15 Μαΐου 2012

η ευτυχία κατά τον Επίκουρο



Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Επίκουρος (341 π.Χ. - 270 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και ότι ίδρυσε δική του φιλοσοφική σχολή, η οποία ονομαζόταν Κήπος του Επίκουρου. Θεωρείται μια από τις πιο γνωστές σχολές της ελληνικής φιλοσοφίας.


Ο Επίκουρος πίστευε πως η ευτυχία μπορεί να κατακτηθεί μέσω ορισμένων βασικών αποκτημάτων. Ποια είναι όμως αυτά; Ακολουθεί η επικούρεια λίστα αποκτημάτων :


Ι. Φιλία 

Επιστρέφοντας στην Αθήνα το 306 π.Χ., ο Επίκουρος στην ηλικία των 35, επέλεξε μια ασυνήθιστη κατοικία. Εντόπισε μια μεγάλη οικία λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, στον δήμο της Μελίτης, μεταξύ αγοράς και λιμανιού στον Πειραιά, και μετακόμισε εκεί με μια παρέα φίλων. Ο Επίκουρος παρατήρησε ότι: «Από όσα παρέχει η σοφία για την ευτυχία της ζωής συνολικά, το κατά πολύ πιο σημαντικό είναι η απόκτηση φίλων»


Τέτοια ήταν η προσήλωση του στην ευχάριστη παρέα, ώστε ο Επίκουρος συνιστούσε να προσπαθεί κανείς να μην τρώει ποτέ μόνος: «Προτού φας ή πιεις οτιδήποτε, σκέψου προσεκτικά με ποιον τρως ή πίνεις παρά τι τρως και τι πίνεις: το να τρέφεσαι χωρίς κάποιο φίλο θυμίζει τη ζωή λέοντα ή λύκου». 


Δεν υπάρχουμε παρά μόνο αν υπάρχει κάποιος που διαπιστώνει την ύπαρξη μας, όσα λέμε δεν έχουν νόημα μέχρι να τα καταλάβει κάποιος. Ο Επίκουρος, διακρίνοντας την κρυφή μας ανάγκη, αναγνώρισε πως μια χούφτα πραγματικοί φίλοι μπορούσαν να παρέχουν την αγάπη και το σεβασμό που πιθανόν να μην επιτύγχανε μια ολόκληρη περιουσία.


ΙI. Ελευθερία 

Ο Επίκουρος και οι φίλοι του εισήγαγαν μια δεύτερη ριζοσπαστική καινοτομία. Προκειμένου να μην αναγκάζονται να δουλεύουν για άτομα που δεν συμπαθούσαν και να είναι υπόλογοι σε δυνητικά ταπεινωτικές ιδιοτροπίες, αποσύρθηκαν από τις εμπορικές δραστηριότητες των Αθηνών («πρέπει να ελευθερώσουμε τον εαυτό μας από το κάτεργο της καθημερινής ρουτίνας και της πολιτικής») και ξεκίνησαν κάτι που θα μπορούσε να περιγραφεί ακριβέστερα ως κοινόβιο, αποδεχόμενοι έναν απλούστερο τρόπο ζωής με αντάλλαγμα την ανεξαρτησία. 


Θα διέθεταν λιγότερα χρήματα αλλά δε θα αναγκάζονταν ποτέ ξανά να ακολουθήσουν τις διαταγές απεχθών ανωτέρων. Έτσι αγόρασαν έναν κήπο κοντά στο σπίτι, άρχισαν να καλλιεργούν διάφορα λαχανικά και αγκινάρες. Διαιτολόγιο όχι πολυτελές, ούτε άφθονο, αλλά γευστικό και θρεπτικό.


ΙΙΙ. Σκέψη 

Υπάρχουν ελάχιστες καλύτερες γιατρειές για το άγχος από τη σκέψη. Γράφοντας ένα πρόβλημα ή αναφέροντάς το σε μια κουβέντα, επιτρέπουμε να αναδειχθούν οι ουσιαστικές πλευρές του. Και γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του, απομακρύνουμε, αν όχι το ίδιο το πρόβλημα, τουλάχιστον τα δευτερεύοντα, επιβαρυντικά χαρακτηριστικά του: τη σύγχυση, τη μετατόπιση, την έκπληξη. 

Στον Κήπο -όπως έγινε γνωστή η κοινότητα του Επίκουρου- η διαδικασία της σκέψης ενθαρρυνόταν ιδιαίτερα. Πολλοί από αυτούς τους φίλους ήταν συγγραφείς. Στα κοινά δωμάτια του σπιτιού στη Μελίτη και στον κήπο με τα λαχανικά, πρέπει να υπάρχουν συνεχείς ευκαιρίες για την εξέταση προβλημάτων με ανθρώπους ευφυείς που συμμεριζόταν τα ίδια ιδανικά. 

Ο Επίκουρος ενδιαφερόταν ιδιαίτερα ώστε εκείνος και οι φίλοι του να μάθουν να αναλύουν τις αγωνίες τους με το χρήμα, την αρρώστια, τον θάνατο και το υπερφυσικό. Αν κάποιος σκεφτόταν λογικά το θέμα της θνησιμότητας, θα μπορούσε, όπως υποστήριζε ο Επίκουρος, να συνειδητοποιήσει ότι μετά το θάνατο δεν υπήρχε τίποτα πέρα από τη λήθη, και πως «αδίκως θλιβόμαστε περιμένοντας ένα πράγμα που σαν το’χουμε δίπλα μας δεν μας ενοχλεί». 

Είναι άσκοπο να θορυβείται κανείς προκαταβολικά για μια κατάσταση που δεν θα βιώσει ποτέ: «Γιατί τίποτα μέσα στη ζωή δεν είναι φοβερό για όποιον έχει στ’ αλήθεια κατανοήσει ότι τίποτε φοβερό δεν υπάρχει στο να μη ζει κανείς.» 

Η νηφάλια ανάλυση ηρεμούσε το μυαλό. Απέτρεπε τους φίλους τους Επίκουρους από το να ρίχνουν κλεφτές ματιές στις δυσκολίες που θα τους στοίχειωναν στο αστόχαστο περιβάλλον πέραν του Κήπου. 


Φυσικά ο πλούτος είναι απίθανο να κάνει κάποιον δυστυχή. Όμως ο πυρήνας του επιχειρήματος του Επίκουρου είναι πως αν διαθέτουμε χρήματα δίχως φίλους, ελευθερία και μια μοναδική ανάλυση της ζωής μας, δεν θα είμαστε ποτέ αληθινά ευτυχισμένοι. Και αν τα διαθέτουμε αλλά στερούμαστε πλούτου, δεν θα είμαστε ποτέ δυστυχισμένοι.

Για να τονίσει τι είναι απαραίτητο για την ευτυχία και τι θα μπορούσε να αποποιηθεί δίχως ιδιαίτερη στεναχώρια κάποιος που στερείται την ευμάρεια λόγω κοινωνικής αδικίας ή οικονομικών δυσκολιών, ο Επίκουρος διαίρεσε τις ανάγκες μας σε τρεις κατηγορίες : Από τις επιθυμίες, ορισμένες είναι φυσικές και αναγκαίες, ορισμένες είναι φυσικές αλλά όχι αναγκαίες, και, τέλος, ορισμένες άλλες δεν είναι ούτε φυσικές ούτε αναγκαίες.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ 

Φυσικά και αναγκαία 
Φίλοι / Ελευθερία / Σκέψη 

Φυσικά και όχι αναγκαία 
Μεγάλο σπίτι / Ιδιωτικά λουτρά / Συμπόσια / Υπηρέτες / Ψάρι, κρέας 

Ούτε φυσικά, ούτε αναγκαία 
Φήμη / Εξουσία

Ο τριμερής διαχωρισμός του Επίκουρου υπονοούσε – καίρια για όσους δεν μπορούν να βγάλουν χρήματα ή φοβούνται μην τα χάσουν – ότι η ευτυχία βασιζόταν σε ορισμένα περίπλοκα ψυχολογικά αγαθά αλλά ήταν σχετικά ανεξάρτητη από τα υλικά, πέρα από τα μέσα για την αγορά μερικών ζεστών ενδυμάτων, μιας κατοικίας και τροφής – μια ομάδα προτεραιοτήτων σχεδιασμένη να προκαλέσει σκέψεις σε όσους είχαν εξισώσει την ευτυχία με την πραγμάτωση μεγάλων οικονομικών σχεδίων, και τη δυστυχία με το φτωχικό εισόδημα.

"Μια σκέτη σούπα σου δίνει ίση ευχαρίστηση με ένα πολυτελές γεύμα, όταν έχει φύγει όλο το δυσάρεστο αίσθημα από την έλλειψη." 

"Τίποτα δεν ικανοποιεί τον άνθρωπο που δεν ικανοποιείται με τα λίγα." 

"Δεν ελευθερώνουν τη ψυχή από την ταραχή και δεν φέρνουν την αληθινή χαρά τα αμέτρητα πλούτη." 

Δίνοντας έμφαση στις πολυτέλειες και στα πλούτη, και σπάνια στη φιλία, στην ελευθερία και στη σκέψη. Η κυριαρχία της κενοδοξίας δεν είναι συμπτωματική. Οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν συμφέρον να αλλοιώσουν την ιεράρχηση των αναγκών μας, να προωθήσουν ένα υλικό όραμα του καλού και να υποβαθμίσουν κάποιο δυσπώλητο. Και ο τρόπος να μας δελεάσουν είναι μέσα από την ύπουλη διασύνδεση των περιττών αντικειμένων με όσες άλλες μας ανάγκες έχουμε ξεχάσει. 



Πηγή: Η παρηγορία της φιλοσοφίας, Αλαίν ντε Μποττόν, Εκδόσεις Πατάκης

59 σχόλια:

kostas είπε...

H filosofia valsamo stin phixi... Mipws i lisi einai na epistrephoume oloi sta 'diabasmata' ta swsta epitelous? Stin sofia tis zwis?

Κλειώ είπε...

Φιλία
Ελευθερία
Σκέψη


Δίχως άλλο τα πιο σημαντικά


ευχαριστώ για το μοίρασμα

καλό ξημέρωμα

kariatida62 είπε...

Προτείνω ζωή κοινόβια με φίλους σε κήπο!
Τι λες..είσαι??? :))

Hfaistiwnas είπε...

Σωστός ο Επίκουρος!
Καλημέρα!

ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ είπε...

ΟΤΑΝ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΖΩΗΣ!
ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΕΤΟΙΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ. ΘΑ ΠΕΡΑΣΩ ΞΑΝΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΩ, ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ROADARTIST!

voulaki είπε...

Υπέροχες και χρήσιμες οι αναρτήσεις σου, όπως πάντα !!
Την καλημέρα μου! :-)

Ανώνυμος είπε...

Αναρτηση μακρυα απο βιες, φοβιες, τρομοκρατιες... οτι ακριβως χρειαζομαστε. Κ αντιθετη απο ολα οσα κυριαρχουν... Πολυ σωστος ο Επικουρος

Κ.Κ.

Όναρ είπε...

Σωστά όλα αυτά βρε φιλενάδα αλλά όταν είμαστε ήδη μέρος του συστήματος πόσο μπορούμε να αποκοπούμε και να διαγράψουμε αντίθετη πορεία..; Έχω τους ενδοιασμούς μου..Καλημέρες ευτυχισμένες (φιλοσοφικά μιλώντας)..

Dee Dee είπε...

Ειχα πολυ μπερδεμενη αποψη για τον Επικουρο. Τωρα ξεκαθαρισα κι εγω την σκεψη μου :)
Πολυ σωστα τα λεει νομιζω.
Εγω τον μπαχτσε μου τον εβαλα και φετος παντως και καλοδεχουμενοι οι φιλοι οποτε ερθουν στα μερη μας (για σενα χτυπαει η καμπανα) :)

Καλημερα αρτιστακι μου!

treno fantasma είπε...

Poli endiaferon.

ειρήνη είπε...

χεχε έχω μείνει πολύ πίσω! μοιράζομαι τις ίδιες σκέψεις με τον Επίκουρο! :0

το πρόβλημα βέβαια, είναι τι κάνει αυτός που αρχίζει να πάσχει από φαγητό και στέγη όπως πολλοί στις μέρες μας... και πόσο αυτή η κοινωνία μπορεί να το διαχειριστεί όλο αυτό...
να βοηθήσει τα άτομα, και να διατηρήσει τη συνοχή ή έστω στην σταθερότητά της...

ειρήνη είπε...

χεχε έχω μείνει πολύ πίσω! μοιράζομαι τις ίδιες σκέψεις με τον Επίκουρο! :0

το πρόβλημα βέβαια, είναι τι κάνει αυτός που αρχίζει να πάσχει από φαγητό και στέγη όπως πολλοί στις μέρες μας... και πόσο αυτή η κοινωνία μπορεί να το διαχειριστεί όλο αυτό...
να βοηθήσει τα άτομα, και να διατηρήσει τη συνοχή ή έστω στην σταθερότητά της...

Margo είπε...

Αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας και μέσα μας...
Ότι χρειαζόμασταν Ροντάκι μου, έτσι κι αλλιώς μοιάζει αστείο να ψάχνει κανείς σήμερα την ευτυχία στα χρήματα και στα υλικά αγαθά.

Καλό απόγευμα φίλη μου..

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Ωραίος ο Επίκουρος, ωραία κι εσύ που μας τα παρέθεσες από την πηγή σου.

Φιλούδια και καλημερένια φιλέναδα! Εε;; καλά δεν το είπα!

zoyzoy είπε...

Σκέψεις και φιλοσοφίες χιλιάδων χρόνων που εξακολουθούν να 'ναι επίκαιρες και ίσως η λύση για την δύσκολη εποχή μας.

Ίσως πρέπει να ξεκινήσουμε τα κοινόβια για να βρούμε την πραγματική ευτυχία να γυρίσουμε στις πραγματικές αξίες της ζωής!

Φιλιά θαλασσινά!!

Κατερίνα Τοράκη είπε...

Για μια φορά ακόμη λέμε "οι αρχαίοι τα είχαν πει όλα". Για την "επινόηση της ευτυχίας" να παραπέμψω και στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο της Μαρτίν Μέε ("Η επινόηση της ευτυχίας", Ωκεανίδα 2008) με πολλές αναφορές σε αρχαίους αλλά και σύγχρονους διανοητές. Επίσης, θα πρότεινα το "Ζωή για κατανάλωση" του Zigmunt Bauman (Πολύτροπον, 2008) όπου βέβαια εδώ αναλύεται ακριβώς αυτό το "ιδιότυπο" του καταναλωτισμού που έχει καλλιεργηθεί στη σημερινή εποχή στο όνομα της ευτυχίας και φυσικά όχι αθώα. Ελπίζω δεν φλυάρησα, να συμφωνήσω με τα παραπάνω σχόλια και κύρια με τον προβληματισμό της Ειρήνης. Αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια.

Margo είπε...

Σκεπτόμουν πως αν ζούσε σήμερα ο Επίκουρος θα αναγκαζόταν για το σπίτι και τον κήπο να δίνει φόρους και θα ήταν πολύ δύσκολο να έχει ελευθερία. Δεν ξέρω αν σήμερα μπορεί κανείς να είναι ελεύθερος και να στοχάζεται.
Ίσως τα χωριά με στόχο την αυτάρκεια να το μπορούν αυτό.
Δύσκολες εποχές για φιλόσοφους οι σημερινές..
Φιλιά πολλά :-)

Roadartist είπε...

@ kostas : σίγουρα βοηθάει η ανάγνωση, υποτίθεται πως σε κάνει κριτικό... Η φιλοσοφία προσφέρει δύναμη, παρηγοριά σε δύσκολες στιγμές!

Roadartist είπε...

@ Κλειώ : να είσαι καλά!

Roadartist είπε...

@ kariatida62 : Αυτό θα ήταν το ιδανικότερο.... για όλους μας και δεν κάνω πλάκα!

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : πόσο χαίρομαι που σε βλέπω! Περαστικάααααααααα, να είσαι γερός :))

Roadartist είπε...

@ ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ : Η φιλοσοφία είναι οδηγός ζωής. Σίγουρα βοηθάει να στρέψεις κάπως πιο σωστά τη σκέψη σου.

Roadartist είπε...

@ voulaki : χαίρομαι πολύ που σου άρεσε, σε ευχαριστώ. Καλό βράδυ!

Roadartist είπε...

@ Ανώνυμος : όλα αυτά μόνο κακό μας έχουνε κάνει. Πάρα πολύ κακό. Εύχομαι να μη συνεχιστούν, στο τέλος θα μας τρελάνουν. Δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί αυτός ο 'θίασος' και σε αυτό το blog.

Roadartist είπε...

@ Όναρ : Δύσκολο. "Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία"... και μάλλον αρκετά περισσότερα... Ας το συζητούμε όμως, ίσως κάποτε τα καταφέρουμε...

Roadartist είπε...

@ Dee Dee : Τυχερήηηηηηηηη... Ντιντί θα ήθελα πάρα πάρα πάρα πολύ να είχα ένα κήπο... και έχω σκοπό να το προσπαθήσω, μακάρι να μπορούσα να διακτινιστώ και θα ερχόμουν τώρα κιόλας :))) Πρέπει να το κανονίσουμε!

Hfaistiwnas είπε...

Ευχαριστώ!!!!

Roadartist είπε...

@ treno fantasma : Καλό βράδυ!

Roadartist είπε...

@ ειρήνη : Αν έχεις κάνει και πράξη τις ιδέες του τότε είσαι μάλλον πολύ μπροστά, όχι πίσω :)))

Ως προς τις σκέψεις, είναι και δικοί μου προβληματισμοί, πραγματικά ανησυχώ, γιατί πλέον πολλαπλασιάζονται οι άνθρωποι που υποφέρουν από έλλειψη βασικών αγαθών.

Το φοβερό είναι ότι οι πολιτικοί αντί να βοηθάνε, μεγαλώνουν τα αδιέξοδα.

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Καλώς το παιδί!!!!!

Roadartist είπε...

@ Margo : Margo μου αυτό που βιώνουμε ως χώρα σήμερα μόνο με εμπόλεμη κατάσταση μπορεί να συγκριθεί.
Οπότε και σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο να εφαρμοστεί η έννοια της ελευθερίας όσο σε μια
κατάσταση 'ειρήνης' όπως ζούσαμε πριν χρόνια.
Όμως, πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα αλλάξει αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει γιατί οδηγεί κατευθείαν στην ομαδική συλλογική ισοπέδωση, μέχρι τότε εμείς νομίζω πως πρέπει να ακολουθούμε την προτροπή του, ας μη ξεχάσουμε τι γινόταν στη χώρα μας πριν λίγα χρόνια από αρκετούς με διακοποδάνεια και εορτοδάνεια και ένα απίστευτο καταναλωτικό όργιο που ο Επίκουρος θα χλεύαζε...
Καλό απόγευμα και από μένα φίλη μου margo :)

Υγ θα έρθω μια μέρα στο νησί σου να μου κάνεις σεμινάρια κηπουρικής, φάρμας κλπ :))))

Roadartist είπε...

@ η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα : πιστεύω πως ότι καλό πρέπει να το μοιραζόμαστε :) Τέτοιες εποχές πρέπει να στραφούμε στις αληθινές αξίες της ζωής! Σε ευχαριστώ, πολύ καλά το είπες!!! Καληνυχτερένια φιλενάδα :))

Roadartist είπε...

@ zoyzoy : όσοι ζούνε στην επαρχία είναι πιο τυχεροί γιατί θα τα κάνουν σίγουρα πράξη τα κοινόβια. Εδώ στην πόλη τι θα γίνει.. Η αυτοργάνωση και τα κοινόβια είναι λύση για κάθε καιρό, πόσο μάλλον για σήμερα...
Μια σοφία επίκαιρη ακόμη και σήμερα...

Roadartist είπε...

@ Κατερίνα Τοράκη : Σε ευχαριστώ πολύ Κατερίνα για τις προτάσεις που μας άφησες, σημείωσα και τους δύο τίτλους, θα τα αναζητήσω.
Οι βιβλιοπροτάσεις είναι περισσότερο από καλοδεχούμενες, όπως και τόσο ενδιαφέροντα σχόλια, ευχαριστώ, καλό βράδυ.

Aθηνά Π.Κ. είπε...

Το φιλοσόφησε ο Επίκουρος !!
Καιρός να το φιλοσοφήσουμε όλοι (όσοι δεν το χουν κάνει, γιατί εσένα φιλοσοφημένη σε κόβω) ,
καιρός να δούμε γύρω μας , δίπλα μας, μέσα μας !!
Πολλούς σαμιώτικους χαιρετισμούς Αρτιστάκι !!

Roadartist είπε...

@ Aθηνά : Αθηνά μου μόνο έτσι θα αντέξουμε και (εύχομαι) θα ξεπεράσουμε την κρίση! Αυτοκριτική, κριτική και ενδοσκόπηση. Προσωπικά καλά με κόβεις :)))

Dee Dee είπε...

Σε περιμενω παντα, ξερεις οτι σε ξεχωριζω ιδιαιτερα :)


xxxxxxxxxxxxx

Flora είπε...

Σε ευχαριστώ, road.
Το βιβλίο αυτό θα το πάρω.
Θα μου είναι πολύ χρήσιμο για τη διδασκαλία της φιλοσοφίας.
Σου στέλνω, λοιπόν, πολλά διαδικτυακά φιλάκια για την βιβλιο-πρόταση!
Έτσι... να διαβάσουμε και κάτι για την ψυχούλα μας...

BUTTERFLY είπε...

Ελευθερια=Αυταρκεια και αυταρκεια σημαινει να παταω στα ποδια μου και να στηριζομαι στον εαυτο μου. Πολυ σωστος ο Επικουρος, γενικα εχουμε χασει το νοημα, μια πληρη απλοποιημενη ζωη την εχουμε μετρατρεψει σε περιπλοκο προβλημα. Κι εγω λεω να βαλω μπαξε, βοτανα εχω ηδη. Οσο για τη φιλια και τη σκεψη, αυταποδεικτο ειναι, βαλε τον πιο πλουσιο ανθρωπο μονο του σε ενα καστρο και θα τρελλαθει, προσπαθησε να σταματησεις το νου σου και ...
Πολυ ομορφη αναρτηση, να θυμομαστε οτι ειμαστε πλασμενοι για συγκεκριμενα πραγματα και τα υπολοιπα αν και επιθυμητα δεν ειναι και απαραιτητα...
Η φιλοσοφια παντα με εκανε να φλυαρω! Somebody stop me!
Φιλακια!

Roadartist είπε...

@ Dee Dee : Ευχαριστώ πολύ :))))

Roadartist είπε...

@ Flora : Η φιλοσοφία όσον αφορά την παρηγοριά σε διάφορα θέματα. Εδώ παρουσιάζεται απλοποιημένη και με χιούμορ, έχοντας διαβάσει αρκετή φιλοσοφία, σε αυτό το βιβλίο ήταν σαν ένα ευχάριστο ξεκούραστο διάλειμμα! Ευχαριστώ, ανταποδίδω τα φιλάκια έστω διαδικτυακά, και συμφωνώ πως η ψυχή μας έχει ανάγκη από "τροφή" :)

Roadartist είπε...

@ BUTTERFLY : Keep going!!! Μη σταματάς λέμε :) Και εμένα μου αρέσει η φιλοσοφία, και το blogging βοηθάει στα σχόλια να υπάρξουν 'συζητήσεις' κάτι που στα άλλα διαδικτυακά φόρουμ (social media) δεν ευνοείται ιδιαίτερα. Έχεις βάλει βότανα;;;; Βρε Χριστινάκι κάνε μια ανάρτηση να μας διαφωτίσεις, με ενδιαφέρει πολύ!

ειρήνη είπε...

στην πράξη δεν είμαι και πολύ καλή! :)
απλά να πω ότι σε σχέση με την αλληλεγγύη για όποιον ενδιαφέρεται οι γιατροί του κόσμου δέχονται εθελοντές(και για δουλειά γραφείου κ για άλλες δράσεις) κ επίσης ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί εξαιτίας προηγούμενης ανάρτησης πήρα ένα ΠΟΛΥ ενδιαφέρον βιβλίο από το Πεδίον του Άρεως. :)
όταν το τελειώσω και έχω άποψη θα ενημερώσω σχετικά..

Roadartist είπε...

@ ειρήνη : Να είσαι καλά Ειρήνη μου! Εύχομαι να χαρείς την ανάγνωση του και θα περιμένω να μου πεις ποιο είναι κ τη γνώμη σου όταν θα το τελειώσεις!!

teleytaios είπε...

Αγαπητή RoadArtist η σημερινή σου ανάρτηση είναι εξαιρετική. Χτύπησες φλέβα! Ο Επίκουρος και η φιλοσοφία του μεταμόρφωσαν κυριολεκτικά το χαρακτήρα μου και το ποιος είμαι σήμερα. Οι διδαχές του είναι απλές, εφαρμόσιμες και προπάντων δεν αποκλείουν κανένα. Δεν υπάρχει εδώ καμία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους ανθρώπους, δεν υπάρχει το "Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω".

Πράγματι συνόψισες με το κομμάτι που ανάρτησες την ουσία της φιλοσοφίας του Επίκουρου, ο οποίος βεβαίως έχει διδάξει κι άλλα πράγματα. Εκείνο που ίσως απουσιάζει από την ανάρτησή σου είναι το περίφημο "Λάθε βιώσας", το οποίο δυστυχώς έχει παραφραστεί και παρερμηνευτεί αρκετά. Η αταραξία της ψυχής ως στάση ζωής είναι τελικά μεγάλο πράγμα για όποιον την προσεγγίσει. Κι αναντικατάστατη ειδικά στη σύγχρονη ζωή που κυλάει γρήγορα, αγχωτικά και με ρυθμούς που δεν ταιριάζουν στον άνθρωπο αλλά σε μηχανές!

Ένα επίσης εξαιρετικό βιβλίο για τον Επίκουρο είναι του Χαράλαμπου Θεοδωρίδη: "Επίκουρος, η αληθινή όψη του αρχαίου κόσμου" από της εκδόσεις της Εστίας. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Την καλησπέρα μου και μπράβο για την εξαιρετική σου ανάρτηση.

