14 Ιουνίου 2011

πλατείας λέξεις


Σχεδόν δύο μήνες με κλειστά σχόλια και απουσίας από τα blogs σας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα συνέβησαν αρκετά πράγματα. Σε συλλογικό επίπεδο, το πιο αισιόδοξο ήταν η αυθόρμητη και μη καθοδηγούμενη προσέλευση του κόσμου στις πλατείες. Κάτι που τόσο καιρό κάποιοι αναρωτιόμασταν γιατί δεν συνέβαινε. Έπειτα όπως ήταν φυσικό, ακολούθησαν αναλύσεις επί αναλύσεων, αμφισβητήσεις επί αμφισβητήσεων, κριτικές εξ' αποστάσεως, διχασμοί, ετερόκλητες απόψεις, ερμηνεύσεις και αναμενόμενες παρερμηνεύσεις.  Το μόνο μη αναμενόμενο ήταν η δυναμική, η ενότητα και η μακροβιότητα αυτών των συγκεντρώσεων του κόσμου. Εδώ ακριβώς προκύπτουν αρκετοί εύλογοι προβληματισμοί...

O κόσμος δηλώνει σαφέστατα και έμπρακτα με την παρουσία του, με τη φωνή του (ή και με τη σιωπή του...) στην κατάμεστη πλατεία την άποψη του και πλέον τίθεται μιας σταθερής διαφοροποιήσεως διαχωριστική γραμμή μεταξύ λαού και κυβέρνησης.  Αν δεν εισακουστεί η φωνή του, τότε κανείς δεν εγγυάται πως και με ποιο τρόπο θα εξελιχθεί αυτή η διάθεση για συμμετοχή του λαού. 

Έχουμε μπει σε μια άλλη εποχή και σίγουρα κανείς δε ξέρει τι θα είναι αυτό που θα κυοφορήσει. Σε αυτή την ιστορική συγκυρία, αυτό που πρωτεύει είναι να βρούμε όλα όσα μας ενώνουν με το διπλανό μας και όχι όσα μας χωρίζουν. Να διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος και ενωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Το μέλλον ανήκει στους ανθρώπους και όχι στις οικονομικές δυνάμεις. Το οικονομικό σύστημα του σημερινού πολιτισμού χρεοκόπησε, απέτυχε, όχι όμως και ο κάθε άνθρωπος.  Αυτό που απαιτείται είναι μια ρήξη με το παλιό κόσμοΤα προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν με τον ίδιο τρόπο σκέψης που τα γέννησε. Η μεγαλύτερη αντίσταση είναι η δημιουργικότητα, η πίστη στο όνειρο και ο συλλογικός αγώνας για αλλαγή. Όταν στερούν σε έναν λαό το όνειρο, το όραμα και την εμπιστοσύνη, τότε δεν έχει αύριο. 

Σίγουρα μια φωνή δεν έχει δύναμη. Αν ενώσεις όμως τη φωνή σου με του διπλανού σου, τότε μπορεί να αποκτήσει οντότητα και ουσία.  Το θέμα είναι όλες αυτές οι συγκεντρώσεις να μη χάσουν το νόημα τους, διαφορετικά θα μετατραπούν σε μηδενισμό. Κάτι που ίσως έχουμε συνηθίσει ως έθνος. Εύχομαι μόνο να μην έχουμε εθιστεί στο ατελέσφορο. 

Αυτό που συντελείται αυτές τις μέρες στο Σύνταγμα είναι η πρώτη απόπειρα των Ελλήνων μετά από δεκαετίες να υπάρξουν ξανά ως Κοινωνία.  Το μόνο σίγουρο είναι πως οι Έλληνες βγήκαν στο δρόμο. Μονάχα εκεί μπορεί να γεννηθεί κάτι καινούργιο. Μακάρι να συνειδητοποιήσουμε τη σπουδαιότητα και να προκείψει κάτι θετικό. Αλλιώς, θα πρόκειται για ακόμη μια χαμένη ευκαιρία. 

Αυτές οι σκέψεις μου, αποτελούν μια μικρή συνεισφορά του blog σε ένα δι-ιστολογικό αφιέρωμα στην “πλατεία”, το οποίο εμπνεύστηκαν ο Βιβλιοθηκάριος και ο Silent. Όπου υπάρχει συλλογικότητα, υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Το να εκφράζονται όμως και να προκαλούν προβληματισμό είναι το σημαντικό.

53 σχόλια:

Roadartist είπε...

Πολλά θα μπορούσα να γράψω, όμως ειλικρινά η τωρινή διάθεση δεν επέτρεπε περισσότερες λέξεις. Ίσως γιατί η γενικότερη ατμόσφαιρα, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, απλά μόνο μοίρασμα φειδωλών σκέψεων. Στο μέλλον μπορεί να ειπωθούν περισσότερα.

Καλώς σας βρίσκω & πάλι.

Panos Konstantinidis είπε...

> Σε αυτή την ιστορική συγκυρία, αυτό που πρωτεύει είναι να βρούμε όλα όσα μας ενώνουν με το διπλανό μας και όχι όσα μας χωρίζουν.

Πολύ σωστό. Οι συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα είναι μια καλή ευκαιρία για να επέλθει αλλαγή, νοοτροπίας κυρίως. Θα πετύχει; Ας του δώσουμε χρόνο για να δούμε που θα πάει.

city addict είπε...

Kalos se sxoliazoume pali.

H genikoteri atmosfaira den boitha ontws gia aisiodojia. As mi xasoume mazi me tin empistosuni kai tin elpida mas. Oi skepheis.. an kai feidwles omws exoune nohma.

Hfaistiwnas είπε...

Έτσι είναι, μια φωνή δεν είναι ικανή, πολλές όμως είναι!
Θα συνεχιστεί ελπίζω!!!!
Καλώς τα δεχτήκαμε!!!

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΒΓΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ.
AΛΛΑ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΝΟΗΜΑ. ΔΙΧΩΣ ΣΚΕΨΗ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΑΘΗ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ PANO. ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ.

Ερατώ είπε...

"Αυτό που συντελείται αυτές τις μέρες στο Σύνταγμα είναι η πρώτη απόπειρα των Ελλήνων μετά από δεκαετίες να υπάρξουν ξανά ως Κοινωνία."
Το τι δυναμική έχει, δεν μπορούμε να το ξέρουμε από τώρα.
Αλλά το γεγονός της συλλογικής προσπάθειας αντιμετώπισης των προβλημάτων, από μόνο του είναι αισιόδοξο και ελπιδοφόρο.

iLiAs είπε...

καλοδεχούμενη η αντίδραση, όποιος μπορεί σε καθε πλατεία, σε καθε πολη..
να δείξουμε οτι υπαρχει και η άλλη πλευρά της κοινωνίας, μακριά απο κομματόσκυλα και βολευτες!
. φυσικά αυτο που θα κρίνει τα πάντα, είναι το αποτέλεσμα..

καλη επάνοδο Αρτίστα!! :)

πνευμα είπε...

Θα ηταν μεγαλο σφαλμα να χασουμε την αισιοδοξια και την ελπιδα μας. Αυτο επιθυμουν ολοι οσοι χρονια τωρα μας ποτιζουν φθηνο υπνωτικο ωστε να πουλησουν αναιμακτα το βιος μας.

Η αρχη εγινε. Ας μονιασουμε για μια φορα στη ζωη μας και ας τους δειξουμε οτι οι αποφασεις για το αυριο τουτου του τοπου θα παρθουν επιτελους... ερημην τους!

Την καλημερα μου.

Κωνσταντινιά είπε...

Πολλά θα μπορούσες να γράψεις, μα μη νομίζεις πως στα πολλά βρίσκεται η ουσία.Αυτά που ονομάζεις φειδωλά εγώ τα βρίσκω μεστά και εποικοδομητικά.
Καλώς ήρθες και πάλι.

BUTTERFLY είπε...

Μπορει η γενικη κατασταση να μην εμπνεει αισιοδοξια, η κίνηση όμως αυτή των πολιτών και κυρίως η διάθεση για ενότητα, αλληλεγγύη και διάλογο εμπνέουν!
Καλωσόρισες και πάλι!

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Οι φειδωλές σκέψεις είναι αποστάγματα, ακόμα και αν δεν είναι συμπεράσματα...

treno fantasma είπε...

Molis akousa oti o Lianis paraitithike apo melos tou pasok, zitise signwmi kai eipe pws de tha mas odigisei pouthena i politiki pou akoloutheitai.

Kati itan k auto mesa stin sinnefiasmeni mera. Exei polla na simatodotisei.

AUTOS o Iounios einai o pio sinnefiasmenos pou thimamai. Tuxaio? De nomizw.

Mou eleiphe poli i epikoinwnia edw mazi sou road. Kalws mas orises.

