8 Νοεμβρίου 2008

Guerrilla Gardeners, Κηπουροί Ακτιβιστές στην Αθήνα


Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τα μεσάνυχτα. Η φιγούρα του άνδρα, που φοράει τη μάσκα του Darth Vader και κρατάει στα χέρια του γλαστράκια με λουλούδια, τραβά τα βλέμματα των μοναχικών περαστικών. Πίσω από τη μάσκα του ήρωα των «Star Wars» κρύβεται ένας αντάρτης της πόλης. Ο Γιώργος, ο ιδρυτής της ομάδας Αθηναίων των Guerrilla Gardeners, ετοιμάζεται για μια νέα φύτευση σε δημόσιο χώρο.

Υπακούοντας στις αρχές του διεθνούς κινήματος των Guerrilla, οι ακτιβιστές κηπουροί της Αθήνας αναγνωρίζουν σε κάθε παρτέρι -παραμελημένο ή μη- μια νέα τράπεζα γης προς αξιοποίηση. Επαναστάτες με αιτία, οι κηπουροί της πόλης διεκδικούν το δικαίωμα παρέμβασης στο αστικό τοπίο.

«Το δέντρο είναι αναγκαίο, αλλά δεν είναι αρκετό», λέει ο ιθύνων νους της ομάδας. Το σκάψιμο ξεκινάει κάτω από τους προβολείς του ιερού λόφου - επιλογή καθόλου τυχαία. «Δεδομένου ότι είναι μία από τις πρώτες μας φυτεύσεις, θέλαμε να γίνει σε ένα σημείο αναφοράς για την πόλη και με μεγάλη επισκεψιμότητα. Επίσης, τα συγκεκριμένα παρτέρια βρίσκονται στο κατώφλι ενός αμφιλεγόμενου δημόσιου χώρου της», εξηγούν δείχνοντας τα δύο νεοκλασικά της Αρεοπαγίτου που κινδυνεύουν με κατεδάφιση.

Αν και στo ξεκίνημα του-καθώς δεν μετράει περισσότερους από τέσσερις μήνες ζωής-, το κίνημα των Αθηναίων Guerrilla αντιλαμβάνεται πως η πόλη είναι ήδη περιουσία τους.
«Οι πλατείες, τα παρτέρια μάς ανήκαν και πριν από τη φύτευση. Μετά, όμως, γίνονται καλύτεροι χώροι για όλους», λέει η Αρτεμις.

Υπό αυτό το πρίσμα, το να φυτέψουν, στη σκιά των πλατάνων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, λουλούδια από δέκα γλαστράκια αποτελεί πολιτική πράξη, ενδεχομένως και μια παρέμβαση στην αισθητικά ταλαιπωρημένη πόλη.
"Δεν φυτεύουμε μόνο λουλούδια, αλλά και γνώση. Θέλουμε να ενεργοποιηθεί η τοπική κοινωνία για να τα συντηρήσει και αργότερα να κάνει το ίδιο σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης".Φορώντας κουκούλες και μάσκες -γιατί «δεν μας ενδιαφέρει να φανεί το πρόσωπό μας αλλά το πρόσωπο της πόλης»- μοιάζουν να αγνοούν το βλέμμα του αστυνομικού που παρακολουθεί από το φυλάκιο της γειτονικής πρεσβείας.

Η φύτευση, ωστόσο, θεωρείται παράνομη, εν είδει ζημιάς στη δημόσια περιουσίακατηγορία που έχει αποδοθεί σε πολλούς Guerrilla στο εξωτερικό. «Και τα σκουπίδια στο δρόμο συνιστούν παρανομία, δεν βλέπω κανέναν να συλλαμβάνεται», απαντά η Δανάη. «Ποιος, όμως, μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι βάνδαλος εκείνος που προσπαθεί να ομορφύνει το χώρο όπου ζει;».
Αν η αναρχία του πράσινου είναι μία από τις συνιστώσες της συνολικής αναρχίας που χαρακτηρίζει τη δόμηση της πρωτεύουσας, η παρανομία εμφανίζεται μονόδρομος στα μάτια των Guerrilla.

«Οταν ο πολίτης έρχεται αντιμέτωπος με την αυθαιρεσία του κράτους και τα σύμφυτα σε αυτό μονοπώλια, ξεσπά και παίρνει το νόμο στα χέρια του». «Πρέπει να είμαστε υπέρ κάθε μορφής αντίστασης μικρής ή μεγάλης εμβέλειας».

Οι κηπουροί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, πάντως, δεν έχουν αυταπάτες.
«Δεν θα αλλάξουμε την Αθήνα σε μία νύχτα», παραδέχονται. Η συμμετοχή τους στον (επανα)σχεδιασμό της, όμως, υπενθυμίζει πως η πόλη είναι κοινωνικός οργανισμός.

Η ιστορία του Guerrilla Gardening ξεκίνησε στους δρόμους της Νέας Υόρκης από μια παρέα φίλων με επικεφαλής την καλλιτέχνιδα Λιζ Κρίστι. Από τότε πέρασαν 35 χρόνια, φτιάχτηκαν περισσότεροι από 600 «κοινωνικοί» κήποι στην πόλη και οι Green Guerilla -όπως αυτοαποκαλείται το κίνημα- αποτέλεσαν ενεργό σπινθήρα για εκατοντάδες επαναστατικές ομάδες κηπουρών σε περισσότερες από 30 πόλεις του κόσμου.

Αφετηρία για παλιούς και νέους Guerrilla είναι ότι βλέπουν καινούργιες δυνατότητες στο αστικό σκηνικό. «Παλεύουμε για τη δημόσια γη, την παίρνουμε στον έλεγχό μας και της επιστρέφουμε την αγάπη που της αξίζει», λέει ο Ρίτσαρντ Ρέινολντς, ο Βρετανός αρχηγός του Guerrilla Gardening, υπεύθυνος για πολλές δράσεις ανά τον κόσμο -από το Λονδίνο και το Λίβερπουλ έως τη Μόσχα, τη Λινζ και το Μιλάνο- και δημιουργός του δημοφιλούς blog, Guerrilla Gardening.org.
Την ίδια ώρα, ο διαδικτυακός τόπος του YouTube είναι γεμάτος από χιλιάδες Guerrilla video. Πρωταγωνιστές νέοι πίσω από μάσκες ή με το πρόσωπό τους σε κοινή θέα, άλλοτε κατά ολιγάριθμες ομάδες κι άλλοτε ζητώντας τη συνεργασία των κατοίκων όπου γίνεται η φύτευση. Η κάμερα συχνά καταγράφει παρεμβάσεις της Αστυνομίας, που συνήθως αναγκάζει τους Guerrilla να διακόψουν τη δράση τους, ενώ σπανιότερα τους συλλαμβάνει. «Δεν είμαστε εγκληματίες. Ποιος θα διαφωνήσει με αυτό που κάνουμε;», λένε.


Τι κάνεις όταν βρεις ένα κομμάτι χώμα μέσα στο τσιμέντο; Αυτό ακριβώς αναρωτήθηκε την άνοιξη μια ομάδα κατοίκων των Εξαρχείων και «υιοθέτησε» ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο κοντά στον πεζόδρομο της Τσαμαδού φυτεύοντάς το και μετατρέποντάς το σε κοινωνικό χώρο. «Εχοντας επιθυμήσει το πράσινο και βρομίζοντας τα χέρια τους με χώμα», οι κάτοικοι της γειτονιάς έγιναν Guerrilla Gardeners εν αγνοία τους. Εδώ και έξι μήνες «το κηπάκι της Τσαμαδού», όπως ονόμασαν το αποτέλεσμα των κόπων τους, είναι δείγμα αυτοδιαχείρισης του αστικού χώρου, «μια απάντηση στις επιθέσεις που δέχονται οι κινήσεις των πολιτών».

Αλλά και στην άλλη άκρη της πόλης, στην Κερατέα, όπου ήθελαν να κάνουν χωματερή στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου ( οι κάτοικοι ακόμη αγωνίζονται για να μη γίνει), ο φυσικός καλλιεργητής Παναγιώτης Μανίκης «διδάσκει» μια άλλη τεχνική του Guerrilla Gardening, το seed bombing (βόμβες σπόρων). Πρόκειται για σπόρους που πλάθονται σε σχήμα σβόλου μέσα σε άργιλο, τους οποίους ο καθένας μπορεί να παρασκευάσει και να πετάξει στο δημόσιο χώρο σαν άλλος… τρομοκράτης περιμένοντας να ανθίσουν.

Η δράση στη Κερατέα στην οποία πρωτοστατεί ο κ. Μανίκης σχετιζόταν με πυρόπληκτες περιοχές, το seed bombing όμως εφαρμόζεται διεθνώς από πολλές ομάδες Guerrilla και μέσα στον αστικό ιστό.

Ο κάτοικος της σύγχρονης πόλης, υποστηρίζουν οι Guerrilla Gardeners, ζει σε μια εμπόλεμη ζώνη. Οφείλει «να πολεμήσει την ασχήμια με όπλα δικράνια και λουλούδια».

