25 Νοεμβρίου 2008

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (α')

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε επιστολικό δελτάριο (αρχών 20ου αι.)
Λίγο καιρό πριν, παρακολουθήσα μια ξενάγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από μόνιμους αρχαιολόγους του.
Σύμφωνα με τους ειδήμονες, τα στατιστικά είναι απογοητευτικά.
Οι Αθηναίοι σπανιώς επισκέπτονται τα μουσεία της πόλης. Παραδόξως, οι περισσότεροι από αυτούς ταξιδεύουν και αδημονούν να επισκεφτούν τα μουσεία ξένων χωρών. Εντούτοις, η Αθήνα διαθέτει ανεκτίμητους θησαυρούς, τους οποίους θα ζήλευαν πολλές χώρες.

Ειδικά όσον αφορά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου, καθώς σε αυτό εκθέτονται συγκεντρωμένες οι μεγαλύτερες αρχαιολογικές συλλογές από όλη τη χώρα και μερικά από τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Οι συλλογές του αποτελούν ένα μοναδικό σύνολο που όμοιό του δεν θα συναντήσει κανείς.

Θέλησα να μοιραστώ μαζί σας, κάποια από τα θέματα που συζήτησαμε μαζί τους. Θα τα χωρίσω σε 2 αναρτήσεις. Σε αυτή την ανάρτηση θα αναφερθώ όσο γίνεται πιο σύντομα στην ιστορία του κτιρίου, γιατί μου κέντρισε αρκετά το ενδιαφέρον.. και σε μια δεύτερη θα παρουσιαστούν κάποια από τα εκθέματα, τα οποία αξίζει όταν πάτε να δείτε.. Για όποιον ενδιαφέρεται..

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, διαθέτει περισσότερα από 20.000 εκθέματα, πρόκειται για ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως και την ύστερη αρχαιότητα.

Το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο στην Ελλάδα είχε ήδη ιδρυθεί το 1829, από τον Ι. Καποδίστρια και στεγάσθηκε στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας. Στις επόμενες δεκαετίες, όμως, η μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αθήνα και ο μεγάλος αριθμός ευρημάτων που ανακαλύπτονταν, ώθησαν στην δημιουργία ενός εθνικού μουσείου στην Αθήνα.

Το οικόπεδο στην οδό Πατησίων, στο οποίο τελικά οικοδομήθηκε το μουσείο, είναι δωρεά της Ελένης Τοσίτσα. Τα σχέδια κατασκευής του κτηρίου, των αρχιτεκτόνων L. Lange και Π. Κάλκου, επιμελήθηκε για την τελική διαμόρφωση του χώρου ο αρχιτέκτων E. Ziller. Τη χρηματοδότηση ανέλαβαν το ελληνικό δημόσιο, η Αρχαιολογική Εταιρεία και ο Νικόλαος Βερναρδάκης, ομογενής από τη Ρωσία.

Άποψη από το εσωτερικό του Μουσείου

Το μουσείο στεγάζεται σε ένα επιβλητικό νεοκλασικό κτήριο. Μπαίνοντας αισθάνεσαι δέος, ακόμη και σήμερα.. Με Προεδρικό Διάταγμα της 9ης Αυγούστου 1893 (ΦΕΚ Α΄ αρ. 152, «Περί διοργανισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου») ιδρύθηκε επισήμως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με σκοπό «την σπουδήν και διδασκαλίαν της αρχαιολογικής επιστήμης, την διάδοσιν αρχαιολογικών γνώσεων παρ' ημίν και την ανάπτυξιν έρωτος προς τας καλάς τέχνας».

Με την κήρυξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Αθηναίοι της εποχής, έχοντας ελάχιστα μέσα και διακινδυνεύοντας τις ζωές τους, κατάφεραν να προφυλάξουν τις αρχαιότητες του μουσείου σε ασφαλείς χώρους του ίδιου του κτηρίου, της Τράπεζας της Ελλάδος και σε φυσικά κρησφύγετα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημιούργησαν χώρους ακριβώς κάτω από τα πατώματα του μουσείου, όπου έκρυψαν αρκετά απο τα αρχαία μνημεία. Όταν οι εισβολείς μπήκαν στο Μουσείο (το οποίο λειτούργησε κατά τη περιόδο του πολέμου ως νοσοκομείο) δεν γνώριζαν ότι ουσιαστικά κάτω απο το έδαφος το οποίο πατούσαν, βρίσκονταν ανεκτίμητοι αρχαίοι θησαυροί…

Το Αρχαιολογικό Μουσείο βελτιώνεται συνεχώς και ήδη αποφασίστηκε να γίνει επέκταση του Μουσείου στο πρότυπο του Λούβρου. Θα σκαφτούν δύο υπόγεια συνολικής έκτασης 24.000 τ.μ. στον προ του μουσείου κήπο. ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες σχετικά, σε άρθρο της Ελευθεροτυπίας.
Απαραίτητο είναι ο Δήμος Αθηναίων να ασχοληθεί σοβαρά με την κατάσταση που επικρατεί εκτός του Μουσείου, όπου συχνάζουν ναρκομανείς και υπάρχει έντονη εγκληματικότητα.. Μια εικόνα πραγματικά ντροπιαστική..
Πιστεύω ότι γνωρίζοντας την Ιστορία, αλλάζει και ο τρόπος που κατανοείς την πόλη σου!
Σύμφωνα με τα λεγόμενα των αρχαιολόγων, τα μουσεία της Αθήνας έχουν άμεση ανάγκη από το έμπρακτο ενδιαφέρον μας. Χρειάζονται την υποστήριξη μας – όχι τόσο με την οικονομική συνεισφορά μας – όσο με την παρουσία μας. Πραγματικά πως θέλουμε να γίνονται ενδιαφέρουσες εκθέσεις, από τη στιγμή που δείχνουμε αδιαφορία για τις ήδη υπάρχουσες?

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ
Πατησίων 44, 210-8217717. Η "κιβωτός" της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Προϊστορικές συλλογές, γλυπτική και χάλκινα αντικείμενα από τα αρχαϊκά μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια και στον πρώτο όροφο, τοιχογραφίες από τη Θήρα και η περίφημη συλλογή αγγείων. Δευτ. 1-7.30 μ.μ. Τρ.-Κυρ. & αργίες 8.30 π.μ.-3 μ.μ. Πέμ. 8.30 π.μ.-7 μ.μ. Εισιτ. € 7, άτομα άνω των 65 ετών € 3.
Είσ. ελεύθερη για νέους έως 19 ετών, φοιτητές και Κυριακές.

158 σχόλια:

κυπ walking είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο για την έμπρακτη απαξίωση που δείχνουμε σε τέτοιους χώρους.
Ειδικά για το συγκεκριμένο χώρο, στο σημείο που βρίσκεται και το πως συνήθως έρχεται στο μυαλό μου, καμμία αυτοκριτική δεν είναι επαρκής.

Hfaistiwnas είπε...

Και να σκεφτείς ότι δεν το έχω επισκεφτεί ακόμη.. επειδή είναι κοντά λέμε, θα το κάνω και μια άλλη φορά και όλο περνάει από χρόνο σε χρόνο..

Phivos Nicolaides είπε...

Εξαιρετικό άρθρο. Να μου επιτρέψεις να το μεταφέρω και στον 'ταξιδιάρη'. Σ' ευχαριστώ ειλικρινά που μου θύμισες αυτό το αγαπημένο μέρος της Αθήνας!

lakis είπε...

Το επισκέφθηκα πριν από χρόνια. Λίγες μονάχα εικόνες μου έχουν απομείνει στο μυαλό πια. Όμορφο άρθρο, όπως πάντα. Μέρα καλή

Artanis είπε...

Είναι υπέροχο, έχω πάει πολλές φορές...Πολύ ωράίες είναι και οι συλλογές που φερνει κατά καιρούς, όπως εκείνη κατά την διάρκεια του 2004, με τα αγάλματα των Αμαζόνων κλπ, που ήρθαν κομμάτια από όλον τον κόσμο...
Το ζήτημα όμως των επισκεπτών στα μουσεία της Ελλάδας και του κόσμου, ειναι πολύ μεγάλο...
Καλημέρα Καλλιτέχνιδα...

Δανάη είπε...

Με εντυπωσίασες πάλι καλή μου ...

Μακάρι ως πολίτες αυτής της χώρας να δείχναμε το σεβασμό που αξίζει στο χώρο...
Δυστυχώς έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι πραγματικά να "μπούμε" στον πολιτισμό του μουσείου...
Αν κρίνω από τους νεκροζώντανους που περιφέρονται απέξω χωρίς την παραμικρή αντίδραση από κανέναν, νιώθω ότι οι πύλες του έχουν παραμείνει για χρόνια ερμητικά κλειστές...

Μέρα γλυκιά να έχεις...

genna είπε...

Καλημέρα αριστάκι!

Είχα τη χαρά την Άνοιξη που μας πέρασε να βρεθώ εκεί, ομάδες παιδιών του Δημοτικού μαζί με τους δασκάλους κατέγραφαν τις εντυπώσεις τους, νομίζω κάτι γίνεται πιά...

όμορφη η καταγραφή σου....

όμορφη μέρα να έχεις!

Ανώνυμος είπε...

Καλή μου roadartist, τώρα που θα κατέβω σύντομα στην Αθήνα σίγουρα θα πάω να το επισκεφτώ...δεν υπάρχει περίπτωση να το παραλείψω...
καλή σου μέρα!!! :-)

. είπε...

Για άλλη μια φορά με εντυπωσίασες.
Θα το επισκεφτώ στην επόμενή μου επίσκεψή μου στην Αθήνα.

Καλή σου μέρα!

Maria Mikro Analogo είπε...

Πω πω τι μου θύμησες... ως φοιτήτρια περνούσα απίστευτες ώρες εκεί μέσα! Έχεις δίκιο με όσα γράφεις, όντως κάτι πρέπει να γίνει.
Φιλιά και καλημέρα!

Kaveiros είπε...

Σίγουρα οι Έλληνες σπάνια επισκέπτοναι μουσεία.Γιατί όμως?Μήπως φταίει η στείρα παιδεία που λαμβάνουν?Μήπως οι ξερόλες αρχαιολόγοι, που δε ξέρουν τη τύφλα τους?!(το εννοώ αυτό, δε ξέρουν τίποτα!).Πως θα πεισθούν αυτοί οι άνθρωποι?

Angel Vs Life είπε...

ego den exo paei akoma - ntropi. alla exo paei sto mouseio tis pergamou, to prado kai to reina sofia :o) xaxaxa - sureal, e?

p.s. euxaristo gia tin prosklisi ;o)

Ανώνυμος είπε...

πράγματι, είναι ένα σημαντικό μουσείο, με πολλά και σπουδαία εκθέματα. έχεις δίκιο όταν λες ότι σπεύδουμε να δούμε τα μουσεία άλλων χωρών, αλλά ξεχνάμε τα δικά μας. ίσως να φταίει η σιγουριά που νιώθουμε ότι τα δικά μας μουσεία είναι πάντα δίπλα μας. Καλή σου μέρα!

Roadartist είπε...

