21 Σεπτεμβρίου 2011

Αρχαίο Θέατρο Θορικού

Αρχαίο Θορικό - Dodwell 1801-1806

Το Αρχαίο Θέατρο του Θορικού, ένα από τα αρχαιότερα της Ελλάδας, με τεράστια αρχαιολογική αξία, βρίσκεται λίγο πριν την είσοδο της πόλης του Λαυρίου.


Ο Άγγλος περιηγητής Christopher Wordsworth (Κρίστοφερ Γουόρντσγουορθ, 1807-1885) περιγράφει : «Η απόσταση από την Ανάφλυστο, στα δυτικά της χερσονήσου, μέχρι τον Θορικό, στην ανατολική ακτή του ακρωτηρίου, ήταν εξήντα στάδια. Και πράγματι, το άκρο του Σουνίου απέχει σχεδόν την ίδια απόσταση, εξήντα στάδια, από τα δυο αυτά σημεία. Έτσι οι τρεις αυτές κώμες βρίσκονταν στις τρεις γωνίες ενός ισόπλευρου τριγώνου. Διασχίζουμε τώρα τη χώρα και φτάνουμε ως την ανατολική ακτή. Κατευθυνόμαστε προς τον Θορικό, το σημερινό Θερικό. Οι λόφοι είναι κατάσπαρτοι με χαμηλούς κέδρους. Το έδαφος όπου βαδίζουμε είναι στρωμένο με πολυκαιρισμένους σωρούς σκουριάς από το αργυρό μετάλλευμα με το οποίο ήταν κάποτε εμπλουτισμένο το χώμα


Έχω διαβάσει αρκετά στοιχεία για αυτό τον τόπο... Περπατώ το παραπάνω πλακόστρωτο μονοπάτι, ανηφορίζω προς το αρχαίο Θέατρο... Αυτός ο σημαντικότατος αρχαιολογικός χώρος είναι χωρίς περίφραξη, όποιος θέλει τον επισκέπτεται μόνος του, χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως υπεύθυνος για την φύλαξη του...

Ο Θορικός ήταν ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς της Αττικής και ένα από τα αρχαιότερα ναυτικά φρούρια της. Φέρεται να κατοικείται από την τέταρτη χιλιετία π.Χ. Κατά τους κλασικούς χρόνους αποτελούσε την πρωτεύουσα του δήμου Θορικίων που βρισκόταν στο σημερινό λόφο Βελατούρι προς την βόρεια και νότια σχηματιζόμενες μικρές πεδιάδες. Ο δε λιμένας του Θορικού, στον ομώνυμο σήμερα όρμο, εμφάνιζε μεγάλη κίνηση διαμετακομιστικού εμπορίου, ιδίως ξυλείας και μετάλλων.
Το σημαντικότερο αξιοθέατο του αρχαιολογικού χώρου του Θορικού, είναι το αρχαίο θέατρο, το οποίο πιστεύεται πως είναι το αρχαιότερο σωζόμενο στην Ελλάδα. Χρονολογείται μεταξύ του 525 και 480 π.Χ. και αποτελείται από ορθογώνια ορχήστρα και 21 σειρές καθισμάτων. 
Η ιδιαιτερότητα του βρίσκεται στο ιδιόμορφο ελλειψοειδές σχήμα του σε αντίθεση με την ημικυκλική κατασκευή των νεότερων σε χρονολογία θεάτρων. Ήταν το επίκεντρο του αρχαίου Δήμου του Θορικού, που ανήκε στην πόλη-κράτος των Αθηνών και χρησιμοποιείτο όχι μόνο για παραστάσεις, αλλά και για συνεδριάσεις των πολιτών του Δήμου.
Αξιοσημείωτη είναι η μορφή της ορθογωνικής ορχήστρας, που καμπυλώνεται μόνο στις πλάγιες απολήξεις της και φέρνει στον νού τις πρωιμότερες γνωστές ορχήστρες, οι οποίες φαίνεται ότι ήταν μάλλον ορθογώνικες παρά κυκλικές.
 
Το θέατρο διευρύνθηκε εκ νέου στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. Ένα νέο αναλημματικό τείχος χτίστηκε στο πίσω μέρος του κοίλου, προσβάσιμο εκ των όπισθεν μέσω δύο κεκλιμένων διαδρόμων (ράμπες), και προστέθηκαν 12 επιπλέον σειρές θέσεων, αυξάνοντας έτσι την χωρητικότητα του θεάτρου σε περίπου 6.000 θεατές.

