1 Σεπτεμβρίου 2017

το κόκκινο σημειωμάταριο


Μια από τις πιο όμορφες συνήθειες είναι απλά να στέκεσαι και να παρατηρείς τριγύρω τον κόσμο. Το καλοκαίρι στην παραλία να χαζεύεις το πώς παίζουν τα παιδιά και πώς οι μεγαλύτεροι γίνονται για λίγο ξανά παιδιά. Το πώς οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά, το πώς ζεσταίνονται οι καρδιές και οι ψυχές τους.  Στην πόλη να παρατηρείς τους συνεπιβάτες στο μετρό, να κάθεσαι σε μια καφετέρια που σου αρέσει και ήρεμα να παρατηρείς τον κόσμο. Πόσο εύκολο είναι πια αυτό σε μια εποχή που όλοι τρέχουμε ασταμάτητα; Και όσοι έχουν τον χρόνο, πόσο μπορούν να τον αξιοποιήσουν; Κατά πόσο μπορούν να μείνουν σιωπηλοί, χαλαροί και να στοχαστούν;  Πόσο διαφορετικές θα ήταν οι ζωές και οι αντιδράσεις μας, αν δρούσαμε κάπως έτσι; Συνειδητοποιώ ότι κάθε καλοκαίρι ρίχνω τους ρυθμούς μου, με συνέπεια ν' αισθάνομαι τα θέλω, ν' ακούω το βαθύτερο εαυτό μου, να παρατηρώ καλύτερα το περιβάλλον και τους άλλους. Κάθε καλοκαίρι αγαπώ λίγο περισσότερο αυτή τη χώρα. Κάθε καλοκαίρι αισθάνομαι ευγνωμοσύνη και συνειδητοποιώ το πόσο πολύ τρέχουμε και χάνουμε το τώρα.  

Πρώτη Σεπτεμβρίου. Για πολλούς ο Σεπτέμβριος είναι σαν αρχή του νέου έτους. Τώρα θέτουν νέους στόχους. Το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι να αγοράσω στην αρχή κάθε νέας χρονιάς είναι ένα σημειωματάριο moleskine. Όποιος με ξέρει, γνωρίζει την τρέλα μου με τα moleskine. Είναι σαν μια τελετουργία που ακολουθώ πιστά εδώ και χρόνια. Αγοράζω ένα, λίγο πριν την πρωτοχρονιά. Είναι η χαρά μου. Δώρο που κάνω στον εαυτό μου. Έπειτα το έχω πάντα μαζί μου (- παντού μαζί: σε θάλασσα, εξοχή, πόλη, καφέ, μετρό, δουλειά, βόλτα).  Την παραμονή της φετινής πρωτοχρονιάς αγόρασα ένα μαύρο. Μα εφέτος συνέβη κάτι το περίεργο. Στο μέσο σχεδόν της χρονιάς, μετά τον Ιούνιο, ήρθε να με βρει και ένα κόκκινο moleskine. Σε αυτό, λοιπόν, δε θα γράφω καθημερινές σκέψεις και σημειώσεις, αλλά συγκεκριμένες φράσεις, ιδέες και ενότητες για ένα βιβλίο μου. Δε ξέρω αν ποτέ θα κυκλοφορήσει, ή αν θα μείνει στο συρτάρι. Κατά πάσα πιθανότητα το δεύτερο, καθώς έτσι και αλλιώς έχω γράψει δεκάδες κείμενα, από θεατρικά, ποιήματα, διηγήματα, μισοτελειωμένα εγχειρήματα που ποτέ δεν στάλθηκαν πουθενά. Ειλικρινά δεν έχω ιδέα αν αυτό θα έχει διαφορετική κατάληξη. Αλλά όμως θα είναι η πρώτη φορά που θα έχω ένα ξεχωριστό κόκκινο σημειωματάριο, για αυτό το σκοπό. Μου άρεσε η ιδέα. Το κόκκινο σημειωματάριο λοιπόν, στη μέση της χρονιάς, στο θέρος που τόσο αγαπώ, ήδη έχει γραφές και σκέψεις. Δειλά η αρχή του έχει γίνει. Ένα νέο ταξίδι ξεκίνησε.