Καλημέρα σε όλους.. και καταρχήν ένα ευχαριστώ που ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στις συζητήσεις εδώ, που δεν αφορούν τελικά και πολύ κόσμο.., oύτε έχουνε να κάνουνε με χαβαλέ, και είναι μάλλον κάτι που αν το σκεφτείτε γενικότερα δε συνηθίζεται και πολύ.
Να είστε καλά λοιπόν για αυτό.

VAD είπε...

Ευχαριστώ που μέφερες σ'επαφή μ'εναν χώρο που έχω χρόνια να επισκεφθώ,παλιοχώριατος εγώ,κατεβαίνω σπάνια Αθήνα,οπότε...
-Εκτός από παλιοχώριατος είμαι και πανάσχετος ιντερνετικά,οπότε το email σου ...πάπαλα !
Λοιπόν έχω μια σαραντάδα φωτογραφίες από εκθεση ζωγραφικής εδώ,αν σ'ενδιαφέρει να κάνεις μια ανάρτηση(και στη ζωγραφική δηλώνω ανίδεος),να σου τις στείλω αλλά πού;
Ισως χρειαστουν λίγο ρετουσάρισμα,γιατί ο φωτισμός ήταν αθλια τοποθετημένος.
Εν αναμονή....

Καλημέρα....

Roadartist είπε...

@ κυπ walking : Καλημέρα.. δεν νομίζω σε κάνενα άλλο μουσείο στην Ευρώπη, με τέτοιους θησαυρούς (!!) κυριολεκτικά, να επικρατεί τέτοιο χάος..και τόσο άσχημη κατάσταση ειδικά εκτός.. Είναι κρίμα, είναι ντροπή..Και πολλά ακόμη.. Δείχνουμε απαξιώση, η οποία ξεκινά από την έλλειψη ουσιαστικής παιδείας..Γιατί από τα ΑΕΙ αποφοιτούν οι περισσότεροι, πόσοι όμως έχουνε πραγματική παιδεία?..

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Ηφαιστίωνα να πας.. Αλλά πριν πας να ξέρεις τι θα δεις..Γιατί έχει τόσους "θησαυρούς" που θα χαθείς.. Πάντως εννοείται αξίζει..

Roadartist είπε...

@ Phivos Nicolaides : Φοίβο με μεγάλη μου χαρά να το πάρεις! Ευχαριστώ για τα λόγια σου, ίσως να σε ενδιαφέρει τότε και το επόμενο που θα προσπαθήσω να φτιάξω με τα εκθέματα που δε πρέπει να χάσει κανείς στην επίσκεψη του στο Μουσείο.

Καλημέρα σου!

b|a|s|n\i/a είπε...

έχει και ένα δίκιο και ο ηφαιστίωνας. ίσως επειδή είναι μέσα στα πόδια μας και όλο λέμε αύριο και αύριο. συν το γεγονός ότι λίγες φορές κάνουμε διακοπές στην πόλη μας. πάντως λίγο ως πολύ έχουμε επισκεφτεί τα μουσεία. είτε σαν παιδιά, είτε μεγαλύτεροι.
απλά, δεν ξέρω. είναι τεράστια κουβέντα. έχω την αίσθηση ότι οι κληρονομιές των λαών θα έπρεπε να είναι ελεύθερες σε όλους. ούτε ωράρια, κυρίως ούτε εισιτήρια.
καλημέρες πολλές!

Roadartist είπε...

@ b|a|s|n\i/a : Basnia σίγουρα οτι εχουμε κοντά μας και δίπλα μας συνήθως δεν το εκτιμάμε κιόλας.. Δε συγκρίνεται η επίσκεψη που θα κάνεις ως μικρός και ως ενήλικας.. Επίσης, για να πας σε ενα μουσειο δε θα το κανεις....στις διακοπες σου!! :) Απλα μια Κυριακη.. Και επισης..τις Κυριακες στο Αρχαιολογικο Μουσειο δεν πληρώνεις εισητήριο.. Καλώς ή κακώς όλα αυτά είναι δικαιολογίες.. Το παν είναι κατά πόσο ενδιαφερόμαστε ειλικρινά για το πολιτισμό και για τα εκθέματα που υπάρχουν εκεί.. Πρώτο αυτό..και δεύτερον, κατά πόσο γνωρίζουμε τι 'βρίσκεται' εκεί.. Γιατί μάλλον παίζει ρόλο και η άγνοια, συν την αδιαφορία..

Καλημερούδια σου!!

jf είπε...

Τρεις φορές το επισκέφτηκα το καλοκαίρι που μας πέρασε κι ακόμη υπάρχουν αίθουσες που δεν επέμεινα όσο ήθελα... [Βλέπεις οι κόρες και οι κούροι παρά τους τόσους αιώνες, στέκουν όρθιες/οι, ενώ εγώ με μισό αιώνα στην πλάτη μου δε μπορώ να σταθώ ούτε ένα τεταρτάκι χαχαχα!]

Πολύ σωστά αναφέρεις στην πρώτη σου παράγραφο για τους έλληνες τουρίστες που γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τα μουσεία άλλων χωρών παρά τα δικά μας!

Αναμένομεν το β' μέρος
Άντε γεια!!

Μαριλένα είπε...

τι να πω..
εδώ δεν θυμαμαι αν εχω παει καν στην Ακρόπολη..

πάντως στο ναό της Αφαίας, πηγαινω συχνά :))

φιλιά καλλιτέχνιδα μου :))

Aspa είπε...

Το έχω επισκεφτεί αρκετές φορές επειδή όλο και κάποιους φίλους από το εξωτερικό θα συνοδέψω. Αλλά νομίζω ότι το δεύτερο μέρος της ανάρτησης θα μου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για να ξέρω σε ποια εκθέματα να εστιάσουμε την προσοχή μας την επόμενη φορά! Σε αναμονή της επόμενης ανάρτησης λοιπόν!

Sophia Kollia είπε...

Καλημέρα,
πολύ ωραίο το μουσείο. Πήγαινα πιο πολύ μικρή ..
Πράγματι, όταν πάμε ταξίδι πάμε παντού, εδώ δεν πάμε. Τι να πεις?

onlysand είπε...

Μπράβο, χαμινάκι, και πάλι μπράβο!

Σαν να μας ξεδιψάς απ’ την αφάνεια των Σπουδαίων, όλους τους εκόντες-άκοντες με σύνδρομο στερητικού της σιωπηλής Αειθαλούς Ομορφιάς!

Περιμένοντας το 2ο μέρος, σου χαρίζω ένα ‘παράλληλο’ – από την έμπνευση που καταδέχθηκε να με επισκεφθεί ένα μεσημέρι στο Μουσείο

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

Ένα εξαιρετικά σημαντικό μουσείο, με σπουδαία εκθέματα που αγαπώ πολύ...

Νατασα είπε...

Μπράβο σου
Το μπλοκ σου να μπει στα σχολεία για μάθημα λέω εγώ
Φιλιά

tovenito είπε...

το ξένο είναι πιο γλυκό. ίσως είναι που θεωρούμε τόσο δεδομένο τον πολιτισμό μας και αδιαφορούμε για τα δικά μας εκθέματα. τη μία φορά που πήγα στο εξωτερικό, στο λονδίνο, πήγα σε 2-3 μουσεία, εδώ έχω να πάω από το σχολείο.
είναι που το έχεις δίπλα σου. και όταν έχεις κάτι δεν το εκτιμάς

anepidoti είπε...

δεν έχει σημασία το ότι πριν χρόνια πήγα και λίγα θυμάμαι...
πρώτα απ' όλα καλά κάνεις και συζητάς τέτοια θέματα...ν' αλλάζει το τοπίο, αυτή είναι και η ομορφιά του μπλογκινγκ!
προσωπικά τώρα, έχω δει παααάρα πολλά μουσεία στην ζωή μου, σε μικρότερες ηλικίες και τώρα πια όταν επισκέπτομαι έναν τόπο, λειτουργώ επιλεκτικά γιατί ξέρω και τι μ' ενδιαφέρει.
πάει εκείνη η τρέλα ό,τι νάναι και οφείλω να το δω!
βέβαια, υπερθεματίζω να γίνεται στην αρχή, γιατί μόνον έτσι μαθαίνεις τι σ' αρέσει...
τα φιλιά μου και καλό απόγευμα!

Ιάκωβος είπε...

και η παρουσία μας θα φέρει και την οικονομική συνεισφορά..
ξέρεις τι να κάνεις; βάλε ένα πεδίο για search στο blog σου, πιστεύω ότι είναι τόσο γεμάτο με πληροφορίες, που αν χρειαστεί ποτέ κανείς να ψάξει κάτι τέτοιου είδους, θα είσαι το πρώτο μέρος που θα κοιτάξει (εγώ πάντως, αυτό θα κάνω). Οπότε θα βοηθούσε αυτό, αντί να κοιτά τις αναρτήσεις απ΄την ημερομηνία.
Φιλιά από Ελσίνκι!

Ανώνυμος είπε...

πολύ όμορφο το άρθρο σου. πραγματικά αξίζει η επίσκεψη σε αυτό το χώρο. όσο για την επισκεψιμότητα των ελλήνων στα μουσεία είναι κάτι για το οποίο πιστεύω ότι ευθύνεται και η οικονομική πολιτική αλλά και η κεντρική οργάνωση. σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που χρειάζεται πολύ κουβέντα

Sweet and bitter είπε...

Η επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ένα από τα πράγματα που θέλω να κάνω μόλις βρω χρόνο. Το άλλο είναι να δω την αναδρομική έκθεση του Ζογγολόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής!

Ωραίο post!

Φιλιά και καλό βράδυ!

Άστρια είπε...

Μπράβο roadartis για την ανάρτηση αυτή!!

Είχα παρακολουθήσει στην τηλεόραση μία εκπομπή για το θάψιμο των αρχαίων στην κατοχή όπου έδειξαν και σχετικές φωτογραφίες. Πολύ ενδιαφέρον θέμα.

Ήθελα και εγώ να πάω στο μουσείο όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα και το σκεφτόμουν πρόσφατα, παιρνώντας ένα πρωινό από την Τοσίτσα. Με έπιασε και πόνος γιατί στα σκαλοπάτια κτιρίου του Πολυτεχνείου που βλέπει εκεί, είχε ένα στρώμα και οι γύρω φιγούρες ήταν τραγικές! ;Όπως τα λες είναι!

φιλάκια, καληνύχτα:))

(έλαβα το email)

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Κράτα μου μια θέση στο αμφιθέατρο της αυλής σου να έρχομαι έστω και κλεφτά να ακούω τις διαλλέξεις σου, όσο ζω να μαθαίνω.
Σ' αγαπώ
http://lygeri.pblogs.gr
http://ligery.pblogs.gr

Fegia είπε...

Καλησπέρα καλή μου φίλη.

Οι μνήμες μου από το Αρχαιολογικό μουσείο έχουν την αφετηρία τους στα γυμνασιακά χρόνια όταν ως υποψήφιος της αρχιτεκτονκής στηνόμουν τα Κυριακάτικα πρωινά για να ζωγραφίσω κάποια προτομή, κάποια επιτύμβια στήλη, κάποιο κλασικό άγαλμα...
Ώρες ατελείωτες. Με ένα διάλειμα στον κήπο για καφέ με τους φίλους που με επισκέπτονταν.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια απουσίας.
Είναι μια πραγματική πρόκληση η ανάρτησή σου, ώστε ότα έλθω στην Αθήνα να ξανακάνω μια βολτούλα από 'κει.

Αυτή τη τιγμή που γράφω, έχω ολοζώντανη μπροστά μου, την θεϊκή, επιβλητική μορφή του Ποσειδώνα...

Πολλά φιλάκια γλυκειά μου.

leondokardos είπε...

Έχω τόσο πολύ καιρό να πάω,χρόνια τώρα.
Κάποτε σύχναζα στη περιοχή εκει,πήγαινα για μιά ματιά στο Μουσείο και έπινα και το καφέ μου στο καφενείο που είχε πριν την είσοδο,τώρα πια δεν ξέρω αν υπάρχει κιαυτό.Πράγματι δυτυχώς η περιοχή εκει και δίπλα στο Πεδίο του Άρεως είναι πολύ άσχημες περιοχές.

Phivos Nicolaides είπε...

Θα αναμένω και το επόμενο.

venceremos είπε...

εισαι καταπληκτικη μικρη μου!!
δεν εχω παει και εχω ακουσει πολλους ταξιδευουν σε ξενες χωρες να πηγαινουν στα μουσεια και στην Αθηνα να μην εχουν παει ουτε στην Ακροπολη. τουλαχιστον εκει εχω παει.
φιλια καρυστινα

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Μπράβο καλή μου σπουδαία ανάρτηση! Θα το επισκεφτώ με την πρώτη ευκαιρία που θα κατέβω, αναμένουμε και το επόμενο!

Roadartist είπε...

@ Λάκης Φουρουκλάς : Καλησπέρα Λάκη, ευκαιρία να ξαναπάς μόλις επιστρέψεις Αθήνα.. Σε ευχαριστώ πολύ, να περνάς καλά.

Roadartist είπε...

@ Artanis : Οντως artanis εκτός από τις μόνιμες συλλογές, είναι αρκετά καλές και οι παροδικές του.. Σίγουρα μεγάλο ζήτημα. Καληνύχτα σου..

Roadartist είπε...

@ Δανάη : Χαίρομαι που σου άρεσε Δανάη, μακάρι να δείχναμε και εμείς σεβασμό..και η πολιτεία.. Δυστυχώς δε μπορώ να μη συμφωνήσω μαζί σου.. ο δρόμος είναι μακρύς..
Και ο χαρακτηρισμός σου "νεκροζωντανούς" για τα άτομα που περιφέρονται ακριβώς έξω από το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας, δυστυχώς δεν απέχει καθόλου από τη πραγματικότητα. Ετσι ακριβώς είναι. Ειδικά τελευταία η κατάσταση έχει γίνει πολύ άσχημη και επικίνδυνη, ας μη ξεχνάμε και τη περίπτωση του θανάτου της Ηώς Ζερβουδάκη τον περασμένο Απρίλιο..
Καλό σου βράδυ..

Roadartist είπε...

@ genna : Καλησπέρα genna, να είσαι καλά να ξαναπάς :) Οντως "χαρά" είναι η επαφή με τέτοιους θησαυρούς.. Και όταν μάλιστα τους βλέπεις με παιδιά του δημοτικού τότε σίγουρα μεγαλώνει! Οι απορίες των παιδιών είναι καταπληκτικές και οι ξεναγήσεις μαζί τους πέρνουν άλλο χρώμα!!
Kαλό βράδυ!

Roadartist είπε...

@ monaxikoasteri : Μοναχικό αστέρι σίγουρα τότε να πας! Θα πάρεις αρκετά πράγματα.. Απλά να ξέρεις από πριν τι θες να δεις..να σημειώσεις τις αίθουσες.. γιατί διαφορετικά θα χαθείς σίγουρα.. καλό βραδάκι :)

Roadartist είπε...

@ Ανασαιμιά : Να είσαι καλά Ανασαιμιά.. και να ξέρεις πως κάθε Κυριακή είναι δωρεάν οι επισκέψεις καθόλου αμελητέο!! Φιλάκια!!

Roadartist είπε...

@ Μαρία : Καταλαβαίνω Μαρία :)) Ομορφες αναπολήσεις όμως τώρα αυτές ε? Να είσαι καλά, καλή αρχή στο νεο blog, άμεσα θα το περάσω και στα links..

Roadartist είπε...

@ Kaveiros : Γι'αυτό ακριβώς που λες Καβείρε! Στείρα Παιδεία.. Οταν δεν υπάρχει μάθημα ιστορίας της τέχνης στα σχολεία, όταν δεν διδάσκεται ο πολιτισμός και οι τέχνες, όταν και οι ίδιοι οι δάσκαλοι δεν γνωρίζουν σχετικά με το αντικείμενο, πως να ενδιαφερθούν μετά οι μαθητές? Πρέπει κάτι να σου προκαλέσει το ερέθισμα για να το ψάξεις.. Είναι πραγματικά κρίμα γιατί σε άλλες χώρες υπάρχουν ειδικές ώρες που αφιερώνονται στην επίσκεψη σε μουσεία, και μετά ειδικά μαθήματα πάνω στις επισκέψεις αυτές..
Υπάρχουν και αρχαιολόγοι που έχουνε γνώσεις.. Αλλά δυστυχώς η παιδεία πραγματικά πάει από το κακό στο χειρότερο. Η κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια είναι πάρα πολύ δυσάρεστη. Τι να λέμε. Καληνύχτα..

Roadartist είπε...

@ Angel Vs Life : Εντελώς σουρεάλ αλλά δεν είσαι και ο μόνος.. Σίγουρα οι περισσότεροι το ίδιο θα έλεγαν angel.. Να είσαι καλά ;)

Roadartist είπε...

@ unclescrooge : Ενα από τα καλύτερα και πλουσιότερα μουσεία στο κόσμο...δίπλα μας!!..
Δε ξέρω ίσως παίζει ρόλο και η "ξενομανία" που κυριαρχεί σε μας τους Έλληνες.
Αν μάλιστα το καλοσκεφτείς σε αρκετά διάσημα μουσεία του εξωτερικού, οι αίθουσες κοσμούνται και πάλι από ελληνικούς θησαυρούς.. Δεν είναι ειρωνικό??
Αρκεί λοιπόν απλά να αλλάξουμε οπτική..άσε που μια τέτοια επίσκεψη σου ανατρέπει και όλη τη ψυχολογία.. αν πας χαλαρά ένα πρωινό στο σκ, νιώθεις ότι έκανες κάτι διαφορετικό.. Καλό βράδυ!

Roadartist είπε...

@ VaD : Καλησπέρα vad!!! Το email είναι το εξής:
maroadartist@gmail.com

Μπορείς να επιλέξεις κάποιες από τις φωτο που θες και να μου τις στείλεις.

Σε όσες φωτο ανεβάζω στο blog, δεν κάνω καμία περαιτέρω επεξεργασία, αλλά στείλε και θα τα πούμε πιο διεξοδικά μέσω emails.

Σε ευχαριστώ, καλό βράδυ!

Eleni Dafnidi είπε...

Την έχει αυτή τη νοοτροπία ο λαός μας. Να απαξιώνει τα δικά του και να εκθειάζει τα ξένα.Να έχει τόσους θησαυρούς δίπλα του και να τους αφήνει να περνάνε σχεδόν απαρατήρητοι.
Βρήκα εξαιρετική την κίνηση σου να μας χαρίσεις μία τέτοια ανάρτηση.
:)

Roadartist είπε...

@ JamanFou : Καλή μου jamf!! Γέλασα τόσο με το σχόλιο σου!!! χαχαχαχααχ ποτέ δε το είχα σκεφτεί στ'αλήθεια!! ;))
Οντως πάντως για να δείς ολα τα εκθέματα θες ...μέρες.. και σίγουρα υπομονή.. και άνετα παπούτσια!!!
Μπράβο σου όμως που πήγες 3 φορές το καλοκαίρι!!! Είσαι από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις.. :)

Μα ναί, ..και να φανταστείς οτι πολλές ξένες χώρες θα ήθελαν σαν τρελές τους "θησαυρούς" (κυριολεκτικά..) του Αρχαιολογικού μας Μουσείου..

Roadartist είπε...

@ Μαριλένα : Θα πρέπει να πάτε κάποια Κυριακή με τα παιδιά.. Είναι και τόσο έξυπνα που μετά θα έχεις να μας βάζεις σχετικά posts με απορίες τους για...μήνες :))
Μα ούτε στην Ακρόπολη??? :(:(
Οσο για το ναό της Αφαίας, δεν έχω καν πάει στην Αίγινα ..

Roadartist είπε...

@ Aspa : Ωραία.. :) Ασπα θα προσπαθήσω να περιοριστώ σε κάποια, με καθαρά προσωπικό κριτήριο.. Δύσκολη θα είναι σίγουρα η επιλογή όμως..
Στο επόμενο post λοιπόν θα ανταλλάξουμε απόψεις! Καληνύχτα!

Roadartist είπε...

@ SOfia : Δεν είναι πολύ ειρωνικό αυτό?? Δε ξέρω..συχνά το σκέφτομαι δεν είναι σωστό. Καλό βραδάκι!

Roadartist είπε...

@ onlysand : Καλησπέρα!! Πολύ μου άρεσε το "χαμινάκι", αλήθεια!!
Το ποίημα σου υπέροχο.. σε ευχαριστώ πολύ που μου το χάρισες..το διάβασα και ταυτίστηκα αρκετά με τα συναισθήματα σου..

Roadartist είπε...

@ Γιώτα Παπαδημακοπούλου : Χαίρομαι πολύ για αυτό Γιώτα.. Εχει και συμπαθητικό καφέ στην αυλή :) .. ;)

P. Kapodistrias είπε...

Η καλύτερη ξενάγηση! Με λόγο ουσίας κι ευπρέπειας! Ό,τι χρειάζεται στον μέσο επισκέπτη για να καταφέρει να προσλάβει τα πολύτιμα της Ελλάδας σπαράγματα Τέχνης!

Ευχαριστίες θερμές!

Roadartist είπε...

@ tovene592 : Είδες?? Δε το καταλαβαίνω. Είναι αδιαφορία και λάθος οπτική..Ετσι ακριβώς δεν εκτιμάμε ότι έχουμε..
Και είναι κρίμα γιατί τελευταία γίνονται αξιόλογες εκθέσεις..
Π.χ. την έκθεση για το Πικάσο που έγινε στη Θεσσαλονίκη θα ήθελα πολύ να την είχα επισκεφτεί..

Roadartist είπε...

@ Νατασα : Κοκκινίζω με τέτοια τώρα.. Σε ευχαριστώ πολύ Νατάσα μου.. :)))

Roadartist είπε...

@ anepidoti : Σε ευχαριστώ. Είναι αρκετά σημαντικό που το αναφέρεις αυτό.., γιατί σήμερα όχι απλά δεν εκτιμούμε τέτοια πράγματα, αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο και να τα απαξιώνουμε κιόλας..
Και γενικώς τα πάντα καταλήγουμε να γίνονται ομοιόμορφα.. Έτσι πιστεύω και εγώ..
Μπράβο που είδες τόσα ώστε να έχεις το κριτήριο να επιλέξεις και να ξεχωρίσεις τι αξίζει.. και τι όχι για σένα.. Και εγώ προς τα εκεί κλίνω άλλωστε..
Δε θα πάω παντού, αλλά μόνο σε ότι με 'ελκύει'.. Συμφωνώ και σε αυτό μαζί σου! Καλό βράδυ να έχεις :)

Roadartist είπε...

@ Ιάκωβος : Γειά σου Ιάκωβε, κι όμως.. Αν πάει ένας φοιτητής που δε πληρώνει, ή κάποιος μια Κυριακή που ισχύει δωρέαν είσοδο για όλους στο Μουσείο, δε θα πληρώσεις, αλλά το εισητήριο σου που θα μετρήσει ως μια ακόμη "είσοδο" και έναν ακόμη επισκέπτη (ακόμη κ ας μην έχεις πληρώσει, και μόνο που θα έχει κοπεί) θα βοηθήσει σημαντικά το Μουσείο..

Οσο για το search που λες, θα το ψάξω γιατί όντως είναι καλή ιδέα! Σε ευχαριστώ!!!
Φιλιά στο Ελσίνκι :-)

Roadartist είπε...

@ evlahos : Σε ευχαριστώ πολύ Βαγγέλη. Σίγουρα η επισκεψιμότητα είναι μεγάλο και περίπλοκο θέμα. Εννοείται παίζουν σημαντικό ρόλο και όσα αναφέρεις... Καλό βράδυ.

Roadartist είπε...

@ Sweet and bitter : Τέλεια να πας!! Εντομεταξύ ως φοιτήτρια δε πληρώνεις τίποτα.. Έχει εξαιρετικές συλλογές - προσιτές τιμές..Θα ξαναγράψω όμως σχετικά.. Σε ευχαριστώ πολύ! Καληνύχτα!

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Οντως δεν είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό? Και εμένα μου έκανε εντύπωση..

Η κατάσταση εκτός του Μουσείου είναι πάρα πολύ απογοητευτική.. Νιώθω απίστευτα άσχημα όποτε την αντικρίζω.. Πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους..
Είναι ανύκουστο.. Σκέψου οτι το μουσείο το επισκέφτονται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες από όλο το κόσμο και μικρά παιδιά, είναι δυνατόν απ'έξω ακριβώς (!!) να γίνεται καθημερινά και μάλιστα ακόμη και πρωινές ώρες, εμπόριο και χρήση ναρκωτικών??!!!!!

Τι να πω πια..

Να είσαι καλά, καλό βράδυ (οκ!) :)

Roadartist είπε...

@ λυγερη : Λυγερή μου δεν έχω λόγια για να σου μεταφέρω το πόσο με συγκινείς.. Η θέση είναι πάντα κενή εδώ..και σε περιμένει.. Με τιμάει απίστευτα που σε αγγίζουν τα θέματα.. Σ' ευχαριστώ πολύ....

Roadartist είπε...

@ Fegia : Πολύ όμορφες μνήμες Fegia, καταλαβαίνω και φαντάζομαι πως μόλις βρεθείς και πάλι στο Μουσείο όλες θα ξαναγεννηθούν μέσα σου.. Ναι αξίζει μια επίσκεψη.. δε θα σε απογοηγεύσει..
Πολλά, πολλά φιλιά, καληνύχτα..

Roadartist είπε...

@ leondokardos : Leondokarde αξίζει να πας μετά την ανακαίνιση που έχει γίνει..
Ναι έχει και μέσα στο μουσείο σε μια εσωτερική αυλή ένα ωραίο καφέ..
Είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνει κάτι στην περιοχή, έχει αυξηθεί πολύ η εγκληματικότητα..

Roadartist είπε...

@ Phivos Nicolaides : Οκ Φοίβο όπως επιθυμείς. Καλό βράδυ!

Roadartist είπε...

@ venceremos : Να είσαι καλά venceremos μου :)) Ναι αυτό ισχύει και είναι τραγελαφικό!! Οταν ανέβεις Αθήνα να ξαναπάς μέχρι την Ακρόπολη και ως το Αρχαιολογικό αν έχεις διάθεση!! Φιλάκια!!!

Roadartist είπε...

@ η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα... : Σε ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σου άρεσε.. Είναι χαρά μου πραγματικά.. Να το επισκεφτείς..θα σου αρέσει.. Καλό βράδυ!!

Roadartist είπε...

@ Eleni Dafnidi : Οντως έχουμε μια ξενομανία απίστευτη.. Και τα πάντα εμπνεύστηκαν από αυτά τα έργα που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο..πόσο σημαντικό και αυτό.. Σε ευχαριστώ πολύ Ελένη. Καλό βράδυ :)

Roadartist είπε...

@ Π.Κ. : Σε ευχαριστώ πολύ!! Ασφαλώς και ο σκοπός είναι να μεταδίδω ότι ένιωσα όσο πιο απλά γίνεται.. Οσο πιο προσιτά σε τέτοια θέματα. Χαίρομαι που σου άρεσε! Καλό βράδυ!

fpboy είπε...

Ωραίο το Μουσείο,
φανταστική η Αιγυπτιακή συλλογή.
θέλει και λίγο μάρκετινγκ το πράγμα....

faraona είπε...

Οταν εμενα στην Αθηνα το επισκεφθηκα πολλες φορες .
Ειναι εξαιρετικο κι ειναι κριμα να μην το εχουν δει ανθρωποι που μενουν χρόνια και μόνιμα στην Αθήνα.
Περιμενω την συνέχεια.

nikitas είπε...

... μουσείο... μουσείο... τι μου θυμίζει;
α!!! πάμε για ένα καφέ;...
... όπως βιβλιοθήκη;....

φυσικά και είναι ζήτημα παιδείας, παιδείας και ρυθμών...
κι αυτή η πόλη έχει κάτι ρυθμούς.. καταπίνει ανθρώπους... σκέτη μηχανή του κιμά....

καλή σου μέρα

Ανώνυμος είπε...

Καλή σου μέρα!Πολύ προσεγμένη ανάρτηση..

kikop80 είπε...

Καλημέρα αρτιστάκι!
Έχεις δίκιο!
Απόλυτο!
Και καλά κάνεις να μα ςυπενθυμίζεις πράγματα που είναι δίπλα μας και τα προσπερνάμε γιατί τα θεωρούμε δεδομένα!
Είναι κρίμα!
Πραγματικά έχουμε τόσα πολλά να δούμε και να ανακαλύψουμε!
Κλεινόμαστε στην καθημερινότητά μας και δεν μας μένει διάθεση για κάτι τόσο απλό μα εντελώς διαφορετικό και όμορφο!
Δεν θέλω να πιστεύω πως μας κυριεύει σθγά σιγά η ασχήμια της πόλης!
Είχα πάει όταν ήμουν δημοτικό και δεν θυμάμαι και πάρα πολλά!
Όλο λέω να πάω αλλά πάντα ξεχνιέται!
:(

nikiplos είπε...

Πολύ ωραίο το σχόλιο για το Μουσείο. Το έχω επισκεφτεί αρκετές φορές και ιδίως όταν είχε πρωτοεγκαινιαστεί το τμήμα με τα εκθέματα από τη Θήρα (Σαντορίνη). Είναι πραγματικά πολύ ωραίο μέρος και αισθητικά. Δεν μου κάνει εντύπωση που οι Αθηναίοι δεν το επισκέπτονται. (Ακόμη και οι έχοντες και κατέχοντες...). Αν δεν υπήρχε η Ελένη Τοσίτσα, μάλλον οι σύγχρονοι επίγονοί της (μεγάλοι και σπουδαίοι της εποχής) θα είχαν τεμαχίσει το οικόπεδο σε καμιά 50ριά θεόρατες πολυκατοικίες.

Προσωπικά πιστεύω ότι σαν χώρος είναι ωραίος για βόλτα. Αξίζει τον κόπο και (comme on!) στην Αθήνα κάνει ζέστη μπορείτε να απολαύσετε και τον καφέ σας εκεί στο γνωστό (και ιστορικό) καφέ του. Σκεφτείτε ότι εδώ έχει 4 βαθμούς και οι καπνιστές κάθονται έξω και πίνουν τον καφέ τους.

Μακάρι να αφιέρωναν οι Αθηναίοι κάποια Σαββατιάτικα πρωϊνά τους για μια επίσκεψη εκεί, αντί να βλέπουν τις θανάσιμες πεθερές σε 7η επανάληψη.

Roadartist, σε ευχαριστούμε για το αφιέρωμα (και για την υπενθύμιση...)

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

Όλα είναι θέμα παιδείας μάτια μου.
Και ποιος σου είπε πως οι πολιτικοί που κινούν τα νήματα και χωρίς τις υπογραφές τους δεν....
την έχουν; Καμία μα καμία σχέση...

Μετράω μέρες...
Έρχομαι αρχές του χρόνου...
Εκεί θα τριγυρνάω...

Ευτυχώς που υπάρχουν εδώ μέσα άνθρωποι σαν κι εσένα καλή μου,
πάντα φεύγω γεμάτη από το χώρο σου.

Τα φιλιά μου!

Dimitra Andritsiou είπε...

Τι να πω! Εμείς οι Έλληνες είμαστε περίεργος λαός. Κλεισμένοι στα σπίτια να βλέπουμε τις αηδίες που μας σερβίρουν τα κανάλια ή σε μπουζουκομάγαζα πάνω στα τραπέζια.

Εννοείται πως υπάρχουν κι άνθρωποι που επισκέπτονται μουσεία και γκαλερί, αλλά εγώ μιλάω για την πλειοψηφία.

Έχεις δίκιο! Θησαυρούς έχει το Αρχαιολογικό Μουσείο, θησαυρούς!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Roadartist
ωραίο το κείμενο σου... έχω να πάω εκεί από τότε που ήμουν πιτσιρικάς με το σχολείο....

Giorgos Varvakis είπε...

Κι εγώ από τα χρόνια τα φοιτητικά έχω να πάω εκεί. Και τότε ... απέξω !!! Πολύ καλό το θέμα σου :)

eirini είπε...

Πολύ όμορφο θέμα! Έχω μια φίλη μου που έχει καθιερώσει σαν Σαββατιάτικη βόλτα με τα παιδιά της την επίσκεψη σε ένα μουσείο! Όταν μου το είπε πρώτη φορά εντυπωσιάστηκα! Πόσοι όμως από εμάς κάνουμε κάτι τέτοιο; Εδώ οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την ιστορία της πόλης τους! Έχουμε τόσους θυσαυρούς και είμαστε οι τελευταίοι που τους γνωρίζουμε!
Καλησπέρα roadartist μου! Φιλάκια πολλά!

Σταλαγματιά είπε...

Δεν έχω πάει ποτέ και ντρέπομαι γιαυτό,
Προγραμματίζω να δω μουσεία σε χώρες του εξωτερικού που ακόμη κι εκεί δικά μας κομμάτια έχουν και δεν έχω πάει σ΄αυτό.
Θα το κάνω όμως με την πρώτη ευκαιρία.
Καλό σου μεσημέρι.

kat. είπε...

ναι. είναι πολύ όμορφο το κείμενο σου.
μήπως είσαι δημοσιογράφος;
μήπως την προηγούμενη ζωή σου είσαι δημοσιογράφος;
μήπως θες να γίνεις δημοσιογράφος;

Roadartist είπε...

@ fpboy : Θέλει όντως.. αρκετό θα έλεγα..

Roadartist είπε...

@ faraona : Ναι είναι σίγουρα κρίμα, γιατί πρόκειται για εξαιρετικά εκθέματα.. Από τα καλύτερα του κόσμου.. Καλό απόγευμα faraona.