Στον χώρο του θεάτρου υπήρχε μικρός ναός του θεού Διονύσου, καθώς και δωμάτια για την διαμονή των ηθοποιών. Στην ανατολική πλευρά υπάρχει μία μεγάλη αίθουσα με κερκίδες διπλού επιπέδου λαξευμένες στο βράχο, που ήταν πιθανώς τόπος συγκέντρωσης και προετοιμασίας των θεμάτων που επρόκειτο να συζητηθούν στις συνελεύσεις του Δήμου.


Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι ακριβώς νότια της σκηνής του θεάτρου και σε παράλληλη εποχή με την λειτουργία του, υπήρχε νεκροταφείο που χρησιμοποιήθηκε από τον 6ο αι. π.Χ. έως τα μέσα του 4ου αι. π.Χ.

Βόρεια του θεάτρου υπάρχει ο λόφος Βελατούρι που στην κορυφή του φιλοξενεί θολωτούς τάφους της μυκηναϊκής περιόδου (1.600-1.100 π.χ.). Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί πέντε (ο ένας μεγαλύτερος από τον άλλον) με πλήθος από κτερίσματα στο εσωτερικό τους, ενώ όλη η γύρω περιοχή είναι γεμάτη από αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν τον έντονο εποικισμό ενός μεγάλου λατρευτικού κέντρου της ευρύτερης περιοχής στην εποχή εκείνη.
Τα ευρήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Δίπλα ακριβώς από το αρχαίο θέατρο, στέκει ίσως ένα από τα αρχαιότερα «πλυντήρια» μεταλλεύματος του 6ου αιώνα π.Χ. Τα «πλυντήρια» είναι ειδικές κατασκευές των αρχαίων μεταλλευτών, στις οποίες μεταφέρονταν τα μεταλλεύματα μετά την εξόρυξη, το θρυμματισμό και το κοσκίνισμά τους, για τον εμπλουτισμό τους, δηλαδή για να καθαριστούν ακόμη καλύτερα.
Το μετάλλευμα έβγαινε από μια παρακείμενη σπηλιά, ακριβώς δίπλα από το πλυντήριο, στην οποία υπήρχε μεγάλη ποσότητα ασημιού και μόλυβδου. Να σημειωθεί ότι από το συγκεκριμένο ασήμι, κατασκευάστηκαν τα πρώτα αττικά τετράδραχμα, το Αθηναϊκό νόμισμα που κυριάρχησε για σχεδόν 5 αιώνες και είχε στην μία όψη την Αθηνά και στην άλλη την γλαύκα (κουκουβάγια).
Ο χώρος αυτός αποτέλεσε την κύρια πηγή χρηματοδότησης των σχεδίων της Αθήνας κατά τον «χρυσό αιώνα» της πόλης. Το συγκεκριμένο μεταλλείο, μαζί με τα υπόλοιπα μεταλλεία της περιοχής έδιναν στην πόλη της Αθήνας, 750 τάλαντα τον χρόνο με τα οποία ο Θεμιστοκλής κατασκεύασε τον περίφημο στόλο της πόλης.
Στην πεδιάδα νότιοδυτικά του οικισμού, υπάρχουν τα ερείπια δωρικού ναού, του 5ου αι. π.Χ., που έχει γίνει γνωστός ως «ναός της Δήμητρας και Κόρης» από επιγραφή που βρέθηκε στην περιοχή. Στην μυθολογία, όπως αναφέρεται στον ομηρικό ύμνο (όχι του γνωστού ποιητή) προς την Δήμητρα, εδώ βρέθηκε η θεά αιχμαλωτισμένη από πειρατές κατά το ταξίδι της από την Κρήτη, κατάφερε να δραπετεύσει και να μεταβεί στην Ελευσίνα.
Ένα από τα αρχαιότερα θέατρα της Ευρώπης, εντελώς αφημένο, παραμελημένο... Ανεβαίνω προσεκτικά τα σκαλοπάτια, κάθομαι σε μια θέση... Αγγίζω αχόρταγα τις πέτρες...