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ, ΚΑΛΩΣ ΕΠΑΝΗΛΘΕΣ!
"ΟΤΑΝ ΣΤΕΡΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΛΑΟ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ, ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΥΡΙΟ"
ΚΑΝΕΙΣ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ (ΕΙΤΕ ΣΑΝ ΑΤΟΜΟ, ΕΙΤΕ ΣΑΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ) ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ, ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ, ΑΝ ΑΥΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΜΕ ΤΗ ΠΡΟ'Υ'ΠΟΘΕΣΗ, ΟΜΩΣ, ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ Η Π Ι Σ Τ Η, Η Α Π Ο Φ Α-Σ Η ΚΑΙ Η ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΥΠΕΡ ΑΥΤΩΝ. ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΕΚΛΕΙΨΕΙ ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΠΙΣΤΗ. ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ "ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ" ΠΟΥ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ, Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ Η ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ.

Χαρ. Αλβερτος είπε...

συνεχ.
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ, ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΗ ΚΑΛΟΣΥΝΗ.
ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΜΟΗΜΑ?
ΤΕΛΟΣ, ΕΧΕ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ,
ΚΑΙ Η ΝΙΚΗ, ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΛΙΓΟ, ΘΑ ΕΛΘΕΙ. ΟΜΩΣ, ΟΠΟΤΕ ΚΙ ΑΝ ΕΛΘΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΚΟ ΠΟΥ, ΗΔΗ, ΘΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΙΑΝΗ ΚΙ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ, ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΣΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΝ ΔΗΘΕΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ. ΑΚΡΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ, Σ' ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ. ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΠΡΩΤΑ, ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ.

Dee Dee είπε...

Δεν ξερω αν θα εχει επιτυχια ολο αυτο. Αξιζει ομως να προσπαθησουμε, ετσι δεν ειναι; :)

Αυριο θα κατεβω κι εγω, για πρωτη φορα. Ελπιζω στην εσωτερικη αλλαγη ολων μας. Μου περιεγραψαν εξαισιες εικονες απο την παραλια της Θεσσαλονικης. Αυτοσχεδια τασακια στα δεντρα για να μην ριχνουν τις γοπες κατω!!!!, ποδηλατοδρομους!!! καθαριοτητα!!!

Σε φιλω πολυ αρτιστα μου!!

Ανώνυμος είπε...

Οι Έλληνες αρχίζουν και παραμερίζουν τις κομματικές διαφορές, κάτι που για πρώτη φορά γίνεται θαρρώ στην Ιστορία της Ελλάδας (ίσως είχε γίνει κάτι παρόμοιο στην εισβολή των Περσών :)

Roadartist είπε...

Χαίρομαι που βλέπω πάλι σχόλια σας. Ο διάλογος πάντα μόνο να προσφέρει έχει, τουλάχιστον σε μένα.
Σας ευχαριστώ.

Roadartist είπε...

@ Panos Konstantinidis : Αλλαγή νοοτροπίας είναι ακριβώς ότι μας χρειάζεται. Όπως τα λες!

Roadartist είπε...

@ city addict : Γιατί να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας.. Σε ευχαριστώ!

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas :..και μαζί με αυτά καλώς σας δέκτηκα και εγώ. Σε ευχαριστώ ήφ, πολλές μόνο είναι :)

Roadartist είπε...

@ Ανώνυμος: να είσαι καλά!

Roadartist είπε...

@ Ερατώ : Είναι πολύ νωρίς. Και το μέλλον προβλέπεται αρκετά διαφορετικό από ότι έχουμε ζήσει έως σήμερα. Συμφωνώ με τη συλλογικότητα, ελπίζω να μην αμαυρωθεί.

Roadartist είπε...

@ iLiAs : Ο κόσμος έχει σιχαθεί, και κάποιοι κάνουν πως δε το βλέπουν. Ο δρόμος θα είναι πολύ μακρύς Ηλία, αλλά μια διαφορετική αρχή έγινε, ας μη τη παραβλέπουμε. Σε ευχαριστώ!

Roadartist είπε...

@ πνευμα : Μεγάλο σφάλμα και ίσως αμαρτία. Αλλά τι να κάνουμε όταν γίνεται. Η δεδομένη κατάσταση δεν βοηθάει καθόλου. Έχεις δίκιο όμως και σε ευχαριστώ. :) Συμφωνώ ας μονιάσουμε, αυτό νομίζω είναι το πλέον δύσκολο για τον Έλληνα!

