11 Ιανουαρίου 2010

Νίκος Καββαδίας

Σαν σήμερα, στις 11 Ιανουαρίου του 1910, γεννήθηκε ο Νίκος Καββαδίας. Εφέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του.


Ο Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στη Μαντζουρία από γονείς Κεφαλλονίτες. Μετακομίζουν στον Πειραιά, όπου τελειώνει Δημοτικό και Γυμνάσιο. Μαθητής του Δημοτικού κιόλας, γράφει τα πρώτα του ποιήματα.

Το 1929 δουλεύει ως υπάλληλος σε ένα ναυτικό γραφείο. Αντέχει μόνο λίγους μήνες να βλέπει τους άλλους να ταξιδεύουν και αποφασίζει να ακολουθήσει το όνειρο του, τα καράβια και τη θάλασσα..

Μπαρκάρει ναύτης σε φορτηγό, και για μερικά χρόνια συνεχίζει να φεύγει με τα φορτηγά, γυρίζοντας πάντα πίσω ταλαιπωρημένος και άφραγκος... Η ανέχεια τον ωθεί να πάρει το δίπλωμα του ασυρματιστή..


Παίρνει το δίπλωμα του το 1939, αλλά ξεσπά ο πόλεμος και επιστρατεύεται στο αλβανικό μέτωπο. Με το τέλος του πολέμου μπαρκάρει σαν ασυρματιστής και ταξιδεύει συνεχώς για 30 χρόνια γυρίζοντας όλο τον κόσμο, έως και το Νοέμβρη του 1974.

Η πρώτη ποιητική συλλογή του «Μαραμπού» - το όνομα ενός «καταραμένου» πουλιού των τροπικών χωρών - εκδίδεται με δικά του έξοδα. Η επιτυχία ήρθε και ο Νίκος Καββαδίας γίνεται γνωστός στους λογοτεχνικούς κύκλους.

Στα ποιήματα του διακρίνεται η μοναξιά του ταξιδιού, η νοσταλγική διάθεση και μια βαθιά μελαγχολία. Πίσω από αυτά βρίσκεται μια γνήσια ποιητική προσωπικότητα.
Περιγράφεται ως ένας λιγομίλητος συμπαθητικός άνθρωπος, συχνά με ένα μπερέ στο κεφάλι, εγκάρδιος, με ανεξάντλητο χιούμορ και αγαπητός στους πάντες.

Ο Καββαδίας υπήρξε ένα φευγάτο μυαλό. Μπόρεσε να συνδυάσει μοναδικά μέτρο, εικόνες και ομοιοκαταληξία. Είναι ίσως από τους λίγους που αξίζει τον χαρακτηρισμό του απόλυτα βιωματικού στην ποίησή του. Εφόσον μιλάει για όλα όσα έζησε στα καράβια, για τους έρωτες, τα ταξίδια και την αγάπη του για την θάλασσα.

Ο Νίκος Καββαδίας άφησε λίγα έργα πίσω του, μόλις τρεις ποιητικές συλλογές, ένα μυθιστόρημα και τρία μικρά πεζά. Ταπεινά παρουσιάστηκε στα ελληνικά γράμματα. Μέχρι τον θάνατό του, η υποδοχή που του είχαν κάνει οι ομότεχνοι του ήταν πολύ άδικη. Οι κριτικές από το 1933 ως το 1975 στην ποίησή του, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ήταν υποτιμητική.

Και όμως αυτή η ταπεινότητά του, σε συνδυασμό με την πετυχημένη μελοποίηση των ποιημάτων του, τον έφερε κοντά στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, καθιστώντας τον ως έναν από τους πιο δημοφιλείς μας ποιητές, δυστυχώς μετά τον θάνατό του.

Η ζωή του αποτυπωμένη μέχρι και την ύστατη στιγμή στα γραπτά του. Γεμάτη με έρωτες, πόνο, μοναξιά, απογοητεύσεις, αληθινές φιλίες, όνειρο, ρομαντισμό αλλά και επίγνωση της σκληρής πραγματικότητας. Πέθανε στην Αθήνα το 1975.

«...Θα μείνω πάντα ιδανικός κι ανάξιος εραστής των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων και θα πεθάνω μια βραδιά, σαν όλες τις βραδιές χωρίς να σχίσω τη θολή γραμμή των οριζόντων...»


Παρακάτω μπορείτε να κατεβάσετε κάνοντας κλικ (free download):

Ebooks, τις ποιητικές συλλογές του Νίκου Καββαδία:

Μαραμπού
Πούσι
Τραβέρσο

Cds με μελωποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία:
Σταυρός του Νότου (Θ.Μικρούτσικος, Ερμηνεία: Γ. Κούτρας, Α. Σαρρή, Β. Παπακωνσταντίνου)
Αφιέρωμα με σπάνιες ανέκδοτες ηχογραφήσεις


Ενδιαφέροντα σχετικά links:
Wikipedia
Γλωσσάρι στο έργο του Νίκου Καββαδία

156 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Apo tous pio agapimenous mou poihtes.. Isws se auto na euthinetai kai o pateras ws kapetanios..
Kathe poihma kai mia omorfi istoria.. Pragmatika milaei stis kardies..
Eyxaristoume gia ta bibliarakia, kai gia ta cdakia..
Kalo bradaki filaraki
Arco

man about town είπε...

Ειχα μανια με τον Καββαδια. Μεχρι και με τη φιλολογο στο λυκειο ειχα τσακωθει επειδη διαφωνουσαμε για την αναλυση,χαχα. Καλο βραδυ και thanks.

Ανώνυμος είπε...

βίος και ποίηση!

σ΄ευχαριστώ για τα links, θα τα κατεβάσω τα βιβλία

μιά φορά κι ἕναν τρελλό... είπε...

Τώρα τι να σου πω... χτύπησες φλέβα.
Να μου επιτρέψεις να συμπληρώσω κάτι για τον Καββαδία που με είχε ιδιαίτερα εντυπωσιάσει. Το βράδυ που ανακοινώθηκε ότι ο Σεφέρης πήρε το Νόμπελ - ο Καββαδίας το έμαθε νωρίς καθότι αξιωματικός μαρκόνης και οι ειδήσεις περνούσαν απ' αυτόν - σημαιοστόλισε και φωταγώγησε το "Απολλωνία" - το πλοίο του - και έστειλε το εξής τηλεγράφημα: "Θυσιάσαμε ως και τον τελευταίο κροκόδειλο που είχαμε στο πλοίο"!!

Τι ωραία ανάρτηση!!!

lena_zip είπε...

Κι εγώ τον λατρεύω.
Να σου αφήσω τον αγαπημένο μου στίχο;
Άντε μονάχη στον πρωραίο ιστό να κρεμαστείς
Από το ποίημα Εσμεράλδα.
Μπράβο βρε Roady. Το 'χεις με τα αφιερώματα. Το κάνεις πολύ καλά και πάντα με σεβασμό και σεμνότητα.
Καλή εβδομάδα. Φιλάκια πολλά.

Σταλαγματιά είπε...

Την πρώτη φωτογραφία την λατρεύω, όταν πήρα την πρώτη μου ποιητική συλλογή από τον Καββαδία είχε στο οπισθόφυλλο ακριβώς αυτήν την φωτογραφία.

Νομίζω πως είναι αξεπέραστος και μοναδικός στο είδος του!!

