10 Ιανουαρίου 2011

..στο σφυρί το σπίτι του Κωστή Παλαμά..


Ετοιμόρροποι τοίχοι με σοβάδες που κρέμονται είναι η εικόνα του κτιρίου στο οποίο άφησε την τελευταία του πνοή ο μεγάλος ποιητής το 1943. 

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να διασωθεί, το ιστορικό οίκημα βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 12 Ιανουαρίου...

«Το σπίτι, ας του νοθέψανε το σχήμα και το χρώμα, 
και ανόθευτο και αχάλαστο, και με προσμένει ακόμα».

Επίκαιροι αποδεικνύονται οι στίχοι του Κωστή Παλαμά, καθώς το τελευταίο σπίτι στο οποίο έζησε ο μεγάλος μας ποιητής βγαίνει... στο σφυρί στις 12 Ιανουαρίου.


Το μόνο που μαρτυρεί ποιον φιλοξένησε κάποτε αυτό το άψυχο σήμερα κτίριο είναι μια πλάκα στην πρόσοψη: «Στο σπίτι αυτό πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς στις 27 Φεβρουαρίου 1943».

Σε μια εποχή που η Αθήνα είχε μονοκατοικίες και νεοκλασικά και οι αυλές μύριζαν γιασεμί και λεμονανθούς, ο Μεσολογγίτης ποιητής μετακόμισε από το σπίτι της οδού Ασκληπιού, στο οποίο έζησε περισσότερα από τριάντα χρόνια, σε αυτό στην Πλάκα. Η προσαρμογή του δεν ήταν εύκολη, αφού αιτία για τη μετακόμιση ήταν η έξωση που του έγινε από την προηγούμενη οικία του.

Ο ήρεμος λόγιος, που «βασάνιζε» την πένα του στο χαρτί νυχθημερόν, με μια κουβέρτα να τον σκεπάζει ως τη μέση, κοιτάζοντας από το παράθυρο την Ακρόπολη, δεν συνήθισε εύκολα τη γειτονιά στην οποία έζησε ως τον θάνατό του, το 1943, την περίοδο της Κατοχής.

Είχε δημιουργηθεί ιστολόγιο (http://oikos-palama.blogspot.com) πριν από έναν περίπου χρόνο από θαυμαστές του ποιητή με στόχο τη διάσωση του κτιρίου. Ο συγκεκριμένος ιστότοπος είναι πλέον ανενεργός. Πρωτοβουλίες για να μην απαξιωθεί η ιστορική διάσταση του παλαιού οικήματος υπήρξαν και στο παρελθόν. Το 1999, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού το κτίριο είχε κηρυχθεί διατηρητέο.

Το ακίνητο βρίσκεται σε μια περιοχή-φιλέτο στην Πλάκα και σύμφωνα με τους γνωρίζοντες το οικόπεδο υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά.  Το ερειπωμένο κτίριο της οδού Περιάνδρου 5 είχε εσωτερικές αυλές και σκάλες που οδηγούσαν στο κάθε διαμέρισμα, ακριβώς σαν τα σπίτια στις ρετρό ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες.

Στο σπίτι ο ποιητής έμενε με τη γυναίκα του Μαρία και την κόρη του Ναυσικά. Εκεί άφησε και την τελευταία του πνοή, μέσα στο μαύρο σκηνικό της γερμανικής κατοχής.

Αντίθετα, το σπίτι στην οδό Ασκληπιού, όπου ο Κωστής Παλαμάς έζησε, δημιούργησε και εμπνεύστηκε, αξιοποιήθηκε και εκεί στεγάζεται από χρόνια το «Ιδρυμα Κωστή Παλαμά», το οποίο ασχολείται με τις πνευματικές του παρακαταθήκες.

Κ. ΠΑΛΑΜΑΣ
Ταξίδι στη δημιουργία

Ο Κωστής Παλαμάς γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Ιανουαρίου του 1859, από Μεσολογγίτες γονείς, τους οποίους έχασε σε πολύ μικρή ηλικία. Εκτός από τις ποιητικές συλλογές, συνέγραψε θεατρικά έργα, κριτικά και ιστορικά δοκίμια, βιβλιοκριτικές και μελέτες.

