28 Μαρτίου 2013

σπόροι


Κοιτάζοντας τη μικρή σοδειά μας, πριν λίγες μέρες.  


Άμαθη ουσιαστικά στα μυστικά της φύσης...


Εντελώς άλλη η αίσθηση και η σημασία του να κόβεις τους δικούς σου καρπούς,


...αλλιώς αντιλαμβάνεσαι αυτό το θαύμα που ονομάζεται ζωή 
(και που τόσο μικρή επαφή έχουμε μαζί του).


...Να θες το χυμό ενός φρέσκου λεμονιού για να το προσθέσεις στο φαγητό σου και να το κόβεις κατ' ευθείαν από το δέντρο του... Ίσως αυτά να είναι αυτονόητα για κάποιον που ζει στην επαρχεία. Δεν είναι όμως για εμάς που ζούμε στα αστικά κέντρα, που τελικά φαντάζει ως ο πλούτος στη ζωή.


Ξέρεις, μέσα σε όλα όσα γίνονται αυτές τις μέρες στην ήπειρο μας - πέρασε εντελώς ασχολίαστη μια σημαντικότατη απόφαση. Πρόκειται για την απόρριψη του δικαιώματος των Ευρωπαίων να γνωρίζουν ποια μεταλλαγμένα προϊόντα τρώνε. Για περισσότερα διάβασε : εδώ.
Για τα μεταλλαγμένα : greenpeace.org .


Αν ψάξετε και διαβάσετε σχετικά, θα καταλάβετε πόσο σημαντικό πράγμα είναι η διάσωση / διάδοση των σπόρων. Πόσο μάλλον σε μια εποχή που δε γνωρίζεις τι βάζεις στο τραπέζι σου και δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για την ποιότητα της τροφής του. 
Ίσως αυτό να είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα. 


Πληροφορηθείτε για την εναλλακτική κοινότητα "Πελίτι" : www.peliti.gr  
Τελικά τέτοιες κινήσεις είναι οι πιο επαναστατικές στην εποχή μας. 


Πριν λίγες μέρες έλαβα από τη συγκεκριμένη ομάδα, σπόρους για Πιπεριά, Μαρούλι και Καλαμπόκι.  Τις φυτέψαμε και θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της σοδειάς μας.


Επιστρέφοντας, βρήκα να με περιμένει ένας φάκελος ταχυδρομείου. Ήταν από τον συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη, ο οποίος, μόνιμος κάτοικος της Χίου, είχε την ιδέα και την καλοσύνη να στείλει σπόρους σε όσους εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον. Αμέσως μόλις μπήκα σπίτι, άνοιξα το φάκελο με αδημονία και είδα αυτό το θησαυρό των σπόρων... Ανυπομονώ να δω το πως θα φυτρώσουν και να γευτώ τους καρπούς. Με συγκινεί, όποτε τη συναντώ, αυτή η απλόχερη μοιρασιά μεταξύ των ανθρώπων.  Φαντάζομαι πως καθένας από αυτούς τους σπόρους, θα έχει κάνει το δικό του ξεχωριστό ταξίδι ώσπου να έρθει σε εμάς. Ελπίζω να μπορέσω και εγώ, να μοιραστώ σπόρους με τη σειρά μου. Θα το δούμε. Στην παρακμή του αστικού πολιτισμού, επιβάλλεται η επιστροφή στις ρίζες μας. Αν και δε ξέρω κατά πόσο είναι εύκολο πλέον να επιτευχθεί. 

Για καλύτερη πληροφόρηση, δες αυτό το φιλμ: Seeds of Freedom

46 σχόλια:

Mariela είπε...

Μου άρεσε τόσο πολύ αυτό, έχω μια μανία με τα φυτά... αλλά τι μπορεί κανείς να κάνει σε ένα μικρό Αθηναϊκό μπαλκόνι;;;; την ελίτσα μου βέβαια, την έχω!!!

VAD είπε...

Κοινοποίησα τα μπαξε-κατορθώματα σου στη σελίδα του μπαξεVaD και των φίλων του :)
http://www.facebook.com/groups/218701108269641/

Hfaistiwnas είπε...

Πολύ καλή ανάρτηση μπράβο!
Στο τέλος όλα θα είναι πλαστικά.. έτσι θα βγαίνουν μία κόπια..

Ρουμπάκης Γιάννης είπε...

