7 Απριλίου 2019

O Δύτης, Μίνως Ευσταθιάδης, Ίκαρος



Ο Δύτης του Μίνωα Ευσταθιάδη είναι ένα βιβλίο καλογραμμένο, γεμάτο έμπνευση με ένα δυνατό, συνταρακτικό τέλος.  Το τέλος του, με "ξέκανε" κανονικά. Δηλαδή ο συγγραφέας πετυχαίνει αυτό που επιδιώκει· να ταράξει, να κρατήσει σε αγωνία και να φοβίσει τον αναγνώστη. Πρόκειται για ένα δυνατό θρίλερ. Οι λάτρεις της καλής ποιοτικής αστυνομικής λογοτεχνίας δε θα πρέπει να αφήσουν αυτό το βιβλίο να τους ξεφύγει.  Λίγα λόγια και καλά: Αν ψάχνετε ένα καλό αστυνομικό βιβλίο, ένα άγριο νουάρ, αξίζει να αναζητήσετε το Δύτη και να βυθιστείτε αναγνωστικά στο σκοτεινό σύμπαν των ηρωών του Μίνωα Ευσταθιάδη. 

"Η είσοδος στην Αθήνα διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά του γλιστρήματος σε εφιάλτη. Παρανοικοί οδηγοί ξεφυτρώνουν από παντού. Μεταλλικά ζώα, που εξωτερικά μοιάζουν με αυτοκίνητα, ζητούν εκδίκηση και κανένα τους δεν παραχωρεί λίγα εκατοστά ιερού, ασφαλτοστρωμένου εδαφους. Πρώτη φορά βλέπω τόση οργή να ρέει στον δρόμο." 


Ο Μίνως Ευσταθιάδης (γεν. 1967) σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Αννόβερο. Έχουν εκδοθεί τα μυθιστορήματά του "Έξοδος" (Ανατολικός, 2001) και "Χωρίς γλώσσα" (Καστανιώτης, 2004). Το θεατρικό έργο του "Το Γεύμα" (Ευρασία, 2012) μεταφράστηκε στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ουγγρικά. Το μυθιστόρημά του "Το δεύτερο μέρος της νύχτας" (Ωκεανίδα, 2014) εκδόθηκε στη Γερμανία (Acabus, 2014). Το μυθιστόρημά του "Ο Δύτης" (Ίκαρος, 2018) θα κυκλοφορήσει στα γαλλικά (Actes Sud). Ζει κοντά στη θάλασσα.

Προηγούμενες αναφορές σε έργα και γραπτά του Μ. Ευσταθιάδη, ίσως σε ενδιαφέρουν και αυτά: 

«Το Γεύμα», Μίνως Ευσταθιάδης & Κάτριν Λίγκμαν
"Έλα να δεις", Μίνως Ευσταθιάδης

1 σχόλιο:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλημέρα. Λίγο ο Ίκαρος, λίγο εσύ, λίγο το απόσπασμα με τα μεταλλικά θηρία και την οργή των κατοίκων της πόλης, λίγο το παιχνιδιάρικο εξώφυλλο, λίγο εκείνο το "περίεργο" "Ζει κοντά στη θάλασσα" του βιογραφικού, ε,
μια ματιά, έστω κι από την κλειδαρότρυπα, στο βιβλίο θα την κάνουμε!

Πολλά φιλιά, ρονταρτιστάκι.

Related Posts with Thumbnails