ΤΟ ΟΙΚΗΜΑ
Πλειστηριασμός λόγω χρεών, ερωτήσεις στη Βουλή

Η τωρινή ιδιοκτήτρια του ακινήτου στην Πλάκα φαίνεται να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, γι' αυτό και το σπίτι κατέληξε να βγει σε πλειστηριασμό λόγω χρεών.

Η τιμή εκκίνησης για τη δημοπρασία, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, έχει οριστεί στο ποσό του 1.066.000 ευρώ.

Το θέμα έφτασε και στη Βουλή, καθώς δύο βουλευτές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας κατέθεσαν ερώτηση προς το υπουργείο Πολιτισμού για το θέμα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήσεις προς το υπουργείο Πολιτισμού έχουν γίνει και από το Ιδρυμα Κωστή Παλαμά.

ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ:
Είναι κρίμα να γκρεμιστεί αυτό το σπίτι

Συλλέκτης αντικειμένων και εντύπων για τον Κωνσταντίνο Καβάφη και τον Κωστή Παλαμά είναι εδώ και χρόνια ο ποιητής και στιχουργός Μάνος Ελευθερίου, ο οποίος προσπαθεί να «αιχμαλωτίσει» τις μνήμες. Προσωπικά αντικείμενα των δύο ποιητών, έντυπα, πρώτες εκδόσεις των έργων τους είναι κομμάτια από τον «θησαυρό» που μαζεύει ευλαβικά ο Μάνος Ελευθερίου και πλέον έχει δωρίσει στο Ιστορικό Αρχείο της Ερμούπολης στη Σύρο.

Ο κ. Ελευθερίου, όταν πληροφορήθηκε το ζήτημα με την επικείμενη δημοπράτηση του σπιτιού του Κωστή Παλαμά, δήλωσε στο «Εθνος»: «Είναι κρίμα να γκρεμιστεί αυτό το σπίτι. Ο Παλαμάς θεωρείται από τους μεγάλους δασκάλους της λογοτεχνίας και χωρίς αμφιβολία ήταν και ο σημαντικότερος Ελληνας κριτικός λογοτεχνίας. Αν σήμερα έχουμε ελληνική γλώσσα, αυτό οφείλεται εν πολλοίς στον Κωστή Παλαμά και στη σπουδαία γενεά του 1880».

46 σχόλια:

Roadartist είπε...

Και μεταφορικά να το δεις.. Ένα σπίτι τόσης αξίας, όχι μόνο υλικής μα και συμβολικής, ιστορικής, πολιτιστικής.., αποτιμάται και αντί να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς, παραδίνεται προς αγορά.. για τον κάθε ενδιαφερόμενο..
Άπό μια οπτική γωνία είναι ένας παραλληλισμός προς την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
Καλή Εβδομάδα σε όλους!

Ευρύνοος είπε...

Εδώ επωλήθηκαν τα όανειρα, το μέλλον και η ανθρωπιά μας..

το κτίριο θα γλύτωνε καλή μου Roadartist?

τίποτα δέν θα γλυτώσει απο τούτη την πτώση..

έτσι το θέλησαν, έτσι θα γίνει..

λυπάμαι, μα την αλήθεια λέγω..

καλημέρα και καλή εβδομάδα..

eutixis είπε...

KAI οποτε περναω απο εδω σκεφτομαι χαθηκε ενας υπευθυνος να σε δει και να καταλαβει τη διαφορα αναμεσα σε εναν manager (οπως ο Γερουλάνος, και πανασχετο απο πολιτιστικά) και σε σένα;;;

Πίκρα για μια ελλάδα που πεθαινει και παραλληλα για ανθρωπους σαν εσενα που "φλεγονται"
και "καιγονται".

Ανώνυμος είπε...

EINAI KAI SE POLI KALI PERIOXI...

