8 Ιουλίου 2011

Οριστικά ελεύθερη η αυτοδιαχειριζόμενη κοινοτητα Christiania


Σε συμφωνία κατέληξαν οι κάτοικοι της αυτοδιαχειριζόμενης κοινότητας Κριστιάνια στην Κοπεγχάγη με την κυβέρνηση της Δανίας. Οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε διαμάχη τα τελευταία οχτώ χρόνια, καθώς η κυβέρνηση επιχειρούσε την κατάλυση της κατάληψης στην περιοχή. Την Τρίτη 21 Ιουνίου, πάντως, η υπόθεση έληξε με συμβιβασμό, καθώς οι κάτοικοι ανέλαβαν να αγοράσουν την έκταση από το κράτος.

Η Κριστιάνια είναι μια κοινότητα χωρίς κυβέρνηση, αυτοδιαχειριζόμενη που έχει «επιβιώσει» πολλά χρόνια ως κοινωνικό πείραμα. Η ιστορία της ξεκινάει το 1970 όταν μια ομάδα νεαρών πολιτών κατέλαβε την έκταση των 34 στρεμμάτων που τότε ήταν μια αχρησιμοποίητη ναυτική βάση του 18ου αιώνα, διεκδικώντας έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής. Μετά από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Hovedbladet» που έδινε ιδέες για την αξιοποίηση του χώρου πολλοί πολίτες αποφάσισαν να ζήσουν στην Κριστιάνια.


Η δανική κυβέρνηση αντέδρασε στο εγχείρημα αυτό των πολιτών με αποτέλεσμα κάθε τόσο αστυνομικές δυνάμεις να επιχειρούν την απομάκρυνση του κόσμου από την περιοχή χωρίς όμως να καταφέρουν τη διάλυση της κοινότητας. Το 1972 μάλιστα το θέμα έφτασε στο Κοινοβούλιο με αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά η Κριστιάνια να προβεί σε συμφωνία με την κυβέρνηση πληρωμής του νερού και του ρεύματος της περιοχής έναντι αναγνώρισής της κοινότητας ως ένα «κοινωνικό πείραμα».

Η Κριστιάνια είναι χωρισμένη σε δέκα μικρότερες αυτόνομες περιοχές με ομάδες υπεύθυνες για την καθαριότητα, τα πολιτιστικά δρώμενα, τη σίτηση κ.α. Όλες οι περιοχές συμμετέχουν στην Κοινή Συνέλευση «Common Meeting». Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ παρουσίαζαν μια αντίθετη εικόνα ενός χαώδους τόπου βίας και εγκληματικότητας. Η αλλαγή της κυβέρνησης το 1982 από σοσιαλδημοκρατική σε φιλελεύθερη δεξιά αύξησε επίσης την πίεση για διάλυση της Κριστιάνια. Ένα φυλλάδιο που κυκλοφόρησε αργότερα από την κοινότητα πληροφορούσε τον κόσμο για την πραγματική κατάσταση μιας ειρηνικής κοινότητας που στηρίζεται στην αυτοδιαχείριση και την οικολογία.

Οι αρχές πάτησαν στην ελεύθερη διακίνηση μαριχουάνας στην κοινότητα προκειμένου να εφαρμόσουν κατασταλτικά μέτρα. Πολλές φορές προέβαιναν σε διακοπή νερού και ρεύματος ή παρεμπόδιση τροφίμων. Το 1992, 70 αστυνομικοί παρακολουθούσαν νυχθημερόν την περιοχή για διάστημα 18 μηνών. Μέσα σ’αυτό το διάστημα η αστυνομία προέβη σε χρήση χημικών, δακρυγόνων και σωματικών ερευνών σε ανυποψίαστους πολίτες με αποτέλεσμα απάντηση από οδοφράγματα που στήθηκαν στην Prinsessegade. Η Κριστιάνα με αφορμή τα γεγονότα, οργάνωσε μια «Εβδομάδα δράσης» με πολιτιστικές εκδηλώσεις ενάντια στη βία.

