6 Δεκεμβρίου 2012

«Κάθε Πέμπτη κύριε Γκριν», θέατρο Άνεσις



Μετά από δεκατρία χρόνια, η παράσταση-θρύλος, που είχε σαρώσει όλα τα θεατρικά βραβεία (έργου, παράστασης, σκηνοθεσίας, ερμηνείας, σκηνικού, φωτιστικού σχεδιασμού), ανεβαίνει στο θέατρο Άνεσις. Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος ερμηνεύει ξανά το ρόλο σταθμό στην πλούσια καριέρα του, τον ιδιόρρυθμο κύριο Γκριν. Στην τωρινή διανομή, το ρόλο του Ρος Γκάρντινερ επωμίζεται ο Τάσος Ιορδανίδης.


Το «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκριν» («Visiting Μr. Green») είναι το πρώτο έργο του συγγραφέα Τζεφ Μπάρον. Ανέβηκε πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη και από τότε έχει παρουσιαστεί σε σαράντα χώρες με παραπάνω από τετρακόσια θεατρικά ανεβάσματα, ενώ έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ο συγγραφέας και το έργο του έχουν διακριθεί με πολλά βραβεία στην Ελλάδα, τη Γερμανία, το Μεξικό, την Τουρκία, το Ισραήλ, τη Χιλή και την Ουρουγουάη.


Πρόκειται για μία τρυφερή ανθρώπινη ιστορία, η οποία έχει ως θέμα τη μοναξιά και την ανθρώπινη σχέση που μπορεί να αναπτυχθεί σε δύο διαφορετικές γενιές ανθρώπων. 

Ένας μοναχικός ηλικιωμένος δέχεται κάθε Πέμπτη την αναγκαστική επίσκεψη ενός νεαρού άνδρα, ο οποίος τον είχε χτυπήσει ελαφρά με το αυτοκίνητο του. Η ποινή που επιβάλλεται στον Ρος για την επικίνδυνη οδήγηση, είναι να επισκέπτεται μια φορά τη βδομάδα επί ένα εξάμηνο το παρ’ ολίγον θύμα του. Η αρχικά κωμική αναγκαστική συνύπαρξη των δυο ανδρών, που μετά βίας αντέχει ο ένας τον άλλον, μετατρέπεται προοδευτικά σε ένα τρυφερό δράμα, καθώς η σχέση των δυο εμπλεκομένων βαθαίνει και οι πληγές τους ανοίγουν. Μέσα από τις τακτικές επισκέψεις αναδεικνύονται οι αντιθέσεις, οι διαφορετικές αντιλήψεις και οπτικές προς τη ζωή.

Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες. Όμως σταδιακά, μέσα από όσα μοιράζονται, αναπτύσσεται μεταξύ τους μια δυνατή φιλία. Ο κύριος Γκριν, τον οποίο υποδύεται εξαιρετικά ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, είναι ένας παράξενος, μονόχνοτος, στενόμυαλος, μοναχικός ηλικιωμένος άντρας. Ο Ρος είναι νέος, φιλόδοξος, πολυάσχολο στέλεχος εταιρίας, που όμως βιώνει τον κοινωνικό ρατσισμό και αποκλεισμό λόγω της ομοφυλοφιλίας του. Οι δυο αυτοί άνθρωποι θα έρθουν κοντά και θα βοηθήσουν τελικά ουσιαστικά ο ένας τον άλλο. Η ερμηνεία του κυρίου Ιορδανίδη με εξέπληξε, αξίζουν και στους δυο συγχαρητήρια. 

Το έργο είναι ανθρώπινο, ευαίσθητο, ένα μάθημα κατά των κοινωνικών διακρίσεων, γραμμένο με χιούμορ και ωραίες εναλλαγές συναισθημάτων. Μια ωραία θεατρική παράσταση που αξίζει να δείτε!


ΑΝΕΣΙΣ (θεατρική σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς), Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι
Τηλ.: 210 7488881

Συγγραφέας
Τζεφ Μπάρον
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μιχαλακόπουλος 
Σκηνικά-κοστούμια: Απόστολος Βέττας. Φωτ. σχεδιασμός: Νίκος Καβουκίδης.
Παίζουν οι : Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Τάσος Ιορδανίδης.