Αυτές είναι πραγματικές επανάστασεις στη σύγχρονη εποχή.. Αν τους δείτε κάποιο βράδυ στο δρόμο σας.. δώστε ένα χεράκι στο σκάψιμο!!! :)))

Πηγή άρθρου, φωτο: e-tipos, Σ.Χαραμη, Σ.Αξιωτης

156 σχόλια:

ωκεανος.... είπε...

καλημερα αρτιστακι! παλι μενω αναυδος διαβαζοντας το ποστ σου.. αν μη τι αλλο.. σημαντικη κινηση που ελπιζω να παει καλα.. κι αν τους δω..φυσικα και δεν θα ...γυρισω απ την αλλη το κεφαλι οπως εχουμε συνηθησει.. καλο σκ!!

υ.γ. λειτουργω υπο νεα διευθυνση τελικα τιποτα.

π. ΛίΒυος είπε...

Κ Α Τ Α Π Λ Η Τ Ι Κ Ο !!!!!!!!!!!
Δεν είχα ιδέα γι αυτή την δράση. Μπράβο και σε αυτούς μπράβο και σ΄εσένα που το ανέδειξες και το μάθαμε και εμείς.
Σε ευχαριστώ!!!!!

. είπε...

Μια ελπιδοφόρα κίνηση!
Συγχαρητήρια στην ομάδα και σε σένα που μας γνωστοποίησες το θέμα.

Καλό Σ/Κ

Μαριλένα είπε...

καλλιτέχνιδα μου, απο τα καλύτερα ποστ σου!
πολύ μ' αρεσει αυτο το κίνημα, πολύ.
μακάρι να γινονταν περισσότερες τέτοιες κινήσεις..

φιλια και καλο Σαββατοκύριακο ευχομαι :)))

Γ.Π. είπε...

Συγχαρητήρια! Θα μου επιτρέψεις να τα δώσω πρώτα στα παιδιά, στους αληθινούς και ουσιαστικούς επαναστάτες και μετά σε σένα για τη σταθερή και ειλικρινή ανάδειξη τόσο σημαντικών θεμάτων!!
Ελπίζω και εύχομαι αυτά τα παιδιά να συνεχίσουν τι θεάρεστο έργο τους ακηδεμόνευτα και ανιδιοτελώς μέχρι κάτι να αλλάξει σε αυτή την πόλη και στα μυαλά όλων μας!

KitsosMitsos είπε...

Μ'αρέσει πάάάρα πολύ αυτή η ιδέα!

nikiplos είπε...

Καλησπέρα roadartist! πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση, με ένα ιδιότυπο είδος εθελοντισμού. Μακάρι οι μισοί κάτοικοι του λεκανοπεδίου να γίνονταν τέτοιοι αντάρτες, ενώ οι άλλοι μισοί απλά να μην το βρώμιζαν... ιδίως εκείνοι οι δήθεν φιλόζωοι με τα δύστυχα τετράποδα που αφοδεύουν στα πεζοδρόμια και στα ασθενικά άθλια παρκάκια... Τέλως πάντων...

Ας μην γίνω κακός...
Κάτι άλλο: Μου κάνει εντύπωση που ακόμη στην Ελλάδα η διαχείριση των σκουπιδιών είναι ακόμη στη λίθινη εποχή... Εντάξει οι κάδοι, τσιμεντώσαμε τα πάντα και κανείς δεν τους θέλει στην πόρτα του, ιδίως αν είναι ρυπαροί... έτσι έβγαλαν πόδια και πήγαν στα...παρκάκια και στις νησίδες...

Αλλά χωματερές διάολε? Ακόμη? Οι ΧΥΤΑ δεν είναι καθόλου υγιεινοί και απαγορεύεται το θάψιμο των σκουπιδιών γιατί είναι πολυ επικίνδυνο...
Ολόκληρο Παρίσι 12 εκατομύρια και δεν βλέπεις πουθενά σκουπίδια...
Δεν υπάρχουν φυσικά οι άθλιοι ΧΥΤΑ. Ανακυκλώνονται το 90% των σκουπιδιών, ενώ οι κάτοικοι, έχουν πάντοτε μια πάνινη σακουλίτσα για τα σούπερ μάρκετ ή καροτσάκι για τις λαϊκές... Ακόμη και εγώ που ήμουν άσχετος, ανακυκλώνω χωρίς κόπο υπακούοντας στο πού να πετάω τι...
Με τους ΧΥΤΑ τα παίρνω στο κρανίο άσχημα, γιατί όλοι οι καραγκιόζηδες που κυβέρνησαν τον τόπο παραμέλησαν να στήσουν έναν μηχανισμό για τα σκουπίδια και να καίγονται (με πανύψηλες υγιεινές καμινάδες έχει εδώ κάθε γειτονιά, κρυμμένες αισθητικά και δεν μυρίζουν ποτέ) ενώ τα πλαστικά χαρτιά γυαλιά και αλουμίνια να ανακυκλώνονται (αυτό εκτός από επένδυση χρημάτων θα έδινε δουλειά και σε καμιά χιλιάδα ανθρώπους)
Αντί αυτού προτιμούμε σαν ουρακοτάγκοι να τα θάψουμε "υγιεινά" επειδή αυτό είναι ...τσάμπα...

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Πάρα πολύ καλό!!!
Αν τολμήσουν να κυνηγήσουν αυτούς τους ανθρώπους,σ΄αυτή την απαράδεκτη πόλη,πρέπει να γίνει κακός χαμός.

marianaonice είπε...

Έγινε τέτοια όμορφη και ελπιδοφόρα κίνηση στο κέντρο της Αθήνας;;
Χαμπάρι δεν πήρα!!
Με κάτι τέτοια αισθάνεσαι ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα γι' αυτή τη μαραζωμένη πόλη μας!

Υ.Γ. Πολύ ωραία τα αφιερώματά σου στο Μουσείο Ηρακλειδών αλλά και στους bloggers που έκαναν τη βόλτα τους για να δουν τους καλλιτέχνες του δρόμου!
Νάσαι καλά roadartist που με ταξιδεύεις και εμένα στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης μας, που χαμπάρι δεν θα τα έπαιρνα πελαγωμένη στη δουλειά όπως μια ζωή είμαι!!
Φιλιά!
Καλό Σ/Κ!

venceremos είπε...

καλημερα. αν δεν τα εχουν παρει χαμπαρει οι αθηναιοι ποσο μαλλον εμεις οι επαρχιωτες! ευτυχως υπαρχουν μερικοι που ψαχνουν ενημερωνουν αποκαλυπτουν κινητοποιουν... μπραβο σου κοριτσι μου...
φιλια καρυστινα

Ανώνυμος είπε...

ωραίοι!

antixytax είπε...

πολύ καλό, κάτι έχει αρχίσει να κινείται τελικά, μακάρι να πάρει "μαζική" μορφή, φιλιά...

tovenito είπε...

στην πρώτη φωτογραφία νόμιζα φορούσε τη μάσκα από την ταινία v for vendetta! lol
πολύ ενδιαφέρουσα και αξιέπαινη η πρωτοβουλία, καθώς και η δική σου αναδημοσίευση. το πράσινο πίσω από τη μάσκα λοιπόν.
πάντως σαν μετάφραση νομίζω το guerrilla σημαίνει αντάρτες ή κάτι τέτοιο. δεν ξέρω αν το χρησιμοποιούν και ως ακτιβιστής

b|a|s|n\i/a είπε...

η φύτευση είναι παράνομη σε δημόσιο χώρο; ε; δηλαδή; μία νερατζιά που κλάδεψα στο πεζοδρόμιο και πού και πού ποτίζω, παρανομώ; οι αναδασώσεις που κάνουν μερικοί ρομαντικοί είναι παράνομες; ε ποτέ!
τρομερή η κίνησή τους. εύγε! και σε σένα. που για μια ακόμη φορά μας ανοίγεις τα μάτια. καλησπέρες λουλουδάτες.
θα παρανόμήσω σήμερα. έχει πότισμα.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Επιτέλους.... Να δώσουμε λίγο χρώμα και ζωή στις πόλεις μας.
Μπράβο στο κίνημα των Guerilla.
Μπράβο και σε σένα roadarist μου, που αναδεικνύεις το θέμα.

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Hfaistiwnas είπε...

Να μια επανάσταση που θα ήθελα να συμμετάσχω..
Μα να συλαμβάνονται επειδή φυτεύουν; Ανοίκουστο.. αλλά οκ.. όλα να τα περιμένεις..

faraona είπε...

AAAAAAA!!!
μΑ ΤΙ ΩΡΑΙΟΙ ειναι αυτοι Αρτιστα μου!
Αν ημουν στην Αθηνα θα τους ακολουθουσα.Πως θα γινει αραγε ...θαρθουν και στην Κερκυρα η δεν πανε σε επαρχιακες πολεις?
Μα ειναι καταπληκτικο!

Σ ευχαριστουμε γι αλλα μια φορα Θρυαλλιδα μου

eirini είπε...