Στέκομαι και παρατηρώ τριγύρω το χώρο... Πόσες παραστάσεις παίχτηκαν, πόσες συνελεύσεις  έγιναν... Το ηλιοβασίλεμα αγκαλιάζει το θέατρο... Ίσως να είναι αυτή, μια άλλου είδους διαφορετική "παράσταση" μόνο για μένα...

Στο παραπάνω πίνακα απεικονίζεται ο τρόπος που αντιμετώπισαν τις αρχαιότητες κάποιοι από τους "περιηγητές". Τα πλοία στο βάθος στέκονται έτοιμα να φορτώσουν τα κλοπιμαία...

Από το 1820 η περιοχή ανασκάπτεται συστηματικά, αλλά δεν αναδεικνύεται και δεν προστατεύεται. Η φημισμένη Βέλγικη αρχαιολογική σχολή είχε αρχίσει τις ανασκαφές από το 1963, φέρνοντας στο φως πολύ σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία επίσης ασχολήθηκε με την περιοχή, μέχρι και η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, όταν η επίσημη πολιτεία λόγω «έλλειψης κονδυλίων» αφήνει τις πριν από χρόνια πενιχρές εργασίες αναστήλωσης, να καταρρεύσουν από το πέρασμα του χρόνου, ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή έστω περίφραξη του χώρου. Προφανώς ενδιαφέρει περισσότερο να διασωθούν τα τραπεζικά ιδρύματα.

Σηκώνω το βλέμμα και κοιτάζω στα αριστερά μου... Δίπλα η θάλασσα, στο βάθος απλώνεται η Μακρόνησος...Τα κατ’ Αγρούς Διονύσια, η μεγάλη γιορτή που μίμηση της παρουσιάζει ο Αριστοφάνης στους Αχαρνείς του, αποτελούσε χωρίς αμφιβολία επαναλαμβανόμενη πραγματικότητα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Άλλη μια σκηνή που φέρνει αυτός ο τόπος στο νου είναι εκείνη που περιγράφει ο Βιργίλιος, καθώς αντλεί εικόνες από τη ζωή των χωρικών της Αττικής: 

«Αρχίζουν οι αρχαίοι αγώνες στη σκηνή,
Σε χωριά και σταυροδρόμια βάζουν βραβεία
Για τους πιο επιδέξιους γόνους του Θησέα
Και στα λιβάδια με κρασί μεθώντας
Πηδούν στο φουσκωμένο λιπαρό ασκί…»

Είναι μια σκηνή που ασφαλώς έκανε συχνά τις πλευρές του κοίλου αυτού του σήμερα άδειου και σιωπηλού θεάτρου να ζωντανεύουν από ευθυμία και γέλιο. 

Φανταστείτε όλο αυτόν το χώρο σαν μια πολύβουη κυψέλη ανθρώπων. Με ανθρώπους που σέβονται το λειτούργημα τους, όπου να φιλοξενούνται σχολεία, χιλιάδες τουρίστες όλο το χρόνο, αναδεικνύοντας την αξία του εναλλακτικού τουρισμού που ως στόχο θα έχει την πολιτιστική σύνδεση των επισκεπτών με το χώρο και το χρόνο.


Αυτός ο μοναδικός ιστορικός, αρχαιολογικός χώρος αξίζει μια καλύτερη τύχη...
Μια όμορφη περιήγηση στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, σας προτείνω να τον επισκεφτείτε!

Βιβλιογραφικές Πηγές:
Κ. Γουόρντσγουορθ, «Αθήνα-Αττική: Το ημερολόγιο ενός οδοιπορικού», Εκδ. Εκάτη 1999, μφρ. Τίνας Χανδρα, αποσπ. Σς. 158-161.
Γ. Μάνθος, "Μεταλλευτικό - Μεταλλουργικό Λαύριο", Λεύκωμα - Έκδοση Δήμου Λαυρεωτικής, 1990
Γ. Δερμάτης, «ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ», ΕΚΔΟΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
Από το Διαδίκτυο:

54 σχόλια:

kostas είπε...

Πλάκα κάνεις!

Δεν είχα ιδέα.... μα το θεό δεν είχα καμία ιδέα....

Όλα αυτά είναι δίπλα στην Αθήνα;

Φοβερό ποστ!
Φοβερό όμως!

kostas είπε...

Συνέχισε έτσι

με ΠΕΙΣΜΑ!

Σ'ευχαριστώ.

ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ είπε...