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η φιλοσοφία πέρασε κατά κάποιον τρόπο στο γονίδιο του Έλληνα, ο οποίος ποτέ δεν πίστεψε σε ζωή μεταθανάτια αλλά τραγούδησε και ύμνησε την επίγεια ζωή με όλες τις χαρές της και τις λύπες και δεν συμβιβάστηκε εύκολα με τον θάνατο.
Ωραία ανάρτηση και χρήσιμη.

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ

Roadartist είπε...

@ teleytaios : Τeleytaie ειδικά στη σημερινή εποχή, ίσως ένας από τους μόνους και λίγους τρόπους για να επιβιώσουμε και να κρατήσουμε τα μυαλά μας στη θέση τους, είναι η στροφή σε βιβλία με σοφία και στη γνώση. Τίποτα άλλο δε θα μπορέσει να μας κατευθύνει προς το σωστό δρόμο, προφυλάξει από όσα ήδη ζούμε.


Το μυαλό και ο τρόπος της σκέψης μας έχει όντως καθοριστική σημασία.

Ίσως είμαστε αρκετά "φτωχοί" στη σημερινή εποχή για να τα κάνουμε πράξη. Αυτό ήταν ένα μόνο κομμάτι της σκέψης του Επίκουρου, φυσικά έχει πει περισσότερα πράγματα.

Κάνε ότι είναι να κάνεις χωρίς να επιδιώκεις την αναγνώριση και την δόξα και το χρήμα. Κάνε ότι είναι να κάνεις με σκοπό το δημόσιο όφελος χωρίς καθόλου να σε απασχολεί αν θα γίνεις διάσημος αν θα γίνεις πλούσιος.

Με στόχο μια καλύτερη κοινωνία όπου όλοι θα ζουν καλύτερα και όχι κάποιοι καλύτερα από κάποιους άλλους, όπως δηλαδή σήμερα.

Παραθέτω το εξής:

"να μείνεις μακριά από το μαλλιοτράβηγμα της αγοράς,
να φυλάξεις την ψυχική σου γαλήνη
και να καλλιεργήσεις το πνεύμα σου."

Πηγή:
Χάρη Λύτα, «Λάθε βιώσας» Η επικούρεια τέχνη του ευ ζην.
Εκδόσεις «Κέδρος» 2004

Πόσο μακρινές αυτές οι σκέψεις από την πραγματικότητα της χώρας μας...και είναι κρίμα, σε σύγκριση με το τι 'φως' έχουμε κληρονομήσει.

Σημειώνω το βιβλίο (να δω τι θα πρωτοδιαβάσω...και πότε!) σε ευχαριστώ πολύ, καληνύχτα!

Roadartist είπε...

@ Ανώνυμος : Δυστυχώς αντικρίζοντας τη κατάσταση στην ελληνική κοινωνία, δε νομίζω ότι ο Έλληνας ένιωσε το μήνυμα της φιλοσοφίας του Επίκουρου, δε ξέρω αν το γνωρίζει κιόλας...
Ο Επίκουρος δεν λέει να περνάμε καλά σήμερα, να μη μας νοιάζει το αύριο. Λέει να προβληματιζόμαστε, να κρίνουμε, να καλλιεργούμε τις αρετές και τη ψυχή μας, όσο γίνεται μακρυά από τα περιττά και αν μπορούμε μάλιστα να τραβήξουμε μια διαχωριστική γραμμή στο ανούσιο.
Στρέφεται προς μια λιτή ζωή μα όμως γεμάτη με ουσία.
Κάτι που δυστυχώς η πλειοψηφία μάλλον δεν ενστερνίστηκε τα προηγούμενα χρόνια, και τώρα να δούμε πως θα πληρώσουμε όλοι μαζί το τίμημα...

Ας ελπίσουμε ότι ποτέ δεν είναι αργά για ουσιαστική αλλαγή, καλό βράδυ! Ευχαριστώ πολύ.

Μ είπε...

Πολύ σωστά τα λέει!!!! Σ' ευχαριστούμε καλή μου!!!!

BUTTERFLY είπε...

Καλε μη φανταστεις και βοτανοκηπο! Τα λελουδα γενικα τα φροντιζει ο συζυγος, εγω δεν το εχω καθολου, εχει βαλει δυοσμο, βασιλικο, μαϊντανο, σελινο σε μια μεγαλη μακροστενη γλαστρα και μοσχομυριζουν. Τωρα θα βαλει και ριγανη και μεντα και εχουμε σε μια μικρη γλαστρα τοματες...ειδωμεν!

Roadartist είπε...