Παράνομη η φύτευση;;;;;;;;;;!!!!
Τί άλλο θα ακούσουμε;!!! Πραγματικά δεν γνώριζα τίποτα γι'αυτή την κίνηση και την βρίσκω τέλεια!
Μακάρι να υπήρχαν και σε άλλες πόλεις. Μ'άρεσει που δεν προβάλλουν τα πρόσωπά τους αλλά αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να αναδείξουν το πρόσωπο της πόλης!
Πολύ όμορφο!
Καλησπέρα roadartist! Καλό Σαββατοκύριακο! Φιλάκια πολλά!!!!

Φωτεινή S είπε...

Καλημέρα Roadartist.
Δεν ήξερα για το κίνημα των Guerrilla Gradeners και σ' ευχαριστώ ειλικρινά που το ανέβασες.
Αλήθεια, η υπηρεσία πρασίνου (ξέρω οτι υπάρχει) του εκάστοτε δήμου τι κάνει; Την ε΄χουν δει δημόσιοι υπάλληλοι?
Φιλάκια

amelie είπε...

καλησπεραα.. τελειοο το κινημααα... μπραβο ειλικρινα στους επαναστατες... ωραιοι! γεια χαρα road!

Άνεμος είπε...

Καλό!
Θα το έκανα. Μπορεί και να το κάνω. Θα 'χει και πλάκα και στο κάτω κάτω, παιδιά δε θα κάνω, ας κάνω δένδρα...
Το μόνο που με ενοχλεί είναι η ύπαρξη του κινήματος σε παγκόσμια μορφή. Δεν είναι υποχρεωτικό να υιοθετούν ονομασίες και κανόνες ενός κινήματος που δημιουργήθηκε αλλού. Είναι μάντρωμα. Μπορεί να οδηγηθούν σε έλεγχο...
Αν θέλουν ας σκεφτούν να αλλάξουν τουλάχιστον την ταμπέλα. Να μη αισθανθούν ποτέ δέσμιοι κανενός. Να μη μπορέσει κανείς να τους πει πως έχουν υποχρεώσεις...
Καλησπέρα Αρτίστα!

If...ιγένεια είπε...

Θα παρανομησω λεμε! Φιλια!

Sweet and bitter είπε...

Μπράβο στους Guerrilla Gardeners (για ευνόητους λόγους!) και μπράβο και σ' εσένα που το ανέδειξες!

Κι εννοείται ότι αν τους πετύχω, θα βοηθήσω!

Nefelli είπε...

Να κάτι ακόμη, πολύ σημαντικό, που έμαθα στο μπλογκ σου.
Να είσαι καλά κοριτσάκι μου, για όλα τα όμορφα που μας κερνάς.
Φιλί γλυκό

phlou...flis είπε...

Σε τέτοιο ...αντάρτικο πόλεως, βγάζω το καπέλο.

Sophia Kollia είπε...

Ιδέα δεν είχα! Τι καλό!!
μπράβο τους. Κατά τα άλλα...που φτάσαμε!! Λυπηρό!
καλησπέρα

leondokardos είπε...

Εσυ, πάντα μέσα στην επικαιρότητα.
Αυτοί ; Μα τι ψυχική ομορφιά, θάρρος, έπμευση,πρωτότυπη δραστηριότητα. Νέοι άνθρωποι να περνούν τις ώρες τους έτσι.
Τι ζεστή ελπίδα οτι ακόμα υπάρχουν ευαισθησίες σ΄αυτή τη...αλούλουδη πόλη.

Alkmini είπε...

Η φύτευση, ωστόσο, θεωρείται παράνομη, εν είδει ζημιάς στη δημόσια περιουσία ...!!!!!!!!!!

μωρε μπραβο!!!! ζημια να φυτευεις ε?
νομιζω οτι μονο στην Ελλάδα ειμαστε ΚΑΦΡΟΙ, αλλα συμβαινουν και αλλου.

μασκα Γκοτζιλα και γω μαζι τους.
φιλια αρτιστα μου.

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Κι ότι απόψε είχα καθίσει ψυχολογικά με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.Ειλικρινά στο λέω, τίναξε τα φτερά της η ψυχή μου με τούτη εδώ την εγγραφή .Αυτό το βόλι που όπου πέφτει ανθίζει ένα λουλούδι δεν ξανάγινε στην Ιστορία.
Τέτοιους ανθρώπους ,τέτοιες ιδέες, τέτοιες νοοτροπίες έχει ανάγκη
αυτός ο τόπος να γεννηθεί απ΄την Αρχή.
Μπράβο κορίτσι μου σε καμαρώνω
και ας μην είσαι δικιά μου. Είσαι όλων ημών που λαχταρούμε μιαν άπρη μέρα .

Λυγερή του ΠΗΓΑΙΜΟΥ
http://ligery.pblogs.gr
http://lygeri.pblogs.gr

Aristodimos είπε...

Υπέροχη πρωτοβουλία και πολυ αξιέπαινη κίνηση...
Νασαι καλα που μας πληροφόρησες διότι αν και η συγκεριμένη φύτευση εγινε στην γειτονιά μου, δεν το ειχα μάθει...

Καλό σου βράδυ

Αρης

meltemi είπε...

Δεν το είχα ξανακούσει.Πολύ σημαντική προσπάθεια.Να 'σαι καλά που μας το γνωστοποίησες

Πολλά φιλιά σου

Roadartist είπε...

@ ωκεανος : Καλησπέρα Ωκεανέ, είναι αρκετά καινούργια κίνηση στην ΑΘήνα αυτή, μόλις 4 μηνών.. Πιστεύω οτι τα μέλη θα αυξηθούν σίγουρα. Δεν είναι υπέροχο?
Καλό βράδυ!

Roadartist είπε...

@ π. Λίβυος : Χαίρομαι με τον ενθουσιασμό σου και τον μοιράζομαι!
Να που υπάρχουν και θετικά φίλε μου,καλησπέρα! Να σαι καλά!

Roadartist είπε...

@ Ανασαιμιά : Πολύ ελπιδοφόρα ανασαιμιά μου, δεν υπήρχε περίπτωση να μη τη μοιραστώ μαζί σας..Καλό βραδάκι!!

Roadartist είπε...

@ Μαριλενα : Να είσαι καλά Μαριλένα, όντως πολύ καλές τέτοιες κινήσεις..
Μακάρι να 'πολλαπλασιαστούν' τα μέλη τους.. ;) Καλό βραδάκι!

Roadartist είπε...

@ Καημος : Εννοείται στα παιδιά καημέ! Και εγώ το ίδιο εύχομαι..
Απλά όταν περπατάμε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και βλέπουμε λουλούδια να γνωρίζουμε οτι οφείλονται σε πράξεις συμπολιτών μας.. "ακηδεμόνευτες και ανιδιοτελείς", και όχι στον δήμαρχο..βεβαίως.. Καλό σκ!

Roadartist είπε...

@ KitsosMitsos : Και εμέναααααα :)

Roadartist είπε...

@ Νikiplos : Νικιπλέ σίγουρα σαν εθελοντισμός είναι.. Και κυρίως όμως δεν φαίνεσαι, δεν διαμπομπεύεις το τι κάνεις.. Απλά πράττεις για τη πόλη που αγαπάς..

Λοιπόν έκανες πάρα πολύ σωστά που εστίασες και στο θέμα των ΧΥΤΑ.

Είναι πραγματικά εξοργιστική η κατάσταση που επικρατεί, οπισθοδρομική .. και βέβαια σου κάνει εντύπωση από τη στιγμή που έχεις βιώσει τη κατάσταση στην Γαλλία..
Εδώ όμως ποιος ουσιαστικά νοιάζεται? Νομίζω, χωρίς να θέλω να φανώ μηδενίστρια, απολύτως κανένας..
ΑΝ οι κυβερνώντες ήθελαν θα μπορούσαν να είχανε βρει μια σωστή πραγματικά λύση για το θέμα των χωματερών.

Αντί αυτού το πρόβλημα διαιωνίζεται και θα δημιουργεί χιλιάδες άλλα αλυσιδωτά λάθη.

Τώρα για τη περίπτωση της Κερατέας τι να πεις? Επειδή το είχα ψάξει στο παλιότερο post που είχα αναρτήσει λόγω της ημέρας του περιβάλλοντος, η κατάσταση εκεί ειναι πραγματικα εξοργιστική..

ΟΧΙ μόνο θέλουνε να κάνουνε ΧΥΤΑ σε σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο, αλλά και σε βουνό με ελαιώνες, δέντρα, κοντά σε σπίτια, σε υπόγειες στοές.. Τι να λέμε, εκεί όλα τα κριτήρια έχουνε καταπατηθεί..

Είναι μια από τις περιπτώσεις που αναγκάζονται οι ίδιοι οι πολίτες να πάρουν τη κατάσταση στα χέρια τους.. Ευτυχώς κάτι έχει αρχίσει να κινείται.. Εύχομαι να μη πραγματοποιηθεί αυτή η ..ηλίθεια σκέψη..γιατί τα αποτελέσματα της θα είναι καταστροφικά για όλη την Αττική.

Ετσι όπως το έγραψες:
"θάψουμε "υγιεινά" επειδή αυτό είναι ...τσάμπα..."