Roadartist είπε...

@ Κωνσταντινιά : Σε ευχαριστώ πολύ Κωνσταντινιά μου. Καλό βράδυ :)

Roadartist είπε...

@ BUTTERFLY : Ακόμη και εδώ κάποια πράγματα σε γεμίζουν με σκέψεις, αλλά αν πας στη Πλατεία όντως αισθάνεσαι πως κάτι γεννιέται. Μακάρι έτσι να είναι. Σε ευχαριστώ για το καλοσώρισμα μέσω σχολίων Χριστίνα μου :)

Roadartist είπε...

@ Γιώργος Κατσαμάκης : μάλλον κάπως έτσι είναι Γιώργο...

Roadartist είπε...

@ treno fantasma : Παραείναι μελαγχολικό το καλοκαίρι αυτό στην αρχή του. Και η άνοιξη κάπως έτσι ήταν. Τρένοφάντασμα κάτι είναι και αυτό. Πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι. Καλό βράδυ!

Roadartist είπε...

@ παντοτινος ταξιδευτης : Το όνειρο, το όραμα και η εμπιστοσύνη.. είναι πράγματα που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε συλλογικό επίπεδο. Δε μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που λένε ψέματα, ούτε μπορείς να ονειρεύεσαι όταν το τοπίο μαυρίζει καθημερινά σε σημείο να σε πλακώνει. Μπορεί έτσι εύκολα να καεί κάποιος. Πιστεύω στην σημασία που έχει ο ηγέτης, και εμείς πάσχουμε σε αυτό το τομέα. Οπότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανείς να εμπνεύσει την αλλαγή, ή να σε πείθει και να το εννοεί πως θα αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο. Ως προς τους διανοούμενους, συμφωνώ. Δυστυχώς δε βιώνουμε μόνο μια οικονομική κρίση, αλλά μια βαθύτατα πολιτιστική, ανθρωπιστική, ηθική.
Ώς προς το "νόημα", ο τρόπος της διατύπωσης μου δεν ήταν σωστός, το διόρθωσα όμως. Ευχαριστώ.

Roadartist είπε...

@ Dee Dee : Συμφωνώ Deedee. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ηττοπαθές, από το να καταδικάζεις κάτι προτού γεννηθεί. Πόσο μάλλον κυρίως χωρίς να συμμετάσχεις στην προσπάθεια. Και εγώ θα πάω αύριο. Θα περιμένουμε εντυπώσεις σου. Χαίρομαι πολύ που διάβασα αυτό από εσένα, όπως και τις συγκεκριμένες εντυπώσεις από φίλους σου, σίγουρα αυτά είναι κάτι το διαφορετικό. Φιλιά πολλά :)

Roadartist είπε...

@ ηλιογράφος : Ίσως γιατί σήμερα βρισκόμαστε σε κατάσταση.. πολέμου! Καλώς τα λέμε και από εδώ πλέον ήλιε!

Roadartist είπε...

@ παντοτινος ταξιδευτης : Ειδικά αυτό το σημείο περί "νοήματος" χρειάζεται ανάλυση. Εννοούσα να δωθεί περισσότερο συγκεκριμένο νόημα ως προς τα αιτήματα. Έτσι ώστε να μην ξεφουσκώσει.. ή να καπελωθεί η δυναμικού του κόσμου, κάτι που υπάρχει περίπτωση να γίνει. Όταν έχει κάτι δυναμική, εκεί ακριβώς πρέπει να υπάρχει και στόχευση. Απλές καθαρά προσωπικές σκέψεις. Καλό βράδυ.

thinks είπε...

Με πολύ χαρά βρίσκω τα σχόλια ανοιχτά. Ξέρεις βέβαια πόσο κοντά βρίσκονται οι απόψεις μας και οι προβληματισμοί μας, και αν μη τι άλλο, πράγματι το ότι έχει βγει μια κοινωνία στο δρόμο, περισσότερο πρόοδο μπορεί να σημαίνει παρά οπισθοδρόμηση, ελπίζουμε. Προσωπικά πιστεύω πως σημασία έχει ότι γίνει, σωστό ή λάθος, να γίνει πια από τους ανθρώπους που δεν είχαν φωνή μέχρι τώρα. Επίσης, μια προσωπική μου ευχή, όπως είπα και πρόσφατα με τον συνηθισμένο άγαρμπο τρόπο μου, είθε ότι φέρει αυτή η αγανακτισμένη κοινωνία να συμπεριλαμβάνει επί τέλους την ισότητα όλων των ανθρώπων που την αποτελούν και το τέλος της χειραγώγησης από τους διαφημιστές και τους έντεχνους που μέχρι τώρα πλάσαραν ένα στυλ ανατολίτικο σε ένα λαό πιασμένο μεταξύ μιας πρόωρης εξέλιξης και μιας καθυστερημένης ενηλικίωσης από άποψη καθαρά κοινωνική.