Οι αρχές, από το 2004, άρχισαν να πιέζουν περισσότερο την κοινότητα αποσκοπώντας στην διάλυσή της. Μίλησαν ακόμη και για κατεδάφιση των κτισμάτων των κατοίκων της περιοχής. Δύο χρόνια αργότερα το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την εγκατάλειψη της περιοχής από τους κατοίκους της Κριστιάνια καθώς σύμφωνα με την απόφαση μόνο η πολιτεία έχει δικαίωμα χρήσης του χώρου.

Η υπόθεση φαίνεται να λήγει μετά από οκτώ χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων μετά την πρόταση του Υπουργού Οικονομικών της Δανίας. Η «ελεύθερη πολιτεία» της Κριστιάνια σε μια προσπάθεια να διασώσει ο,τι έχει «χτίσει» μέχρι τώρα, προέβη τελικά σε συμφωνία με την συντηρητική κυβέρνηση της Δανίας να αγοράσει την περιοχή «της».

Συντηρητικά ΜΜΕ όπως η εφημερίδα «Berlingske» ισχυρίζεται πως η καταστροφή της Κριστιάνια είναι το σωστότερο που μπορεί να κάνει το κράτος δικαίου και πως «η αστυνομία επιτέλους θα μπορέσει να κάνει τη δουλειά της». Παρά την κακεντρεχή κριτική διαφόρων μέσων η «ελεύθερη πολιτεία» που απέδειξε πως μια αυτοδιαχειριζόμενη κοινωνία μπορεί να υπάρξει θα συνεχίσει να υπάρχει έστω και υπό τον όρο αγοράς της έκτασής της.



28 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα!!!
Ποιός ο λόγος να ξεσπιτώσεις κόσμο όταν δεν σου δημιουργεί πρόβλημα.. Καλό ΣΚ!
Καλό ΣΚ!

iLiAs είπε...

μαλλον ο κοσμος τους ειναι καλύτερος!!

...καλο σαβ/κο!! :)

treno fantasma είπε...

Ti tuxeroi anthrwpoi!!! An sou pw pws exw oneiro zwhs mia tetoia morfi koinwnias.. Poli mprosta stin Christiania.. Tha parw to treno mou.. :) kai tha paw.. teleio!

Ανώνυμος είπε...

ΓΑΜΑΤΟ; ΤΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ! ΜΟΝΟ ΤΑ ΣΠΙΤΑΚΙΑ, Η ΦΥΣΗ, ΤΙ ΟΜΟΡΦΙΑ ΑΡΤΙΣΤΑΚΙ! ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΠΑΜΕ ΕΚΕΙ; ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΙ ΑΜΑΞΙΑ ΔΗΛΑΔΗ; ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΑ;
ΑΝΕΣΤΗΣ

teleytaios είπε...

Έχω την εντύπωση ότι ο φόβος του διαφορετικού είναι εκείνος που οδηγεί την επίσημη κυβέρνηση της Δανίας να προβαίνει σε όλες αυτές τις ενέργειες. Διότι, παρά τα όσα έχουν ακουστεί γι' αυτή την ιδιόμορφη κοινότητα, ουδέποτε νομίζω έχει προξενήσει προβλήματα στους όμορους με αυτή πληθυσμούς. Αλλά, ακόμα και ως πείραμα, αντί να το πολεμάνε έπρεπε να το μελετάνε, αν και νομίζω ότι κανένας μελετητής δε θα έμενε ανεπηρέαστος από μια τέτοια επαφή! Θα αφομοιωνόταν με το αντικείμενο της μελέτης του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, κοινότητες αυτού του μεγέθους μπορούν να επιβιώσουν μόνο με την υποστήριξη των "απέξω" και κάθε σκέψη για επέκτασή τους θα ήταν ουτοπική, γιατί απλώς θα μετατρεπόταν σιγά σιγά στις τυπικές, δυτικού τύπου κοινωνίες που γνωρίζουμε.

Την καλημέρα μου και καλό Σαββατοκύριακο ;)

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Η ελευθερία ηφ, πάντα δυσαρεστεί την εξουσία και πάντα (παντού) τελικά δημιουργει σε αυτήν προβλήματα!

Roadartist είπε...

@ iLiAs : θα ήθελα να την επισκεφτώ για να έχω μια προσωπική άποψη.. Πάντως αληθινά τους ζηλεύω! Καλό σκ :)

Roadartist είπε...

