Ο Κώστας Φιλίππογλου σκηνοθετεί το bestseller του σπουδαιότερου ίσως Ολλανδού συγγραφέα της νεότερης γενιάς Άρνον Γκρούνμπεργκ «Τίρζα, η βασίλισσα του ήλιου», με τον τίτλο ΤΙΡΖΑ στο θέατρο Ιλίσια.
Πρόκειται για ένα απόλυτα σύγχρονο έργο, μια κριτική στη βάση της μεσοαστικής δυτικής οικογένειας. Η ζωή του κεντρικού ήρωα Γιούργκεν Χοφμέστερ, προγραμματισμένη και απόλυτα προσαρμοσμένη στις νόρμες και στα κουτάκια της κοινωνίας, ξαφνικά καταρρέει. Μέχρι πρότινος είχε μια καλή δουλειά σε έναν εκδοτικό οίκο, μια νεότερη σύζυγο, δυο κόρες, ένα σπίτι σε ένα από τα πιο ακριβά προάστια του Άμστερνταμ. Σταδιακά αποκαλύπτεται η προβληματική και δίχως στέρεες βάσεις ζωή του. Χάνει τη δουλειά του, η γυναίκα του και η μια κόρη του φεύγουν από το σπίτι, ενώ η μικρότερη κόρη εμφανίζει έντονες διατροφικές διαταραχές. Παράλληλα μετά τις οικονομικές ανατροπές της 11ης Σεπτεμβρίου, χάνει τις επενδύσεις του. Αισθάνεται αποτυχημένος ως σύζυγος, ως πατέρας, ως επαγγελματίας…
Στρέφεται προς την Τίρζα, τη μικρή του κόρη. Την κυκλώνει ασφυκτικά, πιεστικά με την αγάπη του. Αποζητά να πάρει από εκείνη όση ευτυχία του έχει λείψει. Όταν η Τίρζα ερωτεύεται έναν Μαροκινό και του ανακοινώνει ότι θα φύγει μαζί του στην Αφρική, εκείνος χάνει το έδαφος από τα πόδια του. Στο σύντροφο της βλέπει κάποιο κλώνο του «τρομοκράτη» Μοχάμεντ Ατα...
Όλη η παθογένεια, τα τραύματα και ο κρυμμένος ρατσισμός της δυτικής κοινωνίας, ξεσπάνε τώρα... Η ζωή του αποδομείται... Ένας καθ' όλα ήρεμος, καθωσπρέπει άνθρωπος που φτάνει στα άκρα...
«Αν
υπάρχει λύση, θα βρεθεί στα βιβλία. Πού αλλού;»
-**-
-**-
«Πρέπει να φτιάξουμε βιβλία για ανθρώπους που δεν έχουν χρόνο
να διαβάσουν…»
Το έργο φανερώνει
την «ασθένεια της λευκής μεσαίας τάξης». Πως ένας φαινομενικά φιλήσυχος,
μορφωμένος και πολιτισμένος άνθρωπος μπορεί να φτάσει στο έγκλημα; Πως ο
πολιτισμός μπορεί τελικά να λειτουργήσει ως ένα επιπλέον βαρίδι στον ήδη κατακερματισμένο σύγχρονο άτομο; Ένα καυστικό κείμενο που θίγει πολλά θέματα, για τα οποία όλοι μας έχουμε προβληματιστεί κάποια στιγμή. Κείμενο που σε παρακινεί σε σκέψεις. Κριτικάρει την υποκρισία της κοινωνίας, τις παθογένειες της οικογένειας, τα χρηστά ήθη και τις συνέπειες του άκρατου καπιταλισμού. Εντέλει πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό έργο...
Το μυθιστόρημα «Τίρζα, η βασίλισσα του ήλιου»
(κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη)
-**-
Ερμηνείες υψηλού επιπέδου και εξαίσια κινησιολογία. O Στέλιος Μάινας δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας. Το ίδιο εξαιρετικές είναι και οι ερμηνείες της Άννας Μάσχα και της Ηλιάνας Μαυρομάτη. Τον Μάινα και την Μάσχα τους παρακολουθώ χρόνια. Η Ηλιάνα Μαυρομάτη ήταν μια έκπληξη για μένα. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί, Γιώργης Τσαμπουράκης, Τάσος Δημητρόπουλος και Ίρις Μάρα, τους πλαισιώνουν εξίσου άξια. Επίσης, η μουσική των Lost Bodies είναι υπέροχη...
Το μινιμαλιστικό σκηνικό (το οποίο μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω trailer), βοηθάει αρκετά τη δράση, καθώς μετατρέπει το τραπέζι της οικογένειας σε ένα πεδίο μάχης... Η σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου ανέδειξε το έργο.
Ένα δύσκολο, σκληρό έργο... Καλή στιγμή για τους πιστούς θεατρόφιλους...
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Καλλιτεχνική συνεργασία: Φρόσω Κορρού
Σκηνικά – κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Lost Bodies
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάρα Δαρμουσλή
Παίζουν
Στέλιος Μάινας
Άννα Μάσχα
Γιωργής Τσαμπουράκης
Ηλιάνα Μαυρομάτη
Τάσος Δημητρόπουλος
Ίριδα Μάρα
Στέλιος Μάινας
Άννα Μάσχα
Γιωργής Τσαμπουράκης
Ηλιάνα Μαυρομάτη
Τάσος Δημητρόπουλος
Ίριδα Μάρα
Θέατρο Ιλίσια
Δευτέρα & Τρίτη 21.15, Τετάρτη 18.15, Κυριακή 21.15
Δευτέρα & Τρίτη 21.15, Τετάρτη 18.15, Κυριακή 21.15
16 σχόλια:
Και εσυ επιμενεις τοσα χρονια να προτεινεις τις πιο καλες στιγμες για ...πιστους θεατροφιλους...!!
...Epikairo.
εξαιρετικό έργο, εξαιρετικές ερμηνείες. το απόλαυσα όσο και συ!
καλό σου βράδυ!
Πραγματικά μια υπέροχη θεατρική παράσταση που αξίζει να την δει το θεατρόφιλο κοινό !!!
Ωραία παρουσίαση!
Δύσκολο (με την έννοια και του "δίσπεπτου" ίσως για τον καθημερινά δοκιμαζόμενο απλό άνθρωπο) όπως φάνηκε από το θέμα αλλά και από το trailer- όπως όμως εξ άλλου κάθε ρεαλιστικό έργο που δίνει τροφή για προβληματισμό και σύγχρονους παραλληλισμούς. Σίγουρα σε ταρακουνά.
Να είσαι καλά για όσα μας μεταφέρεις!
Καλημέρα και καλή θέαση!!!
Καλό ΣΚ!
Ζηλεύωωωω...Μια απο τις παραστάσεις που αν δεν ταξιδέψει προς τα εδώ, μάλλον θα τη χάσω. Και θέλω τόσο πολύ να δω το Μάινα. Θαρρώ ότι όσο περνάει ο καιρός μεστώνει εξαίσια...;)
@ Ανώνυμος : :)
@ kostas : Πολύ!
@ Βίκυ Δερμάνη : Χαίρομαι πάρα πολύ που ταυτίζονται οι απόψεις μας! Και που αποκόμισες τα ίδια συναισθήματα...
@ Διαγραφή : ευτυχώς που υπάρχει και το θέατρο... το λέω και το ξαναλέω...
@ Hfaistiwnas : Καλό ΣΚ!
@ Άστρια : Νομίζω ότι ειδικά για τον καθημερινά δοκιμαζόμενο άνθρωπο να είναι ένα τέτοιο έργο αφορμή για να κοιτάξει ξανά, αληθινά μέσα του. Όταν στο ατελείωτο κυνήγι του χρόνου, της δουλειάς, της επιβίωσης, χάνει την ίδια τη ζωή του... Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτό το έργο γράφτηκε από έναν νέο Ολλανδό συγγραφέα, εκφράζοντας τα αδιέξοδα της Ολλανδικής κοινωνίας...
Μια κοινωνία δίχως κρίση, αλλά με μεγάλη κατανάλωση αντικαταθλιπτικών χαπιών... Κάτι δεν έχει πάει καθόλου καλά στον τρόπο ζωής μας..
@ kovo voltes... : Και πέρσι ως ο αφηγητής στο Μαουτχάουζεν να δεις τι συγκλονιστικός ήταν... Από τους καλύτερους ηθοποιούς μας. Καλό σκ :)
@ ART-TRAVELLER : σε σένα απάντησα στο σχόλιο... 'ευτυχώς που υπάρχει και το θέατρο'... :)
Δυστυχώς δεν πρόλαβα ... τρέχοντας για 10 μέρες ανάμεσα σε δουλειές & σε νοσοκομεία ...
αν και το είχα στο πρόγραμμα - παρ' όλο που είναι κοντά στο σπίτι μου ...
Ελπίζω την επόμενη φορά ...
Είδα βέβαια τρεις παραστάσεις απ' τις οποίες με εντυπωσίασε ο ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ του Ιονέσκο !!!
Μαιρούλα έχεις την καλησπέρα μου απ' τη Σάμο ...
@ Sidepap21 : Τον Ρινόκερο θα τον δω (μάλλον) μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Εύχομαι να πάνε καλά, όλα αυτά για τα οποία έτρεχες, υγεία πάνω από όλα. Για σένα και τους αγαπημένους σου. Φιλιά πολλά, καλή εβδομάδα.
Σ΄ευχαριστούμε εκπρόσωπε του πολιτισμού!
Πολύ ωραία παρουσίαση και κριτική!!!
Φιλιά
@ magda : :)
Δημοσίευση σχολίου