29 Απριλίου 2008

Κ.Π. Καβάφης (29/4/1863-29/4/1933)

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε και πέθανε σαν σήμερα..
(29 Απριλίου 1863-29 Απριλίου 1933).
Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ποιητές των αρχών του 20ου αιώνα.
Ο ίδιος έχει γράψει για τη ζωή του..
«Είμαι Κωνσταντινουπολίτης την καταγωγήν, αλλά εγεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια - σ' ένα σπίτι της οδού Σερίφ· μικρός πολύ έφυγα, και αρκετό μέρος της παιδικής μου ηλικίας το πέρασα στην Αγγλία. Κατόπιν επισκέφθην την χώραν αυτήν μεγάλος, αλλά για μικρόν χρονικόν διάστημα. Διέμεινα και στη Γαλλία. Στην εφηβικήν μου ηλικίαν κατοίκησα υπέρ τα δύο έτη στην Κωνσταντινούπολι. Στην Ελλάδα είναι πολλά χρόνια που δεν επήγα. Η τελευταία μου εργασία ήταν υπαλλήλου εις ένα κυβερνητικόν γραφείον εξαρτώμενον από το υπουργείον των Δημοσίων Έργων της Αιγύπτου. Ξέρω Αγγλικά, Γαλλικά και ολίγα Ιταλικά».
Αυτοβιογραφικό σημείωμα του Κ.Π. Καβάφη
Ο Καβάφης έγραψε 154 ποιήματα, στα οποία θα πρέπει να υπολογιστούν άλλα 75 που παρέμειναν ανέκδοτα εώς το 1968 και τα οποία βρέθηκαν στο αρχείο του ή σε χέρια φίλων του, καθώς και 27 αποκηρυγμένα ποιήματα του. Επίσης, έγραψε κάποια πεζά, δοκίμια και μελέτες. Ο ποιητής επεξεργάζονταν επίμονα κάθε στίχο, ακόμα και για ολόκληρα χρόνια, προτού τον δώσει στην δημοσιότητα. Σε αρκετές από τις εκδόσεις του υπάρχουν διορθώσεις από το χέρι του, καθώς συχνά όταν επεξεργαζόταν τα ποιήματά του τα τύπωνε διορθωμένα.
Ο Καβάφης έχει μελετηθεί πολύ παγκοσμίως. Τα ποιήματά του εκδόθηκαν και εκδίδονται σε συλλογές. Πρόκειται για τον πιο πολυμεταφρασμένο Νεοέλληνα λογοτέχνη. Στην οδό Λέψιους στην Αλεξάνδρεια, το διαμέρισμα του Καβάφη έχει μετατραπεί σε μουσείο με εκδόσεις, χειρόγραφα, μεταφράσεις, δημοσιεύματα και έργα τέχνης εμπνευσμένα από το έργο του.
Όποιος επιθυμεί μπορεί να διαβάσει ποιήματα του: εδώ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 75 ετών από το θάνατό και 145 ετών από τη γέννηση του Κ.Π.Καβάφη, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη-Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, τιμά τον Κ.Π.Καβάφη με μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκινούν το σημαδιακό, για τη ζωή του, μήνα Απρίλη και θα διαρκέσουν έως τις 30 Ιουνίου.
«Μνήμη Κ. Π. Καβάφη, εβδομήντα πέντε χρόνια από το θάνατο του», στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη (Σουηδίας 61, Κολωνάκι, τηλ: 210-7210536)
Διάρκεια Έκθεσης: έως την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 9:00 έως 17:00 Πέμπτη: 9:00 έως 20:00, Σάββατο: 9:00 έως 14:00
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.gennadius.gr/

202 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 202 από 202
Roadartist είπε...

@christina : Αναφέρεσαι στο παραπάνω post για τη φύση..Αλήθεια έτσι είναι.. δυστυχώς οντως εμεις οι ανθρωποι δεν νοούμε να καταλάβουμε το μέγεθος του μεγαλείου της φύσης...

serenata είπε...

Τι να πει κανείς για τον Καβάφη δίχως να ξεχάσει κάτι σημαντικό...
Πάντα μου έκανε εντύπωση πως πέθανε την ημέρα των γενεθλίων του.

Χρόνια πολλά με υγεία!!

Φιλάκια πολλά:)

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 202 από 202   Νεότερο› Νεότερο»
Related Posts with Thumbnails