@ treno fantasma : Μη ξεχάσεις μόνο να με πάρεις μαζί σου :)

Roadartist είπε...

@ ανεστης : Αυτή η φύση της περιοχής, είναι σαν παράδεισος, όπως και τα ποδήλατα.. ένα μικρό όνειρο δεν έχεις καθόλου άδικο!!

Roadartist είπε...

@ teleytaios : νομίζω πως σε κανένα κράτος, σε καμία κυβέρνηση και εξουσία δεν αρέσει η "αυτοδιαχείριση"... και ούτε ουσιαστικά η "ελευθερία".. Φαντάζεσαι; Είναι επαναστατική αυτή η μορφή κοινωνίας.. σήμερα βασικά ούτε δικαίωμα στην ουτοπία δεν έχουμε.. Πάντως είμαι σίγουρη πως σε μια αντίστοιχη περίπτωση στην Ελλάδα, πάρα πολλοί θα ήθελαν να ζούσανε σε μια τέτοια κοινωνία. Και να δεις που θα είχε και ανάπτυξη..και πρόοδο..

kostis είπε...

Exoun akoustei diafora gia narkwtikes ousies, klp. Ta theoro anohsies...

Dee Dee είπε...

Πολυ ωραιο βιντεακι και ωραια παρουσιαση. Ζηλεψα κι εγω ειναι οι αληθεια.
Αν πηγαιναμε εκει ολοι οσοι ζηλευουμε, να εισαι σιγουρη οτι θα μας εδιωχναν :):):)
Συγχαρητηρια τους αξιζουν. Δεν ειναι καθολου μα καθολου ευκολο να ζεις αυτονομα!!!!!!!

Με τον κολλητο μου λεγαμε σε καμια εικοσαρια χρονια να παμε να ζησουμε στον Χολομωντα (βουνο Χαλκιδικης) :) Χωρις ρευμα, υδρευση κτλ κτλ.... λες να τα καταφερουμε;; :)

καλημερα αρτιστακι μου!

Roadartist είπε...

@ kostis : το θέμα είναι να δεις αυτό το τόπο με τα δικά σου μάτια.. Γιατί είναι αντικρουόμενες οι απόψεις. Θα ήθελα πολύ να τον επισκεφτώ.. όπως και γενικότερα την Σκανδιναβία κάποια στιμή.

Roadartist είπε...

@ Dee Dee : Σίγουρα θα μας έδιωχναν!!! Μόνο έτσι μπορεί και να επιζήσει.. νομίζω πως έχουνε ένα μοναδικό προνόμιο, δύσκολα το απέκτησαν, με αγώνα, και δε γίνεται να δεκτούν κοντά τους τον οποιοδήποτε... Και εγώ τους ζηλεύω, έτσι όπως πάνε τα πράγματα, μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε αυτό που λέγατε με το κόολλητό σου.. φιλιά :))

treno fantasma είπε...

Exei panemorfa meri i ellada pou tha mporouse na ginei to idio?

Roadartist είπε...

@ treno fantasma : πολύ δύσκολο!


Καλό σκ σε όλους! Να περάσετεκαλά παιδιά!!

αντάρτισσα είπε...

Έτσι πρέπει να γίνουν και τα Εξάρχεια, αλλά και πολλοί άλλοι τόποι που λειτουργούν με σκοπό το καλό όλων. Όταν διεκδικούμε την ανεξαρτησία δεν είναι μακριά μας να την πετύχουμε, ας θυμηθούμε το πάρκινγκ που έγινε πάρκο στο κέντρο της Αθήνας. Καλό σαββατοκύριακο roadartist!

Margo είπε...

Είναι σημαντικό να υπάρξει πάνω από μία οικογένεια που θα επιλέξει έναν τέτοιο τρόπο ζωής. Στηρίζει ο ένας τον άλλο.. πόσο μάλλον όταν ο αριθμός των κατοίκων είναι αρκετά μεγάλος.
Όποιος επιλέγει την αυτονομία απέναντι στο συμβατικό τρόπο ζωής, απομονώνεται και από τους ίδιους τους συμπολίτες του ως ιδιόρρυθμους.
Όμορφα θα ήταν πάντως..
Καλό Σαββατοκύrιακο Road

Αγγελικη Ν είπε...

