12 Νοεμβρίου 2012

αφιέρωση σε βιβλίο


Πριν λίγο καιρό ο Βιβλιοθηκάριος, δημιούργησε ένα blog το «Αφιερώσεις Συγγραφέων», όπου συγκεντρώνει έντυπες αφιερώσεις που έχουν κάνει συγγραφείς στα βιβλία τους. Είχε την ιδέα να καλέσει κάποιους bloggers να αναρτήσουν την ιστορία ενός βιβλίου της βιβλιοθήκης τους, το οποίο φιλοξενεί μια χειρόγραφη αφιέρωση. Εξαιρετικό, τον ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Δίπλα μου, έχω δυο μεγάλες βιβλιοθήκες. Συνειδητοποιώ πως κάθε βιβλίο κουβαλά ένα δικό του κομμάτι αναμνήσεων. Καθένα ακολούθησε μια ξεχωριστή διαδρομή ώσπου έφτασε στη ζωή μου.  Με αφορμή αυτή την πρόσκληση, επέλεξα να μοιραστούμε την ιστορία ενός βιβλίου που εμπλέκεται και με τη ζωή του ιστολογίου.

Μια από τις όμορφες στιγμές της μέρας είναι όταν ελέγχω τα emails του blog, καθώς συνήθως κάποια ευχάριστη έκπληξη θα με περιμένει. Έτσι έγινε και στις αρχές του 2009, όταν ένας άνθρωπος που σέβομαι πολύ, o κριτικός και μεταφραστής της λογοτεχνίας Άρης Μπερλής, μπήκε στον κόπο να μου στείλει κάποιες λέξεις που με συγκίνησαν βαθιά. Ακολούθησαν ανταλλαγές σκέψεων και προθυμοποιήθηκε να μου δωρίσει βιβλία του.

Κοιτάζω σήμερα ξανά εκείνο το email (το οποίο έχω φυσικά ακόμη κρατήσει), μόνο λίγες από τις λέξεις του :  «Είναι μεγάλη η ικανοποίηση για κάποιον που βλέπει ότι τα λόγια του δεν πάνε στον βρόντο - έστω και λίγοι τα διαβάζουν και τα εκτιμούν».
Θα έλεγα κύριε Μπερλή, πως είναι μεγάλη η ικανοποίηση για κάποιον που αφιερώνει κάποιο χρόνο για να μοιραστεί σκέψεις, ενδιαφέροντα, συναισθήματα στο διαδίκτυο, να βλέπει ότι κάποια στιγμή ένας σημαντικός δάσκαλος σαν εσάς έριξε μια ματιά στο ιστολόγιο του.

Είναι μοναδικό όταν κάποιος που εκτιμάς για τη στάση και το έργο του, αποδεικνύεται ένας αληθινός, ευαίσθητος άνθρωπος. Ο ίδιος δε ζήτησε ποτέ να γράψω κάτι για εκείνον - δεν έχει καμία τέτοια ανάγκη, ξεχωρίζει από το έργο του - ότι μοιράστηκα σήμερα μαζί σας, ήταν απλά αφορμή για να τον ευχαριστήσω. 



Η παραπάνω αφιέρωση βρίσκεται στο βιβλίο του Allen Ginsberg,'Ουρλιαχτό, Κάντις και άλλα ποιήματα', των εκδόσεων ΆγραΤην κρατάω σαν φυλακτό.
Αξίζει να διαβάσετε μια  συνέντευξη του Άρη Μπερλή στο Lifo.gr, εξαιρετικές απόψεις...

Επίσης, στέλνω στον Βιβλιοθηκάριο και στο νέο blog τουτην παρακάτω έντυπη αφιέρωση, η οποία μου άρεσε πολύ, από το βιβλίο που διαβάζω αυτή την περίοδο.
Είναι του Χρόνη Μίσσιου, το Ντομάτα με γεύση μπανάνας, Γράμματα, 2001





Ευχαριστώ τον Βιβλιογράφο για την πρόσκληση! Όπως ανέφερα, η ανάρτηση είναι συμμετοχή μου στο δι-ιστολογικό αφιέρωμα με θέμα “Αφιερώσεις σε βιβλία” για το blog “Αφιερώσεις Συγγραφέων”.

Συμμετέχουν επίσης οι αξιόλογοι φίλοι bloggers :  SillentCrossing / Αναγεννημένη / Τσαλαπετεινός / Theorema / Κυνοκέφαλοι / Φαούδι / Σημειωματάριο / Δύτης των Νιπτήρων / Κόκκινο Καγκουρό / Καγκουρό / Infoscience addict / Greek libraries in a new world / Dina Vitzileou / Niemands Rose / Ιφιμέδεια / Anna Silia / Κουπέπια / Rubies and Clouds / Εξεγερμένο το 2009 / Ο Βιβλιοθηκάριος

38 σχόλια:

treno fantasma είπε...

Gia auto agapw ta istologia kai to internet,
giati mporoun na sou feroun monadikes ekplixeis kai anthrwpous me koina endiafonta kai agapes sti zwi sou.
Para poli omorfi afierwsi
alithina timitiki!
O A.B. sigoura jexwrizei!