Καλό ξημερωμα

Panos Konstantinidis είπε...

Τί να πούμε γι' αυτόν τον άνθρωπο; Τολμώ να πω ότι είναι από τους καλύτερους ποιητές που έχει βγάλει η σύγχρονη Ελλάδα. Συγχαρητήρια για την ανάρτηση, είναι καλό να γίνεται ένα τιμητικό αφιέρωμα σε τέτοιους ανθρώπους.

Σοφία είπε...

Ο Καββαδίας μου έμαθε να αγαπώ την ποίηση! Ο Καββαδίας μου έμαθε να ταξιδεύω νοερά! Ίσως το μόνο που δεν μου έμαθε, είναι να αγαπώ την θάλασσα... Την θάλασσα την λάτρευα πριν τον "γνωρίσω"! Μάλλον αυτή με οδήγησε σ' αυτόν...
Μπράβο βρε φιλενάδα που μας τα θύμησες όλα αυτά! Φιλιά πολλά!

eleni είπε...

Υπέροχο το αφιέρωμα στον Καββαδία!
Μεγάλη τον γνώρισα,όταν πήγαινα σχολείο πολλούς ποιητές αγνοούσαμε.
Ένας λόγος που τον αγαπώ είναι η περιγραφή της ζωής των ναυτικών και η μεγάλη μου αγάπη για τη θάλασσα.Ο πατέρας μου ήταν μηχανικός και συγκινούμαι με την ποίηση του Καββαδία,γιατί βίωσε αυτά που έγραψε,γιατί κάπως έτσι περνούν οι εραστές της "μεγάλης πράσινης" αγαπημένης.
Καλή εβδομάδα!

issallos είπε...

Kαλημερα.... πρωτη φορα στο blog σου και πετυχαινω Καββαδια...!!!
Αγαπημενος μου !!!!
Να το θεωρησω σημαδι?
Μολις ξεκιναω ταξιδι θαλασσας- ζωης !!!
Ε !!! Ειναι σημαδι απο κεινα που σου φωναζουν και δεν τα αγνοεις !!!
Χαρηκα τωρα !!!
τα λεμε !!!!

kariatida62 είπε...

Ο Καββαδίας ήταν απο τους πρώτους συγγραφείς και ποιητές που άρχιζα να διαβάζω! Οι ναυτικές ιστορίες είχαν μια μαγεία για μένα...ίσως έκανα μαζί του ταξείδια που στην πραγματικότητα δεν θα μπορούσα να κάνω!
"Ε! Πλώρη! Ανεμόσκαλα και μισή μπαρούμα στο κοτσαρέλι,σταβέντο, φώναξε η γέφυρα! Στη θέση τους!αποκρίθηκε ο καπετάν-Παναγής!" Λέξεις και οδηγίες που σ'εμένα έφερναν εικόνες και οσμές της θάλασσας!
"Βοή της σφυρίχτρας, ομίχλη,ζέστη, κούραση,ανακατώνονται.Γδύσου θα σου δώσω για φόρεμα το πούσι..Θα πιω άλλο ένα για χάρη της θάλασσας...για χάρη της γοργόνας πούχω στο μπράτσο μου.Που σαλτάρει στη θάλασσα κάθε νύχτα και με κερατώνει με τον Ποσειδώνα. Γυρίζει το πρωί που κοιμάμαι,γιομάτη φύκια και τσουκνίδες της θάλασσας..."

Thalassenia είπε...

Μια καλημέρα ήρθα να πω τώρα.
Θα διαβάσω αργότερα για τον πολυαγαπημένο Καββαδία. Να απολαύσω τα γραφόμενα και το τραγούδι.

Καλή εβδομάδα και πάλι.

ΓΙΑΝΝΑ είπε...

Ιδανικοι κι αναξιοι εραστες και μεις της καθημερινοτητας που μας πληγωνει και την αγαπαμε γιαυτο που ειναι.Πολυ ωραια η αναρτηση σου.

Dee Dee είπε...

οι 7 νανοι ειναι απο τα πιο αγαπημενα μου κομματια !

Ο Καββαδιας εχει ενα μοναδικο υφος και στα ποιηματα και στα πεζα. Μου ειχανε φερει δωρο τα βιβλια του και τα ρουφιξα σε 2 μερες :)

Ευχαριστουμε για τα δωρα :):)

xxxx

Unknown είπε...

Καλημέρα

Καλό πρωινό με χαμόγελο
θαλασσινό.....
Καλή βδομάδα δημιουργική

logia είπε...

Αγαπημένος ο Καββαδίας
Πoλύ όμορφο το αφιέρωμά σου!!!!
Μπράβο Roadartist!!!
Καλή εβδομάδα να έχουμε

Ο ψεύτικος Πέτρος είπε...

kalh ebdomada
vira...

Κ.Ε. είπε...

Τι να καταλάβουνε μωρέ οι κριτικοί!
Άσε για τους ομότεχνους, καλά εκεί να δεις ***** ...
Ο Καββαδίας ήταν ένας γνήσιος καλλιτέχνης! Γιατί η τέχνη είναι ΛΑΙΚΗ υπόθεση!
Ευχαριστούμε για το εξαιρετικό σου αφιέρωμα!
Κ. Ε.

Γ.Π. είπε...

Καλημέρα roadartist μου!
Νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο ωραία φράση για τον Καββαδία από αυτή στο τραγούδι της Τσαλιγοπούλου: "...στου Καββαδία τ' ανοιχτά"

Πραγματικά αυτό ήταν ο Καββαδίας, ένας καινούργιος ορίζοντας!

Roadartist είπε...

Καλημέρα σε όλους!
Τα λόγια σας αποδεικνύουν το πόσο πραγματικά αγαπητός είναι ο Καββαδίας..
Σας ευχαριστώ για τα σχόλια σας αυτήν την ημέρα της επαιτείου των 100 ετών από την γέννηση του..
Μια ελάχιστη τιμή σε μια από τις πιο αυθεντικές καλλιτεχνικές προσωπικότητες.
Την καλημέρα μου και καλή εβδομάδα!

Roadartist είπε...

@ arcobaleno : Όλοι όσοι αγαπάνε την θάλασσα, έχουνε "ταξιδέψει" κάποια στιγμή με τον Καββαδία.. Πόσο μάλλον σε κάθε οικογένεια που υπάρχει ένα 'ναυτικό' μέλος, σίγουρα η επαφή με τα γραπτά του είναι ξεχωριστή. Τα έχεις τα βιβλιαράκια, σιντάκια, αλλά παρακαλώ arcobaleno mmmmmmmou :D

Roadartist είπε...

@ man about town : χααχχα και πολύ καλά έκανες! Και εγώ στο σχολείο με τους φιλόλογους είχα μια ιδιαίτερη σχέση.. χοχοχ πάντα έκανα τις δικές μου αναλύσεις σε ποιητές, κείμενα :))))) Φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ ηλιογράφος : Σωστό το "βίος και ποίηση".. θα ήταν καλός τίτλος! Να είσαι καλά ηλιογράφε!! Καλή εβδομάδα!

Roadartist είπε...

@ Μια φορα κι εναν τρελο...: Ο Καββαδίας γνώριζε προσωπικά τον Σεφέρη, και αρκετές φορές είχε τύχει να ταξιδέψουνε μαζί.. Μιλάγανε με τις ώρες οι δυο τους.. Πολύ όμορφο το σκηνικό που μας ανέφερες! Σε ευχαριστώ πολύ! :)

Roadartist είπε...