Roadartist είπε...

@ nikitas : Το βασικότερο όλων.. Παιδεία και ρυθμοί ζωής..
Πόσο πιο όμορφη θα ήταν η καθημερινότητα των αθηναίων, αν απολάμβαναν τις παροχές και ότι έχει να τους προσφέρει η πόλη τους??
Γιατί υπάρχουν και πολύ καλά σημεία στη πόλη..
Θα μπορούσανε να συνδιάσουν ένα καφέ στο Μουσείο με μια βόλτα και επαφή με τον πολιτισμό τους. Πόσο πιο δυνατός αισθάνεσαι.. Προσωπικά έτσι πλέον ζω..
Έτσι αξίζει η ζωή στη πόλη..και έτσι ανέχεσαι και αντεπεξέρχεσαι στους ρυθμούς της..
Αλλά όμως πως να το εξηγήσεις αυτό σε κάποιον που χαλάει μισό μισθό στα μπουζούκια και μετά δανείζεται για να βγάλει το υπόλοιπο μήνα?..
Σαν να μιλάς στο τοίχο θα είναι..
Καλησπέρα..

Roadartist είπε...

@ nyxterino : Σε ευχαριστώ πολύ και ξανά χρόνια σου πολλά :) ότι επιθυμείς φίλη μου :)

ps είπε...

περυσι πηγα τελευταια φορα.
Εκει στα εισητηρια αρχισανε και μας μιλουσανε στα αγγλικα.
-Ελληνοπουλα ειμαστε τους λεω .
-Α εδω δεν ερχονται ελληνες, μου λεει η κοπελα, που και που καμμια γυναικα......

ps είπε...

και μεσα οταν χρειαστηκε να μιλησομε ή να ρωτησομε κατι παλι δειξανε εκπληξη που ειμαστε ελληνες!

Roadartist είπε...

@ kikop80 : Πολύ χαίρομαι που συμφωνείς kikip!! Σε ευχαριστώ, θα συνεχίσω να το κάνω..
Έτσι κ αλλιώς για εμένα όλα αυτά είναι βασικά στη ζωή μου.. Δε θα μπορούσα να ζω σε μια πόλη, χωρίς να απολαμβάνω τις παροχές της και ότι πιστεύω πως αξίζει..
Απο εκεί και πέρα, εδώ μοιράζομαι τις σκέψεις μαζί σας..
Η ΑΘήνα έχει ομορφιές σίγουρα, και είναι κρίμα όχι απλά να μην τις ζούμε αλλά τελικά και να τις αγνοεί η πλειοψηφία! Επειδή από μικρή δούλευω, έτσι έμαθα να ζω.. Με το να ανακαλύπτω τρόπους να περνάω ποιοτικά τον προσωπικό μου χρόνο..
Με πράγματα απλά, αλλά διαφορετικά όμορφα..
Κikop πάρα πολλά έχουνε αλλάξει στο Αρχαιολογικό Μουσείο απ'όταν ήσουν στο...δημοτικό!! :)) Μα και τι να θυμάσαι από τότε???.. :))
Βάλτο στο πρόγραμμα να πας κάποιο σκ.., δε θα μετανιώσεις !!!
Με τη πρώτη ευκαιρία θα ανεβάσω και ποστ..με κάποια εκθέματα του!!

Roadartist είπε...

@ nikiplos : Καλησπέρα νικιπλέ, σε ευχαριστώ πολύ..
Το τμήμα που αναφέρεις, με τη τοιχογραφία της Άνοιξης, είναι από τα πιο όμορφα του Μουσείου!!Μου κόβει απλά την ανάσα..εννοείται οτι θα το γράψω στο post το δεύτερο.. που αναφέρω!

Δυστυχώς θα συμφωνήσω.. Φταίει η νοοτροπία που έχουμε..
Ολο γκρίνια, και να ρίγχουμε αλλού τις ευθύνες.. Εντάξει, γιατί να μη ψάχνεις τρόπους να ζεις όμορφα με ότι σου παρέχει η πόλη σου? Και γιατί να μη μαθαίνεις την ιστορία της? Δυστυχώς δεν επισκέφτονται τέτοια μέρη όντως όπως λες, ούτε οι έχοντες.. ούτε οι κατέχοντες..

Σίγουρα αξίζει και ως βόλτα!! Εχει και ένα όμορφο καφέ με ένα κήπο στο υπόγειο του Μουσείου.. πάντα όταν πάω με φίλους θα κάτσουμε και για καφέ εκεί.. Ασε που είναι παρα πολύ οικονομικά και τα εισητήρια, δωρεάν για φοιτητές.. Και δωρεάν κάθε Κυριακή για όλους..
Η νοοτροπία μας φταίει..
Να περνάς όμορφα στο Παρίσι (ζηλεύω!!)

Roadartist είπε...

@ ΚΟΚΚΙΝΗ ΟΜΠΡΕΛΑ : Είμαστε τόσο πίσω σε τόσα θέματα.. Και είναι κρίμα!!! Οι πολιτικοί!! Θες να μιλήσουμε για τους Υπουργούς Πολιτισμού?? :)))))))))))))
Για τον Λιάπη??? Για τον Βουλγαράκη?? Ασε με φίλη μου.. με το που τους βλέπω, με πιάνει χασμουρητό!!.. Χρειάζονται Άνθρωποι με πραγματική αγάπη για το πολιτισμό κ τούτη τη πόλη!! Δυστυχώς όσο γνωρίζεις ανθρώπους του πνεύματος που έχουνε τις κυρίαρχες θέσεις σήμερα στη χώρα, τόσο και απογοητεύεσε.

Εύχομαι να περάσεις όμορφα κόκκινη ομπρελίτσα, το αξίζεις! Έχει και ομορφιές η Αθήνα, το ξέρω πως θα τις ζήσεις όλες.. Ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου, και τα δικά μου φιλιά έχεις.

Roadartist είπε...

@ ΑΜΕΛΟΔΗΜΗΤΡΑ : Ετσι όπως τα λές!!! Και να κλαιγόμαστε, αλλά οι πίστες γεμάτες κάθε σάββατο.. Δεν έχουμε κριτήρια.. και μια απίστευτη ξενομανία, η οποία όμως δε δικαιολογείται..
Υπάρχουν άνθρωποι που διαφοροποιούνται, αλλά είναι πραγματικά ελάχιστοι.
Ναι έχει μοναδικούς θησαυρούς, ας τους γνωρίσουμε λοιπόν !!

Roadartist είπε...

@ dinosma : Καλησπέρα, καλώς όρισες... Ευκαιρία να πας τότε..:)

Roadartist είπε...

@ gvarvakis : Οπως οι περισσότεροι, είναι κρίμα. Απλά βάλτο στο πρόγραμμα λοιπόν, δε θα χάσεις :)

Roadartist είπε...

@ eirini : Καλησπέρα Ειρήνη, και εγώ το ίδιο θα κάνω στα παιδιά μου.. Θα τους δείχνω τις ομορφιές αυτής της πόλης, και θα θελήσω να τους γνωρίσω πρώτη εγώ την ιστορία και τον πολιτισμό μας..
Ελάχιστοι το κάνουν! Δεν είναι υπέροχο?? Ετσι όπως τα λές.. Φιλάκια, καλησπέρα.

Roadartist είπε...

@ Anastasia : Η συνειδητοποίηση είναι μια αρχή.. απλά μια αλλάγη στη νοοτροπία μας χρειάζεται.. Και θα δεις μετά πόσο διαφορετικά θα αισθανθείς! Εγώ συχνά το "παίζω" τουρίστρια στη πόλη μου! Είναι υπέροχη αίσθηση!!

Roadartist είπε...

@ kat. : ........μήπως λίγο με "κόλλησες"???? :-)

Σε ευχαριστώ πολύ :)))

Roadartist είπε...

@ adespoto : Καλώς όρισες. Μου αρέσει πολύ το nick και το avatar σου..
Είναι ενδεικτικό αυτό που αναφέρεις..και όντως αλήθεια.. Ακόμα και οι υπάλληλοι αν δούνε αθηναίο θα νιώσουν έκπληκτοι!! .. Παρανοϊκό δυστυχώς :(

ritsmas είπε...

Α, έχεις απόλυτο δίκιο σ αυτό που λες. Σπανίως σπεύδουμε στα δικά μας μουσεία, ενώ ονειρεύομαστε δικές μας στιγμές στα μεγάλα μουσεία του κόσμου. Είναι το κλασσικό : ελα μωρε, εδώ δίπλα είναι οποτε θελω πάω.. Το αρχαιολογικό μουσείο μετά την ανακαίνισή του έχει γίνει πραγματικά πολυ ομορφο και μια οικογένεια θα μπορούσε να το συνδυάσει με έναν καφέ ή ενα παγωτό στα πέριξ. Ομως όταν όλοι εμεις εχουμε απαξίωσει το κέντρο της Αθήνας, εννοώ κάτω της Θεμιστοκλέους και λέμε διαφορα για την Τοσίτσα και τα εξαρχεια και τις ομονοιες κλπ,ποιος γονιός με δήθεν απαιτήσεις θα κάνει τον κόπο ; Φοβάμαι ότι μπαίνουμε σε δύσκολες πολιτιστικές περιόδους.
Απο την αλλη πλευρά εχω να παρατηρήσω ότι δεν συμβαίνει το ίδιο με τα θεάτρα και τα θεατράκια. Πανε σχετικά καλά και με δεδομενη την ψυχολογική κρίση που επηρεάζει.Μήπως επομενως η ακινησία των μουσείων θέλει συζητηση; Δεν το ξέρω, λεω ομως....\φιλια

ILIAS είπε...

Πολύ όμορφη ανάρτηση σχετικά με την ιστορία του αρχαιολογικού μουσείου. Οι περισσότεροι Αθηναίοι την καφετέρια απ'έξω το καλοκαίρι ξέρουμε, έχεις δίκιο σε όσα γράφεις... 1 φορά το έχω επισκεφτεί και αυτό πολύ πιτσιρικάς

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Γεια σου, roadartist,
Ανοίγεις τεράστιο και πολύ ενδιαφέρον θέμα. Σκέψου πως κι εγώ από το καλοκαίρι μαζεύω στοιχεία για κάποιες περί μουσείων αναρτήσεις, στοιχεία που, όμως, μαζεύτηκαν πολλά και πλέον πελαγώνω.

Θέματα που άπτονται του κειμένου σου είναι και η μουσειακή πολιτική, η μουσειακή παιδεία, η προσέγγιση των αρχαιοτήτων και τα εμπόδια που αναφύονται σχετικά μ'αυτή, επαφή μας με την Ιστορία και την Τέχνη - τουλάχιστον.

Χαρακτηριστικό αυτό που γράφεις: Δεν επισκεπτόμαστε τα δικά μας, ενώ έξω σπεύδουμε. Και καμιά φορά, πώς όχι; Είναι τόσο ελκυστικά, τόσο ενδιαφέροντα, προσφέρουν τόσα προγράμματα και εκδηλώσεις, τόσες περιοδικές εκθέσεις που...

