19 Ιανουαρίου 2011

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ΚΑΤΑ του ΧΥΤΑ Κερατέας...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ
Αθήνα, 17/01/2011
Αρ.Πρωτοκόλλου: 28

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τον ΧΥΤΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην επαπειλούμενη κατασκευή του ΧΥΤΑ Κερατέας σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου.

Ο λόφος του Οβριοκάστρου βρίσκεται εντός των ορίων της κηρύξεως της Λαυρεωτικής ως «αρχαιολογικού χώρου, Ιστορικού Τόπου και Τοπίου ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους» (ΦΕΚ 852Β/3-9-1980). Στην κορυφή του λόφου εκτείνεται οχυρό, η λειτουργία του οποίου έχει, κατά μια άποψη, συνδεθεί με την ιστορία των μεταλλείων του Λαυρίου. Για την αποτελεσματικότερη προστασία των αρχαιοτήτων του Οβριοκάστρου έχει θεσμοθετηθεί ζώνη Α’ αδόμητη απολύτου προστασίας (ΦΕΚ 1070/29-12-1995).

Ο υπό κατασκευή ΧΥΤΑ χωροθετήθηκε και προγραμματίζεται να λειτουργήσει μόλις 300 μέτρα από τα όρια της θεσμοθετημένης αδόμητης ζώνης (ΦΕΚ 1070/29-12-1995) και σε άμεση οπτική με τον αρχαιολογικό χώρο, αντιβαίνοντας τις διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου (Ν3028/02). Η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Κερατέας δεν θα επιφέρει μόνο πλήγμα στη μνημειακή κληρονομιά του τόπου μας αλλά και γενικότερα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, η προστασία του οποίου αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του Κράτους (άρθρο 24 του Συντάγματος).

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί τους αρμόδιους φορείς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και, έστω την ύστατη στιγμή, να αποτρέψουν την κατασκευή του ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη θέση, ώστε να αποφευχθεί η αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ιστορικού και αρχαιολογικού τοπίου της Λαυρεωτικής.



- - - 
Σήμερα 37η μέρα αγώνα αντίστασης κατά της εγκατάστασης XYTA στο αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου Κερατέας...


Μεθοδικές κινήσεις να πραγματοποιηθεί ένα έργο, δίχως οργάνωση και σχεδιασμό, με μοναδικό κίνητρο το πρόσκαιρο κέρδος.

Συνεχή ενημέρωση από το:

.. 

Παρακάτω μπορείτε να κατεβάσετε βιβλίο για 
τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου Κερατέας.. 


Ακούει κανείς εκεί στο Υπουργείο Πολιτισμού;;;;;;  

6 σχόλια:

Panos Konstantinidis είπε...

Πονάς ό,τι είναι δικό σου. Και δυστυχώς με αυτά που κάνει η νεοελληνική πολιτεία δείχνει ότι η σχέση της με τον (αρχαίο) Ελληνικό πολιτισμό είναι ξένη.

Ανώνυμος είπε...

ΝΤΡΟΠΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!!!!!!

H.Constantinos είπε...

Το πρόβλημα είναι ότι κάπου πρέπει να γίνει και ο ΧΥΤΑ... Δεν γίνεται να μην γίνει κάπου...

Το πρόβλημα είναι επίσης ότι δεν υπάρχει τετραγωνικό εκατοστό ελληνικού εδάφους που να μην έχει κάτι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από κάτω ή παραδίπλα.
Τί να κάνουμε, ο τόπος αυτός κατοικείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, και μάλιστα με τον ΠΡΩΤΟ πολιτισμό.
Να μετακομίσουμε, να αφήσουμε τα αρχαία στην ησυχία τους;

Με αυτή την λογική, κακώς υπάρχει η σύγχρονη Αθήνα. Και η σύγχρονη Θήβα, κλπ, κλπ...

Με την ίδια λογική, κακώς υπάρχει και η σύγχρονη Ρώμη (μικρότερης αρχαιολογικής σημασίας αυτή)

Εδώ και εκατοντάδες χρόνια οι αγρότες όλης της Ελλάδας έβρισκαν οργώνοντας τα χωράφια τους νομίσματα και διάφορα άλλα πολύ μεγαλύτερης σημασίας.
Ευτυχώς γι'αυτούς (και δυστυχώς γιά την πολιτιστική κληρονομιά) δεν υπήρχε τότε αρχαιολογική υπηρεσία, γιατί θα πέθαιναν της πείνας.

Θα το έλεγα αλλιώς: Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ΥΠΕΡ της αξίας των οικοπέδων των οικοπεδούχων Κερατέας.

Εκεί είναι το θέμα γιά τον Δήμο της περιοχής και τους ψηφοφόρους τους, ας αφήσουν τα προσχήματα.

Roadartist είπε...

