22 Μαρτίου 2011

..έκθεση για την τέχνη του βιβλίου..


Ό,τι
H Τέχνη του Βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί την έκθεση του Εργαστηρίου Γραφικών Τεχνών, Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. H έκθεση που έχει τον τίτλο «Ό,τι: H Τέχνη του Βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών», θα παρουσιάζεται  μέχρι την 1η Μαΐου 2011.

Τι συμβαίνει όταν η τυπογραφική σελίδα παίρνει τη θέση του καβαλέτου και του τελάρου;

Κατερίνα Χαδουλού Othe λlo. Μία σαιξπηρική Raπ-σωδία . 
μία Hip Ηοπόπερα, 2006 Διαστάσεις 29 x 35 εκ., ανάπτυγμα 12 μ

Tο Εργαστήριο επιμένει και συγκεντρώνει ό,τι έχει: ιδέες, λέξεις, εικόνες, σελίδες και βιβλία. Δάσκαλοι, φοιτητές και υπότροφοι, σχεδιάζουν μαζί ένα μεγάλων διαστάσεων βιβλίο-εγκατάσταση, που ξεδιπλώνεται στις αίθουσες του Μεγάρου Σταθάτου, οι σελίδες του οποίου δημιουργούν ένα περιβάλλον και σχηματίζουν μια διαδρομή, όπου ο επισκέπτης καλείται να περιηγηθει.



Η εκθέση περιλαμβάνει ειδικό αφιέρωμα στην ιστορία του Εργαστηρίου: εκτίθενται οι «Δέκα Λευκαί Λήκυθοι» (1956), το τελειότερο βιβλίο της ελληνικής καλλιτεχνικής τυπογραφίας, καρπός πολυετούς και επίπονης δουλειάς από τον Γιάννη Κεφαλληνό, Ιδρυτή του Εργαστηρίου, και τους φοιτητές του. Παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις νεανικές τυπογραφικές απόπειρες γνωστών μετέπειτα καλλιτεχνών, όπως της Βάσως Κατράκη, του Χρόνη Μπότσογλου, του Γιάννη Μπουτέα, της Νέλλας Γκόλαντα, της Άριας Κομιανού, και πολλών άλλων.



Τα εκθέματα περιλαμβάνουν μια επιλογή από τα καλλιτεχνικά βιβλία των φοιτητών του Εργαστηρίου, αποτέλεσμα έρευνας και πειραματισμών της τελευταίας δεκαετίας. Ευφάνταστα και απρόβλεπτα, τα βιβλία παντρεύουν εικόνα και κείμενο με παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους στοιχειοθεσίας και εκτύπωσης και είναι αυτά που ενέπνευσαν την εγκατάσταση.


Η έκθεση αυτή, με τα βιβλία των καλλιτεχνών (νέων και παλαιότερων) που δούλεψαν στο Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί απο-τυπώνει μια σημαντική πλευρά της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Μια έκθεση που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι βιβλιόφιλοι...

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4 / Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1
Τηλ.: 210 7228.321-3
Αθήνα

22 σχόλια:

Μαριάνθη είπε...

Ωραία πράγματα!!!
κρίμα που δεν έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε από κοντά όλοι.
Καλό ξημέρωμα.

kostas είπε...

Πολύ πρωτότυπη έκθεση! Όμορφο που δώσανε βήμα και στους φοιτητές.. Ωραία σε συνδιασμό και με εκείνη της Κατράκης (στο προηγούμενο ποστ σου) είναι ελπιδοφόρο πάντως σε τέτοιες εποχές, να γίνονται όμορφες εκθέσεις... Ευχαριστούμε για την αναμετάδοση, πολύ σημαντικό!!

Hfaistiwnas είπε...

Τι καλά!!!!!
Να πάτε και για μας, που θέλουμε αλλά μάλλον δεν θα μπορέσουμε!!! :)

Seagull είπε...

