Roadartist είπε...

@ kostaslogh: χαχα καλησπέρα σου Κώστα! Σε ευχαριστώ πολύ για αυτό το τόσο θετικό σχόλιο, θα χαρώ πολύ να μείνεις στη παρέα λοιπόν!
Καλό βράδυ!!

Roadartist είπε...

@ kikop80: Last but not least.. Πολύ με χαροποιεί που κοίταξες παλιότερες αναρτήσεις και ακόμη περισσότερο οτι βρήκες πράγματα σε αυτές που σε κέντρισαν..
Είναι σπουδαίο να αφήνεσαι στο να χαζέψεις τους πίνακες.. Οι τοπογραφίες είναι όντως υπέροχες!
Τα blogs ειναι ένας αντικατοπτρισμός της κοινωνίας μας.. και εδώ θα συναντήσεις ότι συναντάς έξω.. δηλαδή αρκετή κακία, υποκρισία και φόβο..
Το θέμα είναι να επιλέξεις με ποιους έχεις τα κοινά που λες.. Αυτό πιστεύω. Πάντα θέτεις τα κριτήρια σου..ακόμα και εδώ.. :) Να είσαι καλά, καλό απόγευμα :))

"καλημέρα" είπε...

Σε αυτήν τη έκθεση πολύ θα ήθελα να πάω, μακάρι να τα καταφέρω-ενεκα το αποστάσεως δεν είναι καθόλου σίγουρο, αλλά...
«Το ψάθινο καπέλο» είναι από τους αγαπημένους μου πίνακες, μου θυμίζει τόσο πολύ τα παιδικά μου καλοκαίρια. Γεννήθηκα μεγάλωσα σε χωριό, ο ήλιος, η ζέστη και η εκτυφλωκτικό φως του ήταν έτσι ακριβώς. Ο πίνακας αυτός ανήκει στη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης;

Roadartist είπε...

@ "καλημέρα": Καλησπέρα "καλημέρα" (πολύ μου άρεσε αυτό!!) :)) Ναι «Το ψάθινο καπέλο» ανήκει στη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης, οπότε θα μπορέσεις να τον δεις κάποια άλλη στιγμή φαντάζομαι.. Είσαι τυχερή που μεγάλωσες σε χωριό και έχεις χαρεί τον ήλιο, την όμορφη καλοκαιρινή ζέστη (και όχι την αρρωστημένη της Αθήνας.., γκρίνιααα!!) Αυτό το εκτυφλωκτικό φως..που λες.. μου φέρνει πάντα στο νου Κυκλάδες..
Έχετε όμως εσείς εκεί άλλες ομορφιές.. να είσαι καλά, καλό απόγευμα :)

Γωγώ Πακτίτη είπε...

όμορφο αφιέρωμα,
όπως και οι πίνακες
του ζωγράφου...

καλησπέρα με χαμόγελο...:)

Roadartist είπε...

@ Γωγώ Πακτίτη: Να είσαι καλά Γωγώ μου, σε ευχαριστώ πολύ :) χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν, καλησπερα!

Zorba the Greek είπε...

Ωραίοι οι πίνακες με λάδι σε μουσαμά. Δίνουν μιά όμορφη αίσθηση.

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

"Ο κ. Λύτρας δίνει κίνηση στα πρόσωπα του. Μεσ'τις σκληρές, τεκτονικές γραμμές του είναι χωμένη η ζωή"!

Καλησπέρα καλλιτέχνιδα μου :)

eva είπε...

Ο ίδιος ο ζωγράφος ήθελε να τον αποκαλούν Νίκο, ένα ακόμη σημάδι ότι ήθελε διακαώς να απαγκιστρωθεί από τον ακαδημαϊσμό που έφερνε το βαρύ όνομα του πατέρα του. Είναι ένας ζωγράφος που έφερε την επανάσταση στη νεότερη τέχνη της Ελλάδας, εξαιτίας της τεχνοτροπίας του με τις παστές πινελιές και τα παχιά και καθάρά χρώματα, χωρίς τόνους, έτσι ώστε να φαίνεται η πορεία της πινελιάς στον πίνακα, αναγάγοντας το χρώμα σε αξία και δίνοντας στο θέμα δευτερεύουσα σημασία. Δεν τον ενδιέφερε το πριν. Δεν τον ενδιέφερε το μετά. Αυτό που κυνηγούσε μέσα από την τέχνη του ήταν το τώρα. Η στιγμή. Αυτό που θα έφευγε και δεν θα ήταν πια.

Roadartist είπε...

@ Zorba the Greek: Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω Ζορμπά.. Καλό βράδυ!

@ τo τέρας της «αμάθειας»: Μου αρέσει που εστίασες σε αυτό το κομμάτι της ανάρτησης.. και εμένα μου άρεσε η φράση αυτή απο την έκθεση.. :) Καλό βράδυ!

@ evaggelia-p: Ετσι ακριβώς Ευαγγελία, ελπίζω να σου άρεσε η ανάρτηση, καλό βράδυ, φιλιά.

. είπε...

Μ'αρέσει πολύ ο Λύτρας.Τα έργα του αναδύουν ένα φως.
Πολύ ωραία η ανάρτηση-αφιέρωμα.
Να είσαι καλά!

eva είπε...

Και το ρωτάς; Το ωραίο είναι ότι δίνω στις 7 Ιουνίου και δε βλέπω τελικά να πηγαίνω... οπότε, εδώ θα με ξαναδείς να παρηγοριέμαι με τις φωτό που τράβηξες! φιλιά :))

Roadartist είπε...

@ Ανασαιμιά: Χαίρομαι ιδιαίτερα που σου άρεσε ανασαιμιά, όντως τα έργα του αναδύουν ένα φως όπως το έγραψες..

Roadartist είπε...

@ evaggelia-p: Συνήθως αυτές οι εκθέσεις πέρνουν παράταση, οπότε εύχομαι να μπορέσεις να πας.. Δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες στην Εθνική Πινακοθήκη :((( αυτές είναι απο site, αναφέρω τη πηγή και το link στο τέλος του post, εκεί θα βρεις και άλλες. Φιλιά, καλή επιτυχία (είμαι σίγουρη οτι θα την έχεις)!

dyosmaraki είπε...

Ακόμη να καταφέρω να επισκεφτώ την έκθεση.
Εχω δει πίνακές του και τους αγάπησα.
Πληρέστατη η περιγραφή σου καλή μου καλλιτέχνιδα.

Roadartist είπε...

@ dyosmaraki: Σε ευχαριστώ πολυ dyosmaraki μου.. Την επισκέφτηκα πριν το πάσχα..όπως και κάποια άλλα μουσεία, που ίσως στο μέλλον να κάνω σχετικές αναρτήσεις.. Καλό απόγευμα να έχεις, φιλιά πολλά!

Takiz είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Related Posts with Thumbnails