Τον παρακολουθώ και μόλις διάβασα το τελευταίο του βιβλίο "Το μάτι του θεού'. Ο ήρωας φυτεύει και όλοι περιμένουν από αυτόν φυντάνια. Διαβάζοντας την ανάρτησή σας νόμιζα πως ήταν συνέχεια ή σχόλια στο βιβλίο.

Margo είπε...

Μου άρεσε και η επιλογή του βιβλίου που άφησες να φαίνεται κάτω από τους σπόρους;-)

Έχω ξεκινήσει επίσης να φυλάω σπόρους. Δυστυχώς οι περισσότεροι εδώ στο νησί που ασχολούνται δεν συμμερίζονται την ανησυχία μου. Φυτεύουν υβρίδια για να έχουν περισσότερη και καλύτερη σοδειά. Προσπαθώ μέσα από τις ηλ. σχετικές σελίδες να μάθω τα μυστικά από την αρχή μιας και οι γηραιότεροι έχουν ξεχάσει αφού δε "ρισκάρουν" με τους παραδοσιακούς σπόρους πια. Λίγοι μόνο έχουν μείνει και τους φυλάω ως κόρη οφθαλμού. Πέρυσι το http://www.ftiaxno.gr/ διοργάνωσε ανταλλαγές σπόρων. Έστειλα σε πολλούς και έλαβα επίσης. Αισιόδοξες τέτοιες κινήσεις.
Αν θέλεις θα σου στείλω ότι έχω. Θα τα πούμε και με email.
Καλή επιτυχία σε όλα!!!

treno fantasma είπε...

Εξαιρετικο. Για να παρακινηθουμε και υπολοιποι... Μονο ετσι μπορει να αλλαξει κατι, ας μη ξεγελιομαστε πια. Με το προσωπικο παραδειγμα του καθενα μας. Ας δυναμωθει!

b|a|s|n\i/a είπε...

πόσο μα πόσο ελπιδοφόρο! και πόσο μα πόσο γλυκό! σπόροι ναι. η αντίστασή μας. η ελπίδα μας.
φιλιά σου! καλημέρα! :)

ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ είπε...

ΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΔΙΑΒΑΣΤΗ, ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΓΩ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ...
ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ, ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.

ξωτικό είπε...

Aαααχ τι βαθειά ανάσα αυτή η ανάρτηση ,μύρισε ζωντανό χώμα και κομμένο φρέσκο πράσινο φύλλο μμμμμ......
Γείωση πραγματική και συμβολική με όλες τις καλές συνέπειες....

Μια πιπερίτσα αληθινή θα την διεκδικήσω με πάθος ;-)
πόσο σπάνια βρίσκω πια.....

Δεν ξέρεις πόσο μα πόσο το χάρηκα που έπιασε τόπο :-)
Φιλί αρωματικό φρεσκότατοοοοο !!!

ANAZHTHΣH είπε...

αν και γνωρίζω καιρό για την εναλλακτική κοινότητα "Πελίτι"δεν έχω επιχειρήσει ακόμη να επικοινωνήσω μαζί τους,μου έδωσες ερέθισμα

έχω μαζέψει κι εγώ κάποιους ντόπιους σπόρους οι οποίοι ,ναι, σιγά σιγά εκλείπουν

αρκετοί συμπολίτες μας είναι αφυπνισμένοι,θέλω να αισιοδοξώ...

Μηθυμναίος είπε...

Αν ξέραμε τι τρώμε... Αν θυμάμαι καλά ήταν μια στήλη στην παλιά ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Πράγματι, αν ξέραμε τι τρώμε...
Γι' αυτό φτιάξε το μικρό σου κήπο κι αν μάθεις καλά υπάρχει και η λαϊκή...

city addict είπε...

Ma pragmatika einai i pio ousiastiki epanastasi - apo osa exoun ginei - nai exeis dikio.

Λύσιππος είπε...

"..Με συγκινεί, όποτε τη συναντώ, αυτή η απλόχερη μοιρασιά μεταξύ των ανθρώπων.."
Το ποιό ωραίο

Roadartist είπε...

@ Mariela : και εγώ λατρεύω τη φύση, δυστυχώς ως μόνιμη κάτοικος του κέντρου της Αθήνας, εκτός από τις μικρές διαφυγές μου, δε μπόρεσα ποτέ να αποκτήσω την επαφή που θα ήθελα. Λες να το καταφέρω τώρα; (Με ελιές είχα πάντα επαφή λόγω οικογενειακής παράδοσης). :)

Roadartist είπε...