...ΔΕ ΞΕΡΩ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΡΩ, ΝΑ ΘΑΥΜΑΣΩ, ΝΑ ΜΕΛΑΓΧΟΛΗΣΩ.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ... :)

ΔΕ ΣΕ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΤΣΙ ROADARTIST? ΝΑ ΧΑΡΩ, ΝΑ ΜΕΛΑΓΧΟΛΗΣΩ;

ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΣΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΕΛΠΙΖΩ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΣΙΓΑΣΤΟ ΠΑΘΟΣ ΜΕΡΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΑΓΑΠΗ.

ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΟΛΑ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ...

Ρουμπάκης Γιάννης είπε...

Εξαιρετικά όλα. ...Και μετά ουζάκια στο Λαύριο!

Hfaistiwnas είπε...

Έχεις δίκιο, καλύτερη προσοχή.. αλλά πότε; Τώρα; Που τα έχουν γραμμένα όλα στα παλιά τους τα παπούτσια..;; Έχω ακούσει για το Θορικό, έχω και συγγενείς εκεί και μας τα έλεγαν όταν πήγαινα.. σε πιο μικρή ηλικία.. :) Καλημέρα!

Κλειώ είπε...

Αυτή η ανάρτηση θέλει πολύ χρόνο για μελέτη! Μας τσιγκλάς.
Δε γνώριζα την ύπαρξη του αρχαίου αυτού θεάτρου! Είναι πιο παλιό απο το Ηρώδειο;

Κρίμα για την Ελλάδα - για εμάς, κρίμα να έχεις μια τέτοια κληρονομιά ανεκμετάλλευτη !

Ξωτικό είπε...

πολύ χαίρομαι που έγραψες για τον τόπο αυτό... το θέατρο το είχα ανακαλύψει πριν πολλά χρόνια, που ήταν ακόμα πιο χύμα από οτι σήμερα... αρκετές φορές πηγαίνω και κάθομαι στις κερκίδες του πίνοντας τσάι από θερμός χαζεύοντας τη θέα... και τους φίλους μου έχω πάει, να σκεφτείς - ελάχιστοι ξέρουν οτι υπάρχει!
σ' ευχαριστώ που τίμησες αυτόν τον ξεχασμένο τόπο με την ανάρτησή σου

Dee Dee είπε...

Μπραβο αρτιστακι μου!!!
Εισαι το προσωπικο μου ντοκιμαντερ ποικιλης υλης, το ξερεις; :)

Καλημερα!!!!

ξι είπε...

Τόσο κοντά μας και το αγνοούσα... :-(
Υπέροχη ανάρτηση για μια ακόμα φορά! Πρέπει να έκανες αρκετή έρευνα! Υπέροχο. Να έκανε κάτι και το κράτος γι αυτό.............. :-((

ξι.

eleni είπε...

Road,δεν το ήξερα για το θέατρο στο Λαύριο,για τα μεταλλεία είχα διαβάσει.
Κρίμα αυτή η εγκατάλειψη!
Φιλιά!

Roadartist είπε...

@ kostas : Φοβερό είναι ότι υπάρχουν τέτοια σημεία δίπλα στην Αθήνα και τα γνωρίζουμε ελάχιστοι! Είναι φοβερό και ενδεικτικό της κατάστασης που βιώνουμε... Πως να τα μάθει ο κόσμος όταν είναι πλήρως εγκαταλελειμμένα;

Roadartist είπε...

@ ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ : ούτε και εγώ ξέρω αν πρέπει να χαρούμε (που έχουμε μια τέτοια κληρονομιά), ή να στεναχωρηθούμε (που την απαξιώνουμε οι ίδιοι). Νομίζω και αν εξοργιστείς δεν θα έχεις άδικο. Να είσαι πάντα καλά, καλό μεσημέρι.

Roadartist είπε...

@ Ρουμπάκης : Εννοείται και επιβάλλεται μετά το ουζάκι στο πανέμορφο και αγαπημένο Λαύριο! :)

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Εδώ δεν έγιναν όταν υπήρχαν τα κονδύλια, θα γίνουν τώρα; Φυσικά και δε το περιμένω!! Αλλά δε μπορώ να μη το καταγγείλω, ούτε να μη το επισημάνω, να μη γράψω ότι και αυτό με πονάει. Όπως είδες αρκετοί ούτε το γνώριζαν.. δεν είχαν καν ακούσει... Καλό μεσημέρι Ηφαιστίωνα, φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ Κλειώ : Πάρε το χρόνο σου, θα μείνει μέρες η ανάρτηση, ακριβώς για αυτό το λόγο! Αξίζει να γνωρίζουμε!

Roadartist είπε...

@ Ξωτικό : Με μπέρδεψε προς στιγμή, το nickname σου και σε μπέρδεψα με ένα άλλο "ξωτικό" :) αλλά από ότι είδα είσαι νέα φίλη, καλώς όρισες. Μου άρεσε πάρα πολύ αυτό που κάνεις. Ναι τουλάχιστον αφού είναι απαξιωμένο και εγκαταλελειμμένο από το Κράτος σαν να μην υπάρχει, είναι όμορφο όταν κάποιοι άνθρωποι το τιμούν, χαίρονται να βρίσκονται εκεί και πηγαίνουν άλλους ανθρώπους που τους το γνωρίζουν. Να είσαι καλά, σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου.

Roadartist είπε...

@ Dee Dee : Τι είμαι;; :) Απλά μοιράζομαι σκέψεις, κάποια από τα πράγματα που συναντώ, ίσως κάποιες ιδέες μου. Τίποτα περισσότερο, χαίρομαι πολύ όταν σε κάποιους από εσάς αυτά 'μιλάνε' και σας ενδιαφέρουν :) Φιλί μεγάλο!

Roadartist είπε...

@ ξι : Σε ευχαριστώ πολύ "ξ" μας. Ήθελα πολύ καιρό να πάω και μέσα στον Αύγουστο πήγα ένα απόγευμα, και πραγματικά το χάρηκα. Μετά έκανα και μια βουτιά στην θάλασσα που είναι δίπλα! Έρευνα έκανα πριν πάω και μετά τα μετέφερα στην ανάρτηση, μου αρέσει να μαθαίνω οτιδήποτε σχετικό!

Roadartist είπε...

@ eleni : Μα δεν είναι κρίμα, να μη το ξέρουμε καν; ΔΙΠΛΑ στην Αθήνα, το πιο αρχαίο Θέατρο της Ελλάδας. Είναι δυνατόν; Τρελαίνομαι! Η επόμενη επίσκεψη μου θα είναι στα μεταλλεία που βρίσκονται στο Εθνικό Δρυμό Σουνίου...

antixytax είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση. Την επόμενη φορά που θα πάμε παρέα, θα σου δείξω και τα υπόλοιπα που βρίσκονται τριγύρω. Να προσθέσω μερικές πληροφορίες: Η χωρητικότητα του υπολογίζεται σε 4000 θεατές. Πάνω από τις 21 σειρές καθισμάτων που μέτρησες υπήρχαν κι άλλες από την πάνω πλευρά, όπου δυστυχώς έχουν καταστραφεί. Οι θεατές ήταν αποκλειστικά άνδρες και οι παραστάσεις δίνονταν ημέρα. Φαντάσου την ατμόσφαιρα που επικρατούσε κάτω από τον καυτό ήλιο, όπου οι θεατές για ανταπεξέλθουν των συνθηκών κατανάλωναν ποσότητες νερού, κρασιού και σκόρδου :) Πιο κάτω από το πλυντήριο μεταλλευμάτων που υπάρχει δίπλα από το θέατρο βρίσκεται ένα υδατόρευμα το οποίο από μόνο του με τα νεροφαγώματα έχει φέρει στο φώς απίστευτα ευρήματα. Στην Περιοχή του Θορικού περιμετρικά από το λόφο Βελατούρι υπάρχει μία θαμμένη πολιτεία. Τα περισσότερα ευρήματα έχουν καταγραφεί και ξαναθαφτεί, γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα συντήρησης!!! Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '70 δίνονταν παραστάσεις στο θέατρο. Ελπίζω κάποτε να μπορέσουμε κι εμείς να απολαύσουμε μια παράσταση, έστω και χωρίς τα σκόρδα των προγόνων μας…

Ξωτικό είπε...

δεν κάνουμε μία μικρή ομαδική επίσκεψη λέω εγώ;
ένα απόγευμα, ή σ/κ...
να μας μιλήσει και ο @antixytax και να μας δείξει όλα αυτά τα μαγικά που αναφέρει...

Roadartist είπε...

@ antixytax : Πάρα πολύ κατατοπιστικό το σχόλιο σου, σε ευχαριστώ ! Εντυπωσιακά όσα αναφέρεις. Πόσο κρίμα να μη τα ξέρουμε, πόσο κρίμα τόσα φανταστικά πράγματα να τα αγνοούμε! Ευχαριστώ για το διαφωτισμό! Με χαρά να πάμε, ευτυχώς που κάποιοι ακόμη ψάχνονται, ενδιαφέρονται και μαθαίνουν... γιατί αν περιμέναμε από άλλους..σωθήκαμε! Θα ήθελα πολύ να δω και τα υπόλοιπα! Τώρα που φθινοπωριάζει θα είναι πανέμορφα! Όσο σκέφτομαι πόσο θα μπορούσε να είχε αναδειχτεί αυτός ο χώρος και πόσα χρήματα θα έφερνε στην περιοχή.. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας, κρίμα!

Roadartist είπε...

@ Ξωτικό : Αυτό θα ήταν το καταπληκτικότερο! :) Νομίζω πως τέτοιες όμορφες ομαδικές επισκέψεις με ενδιαφέρον θα μας 'σώσει' από όσα γίνονται! Το κανονίζουμε κάποιο σκ!
:)

Άστρια είπε...

!!!!!!

Εξαιρετική ανάρτηση!
με τόση ευλάβεια σχεδόν γραμμένη, με προσοχή, κόπο, αγάπη.. όπως αρμόζει να πλησιάζει κανείς κάτι ιερό..

Σαν να περπατούσα κι εγώ και να καθόμουνα μαζί σου! και οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο και οι ποιητικές αναφορές σου...
τί να πω;
Και τα σχόλια του antixytax και του Ξωτικού επίσης..

Πόσο γεμάτη φεύγω!
για την ίδια την ανάρτηση αλλά και για το εδώ ανθρώπινο περιβάλλον!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Σε φιλώ:)

quartier libre είπε...

@
ΕΥΓΕ !
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ !

φιλί.

teleytaios είπε...

RoadArtist, έκανες ακόμα μια φορά φοβερή δουλειά και η ανάρτησή σου είναι άψογη!

Να σου πω όμως κάτι που μου έκανε φοβερή εντύπωση: Το φως σε όλες τις φωτογραφίες είναι απίθανο. Σχεδόν εξωπραγματικό! Πως το έχεις καταφέρει; Μπράβο και πάλι μπράβο!

Καλημέρα.

kariatida62 είπε...

Γενικώς η περιοχή του Λαυρίου είναι αναξιοποίητη.
Η δημιουργία και ο σχεδιασμός του λιμανιού που θα αποσυμφόριζε τον Πειραιά, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.
Αν ποτέ υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά, θα δείτε ότι όλη η περιοχή θα πάρει την αξία που της αναλογεί.

Πολύ ωραίο το αφιέρωμά σου Αρτιστάκι.
Προσεχτικά επιμελημένο.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλές οι φωτογραφίες, θα είναι πολύτιμες μια μέρα που το θέατρο θα πουληθεί για να γίνει σουπερ μάρκετ.

Μηθυμναίος είπε...

Κι εγώ έκπληκτος με την άγνοιά μου... Ούτε που γνώριζα κάτι γι' αυτό το θέατρο... ξέφραγο αμπέλι κι αυτό όπως κι άλλα...

Σ' ευχαριστούμε, Καλλιτέχνιδα!

Με τους χαιρετισμούς μου από τη Μήθυμνα... κι εδώ υπάρχουν πολλά αρχαία αφημένα στην τύχη τους!

leondokardos είπε...

Τελικά, πόσα λίγα πράγματα ξέρουμε για την Αθήνα μας!Μπράβο Αρτιστάκι.

Louisette είπε...

Lovely fotos, greeting from Belgium
http://retriever-louisettesblogs.blogspot.com

Μικρές ανάσες είπε...

!!!!!!!!!!!!!!!!

Μικρές ανάσες είπε...

!!!!!!!!!!!!!!!!

PiciFriki είπε...

