22 Οκτωβρίου 2019

Είδαμε την παράσταση «Κάτι Σαν Κήπος». Βρεφικό, παιδικό θέατρο από την Artika @ Studio Μαυρομιχάλη



Απόγευμα Σαββάτου στο θέατρο Studio Μαυρομιχάλη στην παράσταση «Κάτι Σαν Κήπος», ένα έργο για βρέφη και νεαρά παιδιά με χορό και ζωντανή μουσική από την θεατρική ομάδα Artika. Σιγά, σιγά το θέατρο γεμίζει, οι γονείς κάθονται στις θέσεις και κρατάνε στην αγκαλιά τους τα μικρά τους. Για τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά, αυτή θα είναι και η πρώτη παράσταση στο θέατρο που θα δούνε στη ζωή τους. 


Οι ηθοποιοί εμφανίζονται στη σκηνή. Η παράσταση ξεκινά μέσα σε έναν κήπο που γεννιέται, ζωντανεύει, μεταμορφώνεται με τη δύναμη της φαντασίας μας. Ένας κήπος μαγικός όπου το σύννεφο θα φέρει τη βροχή, όπου η βροχή θα γίνει ένα μακρύ ποτάμι, το ξύλο θα γίνει ένα καράβι και το φύλλο ένα κανονικό πιάτο! 



Η παράσταση απευθύνεται σε βρέφη και παιδιά έως 5 ετών, δηλαδή στο πιο απαιτητικό και ειλικρινές κοινό. Οι ηθοποιοί Κλεονίκη Καραχάλιου και Βασίλης Καζής -ο οποίος τραγουδά και παίζει μουσική με μια κιθάρα- προκαλούν τα ερεθίσματα και τη φαντασία των νεαρών θεατών. Εκείνοι παρατηρούν κάθε κίνηση τους, καταγράφουν κάθε ήχο, ρουφάνε σαν ένα σφουγγάρι κάθε βλέμμα και νεύμα τους. Είναι εντυπωσιακό ότι όλοι οι λιλιπούτειοι θεατές παρέμειναν ήσυχοι στη θέση τους και παρακολουθούσαν την παράσταση, καθ' όλη τη διάρκεια της, συμμετέχοντας με (παρα)κινήσεις, με λέξεις και ήχους. Από την πρώτη στιγμή η προσοχή τους κρατιέται σε εγρήγορση. Η παράσταση όμως είναι εξίσου ενδιαφέρουσα και για τους ενήλικες, καθώς είναι υπέροχο αφενός να παρατηρείς τους ηθοποιούς και αφετέρου τις αντιδράσεις των παιδιών. Γιατί για τα παιδιά, ο κήπος είναι αληθινός. Η φαντασία τους είναι τόσο οξυμένη που συναισθάνονται και βλέπουνε πράγματα που εμείς οι ενήλικοι πασχίζουμε να αντιληφθούμε. Η αντίδραση ενός παιδιού μπορεί να είναι αυτό που φεύγοντας θα "πάρεις" μαζί σου. 




«Κάτι σαν κήπος», μία παράσταση με ζωντανή μουσική και χορό που μιλάει σε όλες τις αισθήσεις και αντιπροσωπεύει τις φωτεινές στιγμές της ζωής, τις γεμάτες έμπνευση και διάθεση για παιχνίδι, που μιλάει για τα συναισθήματα, τη φιλία, το μοίρασμα και το φόβο.




Η διάρκεια της είναι 35΄, και μετά για περίπου 10’ το φανταστικό συναντάει την πραγματικότητα, με διαδραστικότητα των παιδιών με τους ηθοποιούς, όπου μπορούν να παίξουν με τα μουσικά όργανα και όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται πάνω στη σκηνή. Επίσης, οι ηθοποιοί προσφέρουν μανταρίνια και ξηρούς καρπούς στους θεατές, ευχαριστώντας τους για τη βοήθεια τους στην εξερεύνηση τούτου του μαγικού κήπου! 

Ιδανική παράσταση για να επιλέξετε να πάτε τα παιδιά σας!



Η ιδέα και η σκηνοθεσία της παράστασης είναι της Μαριλένας Τριανταφυλλίδου, τα σκηνικά είναι της Νατάσας Ευσταθιάδη, τα κουστούμια της Όλγας Ευαγγελίδου, τον φωτισμό επιμελείται ο Γιώργος Αγιαννίτης.

