30 Οκτωβρίου 2019

12 χρόνια Roadartist in Athens! 12 αξίες #blogging


Σαν σήμερα, στις 30 Οκτωβρίου του 2007, πριν από 12 χρόνια, γράφτηκε η πρώτη λέξη σε αυτό το blog. Ξεκίνησε αυθόρμητα, με τη σκέψη ότι θα υπάρχει για λίγες μέρες, μα τελικά μετατράπηκε σε μια σελίδα με προσωπικές γραφές αλλά και πολιτιστικά μοιράσματα. Σε αυτά τα 12 χρόνια έχουμε από εδώ μοιραστεί πολλά κείμενα, προτάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων, φωτογραφιών, ταξιδιών κ. α. 

Τώρα καθώς το Roadartist γίνεται δώδεκα, κοιτάζοντας προς τα πίσω μοιράζομαι σήμερα 12 αξίες που διέπουν αυτή την ενασχόληση, από την πρώτη μέρα έως σήμερα.

1. Πάθος

Αν δεν υπήρχε το πάθος για το γράψιμο, για τα πολιτιστικά και τη γνώση, αυτό το blog δε θα είχε κλείσει ούτε καν 2 μέρες. Το βέβαιο είναι ότι δημιουργήθηκε από ένα απίστευτο μεράκι που κρατά ακόμη μέχρι σήμερα, έστω και αν έχουν διαφοροποιηθεί πλέον οι καταστάσεις.

2. Γενναιοδωρία 

Το γράψιμο είναι μια διαδικασία μοναχική. Απαιτεί κόπο, φαντασία, έμπνευση. Απαιτεί να είσαι γενναιόδωρος ως προς το χρόνο, ως προς τις πηγές, ως προς τις λέξεις. Χαίρομαι για το χρόνο που αφιέρωσα σε αυτή την ενασχόληση, αλλά και ως προς την προώθηση ανθρώπων, δράσεων. Είναι τόσο εύκολο να γίνεις επικριτικός πάνω στις δημιουργίες άλλων. Όλα αυτά τα χρόνια, ακολούθησα ως αρχή όταν έβλεπα ή διάβαζα κάτι και με άφηνε αδιάφορη, να μην γινόταν καμία αναφορά εδώ, παρά να έγραφα κάτι επικριτικό ή ψεύτικο. Όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, όταν σέβεσαι τις δημιουργίες των άλλων, την ίδια στιγμή σέβεσαι και εσένα.

3. Εστίαση στην ομορφιά όπου υπάρχει εκεί έξω

Τα θέματα που δημοσιεύονται είτε εδώ, είτε στους λογαριασμούς του blog στα social media (Facebook page, Instagram, Twitter) είναι επικεντρωμένα στην ανάδειξη της ομορφιάς της ζωής, της πόλης, των ανθρώπων. Με ενδιαφέρει να μοιράζομαι την ομορφιά, να την εντοπίζω όπου υπάρχει και να την αναδεικνύω.  Απ' όπου μπορεί ν' αντληθεί. Από μια παράσταση, ένα έργο, έναν πίνακα, ένα λουλούδι, στη φύση, σε ένα ταξίδι, σε μια συνάντηση. 

4. Επαγγελματισμός

Γυρίζω πίσω το χρόνο και με θυμάμαι να κρατάω πρόγραμμα για αναρτήσεις, ημερολόγιο με υπενθυμίσεις, ημερομηνίες με το πότε θα δω μια παράσταση που με έχουν καλέσει, πότε θα διαβάσω ένα βιβλίο, να μη ξεχάσω να κάνω αναφορά την τάδε ημερομηνία για την επέτειο μιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας που θαυμάζω. Επαγγελματισμό και εννοείται αυτά παράλληλα με full time εργασίες και σπουδές, στο πέρασμα των χρόνων. 

