18 Μαΐου 2013

Αναφιώτικα, μια άλλη Αθήνα


Τα Αναφιώτικα σίγουρα είναι μια από τις πιο μαγικές γωνιές σε αυτή την πόλη, με μια φοβερή αύρα. Όσοι διαβάζετε το blog, ξέρετε πόσο αγαπώ αυτή τη συνοικία. Μπορείτε να διαβάσετε ένα αφιέρωμα με ιστορικές αναφορές και αρκετές φωτογραφίες, όπως είχε παρουσιαστεί στο blog, κάνοντας κλικ ακριβώς εδώ : στα Αναφιώτικα

Μια συνοικία αναλλοίωτη από τον 19ο αιώνα. Το παρακάτω ντοκιμαντέρ «Αναφιώτικα, μια άλλη Αθήνα» του Themonitor.gr, μάς ξεναγεί με διάθεση περιπατητή στους δρόμους της παλαιότερης γειτονιάς της Αθήνας. Συνομιλεί με τους κατοίκους της και μας ξεναγεί στην ιστορία και στις στιγμές της καθημερινότητάς τους, μέσα από τα μάτια τους. 
Αξίζει να το παρακολουθήσετε. 


...Ένα κατάφυγιo μου, μέσα στην πόλη.

20 σχόλια:

logia είπε...

πράγματι υπέροχη περιοχή
μια άλλη Αθήνα
μια άλλη Ελλάδα
ένας άλλος κοσμος
σε φιλώ

H.Constantinos είπε...

Είναι από τα ελάχιστα σημεία της Αθήνας που δεν καταλαβαίνεις ότι είσαι στην Αθήνα...
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματικά άσχημη Αθήνα, κι έτσι το ταξίδι του γυρισμού στην θλιβερή πραγματικότητα κρατάει πολύ λίγο γιά να προλάβεις να προετοιμασθείς ψυχολογικά γιά το σοκ!





Xenoudis - Ξενούδης είπε...

Το μόνο που λείπει εκεί ψηλά είναι η θέα της θάλασσας...
Ξενούδης

MYSTELIOS είπε...

Σε ευχαριστούμε πολύ για την πολύ όμορφη περιδιάβαση σε μια παραμυθένια και ιστορική γωνιά της παλιάς Αθήνας που αγαπάμε πολύ. Μοναχικά, υπέροχα παραδοσιακά σοκάκια, κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης. Ξεχασμένα, περήφανα και πολυπερπατημένα μονοπάτια, στέκουν εκεί να θυμίζουν παλιές εποχές που όλα ήταν πιο ανθρώπινα και αληθινά. Τίποτα δεν είναι ικανό να διαταράξει την ησυχία και την γαλήνη αυτής της γειτονιάς. Ως γνωστό τα Αναφιώτικα πήραν το όνομά τους από τους μάστορες που ήρθαν εδώ από την Ανάφη το 1840 για να χτίσουν το παλάτι του Όθωνα, κι έχτισαν τα σπίτια τους έτσι όπως ήταν στο νησί τους. Γύρω στο 1970 οι ελληνικές αρχές έλαβαν την απόφαση ότι ο οικισμός ήταν αυθαίρετος, κατεδάφισαν είκοσι σπίτια και απαλλοτρίωσαν τα υπόλοιπα. Ευτυχώς όμως οι κάτοικοι αντιστάθηκαν και δεν έφυγαν. Σήμερα, η γειτονιά που λέμε Αναφιώτικα έχει κηρυχθεί διατηρητέα και αριθμεί εξήντα κτίρια, εκ των οποίων τα δεκαπέντε χρησιμοποιούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα υπόλοιπα σαράντα πέντε κατοικούνται κανονικά.
Καλό Σαββατοκύριακο και καλή συνέχεια !!!

Mariela είπε...

Εκεί γύρω κάναμε το σεμινάριο μας τον Απρίλιο..... είναι υπέροχα!!!
Να έχεις ένα όμορφο ΣΚ
φιλιά

Roadartist είπε...

@ logia : σαν να μπαίνεις σε μια μηχανή χρόνου και να αλλάζεις διάσταση. Φιλιά πολλά.