24 σχόλια:

Τσαλαπετεινός είπε...

Είχα δει την παλιά παράσταση και δεν φανταζόμουν ότι έχουν περάσει 13 χρόνια! Μιχαλακόπουλος και Σκιαδαρέσης, τότε.Πάλι σε σκηνοθεσία του Μιχαλακόπουλου. Πολλή καλή παράσταση και τότε.
Καταλαβαίνεις βέβαια ότι θα δω και το νέο ανέβασμα.

Σε ευχαριστώ!

ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ είπε...

ΩΡΑΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ. ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΚ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΘΕΑΤΡΟ, ΚΑΙ ΕΨΑΧΝΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.

Hfaistiwnas είπε...

Ακούγεται καλό.. οι ανθρωπινες σχέσεις σε πρώτο πλάνο..
Καλημέρα!

treno fantasma είπε...

Eytyxws pou epimeneis, eyxaristw!

kovo voltes... είπε...

Και εγώ την πρώτη διανομή είχα δει. Εξαιρετική! Δεν θα ξεχάσω ποτέ πώς ρουφούσα τις σιωπές του Μιχαλακόπουλου...Υπέροχο έργο. Μακάρι να έρθει και εδώ ξανά.
Επ'ευκαιρίας, να δείτε και το "La nonna" με τον Πιατά. Επίσης εκεί είχα δει πριν δεκαετία και βάλε την πρώτη διανομή και ήταν εξαίσια.
Φιλιά φωτογραφάκι μου...;)

MYSTELIOS είπε...

Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους θεατρόφιλους, σίγουρα μια πολύ καλή παράσταση με εξαιρετικούς συντελεστές !!!
Καλημέρα !!!

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Οπως λέει και ο Τσαλαπετεινός είχα την τιμή να το δω πριν 13 χρόνια .Την χρονική απόσταση δεν την θυμόμουν!
Συνήθως δεν θέλω να βλέπω έργα που έχω αγαπήσει αλλά για να μας προτρέπεις θα πει πως αξίζει!

Ευχαριστώ αρτίστα μου!

Roadartist είπε...

@ Τσαλαπετεινός : Τελικά πολλοί είχατε δει εκείνη την παράσταση. Έχω ακούσει κάποια πράγματα, αλλά βασικά τώρα εξαιτίας του νέου ανεβάσματος της. Όταν έχεις δει την πρώτη ανεβασμένη εκδοχή μιας παράστασης, αναπόφευκτα μπαίνεις σε συγκρίσεις. Ελπίζω να μην σε απογοητεύσει, νομίζω είναι από τις πιο καλές φετινές θεατρικές παραστάσεις!

Roadartist είπε...

@ ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ : Καλή σου παράσταση!!

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : θα σου άρεσε πολύ Ηφαιστίωνα, έτσι νομίζω. Ναι οι ανθρώπινες σχέσεις και ο κοινωνικός ρατσισμός...

Roadartist είπε...

@ treno fantasma : Το θέατρο είναι η διαφυγή μου / πάθος μου!

Roadartist είπε...

@ kovo voltes... : Την πρώτη δεν την είχα δει, ήμουν κ πιο μικρή τότε. Οπότε δε ξέρω στην σύγκριση πως θα είναι... με εκείνη την εκδοχή. Σίγουρα είναι από τις πιο καλές φετινές παραστάσεις!
Ο Μιχαλακόπουλος είναι "πατριάρχης" του θεάτρου... έτσι πιστεύω!
Ευχάριστη έκπληξη ήταν ο Ιορδανόπουλος, πραγματικά πολύ καλός!

Έχω δει ήδη 12 θεατρικές παραστάσεις και έχω γράψει εδώ μόνο για δυο (για αυτή και το Μεγάλο Τσίρκο). Θα προσπαθήσω να ανεβάσω και για άλλες (η διάθεση δε βοηθάει...). Έχω ακούσει πολλά για το "La nonna", θα προσπαθήσω να τη δω, ευχαριστούμε! Φιλιά :)

Roadartist είπε...