4. Καλλιτεχνική έκφραση

Όταν μεταδόθηκε ένα θεατρικό μου έργο στο ΡΙΚ, το μοιράστηκα και από εδώ, που το ακούσαμε μαζί με αρκετούς από εσάς και έπειτα αρχειοθετήθηκε το αρχείο με την ηχογραφημένη παράσταση να υπάρχει κ εδώ. Όπως επίσης, κείμενα μου και φωτογραφίες ως έκφραση. 


5. Ειλικρίνεια

Καλές οι δημόσιες σχέσεις, όμως μόνο όταν βασίζονται στην ειλικρίνεια. Ακόμη και όταν παρουσιάστηκαν (ή παρουσιάζονται) από εδώ δουλειές ανθρώπων, που είχα κάποιου είδους επαφή μαζί τους (επαγγελματική, φιλική κλπ), ποτέ δεν το έκανα με τυπικότητα ή λόγω κάποιας υποχρέωσης και αυτό το γράφω ειλικρινά με το χέρι στην καρδιά. Μόνο τιμώντας το δημιουργό, αναγνωρίζοντας την αξία του. Μην προωθείτε τα πάντα. Το θέμα είναι να αναδεικνύεται αυτό που αξίζει για να ξεχωρίσει ανάμεσα σε όλα όσα συμβαίνουν. Πάντα να μοιράζεσαι με βάση την αλήθεια σου και το κριτήριο σου. 

6.  Less is more

Καλύτερα να δημοσιεύεις λίγα πράγματα μα επιλεγμένα προσεκτικά, με κόπο, με κριτήριο και ποιότητα. Πάρα άπειρα, δίχως κρίση, τόσα που πελαγώνει το κοινό σου, αλλά τελικά και εσύ. 

7. Επίμονο ψάξιμο για ό,τι μαγνητίζει το πνεύμα μου

Στόχος του να διαβάσει κάποιος εδώ αναφορές μόνο για ό,τι καλύτερο υπάρχει στην πόλη. Φυσικά μιας και όλα αυτά τα χρόνια, μόνο ένας άνθρωπος βρίσκεται πίσω από αυτή τη σελίδα και τα social media, με βάση ό,τι θα παρακολουθήσω και του διαθέσιμου χρόνου να τα μοιραστώ.

8. Μη φοβάσαι να φανείς ευαίσθητος, ιδεολόγος και διαφορετικός

...Ο φιλότεχνος και κουλτουριάρης (σε μια χώρα που λίγοι πάνε στα μουσεία), ο ...φανατικός βιβλιόφιλος και αναγνώστης βιβλίων (σε μια χώρα που ελάχιστοι διαβάζουν), ο λάτρης των αρχαιολογικών χώρων (σε μια χώρα πλούσια σε ιστορία που ελάχιστοι γνωρίζουν) κ.α. Να χαίρεσαι να είσαι εκείνη που δε βλέπει τηλεόραση, αλλά διαβάζει, κινείται, επιλέγει αυτό που οι περισσότεροι απορρίπτουν. Να έχεις το δικό σου χαρακτήρα. 

9. Ανάδειξη πραγμάτων, με έναν τρόπο θελκτικό

Στόχος πρωταρχικός: να απευθύνεσαι σε ένα ευρύ κοινό, παρουσιάζοντας μια θεματολογία που αφορά λίγους. Όχι στα κουτσομπολιά, όχι στη φτήνια. Αυτός ήταν ο οδοδείκτης από την πρώτη μέρα. Με μια γλώσσα απλή και κατανοητή, έναν τρόπο παρουσίασης παιχνιδιάρικο, με αισθητική, όμορφες εικόνες και λέξεις, να μιλάς για πράγματα που έχουν "περαστεί" στο κοινό ως ανιαρά, μα είναι τα πιο ενδιαφέροντα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο τιμητικό από να γίνει κάποιος αναγνώστης, ή να δει μια θεατρική παράσταση, έπειτα από παρότρυνση σου. Τότε ο χρόνος σου που αφιέρωσες είχε αξία.