σε πιάνει δέος σε τέτοιος τόπους και είναι κρίμα που βρίσκονται στη μοίρα τους

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Σε ευχαριστώ άστρια για την προσοχή με την οποία διάβασες το ποστ, φάνηκε από τις παρατηρήσεις που άφησες. Το σημαντικότερο όμως είναι η παρατήρηση σου για το εδώ ανθρώπινο περιβάλλον. Αυτό όντως είναι κάτι που κυρίως με κρατά στο blogging, τα άτομα που έχετε συγκεντρωθεί εδώ. Αυτή είναι η ουσία και κάτι τόσο δύσκολο και σπάνιο, που όμως έχει επιτευχθεί. Στέλνω πολλά φιλάκια, ευχές για ένα καλό σκ. Καλό μεσημέρι.

Roadartist είπε...

@ quartier libre : Σε ευχαριστώ πολύ quartier libre μου, χαίρομαι που σου άρεσε. Καλό μεσημέρι.

Roadartist είπε...

@ teleytaios : Να είσαι καλά φίλε μου, αν ποτέ έφευγα από εδώ, ένα από τα πρώτα που θα μου έλειπαν θα ήταν το αττικό φως. Εκείνη τη μέρα πάντως ήταν περίεργος ο ουρανός.. Αν κοιτάξεις προσεκτικά την φωτογραφία με το ηλιοβασίλεμα, θα δεις κάτι κόκκινα σύννεφα στο βάθος.. Καλό σαββατοκύριακο!

Roadartist είπε...

@ kariatida62 : Η περιοχή του Λαυρίου έχει μεγάλη ιστορία. Αν το δεις και για τις εργατικές διεκδικήσεις, για τα όσα έζησαν εκεί οι άνθρωποι.. στα πιο πρόσφατα και στα αρχαία χρόνια. Και να υλοποιηθούν πλέον αυτά τα σχέδια, τα οφέλη θα τα 'καρπωθούν' άλλοι, και πάλι όχι εμείς ως πολίτες αυτού του τόπου. Σε φιλώ.

Roadartist είπε...

@ ηλιογράφος : Μπα. Οι ξένοι θα το σεβαστούν και θα το αναδείξουν καλύτερα. Δυστυχώς. Πας στο εξωτερικό και βλέπεις κάτι "πέτρες" (άγνωστες..) δίχως καμιά ιστορική παρουσία.. και αξία.. να τα προβάλλουν και να βγάζουν απίστευτα χρήματα.. από την εκμετάλλευση τους..

Roadartist είπε...

@ Μηθυμναίος : Και να φανταστείς Μηθυμναίε μου πως πρόκειται για το αρχαιότερο στην Ελλάδα. Με τεράστια ιστορική σημασία. Και όχι μόνο το θέατρο, σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Θορικού υπάρχουν ΦΟΒΕΡΑ αρχαιολογικά ευρήματα, ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ.. Δίπλα στην Αθήνα!
Εγώ σε ευχαριστώ για τα λόγια σου, ζηλεύω που είσαι ακόμη στο νησί.. Παρέα θες;;; :)

Roadartist είπε...

@ leondokardos : Πραγματικά. Κρίμα και πάλι κρίμα! Τι παιδεία πήραμε στο σχολείο; Τι σημασία τελικά έχει σε αυτή τη χώρα, να προσπαθείς μόνος να ψαχτείς και να μάθεις; Να είσαι καλά lionheart!

Roadartist είπε...

@ retriever : Thank you a lot! Have a nice weekend! Greetings from Athens! :)

Roadartist είπε...

@ Μικρές ανάσες : Τι έγινε καλέ;;; Εντυπωσιασμένα ...φειδωλή, σε βρίσκω :) φιλί!

Roadartist είπε...

@ PiciFriki : Σαν εμάς; Αντικατοπτρισμός μας..υπό μια έννοια.. Καλό σκ!

paramythou είπε...

Συχνά πηγαίνω στην περιοχή αυτή που με τόση ευλάβεια περιγράφεις Αρτιστάκι.
Οι πέτρες αυτές βγάζουν ενέργεια και μέσα απο τις παλάμες μου, αυτή μεταφέρεται μέσα μου.

Δεν θέλω κάθε φορά να μιζεριάζω που τα έχουμε εγκαταλείψει σε αυτήν την κατάσταση σήμερα. Ομως είναι αναπόφευκτο.
Είναι υπέροχο που το βγάζεις στην επιφάνεια, Μπράβο σου !