Η τελευταία φορά που επισκέφτηκα το Αρχαιολογικό ήταν τον Αύγουστο. Μέχρι την πόρτα, όμως. Ήταν πρωί, έντεκα η ώρα και στην πόρτα υπήρχε απλώς ένα ταμπελάκι που έγραφε πως το μουσείο θα ανοίξει ( δε θυμάμαι ακριβώς..) στις τρεις(;)
Ντροπή και σοκ. Ένιωθα την ανάγκη να πιάσω τους τουρίστες που ξεροστάλιαζαν στα σκαλοπάτια και να τους πω πως δεν είναι παντού και πάντα έτσι, πως δεν υπάρχουν μόνο τέτοιες γελοιότητες σ'αυτόν τον τόπο..

Τα ίδια και στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Αυτή τη φορά στις διακοπές του Πάσχα που πέρασε. Αφού βγάλαμε εισιτήρια, μας ειδοποίησαν πως σε μισή ώρα
( κάπου στις 14.00΄) ο χώρος κλείνει. Υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν ταξιδέψει από την Αθήνα, αγνοώντας πως ελλείψει προσωπικού τα ωράρια έχουν συμπιεστεί.
Ξέρω. Γκρίνια, θα μου πεις.
Χειρότερα: Ντροπή κι απόγνωση, θα σου πω.

Υπάρχουν και κάποιες ελπιδοφόρες εξαιρέσεις στο χώρο, αλλά τι να σου κάνει η Πινακοθήκη Αβέρωφ, π.χ, στο Μέτσοβο, όταν το συνολικό δίκτυο των μεγάλων μουσείων της χώρας πάσχει από τόσο στοιχειώδεις συμφορές..

Χαίρομαι πολύ που το έθιξες το θέμα. Και περισσότερο χαίρομαι που δεν έπεσες στη γκρίνια, όπως εγώ απόψε..
Καλό βράδυ!

Skouliki είπε...

ουτε εγω εχω παει και τα μουσεια δεν ειναι και το φορτε μου

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

Kαλά.
Τί να σου πω που είμαι και ο 107ος επισκέπτης σου.

'Αμα σεβόμασταν τον τόπο μας δεν θα "κλεγόμασταν" να πάρουμε πίσω τα μάρμαρα (της Μελίνας) και τον πλιτισμό μας.

vloutis.wordpress.com
vloutis.blogspot.com

Roadartist είπε...

@ ritsmas : Καλημέρα Ρίτσα, όντως υπάρχει μια απαξίωση για τα δικά μας μουσεία..και μια ..μανία για τα ξένα..
Δυστυχώς το κέντρο της Αθήνας όντως έχει υποβαθμιστεί αρκετά..
Το θλιβερό είναι πως ο χώρος εκτός του Μουσείου έχει γεμίσει ναρκωμανείς...
Είναι μια απίστευτη εικόνα.. Ανθρωποι ζωντανοί-νεκροί..να αναζητούν τη δόση τους..σε αναπηρικά καροτσάκια και όλα αυτά έξω από το μεγαλύτερο και πλουσιότερο μουσείο μας!

Απ'όσο γνωρίζω έχουνε σταλλεί αρκετές επιστολές από απλούς πολίτες προς τον κ.Κακλαμάνη, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει καν η διάθεση να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση..
Σκέψου τι εικόνα λαμβάνει κάποιος ξένος για τη χώρα μας....
Όταν επικρατεί τέτοια κατάσταση, τι να κάνουνε μετά και οι διαφημίσεις για το τουρισμό?? Πολύ κρίμα..

Από την άλλη ναι, τα θέατρα επιβιώνουν..και μάλιστα αν σκεφτείς οτι η ΑΘήνα είναι μια πόλη με απίστευτα μεγάλο αριθμό θεάτρων..
Αυτό όμως που με θλίβει στις θεατρικές σκηνές είναι οτι πάνε πάρα πολύ καλά θέατρα με έργα εντελώς ανούσια και κοινώς "αρπακτές".., ενώ άλλα που αξίζουν πραγματικά και ανεβάζουν έργα ουσίας δεν έχουνε την ίδια ανταπόκριση.

Η ακινησία των μουσείων σαφώς και θέλει συζήτηση..

Αν θες διάβασε σε παρακαλώ ένα post σχετικό που είχα ανεβάσει πριν λίγο καιρό..
Τότε είχα συγκεντρώσει και ομαδοποιήσει διάφορα σχετικά στοιχεία..

Εδώ μουσεία, ερμητικά κλειστά..

Η απαξίωση ξεκινά από την πολιτεία..

Καλημέρα, φιλιά.

Roadartist είπε...

@ EKTORAS : Εκτορα αν πας να πιεις καφεδάκι στην καφετέρια εντός του Μουσείου!! Είναι πολύ πιο όμορφη και με ένα κηπάκι.. Εχει ανακαινιστεί το μουσείο, και πραγματικά αξίζει αρκετές επισκέψεις! να πας.. :) καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης : Καλημέρα Διονύση.. Τα θέματα είναι όντως πολλά..
Μουσειακή πολιτική πραγματικά φαίνεται ως ανύπαρκτη, ..μουσειακή παιδεία..εδώ γελάμε.., επαφή με τη τέχνη (;;;) και την ιστορία της.. δυστυχώς δεν υπάρχει καν ως μάθημα ακόμα στα σχολεία..
Στην κοιτίδα του πολιτισμού, δεν υπάρχει μάθημα πολιτισμού και ιστορίας της τέχνης..!!

Δεν ξέρω όμως αν σπεύδουμε στα μουσεία του εξωτερικού επειδή είναι πιο προσεγμένα ή έχουνε πιο καλές εκθέσεις..
Δεν νομίζω πως ο Έλληνας μπορεί να ξεχωρίσει τη ποιότητα των εκθέσεων.. Μάλλον φταίει η αδιαφορία μας για ότι υπάρχει δίπλα μας.. Ισως και η ανάγκη του να πούνε μετά που πήγανε..
Φαιδρό αυτό ε? Αν πας στο Λούβρο και το πεις, όλοι ενθουσιάζονται, αν όμως πας στο Αρχαιολογικό μάλλον φαντάζει οπισθοδρομικό..

Οσον αφορά την κατάσταση στα μουσεία εδώ, δυστυχώς δε μπορώ παρά να συμφωνήσω.. έτσι ακριβώς έχουνε τα πράγματα..
Εδώ την Ακρόπολη κλείνουμε..με την πρώτη ευκαιρία.. Ντροπή ναι..

Είχα αναφερθεί σε κάποια τέτοια προβλήματα..που τα είχα συγκεντρώσει..παραπέμπω την Ρίτσα παραπάνω στο συγκεκριμένο post, αν θες να το δεις..
Προσπάθησα να αναφέρω λίγα στοιχεία..γιατί πραγματικά η όλη κατάσταση που επικρατούσε εφέτος το καλοκαίρι στα μουσεία της χώρας..στην πιο τουριστική πέριοδο του έτους..ήταν τραγελαφική..Τρομερές ελλείψεις..
Καλημέρα..

Roadartist είπε...

@ skouliki : Σκουλικάκι..μακάρι να μπορούσα να σου μεταδώσω το πόσο ..ψυχοθεραπευτικά.. λειτουργούν σε μένα.. :) Καλημερούδια σου..!!

Roadartist είπε...

@ ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΓΗΣ : Κώστα μου δεν έχει σημασία αυτό, μη το λες σε παρακαλώ.. Εδώ δεν μέτρησαν ποτέ οι αριθμοί αυτοί για μένα. Ο καθένας μας έχει κάτι πολύ σημαντικό να πει. Ακόμα και τη καλημέρα του :)
Οσο για τη παρατήρηση σου, όντως έχει απόλυτο δίκιο. Από τη μία διεκδικούμε τα μάρμαρα του Παρθενώνα, ενώ εδώ δεν σεβόμαστε και δεν αξιοποιούμε όλους τους υπόλοιπους θησαυρούς που έχουμε..
Καλημέρα σου..

Eulie Aeglie είπε...

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τόποι είναι οι μεγάλες περιπατητικές μου αδυναμίες. Δεν αφήνω ευκαιρία χαμένη. Άσε που πηγαίνω ξανά και ξανά στα ίδια μέρη. Συχνά, τις χειμωνιάτικες Κυριακές, που είναι ελεύθερη η είσοδος, σκαρφαλώνω το λόφο της Ακρόπολης ή τριγυρνώ την Αρχαία Αγορά και το Ολυμπιείον, πριν μπω κάπου ζεστά για το κυριακάτικο γεύμα. Καλή μου roadartist, έχε μια υπέροχη και δημιουργική ημέρα.

Σπύρος είπε...

Πραγματικά το Εθνικο Αρχαιολογικό μουσείο ειναι ένα στολίδι πολιτισμού και ιστορία που έχουμε απαξιώσει. Η πολιτεία πρεπει να βάλει πολιτιστικά θέματα στο τραπέζι διότι μην ξεχνάμε ειναι ο πλουτος της χωρας μας

Βαγγέλης Μπέκας είπε...

Δεν έχω πάει ποτέ.
Και το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι έχω μπλέξει με τόσο χρονοβόρες δημιουργικές φάσεις που δεν υπάρχει χρόνος για input
Μεγάλο λάθος αυτό!

kikop80 είπε...

Ναι, φαντάζομαι πως τίποτα δεν θα'ναι το ίδιο!
Πρέπει να χεί και δωρεάν ξενάγηση τις Κυριακές, νομίζω!
Η έκθεση με τα αιγυπτιακά υπάρχει ακόμα??
Περιμένω το άλλο ποστ σου!

Ανώνυμος είπε...

Επισκέπτηκα το Μουσείο 1 μήνα πριν όταν βρισκόμουν Αθήνα. Έχει γίνει καταπληκτική δουλειά και τα εκθέματα είναι μοναδικά.
Για παράδειγμα η συλλογή των κεραμικών είναι από τις αξιόλογες που υπάρχουν (άποψη γάλλου φίλου αρχαιολόγου που το επισκέφτηκε 1 χρόνο πριν).
Κρίμα που δεν πρόλαβα να δω την Αιγυπτική συλλογή, την 3η μεγαλύτερη στο κόσμο από ότι γνωρίζω, περίμενα πως και πως να ανοίξει.
Έχω δώσει όμως ραντεβού σύντομα και αποκλειστικά για αυτήν...
Καλημέρα.

Adamantia είπε...

Πολυ σωστο αυτο που λες για τις παρουσιες, εχει μεγαλη σημασια. Θα σου πω οτι το Νεο Μουσειο της Ακροπολης εχει ανοιξει εδω και αρκετο καιρο κι ελαχιστοι Αθηναιοι το εχουν επισκεφθει.Ειναι καταπληκτικο!!! Φιλια

Juanita La Quejica είπε...

Δεν έχω πάει μετά την ανακαίνιση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σαν ενήλικας πάντως το έχω επισκεφθεί πάνω από 2 φορές. Γενικώς, όσες φορές έχω προτείνει σε φίλους Έλληνες να πάμε σε κάποιο μουσείο, Πινακοθήκη κλπ, τελικά έχω πάντα βρει κάποια ανταπόκριση. Αυτό που χρειάζεται είναι το "σπρώξιμο" όμως, είτε σε ατομικό είτε σε ευρύτερο επίπεδο.
Περιμένω με ενδιαφέρον το δεύτερο μέρος της ανάρτησης και ετοιμάζομαι για την επόμενη επίσκεψη!

Νατασα είπε...

ε, άμα κοκκίνισες να σε λέμε
redartist

eva είπε...