@ Μαργαρίτα : να είσαι καλά :)) Καλό σου σαββατ/κο Μαργαρίτα!

Roadartist είπε...

@ BUTTERFLY : Εμ είπα και εγώ :)))
"Κι εγω λεω να βαλω μπαξε, βοτανα εχω ηδη." :)))
Αχ! "εγώ λέω να βάλω" ισούται με "θα του πω να βάλει" χαχαχαχχα αχχαχααχαχχ :))
Λοιπόν πέρα από την πλάκα, το βρίσκω τέλειο και ότι μοσχομυρίζουν, λίγο κοστίζουν, μα πολλά χαρίζουν! Πριν έκοψα από τη γλάστρα του μπαλκονιού μου λίγο δυόσμο και έφτιαξα ένα ρόφημα, γιατί με το κρύο που έβαλε χρειαζόμουν δυνατό και ζεστό :) Βάζει κάτω αρκετά τσάγια που κυκλοφορούν. Φύση και πάλι φύση!
Φιλιά πολλά!

leondokardos είπε...

Αχ Αρτιστάκι μου, ωραία αυτά που έλεγε ο Επίκουρος, αλλά εχουν αλλάξει απο τότε τόσα πολλά πράγματα, αξίες, πεποιθήσεις κτλ.
Η σημερινή έννοια της ευτυχίας είναι αυτό που τόσο συχνά λέγεται: η ευτυχία βρίσκεται σε εκείνες τις μικρές στιγμές χαράς που μας γεμίζουν ελπίδα και ψυχική ηρεμία.

Άστρια είπε...

πολύ σωστά όλα βεβαίως...

όμως κάπου λείπει η αγάπη, ο έρωτας...

roadartist μου, να είσαι καλά
φιλιά

Ανώνυμος είπε...

Όταν έγραψα, Roadartist,για ευτυχία στην εδώ ζωή το εννοούσα με τον τρόπο του Επίκουρου δηλαδή ελευθερία, αυτάρκεια, φρόνηση, φίλοι,με λίγα λόγια ευδαιμονία πρωτίστως ψυχική{σήμερα παίρνουμε υποκατάστατα γιατί δεν είμαστε ευτυχισμένοι}.
Τα υλικά της ευτυχίας είναι πολύ φθηνά αλλά συγχρόνως και ανεκτίμητα.
Ο καταναλωτισμός αποπροσανατόλισε τον Έλληνα,αλλά ακόμη επιβιώνουν "των Ελλήνων οι κοινότητες".
Θα επανέλθουμε πιστεύω κι ας ξεστρατίσαμε λίγο θαμπωμένοι από τα πολυτελή αγαθά.
Σήμερα επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε.
Η αληθινή αξία γεννιέται μόνον με την φιλοσοφία.
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

Roadartist είπε...

@ leondokardos : Μα νομίζω ότι με αυτά (φίλους, ελευθερία, αυτάρκεια, σκέψη) κατακτιέται η ψυχική γαλήνη... Εννοεί πως μέσω αυτών θα είσαι στο δρόμο για την ευτυχία, η οποία σωστά "στιγμές χαράς που μας γεμίζουν ελπίδα και ψυχική ηρεμία." Πολύτιμα!

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Πολύ σωστή παρατήρηση άστρια μου. Δεν είναι τυχαίο που λείπει από τη λίστα του, γιατί σύμφωνα με τη σκέψη του Επίκουρου η Φιλία (που περιλαμβάνει εννοείται και την αγάπη) είναι πιο σημαντική από τον Έρωτα. Περισσότερα με αυτό το θέμα, να διαβάσεις εδώ : http://urlmin.com/cq7

Roadartist είπε...

@ Ανώνυμος : Το νέο σας σχόλιο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη! Χάσαμε το δρόμο, τώρα έχουμε την ευκαιρία να τον βρούμε πάλι. Καλό βράδυ!

EΠΙΚΟΥΡΟΣ είπε...

"‎"Η αυτάρκεια είναι το μέγιστο αγαθό, όχι γιατί είμαστε ευχαριστημένοι με τα λίγα αλλά αρκούμαστε στα λίγα όταν δεν έχουμε τα πολλά, με την πεποίθηση ότι την πολυτέλεια την απολαμβάνουν περισσότερο αυτοί που δεν την έχουν ανάγκη και τα μεν απλά αγαθά είναι ευκολοαπόκτητα ενώ τα κενού περιεχομένου δυσκολοαπόκτητα" Επίκουρος."

Related Posts with Thumbnails