18 Νοεμβρίου 2016

...στο άγνωστο παλάτι-μουσείο της Πόλεως των Αθηνών



Ένα μουσείο με αντικείμενο την πόλη των Αθηνών, σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό, το οποίο βρίσκεται στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στεγάζεται σε ένα από τα πιο παλιά και ιστορικά της κτίρια.  Ξεναγήθηκα το προηγούμενο Σαββάτο στο Μουσείο.  Καθώς περνάς τις αίθουσες του, κάνοντας ένα μακρύ ταξίδι στο παρελθόν της πόλης,  αναλογίζεσαι τη σημασία της γνώσης της ιστορίας. 


Η φράση "σιγά τον πολυέλαιο" ειπώθηκε για αυτόν ακριβώς τον πολυέλαιο στην κεντρική αίθουσα του ιστορικού κτιρίου, διάβασε την ιστορία αναλυτικά εδώ.


Μια μακέτα της Αθήνας του 1842 και μια ψηφιακή εφαρμογή που σε βοηθά στον εντοπισμό των περιοχών της πόλης. Χρόνο να έχεις για να περιηγηθείς σε κάθε γωνιά της!

 

Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν ζωγραφικούς πίνακες, χαρακτικά, γλυπτά, έπιπλα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης αλλά και σημαντικά κειμήλια και τεκμήρια της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.  Η αίσθηση είναι ότι κάθε ένα αντικείμενο είναι φορτισμένο με αναμνήσεις, αξία και ιστορικό βάρος.  


Πολλοί οι εξαιρετικά σημαντικοί πίνακες, τα ιστορικά ντοκουμέντα, τα έπιπλα.
 Παραπάνω το γραφείο της Βασίλισσας Αμαλίας. 
 



 

Φροντίστε να πάτε διαβασμένοι ή να παρακολουθήσετε κάποια ξενάγηση έτσι ώστε να μπορέσετε να κατανοήσετε την αξία των ιστορικών αντικειμένων.


Εξαιρετικό και το Bistrot του Μουσείου της Πόλεως Αθηνών μέσα σε έναν υπέροχο κήπο. Αξίζει μετά από την επίσκεψη σας να απολαύσετε εκεί το καφέ σας.

Περισσότερα: Μουσείο Πόλεως των Αθηνών // Black Duck Garden

6 σχόλια:

Panos Konstantinidis είπε...

Το έχω επισκεφτεί το μουσείο, πράγματι είναι ψιλο-άγνωστο αλλά μπορείς να μάθεις πολλά πράγματα για την πόλη των Αθηνών. Και το Black Duck είναι πραγματικώς μια όαση, ειδικά το Καλοκαίρι στη δροσιά κάτω από τα δένδρα και τους φοίνικες. Κρίμα (ίσως βέβαια να είναι και καλύτερα) που δεν το ξέρει πολύς κόσμος, αλλά δυστυχώς οι Αθηναίοι δεν την περπατάνε την Αθήνα.

Memaria είπε...

Θα φροντίσω να το επισκεφτώ την επόμενη φορά που θα βρεθώ στην Αθήνα!
Μου αρέσουν πολύ αυτές οι "περιηγήσεις" στην ιστορία και στο παρελθόν!
Καλό Σαββατοκύριακο!

Roadartist είπε...

Πάνο, όχι δε το γνωρίζουν οι Αθηναίοι. Μας το επισήμανε και η ξεναγός... Βέβαια όπως πολύ σωστά επισημαίνεις δεν περπατάνε την Αθήνα και ίσως μια μειοψηφία να ενδιαφέρεται για τα μουσεία, την ιστορία, όπως και τα βιβλία. Αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη, αλλά και το ίδιο το Μουσείο πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να προσπαθήσει με συντονισμένες κινήσεις να προσελκύσει το κοινό του.

Roadartist είπε...

Μαρία, σε ευχαριστώ. Θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες αναρτήσεις. Νομίζω οτι εφέτος θα επανέλθω εδώ στο blog με αρκετά τέτοια μοιράσματα. Αν μη τι άλλο αξίζει να τα μοιραζόμαστε. Ας μείνουν εδώ, όλο και κάποιος θα σταθεί. Τώρα και στο μέλλον. Καλό βράδυ!

Ανώνυμος είπε...

Είναι απίστευτο πόσα μυστικά κρύβει αυτή η πόλη! Δεν το ήξερα αλλά μου άρεσε πολύ η βόλτα που μας έκανες!Καλώς σε βρίσκω :)

Roadartist είπε...

Potepotetinkiriaki: Καλώς όρισες! Χαρά μου να μεγαλώνουν κ να ανανεώνονται οι φίλοι του μπλογκ!! Ναι είναι ένα μάλλον άγνωστο μουσείο... Ευχαριστώ πολύ!

Related Posts with Thumbnails