@ lena_zip : Και ξαφνικά οι άψυχες οθόνες των υπολογιστών, μέσα από τις λέξεις, τους στίχους, ζωή γεμίζουν.. Και μέσω όλων εσάς αποκτούν αξία αναρτήσεις, αφιερώματα, pc και παίρνουν λίγη από την ψυχή σας..
Να είσαι καλά zipaki ;D ευχαριστώ πολύ! Φιλάκια πολλά!

Roadartist είπε...

@ Σταλαγματιά : Είναι όντως φοβερή αυτή η φωτογραφία! Είναι αξεπέραστος γιατί είναι μοναδικός.. :)) Καλή μας εβδομάδα!

Roadartist είπε...

@ Panos Konstantinidis : Συμφωνώ! Όντως τι να πεις... Η ψυχή του μιλάει μέσα από τα γραπτά του.. Μοναδική ποίηση..! Συμφωνώ με όσα έγραψες.. Είναι χαρά να γίνονται αναφορές σε τέτοιους ανθρώπους.. Κανονικά θα έπρεπε το 2010 να ήταν έτος Ν.Καββαδία.. Ακόμη το σκέφτονται.. Καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ Σοφια : Εμένα ο Ελύτης! Ο Καββαδίας ήρθε αργότερα..μέσω μιας καλής φίλης που τον αγαπάνε οικογενειακώς.. :) Την θάλασσα και εγώ την αγαπώ από μικρό παιδί.. οπότε μετά όταν διαβάζεις όλα αυτά..σίγουρα μιλάνε μέσα σου.. Να είσαι καλά Σοφάκι,σε ευχαριστώ πολύ.

Roadartist είπε...

@ eleni : Όπως έγραψα και παραπάνω, αν έχει κάποιος στην οικογένεια του ναυτικό, τότε είναι σίγουρο πως τα ποιήματα αυτά θα μιλάνε ξεχωριστά μέσα του.. Εξιστορεί έναν κόσμο τόσο διαφορετικό από τον στεριανό.. γεμάτο με κούραση, με μοναξιά, με κινδύνους, αλλά και τόσο σαγηνευτικό, που ο Καββαδίας δεν θα τον άλλαζε με κανέναν άλλο..
Δυστυχώς και εγώ όσους ποιητές αγάπησα, τους διάβασα εκτός σχολείου.. Ευχαριστώ, καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ issallos : Πολύ χάρηκα και εγώ! Χαίρομαι που σου αρέσει και βρήκες εδώ 'αγάπες' σου! Σημάδι καλό! Θα χαρώ πολύ να τα λέμε!! Καλώς όρισες :))

Roadartist είπε...

@ kariatida62 : Έτσι ακριβώς καρυάτιδα μου! Και εμένα το ίδιο, στην εφηβεία τον διάβαζα και ταξίδευα.. Δεν είναι λίγοι οι ναυτικοί που ακολούθησαν αυτό το επάγγελμα εξαιτίας της ποίησης τους.. Επειδή τον διάβασαν, μαγεύτηκαν και θέλησαν να ζήσουν όσα έγραφε ο ίδιος στα ποιήματα του.. Την καλημέρα μου, καλή εβδομάδα!

Roadartist είπε...

@ Thalassenia : Να περάσεις όποτε θες..θα περιμένω την δεύτερη ανάγνωση.. να πάρεις και τα δωράκια σου όμως :) μέρα καλή!

Roadartist είπε...

@ ΓΙΑΝΝΑ : Όμορφο να αγαπάς την ζωή Γιάννα.. Πολύ όμορφο! Ευχαριστώ.. Σε φιλώ :)

Roadartist είπε...

@ Dee Dee : Καλημέρα Dee dee μου, δεν είναι όμορφο να θυμόμαστε τέτοιες μορφές; Και πως μετουσιώνονται το ψυχρό διαδίκτυο και οι η/υ, όταν γράφουμε για πράγματα που μιλάνε μέσα μας.. και να βρίσκουμε όλοι κοινές αγάπες.. Σε ευχαριστώ, πολύ καλή εβδομάδα, φιλάκια :)

Roadartist είπε...

@ Sailor : Γειά σου Καπτεν! Καλή εβδομάδα όπως την θες ..:)

Roadartist είπε...

@ logia : Να είσαι καλά logia, σε ευχαριστώ επίσης καλή εβδομάδα!

Roadartist είπε...

@ Ο ψεύτικος Πέτρος : άντε να λύσουμε να ξεκινήσουμε και τους βαρέθηκα δεν τους μπορώωωωω :))) Καλή εβδομάδα :)

Roadartist είπε...

@ Κ. Ε. : Συμφωνώ! Η τέχνη είναι λαική υπόθεση.. από εκεί ξεκινά από τον καθένα απλό άνθρωπο.. υπάρχει εκεί κυρίως.. την καλημέρα μου!

Roadartist είπε...

@ Καημός : Πολύ όμορφο αυτό! Μας μετέφερε τους ορίζοντες που αντίκριζε καθημερινά.. Την καλημέρα μου, και καλή μας εβδομάδα καημέ μου! :)

eva είπε...

Κάτου στις αχτές της Αφρικής
πάνε χρόνια τώρα που κοιμάσαι
τα φανάρια πια δεν τα θυμάσαι
και τ' ωραίο γλυκό της Κυριακής.

Ο ναυτικός ταξιδεύει στο σώμα
Ο ποιητής ταξιδεύει στο πνεύμα

Ο Καββαδίας τα συνδύασε όλα
και έγινε ο ορισμός του ταξιδιού.

Καλή εβδομάδα!

Άιναφετς είπε...

Μα τι θα γίνει με σένα, νεράιδα των δρόμων...δεν σε προλαβαίνω!
Ο Καββαδίας μου αρέσει, γιατί ο απλός λιτός του λόγος, ξέρει να αγγίζει καρδιές, επίσης μ' αρέσει γιατί είναι βιωματικός, μελαγχολικός, ταπεινός, ανθρώπινος!
Ευχαριστώ, που μου τον ξαναθύμισες!
ΑΦ και καλή μας βδομάδα!

karkinos7 είπε...

Πάντα οι μεγάλοι και οι αξιόλογοι μετά θάνατον αναγνωρίζονται στο έπαρκο τους!
Λίγα έργα με μεγάλη ουσία μας άφησε παρακαταθήκη!
Την Καλημέρα μου!

Eulie Aeglie είπε...

πολύ πολύ πολύ αγαπημένος
καλη ημέρα και όμορφη

Unknown είπε...

Ευαισθησία, νοσταλγία, θάλασσα και γλυκιά μελαγχολία... υλικά που αν πέσουν στα σωστά χέρια κάνουν θαύματα!!!

Πολύ όμορφη ανάρτηση!! Σπουδαίος ποιητής!! Καλή σου εβδομάδα :)

b|a|s|n\i/a είπε...

κοίτα να δεις που μόλις συνειδητοποίησα ότι ένα από τα πλέον αγαπημένα μου και πιο βιωματικά τραγούδια των εποχών όλων (όσων έχω ζήσει τουλάχιστον :)) είναι του καββαδία.
στους νάνους τους εφτά αναφέρομαι.
εύγε! για το αφιέρωμα. και για μία ακόμα φορά. φιλιά σου πολλά!

Τσαλαπετεινός είπε...