STIN PLAKA.. TI OMORFA THA ITAN NA MPOROUSA NA TO AGORASW EGW ROAD, KAI NA SYNETAIRIZOMASTAN GIA NA TO ANADEIXOUME POLITISTIKA.. KAI META XIPNISA..

TI DIAFORA I PROHGOUMENI APO AUTO TO POST..


PS DE TO IXERA GIA TO SPITI TOU MEGALOU POIHTH MAS..

SE FILW,
ARCO..

ΕΛΕΝΑ είπε...

Κρίμα... στ' αλήθεια κρίμα!
Αλλά πιο κρίμα που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι αυτό που πάνε να πουλήσουν δεν είναι απλά ένα σπίτι,αλλά μια ιδέα, μια αξία.
Καλή σου βδομάδα!

dimitris είπε...

Kαλημερα σου, οπως εγινε στο σπιτι του Καναρη, στην οδο Κυψελης, μια ενσωματωμενη μαρμαρινη πλακα, σε μια αντιπαροχη, μικραινει η ζωη μας...

Ανώνυμος είπε...

τι να πω για τούτη την "ντροπή" γι' αυτή τη λαιμαργία του ανθρώπου που όλα σε χρήμα τα μεταφράζει και ποδοπατάει κάθε ιερό και όσιο..
ένα ποίημα του μεγάλου Κωστή Παλαμά θα παραθέσω έτσι μήπως και ξυπνήσει αυτή η μνήμη και συγκινηθεί έστω και την ύστατη στιγμή!!!


Τὰ σκολειὰ χτίστε

… Λιτὰ χτίστε τα, ἁπλόχωρα,
μεγάλα, γερὰ θεμελιωμένα,
ἀπὸ τῆς χώρας, ἀκάθαρτης,
πολύβοης, ἀρρωστιάρας, μακριά.
Μακριὰ τ᾿ ἀνήλιαγα σοκάκια,
τὰ σκολειὰ χτίστε.

Καὶ τὰ πορτοπαράθυρα τῶν τοίχων
περίσσια ἀνοῖχτε, νά ᾿ρχεται ὁ κὺρ Ἥλιος,
διαφεντευτής, νὰ χύνεται,
νὰ φεύγει, ὀνειρεμένο πίσω του
ἀργοσέρνοντας τὸ φεγγάρι.

Γιομίζοντάς τα νὰ τὰ ζωντανεύουν
μαϊστράλια καὶ βοριάδες καὶ μελτέμια
μὲ τοὺς κελαηδισμοὺς καὶ μὲ τοὺς μόσκους,
κι ὁ δάσκαλος, ποιητὴς
καὶ τὰ βιβλία νὰ εἶναι σὰν τὰ κρίνα…

Panos Konstantinidis είπε...

Στο εξωτερικό θα το είχανε κάνει μυοσείο ή εκπαιδευτικό ίδρυμα εδώ και δεκαετίες. Στην Ελλάδα θα είναι τύχη αν δε γκρεμιστεί.

Πέτρος είπε...

Ας αφήσουμε ένα ποίημα εδώ.. σε μνήμη του μεγάλου ποιητή..

Ὁ Ὀλυμπιακὸς Ὕμνος
Ἀρχαῖο Πνεῦμ᾿ ἀθάνατο, ἁγνὲ πατέρα
τοῦ ὡραίου, τοῦ μεγάλου καὶ τ᾿ ἀληθινοῦ,
κατέβα, φανερώσου κι ἄστραψε ἐδῶ πέρα
στὴ δόξα τῆς δικῆς σου γῆς καὶ τ᾿ οὐρανοῦ.
Στὸ δρόμο καὶ στὸ πάλεμα καὶ στὸ λιθάρι,
στῶν εὐγενῶν Ἀγώνων λάμψε τὴν ὁρμὴ
καὶ μὲ τ᾿ ἀμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
καὶ σιδερένιο πλάσε κι ἄξιο τὸ κορμί.
Κάμποι, βουνὰ καὶ πέλαγα φέγγουν μαζί σου
σὰν ἕνας λευκοπόρφυρος μέγας ναός.
Καὶ τρέχει στὸ ναὸ ἐδῶ προσκυνητής σου,
Ἀρχαῖο Πνεῦμ᾿ ἀθάνατο κάθε λαός.