Να είσαι καλά, σε ευχαριστώ, καλό σαββατόβραδο στο όμορφο Παρίσι..

Roadartist είπε...

@ Κ.Υ.Π WALKING : Με τέτοια μυαλά που έχουνε καθόλου απίστευτο.. Εύχομαι να συνεχίσουν και να γίνουν αρκετά περισσότεροι ;))

Roadartist είπε...

@ marianaonice : Είδες Μαριάνα μια τέτοια όμορφη κίνηση και δεν το ξέρουμε.. Πόσα ακόμα θα γίνονται? Ας κοιτάμε και τα αισιόδοξα, ναι υπάρχουν.. Και δίνουν εναύσματα και για άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες..

Σίγουρα αισθάνεσαι ελπίδα..

Σε ευχαριστώ πολύ Μαριάνα, μακάρι να έχω χρόνο να συμπορεύομαστε, όσο διαρκέσει. Φιλιά πολλά!
Καλή ξεκούραση, καλό σκ!

Roadartist είπε...

@ venceremos : Καλησπέρα venceremos να είσαι καλά, δεν είναι πολύ σημαντική κίνηση? Υπάρχουν άνθρωποι νέοι, που ψάχνονται, γι'αυτό πιστεύω οτι δε πρέπει να κατηγορούμε τη νέα γενιά σε καμία περίπτωση. Καλό βράδακι!!

Roadartist είπε...

@ Ηλιογράφος : :))) Είναι ναι, καλό σου βράδυ!

Roadartist είπε...

@ antixyta : Είναι σε αρχικό στάδιο ακόμη. Αλλά πιστεύω οτι αν υπάρξει ενημέρωση, πολλοί θα βρεθούν που θα θελήσουν να συμμετάσχουν.. Καλή συνέχεια στον αγώνα σας.. Και σας ευχαριστούμε εμείς για ότι κάνετε..

Roadartist είπε...

@ tovene592 : Το πράσινο πίσω από τη μάσκα.. Ωραίος τίτλος.. Και το αντάρτης, ίσως να μου αρέσει περίσσοτερο από το ακτιβιστής.. που έτσι κ αλλιώς ίδια συνιστώσα έχουν!!! :) Μάσκα να' ναι, κ ότι είναι ;)

Roadartist είπε...

@ b|a|s|n\i/a : Είδες που έχουμε καταντήσει?? Και όμως ναι.. Τραγελαφικό ε?.. Κανονικά θα έπρεπε να τους πλήρωναν κιόλας.. Δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ...
Ωραίες οι λουλουδάτες καλησπέρες, σε ευχαριστώ, ανταποδίδω.. Καλό πότισμα!! :)

Roadartist είπε...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ : Γλαρέναι χρώμα, ζωή και υγεία! Προς όλους μας..
Η ΑΘήνα δεν αντέχει άλλο τσιμέντο, έχουμε φτάσει στο μηδέν!!
Να είσαι καλά, όμορφο βράδυ να έχεις, φιλιά!

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Φαντάζομαι οτι σιγά, σιγά θα επεκταθεί και σε πόλεις εκτός των Αθηνών..
Έλα ντε?? Γιατί??? Καληνύχτα!

Roadartist είπε...

@ faraona : Φαραόνα, στο χέρι όλων είναι να επεκταθεί και εκτός ΑΘηνών, κάποια στιγμή πιστεύω οτι θα γίνει! Καλό σου βράδυ!

Roadartist είπε...

@ eirini : Και στην ΑΘήνα τώρα ξεκίνησε.. Ξέρεις τι χαρά θα νιώθω όταν περπατώ στη Δ. Αρεοπαγίτου και τα βλέπω??? Μεγάλη :)
Ναι πιστεύω οτι θα ενισχυθούν οσο θα υπάρχει ενημέρωση και θα ακουστεί περισσότερο..και σε λίγο καιρό θα πάρει πιο δυναμική παρουσία και στην Ελλάδα :))
Και εμένα μου αρέσει που δεν προβάλλουν τα πρόσωπα τους, και κρατάνε την ανωνυμία. Πολύ σημαντικό αυτό. Φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ Φωτεινή S : Τι κάνει?? Κάνει κάτι??? Φωτεινή τουλάχιστον να ξέρουμε όλοι πως μερικά λουλουδάκια καινούργια στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, δεν τα έχουνε φυτέψει οι υπάλληλοι του Δήμου ΑΘηναίων, αλλά κάποιοι ρομαντικοί ιδιώτες.. Και το σημαντικότερο..νέα παιδιά ;) φιλιά!

Roadartist είπε...

@ amelie : Τελειο ναι!! Μπράβο τους, αυτοί ειναι επαναστάτες! Γειά και χαρά και σε σένα amelie !!

Roadartist είπε...

@ Anemos : Γειά σου Άνεμε, να το κάνεις!!! :) Δημιουργικό και ευχάριστο σίγουρα είναι ;))
Εμένα πάλι αυτό που λες δεν με ενοχλεί, δηλαδή νομίζω οτι αντίθετα όταν είναι πολλοί άνθρωποι ενωμένοι για ένα τόσο καλό σκοπό και σε παγκόσμια κλίμακα, τόσο πιο δύναμη πέρνεις..αν θες χάζεψε λίγο στο link του blog που έχω βάλει στο post.. Εκεί θα δεις ότι στέλνουν φωτο, απο διάφορες πόλεις και όλοι αναρτούν εκεί τις δικές τους πρωτοβουλίες.. Με αυτό το τρόπο νομίζω πως καθημερινά ενδυναμώνεται η προσπάθεια. Παραδειγματίζεσε κιόλας από τους άλλους.. Καλό βράδυ!

Roadartist είπε...

@ if.. ιγένεια : χαχα έλα ντε.. έτσι μπράβο όλοι μαζί.. :) Φιλιά..

Roadartist είπε...

@ Sweet and bitter : Να είσαι καλά sweety, σε ευχαριστώ, εννοείται όλοι μαζί τους.. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ αυτό :)

Roadartist είπε...

@ Nefelli : Νεφέλη να είσαι καλά και εσύ φίλη μου.. Εύχομαι να έχεις ένα όμορφο Σαββατόβραδο στο νησί σου.. Φιλάκια πολλά.. ;)

Roadartist είπε...

@ phlou...flis : Και εγώ μαζί σου βεβαίως, βεβαίως ;))

Roadartist είπε...

@ sofia : Είδες Σοφάκι τι όμορφη κίνηση?? Ναι πραγματικά αν το σκεφτείς .. είχε μια λυπηρή όψη..γιατί να φτάνουμε σε αυτό το σημείο? Φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ leondokardos : Λεοντόκαρδε μου συμφωνώ.. Είδες που υπάρχουν και αυτά γύρω μας? "ψυχική ομορφιά, θάρρος, έπμευση,πρωτότυπη δραστηριότητα. Νέοι άνθρωποι να περνούν τις ώρες τους έτσι.
Τι ζεστή ελπίδα οτι ακόμα υπάρχουν ευαισθησίες σ΄αυτή τη...αλούλουδη πόλη."

Πολύ μου άρεσε το σχόλιο σου!
Καλό βράδυ :)

Roadartist είπε...

@ Aliki : Εξοργιστικό?? Και όμως δεν είναι μονο στην Ελλάδα, παράνομο.. Τι να πεις? Με τη καρδιά θα συλλάβει κάποιος έναν άνθρωπο επειδή φυτεύει λουλούδια? Δίπλα στο τσιμέντο??
Και εγώ μαζί σου.. Φιλιά!

Roadartist είπε...

@ λυγερη : Χαίρομαι πολύ που το post εγινε αφορμή να ανέβεις ψυχολογικά Λυγερή. Υπάρχουν και τα θετικά γύρω μας.. Υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται και θυσιάζουν από τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους για τον άλλο.
Δεν έχουνε καταπατηθεί όλα..
Απλά φοβάμαι οτι δυστυχώς εστιάζουμε μόνο στα δυσάρεστα.. Πρέπει να αναδεικνύονται και τα όμορφα..για να μας δίνουν την ψυχική ανάταση που όλοι σήμερα έχουμε τόση πολύ ανάγκη.
Να είσαι καλά, σε ευχαριστώ για τα λόγια σου, καλό σου βράδυ.

Roadartist είπε...

@ Aristodimos : Καλησπέρα Άρη, την επόμενη φορά που θα περπατήσεις στην Δ. Αρεοπαγίτου πρόσεξε τα φρεσκα λουλουδάκια που έχουνε ξεπροβάλλει..κάποιοι συμπολίτες μας το έκαναν για εμάς.. για να ομορφύνουν τις βόλτες μας εκεί και να καλυτερέψουν τις ζωές όλων μας.
Καλό σου βράδυ.

Roadartist είπε...

@ meltemi : Γειά σου μελτέμι μου, να είσαι καλά και εσύ. Χαίρομαι που σε είδα εδώ.. Καλό βράδυ, φιλιά πολλά.

Aspa είπε...