Ανώνυμος είπε...

Μια ένσταση.
Χωρίς καθοδήγηση; Και το fb; γιατί υποτιμάς το ρόλο του;
Ο big brother(fb)ειναι ο σύγχρονος καθοδηγητής της νέας τάξης. Μας καθιέρωσε τα greeklish,την αποχαύνωση,τους επαναστάτες της κατσαρόλας και τόσα άλλα.
Απο την άλλη για να μη τα μηδενίζουμε και όλα μακάρι αυτές οι "ήπιες αντιδράσεις" να έχουν αποτέλεσμα και να ιδρώσει κάποιο αυτί.
Καλημέρα roadartist

Roadartist είπε...

@ thinks : Καλημέρα Δημήτρη και εγώ χαίρομαι που τα λέμε και από εδώ πλέον μέσω σχολίων. Ώρα 8.30πμ και το κέντρο θύμιζε σήμερα εμπόλεμη ζώνη.. Παντού αστυνόμοι, διαδηλωτές, η βουλή περιμετρικά αποκλεισμένη από ΜΑΤ και υψωμένους γυάλινους τοίχους... Σίγουρα το μόνο βέβαιο είναι πως έχουμε πολλά να δούμε το επόμενο διάστημα..

Roadartist είπε...

@ Τhalassokrator : Καλημέρα Θαλασσοκράτωρ, άλλαξες avatar, αρκετά "μαχητικό" το βρίσκω :) Με την ίδια έννοια και εγώ τώρα μέσω του blog σας καθοδηγώ. Προτιμώ να σκέφτομαι πως το ίντερνετ είανι ένα μεγάλο όπλο στην εποχή μας, και πως αντί να αποχαυνώνει, αντίθετα σε βοηθάει να έχεις μια καλύτερη ενημέρωση και σε "ξυπνά" για αυτό και οι κινητοποιήσεις μέσω αυτού. Καμία παγκόσμια διακυβέρνηση δε θα ήθελε να ξεσπά και να βγαίνεις στο δρόμο ο κόσμος, αν μπορούσε να τον έχει μπροστά στην tv να βλέπει "κους κους το μεσημέρι" θα ήταν ότι καλύτερο.. Μάλλον στο θέμα του ίντερνετ αυτό το κομματάκι τους ξέφυγε..

Ανώνυμος είπε...

μακάρι να είναι ετσι.
Καλημέρα και πάλι.

Margo είπε...

Αγαπημένη μου Road καλωσόρισες και πάλι στην επικοινωνία γιατί ουσιαστικά δεν έλειψες ποτέ.

Δε θα πω τίποτε παραπάνω για τις πλατείες.. από μακρυά και μόνο θα πω πως μου αρέσει που δεν έχει κομματική ταυτότητα όπως και το ότι ο κόσμος είναι ακόμη εκεί.

Πολύ θα ήθελα να είμαι, με έχει ρίξει πολύ η αδυναμία να κάνω οτιδήποτε.. εδώ οι συγκεντρώσεις μας έχουν κινδυνεύουν να γίνουν γραφικές. Έρχονται ελάχιστοι..

Καλή συνέχεια!

Roadartist είπε...

@ Τhalassokrator : Αν συνεχιστούν οι εξελίξεις μέσω διαδικτίου, δεν βλέπω να το αφήνουν για πολύ ακόμη ελεύθερο..

Roadartist είπε...

@ Margo : Σε ευχαριστώ margo, έχει διαφορά η επικοινωνία μας έτσι. Σίγουρα δε μπορείς να νιώσεις το τι γίενται σε νησί. Εκεί είστε πιο απομονωμένοι από τις εξελίξεις και σίγουρα πιο ήρεμοι. Για αυτό οι άνθρωποι έχετε τέτοια αντίδραση εκεί. Μείνε συντονισμένη..

H.Constantinos είπε...