@ VAD : Σε ευχαριστώ πολύ vad για τη φιλοξενεία, αν και εσύ είσαι πιο γνώστης. Με τιμά όμως η φιλία σου :)

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Ακριβώς εκεί κατευθυνόμαστε Ηφαιστίωνα μου!
Καθόλου υπερβολή δεν είναι αυτό που έγραψες. Όσο νωρίτερα το καταλάβουμε όλοι (και ιδίως όσοι ασχολούνται με τη γη) τόσο το καλύτερο για όλους (και αυτό δυστυχώς δεν αφορά μόνο την Ελλάδα).

Roadartist είπε...

@ Ρουμπάκης Γιάννης : Αλήθεια; Έγραψα την ανάρτηση με λόγια που αισθάνθηκα, δίχως να έχω διαβάσει το καινούργιο του βιβλίο. Τυχαίνει όμως αν έχω διαβάσει αρκετά από τα παλιότερα βιβλία του... Είμαι περίεργη τώρα να διαβάσει σίγουρα και αυτό!

Ένα βιβλίο σχετικό με τους σπόρους που αξίζει να διαβαστεί από όλους είναι το τελευταίο του Χρόνη Μίσσιου, το "Ντομάτα με γεύση μπανάνας", θα έπρεπε να είχα ανεβάσει σχετική ανάρτηση. Δυστυχώς δεν αναρτώ συχνά αναρτήσεις για τα βιβλία που διαβάζω. Θα πρέπει να δώσω όμως "βάρος" και σε αυτά. Ειδικά σε όσα το αξίζουν.

Roadartist είπε...

@ Margo : Κατ' αρχήν ευχαριστώ για το site, δε το γνώριζα. Πολύ καλό. Εμ για αυτό και πλέον είναι σπάνιο να βρεις τροφές που να προέρχονται από αληθινούς... σπόρους... Εντύπωση μου κάνει όμως η άγνοια. Ίσως δεν είναι άγνοια από τους καλλιεργητές, αλλά απλώς ευκολία και κέρδος. Στην εποχή του "κέρδους" έτσι κ αλλιώς δεν ζούμε margo? Σου έστειλα email, φιλιά.

Roadartist είπε...

@ treno fantasma : Μακάρι, θα ήταν καλό.

Roadartist είπε...

@ ξωτικό : Τώρα εσύ θα απολαμβάνεις τη μουσική, ή θα περιμένεις να ξεκινήσει η συναυλία. ΟΥΦφφφφφφφ, να σου πω όσον αφορά πιπεριές, λεμόνια κλπ, να είσαι σίγουρη πως θα είσαι η πρώτη που θα εφοδιαστείς!!! Ότι πεις σε μένα, πιάνει τόπο παιδί μου, και για αυτό με εκνευρίζει όταν δε βλέπω πράγματα να γίνονται, κ να πηγαίνουμε τόσο πίσω.

Roadartist είπε...

@ ANAZHTHΣH : Και εγώ τους γνώριζα αλλά δεν είχα ποτέ επικοινωνήσει μαζί τους. Το έκανα πρόσφατα. Η ανταπόκριση ήταν πραγματικά αμεσότατη. Αν δε κάνω λάθος, μπορούσες να στείλεις μέχρι κ τέλος Φεβρουαρίου έναν άδειο φάκελο, με προπληρωμένο το τέλος αποστολής και αποστέλλουν εντελώς δωρεάν σπόρους. Τώρα ξανά δέχονται από Οκτώβριο, διάβασε την τελευταία ανακοίνωση :

http://peliti.gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=19&Itemid=14&lang=el

Roadartist είπε...

@ Μηθυμναίος : Δεν έχω τέτοιο σκοπό, ούτε γνώσεις, δε ξέρω αν θα μπορούσα να το κάνω. Κ η μικρή αρχική σοδειά με γεμίζει πολύ χαρά. Είδομεν :))

Roadartist είπε...

@ city addict : έτσι νομίζω κ έτσι το αισθάνομαι.

Roadartist είπε...

@ Λύσιππος : Και επίσης με συγκινεί που στάθηκες, επέλεξες κ σου άρεσε αυτή τη φράση της ανάρτησης. Σε ευχαριστώ.

