28 Νοεμβρίου 2013

Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα, Εθνικό Θέατρο


Είχα δει τη συγκεκριμένη παράσταση την περσινή χρονιά. Φαίνεται όμως ότι μια φορά δεν ήταν αρκετή. Έτσι βρέθηκα ξανά στο Εθνικό Θέατρο, όπου είδαμε την παράσταση "Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα" του Γιουτζήν Ο’Νηλ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.  Αν έπρεπε να επιλέξω μια παράσταση που άξιζε να μη τη χάσω, τότε θα ήταν αυτή.

Μια ματιά στο έργο. Αμέσως μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στις ΗΠΑ, ο στρατηγός Έζρα Μάννον επιστρέφει στο σπίτι του, στη Νέα Αγγλία. Όμως στην οικία των Μάννον, με το σκοτεινό παρελθόν και τη νοσηρή σχέση με τη ζωή, υπάρχουν πολλές ανοιχτές πληγές. Η παθολογική αγάπη της γυναίκας του Έζρα, Κριστίν Μάννον, για τον γιο της Όριν, η προβληματική της συμβίωση με την κόρη της Λαβίνια, και η παρεμβολή ενός τρίτου προσώπου στη ζωή τους διευρύνουν τον κύκλο μίσους, εκδίκησης και καταστροφικού έρωτα, που ήδη εμποτίζει το παρελθόν της οικογένειας και θα ολοκληρωθεί μόνο με την τιμωρία όσων εμπλέκονται σε αυτόν. 

Η πρωτότυπη και αρκετά ευρηματική χρήση των βίντεο, 
που απογειώνουν την παράσταση.

Ο Γιουτζήν Ο’Νηλ, επεξεργάζεται τον μύθο της Ορέστειας και τον μεταγράφει σε μια σύγχρονη τριλογία, αποκαλύπτοντας τη διαβρωμένη εικόνα της αστικής τάξης που κρύβεται πίσω από ένα άψογο προσωπείο. Το οικοδόμημα που συντηρείται από τον πουριτανισμό και μια άκαμπτη ηθική στάση ζωής κλονίζεται σταδιακά και συμπαρασύρει όσους παγιδεύονται μέσα σ' αυτό. Οι ήρωες νευρωτικοί, απελπισμένοι και εν τέλει αδικαίωτοι, καταδικάζονται στη λήθη και τη σιωπή. Το πληθωρικό αυτό υλικό της τριλογίας επεξεργάστηκε και συμπύκνωσε σε ενιαία παράσταση ο  Γιάννης Χουβαρδάς. Παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.


Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ως Κριστίν και η Μαρία Πρωτόπαππα ως Λαβίνια Μάννον, δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας και σε παρασέρνουν στα πάθη, στους φόβους, στις αγάπες και στα μίση τους.  Ο Χρήστος Λούλης ερμηνεύει εξαιρετικά τον Όριν Μάννον. Καθηλωτικός είναι  ο Ακύλλας Καραζήσης ως Στρατηγός Έζρα. 


Θεωρώ πως η εμφάνιση των "θεατών" (/του χορού) επί σκηνής ήταν καθοριστική, καθώς με τις παρεμβάσεις και τους σχολιασμούς ελάφρυναν το δράμα και έδωσαν ιδιαίτερο χρώμα στην παράσταση. Η ξεχωριστή Μάγια Λυμπεροπούλου, με τις υπέροχες παρεμβάσεις της Θέμις Μπαζάκα, του Γιώργου Κοτανίδη και του Χάρη Τζιτσάκη.  Άψογος ως επιστάτης ο Χρήστος Στέργιογλου.


Μια παράσταση με εξαιρετική σκηνοθεσία, ερμηνείες, μελετημένες κινήσεις, υπέροχα κουστούμια και σκηνογραφία.  Υψηλή αισθητική, που σε κάνει ν' αγαπάς περισσότερο το θέατρο. 

Με το πέσιμο της αυλαίας, αναρωτιόμουν τι μπορεί να πρωτοπεί κάποιος για αυτό το έργο... Ένα από τα σημαντικότερα έργα του 20ού αιώνα, σε μοναδική σκηνοθετική ματιά από τον Γιάννη Χουβαρδά. Η απουσία του θα είναι μεγάλη απώλεια για το Εθνικό. Πρόκειται για μια παράσταση ότι θα μείνει κλασσική στην ιστορία του νέου ελληνικού θεάτρου. 

Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα, του Γιουτζήν Ο’Νηλ
ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

25 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Δεν την έχω δει και την ιστορία μέσες άκρες την ήξερα..
:) Καλημέρα!
http://www.youtube.com/watch?v=FTEX0PgyXmA

VAD είπε...

Ο υπογράφων,ως επαρχιώτης,αδυνατών να παρακολουθήσει την όμορφη πρόταση,την μετέφερε στο fb για τους Αθηναιους φίλους,επίσης την γνωστοποιησε σε μια παρεα επαρχιωτων φίλων,που θα βρεθούν στο κλεινόν άστυ αυτο το τριήμερο...

karkinos7 είπε...

Καταπληκτικη παράσταση που όντως αξίζει να δεις, με χάλασε λίγο οι ηθοποιοί (κοινό) που εβγάζαν κάτι κωμικό και χαλούσαν το δράμα της Ιστορίας!!!!
Πολύ καλή επιλογή πάντως!
Την Καλημέρα μου!!!

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Καλημέρες, ωραίο κομμάτι σε ευχαριστώ :))

Roadartist είπε...

@ VAD : Χαρά να δίνω εντυπώσεις από θεατρικές παραστάσεις ειδικά στους φίλους στην επαρχία, δεν ανεβάζω όσες βλέπω, οπότε το σχόλιο σου δίνει δύναμη για τη συνέχεια. Δε ξέρω αν θα βρουν εισιτήρια, ελπίζω να τους αποζημειώσει. Καλημέρες!

Roadartist είπε...

@ karkinos7 : Το καταλαβαίνω, εμένα μου άρεσαν τόσο πολύ οι θεατές / ηθοποιοί, βρήκα ευφιέστατη την ιδέα και την παρουσία τους. Νομίζω ότι αν δεν υπήρχαν θα έχανε αρκετά το έργο, και δε θα το πάλευα τόσο δράμα. Αλλά οπωσδήποτε καταλαβαίνω πως το εννοείς, λειτούργησε αντίστροφα σε μένα. Χαρά που σε βλέπω εδώ, καλημέρες!!!

librarian είπε...

Καλημέρα! Πήγαμε εχτές και την είδαμε. Είναι όντως φοβερή παράσταση, τρομερή σκηνοθεσία και ηθοποιία, η υπόθεση δεν με τρέλανε, αλλά όλα τα υπόλοιπα ναι.
Το μόνο κακό είναι ότι δεν υπήρχαν εισιτήρια και πήραμε χαμηλής ορατότητας (για τους ανέργους) και ήταν πράγματι χαμηλής. Καθόμασταν στο α' εξώστη στο πλάι και η μισή σκηνή δεν φαίνονταν. Για να καταλάβεις από τις φωτο σου είδα ότι στην απέναντι οθόνη υπήρχε άλλος ηθοποιός.
Αλλά ακόμη κι έτσι άξιζε!
Εσύ από ό,τι βλέπω ήσουν σε καλή θέση.

Roadartist είπε...

@ librarian : Χάσατε όντως τη σκηνοθετική ματιά, που είναι πραγματικά απίστευτη σε αυτή την παράσταση, έπρεπε να σου είχα πει να κλείσεις από μέρες πριν μια καλή θέση κεντρική στον εξώστη.
Η ορατότητα από το κέντρο είναι πάρα πολύ καλή. Κρίμα, γαμώτο δε το σκέφτηκα. :(
Εμείς είχαμε πάρει από το ταμείο τα εισιτήρια σχεδόν 2 εβδομάδες πριν και είχαμε κλείσει πρώτες θέσεις μπροστά στον εξώστη, νομίζω από τις καλύτερες θέσεις.


Λύσιππος είπε...

Διαφωνώ το Ευγένιος Ο'Νηλ να γίνεται Γιουτζίν.
Ανοίγει ένα θέμα μεγάλο για τα ονόματα των κλασσικών στα Ελληνικά.

Roadartist είπε...

@ Λύσιππος : Έτσι το κράτησε στο πρόγραμμα του το Εθνικό θέατρο, οπότε το διατήρησα και στο post. Αν θες τη γνώμη μου, και εμένα μου αρέσει περισσότερο το Ευγένιος, έτσι θα τον προσφωνούσα, αλλά όμως γενικότερα δε με ενόχλησε η επιλογή.

Giannis Pit. είπε...

