1 Σεπτεμβρίου 2011

Η Λυρική στους δρόμους




ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Και η Λυρική Σκηνή πάει πλατεία. Ή, μάλλον, πλατείες. Με άριες, χορωδιακά κομμάτια και μπαλέτο. Για να μας «κάνει να ξαναδούμε την Αθήνα με άλλο μάτι, για να την αγαπήσουμε από την αρχή», αλλά και για να «δείξει ότι η πραγματικά υψηλή τέχνη δεν έχει περιορισμούς, ούτε αποκλεισμούς».

Το φιλόδοξο και απολύτως πρωτότυπο για την Εθνική Λυρική Σκηνή πρόγραμμα, που φέρει τη σφραγίδα του νέου της καλλιτεχνικού διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη, βαφτίστηκε «Καλλιτεχνικές Δράσεις στην Αθήνα» και ξεκινάει αμέσως.

Από αυτή την Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου, για να διαρκέσει έως τις 2 Οκτωβρίου, με προοπτική να συνεχίσει και τους επόμενους μήνες. Εχει άλλωστε η ΕΛΣ στο πλευρό της το πλούσιο καλλιτεχνικό δυναμικό της (μονωδούς, χορωδούς, χορευτές) και τη συνεργασία και συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Εντελώς δωρεάν οι κάτοικοι της Αθήνας, από το κέντρο μέχρι τον Κεραμεικό και τη Λαμπρινή, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν μίνι γκαλά όπερας αλλά και να παρακολουθήσουν χορό. Πότε στο ξαφνικό και στο απρόοπτο, πότε στο απολύτως οργανωμένο με ώρα έναρξης και συγκεκριμένο τόπο.

Εξηγούμαστε. Το πρόγραμμα, την καλλιτεχνική επιμέλεια του οποίου έχουν ο Σταμάτης Μπερής και η Λυδία Αγγελοπούλου, έχει δύο σκέλη. Το ένα είναι εποχούμενο. Το άλλο εν στάσει.

* Λυρικό Λεωφορείο: ένα κανονικό λεωφορείο με ανοιχτή οροφή, σαν αυτό που είχε χρησιμοποιήσει πέρυσι η ΕΛΣ για τη διαφήμιση της «Αΐντα» στο Ηρώδειο επί εφτά μέρες (1, 2, 7, 8, 14, 20 και 22 Σεπτεμβρίου), θα ξεκινά από το θέατρο «Ολύμπια» της οδού Ακαδημίας στις 6.30 μ.μ. και μέχρι τις 8.30 μ.μ. θα διασχίζει, με διαφορετική κάθε φορά διαδρομή, την πόλη και οπωσδήποτε με αρκετές στάσεις (για παράδειγμα Σύνταγμα, πλατεία Κοτζιά, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πινακοθήκη, Ζάππειο, Στύλοι Ολυμπίου Διός, πλατεία Ασωμάτων, Μοναστηράκι, πλατεία Βικτωρίας κ.λπ.).

Οι μονωδοί και χορωδοί της Λυρικής, ανάμεσά τους και δημοφιλείς πρωταγωνιστές, όπως οι Γιάννης Χριστόπουλος, Ελενα Κελεσίδη, Μαρία Μητσοπούλου, Λυδία Αγγελοπούλου, Σταμάτης Μπερής και Δημήτρης Σιγαλός σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής και, φυσικά, στις στάσεις θα ερμηνεύουν αποσπάσματα από δημοφιλείς όπερες: το «Libiamo» από την «Τραβιάτα» του Βέρντι, το «Quando e bella» από το «Ελιξίριο του έρωτα» του Ντονιτσέτι και το «Quando men vo» από την «Μποέμ» του Πουτσίνι.

* Λυρικές βραδιές: τρεις μέρες το καλλιτεχνικό δυναμικό της ΕΛΣ θα καταλάβει συγκεκριμένες πλατείες (ώρα έναρξης 9 μ.μ.) και θα παρουσιάσει ένα μίνι πρόγραμμα με χορωδιακά μέρη και άριες («Ο κουρέας της Σεβίλλης» του Ροσίνι, «Τζιάνι Σκίκι» του Πουτσίνι, «Ριγκολέτο» του Βέρντι, «Κάρμεν» του Μπιζέ, «Λα Τραβιάτα» του Βέρντι, αλλά και ιταλικά καντσονέτα). Οι λυρικές βραδιές έχουν προγραμματιστεί για Αέρηδες (23/9), πλατεία Κυψέλης (30/9) και πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι (2/10).

Χορός στην πλατεία

* Χορός στις πλατείες: το Μπαλέτο της Λυρικής επέλεξε δύο χορογραφίες με ελληνική υπογραφή, το «Female» του Αγάπιου Αγαπιάδη και το «Σε γκρίζο φόντο» του Φώτη Διαμαντόπουλου, και θα ερμηνεύσει αποσπάσματά τους στην πλατεία Αγ. Κωνσταντίνου, Κολωνός (24/9), στο σταθμό μετρό του Κεραμεικού (28/9) και στην πλ. Αγ. Ανδρέα, Λαμπρινή (1/10). Πάντα στις 9 μ.μ.