Σ' ευχαριστώ που μου το θύμισες, καλή μου καλλιτέχνιδα! Εξυπακούεται πως θα πάω, βιβλιόφιλος γαρ...

Dee Dee είπε...

Πολυ ευφανταστη και ενδιαφερον ιδεα!!!!!!

Καλημερα αρτιστακι μου

Unknown είπε...

Ωραία πράγματα, όπως είπε και η Μαριάνθη, μόνο που είναι μακριά μου .. αν και αναρωτιέμαι αν ήταν κοντά μου θα έβρισκα το χρόνο άραγε;;

φαύλος κύκλος

την καλημέρα μου

Sue G. είπε...

Σαν να ήμουν εκεί! :-)

D.Angel είπε...

Μια γλυκιά καλημέρα πριν
ξεκινήσω δουλειά!
Φιλιά πολλάαααααααααααααα

karkinos7 είπε...

Όμορφα στα υπόψιν.
Καλημέρες Ανοιξιάτικες και Χαμογελαστές!!!
Καλά είσαι καλλιτέχνιδα;;;
Φιλιά Πολλά!!!

Roadartist είπε...

@ Μαριάνθη : Ευτυχώς που ακόμη έχουμε και αυτά :) Καλημέρα Μαριάνθη μου!!

Roadartist είπε...

@ kostas : Με αφορμή την έκθεση της Κατράκη βρεθήκαμε στο Μ.Κυκλαδικής, αλλά συμπέσαμε και σε αυτή την όντως πολύ πρωτότυπη..

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Τι κάνεις Ηφαιστιωνάκο μου; Πρέπει να κάνει πολύ κρύο σήμερα προς τα πάνω ε;;; Αν κρύνω από το κρύο σήμερα στην Αθήνα....

Roadartist είπε...

@ SeaGulL : Κυρίως προς τους βιβλιόφιλους απευθύνεται αυτή η έκθεση..Περίμενε καλύτερα από τον Απρίλιο που θα ξεκινήσει και άλλη παράλληλα (της Κατράκη τελειωσε..)

Roadartist είπε...

@ Dee Dee : Και εμένα ακριβώς αυτή την εντύπωση που έδωσε ντιντι μου.. Να είσαι καλά και να έχεις ένα πολύ όμορφο πρωινό φίλη μου :)

Roadartist είπε...

@ meggie : Φυσικά θα έβρισκες.. Στο λέω "εκ πείρας".. Και εγώ ένα μεσημεράκι σαββάτου πήγα..με μία φίλη..και το συνδιάσαμε με καφέ στο εστιατόριο του μουσείου. Έχουν καλά ωράρια (και κυριακές) ευτυχώς.. :) Αρκεί να έχεις την διάθεση..!!

Roadartist είπε...

@ Sue : Χαίρομαι για την γεύση που πήρες :) καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ D.Angel : Καλή δύναμη αγγελάκι :) Σε ευχαριστώ πολύ, καλησπέρα!!!!!

Roadartist είπε...

@ karkinos7 : Γειά σου χαμογελαστέ και ανοιξιάτικε καρκίνε :) Σε ευχαριστώ! Προσπαθούμε :) Φιλιά Πολλά!!!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΑΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΩ ΚΑΠΩΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΗΣΥΧΑ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.
ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΞΙΖΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΠΟ ΕΚΕΙ.

R.K. είπε...

Thanks poy mesa se ola ta dika sou briskeis xrono na moirasteis kai mazi mas ola osa sou kinoun to endiaferon stin poli mas..

Εκείνος είπε...

Έτσι όπως το περιγράφεις πρέπει να ξεχειλίζει από φαντασία η έκθεση. Πολλή ενδιαφέρουσα ακούγεται.

Την καλησπέρα μου.

city addict είπε...

kai mia ekthesi apo neous kallitexnes.. Opote gia auto nomizw pio simantiki.

Related Posts with Thumbnails