Οι επαναστάτες με τα λουλούδια λοιπόν! Υπέροχη κίνηση, δεν την είχα ξανακούσει. Ομορφαίνουν την πόλη μας και την καθημερινότητα μας!

mahler76 είπε...

είναι δυνατό να είναι παράνομο κάτι τέτοιο? μα έλεος.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Γεια σου, καλλιτεχνουλάκι του δρόμου,
Όαση το ιστολόγιό σου - και όχι μόνο για τα λουλουδάκια που φύτεψαν αυτοί οι εγκληματίες τρομοκράτες. Όαση, γιατί επιμένει στην εναλλακτική πληροφόρηση, γιατί επιμένει στην έρημο κλπκλπ.

Λοιπόν, παράνομοι οι γκερέρος, ε; Φθορά της περιουσίας του δημοσίου; ( Συγγνώμη: Δημοσίου)
Θυμάμαι πριν από αρκετά χρόνια μια είδηση στα ψιλά μιας εφημερίδας, πως συνελήφθη ένας δάσκαλος σε ένα χωριό, γιατί είχε πιάσει με τους μαθητές του να ζωγραφίσει και να χρωματίσει ένα σχολείο. Τον έπιασαν επ' αυτοφώρω την ώρα που έβαφαν ένα θρανίο! Ένα ακόμα πρόσωπο της τρομοκρατίας..

Των κηπουρών και μόνο ο συμβολισμός τους είναι χρησιμότατος, είναι αεράκι φρεσκάδας στο σκασμένο πρόσωπο της πόλης.

Τώρα, θα έλεγα το ίδιο και για τον blogger roadartist, αλλά λέω να αποφεύγω τους δημόσιους επαίνους, να μην κατηγορηθώ κι εγώ για συνεργάτης...

Πολλά φιλιά.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Και να που φτασαμε , τ'αυτονοητα που θα επρεπε να κανουμε σαν πολιτες -σκεπτομενοι ανθρωποι-να του δινουμε επαναστατικη υποσταση και μια οψη παρανομιας. Κριμα σε ολους μας. Μπραβο στα παιδια. Μπραβο και σε σενα. Την αγαπη μου καλλιττεχνιδα μου.

kostaslogh είπε...

Μα θα σκάσω!!!που πας και τα βρίσκεις;;;;
Μου έφτιαξες τη μέρα!!
..υπάρχει ελπίδα τελικά
..Guerrilla Gardener..μου πάει!
..λές;

Άστρια είπε...

Είχα διαβάσει για το εξωτερικό, δεν ήξερα για την Αθήνα. Πολύ ωραίο θέμα.

Κηπουροί επαναστάτες λοιπόν, κουκουλοφόροι, δρουν "παρανομα;" το βράδυ, καμιά φορά υπό την διακριτική παρακολούθηση αστυνομικών, βομβιστές σπόρων λουλουδιών.

Κι εσύ roadartist, τους αναδεικνύεις και προτρέπεις να τους βοηθήσουμε άν τους δούμε; :)

Βεβαίως, βεβαίως, μαζί τους!!!
Μακάρι κι άλλοι, μακάρι όλοι!!

Να είσαι καλά, σε φιλώ..:))

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή ιδέα, εξαιρετική η πρωτοβουλία, με νόημα το τελικό αποτέλεσμα. Η πόλη μας στο κάτω-κάτω είμαστε εμείς οι ίδιοι!

Ανώνυμος είπε...

Μια όντως πραγματική επανάσταση, που δυστυχώς αντιμετωπίζει εμπόδια χωρίς λόγο...

VAD είπε...

Δε φτάνει να μας αρέσει η ιδέα,@φίλοι μου,ολοι εμεις που βρίσκουμε θετική την κίνηση φκιάχνουμε μια ομάδα;Αν ζούσα μόνιμα στην Ελλάδα,θα σας "τσιγκλούσα" όλους τους σχολιαστές της ανάρτησης να το κάνουμε!

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

"Αυτές είναι πραγματικές επανάστασεις στη σύγχρονη εποχή..."

Καλημέρα :))

tuco είπε...

ανατριχιαστικό και συνάμα φανταστικό !!!!
...και αυτό το κίνημα απαγορεύεται?
...και εμείς ψηφίζουμε αυτούς που το απαγορεύουν?
Δαγκωτό στο αντάρτικο !!!!!!!!!

Leviathan είπε...

kalimera!!!kai ego proti fora diavazo gi auto!!!iperoxi kinisi!!bravo!!filia!!

Roadartist είπε...

Καλή Κυριακή σε όλους φίλοι μου!!!


@ Aspa : Καλημέρα Ασπα!! Ναι μπορείς να το πεις άνετα.. οι επαναστάτες με τα λουλούδια.. Υπέροχη κίνηση..όταν το κράτος αδρανεί, οι πολίτες πρέπει να κινητοποιούνται τελικά.. :)

Roadartist είπε...

@ mahler76 : Ελεος δε λες τιποτα.. καλημέρα..

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης : Καλημέρα Διονύση :)))) Όαση? Σε ευχαριστώ πολύ, είναι χαρά μου ότι μου αρέσει και με κερδίζει να το μοιράζομαι με τόσο καλούς συνταξιδιώτες... :)
Συλλάβανε τον δάσκαλο μπροστά στους μαθητές του??? Επειδή ζωγράφιζε ένα τοίχο?? Εντάξει σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να είσαι πάρα πολύ εγκρατής και προσεκτικός για να μη χειροδικήσεις.. Πραγματικά.. ΝΤΡΟΠΗ Τους.. Και μη χειρότερα Διονύση, δυστυχώς τα κλειστά μυαλά με παρωπίδες κυριαρχούν.. :(


Μη πείς τίποτα για τον blogger roadartist...γιατί ποτέ δε ξέρεις που μπορεί να μπλέξεις..αχαχααχ πλάκα κάνω φυσικά.. φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ epikuros : Ετσι ακριβώς Βαγγέλη τα αυτονόητα είναι επανάσταση σήμερα.. Μπράβο τους..Να είσαι καλά Επίκουρε..Καλή Κυριακή στο όμορφο βουνό σου (ελπίζω να μη δουλεύεις σήμερα ε??)... Φιλιά!

Roadartist είπε...

@ kostaslogh : αχααχαχααχ Κώστα έχεις πολύ πλάκα!!!! :))) Σε ευχαριστώ :) Ναι σίγουρα θα σου ταίριαζε απόλυτα να είσαι Guerrilla Gardener.. Λεω ναι... :))

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Δρουν παράνομα ναι.. Ελεος δηλαδή τόσα εξόφθαλμα εγκληματικά πράγματα γίνονται δίπλα μας..και κανείς δεν επεμβαίνει.. Τι να πείς Αστρια μου.. Χαίρομαι που υπάρχουν ακόμα μερικοί ρομαντικοί.. Ναι πρώτα γνωστοποιώ (για να ξέρουμε όταν περάσουμε από τη Δ.Αρεοπαγίτου ποιος έβαλε τα λουλούδια!!) και έπειτα παρακινώ.. Αν τους πετύχετε στο δρόμο (και εγω βεβαια) να συμβάλλουμε..Να επιστρέψει η φύση στη πόλη... :)) Καλημερουδια!

Roadartist είπε...

@ unclescrooge : Καλημέρα, ακριβώς έτσι.... Οτι κάνουμε, θα το λάβουμε εμείς.. Επιστρέφει στη πόλη, δηλαδή σε εμάς.. Αλλαγή νοοτροπίας..αυτό χρειάζεται! Μπράβο τους!!

Roadartist είπε...

@ Akon : Δυστυχώς ακον..εύχομαι να βρει πολλούς υποστηρικτές.. Καλή μέρα και καλή κυριακή, φιλάκια!!!

Roadartist είπε...

@ VaD : Ετσι ακριβώς είναι Vad, μόνο που πιστεύω οτι αρχικά καλή είναι και η ενημέρωση, να ξέρουμε τι γίνεται στη πόλη. Πάντως αλήθεια σου λέω όταν περπατώ στη Διον. Αρεοπαγίτου και βλέπω φρεσκοσκαμμένο χώμα, λουλούδια να ξεπροβάλλουν .. θέλω όλοι να ξέρουν οτι δεν τα έβαλε κανένας υπάλληλος του δήμου, ούτε οτι ήταν απόφαση του Κακλαμάνη, αλλά κάποιων ρομαντικών.. 'ακτιβιστών κηπουρών'.. Μονο 4 μηνες εχει αυτη η ομαδα στην Αθηνα!! Να δεις που σε λιγο παρα πολλοι πολιτες θα συμμετασχουν :))))))
Αισίοδοξη καλημέρα!!
Φιλιά :))

Roadartist είπε...

@ τo τέρας της «αμάθειας» : Τέρας και κέρας.. :)) καλημέρα σου :)))

Roadartist είπε...

@ tuco : ΕΤΣΙΙιιιιιιι :)) Tuco οτι ανάποδο και ανεγκέφαλο θα το ακουσεις.. Δαγκωτό χαχα :) respect!

Roadartist είπε...

@ Leviathan : Να σαι καλα leviathan καλημερα σου!!!