Roadartist είπε...

Ρίξτε μια ματιά και σε αυτό :

Greenpeace: Η λίστα με τα μεταλλαγμενα για το 2013 :

http://proionta-tis-fisis.blogspot.com/2013/03/greenpeace-2013.html

Ange Alexiou είπε...

Τα πρώτα μου σπορόφυτα ξεπετάχτηκαν. Καρότα, ραπανάκια, αρακάς!
Περιμένω με ανυπομονησία τα πρώτα φυλλαράκια απ΄τις πιπεριές, τα παντζάρια, τις φλάσκες, τις τομάτες, τα κολοκύθια, τα αγγούρια, τα φασολάκια, τα πεπόνια.
Εκτός από τα παντζάρια, όλα είναι από ντόπιους σπόρους. Έφτασαν σε μένα, χέρι με χέρι, από γνωστούς και φίλους. Όμοια ταξίδεψαν κι οι δικοί μου περσινοί σπόροι.
Η διαδικασία μεταφύτευσης είναι η πιο επίπονη. Να σκάψεις τη γη, να αφρατέψει, για να υποδεχτεί τα μικρά φυτά. Να κάνεις αυλακιές, να σε διευκολύνουν στο πότισμα...
Αλλά η χαρά είναι τέτοια, που κάθε χρόνο ψάχνω να φυτέψω κάτι ακόμη...
Ναι, είναι η αντίστασή μας αυτή. Η δυναμωμένη μας προσπάθεια να κρατηθούμε απ΄τη γη μας με τις ρίζες τους.
Όσοι έχουμε ένα κομμάτι γη, ένα μπαλκόνι έστω, να μπορεί να φιλοξενήσει δυο γλάστρες, ας το κάνουμε!

Roadartist είπε...

@ misoagnosti : καταπληκτικό σχόλιο, να είσαι καλά, σε ευχαριστούμε! Καλή συνέχεια σε όλα όσα κάνεις!

Dee Dee είπε...

Στο Πελιτι θελω πολυ να παω. Ειχα επικοινωνησει μαζι τους για σπορους ντοματας, αλλα δεν ειχαν για το προηγουμενο καλοκαιρι. Ειχαν τελειωσει.
Θα στειλω κι εγω να μου στειλουν.
Μπορουμε να επικοινωνισουμε και με τον συγγραφεα κυριο Μακριδακη;; Στην Χιο εχω παει αρκετες φορες. Ειναι ευλογημενος τοπος!!
Εχει 2 χρονιες που βαζουμε κι εμεις ντοματουλες, αγγουρια, πιπεριες και μελιτζανες. Δεν πετυχαινουν ολα παντα, αλλα εχουμε φαει πολλα και ηταν πεντανοστιμα :):)

Καλημερα και καλη επιτυχια στο μποστανακι σου :):)

Roadartist είπε...

@ Dee Dee : Καλησπέρα, θα ήθελα τόσο πολύ να επισκεφτώ τη Β.Ελλάδα. Δυστυχώς δεν έχω έρθει... θα ήταν τέλεια. Είναι πόθος μου.
Κατάλλα στο Πελίτι στέλνεις ένα φάκελο με τα γραμματόσημα και σου αποστέλλουν αμέσως σπόρους, αλλά πρέπει να στείλεις από Οκτώβριο μέχρι Φεβρουάριο. Νομίζω για φέτος πάλι από Οκτώβριο θα στείλεις.
Δες εδώ :

http://peliti.gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=19&Itemid=14&lang=el

Το ίδιο και ο Μακριδάκης. Απ' ότι έγραψε έστειλε όλους τους σπόρους που είχε...
Είδα όμως ότι μια κοπέλα στο twitter εχτές έγραψε πως έχει πολλούς σπόρους και μπορεί να μοιράσει, αν θες επικοινωνείς μαζί της :

Ειναι η Elena Gogou , αντιγράφω το μήνυμα της.
(έχει και blog : http://www.motheringdays.blogspot.gr/)

@elfinexile : έχω αρκετούς σπόρους για μοίρασμα, όποιος θέλει, παρακαλώ DM (τώρα είναι εποχή σποράς για τα καλοκαιρινά)


Κ η margo από ότι έγραψε παραπάνω καλλιεργεί σπόρους... Nαι και εγώ είμαι περίεργη να δω τι καρπούς θα έχουμε... Είμαι σίγουρη πως αν γίνουν η γεύση θα είναι υπέροχη!! Τρως αληθινό καρπό, όχι γενετικά μεταλλαγμένο!