10. Συγχώρεσε

Όταν υπάρχεις σε μια διαδικτυακή κοινότητα, έρχεσαι σε επαφή με κόσμο. Αρκετοί θα σε πλησιάσουν μόνο για να αναδείξεις κάτι δικό τους. Θα κάνεις γνωστούς, φίλους, αλλά ίσως και εχθρούς. Στα χρόνια υπήρξε αυτή η εμπειρία. Που σε διδάσκει αφενός να είσαι πιο προσεκτικός, αφετέρου να προχωράς παρακάτω. Σε αυτά τα 12 χρόνια, προφανώς υπήρξαν άνθρωποι που θίχτηκαν ή σχολίασαν αρνητικά, ή φέρθηκαν και αχάριστα. Το καλύτερο είναι η συγχώρεση. Και έπειτα να τους αγνοείς.

11. Επιμονή και πολύ δουλειά

Όποιος υπήρξε ή είναι blogger, ξέρει ότι το να έχεις ένα τέτοιου είδους blog, ενεργό για τόσα χρόνια, σημαίνει ότι έχεις δουλέψει. Έχεις περάσει και από σχεδόν όλα τα πόστα. Έψαξες προγράμματα, γραφιστικά, έγινες διορθωτής, επιμελητής, φωτογράφος, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και marketing, social media manager, συγγραφέας και αρχισυντάκτης. Το κρατάς ως εκεί που θες. Εν ολίγοις, αποκτάς εμπειρία,  βρίσκεις λύσεις, ψάχνεσαι, μοχθείς. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό γίνεται λόγω πάθους και το γιατί μόνο ένας blogger θα μπορέσει να στο εξηγήσει.

12. Ευγνωμοσύνη

Το διαδίκτυο είναι ένα μεγάλο δώρο. Ένας πλούτος. Στο χέρι μας είναι να το εκμεταλλευτούμε σωστά και να δημιουργήσουμε ένα όμορφο περιεχόμενο. Είμαι ευγνώμων για όσα έχω αποκομίσει από αυτό το ταξίδι. Για τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει, κάποιους τους θεωρώ φίλους. Άνοιξε πόρτες, παρέχει μια ποιοτική ζωή και καθημερινότητα. Εξαιτίας αυτού του blog, έγινα αληθινά πιο πλούσια σε εμπειρία, σε γνώση, σε ανθρώπους, σε "παραστάσεις". Κοιτάζοντας προς τα πίσω, μπορώ να πω ότι αν δεν το είχα δημιουργήσει θα ήμουν ένας άλλος άνθρωπος. 

Ποια είναι η επόμενη φάση τώρα; Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει, συνεχίζεται. Έχει αλλάξει, μεταμορφώνεται και ίσως σταδιακά να αναδιαμορφωθεί. Σε επόμενη φάση ίσως πάρει μια άλλη μορφή. Υπάρχουν σκέψεις, το μέλλον θα δείξει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν θα παραμείνει ενεργό (κι με πιο αραιή παρουσία), θα υπάρχει με το ίδιο πάθος και την ίδια ποιότητα. Όποια μορφή και όποιο μέλλον και αν θα έχει, θα υπάρχει όπως ξεκίνησε, με αυτές τις παραπάνω αξίες.

Ευχαριστώ για την ανάγνωση, τη συμπόρευση όλα αυτά τα χρόνια. 
Είναι τιμητική για μένα.   

20 σχόλια:

Αλεξανδρος είπε...

Εξαιρετικές και οι 12 αξίες.
Δε θα μπορούσε να υπάρχει αυτό το blog, αλλιώς. Εμείς σε ευχαριστούμε.

Ανώνυμος είπε...

Αναμένω με ενδιαφέρον τη συνέχεια του στο μέλλον!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΠΑΝΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ

Αρτίστα του βωβού είπε...