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Μέχρι τώρα τόκανα στις βεράντες μου,πήγα και μια φορά στις αναδασώσεις του ΣΚΑΙ τώρα βουτάω γλαστράκια κόβω κίνηση σε εγκαταλελημένα μέρη από Δήμαρχο και Σουφλιά και ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΙ. ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ.

jacki είπε...

Απίστευτο..Φανταστικό. Μπράβο τους και μπράβο σου που τα γνωστοποιείς και σε άλλους.
Καλημέρα.

Artanis είπε...

Λίγη η προσπάθεια δυστυχώς, αν και καλή η προθεση...Θέλει πιο δραστικά μέσα για να πρασινίσει ο τόπος, και το κυριοτερο να μην κλέβουν οι πολίτες τα λουλούδια...Εδώ αυτό συμβαίνει κατά κόρον, τις βραδινες ώρες, μετά από φυτεύσεις της υπηρεσίας πρασίνου...Και μενουν τρύπες στα παρτέρια της πόλης...
Σχετικά με το seed bombing, υιοθετήθηκε και από φορείς της περιοχής μας για την αναδάσωση του Νοτίου Πηλίου που αποτεφρώθηκε από τις μεγάλες πυρκαϊές πέρυσι...

Roadartist είπε...

@ DIONYSOS : Καλημέρα Διονυσε, ναι είναι μια διαφορετική αντίσταση, έτσι ακριβώς το είδα και εγώ. Καλή Κυριακή!

lakis είπε...

Μ' έκανες και χαμογέλασα πλατιά. Υπάρχει, λοιπόν, ακόμη ελπίδα!!!

Roadartist είπε...

@ jacki : Χαίρομαι που χάρηκες jacki, ειναι οντως μοναδική τους αυτή η κίνηση. Μπράβο τους, πιστεύω οτι έτσι κάτι αλλάζει..

Roadartist είπε...

@ Artanis : Καλή μου artanis, μόλις 4 μήνες είναι αυτή η ομάδα στην ΑΘήνα και δεν την ξέρουμε ακόμη πολλοί. Δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τις κινήσεις τους, αλλά και τη σκέψη τους. Πιστεύω οτι αξίζει..και θα βρουν πολλούς μιμητές.. Τώρα για το κλέψιμο των λουλουδιών τι να πω εγώ....που κάθε φορά που βάζαμε στην είσοδο (!!!!) του σπιτιού μας γλάστρες την άλλη μέρα δεν τις ξαναβρίσκαμε???? Οτι θα έκλεβαν λουλούδια φυτεμένα σε κεντρικους δρομους αυτο δεν το περιμενα :((

Roadartist είπε...

@ Λάκης Φουρουκλάς : Χαίρομαι πολύ για το χαμόγελο σου Λάκη!!! Καλή Κυριακή, φιλιά!!

Σταλαγματιά είπε...

Ξέρεις τι με πληγώνει;
Ότι γίνονται τόσες γλυκές προσπάθειες και πραγματικά με συγκινούν αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ το αναμενόμενο.
Τεράστιες εκτάσεις παραμένουν γκρίζες και νέα κτίσματα φυτρώνουν πιο γρήγορα και εκεί που δεν πρέπει.

Πραγματικά συγχαρητήρια στην ομάδα

Roadartist είπε...

@ Anastasia : Δυστυχώς ...αρκετά μπορούν να σε απογοητεύσουν σε τούτη τη πόλη..ή στη χώρα.. Η θέληση υπάρχει..Ας ελπίσουμε πως κάτι θα αλλάξει..Οι μονοκατοικίες που η μία ισοπεδώνεται μετά την άλλη να δεις πόσο με πληγώνει κ εμένα.. Φιλάκια!

kikop80 είπε...

Πολύ καλή ιδέα!
Καλή η κίνηση αυτή των παιδιών!
ακάρι να ευαισθητοποιήσει τον απλό κόσμο και τους απλούς πολίτες!
Συμμετοχή!

"Αισθηματική ηλικία" είπε...

ο,τι πιο αισιόδοξο έχω διαβάσει σήμερα
μπραβο σε όλους
ας ερθουν κι απο Εξάρχεια...

Aθηνά Π.Κ. είπε...

Μπράβο στην κίνηση τους!!
Μακάρι να φυτεύανε λουλούδια σε ολη την Αθήνα !! Εεεε όχι και παράνομοι όσοι θέλουν να ομορφύνουν αυτή την γκρίζα πόλη !!!!
Μακάρι να ήμουν εκεί , να πήγαινα μαζί τους !!
Αρτίστα του δρόμου κυριολεκτικά, όλο γυρίζεις και μυρίζεις !! μπράβο σου!!

O astegos aggelos... είπε...

Πολύ ωραία πράξη...
Εύχομαι κ σε άλλες τέτοιες..
Νομίζω πως είναι ώρα να ξυπνήσουμε κ να λάβουμε δράση..
Είστε έτοιμοι???
Πάμεεεεεε!!!!!! :)

Ένας άστεγος άγγελος σε χαιρετά κ σε φιλά γλυκά!

zentikes,dano είπε...

παντα ελεγα οτι ειναι καλο κα κουβαλας ενα τσαπι στο αυτοκινητο
να γιατι .
τωρα βεβαια δεν ειναι κακο να βαλω και καμια δεκαρια γλαστρακια διπλα του παντου υπαρχουν αδεια παρτερια
καλησπερα

Μουσικό Σχολείο Βέροιας είπε...

Καλό το post κοπελιά και είναι ακριβώς στο αντικείμενό μου! Η πράσινη πολιτική είναι εκατομύρια χρόνια πίσω στην Ελλάδα. Το βιώνω στη δουλειά μου καθημερινά. Έχουμε φυτέψει χιλιάδες φυτά και λουλούδια. Έχει τύχει να κλέβονται από κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως έχει τύχει να καίγονται δέντρα που εμποδίζουν μια βιτρίνα, απλά ρίχνοντας απορρυπαντικό στο χώμα... Η κίνηση των gardeners έχει θετικά στοιχεία αλλά ελπίζω να μην καταντήσει γραφική λίγο καιρό μετά και να σβήσει... Θα δείξει αν αρχίσουν να φυτεύουν και στα προάστια...
Η Ελλάδα είναι εκατομύρια πίσω σε ότι έχει να κάνει με πράσινη πολιτική, κοινόχρηστους χώρους πόλεων, πεζόδρομους, χρήσεις ποδηλάτων, ανακύκλωση, σκουπίδια, κ.λ.π. Πλήρης απογοήτευση σε όλους τους άξονες αυτούς. Και δυστυχώς υπάρχουν πάντα οι λίγοι που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

KΑΡΜΕΝ είπε...

"Αυτές είναι πραγματικές επανάστασεις στη σύγχρονη εποχή.."

Και όχι μόνο!

Ωραία όλα. Τα λουλούδια, τα γκράφιτι, όλα υπέροχα…

Αλλά δεν τρώγονται, γμτ!

Roadartist είπε...

@ kikop80 : Μακάρι φίλε μου kikop..Mόλις επέστρεψα από μια βόλτα..περπατήματος στο κέντρο της ΑΘήνας.. Η κατάσταση είναι απογοητευτική, για όποιον έχει μάτια και βλέπει... "συμμετοχή"..

Roadartist είπε...

@ "Αισθηματική ηλικία" : Και εγώ το ίδιο πιστεύω. Στα εξάρχεια είδες μια πρωτοβουλία των κατοίκων που έχει γίνει..αναφέρεται στο ποστ..Καλό βράδυ.

Roadartist είπε...

@ αθηνα : Μακάρι να βρουν πολλούς συμμέτοχους σε αυτό. Αντί να τους ευχαριστήσει η πολιτεία, τους θεωρεί παράνομους, άλλη μια παράνοια της..Να είσαι καλά Αθήνα, καλή εβδομάδα!

Roadartist είπε...

@ O astegos aggelos...: Καλώς όρισες.. Εύχομαι εδώ να βρείς τη 'στέγη' σου 'άστεγε άγγελε' :) χρειάζομαι αγγελούδια εδώ :))
Προ πολλού έχει έρθει η ώρα που έπρεπε να ξυπνήσουμε δυστυχώς.. πότε θα το συνειδητοποιήσουμε? Η φύση όλη εκπέμπει sos..
Πολλά φιλιά και από μένα, καλή σου νύχτα..

Roadartist είπε...

@ zentikes : ΚΑΘΟΛΟΥ κακό!! Αλλά μη μείνεις στα λόγια! Να το κάνεις αυτό..καλό βράδυ!!

Roadartist είπε...