Έχω αναφερθεί ξανά σε αυτό το ζήτημα. Οπότε αν πραγματικά σε ενδιαφέρει ανέτρεξε στις προηγ. σχετικές αναρτήσεις να ενημερωθείς ολοκληρώμενα.

Για αρχή διάβασε προσεκτικά τα κριτήρια που "θάφτηκαν". : http://www.youtube.com/watch?v=CUavUKeBfzo

και θα καταλάβεις το κίνδυνο που υπάρχει, κάθε ένα κριτήριο με προσοχή.

Γέλασα στη φράση "Το πρόβλημα είναι ότι κάπου πρέπει να γίνει και ο ΧΥΤΑ."

Τα ΧΥΤΑ είναι πλέον ξεπερασμένη μέθοδος.. Μόνο στο Ελλαδιστάν αγωνίζεται μια **&*&κυβέρνηση για να φτιάξει άλλη μια χωματερή,
για την οποία από το 2012 θα πληρώνουμε πρόστιμα! Τα χρήματα της Ε.Ε. για Εργοστάσιο τα έφαγαν!

Είναι τόσο διεφθαρμένη και εξοφρενική η υπόθεση που απορώ πως αντέχουν όλο αυτό τον εμπαιγμό εκεί οι κάτοικοι!

Και ΟΧΙ ΔΕΝ είναι όλη η Ελλάδα ανακηρυγμένος Α' Αρχαιολογικός Τόπος βάση νόμου, μάλιστα με ΦΕΚ..

Το καταλαβαίνω για κατοίκους της Αθήνας, μιας πόλης που μάλιστα οι περισσότεροι από εμας την μισούν, μας φαίνεται αδιανόητο, κάποιοι να αγωνίζονται για το χώμα που πατάνε, για την ιστορία του μικρού χωριού τους, για το τόπο τους..

Το πρόβλημα ξέρεις ποιο είναι; Ότι έχουμε κάνει ολόκληρη την Ελλάδα μια απέραντη χωματερή και δεν έχουμε βγει στους δρόμους..
Να απαιτήσουμε ανακύκλωση και προηγούμενους μεθόδους με βάση τους νόμους, όπως σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη..

Ανακαλύπτουμε τον τροχό ακόμη.. Θα έπρεπε όλοι να είμασταν δίπλα και όχι απέναντι γιατί μας αφορά όλους αυτό το θέμα, και εύχομαι να μην πραγματοποιηθεί γιατί θα είναι ακόμη μια συντελεσμένη καταστροφή,
τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια για όλους μας.

Λάθος. Όποιος είναι υπέρ, λέει ΝΑΙ στο αδηφάγο ελληνικό δημόσιο, στις μίζες και στα συμφωνημένα εκατομμύρια του εργολάβου.

Panos Konstantinidis είπε...

> Το πρόβλημα είναι ότι κάπου πρέπει να γίνει και ο ΧΥΤΑ... Δεν γίνεται να μην γίνει κάπου..

Κατ' αρχάς θα πρότεινα λίγη ενημέρωση πρωτού πούμε κάτι. Η άγνοια δεν είναι κακό, κακό είναι το να να μη θέλεις να μάθεις.

Δε γνωρίζεις ότι οι χωματερές (είτε είναι υγειονομικές είτε όχι) είναι πλέον (ή πρόκειται να γίνουνε εντός ολίγων ετών) παράνομες (όπως είπε και η roadartist). Η ΕΕ πρόκειται να επιβάλλει κυρώσεις (κάποιοι μιλάνε για 580.000 ευρώ την ημέρα, οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις μιλάνε για 15.000.000 την ημέρα). Άλλες λύσεις υπάρχουνε πολλές, κομποστοποίηση, ανακύκλιση, εξαέρωση/αεριοποίηση, βιολογική ξήρανση κλπ. Αντί αυτών όμως το ανίκανο και άχρηστο νεοελληνικό κράτος προτείνει την παράνομη χωματερή.

Η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες της ΕΕ που έχει ακόμα χωματερές.

Roadartist είπε...

@ Panos Konstantinidis : Τραγελαφική κατάσταση... όπως τα περιγράφεις ακριβώς έτσι είναι!



Προς κάθε ενδιαφερόμενο, προτείνω να διαβάσει προσεκτικά την κίνηση του Δήμου Ελευσίνας.. ΑΥΤΟΣ είναι ο δρόμος! Διαβάστε όμως μέχρι τέλος..

http://www.elefsina.gr/news/singlenews/11-01-17/%CE%B7_%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%89%CE%BD_%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%89%CE%BD_%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CF%84%CF%89%CE%BD_%CF%83%CF%84%CE%BF_%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF_%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CF%83_%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1_%CF%84%CE%BF_2010.aspx?sflang=el

Related Posts with Thumbnails