Σε ευχαριστώ που μου το θύμισες...

Artanis είπε...

Υπέροχο αφιέρωμα, Καλλιτέχνιδα...
Λατρεμένος ο Καββαδίας...
καλημέρα και καλά να περνάς...

Hfaistiwnas είπε...

Καλησπέρα!
Λίγο που έχω διαβάσει έχει μια ηρεμία και όπως είπες μελαγχολία..

Stratos είπε...

Υπέροχο ο Καββαδίας. Τον λατρεύω!

Καλήμέρα!!! :)

ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ είπε...

ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΤ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΣΟΥ..
ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΛΟΙΠΟΝ..
ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ!

Σταυρούλα είπε...

Υπέροχο θέμα και ποστ! Διάβασα τα ποιητικά του στην εφηβεία και τον αγάπησα. Την έλιωσα την κασέτα στο παίξιμο τότε, όταν βγήκε ο Σταυρός του Νότου.

Πολύ αξιόλογη ήτνα και η παράσταση της Μάνιας Παπαδημητρίου (το καλοκαίρι του '08 νομίζω) το "Μ' ένα καράβι φορτηγό" που είχε πολλά κείμενά του απ΄τη Βάρδια.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΑΝΤΑ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ.ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ Ο ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

άκουσα Καββαδία και ήρθα!
μπαρκάρω παρέα με τον κυρ-Νίκο κάθε φορά που θέλω να ξεσκάσω!αμέτρητα τα ταξίδια και οι περιπέτειες...
καλή εβδομάδα!

ELvA είπε...

Γεια σου αγαπητη @Roadartist!

Aπο τους λιγους αυθεντικους και δημοφιλείς μας ποιητές, ο Καββαδιας, που ομως εγινε αποδεκτος
...μετά θάνατον, δυστυχώς! Η μοιρα πολλων καλλιτεχων, στην Ελλαδα..Ευτυχως, ομως, υπαρχουν και καποιοι νεοτεροι (bloggers +
artists!) που μας θυμιζουν αυτους που εφυγαν! Nα σαι καλα! :)

Χαιρετισμους απο Σουηδια!

BUTTERFLY είπε...

Απιστευτος ο Καββαδιας, με ταξιδευει οσο λιγοι στιχουργοι! Ισως επειδη μου θυμιζει τον παππου μου που ηταν ναυτικος και φιλος του και "εφυγε" οταν ημουν πολυ μικρη και του ειχα μεγαλη αδυναμια! Δυστυχως, μετα θανατον αναγνωριστηκαν πολλα μεγαλα ταλεντα!

VAD είπε...

...Kόρη ξανθή και γαλανή
που όλο εμελέτα,
ποιος ρήγα γιος θε να την πιει
σ'ενα ποτήρι...

Ποιον στίχο να πρωτοδιαλέξεις;;;

Καλσπέρα...

D.Angel είπε...

Απλά υπέροχος!
Ενα όνομα, μια ιστορία!
Ευχαριστώ που μου το θύμισες!
Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα

Βάσσια είπε...

Road, να ήξερες πόσο συγκινήθηκα.
Αγαπώ τόσο πολύ τα ποιήματά του.

Σου εύχομαι καλή εβδομάδα.
:-)

Αφήνω τους στίχους από το πιο αγαπημένο μου.... (όχι το πιο χαρούμενο)

"A BORD DE L'"ASPASIA"
Ταξίδευες κυνηγημένη από τη μοίρα σου
για την κατάλευκη μα πένθιμη Ελβετία,
πάντα στο deck, σε μιά σαιζ-λογκ πεσμένη, κάτωχρη
απ' τη γνωστή και θλιβερώτατην αιτία.

Πάντοτε ανήσυχα οι δικοί σου σε τριγύριζαν,
μα εσύ κοιτάζοντας τα μάκρη αδιαφορούσες.
Σ' ότι σούλεγαν πικρογέλαγες, γιατί ένοιωθες
πως γιά τη χώρα του θανάτου οδοιπορούσες.

Κάποια βαρδυά, που από το Στρόμπολι περνούσαμε,
είπες σε κάποιον γελαστή, σε τόνο αστείου :
"Πώς μοιάζει τ' άρρωστο κορμί μου, καθώς καίγεται,
με την κορφή τη φλεγομένη του ηφαιστείου!"

Υστερα σ' είδα στη Μαρσίλια σαν εχάθηκες
μέσα στο θόρυβο χωρίς να στρέψεις πίσω.
Κ' εγώ, που μόνο την υγρήν έκταση αγάπησα,
λέω : πως εσένα θα μπορούσα ν' αγαπήσω."

leondokardos είπε...

Πότε πότε τραβάω τη συλλογή των ποιημάτων του και τα ξαναδιαβάζω.
Και κάθε φορά μου φαίνονται και πιο ωραία.

ST είπε...

ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΟ ΑΛΛΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΡΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΑΝ........

ΜΠΑΙΝΩ ΚΑΙ ΨΑΧΝΩ ΣΤΟ ΝΕΤ.. ΚΟΙΤΩ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ.. ΚΑΝΑΛΙΑ..
ΣΕ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΦΟΡΟΥΜΣ..

ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ, ΚΟΙΤΑΞΑ ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΙ ΒΑΛΑΝΕ SITES ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ..

ΜΑ ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ;
ΤΕΤΟΙΑ "ΝΕΚΡΑ";

ΠΕΡΑ ΑΠΌ ΕΝΑ-ΔΥΟ, ΤΙΠΟΤΑ!!

ΤΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑ;;; ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ;;
ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ!!..

ΣΥΓΧΩΡΑΜΕ ΕΧΩ ΠΟΛΥ ΘΥΜΟ.
ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ.

ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΩ ΕΔΩ.. ΣΕ ΕΝΑ bLOG ΑΠΟ ΕΝΑ ΝΕΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΩΣΜΕΝΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ. ΠΟΛΛΑ ΕΓΡΑΨΑ..ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

navarino-s είπε...

Προσθέτω και εγώ τις ευχαριστίες μου για τη σπουδαία σου ανάρτηση-υπενθύμιση!

k είπε...

ω ω ω! σε ευχαριστώωωωω!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Πολύ όμορφη η ανάρτησή σου, αξίζει πραγματικά να γίνεται μνεία σε τέτοιους αξιόλογους ποιητές!
Καλή βδομάδα εύχομαι!

Μηθυμναίος είπε...

… άδικη, πράγματι και υποτιμητική η λανθασμένη αντίληψη για τον ποιητή που κυριαρχούσε στους φιλολογικούς κύκλους με αποτέλεσμα ο Καββαδίας να θεωρείται στιχοπλόκος ημερολογίου. Έχω την εντύπωση πως με το που μελοποιήθηκαν τα ποιήματά του έγινε αποδεκτός απ’ όλους. Το άξιζε άλλωστε και μπράβο σου για την ανάρτηση και τα βοηθήματα.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστω για τα βιβλια και για τα σιντι. Πραγματικα αξιολογα δωρα. Να εισαι καλα. Το μπλογκ σου ειναι υπεροχο. Εξαιρετική η δουλεια.

island είπε...

Απλά μεγάλος. Πολύ όμως

koulpa είπε...