Δώδεκα χρονών λοιπόν!
Το βλογ σου το γνώρισα μόλις το 2012, όταν μετά από μια παράσταση της Σπείρα-Σπείρα ο φίλτατος ο Χρήστος ο Μουστάκας, μου μίλησε για αυτό και μου είπε "Ψάξ' το, θα σου αρέσει", όπερ και εγένετο.
Τι κι αν δεν κατοικώ πλέον στην Αθήνα;
Με νοιάζει το τι γίνεται στην πόλη.
Κι ας ζηλεύω (με την καλή έννοια) κάποιες φορές που χάνω πράγματα. Κυρίως θεατρικές παραστάσεις.
Γιατί τα λέω τώρα αυτά;
Μα για να ξέρεις ότι έχεις αναγνώστες και από την Περιφέρεια!
Κι ας μην σχολιάζω σε κάθε σου ποστ.
Τις αξίες που έχεις, τις τηρείς και με το παραπάνω.
Εύχομαι χρόνια πολλά στο βλογ σου, να το χαίρεσαι και να είσαι πάντα καλά και να γράφεις, για να το χαιρόμαστε κι εμείς!

ΜΠΙΛόγκ είπε...

Μαίρη μου, εύχομαι στα επόμενα 12 χρόνια να είμαστε πάλι εδώ, πιο έμπειροι, πιο σοφοί μα με την ίδια αγάπη για εξερεύνηση και... μοίρασμα!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ROADARTIST!

Mariela είπε...

Εμείς ευχαριστούμε για την πολύτιμη παρουσία σου...
Χρόνια πολλά! Να ευχηθώ να τα εκατοστήσεις;;
Θα ευχηθώ να συνεχίσεις!!

Margo είπε...

Για όλα αυτά σε αγαπάω. Για όλα αυτά ευχαριστώ που είσαι εδώ και μοιράζεσαι την ομορφιά, εκεί που αξίζει να εστιάζει κανείς. Μόνο εκεί. Να σαι καλά Μαίρη μου και να συνεχίζεις με κέφι για όσο... Σε γλυκοφιλώ!!!

Ανώνυμος είπε...

Super!Πολύ καλή δουλειά όλα αυτά τα χρόνια.Ευχαριστώ,περιμένουμε με ενδιαφέρον την συνέχεια.

Giannis Pit. είπε...

Να το χαίρεσαι το δικτυακό σου σπιτικό αγαπητή φίλη. Να το χαίρεσαι με την καρδιά σου. Και να ξέρεις ότι η προσφορά σου είναι σημαντική και πολύ θετική. Ειδικά στις εποχές μας.
Σου εύχομαι πάντα τα καλύτερα με πολλά κουράγια και διάθεση.

thinks είπε...

Ευτυχισμένη να είναι η επέτειος, και εσύ, αγαπητή μου Roadartist. Να υπάρχει πάντα στο διαδίκτυο αυτό το λιμάνι σιγουριάς που έχεις δημιουργήσει, θυμίζοντας αυτές τι δώδεκα και άλλες πολλές αξίες σε όσους και όσες έχουν την καρδιά να τις αισθανθούν. Να ‘σαι καλά!

Άιναφετς είπε...

Χρόνια πολλά πολλά στο σπιτικό σου!
Απ το 2009 που απόκτησα blog, δεν έπαψα να σε παρακολουθώ και χάρη σε σένα να μη χάνω ότι σημαντικό έχει να μας προσφέρει η Αθήνα και όχι μόνο!
ΑΦιλάκια πάντα γλυκά και μ' ένα τεράστιο ευχαριστώ!

VAD είπε...

12 χρόνια;;;;Εγω δεν αντεξα παρά μόνο εξι...Θα κλεισω μ'αυτο που σου εγραφα πάντα:-Μακράν το Νο1 μπλογκ Τεχνης και λόγου!Αντε,πάμε για άλλα δωδεκα :)

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Χρονια πολλα στο πανεμορφο σπιτικο σου Να εισαι εδω για πολλα χρονια και να προσφερεις απλοχερα πολλες αξιες της ζωης οπως εσυ ξερεις!!!Καλο μηνα να εχεις με υγεια.Ειμαστε τυχεροι που σε εχουμε φιλη.

Roadartist είπε...