Roadartist είπε...

@ H.Constantinos : μάλλον είναι θετικό που βρίσκεται κοντά στην βρώμικη Αθήνα, γιατί έτσι δίνει λίγη (έως και πάρα πολύ) από την ομορφιά της στο κομμάτι.
Επιπλέον αν το σκεφτείς, πουθενά αλλού δε θα είχανε την ίδια μαγεία τα Αναφιώτικα, εκτός από αυτή ακριβώς την τοποθεσία. Και από άποψη ιστορίας αλλά και η αντίθεση τους με τον περιβάλλοντα αστικό χώρο, αυτό είναι που μεγενθύνει την ομορφιά τους (τολμώ να ξαναγράψω μαγεία τους) :))

Υγ πόσο μου αρέσουν αρχιτεκτονικές συζητήσεις, μαζί σου, για την Αθήνα χα χα :)

Roadartist είπε...

@ Xenoudis - Ξενούδης : Ανεβαίνεις λίγο πιο πάνω, στην Ακρόπολη, και αντικρίζεις την θάλασσα όμως. Αχ και να είχα ένα μικρό σπιτάκι στα Αναφιώτικα!

Roadartist είπε...

@ ART-TRAVELLER : Εγώ σε ευχαριστώ πολύ για το όμορφο, παθιασμένο και γεμάτο πληροφορίες σχόλιο ταξιδευτή της τέχνης! Καλό σαββ/κο!!

Roadartist είπε...

@ Mariela : πως και δε σας "πέτυχα" πουθενά; Συνήθως τριγυρίζω εκεί με το ποδήλατο, είναι η πιο όμορφη βόλτα στην πόλη (για μένα). Next time! :)

b|a|s|n\i/a είπε...

μαγική γωνία πραγματικά. που (και) απλά αποδεικνύει πως όταν θέλουν/με μπορεί αυτή η κυρίως άσχημη πόλη να δείχνει και να είναι πανέμορφη!
φιλιά και φιλιά! :) (με ρη :P)

Roadartist είπε...

@ Basnia : Μου φαίνεται φοβερό ότι κάποιοι σνομπάρουν ή δεν έχουν περπατήσει ακόμη σε αυτή τη συνοικία, παρ' όλο που μένουν κοντά. Τράτζικ; :Ρ Φιλιά πολλά παιδί τρελό :)

Thalassenia είπε...

Έχω κρατήσει μια φωτογραφία σου από εκείνη την ανάρτηση, αγαπημένη και χαρακτηριστική.

Να είχα ένα σπιτάκι εκεί:)



Hfaistiwnas είπε...

Απίστευτο ντοκιμαντερ.. είναι προορισμός.. και θα πάω ελπίζω σύντομα.. :)

Makis Del είπε...

Road είναι απλά ένα καταπληκτικό μέρος μιας εποχής που φαντάζομαι ότι όλα ήταν πιο ανθρώπινα...Εξαιρετικό απόσπασμα... Αλλά και εξαιρετικό το φωτογραφικό σου υλικό από το κείμενο του 2ο11. Εύγε! Μας πήγες σε μιαν άλλη εποχή...

Ανώνυμος είπε...

εξαιρετική ανάρτηση,νάσαι καλά eviv

Roadartist είπε...

@ Thalassenia : Υπέροχη τοποθεσία, λατρεύω να περπατώ εκεί, θέλω να πάω άμεσα, να αναπνεύσω λίγο ξεγνοιασιά και αυθεντικότητα. Μπορεί αν είναι να ανεβάσω ξανά κάποιες φωτό :)

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : μου άρεσε πολύ και η διασκευή του τραγουδιού από τον Κ.Βήτα... για το ντοκιμαντέρ.

Roadartist είπε...

@ Makis Del : αυτό που έχω γράψει πολλές φορές εδώ είναι ότι νιώθω. Πως αυτή η πόλη έχει ακόμη μαγικές γωνιές, γεμάτες με μια φοβερή ομορφιά, απλώς δεν τις χαιρόμαστε καν.

Roadartist είπε...

@ eviv : σε ευχαριστώ. Καληνύχτα. :)

Related Posts with Thumbnails