O αγαπημένος ποιητής.. ο τελευταίος που γνωρισα από τους αγαπημένους.. αν έκανε ένα καλό ο πρεσβίτερος μικρουτσικος.. ήταν ο δίσκος σταυρός του νότου.. μπορεί να υπήρχαν μελοποιήσεις εγώ δεν τις είχα πάρει χαμπάρι.. όλος ο δίσκος.. αργότερα ο φίλος με τον οποιο πήγα τα πρώτα ιστιοπλοικά ταξήδια.. ήξερε απ'έξω (αυτό το απο καρδιάς των άγγλων εδώ τεριάζει).. και μας τα απήγγηλε σε ήσυχες πλέυσεις κάτι σούρουπα..
πάντα μας ξεκουνάς το μυαλό.. :):)
καληνυχτούδιαααα :):)

Margo είπε...

Ευχαριστούμε πολύ πολύ για τις πληροφορίες, κατέβασα ήδη τα αρχεία.. να σαι καλά για τα πάντα πολύ προσεγμένα αφιερώματα.
Καλή σου νύχτα Ροντάκι μου:)

nikiplos είπε...

Ένας και μοναδικός... Ποιητικός και διεισδυτικός τόσο που κάποτε στα παιδικά μου χρόνια ήθελα να γίνω ναυτικός... Ίσως και αυτός ο λόγος που όπου βρεθώ, πάντα στο γραφείο μου έχω μόνιμα μια υδρόγειο σφαίρα...

Είχε πάντοτε έναν μοναδικό σεβασμό στον άνθρωπο ο λόγος του. Έναν σεβασμό ανυπέρβλητο, για τους ανθρώπους και τα πάθη τους. Από την οπτική γωνία του θαλασσινού που τα αντικρύζει όλα από μακρινούς ορίζοντες... Ακόμη και τις φαιές μας σκέψεις αυτός απαλύνει, εκείνες που είναι σαν καπνισμένες από το Στρόμπολι, που όταν το πρωτοείδα έβαλα τα κλάμματα...

"θυμίζεις κάμαρες κλειστές, στεριά μυρίζεις". Λέω πάντα στον εαυτό μου...

και:

"Όλο τον κόσμο γύρισες και τίποτα δεν είδες".

για να μην ξεχνάω...

Σε φιλώ καλλιτέχνιδα και να είσαι καλά!

Coco είπε...

σήμερα είχα στο νου την ποίησή του
και να που μπαίνω και βλέπω αφιέρωμα! :)

Flora είπε...

Σε ευχαριστώ για την όμορφη ανάρτηση. Εννοείται πως θα κατεβάσω τα στοιχεία από τους συνδέσμους που έδωσες... για το σχολείο και το μάθημα!

Με άγγιξε όμως και βαθύτερα... Πού με πήγες να ήξερες... Πόσα χρόνια πίσω...

Είμαστε μια παρέα τρελών φοιτητών, σε ένα μπαλκόνι ψηλά στη Μήλο, με υπέροχη θέα, αυγουστιάτικο δείλι, ο ήλιος βουτάει κάτω στη θάλασσα και ο κόσμος ολόκληρος έχει βαφτεί πορτοκαλί... Η φύση είναι τόσο όμορφη και υποβλητική μέσα στην ησυχία, που νιώθεις πως ο ήχος της καρδιάς σου είναι εκκωφαντικός κι σφυγμός σου γίνεται ένα με το αεράκι και το ελαφρό κύμα. Σ' αυτή την κατάσταση της μέθεξης, ακούμε την βαριά αισθαντική φωνή του φίλου μου, του Δημήτρη, ο οποίος απαγγέλει (απέξω!) το Μαραμπού του Καββαδία...
Ο καθένας λέει με τη σειρά του ένα ποίημα, το αγαπημένο του... (Εγώ είπα Ελύτη)...


Από τις στιγμές που χαράσσονται στη μνήμη με ανεξίτηλα χρώματα...
Ά... ρε road, τώρα με ταξίδεψες στον κόσμο των αναμνήσεων κι είναι σαν να ήπια μία κούπα δυνατό κρασί!

Roadartist είπε...

@ ευαγγελία : όμορφες λέξεις γέμισε το ποστ..Νομίζω ότι καλύτερο για να μια τέτοια μέρα.. Την καλημέρα μου Ευαγγελία!

Roadartist είπε...

@ Άιναφετς : Να είσαι καλά Άιναφετς, εφέτος κλείνονται 100 χρόνια από την γέννηση αυτού του πολύ σημαντικού μας ποιητή.. δεν γινόταν να μην αναφερθεί.. την καλημέρα μου και καλή εβδομάδα!

Roadartist είπε...

@ gaykarkinos7 : Έτσι συμβαίνει πάντα. Και παρόμοια περιστατικά υποτίμησης έργου από κριτικούς και ομότεχνους, υπάρχουν άπειρα στην ιστορία της λογοτεχνίας. Καλή μέρα!!

Roadartist είπε...

@ Aeglie : πολύ :) καλημέρα αίγλη!!!
Καλή εβδομάδα..

Roadartist είπε...

@ shadow :..όταν η ζωή γίνεται ποίηση και αληθινή τέχνη! Καλη μέρα σου!

Roadartist είπε...

@ b|a|s|n\i/a : Άκουσε το σήμερα αφού τόσο σου αρέσει, εξαιρετικά αφιερωμένο : http://www.youtube.com/watch?v=LD1v6Path7g
Φιλιά πολλά!

Roadartist είπε...

@ Τσαλαπετεινός : Να είσαι καλά τσαλαπετεινέ, θα περάσω και από το blog σου!

Roadartist είπε...

@ Artanis : να είσαι καλά, σε ευχαριστώ, επίσης καλά να περνάς...



@ Hfaistiwnas : ..είναι υπέροχος λέμε :)))




@ Stratos : έτσι είναι..καλημέρα :)





@ ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ : Να είσαι καλά, καλημέρα σου!

Roadartist είπε...

@ renata : Δεν είχα δει την συγκεκριμένη παράσταση, αλλά την Μάνια Παπαδημητρίου την συμπαθώ πολύ.. είναι εξαιρετική.. Σίγουρα θα άξιζε..ήσουν τυχερή που είχες δει τότε την παράσταση.. Ευχαριστώ! Καλημέρα σου!

Roadartist είπε...

@ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS : Σκρουτσάκο σε ευχαριστώ πολύ! Καλή εβδομάδα να έχεις!!!

Roadartist είπε...

@ dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) : Και καλά έκανες.. Ποίηση που αυτομάτως σε ταξιδεύει.. μου αρέσει πάρα πολύ που αφήνετε ο καθένας σας κάτι για αυτόν τον αγαπημένο ποιητή.. Καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ Elva : Ευχαριστώ πολύ Elva! Μου χάρισες ένα χαμόγελο, και νομίζω δεν υπάρχει καλύτερο για την αρχή της μέρας.. :)) Να είσαι καλά, θα χαρώ πολύ να τα λέμε, κ προσοχή με το κρύο στην Σουηδία :)

Roadartist είπε...

@ BUTTERFLY : σίγουρα αν είχες συγγενή ναυτικό, θα μιλάει τρομερά μέσα σου.. δεν εξέφρασε καλύτερα κάποιος τους πόθους, πόνους, αγωνίες, την ζωή του ναυτικού.. Την καλημέρα μου πεταλουδίτσα..

Roadartist είπε...

@ VAD : όντως πολύ καλό..Δύσκολο να ξεχωρίσεις και μου αρέσει που ο καθένας σας βάζει άλλο.. Υπέροχος vad! Kαλημέρα όμορφη!!