(Ἀσάλευτη Ζωή, 1896)

* Ὁ ὕμνος παραγγέλθηκε στὸν ποιητὴ τὸν Μάϊο τοῦ 1895 ἀπὸ τὴν Ἐπιτροπὴ Ὀλυμπιακῶν Ἀγώνων, ὕστερα ἀπὸ ἐπιμονὴ τῶν Δημ. Βικέλα καὶ Τιμ. Φιλήμονος. Ἡ παραγγελία θεωρήθηκε σὰν μία νίκη τῆς Δημοτικῆς. Μελοποιήθηκε ἀπὸ τὸν Κερκυραῖο μουσουργὸ Σπύρο Σαμάρα καὶ ἀπετέλεσε τὸν ὕμνο τῶν Ὀλυμπιακῶν Ἀγώνων, ποὺ ὠργανώθηκαν στὸ Στάδιο τὸ 1896. Ἀπὸ τὸ 1952 εἶναι ὁ ἐπίσημος ὕμνος τῶν Ἀγώνων καὶ ἀκούγεται ἀπὸ τότε σὲ ὅλες τὶς τελετὲς ἔναρξης στὰ Ἑλληνικά.

karkinos7 είπε...

H σύγχρονη Ελλάδα μας είναι αυτή!!!
Να τη Χαιρόμαστε.Τίποτα άλλο!
Καλημέρες!
Καλή Βδομάδα!!!
Φιλιά Πολλά!!!

ELvA είπε...

Oλα στο ..σφυρι βγηκαν πια φιλη μου! Ετσι δηθεν λογω οικονομικης κρισης ξεπουλαμε σιγα σιγα τον ιδιο μας τον εαυτο, ενω γνωστοι πολιτικοι τρωνε, πινουν και μενουν σε σουιτες και τον λογαρισμο τον πληρωνουν οι ..Ελληνες φορολογουμενοι!

55fm είπε...

...και μη χειρότερα!
Και του Τάσου Λειβαδίτη το σπίτι,υπάρχει στα αζήτητα!

Εράνισμας είπε...

Ο πολιτισμός μας σε εξάχνωση.

Μαριάνθη είπε...

Εδώ στο σφυρί βγαίνει όλη η Ελλάδα ολάκερη και δε θα βγει το σπίτι ενός πνευματικού ανθρώπου!!!
Με τέτοια θα ασχολούμαστε τώρα...κανενα κονδύλι να μασήσουμε έχει;αυτό είναι το βασικο!!!
Δυστυχώς!!!
Καλή εβδομάδα να΄χεις.

Pastaflora είπε...

Θλιβερό, όπως πολλά άλλα. Νομίζεις όμως ότι είναι πολλοί οι νεοέλληνες που γνωρίζουν τον Παλαμά;;;

ΠΟΔΗΛΑΤΡΗΣ είπε...

Όπως και να το δεις είναι θλιβερο.. και μου γεννάει ντροπή! δεν εχω λόγια..
Καλη χρονια να εχεις!

Mariela είπε...

Ομολογώ πως με πήγες λίγο πίσω στα παιδικ΄μου χρόνια...

πολύ όμοργο το οδοιπορικό στην νυχτερινή Πλάκα!!

zoyzoy είπε...

Πραγματικά και'γω αυτό σκέφτομαι που να βρει την ευαισθησία η κυβέρνηση το Υπουργείο Πολιτισμού να αξιοποιήσει αυτό το κτήριο στην μνήμη του μεγάλου μας ποιητή.

Ο Μάνος Ελευθερίου είναι σπουδαίος συμπολίτης μας που έχει προσφέρει μεγάλο έργο στα πολιτιστικά της Πόλης μας.