Και δεν είναι μόνο το κέντρο του αρχαίου Θορικού. Μικρές πόλες έσφυζαν απο ζωή γύρω του, στους λόγγους και τους λόφους, κάπου εκεί στις πρώτες χιλιετίες της ζωής του κόσμου. Μια απο αυτές, ένα κομματάκι "αναδύθηκε" μετά απο εκσκαφή στα σύνορα Καλυβίων θορικού και Κορωπίου.... Η εκσκαφή έγινε για να χτιστεί μια τεράστια αποθήκη του Lidl. Μόλις λοιπόν στήθηκε το τερατούργημα, όλως "τυχαίως" βρέθηκε στον προαύλιο χώρο του αρχαίος οικισμός. Μεχρι να το στήσουν δεν είχαν δει τίποτε, οι άμωμοι...

Roadartist είπε...

@ paramythou : όντως είναι αναπόφευκτο. Ούτε εμένα μου αρέσει, ταιριάζει αυτή η μιζέρια, μα πως να μην τρελαθείς με την τόση αδιαφορία; Όλη η Αττική είναι ένας ευλογημένος τόπος.. κρίμα που δεν αναδεικνύεται.. Είναι πολύ κρίμα για πολλαπλούς λόγους! Ενδεικτικό το τελευταίο περιστατικό που αναφέρεις.. Φυσικά όλως τυχαίως...... Σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου, χαίρομαι όποτε σε βλέπω! Καλό ξημέρωμα!

Λιμάνι ΛΑΥΡΙΟΥ είπε...

Σ Υ Γ Χ Α Ρ Η Τ Η Ρ Ι Α !
Ζω 3 χρόνια στο Λαύριο και μαγεύτηκα από τον απίστευτο πλούτο (αναξιοποίητων δυστυχώς) μνημείων, που θα εντυπωσίαζαν τους κατοίκους της Αττικής και το ~1,5 εκατομμύριο επισκέπτες του Σουνίου (στα 7 μόλις χλμ), μετατρέποντας τη Λαυρεωτική σε "επίγειο Παράδεισο".
Εδώ http://lavriou.blogspot.com/2011/03/blog-post.html μπορείτε να δείτε Πανοραμικές εικόνες 360 μοιρών, του Θεάτρου Θορικού και εδώ http://www.livestream.com/lavriotv/video?clipId=flv_aabeb9d3-48ab-4acd-94da-325246cc6d18 ένα Ντοκιμαντέρ για τα Μεταλλεία της Λαυρεωτικής, με περισσότερα από τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα Μεταλλευτικών Στοών (που αν μπορούσαν να ενωθούν, θα έφταναν μέχρι το Λονδίνο).
Με εκτίμηση Φώτης.

Crazy Tourists είπε...

Τόσο κοντά μας; Ε, την επόμενη φορά που θα πάμε για ψαράκι στο Λαύριο επιβάλλεται μια στάση! Ευχαριστούμε για την ενημέρωση...
CrazyTourist1

Αγγελικη Ν είπε...

Όταν πρωτο-είδα το θέατρο του Θωρικού, μου κόπηκε η ανάσα! Ούτε στο χάρτη δεν υπήρχε αναφορά... Και το θέαμα μοναδικό!
Σ ευχαριστώ που μου το θύμησες!

Roadartist είπε...

@ Λιμάνι ΛΑΥΡΙΟΥ : Κατατοπιστικό σχόλιο, θα περάσω να διαβάσω τις αναφορές στο blog σας. Δυστυχώς έχουμε φοβερά μνημεία και τα έχουμε εντελώς παραμελημένα, αναξιοποίητα, κάτι τέτοιο τώρα θα γίνει...και με τους ανθρώπους! Κρίμα... Να είστε καλά, σας ευχαριστώ.

Roadartist είπε...

@ Crazy Tourists: αυτές οι κοντινές εκδρομές, είναι ότι καλύτερο....ψάξτε το αξίζει!

Roadartist είπε...

@ Αγγελικη Ν : Πολύ χαρά μου έδωσε το σχόλιο σου.... Αν σκεφτώ πως μένεις στο εξωτερικό πλέον και όμως παρόλ' αυτά, έχεις πάει, η χαρά τότε μεγαλώνει :) Νασαι καλά!

Louisette είπε...

Nice place, greeting from Belgium

Roadartist είπε...

@ Louisette : Hello Louisette, have a nice Sunday!

Related Posts with Thumbnails