Συγκλονιστικό έργο, πρέπει και η παράσταση να είναι ανάλογου φόντου πραγματικά.
Κρίμα που η οικονομική ένδεια εμποδίζει να πάμε να απολαύσουμε τέτοιες παραστάσεις στο ΕΘΝΙΚΟ που θα έπρεπε οι τιμές του να είναι προσιτές στη Λαϊκή οικογένεια.
Ευχαριστούμε για την ανάδειξη του θέματος.

Roadartist είπε...

@ Giannis Pit : και όμως νομίζω ότι το Εθνικό έχει ίσως τις καλύτερες τιμές για όσους δε μπορούν να πάνε θέατρο. Είναι από τα λίγα θέατρα που έχει τιμή εισιτηρίου 5ε για τους ανέργους. Σε κάποιες παραστάσεις στο παρελθόν εξασφάλιζε και θέσεις δωρέαν προς ανέργους, επίσης κάθε Τρίτη & Πέμπτη έχει 13 ευρώ γενική είσοδο, θεωρώ πως έχει εξαιρετικές τιμές σε σχέση με το θέαμα (ειδικά αυτής της παράστασης : ηθοποιοί, σκηνοθεσία, κουστούμια κλπ) πόσο μαλλον με άλλα θέατρα.

MYSTELIOS είπε...

Πολύ βαρετή και κουραστική παράσταση παρά τις καταπληκτικές ερμηνείες, και την υπέροχη σκηνοθεσία !!!

Roadartist είπε...

@ ART-TRAVELLER : Για αυτό και στο θέατρο είναι δύσκολο να προτείνεις κάποιο έργο. Είναι ίσως τόσο σπάνιο να ταυτιστούν οι απόψεις των θεατών. Ίσως παίζουν πολλά ρόλο σε αυτό.
Την είδα ΔΕΥΤΕΡΗ φορά!!! Και πλήρωσα και για δυο, απλά τη λάτρεψα!! :)

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα να μην μπορώ την δεδομένη στιγμή να την παρακολουθήσω..Φαίνεται πραγματικά ενδιαφέρον!
καληνύχτα σου..

librarian είπε...

Δεν πειράζει, εξάλλου βαριέμαι να κλείνω για μετά από καιρό. Εκείνη τη μέρα είχα προετοιμαστεί για θέατρο!
Ακόμη κι έστι ήταν υπέροχη παράσταση...

Ερατώ είπε...

Πολύ καλό φαίνεται!
Καλό Σ/Κ , φιλιά πολλά!

Makis Del είπε...

Καλησπέρα Road... Δεν ξέρω αν σαρέσουν τα Χριστούγεννα πάντως εγώ αποφάσισα να σου κάνω ένα Χριστουγεννιάτικο δωράκι. Σε περιμένει στο μπλογκ μου αν θελήσεις να το παρεις. Σε φιλώ!

eugeniak είπε...

Την καλησπέρα μου και καλό μήνα εύχομαι ! Σ΄ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την ανάρτηση ! Θα πάω κατεβαίνοντας για τρίτη συνεχόμενη φορά,αυτό το μήνα ! Φιλιά καικαλή Κυριακή !!!
Ευγενία

Roadartist είπε...

@ Νικολέτα Κ. : ελπίζω ότι πήρες μια ιδέα, καλό μήνα!!

Roadartist είπε...

@ librarian : Καλά ούτε εγώ το συνηθίζω, αλλά μόνο αν πρόκειται για κάποια παρόμοια περίπτωση, που παίζει κάπως ρόλο η θέση. Καλό μήνα!

Roadartist είπε...

@ Ερατώ : Προσωπικά μου άρεσε πολύ, καλό σου βράδυ!

Roadartist είπε...

@ Makis Del : Έχω πολύ περίεργη σχέση με τα Χριστούγεννα φίλε maki, θα περάσω να το δω, ευχαριστώ!

Roadartist είπε...

@ eugeniak : Τόσες φορές σε ένα μόνο μήνα; Τι να πω!! Τότε φρόντισε να κλείσεις μια καλή θέση κεντρική, γιατί από τις πλάγιες ίσως να μη το χαρείς το ίδιο. Καληνύχτα!

mahler76 είπε...

Η αλήθεια είναι πως το εύρημα θεατών/ηθοποιών με χάλασε γιατί ήθελα μόνο το δράμα να λιώσω ο άνθρωπος. Αλλά κατά τα άλλα ήταν μια πολύ καλή παράσταση. Καλή σου μέρα!

Related Posts with Thumbnails