Από την ακριτική Φλώρινα έως τη μακρινή Αυστραλία,
η Αλεξάνδρα Βακιτσίδου διδάσκει επί 40 χρόνια
τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς
η Αλεξάνδρα Βακιτσίδου διδάσκει επί 40 χρόνια
τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς
Όταν η Αλεξάνδρα Βακιτσίδου, σε ηλικία μόλις 17 ετών, αποφάσισε να μεταναστεύσει από το χωριό Λαιμός Φλώρινας στη μακρινή Αυστραλία, τοποθέτησε σε περίοπτη “θέση” στις αποσκευές της τη συμβουλή του πατέρα της:
“Στη ζωή σου θα συναντήσεις πολλές δυσκολίες. Επειδή πάνω απ’ όλα, όμως, είσαι άνθρωπος, θα πρέπει να βοηθήσεις τους συνανθρώπους σου, για να σε βοηθήσουν και αυτοί με τη σειρά τους”.
Τη συμβουλή αυτή είχε ως οδηγό της για περισσότερα από 40 χρόνια θέτοντας ως κύριο μέλημά της την προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο στον τόπο, όπου ζει: την Αδελαΐδα της Αυστραλίας. Για την προσφορά αυτή θα βραβευτεί και από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Τετάρτη, στο πλαίσιο της “Γιορτής της Απόδημης Ελληνίδας”.
“Ο πλούτος μου είναι η αγάπη που λαμβάνω από τους γύρω μου”, λέει η Αλεξάνδρα Βακιτσίδου στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.
Σκοπός των δράσεών της είναι κυρίως η διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων από τους Έλληνες της Αυστραλίας. Για το λόγο αυτό δίδαξε επί 15 χρόνια, εθελοντικά, χορούς σε σχολεία της περιοχής της Πορτ Αντελάιντ, σε μαθητές και καθηγητές, διοργάνωσε φεστιβάλ προβολής της ελληνικής μουσικής και των χορών και αναβίωσε ελληνικά ήθη και έθιμα.
Ωστόσο, αποδέκτες της κοινωνικής της προσφοράς δεν ήθελε να είναι μόνο οι Έλληνες της Αδελαΐδας, αλλά και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής. Για το λόγο αυτό, επέκτεινε την κοινωνική της εργασία, όχι μόνο στην ελληνική παροικία, αλλά και σε άλλους χώρους. Μεταξύ άλλων, διοργανώνει εκδηλώσεις, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για την ενίσχυση του Ογκολογικού Νοσοκομείου της περιοχής, ενώ συχνά συμμετέχει και σε θεατρικές ομάδες που δίνουν παραστάσεις σε γηροκομεία.
Το 1992, ο τότε Δήμαρχος της περιοχής Πορτ Αντελάιντ αναγνωρίζοντας την κοινωνική προσφορά της, πρότεινε να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων την έχρισαν πρώτη Ελληνίδα δημοτική σύμβουλο στη Νότια Αυστραλία. “Η εμπειρία ήταν φοβερή, αλλά για να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου έπρεπε να μειώσω το χρόνο ενασχόλησής μου με την ελληνική παροικία και δεν το ήθελα. Γι′ αυτό και δεν ξαναέθεσα υποψηφιότητα”, εξηγεί.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1999, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Οργανισμού Ελληνίδων και Ελληνοκυπρίων Γυναικών της Αυστραλίας. Ο Οργανισμός έχει ως σκοπούς τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών, τη διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων στην Αυστραλία και την παροχή ευκαιριών στις γυναίκες για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και της μόρφωσης τους. Ιδιαίτερη στιγμή για την ίδια αποτέλεσε η βράβευσή της από τον Κυβερνήτη της Αυστραλίας, το 1998, για την εθελοντική προσφορά της στην παιδεία και στον πολιτισμό.
Σήμερα, η 59χρονη Αλεξάνδρα Βακιτσίδου συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρον την κοινωνική της προσφορά και επιθυμεί το ίδιο για τα τρία της παιδιά και τα τέσσερα εγγόνια της.
“Όταν το 2004 σήκωσα, ως εθελόντρια των Ολυμπιακών Αγώνων, την ελληνική σημαία στην πατρίδα μου, τη Φλώρινα, αισθάνθηκα ότι σηκώνω όλη την Ελλάδα στα χέρια μου. Αυτή η στιγμή με συγκίνησε και μού έδωσε δύναμη να συνεχίσω”, θυμάται.
Επόμενος στόχος της είναι η καλλιέργεια πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των Ελλήνων και των ιθαγενών της Αυστραλίας. “Κάποτε οι άνθρωποι αυτοί μας δέχτηκαν φιλόξενα στη χώρα τους. Τώρα ήρθε η σειρά των Ελλήνων να τούς δεχτούμε στη δική μας, έστω και με τη μορφή πολιτιστικών εκδηλώσεων”, καταλήγει.
Πηγή: Καλά νέα
ΑΠΕ-ΜΠΕ
** Όταν τα οράματα γίνονται πράξεις.. Αν ένας άνθρωπος μπορεί να προσφέρει τόσα πολλά, από το μεράκι του και την αγάπη για τον πολιτισμό της πατρίδας του, πόσα θα μπορούσαμε να κάνουμε αν ενωθούμε όλοι, περισσότεροι μαζί.. Νομίζω πως τέτοια πρότυπα πλέον χρειαζόμαστε, όχι όσα μας πλασάρουν.. **