9 Ιανουαρίου 2018

Νεοκλασικό στην Καπλανών 11, A puppet sun // ΝΕΟΝ

















Το νεοκλασικό οίκημα (Καπλανών 11, Κολωνάκι) είναι συνδεδεμένο με σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Λίγες νεοκλασικές ιδιωτικές οικίες σώζονται σήμερα στο κέντρο της Αθήνας και ακόμα λιγότερες έχουν φιλοξενήσει εξέχουσες προσωπικότητες των αρχών του 20ού αιώνα, καθώς η ιστορία τους έχει διαμορφωθεί παράλληλα με την ιστορία της Ελλάδας. Το εκπληκτικό αυτό κτίριο επί της οδού Καπλανών 11 οικοδομήθηκε το 1891, και αγοράστηκε από τον Παύλο Κουντουριώτη, ναύαρχο του Βασιλικού Ναυτικού, ο οποίος διετέλεσε και δυο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόκειται πραγματικά για ένα στολίδι αρχιτεκτονικής...

Στο πλαίσιο του προγράμματος CITY PROJECT | ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, ο ΝΕΟΝ αναθέτει σε έναν καλλιτέχνη κάθε χρόνο τη δημιουργία έργου που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μέσω του προγράμματος, ο ΝΕΟΝ αποσκοπεί στην παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης σε δημόσιους και ιστορικούς χώρους, συμβάλλοντας στη διάδραση μεταξύ της τέχνης, της κοινωνίας και της πόλης.

Αυτή η νέα ανάθεση από τον ΝΕΟΝ είναι η μεγαλύτερη σε κλίμακα ατομική παρουσίαση του έργου του Βελώνη μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Στο A Puppet Sun ο Βελώνης αναπτύσσει μια έκθεση η οποία ορίζεται από μορφές σχέσεων ανάμεσα στο έργο τέχνης και το χώρο, επινοώντας ένα πειραματικό σχήμα το οποίο ανταποκρίνεται στο μοναδικό χώρο της οικίας της οδού Καπλανών. 

Η έκθεση έχει ελεύθερη είσοδο, και θα είναι ανοικτή για λίγες ακόμη μέρες. 
Τελευταία εβδομάδα, μέχρι τις 14 Ιανουαρίου. Μη τη χάσετε!!

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Τετάρτη – Κυριακή | 12.00-20.00
11/10/2017 - 14/01/2018

---

Το ΝΕΟΝ έχει παρουσιάσει εξαιρετικές εκθέσεις στην πόλη. Στο blog έχουν ήδη παρουσιαστεί οι παρακάτω, στις οποίες μπορείτε να περιηγηθείτε:

13 σχόλια:

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Απλά λατρεύω!

Την καλημέρα μου, τα Χρόνια μου ΠΟλλά και μια πολύ καλή χρονιά να έχουμε καλλιτέχνιδα!

Roadartist είπε...

Καλημέρα σου!!! Χρονια πολλά και καλή χρονιά και σε σένα, με υγεία!

Giannis Pit. είπε...

Υπέροχος χώρος και σπίτι. Λατρεύω τα νεοκλασσικά αριστουργήματα. Δυστυχώς η ανοικοδόμηση στην Αθήνα τα αφάνισε στο όνομα της καρακιτσαρίας.
Ας ζήσουν και ας αναδειχθούν όσα έμειναν.
Την καλησπέρα μου και ευχές για Καλή χρονιά.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Κάποια κτίρια, ανάμεσα στα αναρίθμητα άλλα. Σε μια πόλη που ασφυκτιά από κτίρια. Που διαγκωνίζονται για να διεκδικήσουν το χώρο τους. Κι αυτά σαν ψύχραιμα, σιωπηλά, αθόρυβα, με μια λες ευγένεια καταγωγής, με μια βεβαιότητα, ζουν και μέσα από το παρελθόν τους και από το ρυθμό που κι αυτό επιβάλλει. Ψιθυρίζουν. Για όσους έχουν τις κεραίες τους ανοιχτές. Έτσι κι αλλιώς, δεν ξεγελιούνται. Γνωρίζουν καλά τη θέση τους μέσα στην πόλη. Κτίρια, ανάμεσα σε τόσα άλλα. Όπως ακριβώς κι οι άνθρωποι.
( Ας παίρνουμε από την ομορφιά και τη σεμνότητά τους, ε;)

ξωτικό είπε...

Πόσο εξαιρετικές οι φωτογραφίες σου !!! Έκαναν το οίκημα να μιλάει .
Μου άρεσαν τόσο που ...πρέπει να ξαναδιαβάσω το κείμενο γιατί το μυαλό μου είχε μείνει πίσω ;-))

Διονύσης Μάνεσης είπε...

(και ωωωω, τι φωτογραφίες!)

~reflection~ είπε...

Είναι από τις λίγες φορές που ένας χώρος από μόνος του γράφει Ποίηση, χωρίς καν να χρειαστεί να ειπωθεί ούτε μία λέξη για την Ιστορία του...
Σαν όλα να εκλύουν τις Αλήθειες που το συνόδευσαν ως το σήμερα..

Thalassenia είπε...

Καλή αρχη και για φέτος.
Έχεις χαράξει αξιέπαινο δρόμο!


Roadartist είπε...

@ Giannis: Δυστυχώς διαλύσαμε, καταστρέψαμε αυτή την τόσο όμορφη πόλη. Έχουμε την αυτοκαταστροφή και την προχειρότητα στο αίμα μας. Λοιπόν, μόνο να δεις με τι μαστοριά και αισθητική έχτιζαν τότε τα σπίτια, θα καταλάβεις πολλά. Καλή χρονιά.

Roadartist είπε...

@ Διονύσης: "Γνωρίζουν καλά τη θέση τους μέσα στην πόλη. Κτίρια, ανάμεσα σε τόσα άλλα. Όπως ακριβώς κι οι άνθρωποι." Τι όμορφα που τα βλέπεις τα πράγματα βρε Διονύση μου και πόσο πιο μακρυά πας κάθε ανάρτηση. Σε ευχαριστώ.

Roadartist είπε...

Ξωτικό μου, το κτίριο μιλάει πραγματικά από μόνο του, είναι ένα οίκημα εκπληκτικής ομορφιάς και έχει φιλοξενήσει μεγάλες στιγμές, ανθρώπινες ζωές, εντάσεις... Αργότερα από την επόμενη ιδιοκτήτρια του, υπήρξε και ένα μεγάλο λογοτεχνικό σαλόνι της εποχής. Είναι ένα συγκλονιστικό κτίριο από κάθε άποψη. Σε ευχαριστώ πολύ.

Roadartist είπε...

@ ~reflection~ : Ω ναι, ακριβώς. Ένας χώρος που είναι από μονό του Ποίηση. Ότι και να κάνεις εκεί θα το αναδείξει. Εξαιρετικό φως. Εξαιρετική αρχιτεκτονική. Μια αρχοντιά. Όπως και η ιστορία που φιλοξένησε.

Roadartist είπε...

@ Thalassenia : Θαλασσένια μου, ευχαριστώ. :)
Καλή χρονιά με υγεία και αγάπη!

Related Posts with Thumbnails