17 Μαρτίου 2014

Στον ιδιαίτερο κόσμο του Γιάννη Τσαρούχη...

  
Γιάννης Τσαρούχης. Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας. 
Πρώτο Μέρος (1910-1940), στο Μουσείο Μπενάκη.


Πριν λίγες μέρες βρέθηκα στο Μουσείο Μπενάκη στην αφιερωμένη έκθεση για τον Γιάννη Τσαρούχη. 

Σας υπενθυμίζω ότι είχε παρουσιαστεί στο ίδιο κτήριο, μια εξαιρετική αναδρομική έκθεση για τον Τσαρούχη το 2010, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη γέννηση του σπουδαίου ζωγράφου. Τότε την είχα παρακολουθήσει και είχαμε μοιραστεί σχετικές εντυπώσεις και από εδώ. Ήταν εξαιρετική, μπορείτε να τη θυμηθείτε κλικάροντας εδώ.  


Μπαίνοντας στην έκθεση ο επισκέπτης βλέπει μπροστά του μια τεράστια φωτογραφία εποχής από το λιμάνι του Πειραιά, εκεί όπου γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Τσαρούχης. 


Η έκθεση ξεκινά με βιογραφικά στοιχεία, με τα χρόνια της παιδικής ηλικίας του Γιάννη Τσαρούχη στον Πειραιά, την Αθήνα και την Κηφισιά



με οικογενειακές του φωτογραφίες...


Έπειτα ο θεατής θα περιδιαβεί τα έργα του, την εποχή του, 
τις επιρροές και τα ακούσματα του.


"Δεν μπορώ να σε βεβαιώσω ότι έχω τάλαντο. Ένα πράγμα μπορώ να σου πω και γι' αυτό είμαι σίγουρος, ότι θα έχω υπομονή και επιμονή."



 Τις γνωριμίες του, τις συναναστροφές του, 
τους συνεργάτες του, τους δασκάλους του.



Ο Τσαρούχης θα συναντήσει πρόσωπα που θα τον επηρεάσουν καθοριστικά, όπως ο Φώτης Κόντογλου, ο Κωνσταντίνος Παρθένης, ο Δημήτρης Πικιώνης, ο Νίκος Βέλμος, η Αγγελική Χατζημιχάλη, η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού, η Έλλη Παπαδημητρίου, ο Teriade και πολλοί άλλοι...



"Δεν είναι παράξενο, όταν κάνεις να φυτρώνουν φτερά στους ανθρώπους
να τους δεις μια μέρα να πετάξουν και να φύγουν μακριά από σένα."

.

Μία περιήγηση που εκτός από φωτογραφικό υλικό, κείμενα και συνεντεύξεις του Τσαρούχη, συμπληρώνεται και με οπτικοακουστικό υλικό από το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Βερνίκου «Σπουδή για ένα πορτρέτο» και του Φώτου Λαμπρινού «Ο Πειραιάς του Γιάννη Τσαρούχη».



 



Η έκθεση που παρουσιάζεται αυτό το διάστημα στο Μπενάκη αποτελεί το πρώτο μέρος της θεματικής «Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας», η οποία θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη, το καθένα από τα οποία θα διαρκέσει ένα χρόνο.
Πραγματοποιείται στο πλαίσιο των θεματικών παρουσιάσεων του υλικού της συλλογής του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, το οποίο φιλοξενείται από το Μουσείο Μπενάκη από το Νοέμβριο του 2012 στο κτήριο της οδού Πειραιώς. 


Διάρκεια έως 27/07/2014


Κτήριο Οδού Πειραιώς

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκη Γρυπάρη
Σχεδιασμός: Λίλη Πεζανού


**Πρόσφατη ανάρτηση αφιερωμένη στο σπίτι του Γιάννη Τσαρούχη.**

14 σχόλια:

Ξενικός είπε...

...και το αιώνιο ερώτημα: ΣΧΟΛΕΙΑ θα πηγαίνουν σ' αυτή την έκθεση;...
Ξενικός

Roadartist είπε...

@ ξενικός : Πάνε σχολεία και γίνονται παράλληλα εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με σκοπό "τη βιωματική προσέγγιση της ζωής και της ζωγραφικής του Γιάννη Τσαρούχη μέσα από διαρκή διάλογο, θεατρικά παιχνίδια και εικαστικές δραστηριότητες, που ζωντανεύουν τις ξεναγήσεις."

MYSTELIOS είπε...

H έκθεση πραγματικά είναι εξαιρετική συγχαρητήρια για την ωραία παρουσίαση σου. Σίγουρα ο Γιάννης Τσαρούχης θεωρείται σήμερα ένας από τους πιο μεγάλους και πιο αυθεντικούς Έλληνες ζωγράφους. Το σπουδαίο έργο είναι μια μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά για την Ελλάδα μας !!!

Roadartist είπε...

@ ART-TRAVELLER : δε θα κουραστώ να μοιράζομαι εντυπώσεις από εκθέσεις που αξίζουν... Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάσα ζωής. Σίγουρα μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. :)

Giannis Pit. είπε...

Εξαίρετη παρουσίαση.....! για μια ακόμα φορά μπράβο που μας αναδεικνύεις όσες σημαντικές ομορφιές μπορεί να κρύβει αυτή η ρημάδα η Πόλη που ζούμε.

ΕugeniaK είπε...

Σ΄ευχαριστούμε για τις πάντα πολύτιμες αναρτήσεις !
Φαίνεται εξαιρετική έκθεση σ΄ένα πολύ προσεγμένο κτίριο (το γύρισα τον περασμένο Δεκέμβριο όταν είχα κατεβεί για τις βιβλιοθήκες)
Θα την επισκεφθώ το Μάιο που ξανακατεβαίνω !
Φιλιά πολλά, καλό ξημέρωμα και καλή εβδομάδα !!!
Eυγενία

Κατερίνα Μαλάμη είπε...

γειά σου Δρομοκαλλιτλέχνιδα!
όμορφα όλα αυτά που μας προτί?νεις
ίσως τα δούμε κι από κοντά...
που τις προλαβαίνεις όλες αυτές τις βολτίτσες σου?
καλή συνέχεια!!!
filia!

Roadartist είπε...

@ Giannis Pit : Χαρά μου να τα μοιράζομαι και να υπάρχουν άνθρωποι, να παίρνουν κάτι από αυτό. Μου δίνει και εμένα νόημα. Σε ευχαριστώ τόσο για τα λόγια, και για την ανάγνωση.

Roadartist είπε...

@ ΕugeniaK : Να είσαι καλά και εσύ Ευγενία, καλή σου μέρα!

Roadartist είπε...

@ Katerina Malami : Κατερίνα μου, πολύ απλά μια μέρα πριν πάμε π.χ. για μια μπύρα, προτείνω να περάσουμε με την παρέα μου από ένα Μουσείο ή αντίθετα αντί για μπύρα να πάμε σε ένα μουσείο. Μου δίνει πράγματα που δύσκολα θα βρω αλλιώς.
Η αλήθεια είναι πως η ζωή μου είναι καθορισμένη με εντελώς άλλα κριτήρια από αυτά που έχει επιλέξει η κοινωνία. Παραδείγματος χάρη, δε θα κάτσω με τις ώρες σε μια καφετέρια, ούτε θα ανοίξω την τηλεόραση - δε τη χρησιμοποιώ καθόλου - σε αντίθεση με τους πάντες εκεί έξω. Έτσι απλά εξηγείται. Θα έλεγα πως αυτά είναι το αλάτι της ζωής μου. Αυτό που με ζορίζει κάποιες φορές είναι ο χρόνος μετά να σας τα μεταφέρω. Αυτός. Να είσαι καλά.

Άστρια είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση!!!

Οι φωτογραφίες επίσης εξαιρετικές και τα κείμενα που επέλεξες να φαίνονται στον τοίχο πάνω από τα εκθέματα, αντανακλούν τον πηγαίο μοναδικό λόγο και σκέψη του Τσαρούχη.
Είχα πάει στην έκθεση του 2010 και είχα εντυπωσιαστεί από την έκταση της έκθεσης, το πλήθος των εκθεμάτων, αλλά και από τον σεβασμό στον τρόπο παρουσίασής τους.
Το Μουσείο Μπενάκη είναι αξιέπαινο για όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνει, αλλά και την εν γένει προσφορά του στην τόσο φτωχή κρατική επιμόρφωση.

Να είσαι καλά, σε φιλώ
Καλό βραδάκι:)

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Δε θα ξεχάσω (νομίζω) ποτέ αυτή την αναδρομική έκθεση του Τσαρούχη το 2010. Ήταν και η πρώτη φορά που είχα δει έργα του από κοντά. Απίστευτη έκθεση.
Ελπίζω να σε ταξίδεψα λίγο και στη φετινή. Ευχαριστώ για τα λόγια σου, καληνύχτα. :)

Κατερίνα Μαλάμη είπε...

Roadartist
Καλημέρα να είσαι καλά
έχεις τόσα πολλά και εδώ και αλλου και άλλοι φίλοι, για να δω..που ούτε κι εγώ προλαβαίνω...ούτε τις δικές μου βόλτες και τις σημέρινες...και παλιές να μεταφέρω
Σε ευχαριστώ πολύ!
κοινοποίησα κάποιες αναρτήσεις σου
και σε ευχαριστώ πολύ για το μοίρασμα!
καλές βόλτες!
φιλια!

Roadartist είπε...

@ Katerina Malami : Καταλαβαίνω τι εννοείς... Καλή άνοιξη Κατερίνα, εγώ σε ευχαριστώ πολύ για όσα διαβάζεις εδώ και για όσα μοιράζεσαι. :)

Related Posts with Thumbnails