Εντυπωσιακό! Δεν την ήξερα αυτη την κοινότητα! Ώστε υπάρχει εφαρμογή! Θα διαβάσω περισσότερο...
Φιλάκια

H.Constantinos είπε...

Κοίτα να δεις τί γίνεται στον κόσμο...! -δεν το λέω στραβά, το λέω ίσια!

thinks είπε...

Τώρα, μεταξύ μας, δεν το βλέπω και λάθος να αγοραστεί μια έκταση από τον "ιδιοκτήτη" ώστε οι αγοραστές να την χρησιμοποιούν όπως θέλουν. Αλλά αυτό που έχει τεράστια σημασία εδώ, και το οποίο ενισχύεται με την μακροζωία της κοινότητας, είναι το ότι αποδεικνύει πως πραγματική δημοκρατία είναι δυνατή μόνο με μικρούς αριθμούς σε ημι-αυτόνομες ενότητες. Κοιτώντας στον καθρέπτη μπορεί να βλέπουμε τον Πλάτωνα ή τον Μαρξ, αλλά δεν είμαστε περισσότερο, ή λιγότερο από άλλο ένα είδος του ζωικού βασιλείου, από αυτά που βλέπουμε στα ντοκιμαντέρ του National Geographic, με έναν εγκέφαλο η ιλιγγιώδης εξέλιξη του οποίου έχει ξεφύγει σε ένα αμόκ... ανάμεσα στο ζωικό βασίλειο.

Roadartist είπε...

Όλο το σκ, δεν μπήκα στο διαδίκτυο, ζητώ συγνώμη για τις αργοπορημένες απαντήσεις! Καλή εβδομάδα~ (και σύντομα με νέα ανάρτηση..)!

Roadartist είπε...

@ αντάρτισσα : Η κίνηση εκείνη με το πάρκινγκ που έγινε πάρκο ήταν από τις πιο όμορφες και ελπιδοφόρες σε αυτή την πόλη! Στο μόνο που ελπίζω είναι σε αυτό που λες.. Ας γίνουμε οι ίδιοι η αλλαγή που θέλουμε να ζήσουμε. Και ας τη ζήσουμε - αφού δε γίνεται πλειοψηφικά - μαζί με μια μικρή έστω παρέα ομοιδεατών μας..

Roadartist είπε...

@ Margo : Αν το σκεφτείς είναι φοβερό.. Απλά δεν υπάρχει ελευθερία, και προσωπικά δε θέλω να αισθάνομαι όλες αυτές τις ασφυκτικές αλυσίδες της κοινωνίας. Θα ήθελα να μπορέσω να τις σπάσω. Αν είσαι μαζί με άλλους, είσαι δυνατότερος... Καλό ξημέρωμα φίλη μου margo!

Roadartist είπε...

@ Αγγελικη Ν : Ήθελα από την αρχή της δημιουργίας του blog να κάνω αναφορά στην Christiania, αλλά πάντα το άφηνα. Να το ψάξεις, αξίζει!


@ H.Constantinos : ...χρόνια παρακολουθώ την πορεία αυτής της κοινότητας.. και την ζηλεύω.. συνεχώς όλο περισσότερο.. :)

Roadartist είπε...

@ thinks : Συμφωνώ. Ίσως η έννοια της πραγματικής δημοκρατίας να είναι εφικτή μόνο σε μικρές κοινωνίες, και ίσως στην φύση γενικότερα ως έννοια να είναι μια μεγάλη ουτοπία. Όσον αφορά τον άνθρωπο ως είδος, αποτελεί το χειρότερο αρπακτικό.

ξι είπε...

Τελικά τι ακριβώς φοβόμαστε οι άνθρωποι;; .... Κάθε τι ξένο, ή κάθε τι ίδιο με μας;; Μάλλον, και τα δύο αν αναφερόμαστε σε συμπλεγματικά, συντηρητικά, φοβισμένα, ανελεύθερα μέρη/μέλη μιας κοινωνίας.

Ωραίο ποστ Αρτιστάκι :-)) Ευχαριστώ γιατί το αγνοούσα.

ξι.

Roadartist είπε...

@ ξι : ξεχωριστή κοινότητα :) φιλάκια πολλά ξ!

Related Posts with Thumbnails