Roadartist είπε...

@ deedee : Χίο δεν έχω πάει ποτέ!!! Επίσης θα το ήθελα... Πόσο στεναχωρήθηκα με τις περσινές φωτιές. Πόσα πανέμορφα μέρη έχει αυτός ο τόπος... Μια ζωή δεν φτάνει για να γυρίσεις την Ελλάδα.

Unknown είπε...

Geia! Eimai apo tin Athina alla meno edo kai kapoia hronia sto Londino...Vlepo tis photographies sou kai mou leipei akoma perisotero i Ellada...

Roadartist είπε...

@ Stavrina : καλώς όρισες στο blog! Καταλαβαίνω. Έχει και τα καλά της η χώρα μας... μόνο που δεν τα εκτιμάμε, θα μπορούσε να πρωτοστατεί, σε τίποτα δε της αξίζει η θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Κ αυτό μας πονά όλους. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον οι νεότεροι να τη χαιρόμαστε όσο γίνεται και να προσπαθήσουμε να την αλλάξουμε (...).
Ακούω το πόσο κρύο κάνει φέτος στο Λονδίνο. Αν θες κάνε με add κ στο facebook, για να βλέπεις περισσότερη Ελλάδα. :) Να τα λέμε.

Unknown είπε...

S'efharisto-hairomai pou vrika to blog sou-einai exeretiko! Nai, ta pragmata einai diskola stin Ellada (kai to Londino pagomeno!!) alla nomizo pos tha vgoun kai kala pragmata ap'olo afto to hali...kai thelo ki ego na giriso kapoia stigmi sintoma, giati pragmatika pouthena den einai toso omorfa!
An thes des ki esi to blog mou- einai kainourio akomi ala doulevo na to veltioso :)) www.makingsenseolife.blogspot.com

Roadartist είπε...

@ Stavrina : και εγώ χαίρομαι, σε ευχαριστώ. Μακάρι να βγει κάτι καλό, αρκεί να αντέξουμε... :)
Θα επισκεφτώ οπωσδήποτε το blog σου, καλή αρχή, καλώς να τα λέμε :)

koulpa είπε...

είχα χαρεί πολύ όταν σε τυχαιά αναζήτηση πριν μερικά χρόνια.. που σκεφτόμουν και τον αγροτικό τομαία σαν εναλακτική λύση στο εεργασιακό μου είχα βρει το πελιτι.. δε κατάφερα τίποτα ακόμα.. αλλά δεν έχω απελπιστεί κι όλας.. :) :)
ωωωωωω πανέμορφα τα πράσινά σου.. να τα χαίρεσαι και να τα γεύεσαι όλο και περισσότερο.. εμείς περιμένουμε από στιρμή σε στιγμή.. αγκυνάρες κουκιά κι αρακά.. :) :)
ευτυχώς χαίρομαι κάθε ανάσα.. κάθε γουλιά νερό.. κάθε μπουκιά φαί.. κάθε καφέ και τσιγάρο.. κάθε κουβέντα με φίλο.. μια χαρά είμαι.. :) :)
καληνύχτα αγαπημένο roadartistaki :) :)

Ένα γελαστό απόγευμα είπε...

...μύρισε άνοιξη! Και φταις (κι) εσύ γι' αυτό! Κι είπα να πω ένα γεια!!!

Όναρ είπε...

Επιστροφή στις ρίζες..εδώ δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον εαυτό μας..αλλά δεν ακούγεται η πρότασή σου κακή..σε επόμενο post σε παρακαλώ δώσε και καμιά οδηγία γιατί η ανάρτησή σου υπήρξε ιδιαίτερα αναζωογονητική..Καλημέρες πολλές, Κυριακάτικες και ηλιόλουστες..που θα αρέσει και στους σπόρους σου..

Roadartist είπε...

@ koulpa : μου άρεσε πολύ η τελευταία σου φράση. Εκεί κρύβεται η ευτυχία και η χαρά που όλο ξεγλιστράει από τα χέρια μας (και τη ζωή μας) : στο να χαίρεσαι τα σημαντικά και τα ασήμαντα. Να είσαι πάντα καλά :) Καλή κυριακή!