"Όσο γνωρίζεις την ιστορία σου, τόσο κατανοείς τον τόπο σου".
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με αυτό. Εκεί βρίσκεται όλη η ουσία. Το ΕΑΜ είναι ίσως το σημαντικότερο μουσείο των βαλκανίων και ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης, κι όμως... πόσοι το έχουν επισκεφθεί; Πόσοι έχουν μπει στον κόπο να δουν από κοντά τα κυκλαδίτικα ειδώλια, τον θησαυρό των Μυκηνών, τις πινακίδες με την Γραμμική Β, τις κλασικές επιτύμβιες στήλες, τους κούρους και τις κόρες, τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, τα γλυπτά, τα αγγεία, τα νομίσματα, όλα όσα αποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά; Και να φανταστείς ότι τα περισσότερα βρίσκονται φυλαγμένα στις αποθήκες, λόγω έλλειψης χώρου! Η επέκταση θα είναι μια ανάσα και μια αφορμή να προσελκύσει τον κόσμο ξανά στο μουσείο.

Καλό απόγευμα :)

Ανώνυμος είπε...

Στόχος: να δω όλα τα μουσεία της Αθήνας, το συντομότερο δυνατό!
(Είναι τόσο πολλά και είναι τόσα και αυτά που δεν έχω δει...)

Φιλιά :))

Flora είπε...

Αγαπημένη μου roadartist...

έθιξες τώρα ένα θέμα από τα "καυτά" του πολιτισμού μας, αυτό της μουσειακής αγωγής.
Για μένα, τα μουσεία είναι η συνέχεια της τάξης, της βόλτας, των οικογενειακών συζητήσεων, των ιστορικών ή μη σελίδων, των αφιερωμάτων που γίνονται στα περιοδικά ή τα media, των σκέψεων για τη ζωή και τον κόσμο...

Τα Μουσεία είναι χώροι έμπνευσης, συλλογισμού, ενδοσκόπησης και ... φαντασίας! Τα λατρεύω!

Σε όποια πόλη να πάω, ψάχνω για το μουσείο της. Όλα κάτι έχουν να μας πουν...

Ένα από τα πιο ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ μου μουσεία, λοιπόν, είναι το ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Πάω κάθε χρόνο τα παιδιά του σχολείου (της Α΄ Γυμνασίου συνήθως) αλλά έχει τύχει να ξεναγήσω και φίλους εκεί. Με πολλή χαρά θα ξεναγούσα και μία ομάδα "bloggers" αν μου το ζητούσανε...

Έχω παρατηρήσει, λοιπόν, ότι στα παιδιά ΑΥΤΟ το μουσείο αρέσει πάρα πολύ! Πάντα φεύγουν ενθουσιασμένα (τα περισσότερα - εξαιρούνται τα εντελώς αδιάφορα παιδιά, που είναι ούτως ή άλλως πολύ λίγα) και συνήθως την επόμενη μέρα συζητάνε πολύ για την επίσκεψή αυτή όχι μόνο στην τάξη, αλλά και στα διαλείμματα. Τους έχω ακούσει. Ε... λοιπόν, αυτό για μένα είναι η καλύτερη πληρωμή!
Δεν με νοιάζει αν ο μισθός μας είναι αυτός που είναι. Εμένα με νοιάζει να χαίρονται τα παιδιά στα Μουσεία! Πίστεψέ με. Αυτό με κάνει να... πετάω!

Την Πέμπτη 20/11 πήγαμε Αρχαιολογικό και ακόμα κρατά η χαρά μου!
Ρε συ... μέσα στην καρδιά μου το έχω αυτό το Μουσειάκι!!!!
Και όχι μόνο... βάλε και της Αρχαίας Αγοράς, της Ακρόπολης, του Κεραμεικού, το Λαϊκών Οργάνων, Λαϊκής Τέχνης, το Βυζαντινό, την Πινακοθήκη, το Ηρακλειδών... και τόσα άλλα! Ου... έχεις υλικό για αναρτήσεις road... ου...

quartier libre είπε...

@ εδώ κι εγώ :)

μουσεία και τόποι αρχαιολογικοί !
απ' τα καλύτερα, που έχουμε να κάνουμε!
Την περασμένη βδομάδα πήγα στον Escher που αγαπώ...
Τον ξαναέφερε το μουσείο Ηρακλειδών, κι αλλάζοντας φάσεις ανά τρίμηνο, θα τον έχει όλον τον χρόνο...
Σπεύσατε !
Σήμερα, πήγα στο τζαμί.
Απέναντι απ' τον ηλεκτρικό, στην αρχή της Ρωμαϊκής αγοράς, μικρό μουσείο κεραμικής.
Όσοι δεν έχετε πάει, να πάτε...

Μπλέκουμε με τις δουλειές, κι αμελούμε...
Έχουμε όμως θησαυρούς της ανθρωπότητας σχεδόν παντού στην Ελλάδα, μες στα πόδια μας...

χαιρετώ σας :)

Roadartist είπε...

@ Aeglie : Καλησπέρα Αίγλη, έγραψες ότι ακριβώς αισθάνομαι και ότι ζω. Μου αρέσει και εμένα πολύ να βρίσκομαι σε αυτά τα μέρη, όσο πιο συχνα μπορώ. Οπως το περιέγραψες..πέρνω απίστευτη ενέργεια.. :)
Σε ευχαριστώ για την ευχή σου..

Roadartist είπε...

@ LOCKHEART : Πρέπει αλλά θα το κάνει??? .. Καλησπέρα Σπύρο..

Roadartist είπε...

@ VITA MI BAROUAK : Πρέπει να πας.. Αυτές οι βόλτες είναι ότι καλύτερο για να 'αποφορτίσεις' και να μπεις μετά πιο δυναμικά στη δημιουργία.. Φιλιά!

Roadartist είπε...

@ kikop80 : Καλησπέρα kikop.. όχι δεν έχει δωρεάν ξεναγήσεις απ'ότι ξέρω.. Και δεν είναι και το πιο εύκολο να κλείσεις ξενάγηση.. Απ'ότι γνωρίζω..
Οι αίθουσες είναι πολλές, τα εκθέματα αρκετά.. και γι'αυτό πριν πας θα πρέπει να έχεις υπόψη σου το τι δε πρέπει να χάσεις (αν και αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό..) για να το δεις..

Ναι η αίθουσα με τα αιγυπτιακά φυσικά υπάρχει και έχει καταπληκτικά κομμάτια! Στο post όμως που θα ανεβάσω, σκέφτομαι να εστιάσω στα ελληνικά που αξίζει να δεί κάποιος.. :) φιλάκια πολλά!!

Roadartist είπε...

@ Odiporos : Καλησπέρα!! Χαίρομαι που έχουμε και τη δική σου άποψη.. Έχει καταπληκτικούς θησαυρούς, και είναι σίγουρα δύσκολο κάποιος να ξεχωρίσει και να ...προτείνει τι αξίζει κάποιος να δει..
Σίγουρα σε μια επίσκεψη δε προλαβαίνεις να τα δεις όλα..
Ωραία που θα ξαναπάς!!!

Roadartist είπε...

@ Adamantia : Καλησπέρα!! Το σκέφτομαι αρκετό καιρό να πάω αλλά δε έχω προλάβει.. Μπήκα όμως στο Μουσείο αλλά φευγαλέα, θέλω να δω την έκθεση (νόστος) αλλά δε ήξερα αν αξίζει.. Σε διαβάζω ενθουσιασμένη και χαίρομαι :)

Roadartist είπε...

@ Juanita La Quejica : Ναι το σπρώξιμο χρειάζεται γενικώς..
Ευτυχώς σε αυτό είμαι τυχερή γιατί και στη παρέα μου αρέσουν αρκετά αυτά..Τα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον..και μετά μας αρέσει να συζητάμε ότι είδαμε..
Σε ευχαριστώ, καλώς όρισες!

Roadartist είπε...

@ Νατασα : χαχαχαχα ε, ναι ειδικά τώρα που ξανακοκκίνησα αλλά από τα γέλια :))) Πραγματικά λ-ύ-θ-η-κ-α!

Roadartist είπε...

@ evaggelia-p : Είναι ένα φοβερό μουσείο, που δυστυχώς οι κάτοικοι της πόλης...το αγνοούν.. Κρίμα..
Ναι με την επέκταση θα προσελκύσει σίγουρα κόσμο. Το πιστεύω και εγώ..
Είναι τόσα πολλά τα εκθέματα που δε προλαβαίνει κάποιος να δει.. ούτε τα σημαντικότερα σε μια επίσκεψη.. Να δω τι θα πρωτοσυμπεριλάβω στο β'ποστ.. :)
Καλησπέρα Ευαγγελία :)

Roadartist είπε...

@ Δενδρογαλή : ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ στόχος Δενδρογαλή!! Μπράβο :))) Πολύ μου άρεσες, μετά να μας γράψεις σχετικά στο blog σου!!

Roadartist είπε...

@ Flora : Βρε Φλώρα τι καθηγήτρια είσαι εσύ;;; Μακάρι όλοι στα δημόσια σχολεία να σου έμοιαζαν...
Το πιστεύω οτι το χαμόγελο ενός παιδιού είναι για σένα το καλύτερο δώρο, είσαι ένας άνθρωπος που έχει επιλέξει το σωστό επάγγελμα, αυτό που σου ταιριάζει και σε γεμίζει απόλυτα.
Και οχι φίλη μου όταν κάνεις ένα τέτοιο λειτούργημα, και το κάνεις τόσο καλά, και σε γεμίζει τόσο πολύ..δεν λογαριάζεις χρήματα και αποδοχές.. Μπράβο, είσαι φοβερή.

Αισθάνομαι ακριβώς ότι αισθάνεσαι και εσύ.. Και για εμένα "τα μουσεία είναι η συνέχεια της τάξης, της βόλτας, των οικογενειακών συζητήσεων"

"Τα Μουσεία είναι χώροι έμπνευσης, συλλογισμού, ενδοσκόπησης και ... φαντασίας! Τα λατρεύω!

Σε όποια πόλη να πάω, ψάχνω για το μουσείο της. Όλα κάτι έχουν να μας πουν..."


Νιώθω ολόιδια με ότι μας έγραψες..
Σε ευχαριστώ :)

Roadartist είπε...

@ quartier libre : Γειά σου :))

Στον Escher είχα πάει και εγώ.. και έχω κάνει αναφορά στο blog, ρίξε μια ματιά :ΕΔΩ..

Είχα αναφερθεί πριν λίγο καιρό.. Πολύ αγαπημένος ο Escher και για μένα..

Σήμερα πήγες στο τζαμί?
Σε ευχαριστώ που πέρασες, μου άρεσε η θετικότητα που αφήνεις..

Μπλέκουμε και αμελούμε ναι..
Εχεις δίκιο η Ελλάδα είναι γεμάτη ομορφιές και θησαυρούς..!!

Ευχαριστώ επίμονε κηπουρέ, να μας έρθεις ξανά :)

quartier libre είπε...

@ πήγαινε, αν θέλεις, στην quartier
Παρασκευή, Δεκέμβριος 15, 2006 :)))

ναι, σήμερα μεσημέρι πήγα στο κεραμικής...

κηπουρός, δεν ξέρω, μα επίμονος, σίγουρα... :))))

Μαργαρίτα είπε...