Καλή εβδομάδα καλή μου
με φιλιά θαλασσινά!

Hfaistiwnas είπε...

Κρίμα είναι αλήθεια, έχει δίκιο ο Ελευθερίου..
Πως γίνεται να μην δίνουν σημασία σε αυτό???

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Για 1.066.000 ευρώ ;;; και έχουν χαθεί τόσα και τόσα σε μίζες ;;;

τραγική ειρωνεία... 13-01
(1859 )είναιη ημερομηνία που γενηθηκε ο σπουδαίος Κωστής Παλαμάς!

Λυπάμαι ...

Αγγελικη Ν είπε...

Ελεύθερη πτώση... Κρίμα!

BLUEPRINTS είπε...

είναι το γνωστό: ξεπουλώντας κάθε κομμάτι ιστορίας και μνήμης, χάνεται η συνοχή ενός έθνους, λες να είναι τυχαία κίνηση; δε νομίζω

Ελένη Μπέη είπε...

Αυτό που θα έπρεπε να βγει σε πλειστηριασμό είναι το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού. Σαν κακόγουστο αστείο ηχεί εδώ και χρόοοοοονια ο τίτλος του.

Κρίμα και πάλι κρίμα. Μα τέτοια μετάλλαξη πάθαμε οι Έλληνες; Που δεν σεβόμαστε και δεν εκτιμάμε πια τίποτα;

Roadartist είπε...

@ Ευρύνοος : Έχεις δίκιο φίλε Ευρύνοε, τα πάντα ξεπούλησανε. Τα πάντα. Όνειρα μέλλον ανθρωπιά πολιτισμό.

Roadartist είπε...

@ art : .......καληνύχτα!

Roadartist είπε...

@ arcobaleno :...arco μου, τι να λέμε; Σε φιλώ.

Roadartist είπε...

@ ΕΛΕΝΑ : Ιδέα και αξία! Ακριβώς Ελένη.

Roadartist είπε...

@ dimitris : σε αντιπαροχή η ίδια η ζωή μας και οι αξίες μας.. Μέχρι να θαφτούν τελικά τα πάντα!

Roadartist είπε...

@ Silena : τα πάντα στην σημερινή εποχή φαντάζουν αδύναμα μπροστά στα λεφτά. Ντροπή σε όσους μας έφτασαν εδώ! Απαξιώνουν αξίες και ανθρώπους.

Roadartist είπε...

@ Panos Konstantinidis : Θα γκρεμιστεί, και δε θα ακουστεί καθόλου πουθενά. Τα φάγανε απλά όλα.

Roadartist είπε...

@ Πέτρος : Να είσαι καλά.



@ karkinos7 : ακριβώς, η σύγχρονη Ελλάδα αυτή είναι!!!



@ Elva : Βέβαια και έχουμε κάτι τύποι σαν τον Πάγκαλο, μετά να μιλάνε : http://www.inews.gr/62/Ti-efage-o-pagkalos-tin-protochronia.htm

Unknown είπε...

Καλησπέρα

Καλή βδομάδα
Καλό βράδυ

Δεν θα ήθελα να γράψω τίποτα
Γιατί τα λόγια δεν είναι τίποτα
μπροστά στον Ποιητή....

Καπετάνιος

Roadartist είπε...

@ 50fm : Μα τι να λέμε πια;;;;.. Κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτή τη χώρα και τον πολιτισμό της..



@ Εράνισμας : Ακριβώς. Χάνεται και κάποιοι συνηγορούν για αυτό!




@ Μαριάνθη : Έλα ντε. Όλη η Ελλάδα βγαίνει στο σφυρί.. Ντροπή.. Πλέον κατήφορος..




@ pastaflora : Όχι δεν τον γνωρίζουν. Και κάποιοι ευθύνονται για αυτό.. Σήμερα διάβασα πως η Ιστορία βγαίνει από υποχρεωτικό μάθημα στο Νέο Λύκειο.



@ ΠΟΔΗΛΑΤΡΗΣ : και εμένα μου γεννάει ντροπή. Μας έλειψες. Καλή χρονιά.



