1 Ιουνίου 2010

Τρωάδες

Η Λυδία Κονιόρδου σε μια ξεχωριστή ερμηνεία ως βασίλισσα των Τρώων

Το αντιπολεμικό αριστούργημα του Ευριπίδη «Τρωάδες», που πρωτοπαίχτηκε το 415 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια, παρακολουθήσαμε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Μια από τις πιο δημοφιλείς σωζόμενες τραγωδίες ανέβηκε ολο το χειμώνα σε κλειστό χώρο, με οδηγό τη σκληρή διαχρονικότητά της. Τα δεινά του πολέμου και η συμφορά της προσφυγιάς δεν έχουν εγκαταλείψει την ανθρωπότητα από τον καιρό του τρωικού πολέμου μέχρι σήμερα και, δυστυχώς, δεν γνωρίζουν γεωγραφικά σύνορα. Κάθε εξουσία που ασκείται με αλαζονεία είχε, έχει και θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους λαούς.

Ο Ευριπίδης, στα 415 π.Χ., επιλέγει να μιλήσει για όλα αυτά μέσα από τη ματιά των αιχμάλωτων γυναικών της Τροίας, που ετοιμάζονται, σκλάβες πια, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να ακολουθήσουν τους νικητές Έλληνες σε μια νέα, άγνωστη πατρίδα. Η οξύτητα της καταγγελίας παράλληλα με τη συγκινητική ποιητική ευαισθησία, αναδεικνύουν το έργο σε ένα από τα αριστουργήματα όχι μόνο του αρχαίου δράματος, μα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.


Η εξαιρετική Λυδία Κονιόρδου ως Εκάβη, δίνει πραγματικά την εντύπωση πως έχει γεννηθεί για να παίζει τέτοιους ρόλους. Ξεχωριστή η ερμηνεία της Μαρίας Κίτσου στο ρόλο της Κασσάνδρας.

Η παράσταση, που ολοκλήρωσε τον κύκλο της σε κλειστό χώρο, αναπροσαρμόστηκε και με νέο, ειδικά διαμορφωμένο σκηνικό θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα.

H καλοκαιρινή περιοδεία της τραγωδίας του Ευριπίδη «Τρωάδες» από το Θέατρο του Νέου Κόσμου ξεκινά στο Θέατρο Βράχων στις 24 Ιουνίου

Μετά το Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», οι «Τρωάδες» θα παρουσιαστούν στη Θήβα (στις 25/6), για να ακολουθήσουν η Κοζάνη, η Καστοριά, η Κρήτη και η Θεσσαλονίκη, ενώ στις 20 Αυγούστου θα επιστρέψουν στην Αττική.

H παράσταση, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα, είναι η πρώτη τραγωδία που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Με το έργο καταπιάστηκε προ διετίας, σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας. Για την ελληνική εκδοχή της βασίστηκε στη Λυδία Κονιόρδου, η οποία πρόσθεσε στον ενεργητικό της μια ξεχωριστή ερμηνεία υποδυόμενη τη βασίλισσα των Τρώων.


Συντελεστές της παράστασης
Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου
Σκηνικό - Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική: Τάκης Φαραζής
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Τσαπάρα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Λυδία Κονιόρδου (Εκάβη) Γιάννης Τσορτέκης (Ταλθύβιος) Μαρία Καλλιμάνη (Ανδρομάχη) Μαρία Κίτσου (Κασσάνδρα) Μιχάλης Οικονόμου (Μενέλαος) Ιωάννα Κανελλοπούλου (Αθηνά) Αμαλία Τσεκούρα (Ελένη) Ορέστης Τζιόβας (Ποσειδώνας) Δήμητρα Λαρεντζάκη Αιμιλία Βάλβη Ειρήνη Τζανετουλάκου Ελίτα Κουνάδη και ο μικρός Μιχάλης Καφούσιας
Related Posts with Thumbnails