Υπάρχουν και ακόμα δύο εκδηλώσεις, που ξεχωρίζουν. Η πρώτη (16/9, 6.30-8.30 μ.μ.) γιατί θα δώσει ζωή στο πολύπαθο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επί της Πατησίων. Στον αύλειο χώρο του θα οργανωθεί βραδιά αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας, η οποία ως γνωστόν έφυγε από τη ζωή αυτή τη μέρα πριν από 34 χρόνια (1977). Η δεύτερη, γιατί δεν είναι άλλη από την εναρκτήρια συναυλία της σεζόν 2011-12 με την ορχήστρα και τη χορωδία της ΕΛΣ (17/9). Φέτος θα μεταδοθεί απ' ευθείας από την αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» στους κήπους του Μεγάρου Μουσικής μέσα από γιγαντοοθόνες.

Σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο όχι μόνο για την πόλη της Αθήνας, αλλά κυρίως για τους κατοίκους της, η τέχνη είναι διέξοδος και παρηγοριά. Αλλά και πρόταση προς τα μπροστά. Η Εθνική Λυρική Σκηνή πήρε θέση μάχης. 

Πηγή : enet.gr

Πολύ αξιόλογη κίνηση. Εδώ το Πλήρες :  Πρόγραμμα Δράσεων

14 σχόλια:

mahler76 είπε...

ΠΟΛΎ ενδιαφέρον!!thanks για την ενημέρωση.

city addict είπε...

E, kala den to eixa akousei!
Apo aurio? Teleio ontws, kapou tha tous parakolouthisw.

Hfaistiwnas είπε...

Καλό μήνα!!!!

ξωτικό είπε...

Kαλό μήνα αρτιστούλι !!!
Με τέτοια καλά νέα
όλοι στη μάχη !!!
Φύγαμε στρατηγέεεε !!!!

thinks είπε...

Σε άλλες εποχές, όταν έπρεπε να είχε γίνει όπως είχε γίνει και αλλού, αυτό θα ήταν μια καλή ιδέα. Με την σημερινή πραγματικότητα της κοινωνίας η οποία καλείται να την εκτιμήσει και να αποκτήσει την εμπειρία αυτή, η ιδέα φαίνεται ή σαν άκαιρη και εκτός πραγματικότητας, ή, σαν περισσότερο από καλή, μια ιδέα που μπορεί να ενώσει και να διεκπεραιώσει την θλίψη και αγανάκτηση σε ένα δημιουργικό κανάλι θετικότητας. Η ιδέα είναι πάντα καλή. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν οι ακροατές... Ας γίνουμε ακροατές και ας συμμετάσχουμε.

eva είπε...

Μου αρέσει πολύ η ιδέα, ελπίζω να βρει ανταπόκριση από τον κόσμο!
Καλό μήνα!

H.Constantinos είπε...

Ωραία κίνηση αυτή!

ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ είπε...

ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟ!

ΚΑΙΡΟΣ Η ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ thinks ΟΤΙ ΑΡΓΗΣΕ!
ΑΛΛΑ ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ! ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΜΑΣ ΦΕΡΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ! Η ΨΥΧ-ΑΓΩΓΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ... ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΑΓΜΑ!

iLiAs είπε...

το λεωφορειο μου θυμισε, αυτα που γυριζουν στους
δρομους του Λονδινου! :)

καλο μηνα Αρτιστα!!! :)

Thalassenia είπε...

Ωραία πράγματα αν είσαι "Αθηναίος"
Εμείς οι επαρχιώτες....από μακριά:-((

Φιλιά θαλασσένια.
Καλό μήνα.

eleni είπε...

Road,καλό μήνα!
Αυτά είναι τα καλά της πόλης!Χαρείτε τα!
Φιλιά!

Roadartist είπε...

Σας ευχαριστώ όλους έναν, έναν και ξεχωριστά παιδιά.

Νομίζω όντως από τις πιο αξιόλογες κινήσεις αυτή της Λυρικής.

Έχει περάσει λανθασμένα η άποψη ότι η όπερα είναι "είδος πολυτελείας" ή για λίγους, ενώ νομίζω πως είναι καθαρά λαικό, καιρός να πάει λοιπόν εκεί που ανείκει.. στον κόσμο! Έστω και τώρα.. καιρός να επιστρέψουμε όλοι στην τέχνη! Καληνύχτα!

Flora είπε...

Τέλεια!
Προχωράμε, ως χώρα!
Τέλεια... τέλεια!
Εύγε στα καλά παιδιά της Λυρικής που τα σκέφτηκαν αυτά.
Σκέπτομαι να πάω (πού αλλού;) στο αρχαιολογικό μουσείο (που είναι και το αγαπημένο μου)...
Αλλιώς, στους κήπους του μεγάρου...

Ευχαριστώ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Roadartist είπε...

@ Flora : Από όσο άκουσα.. θα ακολουθήσουν και άλλοι οργανισμοί το παράδειγμα της Λυρικής! Φυσικά και μπράβο.. Εύχομαι αυτή να είναι μόνο η αρχή!!! Επίσης αγαπημένο μου το Αρχαιολογικό Μουσείο.. και πόσο με πληγώνει η κατάσταση που επικρατεί απ'έξω.. με τα ναρκωτικά..
Τα φιλιά μου, καληνύχτα!

Related Posts with Thumbnails