@ Freerider : Καλησπέρα! Είμαστε πάρα πολύ πίσω και δεν μας βλέπω να προχωράμε..
Εδώ ακόμα και η ανακύκλωση είναι σε...βρεφικό στάδιο..και αν ασχολήσε σοβαρά με αυτή θεωρήσε γραφικός!
Αν ασχολήσε επαγγελματικά τότε θα έχεις ένα λόγο να πεις και για τους ΧΥΤΑ .. που τόσα χρόνια με μια σωστή μελέτη θα μπορούσαμε να τους είχαμε αποφύγει.. Αυτές οι θνησιγενείς λύσεις μόνο στην Ελλάδα ακόμα υπάρχουν.. και δυστυχώς δεν γίνονται βήματα για να τα αποφύγουμε.. Σε όλα τα περιβαντολογικά θέματα είμαστε αιώνες πίσω.. και όταν θα έρθει η στιγμή να τα σκεφτούμε σοβαρά, θα είναι πολύ αργά.
ΟΛΗ η φύση κραυγάζει, ήδη οι κλιματικές αλλαγές είναι εμφανείς. Έχουνε εξαφανιστεί πλέον οι εποχές, όλα αυτά θα έχουνε (ήδη έχουν) αλυσιδωτές επιδράσεις πάνω μας.....
Αν δε φροντίζουμε τη γη, το σπίτι μας..δεν υπάρχει αύριο..
Το περιβάλλον θα έπρεπε να ήταν το Νο.1 ζήτημα στην κάθε κυβέρνηση.

Και εγώ εύχομαι να μη καταντήσει γραφική η κίνηση τους, αλλά να ενδυναμωθεί. Θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση..να συμμετέχουν πιο πολλοί πολίτες σε αυτό..
Το θέμα της κλοπής, είναι πραγματικά απίστευτη κατάντια..
Λείπει η παιδεία, και να λείπει αυτό..το βασικότερο όλων, πως να συνειδητοποιήσει ο άλλος την αξία αυτών των πράξεων?...
Καλό σου βράδυ.

Roadartist είπε...

@ agapi : Και η 'αγάπη' που έχεις ως nick, δεν τρώγεται αλλά είναι το σημαντικότερο στη ζωή..
Όλα όσα αναφέρω εδώ, στοχεύουν στη παιδεία, που χωρίς αυτή δε μπορείς να διεκδικήσεις τα υπόλοιπα.
αφιερωμένο.. :
αν πεινάς νοιάζεσαι να φας έστω κι αν θα το κλέψεις, κι η τροφή της ψυχής δωρεάν είναι μα δεν το βλέπεις

Ένα γελαστό απόγευμα είπε...

Καλησπέρα.
Ομολογώ κι εγώ με τη σειρά μου πως δεν είχα ιδέα για το έργο που κάνουν τα παιδιά...
Μπράβο σου που με ξεστραβώνεις...
Νόμιζα ως τώρα, ότι μπορούσα
να "φυτέψω" μόνον αυτούς που θεωρούν παράνομη την φύτευση...
:))

Roadartist είπε...

@ Ένα γελαστό απόγευμα" : χαχαχα Στέλιο αυτό το να "φυτέψεις" όσους θεωρούν παράνομη τη φύτευση, μπορείς και έχεις το ελεύθερο να το κάνεις και τώρα!!! :)))
Οτι θεωρώ σημαντικό..θα το μοιράζομαι μαζί σας. Καλό βράδυ.

Kaveiros είπε...

Αυτά είναι καλά νέα!!

Roadartist είπε...

@ Kaveiros : Γειά σου φίλε Kaveire, ναι είναι ευχάριστα σίγουρα, εύχομαι να πάρει μεγάλες διαστάσεις.. ;)

M-meggie είπε...

Όταν σε διαβάζω, όταν έρχομαι από δω είναι σαν ανοίγω το παράθυρό μου στον έξω κόσμο (τελευταία είμαι στο κόσμο μου).
Δεν είχα ιδέα γι αυτή τη δράση και ομολογώ πως για πολλά από εδώ μέσα δεν είχα ιδέα έως που τα είδα εδώ. Μπράβο τους.

Καλό σου βράδυ

Roadartist είπε...

@ ΝΟΤΑ : Πολύ χαρά μου δίνεις νότα, να είσαι καλά, ευχαριστώ.. Και εγώ στο κόσμο μου είμαι.. οπότε οκ....Με άλλη ίσως έννοια, αλλά το ίδιο κάνει.
Να μου είσαι καλά, χάρηκα που σε είδα εδώ. Φιλιά πολλά, καληνύχτα.

drunk tank είπε...

καλησπέρα αρτίστα!

διαβαζα γι'αυτούς στον ελεύθερο τύπο
και ήθελα να ψάξω περισσότερα.
πολλά μπράβο τους γι'αυτό που κάνουν
μακάρι να μπορούσαμε να συνδράμουμε όλοι
και πολλά μπράβο σε εσένα για το αφιέρωμα που τους έκανες
χρειάζεται ο κόσμος να μαθαίνει.
δεν είναι όλοι συμβιβασμένοι
ανενεργοί
υπάρχουν και άλλοι
και πρέπει να γίνουν περισσότεροι

καλό σου βράδυ

Coco είπε...

...ετοιμάζεται για μια νέα φύτευση σε δημόσιο χώρο. Απειλητικό ακούγεται! Να σκεφτείς ότι άλλοι φυτεύουν βόμβες σαν κύριοι

ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΖΟΥ είπε...

Επιτέλους,ξυπνάμε από τον λήθαργο
της μακαριότητάς και της ευδαιμονίας μας, για να αντικρύσουμε την άλλη όψη των επαναστατών. Αυτή η επανάσταση είναι η τελευταία ελπίδα μας πριν το τέλος, για μια πόλη που όλοι φθονούμε και ταυτόχρονα λατρεύουμε.
Αυτή η πόλη είναι το σπίτι μας και μόνον έτσι μπορούμε να αγαπήσουμε ξανά το χώμα που της έμεινε. Χώμα ιερό, που το πάτησαν άλλοι πριν από εμάς και θάρθουν κι άλλοι μετά.
Ας αφήσουμε λοιπόν ένα πράσινο φύλλο, κατάθεση για τους επόμενους.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχεις.

Σπύρος είπε...

ΕΥΓΕ!! ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΉ ΠΡΟΣΠΆΘΕΙΑ...

ελεος πρεπει στα κλέφτικα πλεον να βοηθάμε εκεί καταντήσαμε ...

kiki είπε...

Γουστάρωωω!!!

Adamantia είπε...

Μπραβο και στα παιδια και σε σενα (ειδες που εχω δικιο οταν διαφημιζω καποιον?). Μακαρι ομως ολοι να φυτεψουμε κι ενα γλαστρακι στο μπαλκονι μας! Καλη εβδομαδα!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Πόσο όμορφη συμβολική κίνηση! Και θεωρείται παράνομη! Για σκέψου...
Μόνο οι ασχημίες γύρω μας λειτουργούν μέσα σε πλαίσια νομιμότητας κατα πως φαίνεται...
Ελπιδοφόρο το μήνυμα. Μακάρι να είναι και αποτελεσματικό...

H.Constantinos είπε...

Το βλέπω άψογο! Απολύτως άψογο!

Ανώνυμος είπε...

αν η εμφύτευση πράσινου στον τσιμεντένιο και "γκρι" κόσμο μας είναι αναρχία...θα ήθελα να είμαι και εγώ αναρχική! Εκπληκτικό άρθρο roadartist!
την καλησπέρα μου και καλώς σε βρήκα!

manetarius είπε...

ΑΠΊΘΑΝΟΟΟΟΟΟ!!!!!
Κι αν τους κυνηγήσει κανείς θα βγούμε στους δρόμους με τα ποτιστήρια!!!! Ουουουουιιιιί!!!

Ανώνυμος είπε...

Γίνονται και όμορφα πράγματα σ' αυτή την πόλη τελικά. Και έχεις το ταλέντο να τα ανακαλύπτεις.

Καλημέρα σου :)

Fegia είπε...

Εντυπωσιακή, αξιέπαινη προσπάθεια.
Μπράβο στους νέους που επιδεικνύουν την κοινωνική ευαισθησία τους σε τόσα διαφορετικά πεδία δράσης...

Μπράβο και σε σένα αγαπητή μου φίλη...
Μια καλή εβδομάδα σου εύχομαι ολόψυχα.
:)))

Roadartist είπε...

@ Κωνσταντίνος Π : Καλησπέρα Κωνσταντίνε. Βλέπουμε καθημερινά τόσα πολλά πράγματα που εξαγριωνόμαστε..Τουλάχιστον υπάρχουν και θετικά ακόμη. Κάτι είναι αυτό! Το θέμα είναι όλοι να συνδράμουμε.. Πιστεύω οτι είναι στο χέρι μας..για να δούμε ;)
Πιστεύω οτι όντως χρειάζεται ο κόσμος να μαθαίνει. Υπάρχει και η θετική πλεύρα ακόμη.
Καλή εβδομάδα να έχεις!

Roadartist είπε...

@ Coco : Απίστευτο ε?? Ακόμα και το θετικό να το ποινικοποιούνε!! Ναι οι αληθινοί ένοχοι κυκλοφορούν συνήθως ελεύθεροι..Άλλη μια ειρωνία..

Roadartist είπε...

@ ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΖΟΥ : Καλημέρα Σοφία μου..δυστυχώς με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μου δεν αισθάνομαι ούτε μακαριότητα, ούτε ευδαιμονία. Το προσπαθώ ψάχνοντας να βρω έστω κάτι που να με/μας ταρακουνήσει.
Δεν έχουνε ακόμα ισοπεδωθεί όλα..
Μια επανάσταση με λουλούδια λοιπόν! Τη θεωρώ πάρα πολύ σημαντική..μακάρι όσοι κυβερνούν να έβγαιναν στο δρόμο με μια γλάστρα στα χέρια και να έκαναν το ίδιο!! Σε συστηματική βάση. Να δινόταν μεγάλη προσοχή στο να γεμίσει πράσινο η Αθήνα..και η κάθε πόλη.. Οποιος το έκανε αυτό, θα ήταν πολύ βασικό για να τον ψηφίσω. Κανένας όμως δεν κάνει ούτε τα αυτονόητα πλέον.

Roadartist είπε...

@ LOCKHEART : Εκεί καταντήσαμε.. αντί να βοηθήσουνε και οι υπόλοιποι.. :(

Roadartist είπε...

@ kiki : χαίρομαι, και εγώ :))))

Roadartist είπε...

@ Adamantia : Καλησπέρα Αδαμαντία, αυτές οι γλάστρες..πάντα λίγες μου φαίνονται..Μακάρι να γεμίσουν οι δρόμοι λουλούδια!! Μα τόσο δύσκολο είναι να γίνει?? Ο Κακλαμάνης τι έχει κάνει τελικά?? Γιατί νιώθω οτι δεν κάνει τίποτα??
Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη, το εκτιμώ. Φιλιά πολλά.
Καλή εβδομάδα.

Roadartist είπε...

@ βιολιστης στη στεγη : Επισημαίνω αυτό που έγραψες "Μόνο οι ασχημίες γύρω μας λειτουργούν μέσα σε πλαίσια νομιμότητας" έτσι φαίνεται βιολίστρια.. Καλή εβδομάδα να έχεις, φιλάκια..

Roadartist είπε...

@ Constantinos : Είναι ΑΨΟΓΟ Κωνσταντίνε!! Καλή εβδομάδα ;)))

Roadartist είπε...

@ monaxikoasteri : Μοναχικό αστέρι καλησπέρα και καλώς όρισες. Πραγματικά έχουμε χάσει κάθε λογική τελικά.. Θα έπρεπε όλοι, οι ίδιοι οι κυβερνώντες να έκαναν το ίδιο..Και όχι στα κρυφά..κρίμα, αλλά να δίνονταν αφορμές στους πολίτες για να γίνονται φυτεύσεις..

Roadartist είπε...

@ manetarius : χαχαα ναι μαζί σου manet..με τα ποτιστήρια και με νεροπίστολα .. ;))) φιλάκια σου!!

Roadartist είπε...

@ Δενδρογαλή : Σε ευχαριστώ πολύ Δενδρογαλή μου, να είσαι καλά, και τη δική μου καλησπέρα ;)

Roadartist είπε...

@ Fegia : Ετσι ακριβώς μπράβο τους Φεγια..Μακάρι να υπήρχε η υποστήριξη του δήμου και της πολιτείας. Αλλά είναι τόσο υπέροχο κάποιοι να νοιάζονται για τη πόλη και να το αποδεικνύουν εμπρακτα! Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα φίλε μου, σε ευχαριστώ, φιλιά.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Και βέβαια η άλλη όψη της εγκατάλειψης της πόλης, είναι η κερδοφορία από τις πρωτοβουλίες ανάπλασης των επίσημων φορέων.
Μια ματιά στον προϋπολογισμό για το πεδίο του Άρεως, αποκαλύπτει πολλά.
Ειδικά αυτή η περιοχή, όπου ο Πανελλήνιος...επεκτείνει συνεχώς τις εγκαταστάσεις του, φρουρείται σαν στρατιωτική βάση.
Πετάς το βράδυ σπόρους βόμβα με χώμα και την άλλη μέρα βγαίνει ο Ευαγγελάτος στο δελτίο.
Είναι τραγικό κυρίες και κύριοι, ένα κοριτσάκι μόλις επτά ετών, μέλος της ομάδας κολύμβησης του Πανελληνίου, λέκιασε το λευκό του μπουρνούζι όταν κάθισε σε λερωμένο από αδέσποτο σβόλο πεζούλι,που ανήκει στο σύλλογο των ολυμπιονικών...

Madame de la Luna είπε...

Δεν είχα ιδέα και δείχνει πολύ ενδιαφέρον. Γενικώς, πάντα, είμαι υπέρ της δράσης. Απ' το να γκρινιάζει κανείς και να ανακυκλώνει τη μιζέρια του, καλύτερα να προσπαθεί έστω και μ' ένα σπίρτο, να φωτίσει λίγο το σκοτάδι... Καλησπέρα!

Skouliki είπε...

καλησπερα ..

μπραβο τους λοιπον να και μια εξυπνη ευγενικη κινηση

doctor είπε...

Επικροτώ αυτή την κίνηση.
Εγώ συμμετέχω σε αντίστοιχη κίνηση, στο άλσος Βεϊκου στο Γαλάτσι.

Την Κυριακή 16/11/2008, 10:00 πμ
ο ΣΚΑΪ, ο Δήμος Γαλατσίου και οι εθελοντές πρασίνου θα φυτέψουμε 10.000 δέντρα.
Θα χαρούμε να σας δούμε όλους εκεί.
Διότι η προστασία της φύσης γίνεται εκεί, με δράσεις, με πρωτοβουλίες και με πράξεις.

http://galatsi.blogspot.com/

http://www.skai.gr/master_story.php?id=99278

roadartist είπε...

@ Κ.Υ.Π WALKING : Αυτή η άλλη ειρωνική, εξοργιστική όψη της εγκατάλειψης.. Το πεδίο του Άρεως θα μπορούσε να ήταν ένα πάρκο όαση για τους ΑΘηναίους, όσα λεφτά και αν διαθετούν..φοβάμαι οτι δε θα γίνει ποτέ..και κάποιοι θα τα καρπωθούν..

Roadartist είπε...

@ Madame de la Luna : Σωστά έτσι ακριβώς αυτό πιστεύω και εγώ. Ακόμα και στο σπίτι μας μπορούμε να κάνουμε κάτι για να είναι πιο οικολογικό/προσφιλες προς το περιβάλλον..

Roadartist είπε...

@ skouliki : Ξεχωριστή κίνηση νομίζω πως είναι :) Καλησπέρα σκουλικάκι!!

Roadartist είπε...

@ doctor : Έκανες πολύ καλά που μας άφησες εδώ τις λεπτομέρειες για τη δεντροφύτευση! Σίγουρα η προστασία και η συνείδηση, εκφράζεται με πράξεις. Εύχομαι να μπορέσουν αρκετοί να παραβρεθούν!

Axis Mundi είπε...

Χαίρομαι πάρα πολύ που αφιέρωσες την ανάρτησή σου σ' αυτή την δράση. Εκεί που καταλήγω είναι πως πλέον πρέπει να φτάνουμε να δημιουργούμε τέτοιες ομάδες για να αποκτήσουμε τα αυτονόητα που θα έπρεπε να έχουμε από την πολιτεία.

Roadartist είπε...

@ Axis Mundi : Να είσαι καλά axis mundi,..συμφωνώ με τη σκέψη σου..

Τυπος Νυχτερινος είπε...

Και πάνω που παραπονιόμουν στον Περαστικό, βρήκα το κείμενό σου για τους ακτιβιστές κηπουρούς.
Ωραία. Κάτι τέτοια διαβάζω και ανασαίνω λίγο πιο εύκολα.

Γεια σου roadartist... χαίρομαι που σε ανακάλυψα έστω κι αν άργησα.

Για συνέχισε :)

Σοφία είπε...

Είχα δει τους Guerilla Gardeners στο Facebook, αλλά δεν ήξερα τι είναι. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση!

P. Kapodistrias είπε...

Υ-ΠΕ-ΡΟ-ΧΟ-ΤΑ-ΤΟ!!!!!!!!!!

Δεν το ήξερα όλο αυτό πως συμβαίνει!!!!!!!!

Εύγε σε όλους! Συνέχεια καλή! Προσυπογράφω!

Roadartist είπε...

@ Τυπος Νυχτερινος : Καλημέρα σου νυχτερινέ τύπε..Και εγώ έτσι, ψάχνω πράγματα για να ανασαίνω πιο εύκολα..
Και εγώ χαίρομαι που βρεθήκαμε, έστω και αργά..και η ..ειρωνία βρεθήκαμε μέσω του street spirit.. Τη καλημέρα μου έχεις!

Roadartist είπε...

@ Σοφία : Παρακαλώ Σοφία, είναι μια κινηση από μερικούς ρομαντικούς..που εύχομαι και ελπίζω ότι θα έχει αποτελέσμα, αλλά και συμμετοχή!

Roadartist είπε...

@ Π.Κ. : Καλημέρα ΠΚ.. Χαίρομαι με τον ενθουσιασμό σου.. έτσι ακριβώς υπέροχοι.. Καλημέρα!

Related Posts with Thumbnails