@ ART-TRAVELLER : Συμφωνώ και επαυξάνω :) Καλημέρα ταξιδευτή της τέχνης!

Roadartist είπε...

@ Γιαγιά Αντιγόνη : Αγαπητή μου γιαγιά Αντιγόνη, έχω δει ήδη αρκετές θεατρικές παραστάσεις τη φετινή χρονιάς (και ακολουθούν άλλες), νομίζω πως η συγκεκριμένη είναι από τις καλύτερες. Αυτό οφείλεται στους πρωταγωνιστές, αλλά και στο κείμενο της παράστασης. Σίγουρα όμως αν έχεις δει την πρώτη εκδοχή, ίσως μπεις σε συγκρίσεις. Πάντως αξίζει :)

lena_zip είπε...

Ωραία πρόταση για θέατρο. Να δω τώρα που θα έρθω, πού θα επιλέξω να πάω, με τα οικονομικά τόσο στενεμένα.

Μαίρη (Ginger) είπε...

Αν μου λείπει κάτι εδώ στο εξωτερικό είναι το θέατρο. Εύχομαι να έχει μεγάλη επιτυχία γιατί έχουμε και καλό θέατρο στην πατρίδα. Τοσο διαχρονικός ο Μιχαλακόπουλος!

Roadartist είπε...

@ lena_zip : Είμαι τυχερή που μπορώ να βλέπω αρκετές θεατρικές παραστάσεις, πάω σε μια σχεδόν κάθε εβδομάδα, και ευτυχώς με κάποιο τρόπο δίχως να πληρώνω σε όλες. Υπάρχουν πάντως αρκετές "προσφορές" λόγω της κρίσης, σε αρκετά θέατρα κάνουν προσφορές.

Roadartist είπε...

@ Ѧαяʏ-Ǥιиɢɛя© : Είναι όντως καλό το θέατρο στην Ελλάδα. Και εγώ αν έφευγα θα ήταν από τα πρώτα πράγματα που θα μου έλειπαν...τώρα είναι από τα πρώτα που με κρατάνε... και μου δίνουν δύναμη!

BLUEPRINTS είπε...

πάνε 13 χρόνια από τότε; μου φαινόταν σαν χθες, έτσι είναι τελικά με τις καλές παραστάσεις που σου μένουν, σίγουρα θέλω να το ξαναδώ και φέτος, να είσαι καλά

Roadartist είπε...

@ BLUEPRINTS : Αξίζει να το δεις, καλή σου μέρα. :)

Μ είπε...

Μιχαλακόπουλος...αγαπημένος μου!!!! Καλή μου roadartist εσύ το ξέρεις ήδη το ιστολόγιό μου, οπότε απευθύνομαι στους αναγνώστες σου. Αν θέλετε να δείτε παραστάσεις από Το θέατρο της Δυτέρας, σας περιμένω εδώ: http://theatrofili.blogspot.com

Roadartist είπε...

@ Μαργαρίτα : Έκανες πολύ καλά που άφησες εδώ τη διεύθυνση του blog για όσους -πιθανόν- να μη το γνωρίζουν. Σε ευχαριστούμε!

Άστρια είπε...

Ο Μιχαλακόπουλος είναι εξαιρετικός σε ό,τι παίζει! Ξεχωριστός!
Ένας σχεδόν αντίστοιχος ρόλος του ήταν στο "Κάτω από τη σκάλα" σε σκηνοθεσία Βολανάκη, που είχα δει παλαιότερα.

Πάντα σ' ευχαριστούμε για την ποιοτική ενημέρωση. Η παράσταση καταγράφηκε στο πρόγραμμα:)

φιλιά πολλά

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Όταν βλέπεις μια καλή θεατρική παράσταση νιώθεις πιο πλούσιος! Αυτά είναι τα καλά της Αθήνας, να μη τα χάνουμε. Καλό σκ :)

Related Posts with Thumbnails