Στοιχεία παράστασης:
Ιδέα - Σκηνοθεσία: Μαριλένα Τριανταφυλλίδου
Ερμηνεία: Κλεονίκη Καραχάλιου, Βασίλης Καζής
Σκηνικά: Νατάσα Ευσταθιάδη
Κοστούμια: Όλγα Ευαγγελίδου
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Οργάνωση παραγωγής: Artika


Ημέρες και ώρες Παραστάσεων: Κάθε Σάββατο στις 5.30 μ.μ.

Διάρκεια: 35΄ + 10’ μετά την παράσταση όπου το φανταστικό συναντάει την πραγματικότητα.

Τιμή εισιτηρίων: Κανονικό: 10€ – Οικογενειακό (15 άτομα+): 8€ – Ατέλειες / Ανεργίας: 5€

Εκπτωτική κάρτα: προαγορά εισιτηρίων από το ταμείο του θεάτρου και για τις δύο παραστάσεις, στη μειωμένη τιμή των 8 ευρώ.

Για βρέφη από 1 και παιδιά έως 5 ετών
Κάθε Σάββατο στις 17.30 μ.μ. από τις 12 Οκτωβρίου 2019

Πληροφορίες / κρατήσεις για παραστάσεις σε σχολεία και στο χώρο σας: 6908881527

Προπώληση: Ticketservices, Public


Studio Μαυρομιχάλη
Διέυθυνση: Μαυρομιχάλη 134

Τηλέφωνο: 2106453330

Λίγα λόγια για την Artika:


H Artika, αποτελεί μέλος του Small size Network, του Ευρωπαϊκού δικτύου για τη διάδοση και προώθηση των παραστατικών τεχνών για τις πολύ νεαρές ηλικίες (0 έως 6 χρονών), πριν 13 χρόνια, ξεκίνησε να δημιουργεί θεατρικές παραστάσεις, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έδιναν τη δυνατότητα στο πολύ νεαρό κοινό αυτών των ηλικιών να τις παρακολουθήσει.

Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, η ομάδα έχει κληθεί να συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ στο εξωτερικό και έχει παρακολουθήσει παραστάσεις, σεμινάρια και φεστιβάλ αποκλειστικά για παιδιά πολύ νεαρής ηλικίας στην Ιταλία (La Baracca Testoni Ragazzi), την Αυστρία (Toihaus Theater), τη Ρουμανία (Teatrul Ion Creanga), το Ιράν (Isfahan Theater Festival), την Ολλανδία (Brik Festival) και την Ουγγαρία (Kolibri Festival). 

Από τον Δεκέμβριο του 2018, η Artika, αποτελεί ένα από τα 18 μέλη του μεγάλου Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Mapping – A map on the aesthetics of performing arts for early years» που στόχο έχει τη δημιουργία θεατρικών παραστάσεων σε συμπαραγωγή με τις άλλες ομάδες-θέατρα του προγράμματος και την έρευνα πάνω στην αισθητική των παραστατικών τεχνών για τις πολύ νεαρές ηλικίες (0 έως 6 χρονών). Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 4 χρόνια και υλοποιείται με την υποστήριξη του Creative Europe.


Την περίοδο 2019-2020 η ομάδα επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για το πρόγραμμα «Οι πολύ νεαρές ηλικίες συναντούν την ποίηση», μία δράση που σκοπό έχει να φέρει παιδιά 0 έως 6 χρονών σε επαφή με το μοναδικό και πρωτογενές αυτό είδος έκφρασης. Παράλληλα παρουσιάζει εκτός της παράστασης «Κάτι σαν κήπος», την παράσταση «Πάει έρχεται» για παιδιά από 1 έτους.

3 σχόλια:

Αλεξάνδρα Κ είπε...

Ωραία πρόταση. Σε ευχαριστούμε!

Roadartist είπε...

@ Aλεξάνδρα: :)

Ifigenia Bourneli είπε...

Καταπληκτική παράσταση και φοβερή ομάδα! Τα παιδιά και εγώ την ευχαριστηθήκαμε πολύ. Μάλιστα τα παιδιά μετά είχαν ενθουσιαστεί τόσο που προσπαθούσαν να μιμηθούν διάφορα στιγμιότυπα που τους είχαν μείνει! Αγαπάμε το παιδικό θέατρο και μας λείπει πολύ. Τουλάχιστον μπορούμε να βλέπουμε online κάποια ωραία πράγματα όπως π.χ. από την Εθνική Λυρική Σκηνή https://www.nationalopera.gr/ η οποία κάνει διαδικτυακό φεστιβάλ και εκτός από όπερα, οπερέττα, μπαλέτο, χορό, έχει και ορισμένες παραστάσεις για παιδιά. Το δια ζώσης βέβαια έχει άλλη μαγεία.. ας ελπίσουμε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε σύντομα ξανά παιδικό θέατρο!

Related Posts with Thumbnails