Αλέξανδρε σε ευχαριστώ πολύ!@ Αρτίστα του βωβού : Τι χαρά μου έδωσες! Δεν τον γνωρίζω προσωπικά τον Χρήστο Μουστάκα, όμως τον έχω παρακολουθήσει σε παραστάσεις της Σπείρα-Σπείρα. Είναι εξαιρετικός. Αν μιλήσετε, να του εκφράσεις εκ μέρους μου τις ευχαριστίες μου, έστω και μετά από τόσα χρόνια. Ειλικρινά τον ευχαριστώ.

Το να έχω αναγνώστες από την περιφέρεια, μου δίνει απίστευτη τιμή, είναι χαρά μου να αποκτούν μια εικόνα και οι άνθρωποι από την επαρχεία, μου έρχεται στο μυαλό σαν να υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος μέσω του blog με εσάς. Υπέροχο συναίσθημα.

Τέλος ευχαριστώ πάρα πολύ εσένα για τα λόγια σου. Τα εκτιμώ πολύ.
STAY TUNED!! <3

Roadartist είπε...

@ ΜΠΙΛόγκ : Βασίλη σε αντίθεση με κάποιους που θα λένε "τι κάθεται και ασχολείται τώρα", εσύ ξέρεις καλά την αξία αυτού. Πιο έμπειροι, πιο σοφοί, όπως το λες. Ευχαριστώ!!!@ Mariela : Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Μαριέλα μου!

Roadartist είπε...

@ Margo : Κ εγώ σε αγαπάω Margo μου, μόνο με κέφι θα συνεχίζω.. για όσο!
Ευχαριστώ πολύ φίλη! Φιλιά και από μένα!
@ Ανώνυμε (1:51 μ.μ) : Ευχαριστώ θερμά για τα λόγια και την ανάγνωση.

Roadartist είπε...

@ Giannis Pit. : Ευχαριστώ πολύ Γιάννη, εκτιμώ πολύ τα λόγια σου!
@ thinks : Σωστά το έγραψες Δημήτρη μου. Σε ΄"όσους και όσες έχουν την καρδιά να τις αισθανθούν". Σε ευχαριστώ από καρδιάς!

Roadartist είπε...

@ Άιναφετς : Πόσο τιμητικό αυτό Άιναφετς μου, πραγματικά σε ευχαριστώ! Με τιμά η ανάγνωση και η εμπιστοσύνη ανθρώπων σαν εσένα. Εύχομαι να λάμπεις πάντα. ΑΦιλάκια, τα ευχαριστώ είναι δικά μου! :)


Roadartist είπε...

@ VAD : Ούτε και εγώ το πιστεύω Βασίλη μου ότι συμπληρώθηκαν 12. Θα μπορούσα πολλά να είχα κάνει μέσω αυτού του blog, πολλά περισσότερα, μα πήρα πράγματα που με εξέλιξαν εμένα και πιστεύω ότι είναι ακόμη ζωντανό, αυτό κάτι σημαίνει.
Λες να έρθουν άλλα 12; Δε ξέρω, θα δείξει. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.


@ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS : Ευχαριστώ πολύ φίλε!!!

ξωτικό είπε...

Κοριτσάκι μου αγαπημένο
Εγώ ευγνωμονώ το μπλόγκ σου για όσα μου προσφέρει και για το ό,τι σε γνώρισα ,μα και για σένα πιστεύω οτι ήταν το καλύτερο δώρο που έκανες στον εαυτό σου , Ένα πολύτιμο μονοπάτι αυτογνωσίας και ανοίγματος στον κόσμο ,ένας δρόμος αγάπης ....
Να είσαι γερή να συνεχίζεις όπως σ'αρέσει χωρίς φόβο και πολύ πάθος !!!
Σ'αγαπάω ❤️

Roadartist είπε...

@ ξωτικό : Φιλενάδα μου καλή, δική μου ήταν η χαρά και η ευλογία που σε γνώρισα. Και μόνο για αυτή τη φιλία αυτό το blog άξιζε. Σε ευχαριστώ που είσαι δίπλα μου. Σε λατρεύω!!!!!!
Σε ευχαριστώ για όλα.

Related Posts with Thumbnails