Roadartist είπε...

@ D.Angel : Να είσαι καλά, "Ενα όνομα, μια ιστορία!" Σωστό! Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα

Roadartist είπε...

@ Βάσσια : Ευχαριστούμε βάσσια για τους στίχους......... :) Είναι πολύ όμορφο όταν σε συγκινεί κάποιος ποιητής.. την καλημέρα μου!!

Roadartist είπε...

@ leondokardos : Νομίζω λειτουργεί ως καταφύγιο..και πάντα έχει να σου δώσει κάτι άλλο..και πάντα να σε ταξιδέψει από το 'τώρα' σου..

Roadartist είπε...

@ ST : Καλησπέρα. Δεν παρακολούθησα εχτές καθόλου τηλεόραση, ούτε μπήκα σε sites, οπότε δεν μπορώ να ξέρω αν αναφέρθηκε ή όχι. Αν δεν έγιναν αναφορές όντως, είναι μεγάλο κρίμα. Ευχαριστώ πολύ!

Roadartist είπε...

@ navarino-s : Να είσαι καλά navarine, ευχαριστώ. Όμορφο να μιλάμε για τέτοιους καλλιτέχνες!

Roadartist είπε...

@ kayadesigner : Παρακαλώ :)





@ ΕΛΕΝΑ : Σίγουρα αξίζει.. το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για όσα μας έχουνε προσφέρει..

Roadartist είπε...

@ Μηθυμναίος : Και όμως αυτοί οι "στίχοι ημερολογίου" έμειναν στην ιστορία..και δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστούν.. Είναι συχνό το φαινόμενο να υποτιμούνται στην εποχή τους έργα.. και από την μια λογικό.. υπάρχει και η περίπτωση του φθόνου, ζήλιας, που συνήθως υπάρχει..αλλά εκτός αυτού, η ποίηση είναι υποκειμενική, και η κριτική είναι πάντα μια 'περίεργη' υπόθεση.. Σίγουρα η (εξαιρετική) μελοποίηση ήταν σημαντική.. για την αναγνώριση του.. Ευχαριστώ, καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ Ανώνυμος : Να είσαι καλά!



@ island : συμφωνώ! :)

Roadartist είπε...

@ koulpa : Μπα;;; Μας αρέσει τώρα η ποίηση koulpa;;; :))) χεχεχε οκ.. :) Τι ωραία να κάνεις ιστιοπλοία και να έχεις τέτοια παρέα δίπλα σου!! Τυχερέ koulpa! Ωραία :) Να είσαι καλά, καλημερούδια σου :)

Roadartist είπε...

@ Margo : Να είσαι καλά margo, νιώθω πως έχουνε αξία τέτοια posts, αξίζουν τον χρόνο και την παρουσίαση. Είναι το λιγότερο για ανθρώπους που κάπως σε έχουνε αγγίξει.. Την καλημέρα μου :)

Roadartist είπε...

@ nikiplos : τι όμορφοι οι στίχοι που ξεχώρισες.. και όντως φοβερό ότι κάποιες στιγμές επαναλαμβάνονται υποσυνείδητα μέσα μας.. Φοβερό το πόσο σε έχει επηρεάσει.. πολύ μου άρεσαν όσα μας έγραψες, σε ευχαριστώ πολύ για αυτό..

Roadartist είπε...

@ Coco : χαίρομαι που δεν απογοητεύτηκες και βρίκες κάτι :))) Να είσαι καλά coco ποδηλάτρισσα :)

Roadartist είπε...

@ Flora : Ε ποτέ!!! Θα χρησιμοποιήσεις τους συνδέσμους μου για το μάθημα σου;;; Και θα τους μοιράσεις σε μαθητές;;; Εεεεεεεε χάρηκα :)) Πολύ ωραίες αυτές οι αναμνήσεις..και με ξεκουράζουν πολύ να διαβάζω τέτοιες στιγμές από τις ζωές σας.. Σε ευχαριστώ Φλώρα! Ο Ελύτης είναι και ο δικός μου πολύ αγαπημένος.. (τον έχω και φωτογραφία στο γραφείο μου..με έχει καθορίσει) ευχαριστώ πολύ :)

zoyzoy είπε...

Αγαπημένος μου ποιητής όλα τα τραγούδια του με συγκινούν με ταξιδεύουν στα πέλαγα!
Ευχαριστώ για τα δώρα τέλεια!!

Φιλιά θαλασσινά!!

foteini είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
quartier libre είπε...

@
εγώ έσβυσα πιό πάνω...
συγνώμη ! είχα υπογράψει με "λάθος" όνομα...
καμιά φορά ξεχνάω το όνομά μου...

έλεγα λοιπόν,
ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ !
κι εξαιρετική η δουλειά σου
και οι παραπομπές
και φυσικά ΤΟ άσμα !

:)

paramythou είπε...

''Στου Καβαδία τ' ανοιχτά...'' με πλεούμενο ένα πειρατικό του Διαδικτύου!

Μπράβο Αρτιστάκι!

Το ταξίδεμα μακρύ και αλμυρό
με συνεπήρε. Ψάχνω τώρα εδώ το Μαραμπού, στη βιβλιοθήκη μου γιατί έχω για περίεργη επιθυμία να το ξαναδιαβάσω το αγαπημένο....

alima είπε...

o agaphmenos mou poihths... "olon ton kosmo gurises, ma tipota den eides", "ki egw pou mono thn ugrhn ektash agaphsa, lew pws esena 8a mporousa na agaphsw".. thanks roadartist!

Coco είπε...

γιατί ν΄απογοητευτώ; :)
το θέμα είναι ότι σκεφτόμουν έντονα χθες κάποιους στίχους του Καββαδία χωρίς να ξέρω για την επέτειο και μου έκανε εντύπωση η σύμπτωση!!

Crazy Tourists είπε...

Από τους αγαπημένους μου...

Τρελοτουρίστρια

Roadartist είπε...

@ zoyzoy : χαίρομαι που σας άρεσαν τα δωράκια, να είσαι καλά!! Καλό απόγευμα να εχουμε..

Roadartist είπε...

@ quartier libre : Δεν πειράζει. Χαίρομαι που σου άρεσε, ελπίζω να πήρες τα δωράκια σου! Καλό απόγευμα σε φιλώ!

Roadartist είπε...

@ Μαιρη Σάββα : Πειρατικό του διαδικτύου χαχαα πολύ καλό..και όντως μπορείς να το θέσεις έτσι :) Σε ευχαριστώ πολύ Μαίρη! Χαρά είναι να θυμόμαστε πράγματα που μας αρέσουν..και οι ποιητές, τα βιβλία είναι πράγματα πολύ αγαπημένα..

Roadartist είπε...

@ orlando : Να είσαι καλά! Είναι πολύ όμορφο πως μπορεί να μιλήσουν κάποιοι στίχοι μέσα μας.. και να χαρακτούν στις σκέψεις και στο μυαλό μας.. Εγώ σε ευχαριστώ!

Roadartist είπε...

@ Coco : Γιατί διαφορετικά δεν θα υπήρχε σύμπτωση !! :) απλά!
Τις επόμενες ημέρες σκέφτομαι να αγοράσω κάτι .....που θέλω πολύ καιρό και όλο για διάφορους λόγους το αναβάλλω.. και εσύ ειδικά νομίζω θα καταλάβεις.. προς το παρόν φιλάκια!!