Αχ, καλή μου φίλη!!!
Ετοιμάζεις με πολύ μεράκι τα ποστ
σου κι αυτό φαίνεται... πολύ καλή
δουλειά!! Έχω πάει μία φορά, όμως πριν χρόνια... είναι πράγματι κρίμα
που δεν επισκεπτόμαστε τα μουσεία
και δεν υπάρχει και η κατάλληλη
παιδεία γι αυτό!! Θα λείψω για λίγο
σε μία εκπαιδευτική εκδρομή στην
Πελοπόνησο και πέρασα να σου αφήσω
ένα μεγάλο φιλί ****

Roadartist είπε...

@ quartier libre : Το είδα και το χάρηκα.. Οποτε πηγαίνω στο Ηρακλειδών, τελικά πιο πολύ κολλάω στην μόνιμη έκθεση που έχει για τον ecsher..Καληνύχτα, σε ευχαριστώ!

Roadartist είπε...

@ Μαργαρίτα : Να είσαι καλά Μαργαριταρένια, σε ευχαριστώ για τα λόγια σου, αλλά κυρίως που πέρασες να με χαιρετήσεις πριν φύγεις.. Αν και "εκπαιδευτική", δεν παύει να είναι εκδρομή, οπότε θέλω κ εγώ!!! Να περάσεις όμορφα, θα μας λείψεις! Πολλά, πολλά φιλάκια Μαργαρίτα!

Ένα γελαστό απόγευμα είπε...

Καλησπέρα καλή μου,
με πίκρα έρχομαι να πω ότι πληρώσαμε πολλαπλάσια για να φτιαχτούν αυτοί οι χώροι, περιμέναμε να εκπαιδευτούν έστω τα παιδιά μας γύρω από αυτούς αλλά δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να δυσκολευόμαστε να πληρώσουμε ακόμα και το εισιτήριο για να τους δούμε.
Ίσως αύριο "παραχωρηθούν" προς εκμετάλλευση σε κάποιον νέο Έλγιν! Αλήθεια, ξέρουμε πόσο κοστίζει ο Παρθενώνας;
Ίσως το μάθουμε σύντομα από τίποτα χρυσόβουλα...
Συγνώμη για το πικρόχολο αλλά...
Φιλιά!

ILive2LoveMe είπε...

Έχω επισκεφτεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μούσειο. Αξίζει πράγματι το δίχως άλλο. Πολύ καλή ανάρτηση! Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά.
Φιλιά καλό βράδυ

Σοφία είπε...

Έχω πάει 2 φορές στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και σκοπεύω να ξαναπάω. Είναι πραγματικά ένα ενδιαφέρον και ευχάριστο μουσείο. Είναι κρίμα ότι το επισκέπτονται ελάχιστοι Έλληνες...

Coco είπε...

μια φορά κάθησα στα αγγεία κάτι ώρες κι ο φύλακας άρχισε να με κοιτάει καχύποπτα εμένα και τα μολύβια μου

Roadartist είπε...

@ "Ένα γελαστό απόγευμα" : Στέλιο καλημέρα! Αν διαβάσεις παραπάνω στα σχόλια, όλα όσα λες για τα χρήματα, αλλά και την έλλειψη της εκπαίδευσης τα έχω γράψει... Δυστυχώς έχεις δίκιο. Ομως αν θες να πας και το μόνο 'κόλλημα' είναι το οικονομικό, τότε μπορείς να το κάνεις μια Κυριακή, που η είσοδος είναι δωρεάν για όλους..Οπότε δε θα χρειαστεί να πληρώσεις εισητήριο..

Roadartist είπε...

@ ILive2LoveMe : Να είσαι καλά φίλη μου, χαίρομαι που έχεις πάει, ευχαριστώ. Φιλάκια.

Roadartist είπε...

@ Σοφία : Μπράβο σου Σοφία, αν και δεν μένεις μόνιμα στην Ελλάδα, το έχεις επισκεφτεί..Ενώ εμείς οι αθηναίοι, βρίσκουμε δικαιολογίες για την αδιαφορία μας.. Σίγουρα κρίμα είναι.. Καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ Coco : Ε, μην ασχολείσαι κ εσύ.. Έλα μωρέ..εννοώ πως το πρόβλημα ήταν δικό του οπότε.....Ας κοιτάει :))

Dee Dee είπε...

Ειμαστε ολοι καλα βολεμενοι......πως μας ξεβολευεις ετσι με τυψεις;; :):)

Ποσοι αθηναιοι εχουν επισκεφτει την Ακροπολη και ποσοι Θεσσαλονικεις τον Λευκο Πυργο;;; Ειχαν ερθει καποιοι φιλοι απο την Ολλανδια και δεν ηξερα τι να τους δειξω.....εψαξα σε βιβλια για να βρω. Πραγματα που θα επρεπε ηδη να γνωριζω για την πολη που μενω!!

Ηθελα να σου πω κι ενα μπραβο για την προηγουμενη αναρτηση. Επειδη αποφασησες, στην κοπελα που ειπες "καλημερα" και σου απαντησε "που την ειδες", απλα να την αποφυγεις κι οχι να της ανταποδωσεις καποια κακια. Που κι αυτο ανθρωπινο θα μου φαινοταν....αλλα μπραβο για την ψυχικη σου ηρεμια, για την εσωτερικη σου ευτυχια που κανει τα ορια σου τοσο ελαστικα. Οσο περισσοτερη υπομονη εχει καποιος, τοσο πιο ευτυχισμενος ειναι....να το θυμασαι αυτο αρτιστουλα μου!

Πολυ καλημερα σου....αναμενωντας ενα υπεροχο Σαββατοκυριακο ξεκουρασης. Το ιδιο ευχομαι και δι υμας :):)

xxx

Roadartist είπε...

@ Dee Dee : Καλημέρα γλυκιά dee dee..Δυστυχώς ελάχιστοι..Η αλήθεια είναι πως αδιαφορούμε πολύ..για πράγματα που μόνο να μας δώσουνε ουσία έχουνε.. Σκέψου αν το "παίξεις τουρίστας" στη πόλη σου.., ψάχνοντας και τις εναλλακτικές για να μη χαλάσεις λεφτά (ευτυχώς υπάρχουν) μπορείς να πάρεις τόσα πράγματα.. Νομίζω είναι ότι καλύτερο στη καθημερινότητα που ζούμε, τουλάχιστον για εμένα είναι πολύ αναζωογονιτικό και ενδιαφέρον να συνδυάσω μια βόλτα και με μια τέτοια επίσκεψη..
Η υπομονή μου είναι 'γαιδουρινή' σε τέτοιες περιπτώσεις, και προσπαθώ να αντιδρώ με θετικότητα, και με πλήρη αδιαφορία, αλλά ξέρεις κάποια στιγμή αυτό σου έρχεται και ανάποδα :) Πρέπει να βάζεις και όρια στους άλλους..
Σε ευχαριστώ γλυκιά deedee για την ευχή σου και για τη συμβουλή σου :)
Να μου είσαι πάντα καλά, και να ξεκουραστείς το σκ, όσο περισσότερο μπορείς.. Τα φιλιά μου!

museum είπε...

Γεια σου roadartist,

Σαν μουσειακό είδος κι εγώ δεν μπορώ να μην σχολιάσω. Η παρουσίαση και οι πληροφορίες για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι έξοχες. Θα το επισκεφτώ, δεν θυμάμαι ποτέ να το έχω κάνει (δεν μένω Αθήνα βλέπεις). Ίσως να έχω πάει πολύ μικρός με τους γονείς μου αλλά δεν το θυμάμαι.

Ας δώσω κι εγώ τις απόψεις μου για τη σχέση Ελλήνων και μουσείων. Θα μου επιτρέψεις να μην είμαι και πολύ αισιόδοξος. Η παιδεία μας φταίει δίχως άλλο, και τα ενδιαφέροντα μας είναι τόσο ρηχά μαζί με τη μιζέρια, τη γκρίνια και τον φθόνο του Έλληνα. και δυστυχώς η μόνη σχέση που έχουνε με τους Αρχαίους Έλληνες σήμερα είναι η γεωγραφική, όταν κάποτε κατοίκησαν εδώ. Εννοείται πως οι ρίζες σήμερα δεν υπάρχουν, δηλαδή η σύνδεση μαζί τους.

Η λύση, ναι υπάρχει, θα είναι να διαβάζουμε περισσότερο, να διαβάζουμε περισσότερο. Να σκεφτόμαστε πιο πολύ και να βελτιωνόμαστε σαν άνθρωποι. Και να δεις που και τα μουσεία θα γεμίσουν και όλα θα καλυτερέψουν.

Πολλή καλημέρα, συνέχισε έτσι με όρεξη (κι εγώ το προσπαθώ).

Poet1 είπε...

Ωραιο το ποστ σου και εχεις δικιο σε οτι λες.Το εχω επισκεφτει κατα επαναληψη.Είναι λυπηρό να μην πηγαινει κανεις να βλεπει τα μουσεια μας δεν το συζητω...

BUTTERFLY είπε...

Τωρα τελευταια εχω αρχισει κι εγω να ανζητω εναλλακτικους τροπους ψυχαγωγιας και ειχα σκοπο να παρω σβαρνα τα μουσεια κτλ με την πρωτη ευκαιρια. Τωρα μετα απο αυτη την αναρτηση εχω εναν παραπανω λογο!Ομως...απογευματα...

Roadartist είπε...

@ museum : Καλησπέρα! Οντως εσύ όφειλες να αφήσεις την άποψη σου.. τιμώντας το nickname σου ;)
Εύχομαι μόλις βρεθείς στην Αθήνα να πας στο Αρχαιολογικό Μουσείο..

Ετσι είναι.. Υποτίμηση ακόμα και από "υποτίθεται" μορφωμένους ανθρώπους.., έλλειψη ουσιαστικής παιδείας, πολύ μιζέρια, και ναι επαφή με τις ρίζες..όντως μόνο γεωγραφική...

Μακάρι ΟΛΟΙ να το βάλουμε ως στόχο να διαβάζουμε περισσότερο.. Και όπως ακριβως πολύ όμορφα το έθεσες να "σκεφτόμαστε πιο πολύ και να βελτιωνόμαστε σαν άνθρωποι"..

Σε ευχαριστώ πολύ. Καλό σκ, καλή συνέχεια, θα περάσω με τη πρώτη ευκαιρία από το blog σου.

Roadartist είπε...

@ Poet1 : Χαίρομαι που έχεις πάει..Κρίμα δεν είναι να έχουμε τέτοιους θησαυρούς και να μη τους γνωρίζουμε?? :(

Roadartist είπε...

@ BUTTERFLY : Και πολύ καλά θα κάνεις!! Ετσι κ εγώ.. :) Βέβαια μπορείς να πας και σκ.. Προσωπικά καθημερινές δύσκολα προλαβαίνω να πάω.. Ενώ π.χ. Κυριακές είναι ανοικτά και τα πρωινά, οπότε καλύτερα..έτσι.. Καλησπέρα!!

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας τον πρόλογό σου, σκέφτηκα: «Πες τα χρυσόστομη!» Τα συγδχαρητήριά μου για την πρωτοβουλία σου να γράψεις αυτό το κείμενο!

Roadartist είπε...

@ Penny : Να είσαι καλά Πέννυ, πραγματικά σε ευχαριστώ πολύ! Καλή σου εβδομάδα..

Related Posts with Thumbnails