Poli omorfa ton timises!!

YG wraia idea gia ta blogs autes oi anartiseis!

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Σε ευχαριστώ για τη συμμετοχή (τελικά!) και για το "δώρο". Πολύ!

Roadartist είπε...

@ treno fantasma : Αγαπημένη έκπληξη, ευχάριστη συνάντηση με έναν άνθρωπο που πάντα θαύμαζα. Ναι τα blogs έχουν να σου δώσουν πράγματα.

Roadartist είπε...

@ Γιώργος Κατσαμάκης : Γιώργο έγιναν τόσα πολλά τις τελευταίες μέρες, μέχρι και εχτές το βράδυ ξενύχτησα τελικά βλέποντας...βουλή (!), διαφορετικά θα είχε ετοιμαστεί νωρίτερα η ανάρτηση και θα είχε αναρτηθεί από χτες με το ξημέρωμα της μέρας. Ευτυχώς όμως πρόλαβα έστω και τώρα. Είχα στο μυαλό να βάλω ακόμη μια χειρόγραφη αφιέρωση που αγαπώ πολύ (από την κολλητή) αλλά την κρατώ για επόμενο σχετικό αφιέρωμα. Χαίρομαι που σου άρεσε και η έντυπη αφιέρωση από το βιβλίο του Μίσσιου, το διαβάζω αυτή την στιγμή και μου αρέσει πάρα πολύ.

Να έχεις πάντα εμπνεύσεις!!
Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Μαίρη (Ginger) είπε...

Xμ, έχω κι εγώ ένα με αφιέρωση του Κ. Καρακάση. Του ζήτησα και μου το έστειλε με αφιέρωση με τη συνεργασία του Οικου Ψυχογιός. Να φανταστείς τόσο μου αρεσε αυτο το βιβλίο που το αγόρασα δύο φορές. Το πρώτο το δάνεισα σε ξαδέλφη που δεν μου το επέστρεψε ποτέ. Καλή σου βδομάδα

Roadartist είπε...

@ Ѧαяʏ-Ǥιиɢɛя© : Μήπως το "ευτυχώς που δε γεννήθηκα όμορφη"; Είναι ίσως από τα ωραιότερα βιβλία του! Αυτό με τα βιβλία που δανείζεις και δε στα επιστρέφουν πίσω ποτέ, είναι αρκετά πονεμένη ιστορία... Καλή εβδομάδα!

Hfaistiwnas είπε...

Καλησπέρα σας! Μ'αρέσει! :)

ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ είπε...

ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.
ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΜΠΛΟΓΚΟΣΦΑΙΡΑ,
ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ 'ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΑΡΙΟ' ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΕΑ!

Κατερίνα είπε...

Ωραία ανάρτηση και όντως αξίζει να διαβαστεί η συνέντευξη,σε πολλά σημεία θα την έβρισκε κανείς κι επίκαιρη και στα σημεία που αναφέρονται στη γλώσσα εξόχως ενδιαφέρουσα.

Dee Dee είπε...

Αρτιστακι μου, εχω την αισθηση οτι ποτε δεν θα καταλαβεις ποσο σπουδαιος ανθρωπος εισαι :) Ο κυριος Μπερλης ειναι τυχερος που σε γνωρισε :) Και δεν θελω να μειωσω καθολου την σπουδαιοτητα αυτου του ανθρωπου. Να τονισω τη δικη σου θελω :):)

Καλη εβδομαδα γλυκια μου αρτιστα!!

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : σε ευχαριστώ ηφαίστωνα!

Σταυρούλα είπε...

Εκλεκτά τα δώρα που έλαβες και χαρίζεις :)

Roadartist είπε...

@ ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ : Πραγματικά μπράβο στον Βιβλιογράφο, πολύ όμορφη ιδέα.

Roadartist είπε...

@ Κατερίνα : Κατερίνα σε ευχαριστώ. Μέσα στην μέρα θα περάσω να διαβάσω και τη δική σου ανάρτηση, χαίρομαι που σου άρεσε. Ναι εξαιρετική συνέντευξη, νομίζω ότι αξίζει να διαβαστεί από όλους.

Roadartist είπε...

@ Dee Dee : Σε ευχαριστώ πολύ για την εκτίμηση, μα όμως νομίζω ότι τα παραλές. Ίσως έχεις δίκιο, όσον αφορά εμένα μπορεί ποτέ. :) Σε φιλώ.

Roadartist είπε...

@ Σταυρούλα : σε ευχαριστώ Σταυρούλα, να είμαστε καλά για να συνεχίζουμε εδώ μαζί. :)

Χαμένο Επεισόδιο είπε...

Κρατάω τις απρόσμενες χαρές του blogging. Είναι ωραία που σήμερα είμαστε μια μεγάλη παρέα. :)

BUTTERFLY είπε...

Τι υπεροχη πρωτοβουλια! Ακομα υπαρχει πολυ καλη ποιοτητα στο διαδικτυο, στην μπλογκογειτονια, δειγμα οτι υπαρχει πολυ καλη ποιοτητα και στην κοινωνια μας, αρκει να ψαξεις να τη βρεις!