Κατά τα λοιπά, καλό μας φθινόπωρο. Θα ακολουθήσουν μοιράσματα από αναγνώσεις, εντυπώσεις από ταξίδια που έκανα το καλοκαίρι. Μείνετε συντονισμένοι. Καλώς βρεθήκαμε.

16 σχόλια:

Mariela είπε...

Ε'υχομαι καλοτ'αξιδο αυτό το νέο σημειωματάριο....
Να γεμίσει με ιδέες και εμπειρίες που θα σε οδηγήσουν σε νέους δρόμους!
Moleskine.... ιδιαίτερα αγαπημένο!!!

Makis Del είπε...

Moleskine διαβάζω! Καλά μιλάμε για ποιότητα!

Ο Σεπτέμβειος είναι πάντα για μένα ένας κομβικός μήνα Road! Για πολλούς απο εμάς δηλαδή! Εχύχομαι δύναμη, πολλά ταξίδια και όρεξη για νέες περιπέτειες! Καλό μήνα και καλό καλοκαιροφθινόπωρο! χαχα!

Υ.Γ. Αναμένω φωτογραφίες και κείμενα για τα καλοκαιρινά οδοιπορικά σου!

George είπε...

Teleia :) Den grafw tipota allo, apla!

roubinakiM είπε...

κι εγώ το Σεπτέμβρη τον νοιώθω σαν αρχή του έτους...

Roadartist είπε...

@ Mariela : Mariela μου, πως ήταν φέτος το καλοκαίρι στη Νάξο; Σε ευχαριστώ πολύ, καλό μας φθινόπωρο :)

Memaria είπε...

Κι εύχομαι ολόψυχα αυτό το νέο ταξίδι που ξεκίνησε να είναι υπέροχο και γιατί όχι να φτάσει με επιτυχία στον προορισμό που θα επιλέξει(ς)!
Καλό μήνα!!

Roadartist είπε...

@ Makis Del : Τι να κάνουμε είναι ένα δώρο που δε μπορώ να στερήσω στον εαυτό μου. Ψώνιο δεν είμαι, αλλά τα moleskine με την μακρά παράδοση, είναι κάτι που πραγματικά υπερ χαίρομαι ότι μου το χαρίζω. :) Μείνε συντονισμένος, θα έχουμε πάλι μοιράσματα :)

Roadartist είπε...

George: :)

Roadartist είπε...

@ roubinakiM : Ναι πάρα πολλοί κάπως έτσι... Ίσως πιο δυναμικά από την ημερολογιακή αλλαγή του κάθε χρόνου...

thinks είπε...

Εύχομαι το καινούργιο Σημειωματάριο να γεμίσει με ευτυχία :-)

casper85 είπε...

πολύ μου αρέσει που και άλλοι θεωρούν τον Σεπτέμβριο αρχή!
Να γεμίσει εύχομαι!

Roadartist είπε...

@ Memaria : Να είσαι καλά. :) Καλό μας φθινόπωρο, εν μέσω καύσωνα :)) να μας ξεγελά, και παρηγορεί λίγο :)

Roadartist είπε...

@ thinks : Τέλεια ευχή, σε ευχαριστώ Δημήτρη!

Roadartist είπε...

@ casper85 : σε ευχαριστώ πολύ. Είναι αρχή ο Σεπτέμβριος... Ακόμη και στη φύση. Καλό φθινόπωρο!

Ρουμπάκης Γιάννης είπε...

Καλή δύναμη εύχομαι.

Roadartist είπε...

Γιάννη σε ευχαριστώ. :)

Related Posts with Thumbnails