Roadartist είπε...

@ Crazy Tourists : Χαίρομαι :) καλό σου απόγευμα!

librarian είπε...

Δηλ. φέτος θα είναι έτος Καββαδία;;;

Nefeli είπε...

θα μεινω παντα ιδανικος κι αναξιος εραστης των μακρυσμενων ταξιδιων και των γαλαζιων ποντων και θα πεθανω μια βραδια σαν ολες τις βραδιες χωρις να σκισω τη θολη γραμμη των οριζοντων
απο τους αγαπημενους μου στιχους απο μικρη
καλη μας χρονια roadartist!

U.S. είπε...

να ΄σαι καλά για την όμορφη παρουσίαση μιας σπουδαίας μορφής της τέχνης...
απόλαυσα πολύ το κείμενο :)
φιλιά πολλά, καλή μου roadartist!

Άστρια είπε...

roadartist μου, όπως πάντα πολύ όμορφο αφιέρωμα, πολύ ενδιαφέροντα τα links, σίγουρα θα τα κατεβάσω:)

Φιλάκια πολλά πολλά:))

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Ωραία η αφιέρωση στον νοσταλγικό στιχουργό μιας εποχής που οι άνθρωποι κάνανε "δικό τους" το μύθο των ποιημάτων και τον τραγούδαγαν στις παρέες .....

Καλό σου βράδυ

Ανώνυμος είπε...

Εγώ παραθέτω τους στίχους του Αντώνη Παπαϊωάνου που έχει τραγουδήσει ο Θανάσης Γκαϊφύλιας

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΒΒΑΔΙΑ
Το "Κορινθία" σάλπαρε και το "Απολλωνία"
κι η βάρδια σου τελείωσε μια νύχτα του Φλεβάρη
πάρε μαζί σου στα φριχτά του Άδη τελωνεία
του μαραμπού το γρύλλισμα λαθραίο μες τ' αμπάρι

Οι ζωγραφιές στο στήθος σου σαν φάρος θα φωτίζουν
όσους δεν αξιώθηκαν να χουν ένα τραβέρσο
και στη στεριά παντοτινά μένουνε και σαπίζουν
ένα χωράφι σκάβοντας που μένει πάντα χέρσο

Με τον Μαρκόνη σου στειλα ένα στερνό ραπόρτο
να μάθεις πως βουλιάζουμε σ αυτήν εδώ τη ζήση
ένα παράξενο μασάει ο κόσμος τώρα χόρτο
όμως δε μοιάζει με κοκό ούτε και με χασίσι

Penny είπε...

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΞΙΔΑ: Στείλτε e-mail με το ονοματεπώνυμό σας στο pennybrotzaki@gmail.com και ίσως γίνετε ένας από τους τρεις που θα κερδίσουν από ένα αντίτυπο του δευτέρου μέρους της τριλογίας Millennium, Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά, του Στιγκ Λάρσον. Μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, ημέρα προβολής της ταινίας στην Ελλάδα!

Ianos είπε...

Ως γιος ναυτικου απλα χειροκροτω και επικροτω καθε αναφορα στον Καββαδια...
Καλο βραδυ! Φιλια!!!

Dreamy Cloud είπε...

Kάθε σου ανάρτηση μου δίνει και κάτι.. Πολύ ωραίες οι πληροφορίες για έναν τόσο μεγάλο ποιητή.

* Η προηγούμενη ανάρτηση σου ήταν απο τις αγαπημένες μου, την λάτρεψα!!

Φιλάκια πολλά και καλό βραδάκι!!!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Βρε, αθεόφοβο, ακόμα και το Σταυρό του Νότου κατάφερες να κατεβάσεις! Εκεί που ούτε να τον δούμε στον ουρανό δεν ήταν πιθανό ( αφού φαίνεται μόνο από το νότιο ημισφαίριο), να τον τώρα στα ποδάρια μας!

Λέω, αν σε ξέραμε όταν πριν 4-5 χρόνια στο σχολείο κάναμε την εκδήλωσή μας για τον Καββαδία (τύπου Ρίτσου - ξέρεις εσύ..), σκέψου τι διαφήμιση θα είχαμε!!:-)

Χαίρε, χαίρε! (και με τις δύο έννοιες)

kostaslogh είπε...

και δεν έφυγε ποτέ ,ούτε θα φύγει!

Coco είπε...

όχι! όχι! μην αναβάλεις ούτε λεπτό!!!

koulpa είπε...

xaxaxa αφού ποίηση όρισα αυτά που μας έκαναν στο σχολείο.. αυτά που μου αρέσουν θα είναι κάτι άλλο.. πρώτα γνώρισα το σουρή.. πριν πάω νήπιο.. πήγαινα σε ένα σπιτάκι στο βατραχονήσι.. χτησμένο τον πρόπερασμένο αιώνα.. έμενε ένας παππούς φίλης.. που ήταν ωραίος τυπος.. μου έλεγε προολεμικές ιστορίες της αθήνας που δε θυμάμαι.. μου έδινε πάντα μια μικρούλικη κοσερβούλα βλαχας σακχαρουχο.. που δεν έχω ξαναδεί έκτοτε.. χάζευα τα κηπουρικά έργαλία.. και είχε πολλά βιβλία.. μεταξύ άλλων.. τις εφημερίδες του ρωμιού που μάζευε ο πατέρας του και τις είχε δερματοδεμένες.. εκεί γνωρισα το σουρή.. και κόλλησα.. στο σπιτι μου για κάποιο παράξενο λόγο κυκλφορούσαν κάποια του παλαμα και του βάρναλη.. κι αυτά μου άρεσαν.. ο μόνος μου γνώρισα και μου άρεσε μετά τη δολιοφθορά του σχολείου ήταν ο καβαδίας.. :):)
παπα άνοιξα το κουτάκι με τις αναμνησεις.. :):)
καληνυχτούδιαααα :):)

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

«...Θα μείνω πάντα ιδανικός κι ανάξιος εραστής των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων...»


Χιλιάδες όνειρα, εκατομμυρίων ανθρώπων, κλεισμένα σε μια φράση!

Roadartist είπε...

@ librarian : Librarian ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα τέτοιο! Διάβασε ένα κατατοπιστικό άρθρο..

Η χρονιά ξεκίνησε χωρίς... «Ετος»

Roadartist είπε...

@ Nefeli : Χαίρομαι που είναι και δικοί σου αγαπημένοι στίχοι Νεφέλη, επίσης καλή μας χρονιά!

Roadartist είπε...

@ U.S. : ευχαριστώ, χαίρομαι που το απόλαυσες us.. Αγαπημένος ο Καββαδίας.. φιλιά!

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Ευχαριστώ άστρια μου, χαίρομαι που το διάβασες και σου άρεσε.. επίσης εύχομαι να σου άρεσαν τα μικρά του δωράκια :) καλησπέρα!

Roadartist είπε...

@ λυγερη : Άλλες εποχές λυγερή μου ε? Δυστυχώς σαν να έχουνε αλλάξει πάρα πολλά από τότε. Για να δούμε αυτή η εποχή τι θα μας αφήσει..

Roadartist είπε...

@ solomantzaros : Πολύ όμορφο! Σε ευχαριστώ (εκ μέρους όλων!!!) Καλό μεσημέρι!

Roadartist είπε...

@ Penny : Διαγωνισμός μέσω blog να κερδίσουν κάποιοι βιβλία;;
Τα καλά του in.gr είναι αυτά;;;
Πολύ όμορφο, να το συνηθίσεις αυτό, μου άρεσε..
Καλή επιτυχία λοιπόν και συγχαρητήρια προκαταβολικά στους τυχερούς :)

Roadartist είπε...

@ Iανος : Χαρά μου να κάνω αναφορές σε θάλασσα, και στον Καββαδία! Καλησπέρα, φιλιά Ιανέ!

Roadartist είπε...

@ Dreamy Cloud : Ευχαριστώ πολύ. Αλήθεια αυτό είναι από τα ομορφότερα πράγματα που μπορεί κάποιος να μου πει.. Χαίρομαι που σου άρεσε και η προηγ. ανάρτηση.. πολύ σε ευχαριστώ!

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης : Ναι αλλά αφού το "κατέβασα", μετά απλά το "ανέβασα" για να το έχουμε όλοι.. χεχεεχεεχε :)))))
Διονύση μου εφέτος τι εκδήλωση θα κάνει το σχολείο σας;;;;;; Σοβαρά θα τιμήσετε κάποιον ποιητή εφέτος;;; Θα ήθελα πολύ να την παρακολουθήσω.. Η περσινή εκδήλωση για τον Ρίτσο είναι ακόμη μέσα μου.... Κρίμα που έχασα για τον Καββαδία.. Για πες τι θα κάνετε εφέτος;;;;;;;;; :)

Roadartist είπε...

@ kostaslogh : Μερικές "μορφές" δεν χάνονται ποτέ!

Roadartist είπε...

@ Coco : Δεν ξέρεις πόσο ανάγκη έχω να μου το πεις αυτό.. Μόνο να ήξερες!

:(

Roadartist είπε...

@ koulpa : Ευχαριστώ για τις όμορφες αναμνήσεις που μου άφησες koylpaki.. Αλήθεια σε ευχαριστώ για το μοίρασμα.. Λατρεύω να ακούω (διαβάζω) για τέτοια.. Πόσο χάρηκα! Σε ευχαριστώ! Εμένα η σχέση μου με τους ποιητές είναι αληθινά περίεργη.. και σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν αγάπησα την ποίηση στο σχολείο, αντίθετα κάθε άλλο!

Roadartist είπε...

@ τo τέρας της «αμάθειας» : Όντως έτσι ακριβώς είναι.. χιλιάδες.. σε μια μόνο φράση.. Αυτή είναι η μαγεία της αληθινής ποίησης...

Ανώνυμος είπε...

εκανα λοιπον κι εγω τα πρωτα μου τσιγαρα, στο πισω μπαλκονι του σπιτιου, τα μεσημερια που ημουν μονη μετα το σχολειο, παρεα με τα ποιηματα του
μεγαλη αγαπη!

καλη χρονια δρομοκαλλιτεχνη!

Coco είπε...

δεν ξέρω τίποτα!
τώρα αμέσως!

Margarita είπε...

.."Με πορφυρό στα χείλη μου κοχύλι σε προστάζω.
Στο χέρι το γεράκι σου και τα σκυλιά λυτά.
Απάνωθέ μου σκούπισε τη θάλασσα που στάζω
και μάθε με να περπατώ πάνω στη γη σωστά."

Μύρισε θάλασσα φίλη μου καλή,
σ' ευχαριστούμε... πάντα!!!

πολλά μαργαριταρένια φιλιά ***

Ερατώ είπε...

Ευχαριστούμε!
Τι δώρα είναι αυτά!
Τον λατρεύω τον Καββαδία!
Μου άρεσε και η ταινία Λι, αμερικάνικη νομίζω, βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα.Η ταινία τόνιζε τη μοναξιά του ναυτικού λόγω της φύσης του επαγγέλματός του.
Πολλά φιλιά!

kiki είπε...

Τι καταπληκτικός ποιητής...

Roadartist είπε...

@ koperti : ..κοπέλα είμαι, σε ευχαριστώ πολύ, επίσης μια καλή χρονιά σου εύχομαι!

Roadartist είπε...

@ Coco : ..για να δούμε..

Roadartist είπε...

@ Margarita : τι ωραίοι στίχοι. Ευχαριστώ Μαργαριταρένια! :) Καλό βράδυ!

Roadartist είπε...

@ Ερατώ : θα μείνει αιώνιος.. να είσαι καλά Ερατώ :)

Roadartist είπε...

@ kiki: ...Καλό βράδυ!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Χμ...
Φέτος;;
Ο εκπρόσωπος τύπου του σχολείου μας θα κάνει ανακοινώσεις εν καιρώ...:-)

( Να σου πω την αλήθεια, είμαστε σαν τα κοτόπουλα φέτος. Στις συζητήσεις για το αν θα ακουμπήσουμε τρυφερά στον ώμο κάποιου αγαπημένου ποιητή ή αν θα κάνουμε άλλα πράγματα και εκδηλώσεις. Ε,εσύ, πάντως, θα το μάθεις απ' τους πρώτους!)

Penny είπε...

Θα έλεγα ότι είναι τα καλά της μπλογκόσφαιρας! Είναι η δεύτερη φορά που το επιχειρούμε και έχουμε και άλλα σχέδια στα σκαριά!

ΥΣ: Ποιο από τα κείμενά σου θα ήθελες να φιλοξενηθούν στην Πυξίδα?

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης : Εννοείται θα έχουμε την αποκλειστικότητα :)))) μη τολμήσεις να το πεις αλλού πρώτα :))))




@ penny : Ελα, τόσο απλά γίνεται λες;;.. Μου βάζεις ιδέες τώρα..

Πολύ ωραία οπωσδήποτε ιδέα, και να δούμε κι άλλες τότε!

Υ.Γ. ..Ευχαριστώ πολύ για την σκέψη..βρε όποιο θες εσύ.. :)
Θες κείμενο, θες ταξίδι; Ότι θες, ευχαριστώ πολύ :)

meta είπε...

Πάρα πολύ ωραίο το αφιέρωμα και πλούσιο το υλικό που παραθέτεις.
Καλό σου βράδυ roadartist!!

Roadartist είπε...

@ meta : Ευχαριστώ πολύ Meta, χαίρομαι που σου άρεσε.. :)) Να περνάς, να τα λέμε..καλό σου ξημέρωμα!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο βρε road.
Απ' τους αγαπημένους μου ποιητές και μου θυμίζει πολλά.
Η " Νυκτερινή Βάρδια", ένα πεζό του που δεν το βρίσκω πουθενά πιά, έκανε το μυαλό μου να πετάξει μακρυά μια βραδυά καλοκαιριού, τότε που είμουν ακόμη υποψήφιος για την καλών τεχνών.
Ένοιωσα, τότε, πως ήθελα κι' εγώ να φύγω με τα καράβια - ευτυχώς που δεν το έκανα - να παρατήσω τη ζωή μου και να φύγω.
Μπράβο για αυτήν την αφιέρωση, πολύ καλά την έκανες. Και τα βιβλία που προσφέρεις ειναι μια καλή ευκαιρία να τον μάθουν όσοι δεν τον γνωρίζουν
Καλό σου βράδυ

roadartist είπε...

@ vromikesskepsis : καλό σου βράδυ! Μοναδικός και εμένα μου δημιουργεί τάσεις φυγής (Καλά δε θέλω και πολύ) :)

Related Posts with Thumbnails