@ Mariela : Αυτό μάλλον ήταν σχόλιο για την προηγούμενη ανάρτηση. Σε ευχαριστώ Μαριέλα.



@ zoyzoy : Χάθηκε η ευαισθησία. Πλέον είναι είδος σπάνιο προς εξαφάνιση. Και ειδικά η τσίπα, η φιλοπατρία. Η αγάπη για τον πολιτισμό (Εδώ γελάμε).. Καλή σου εβδομάδα!




@ Hfaistiwnas : ...σε τι δίνουν πλέον σημασία;;;...



@ Afroditi : ..είναι για γέλια.. και ξέρεις το πιο τραγελαφικό είναι πως ούτε καν ακούστηκε ως συμβάν.. Στα ψιλά των εφημερίδων..

Η ημερομηνία είναι όντως μια αρκετά τραγική ειρωνία..


@ Αγγελικη Ν : Κατακόρυφα!



@ BLUEPRINTS : Καθόλου τυχαία, όλα είναι προσχεδιασμένα. Αυτό πιστεύω.



@ Νερένια : ΕΥΣΤΟΧΟ το σχόλιο: Συνυπογράφω Νερένια!

Roadartist είπε...

@ Sailor: έχεις δίκιο Καπετάνιε μου, ευχαριστώ, καλό βράδυ να έχεις.

Hfaistiwnas είπε...

Σε τίποτα πια.. είναι σαν να τα έχουν παρατήσει..

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Δυστυχώς Ηφαιστίωνα, όλα σταδιακά καταστρέφονται. Και αυτό δεν έχει καμία υπερβολή.

Dream on the wave είπε...

Krima, poly krima
den mporo na skefto tipota allo na po.

nameliart είπε...

Στο σφυρί λοιπόν και το σπίτι του Κωστή Παλαμά...
Σαν λαός είμαστε οι ιδανικοί αυτόχερες!
Σαν σύγχρονος «πολιτισμένος» κόσμος, αποπνέουμε σήψη...
Ακόμη μιά φορά, εξαιρετική η ανάρτησή σου!

Μικρές ανάσες είπε...

To διάβασα και εγώ πριν απο λίγες μέρες....απίστετυη κατάντια....

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΕΣΟ ΒΕΒΑΙΗ... ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ Ο PAUL GEROULANOS ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΣΤΟ ΑΨΕ... Σ Β Η Σ Ε.

Roadartist είπε...

@ Dream on the wave : Μόνο κρίμα πλέον λέμε..!



@ nameliart : Ιδανικοί αυτόχειρες.. το έχουμε στο πετσί μας..!



@ Μικρές ανάσες : κατάντια.

Roadartist είπε...

@ παντοτινος ταξιδευτης : Τι να πω.....; Ντροπή.

Ανώνυμος είπε...

Βρε αρτιστάκι αυτή η φωτο είναι η πατρίδα μας. Ενδοξο δυναμικό, θλιβερό ηγετομάνι. Οπως ειπε η πασταφλορα ούτε οι ακαδημαικοι δεν θα τον ξερουν σε λίγα χρονια

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Εδώ έβγαλαν στο σφυρί την Ελλάδα, το σπίτι του Παλαμά θα σκέφτονταν?
Τις καλημέρες μου.

υγ εξαιρετική η συνέντευξη στο επόμενο ποστ!

Roadartist είπε...

@ Freedula : έτσι ακριβώς.. η φωτογραφία είναι η Ελλάδα..και το χειρότερο τελικά.. και εμείς μαζί της.. Μα θα φτάσουμε στο σημείο να μην αντιδρούμε σε τίποτα.. έτσι.. όπως μας πάνε..

Roadartist είπε...

@ ΠΑΥΛΟΣ : Δυστυχώς έτσι είναι. Όλα στο σφυρί.. και οι ζωές μας ακολουθούν..
Αν είδες την συνέντευξη και πήρες κάτι, χαίρομαι για αυτό!

Related Posts with Thumbnails