γρηγόρης στ. είπε...

Η πιο όμορφη και ειλικρινής αφιέρωση στην αφιέρωση που σου έγινε!

artion είπε...

Και κάπως έτσι χαρίζονται χαμόγελα παντού :))))

librarian είπε...

Πολύ όμορφη ιδέα και ωραίο θέμα.
Οι αφιερώσεις των βιβλίων, όπως έχω γράψει και στο blog, με συγκινούν πολύ, ιδιαίτερα στα βιβλία από δεύτερο χέρι.
Νιώθω πόσο μικρή είναι η ζωή μας και πόση μεγάλη αυτή των χάρτινων φίλων.

Το Φαουδι είπε...

Πολύ όμορφο! Και ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας!

Roadartist είπε...

@ Χαμένο Επεισόδιο : Το blogging δε μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο social m., για αυτό και μας κρατά ακόμη. Σίγουρα "απρόσμενες" χαρές, ας ελπίσουμε και σε άλλες. Μακάρι αυτή η καλή παρέα να γίνει ακόμη πιο δυνατή, καλό ξημέρωμα. :)

Roadartist είπε...

@ BUTTERFLY : Το θέμα είναι να την αναζητάμε, ακριβώς αυτό Χριστίνα. Ότι υπάρχει είναι σίγουρο, μένει και το ψάχνουμε.


Roadartist είπε...

@ γρηγόρης στ. : Χαίρομαι πραγματικά που το είδες με αυτό τον τρόπο! Έτσι ακριβώς αισθάνθηκα και αυτό ένιωσα την υποχρέωση με αυτή την ευκαιρία να κάνω. Να'σαι καλά!

Roadartist είπε...

@ artion : το προσπαθούμε σίγουρα!

Roadartist είπε...

@ librarian : Ναι librarian είναι όντως συγκινητικές. Με αφορμή αυτή την πρόσκληση, ξεφύλλισα κάποια βιβλία και πραγματικά συγκινήθηκα. Με τι μπορεί να αντικατασταθεί αυτό σε σχέση με τα ηλεκτρονικά βιβλία; Νομίζω πως δε γίνεται. Μπορείτε να παίξετε και εσείς, αν το θέλετε.

Roadartist είπε...

@ Το Φαουδι : να είσαι πάντα καλά, ευχαριστώ για τα λόγια σου, χαίρομαι που σου άρεσε. Κ η δική σου αφιέρωση ήταν όμορφη.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα, roadartist!
Ευχαριστούμε που μοιράστηκες κάτι τόσο προσωπικό μαζί μας!

Roadartist είπε...

@ fvasileiou : Καλημέρα Φώτη!
Υπάρχουν και αρκετά πιο προσωπικές αφιερώσεις σε βιβλία που έχω στη βιβλιοθήκη, αυτό απλά σχετιζόταν με το blog, και ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη χαρά που ένιωσα.

ασωτος γιος είπε...

χαιρομαι πολυ που γνωριζω εμεσα απο σενα αλλο ενα υπέροχο μπλογκ, καλα τρελαινομαι για τετοιες αναρτησεις .
το χω γραψει απειρες φορές στον πλανήτη των μπλογκς ζουν οι ποιητες του σήμερα.

Roadartist είπε...

@ ασωτος γιος : και εγώ χαίρομαι πολύ που το γνώρισες μέσα από μένα!! Όντως και εγώ θέλω να βρω λίγο χρόνο για να περάσω ξανά από όσα μπλογκς συμμετείχαν!!!!


Margo είπε...

Τι ωραία ιδέα, πόσα όμορφα πράγματα μάθαμε από τις συμμετοχές σας!
Και πόση μα πόση ανάγκη έχουμε την θετικότητα.. ευχαριστούμε Road..
Να σαι καλά!

Roadartist είπε...

@ Margo : Σίγουρα την έχουμε ανάγκη την θετικότητα Μargo, για φαντάσου το αντίθετο. Μπράβο στον βιβλιοθηκάριο και άλλες τέτοιες ιδέες συμφωνώ! Καλό βράδυ!

ανέμη είπε...

πολύ συγκινητικά και ενδιαφέροντα όλα αυτά που μας αναφέρεις Roadartist... Καλή σου μέρα!!!

Ανώνυμος είπε...

Είσαι πραγματικά πολύτιμη ! Σ΄ευχαριστώ αλλά πιστεύω και οι υπόλοιποι που υπάρχεις !!!!
Φιλιά
Ευγενία

Μηθυμναίος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη αυτή η ιδέα!
Μπράβο και πάλι μπράβο, Καλλιτέχνιδα!

Καλό βράδυ!

Roadartist είπε...

@ ανέμη : Χαίρομαι όποτε σε βλέπω εδώ. Πολύ σε ευχαριστώ. :)



@ Ευγενία : πολύ σε ευχαριστώ. :)


@ Μηθυμναίος : Να είσαι καλά :)

Related Posts with Thumbnails