16 Δεκεμβρίου 2011

Κυκλαδικό Μουσείο, "Αγονη Γραμμή: αρχαιολογικό ταξίδι σε Καστελλόριζο, Σύμη, Χάλκη, Τήλο, Νίσυρο"


Περιηγηθήκαμε εχτές στη νέα έκθεση του Κυκλαδικού Μουσείου, αφιερωμένη στους αρχαιολογικούς θησαυρούς της "Άγονης Γραμμής", ένα ταξίδι στις ταπεινές εσχατιές της νησιώτικής μας Ελλάδας.  Πρόκειται για μια σειρά αρχαιολογικών εκθέσεων που διοργανώνει το Μουσείο και περιλαμβάνει τα απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα νησιά του Αιγαίου Αρχιπελάγους.

Σε μια εποχή που οι χορηγίες συνεχώς λιγοστεύουν, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης χαράσσει μια εναλλακτική πολιτική. Ήταν εξαιρετικά έξυπνη η κίνηση του Διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, κου Νικόλαου Χρ. Σταμπολίδη, ν' αναδείξει και να στραφεί προς αυτούς τους 'ξεχασμένους' θησαυρούς της χώρας.

Χρυσο στεφάνι με φύλλα κισσού. Βρέθηκε το 1913 στο Καστελόριζο, στο οροπέδιο του Αη Γιώργη του Βουνού. Ήταν το δώρο των κατοίκων στην Αθήνα (στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) ζητώντας την ένωση του νησιού τους με τη μητέρα-πατρίδα.


Η πρώτη έκθεση ξεκινά από το πιο απομακρυσμένο νότιο ανατολικό άκρο της Ελλάδας, η Μεγίστη όπως το αποκαλούσαν οι αρχαίοι, το Καστελλόριζο και την άγνωστη Ρω που σε κομβικό σημείο, υπήρξαν ναυτικές βάσεις κατά την αρχαιότητα. Προχωρεί με τη Σύμη, τη Χάλκη, την Τήλο με το σπήλαιο των Νάνων ελεφάντων και την ηφαιστειακή Νίσυρο. Στην έκθεση παρουσιάζονται 390 αντικείμενα από τα νησιά αυτά.


Εκτός από την παρουσίαση των γεωγραφικών, γεωλογικών, γεωφυσικών και άλλων στοιχείων τους, γίνεται αναφορά στη μυθολογία και την ιστορία τους μέσω μιας πλειάδας δημιουργιών (αγάλματα, ανάγλυφα, αγγεία, όπλα, εργαλεία, κοσμήματα κ.λπ.) καταδεικνύοντας έτσι την ανθρώπινη παρουσία επάνω τους, τα ενδιαφέροντα, τα ήθη και τα έθιμά τους.


Πέραν των αρχαίων αντικειμένων, των επιτοίχιων κειμένων και των λεζαντών, υπάρχουν χάρτες, εικόνες, φωτογραφίες και μικρά video films με την εκάστοτε περιοχή, καθώς και χρονοπίνακες με τις κορυφώσεις ανάπτυξης εκάστου νησιού.

Σε ξεχωριστή αίθουσα υπάρχει προβολή βίντεο με μαρτυρίες κατοίκων των νησιών που μας περιγράφουν την καθημερινότητά τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.


Εξαιρετικά εύστοχη η πρώτη ενότητα της «Αγονης Γραμμής»!
Μια σημαντική έκθεση, αφενός επειδή αναδεικνύει τόπους, θησαυρούς και προβλήματα, αφετέρου γιατί αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όλους όσους αμφισβητούν τη μόνιμη ελληνική παρουσία στην περιοχή.  Αξίζει την επίσκεψη σας!

Ώρες Λειτουργίας : Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή - Σάββατο: 10:00 - 17:00
Πέμπτη: 10:00 - 20:00, Κυριακή: 11:00 - 17:00, Τρίτη: κλειστό.
Γενική είσοδος €7, Δευτέρες €3,5

Νεοφύτου Δούκα 4, 210 7228321-3,
www.cycladic-m.gr
www.agoni-grammi.gr/

20 σχόλια:

Κ.π. είπε...

ΤΕΛΕΙΑ, ΑΛΗΘΙΝΑ ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ, ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΑΣ "ΠΟΤΙΖΟΥΝ" ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΝΙΣΑΦΙ!
ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΦΑΝΑΤΙΚΑ, ΣΥΝΕΧΙΣΕ.

eutixis είπε...

Όμορφη Ελλάδα!

Dee Dee είπε...

Το πιστευεις οτι το μεγαλυτερο μου "ατου" για να πεισω την Τζενη να ανοιξει blog ειναι για να σε "γνωρισει" ; :) Της εχω μιλησει τοσο πολυ για σενα και για τις υπεροχες αναρτησεις σου!!
Η Νισυρος ειναι το αγαπημενο νησι της Τζενης, εχει παει αρκετες φορες.

Υπεροχη αναρτηση!!

Καλο Σ/Κ αρτιστα μου!

Ανώνυμος είπε...

Αρτιστάκι "έγραψες" πάλι !
Σ΄ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά καθώς και για τις πετυχημένες μουσικές επιλογές !
Και η προηγούμενη παρουσίαση στη μνήμη του μεγάλου Ιακωβίδη εξαιρετική (κόπηκαν τα σχόλιά μου
και δε μπόρεσα να τα επαναφέρω )
Καλό απόγευμα και πολλά φιλιά
Ευγενία

Hfaistiwnas είπε...

Πανέμορφα μέρη..

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Γεια σου, γειτόνισσα!

Φαντάζομαι, βλέποντας τους θησαυρούς θα χρειαστεί να αναθεωρήσουμε το χαρακτηρισμό "άγονη" γαι μια περιοχή που παράγει τόσο πολιτισμό.

Πράγματι, όπως γράφεις, εξαιρετική η ιδέα του διευθυντή του μουσείου για την έκθεση. Φαντάζεσαι να ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή τέτοια θέματα, για τον πολιτισμό, για τη χώρα μας, πόσο διαφορετικά θα ήταν όλα;

Φιλιά - το τσαγάκι το προμηθεύτηκα και βλέπουμε :-)

Roadartist είπε...

@ Κ.π. : Αναλόγως τα γούστα του καθένα μας! Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση!

Roadartist είπε...

@ eutixis : Πατρίδα :)

Roadartist είπε...

@ Dee Dee : Αχ βρε ντι ντι, σε ευχαριστώ από την καρδιά μου. Να ξέρεις πως και εγώ συνεχίζω εδώ, εξαιτίας καποιων ατόμων σαν εσένα.
Να της πεις πως είναι χαρά να ανταλλάσουμε σκέψεις, εικόνες, ειδικά σε μια εποχή σαν τη σημερινή, νομίζω πως βοηθάει ιδιαίτερα. Ελπίζω να μην έχει facebook, και να διστάζει για blog γιατί τότε θέλει ξύλο!!! :) Άντε σύντομα να έρθει στη παρέα :)

Roadartist είπε...

@ Ευγενία : Ευγενία χαίρομαι κυρίως αυτές τις αναρτήσεις όταν τις βλέπετε, όσοι μένετε εκτός Αθηνών, στην επαρχία. Ξέρω πως τις εκτιμάτε (έτσι τουλάχιστον νιώθω) περισσότερο!

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : όντως. Αυτή είναι η αληθινή Ελλάδα! Φιλιά!

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης : Ακριβώς! Αντίθετα γραμμή "γόνιμη"! Επιπλέον, νιώθω πως οι άνθρωποι σε αυτά τα μέρη είναι πιο αυθεντικοί, πιο αυθόρμητοι και περισσότερο γεμάτη διάθεση για ζωή από ότι όλοι εμείς... Μακάρι οι άνθρωποι που έχουν τέτοια πόστα, να έχουνε και μεράκι, ιδέες για δημιουργία! Ευχαριστώ για το σχόλιο :) φιλάκια πολλά! Καλό σκ!

MYSTELIOS είπε...

Πολύ ενδιαφέρον αρχαιολογικό ταξίδι !!!
Καλή συνέχεια !!!

kariatida62 είπε...

Εύγε στον Διευθυντή!
Εκπληκτικό το χρυσό στεφάνι με τα φύλλα κισσού. Αληθινό κομψοτέχνημα.

Είχα προγραμματίσει φέτος το καλοκαίρι να πήγαινα μέχρι την Μεγίστη, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα!
Δεν ξέρω αν τελικά καταφέρω να την επισκεφθώ ποτέ, το σίγουρο είναι πως τώρα στις γιορτές θα στείλω μία καρτούλα με ευχές στους ακρίτες συμπατριώτες μας.
Καλό βράδυ Αρτιστούλα, όπως πάντα άψογη δουλειά

ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ είπε...

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ, ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΥΤΗ Η ΚΙΝΗΣΗ. ΜΠΡΑΒΟ. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΙΔΕΑ.
ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ.

BLUEPRINTS είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση, ελπίζω μόνο κάποια στιγμή να μετονομαστεί σε Γόνιμη γραμμή όλη αυτή (και άλλες βεβαίως) η σειρά νησιών που την θυμούνται οι κυβερνώντες μόνο εκλογικά, καλό Σ/Κ να έχετε και ας πάμε όλοι σε όσες περισσότερες εκθέσεις μπορούμε

kostis είπε...

K ontws o enas meta ton allo peftei se katathliphi, esy kai twra epimeneis. Kai oute "google advs" blepw edw, oute tipota. Mono agapi gia tin poli kai ta politistika. Se sigkineis poli roadartist.

Roadartist είπε...

@ ART-TRAVELLER : να είσαι καλά :) καλό σκ!



@ kariatida62 : Αυτή είναι η αληθινή Ελλάδα κάρυ μου! Και την έχουμε ξεχασμένη! Αξίζει αυτή η έκθεση και ελπίζω να πραγματοποιηθεί η συνέχεια της! Φιλιά πολλά :)




@ ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ : Μακάρι να μπορούσα να επισκεφτώ όλα αυτά τα μέρη!!

Roadartist είπε...

@ BLUEPRINTS : Σε ευχαριστώ. Μακάρι φίλε blueprints κόντρα σε αυτή την εποχή, να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε, να επισκεπτόμαστε όπως γράφεις "σε όσες περισσότερες εκθέσεις μπορούμε", η καλύτερη αντίδραση στην καταχνιά είναι τα ενδιαφέροντα και η έμφαση σε αυτά και στη δημιουργία. Οι κυβερνώντες μας ξεγράφουν όλους σταδιακά από το χάρτη... Καλό Βράδυ!

Roadartist είπε...

@ kostis : επιμένουμε, σε ευχαριστώ!

Related Posts with Thumbnails