Roadartist είπε...

@ "Ένα γελαστό απόγευμα" : Να λες πιο συχνά "γεια", "καλημέρα", "καλησπέρα" "είμαι και εγώ εδώ roadartist" χαχα χαχαχα που είσαι εσύ;;;;;; Πολύυυ χαίρομαι που σε βλέπω :) θα προσπαθήσω να νικήσω τα σκοτάδια που μας περικυκλώνουν κ να δω το φως... θέλει αγώνα κ αυτό μη νομίζεις.
Φιλιά πολλά! (Χάρηκα που σε "είδα")

Roadartist είπε...

@ Όναρ : για να δώσω οδηγία θα πρέπει και να το κατακτήσω, σωστά; Ακόμη στην αρχή είμαι. Σταδιακά και εφόσον βλέπω να βγαίνουν καρποί, αν θέλετε θα ανεβάζω φωτο. Χαρά μου είναι μόνο που δεν έχω καμία διάθεση να σας ζαλίζω :)
Καλημερούδιααααααααα με πολύ ήλιο :)

Γιώργος Χατζηαποστόλου είπε...

Οι καλύτερες εμπειρίες είναι οι πρωτόγνωρες' όταν μάλιστα έχουν να κάνουν με τη φύση τότε μιλάμε για μαγεία. Το αγαπημένο χόμπυ της αείμνηστης μητέρας μου ήταν η φύτευση δέντρων και η καλλιέργεια λαχανόκηπου. Έτσι έχω παρακολουθήσει τα μαρούλια , τις ντομάτες, τις πιπεριές, τα κρεμύδια, τα σκόρδα να μεγαλώνουν. Το σημαντικότερο είναι όμως ο διάλογος με τη γη που της δίνουμε μόνο νερό και σκάλισμα και μας επιστρέφει δώρα. Αυτός ο τρόπος ζωής είναι αναβάθμιση, παρότι φαντάζει στα μάτια μας, ημών των ανόητων αστών, κάτι ασυνήθιστο ή και παρακατιανό.

Roadartist είπε...

@ Γιώργος Χατζηαποστόλου : Αναρωτιέμαι πόσο τεράστια γνώση είναι να ξέρεις να καλλιεργείς τη γη και πόσο "αμόρφωτοι" τελικά πάνω σε αυτό είμαστε πια οι περισσότεροι. Φοβερό δεν είναι αυτό αν το σκεφτείς σοβαρά; Κ εγώ ως αναβάθμιση το αντιλαμβάνομαι.
Το τι λένε οι άλλοι, δε με αφορά.

Roadartist είπε...

@ b|a|s|n\i/a : μα ήμουν σίγουρη ότι σου είχα απαντήσει. Περίεργο. Μα πως έγινε;; Όσον αφορά την ελπίδα, το παλεύουμε για να μη χαθεί. Η επαφή με τη γη είναι σπουδαίο πράγμα, μα θέλει γνώση, μεράκι, δύναμη, την διάθεση.

Roadartist είπε...

@ b|a|s|n\i/a : ελπίζω να νικήσουμε τους φόβους... και να μην καταστραφούν όσα ήδη έχουν δημιουργηθεί. Άντε σε φιλώ, καλό απόγευμα (μετά το κίνο, άρχισε να φυτεύεις σπόρους)! :))

Ξωτικό είπε...

ωραίο πράγμα η καλλιέργεια, ότι και να είναι αυτό που καλλιεργείς!
όσο για τη γη, πιστεύω πως αυτό που θα έπρεπε να διδασκόμαστε στο σχολείο είναι πρωτίστως πώς μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις: διατροφικά, ενεργειακά, συναισθηματικά, πολιτικά... το πώς να αυτο-οργανωνόμαστε... δυστυχώς τα σχολεία μας παρέχουν άσχετη, παρωχημένη, και εν πολλοίς στείρα γνώση, οπότε πρέπει να αυτο-μορφωθούμε, τελικά!
καλή συνέχεια!!!

Roadartist είπε...

@ Ξωτικό : Συμφωνώ απολύτως, τα έχω σκεφτεί χιλιάδες φορές αυτά που έγραψες περί "αληθινής" μόρφωσης.
Για αυτό και ότι σου είπα για τις σπουδές. Σκέψεις... :)

Related Posts with Thumbnails