Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

Ντοκιμαντέρ Οβριόκαστρο

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ«ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ»
ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΜΑΪΟΥ, ΩΡΑ 8 ΤΟ ΒΡΑΔΥ


Στο Οβριόκαστρο Κερατέας, χώρο αρχαιολογικό και σε μικρή απόσταση από νόμιμες κατοικίες, η επικείμενη δημιουργία χωματερής (ΧΥΤΑ) έχει, εδώ και χρόνια, κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής, σε συνεργασία με τον Δήμο Κερατέας, δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ το οποίο καταγράφει τη συστηματική και ιδιαίτερα οργανωμένη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας απέναντι σε αυτά τα σχέδια της πολιτείας.

Κάτοικοι της Κερατέας και του Οβριοκάστρου, απλοί πολίτες, επιστήμονες και καλλιτέχνες, ενώνουν τις φωνές τους πάνω από μικροπολιτικά οφέλη σε μια έκκληση για την διαφύλαξη του πολιτισμού και του περιβάλλοντος.

Το ντοκιμαντέρ, μαζί με την κινητοποίηση των πολιτών, ανασύρει και αναδεικνύει την σπουδαιότητα της περιοχής αυτής της Αττικής, προσεγγίζει τον πολιτισμικό χαρακτήρα του Οβριοκάστρου, στέκεται πάνω από τις άπειρες μεταλλευτικές στοές, αποκαλύπτει οικολογικές διαδρομές που μέχρι σήμερα έμεναν στην αφάνεια.

Στο ντοκιμαντέρ καταδεικνύεται χαρακτηριστικά το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο μπορεί να οδηγηθεί μια κοινωνία όταν διαπιστώσει πως το περιβάλλον της απειλείται και πως οδηγήθηκε σ' αυτό μέσα από την ανεπαρκή πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων. Στο αδιέξοδο αυτό η τοπική κοινωνία αναζητά και βρίσκει τις πνευματικές, ψυχικές και σωματικές δυνάμεις και στήνει ασπίδα προστασίας στο Οβριόκαστρο.

Σκηνοθεσία: Χρίστου Ακρίδα
Δ/ση Φωτογραφίας: Δημήτρη Κουκά
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Χαράς Φράγκου
Μουσική : Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου
Μοντάζ: Σταύρου Κτόρη.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Βαγγέλης Κατσιγιάννης
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής, Δήμος Κερατέα, Αττική Ανώνυμος Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης Α.Ε.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Μιχάλης Λυκούδης

Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ, διάρκειας 1 ώρας, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Μαΐου, ώρα 8 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδας
(Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός – Στάση Μετρό Κεραμεικού)

Η εκδήλωση στο facebook

Trailer..

Πρόκειται για ένα τεράστιο περιβαλλοντικό ΕΓΚΛΗΜΑ, εδώ έχουνε «θαφτεί» κριτήρια.. Για την αξία του αρχαιολογικού χώρου του Οβριοκάστρου έχουν ήδη γίνει αναφορές στο blog, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ ΕΔΩ και ΕΔΩ .


Πρέπει να είμαστε όλοι δίπλα στον αγώνα των κατοίκων για να σωθεί αυτός ο αρχαιολογικός τόπος.. Βέβαια την Παρασκευή θα παραβρεθώ στην προβολή του ντοκιμαντέρ..
Related Posts with Thumbnails