13 Οκτωβρίου 2019

Επίσκεψη στο νέο Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι


Δυο νέα παιδιά παρατηρούν έναν πίνακα του B.Γκογκ

Το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή στο Παγκράτι, μια ανάσα από το Καλλιμάρμαρο, άνοιξε πριν λίγες μέρες και άλλαξε καθοριστικά το πολιτιστικό χάρτη της πόλης μας. Πρόκειται για το Μουσείο με την εμβληματική ιδιωτική συλλογή των Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Οι Αθηναίοι έχουν τώρα τη δυνατότητα να θαυμάσουν μοναδικά έργα τέχνης που δεν είχανε την ευκαιρία στο παρελθόν. Έργα που έχουν δανειστεί και εκτεθεί στα πιο σημαντικά και μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.   


Μετά από δεκαετίες αναμονής, η συλλογή είναι επιτέλους επισκέψιμη για το κοινό σε έναν χώρο που αρμόζει στη σπουδαιότητά της. Με το που μπαίνεις στο κτήριο αισθάνεσαι ότι εισέρχεσαι σε ένα μουσείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών.


 Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς είναι τόσο αποστομωτική όσο και τα ονόματα που ανήκουν στη συλλογή του. Πίνακες του Βαν Γκογκ, του Πικάσο, του Μονέ, του Ελ Γκρέκο, του Ντε Κίρικο, του Μιρό, Μπονάρ, Μοντιλιάνι, Πόλοκ, Σαγκάλ,Ντεγκά, Μιρό, Μπρακ και πόσων άλλων. 


Μετά από καθυστερήσεις, δυσκολίες, αναποδιές και εμπόδια, το όνειρο του ζεύγους Γουλανδρή έγινε πραγματικότητα. Η απίστευτη και πραγματικά αμύθητης αξίας συλλογή που είχαν δημιουργήσει, έχει πλέον τη μόνιμη βάση της στην πρωτεύουσα της Αθήνας. 

Στο μουσείο, το οποίο έχει συνολική επιφάνεια 7.250 τ.μ., εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους, λειτουργούν ένα πωλητήριο και ένα Café – Εστιατόριο, μια βιβλιοθήκη τέχνης με 6.000 τόμους βιβλίων, παιδικό εργαστήριο, καθώς κι ένα σύγχρονων προδιαγραφών αμφιθέατρο, 190 θέσεων.


Κάθε επισκέπτης με την είσοδο του στο Μουσείο, παίρνει στα χέρια του και ένα κοντρόλ, με το οποίο μπορεί να ξεναγηθεί ιδιωτικά πατώντας τον αριθμό του κάθε πίνακα και μαθαίνοντας την ιστορία πίσω από κάθε έργο και για κάθε καλλιτέχνη.

Αριθμός 13, του Τζάκσον Πόλλοκ (1950)

Ο αγαπημένος μου πίνακας είναι αυτός.


Εδώ σε μια λεπτομέρεια.


Υπέροχες φιγούρες του Τζιακομέττι.


Τακτικές ξεναγήσεις πραγματοποιούνται όπου οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν περισσότερα για την ιστορία πίσω από τα έργα των Van Gogh, Picasso, Pollock, Monet, Miró, Degas, Παρθένη, Τσαρούχη, Μόραλη κ.ά


Πέρα όμως από τις ξεναγήσεις, αξίζει ο καθένας να αφεθεί και να 
χαθεί με το δικό του τρόπο


στα χρώματα, στους μύθους,


στις δημιουργίες που στέκονται


εκεί μπροστά του και 


προκαλούν ποικιλοτρόπως όλα τα συναισθήματα του.


Είναι εντυπωσιακό ότι αυτά τα έργα 
αποτελούν μόνο το 40 % της συλλογής του. 


Στεγασμένα σε ένα κτήριο στολίδι 


πανέμορφο και επιβλητικό.

Μην παραλείψετε μια στάση στο καφέ του Μουσείου. 


Οι ιδρυτές Βασίλης και Ελίζα Γουλανδρή, ως υπέρμαχοι της ιδέας ότι η Τέχνη αποτελεί κοινωνικό πνευματικό αγαθό, πέραν της σημαντικής προσφοράς τους με την ίδρυση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο, επιθυμούσαν τη δημιουργία ενός έτερου μουσείου στην Αθήνα, που θα έδινε τη δυνατότητα σε ένα ευρύτερο κοινό να έρθει σε επαφή με τη νεότερη και σύγχρονη τέχνη που αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο του ενδιαφέροντός τους και το κατάφεραν! 

Τους ευχαριστούμε!


Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, 
facebook.com/BEGoulandrisFoundation
instagram.com/begoulandrisfoundation, #BEGoulandris 
https://goulandris.gr/el/

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10.00-18.00, Παρασκευή 10.00-22.00, Δευτέρα κλειστά. Εισιτήρια: Γενική είσοδος  8€, Μειωμένο εισιτήριο  6€. Μειωμένο εισιτήριο δικαιούνται άτομα άνω των 65 ετών, παιδιά και έφηβοι 12-17 ετών, φοιτητές, άνεργοι, υπηρετούντες την στρατιωτική τους θητεία. Ελεύθερη είσοδο δικαιούνται τα Μέλη του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, παιδιά έως 12 ετών, ΑμεΑ και ο συνοδός τους, εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν σχολεία, κάτοχοι κάρτας ICOM – ICOMOS, διπλωματούχοι ξεναγοί, δημοσιογράφοι. 

2 σχόλια:

Georgios Mitas είπε...

Ωραία ξενάγηση!

Roadartist είπε...

Georgios Mitas: Ευχαριστώ πολύ!

Related Posts with Thumbnails