Το παρακάτω το άφησα σχόλιο σε άλλο μπλογκ, σε ποστ με τίτλο "Μετά το Σύνταγμα τι" και έψαχνα τώρα να το βρω γιατί κολλάει και εδώ να το κάνω copy paste...

Μετά την πλατεία τι; Τίποτα. Τέλειωσε η ιστορία.
Και 1, και 2, και 3.000.000 να μαζευτούμε, τίποτα δεν μπορούμε να κάνουμε.

Αντίθετα, οι “άλλοι”, μπορούν τα πάντα-όλα.
Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ μπορεί να παραλύσει την χώρα σε μία ώρα.
Η ΠΟΕ-ΟΤΕ πωστηνλέν μπορεί να διακόψει κάθε επικοινωνία άμα γουστάρει.
(Οτι έκανε το καθεστώς Μουμπάρακ γιά λίγο, εδώ μπορούν να το κάνουν οι “άλλοι” και είναι και συνταγματικό τους δικαίωμα)

Μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, επ’άπειρον:
Οι λιμενεργάτες μπορούν να αποκλείσουν όοοολα τα λιμάνια της χώρας.
Οι συνδικαλιστές της ΕΥΔΑΠ μπορούν να μας κάνουν να λυσσάξουμε (ίσως υπερβολή έμφασης αυτό, ίσως, όχι σίγουρα)
Κλπ, κλπ, κλπ…

Αντε και υπήρξε και ηγέτης… Τί να κάνουμε δηλαδή οι 3.000.000 αγανακτισμένοι; Εμφύλιο;

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εγκαταλείψουμε την χώρα. Να μείνουν μόνοι τους.

H.Constantinos είπε...

Και να προσθέσω, να ψάξουμε τί μας ενώνει και όχι τί μας χωρίζει, λες...

Με τον αγωνιστή της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που συνεχίζει να παίρνει 2500 γιά 2-3 ώρες δουλειά, όποτε πάει, αν πάει στη δουλειά;

Με τον αγωνιστή του ΠΑΜΕ που δεν θα είχε κανέναν ενδοιασμό να λυντσάρει κάθε ιμπεριαλιστή επιβάτη κρουαζιερόπλοιου;

Να μη τη συνεχίσω τη λίστα, είναι ατελείωτη...

Roadartist είπε...

@ H.Constantinos : Διαβάζοντας τα σχόλια σου ήταν σαν να έβλεπα κάποιο από τα τόσα σκίτσα σου με τους γκρεμούς.. :) Κάπως έτσι είμαστε Κωνστάντινε. Αυτή δεν είναι απλά κρίση χρέους είναι ένα τέλος εποχής.

vague είπε...

Χαμένες ευκαιρίες δεν υπάρχουν στους κοινωνικούς αγώνες. Το λιγότερο που θα μείνει θα είναι η εμπειρία και η σιγουριά να ξέρει κανείς ότι μπορεί να γίνει αυτό που μέχρι σήμερα θεωρούσε αδύνατον. ;)

Roadartist είπε...

@ Riski : Μου αρέσει η σκέψη σου. Υπήρχε περίπτωση να μην γινόταν σήμερα κάποια προβοκάτσια; Δεν υπήρχε περίπτωση, είναι πολύ επικίνδυνο και αμαυρώνει την συγκέντρωση. Αλλά ακόμη και αυτά, δε μπορούν να αλλάξουν το κλίμα.

PiciFriki είπε...

και που' σαι ακόμα..

Theorema είπε...

Ζήτω οι πλατείες!

Roadartist είπε...

@ PiciFriki : Το τέλος της μέρας αυτής είναι πραγματικά τόσο διφορούμενο. Ένας πονοκέφαλος και μια στεναχώρια για τα σημερινά, έλεος!!!!

Roadartist είπε...

@ Theorema : Και ξανά Ζήτω! :)

Τσαλαπετεινός είπε...

Το σύνθημα άλλαξε: "Ζήτω οι ευρυχωρες πλατείες της καρδιάς μας" !

Roadartist είπε...

@ Τσαλαπετεινός : Το αισθάνομαι έτσι ακριβώς όπως το λες! Το υιοθετώ :)

magda είπε...

Εγώ αγαπημένη φίλη, αισιοδοξώ απ' αυτόν τον ξεσηκωμό.
Οι άνθρωποι στους δρόμους, θέλουν μια άλλη Ελλάδα και θα το πετύχουν!

Roadartist είπε...

@ magda : Μακάρι να έχεις δίκιο, σε ευχαριστώ :)

Related Posts with Thumbnails