2 Οκτωβρίου 2019

Είδαμε τον «Έναν Εχθρό του Λαού» του Ερρίκου Ίψεν στο Studio Μαυρομιχάλη





Το βράδυ της Δευτέρας βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης «ΕΝΑΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ» του αριστουργήματος του Ερρίκου Ίψεν, που παρουσιάζεται στο Studio Μαυρομιχάλη για δεύτερη χρονιά, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.

Ο ιδεολόγος γιατρός, ο Τόμας Στόκμαν, ανακαλύπτει ότι το ιαματικό νερό των πηγών της πόλης του, όπου καταφεύγουν χιλιάδες τουρίστες για να θεραπευθούν, είναι μολυσμένο από τα εργοστάσια που βρίσκονται κοντά. Μιλά δημόσια για τον κίνδυνο πανδημίας στην πόλη και βρίσκει συσπειρωμένο απέναντί του το σκληρό κατεστημένο των συμφερόντων. Όταν η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου και του εκδότη της τοπικής εφημερίδας, αντιλαμβάνονται το κόστος της αποκάλυψης αυτής, αρνούνται να υποστηρίξουν τον γιατρό και αγωνίζονται για να αποσιωπηθεί η αλήθεια.



Ένα αριστουργηματικό έργο, επίκαιρο όσο ποτέ, αν και γραμμένο το 1882 από τον Νορβηγό δραματουργό Ερρίκο Ίψεν. Όταν το εφήμερο κέρδος μπαίνει μπροστά από το συλλογικό συμφέρον και την κοινή λογική. Κατά μια έννοια το κείμενο μιλάει και για την περιβαλλοντολογική κρίση που έχουμε προκαλέσει σημερα, έτσι ακριβώς εθελοτυφλούμε όλοι μπροστά στην καταστροφή του πλανήτη. Ο Ίψεν δεν αμφισβητεί μόνο την ηθική και πνευματική ικανότητα της πλειονότητας του λαού να κρίνει, να επιλέγει και να αποφασίζει ώριμα, αλλά αποδεικνύει και την αντιφατική συμπεριφορά του «μικροαστού». 

Στο «Ένας Εχθρός του Λαού» δεν υπονομεύεται μόνο το πλειοψηφικό σύστημα της δημοκρατίας, αλλά ο Ίψεν στοχάζεται και πάνω στις προϋποθέσεις και τις συνθήκες μέσα από τις οποίες ένας λαός -ή καλύτερα η πλειονότητα του λαού- μπορεί να μορφωθεί και να ωριμάσει πνευματικά, ιστορικά, κοινωνικά, πολιτικά, ώστε με τις επιλογές του να μην διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό.



Το «Ένας Εχθρός του Λαού» είναι ένα επικίνδυνο έργο, καθώς ο συγγραφέας τοποθετεί ένα καθρέπτη μπροστά στον κάθε θεατή και ανακαλύπτει τόσο τις ατέλειες του, όσο και την αδυναμία του να διαφοροποιηθεί σε ένα άδικο και αναποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης.

Ο θεατής αναρωτιέται αν τελικά η «Δημοκρατία» -όπως εφαρμόζεται- ως πολίτευμα, μπορεί να αποτελέσει εχέγγυο για μια αξιοκρατική, δίκαιη και ελεύθερη κοινωνία, όταν αυτή -η δημοκρατία- στηρίζεται στην επιπόλαια, απαίδευτη, χειραγωγούμενη και διεφθαρμένη πλέον πλειοψηφία.

Και έκπληκτοι ανακαλύπτουμε ότι τελικά, η περιβόητη «Δημοκρατία» είναι ένα ατελέστατο σύστημα, ανίκανο να διαχειριστεί με κάποια δικαιοσύνη τις πολύπλοκες οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις που διέπουν τη ζωή. Και ο τρόμος γίνεται ακόμα μεγαλύτερος, όταν από κάποια κέντρα που αποφασίζουν για τις ζωές μας, «προτείνεται» μια άλλη πιθανή λύση… Ο φασισμός...

Τολμηρό ανέβασμα με μια σύγχρονη σκηνοθεσία, καυστικό χιούμορ, μουσικές επιλογές ροκ κομματιών, κουστούμια και σκηνικά λιτά, που φέρνουν το έργο στο τώρα. Πολύ καλές ερμηνείες από τους ηθοποιούς, μπόρεσαν να αποδώσουν το κείμενο άψογα επί σκηνής.

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Μετάφραση : Ερρίκος Μπελιές
Δραματουργική επεξεργασία – κείμενο παράστασης : Φώτης Μακρής – Στέλλα Κρούσκα
Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής
Σκηνικά - κοστούμια : Μαρία Μπενάκη
Μουσική επιμέλεια : Στέλλα Κρούσκα
Φωτισμοί : Νίκος Βλασόπουλος

Παίζουν: Φώτης Μακρής, Στέλλα Κρούσκα, Κλεοπάτρα Τολόγκου, Μαριέλα Δουμπού, Γιώργος Κυριαζόπουλος, Άρης Λεοντόπουλος, Νίκος Αργυριάδης, Γιάννης Γαβρίλης 


ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ : 
Από 28 Σεπτεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου 2019
Σάββατο στις 21.00 
Κυριακή στις 20:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : 
Κανονικό : 12 ευρώ
Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών: 10 ευρώ 
Ατέλειες, Άνεργοι : 8 ευρώ

Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Τηλ. 2106453330

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails