9 Νοεμβρίου 2019

Είδαμε το TOP GIRLS της Caryl Churchill στο θέατρο Πόρτα



Το θεατρικό έργο TOP GIRLS (1982) της Caryl Churchill μόλις ξεκίνησε να παρουσιάζεται στο ΠΟΡΤΑ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Παίζουν επτά απ’ τις πιο σημαντικές Ελληνίδες ηθοποιούς της γενιάς τους: Μαρία Καβογιάννη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Βίκυ Βολιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Ειρήνη Μακρή και Άλκηστις Πολυχρόνη.



Κεντρική ηρωίδα του TOP GIRLS είναι η Marlene, μια φιλόδοξη γυναίκα καριέρας, υπεύθυνη ενός γραφείου ευρέσεως εργασίας για γυναίκες, μια «σιδηρά κυρία» που ανέρχεται θυσιάζοντας συνεργάτες, καθώς και τη δική της ευαίσθητη, θηλυκή και ανθρώπινη πλευρά στον βωμό της επιτυχίας. Καταφέρνει να κερδίσει την ανώτερη θέση στην εταιρεία όπου εργάζεται, εκθρονίζοντας τον άντρα συνάδελφο της. Προκαλώντας πληγή σε εκείνον, κλονίζοντας την "οικογενειακή του ευτυχία", καθώς χάνει τη θέση από μια γυναίκα, κάτι προσβλητικό. Αλλά προβληματίζοντας και κατά πόσο τελικά η ίδια είναι ευτυχισμένη παρά την επιτυχία της. 


Στην παράξενη υπόθεσή του έργου συναντιούνται πέντε γυναίκες από διαφορετικές περιόδους της ιστορίας και της λογοτεχνίας με μια γυναίκα του σήμερα, τη Marlene, για να γιορτάσουν την προαγωγή της. Το έργο ξεκινά με μια διάσημη πρώτη σκηνή, όπου ιστορικοί και διάσημοι μυθοπλαστικοί γυναικείοι χαρακτήρες καταθέτουν τις ιστορικά διαφορετικές πτυχές του ζητήματος της κοινωνικής θέσης των γυναικών. Στη συνέχεια, η δράση μεταφέρεται στον χρόνο συγγραφής του έργου, όπου με μια σειρά από συγκρούσεις ανάμεσα σε σύγχρονες γυναίκες, η συγγραφέας αναπτύσσει τους προβληματισμούς της.  



Το TOP GIRLS είναι ένα επιδραστικό έργο του ’80, σύμβολο του φεμινισμού και κραυγή ενάντια στο θατσερισμό, όμως κατά βάση είναι ένα έργο για τη γυναίκα, την πολιτική και την κοινωνική της θέση. Το TOP GIRLS εξετάζει τι σημαίνει χειραφέτηση, τι σημαίνει δικαίωμα και ταυτόχρονα ποιο είναι το τίμημα που οφείλει να πληρωθεί για να αναληφθούν οι νέοι ρόλοι σε κοινωνικό, προσωπικό και πολιτικό επίπεδο. Το TOP GIRLS έκανε πρεμιέρα στη Μεγάλη Βρετανία το 1982 απ’ το Royal Court Theatre. Αυτή την περίοδο ανεβαίνει και στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου (2019).



Αν μη τι άλλο, είναι σπουδαία η επιλογή ενός τέτοιου θεατρικού κειμένου από το θέατρο Πόρτα και από τον κύριο Μοσχόπουλο που μας έχει συνηθίσει σε εξαιρετικές επιλογές. Θα λέγαμε είναι και τολμηρή, καθώς ακόμη σήμερα, η θέση της γυναίκας τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και γενικότερα τίθεται είτε στο περιθώριο, είτε υπό αμφισβήτηση. Στην παράσταση ξεχωρίζουν η εξαιρετική Αλεξάνδρα Αϊδίνη, οι υπέροχες Μαρία Καβογιάννη και Αλεξία Καλτσίκη. 

Μας άφησε όμως την αίσθηση ότι κάπου χάνεται και απουσιάζει εκείνος ο παραπάνω παλμός που θα εξύψωνε αυτούς τους υπέροχους θεατρικούς χαρακτήρες.

Η παράσταση θα παίζεται έως και τις 30 Νοεμβρίου

Video: Πάτροκλος Σκαφίδας

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης
Γραφιστική επιμέλεια: Μάριος Γαμπιεράκης – Χρυσούλα Κοροβέση [mavra gidia]
Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Καβαλλάρη
Επικοινωνία: Ανζελίκα Καψαμπέλη – Ελεάννα Γεωργίου

Μια παραγωγή της Stefi Productions – Γιάννης Μ. Κώστας σε συμπαραγωγή με το θέατρο ΠΟΡΤΑ.

ΠΑΙΖΟΥΝ
Μαρία Καβογιάννη, Βίκυ Βολιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Σίσσυ Τουμάση, Ειρήνη Μακρή

Πληροφορίες:

Έναρξη: Από 2 έως 30 Νοεμβρίου 2019

Ημέρες Παράστασης:
Τετάρτη 20.00
Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: 21.00
Κυριακή: 19.00

Τιμές εισιτηρίων

Τετάρτη
17 ευρώ-Κανονικό
15 ευρώ-Φοιτητικό & άνω των 65
12 ευρώ-Ανέργων

Πέμπτη-Παρασκευή
15 ευρώ-Κανονικό
12 ευρώ-Φοιτητικό και άνω των 65
10 ευρώ-Ανέργων

Σάββατο-Κυριακή
20 ευρώ-Κανονικό
15 ευρώ-Φοιτητικό & άνω των 65
12 ευρώ-Ανέργων

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: viva.gr, 11876, SevenSpots, Reload Stores, WIND, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αθηνόραμα, Viva Kiosk, Yoleni’s

Θέατρο Πόρτα
Διέυθυνση: Μεσογείων 59
Περιοχή: Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 7711333

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails