17 Δεκεμβρίου 2011

2η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚo ΠΟΔΗΛΑΤo ΔΙΑΔΡΟΜή


Βόλτες με ποδήλατα σε κεντρικούς δρόμους βάσει μιας προδιαγεγραμμένης πορείας, με στάσεις μπροστά σε σημαντικά κτίρια της πόλης, αυτή την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011. Αυτές οι αρχιτεκτονικές περιηγήσεις με ποδήλατο διοργανώνονται από τη ΜΟnuΜΕΝΤΑ και τον Γιώργο Αμυρά, σύμφωνα με τους οποίους :

Δύο είναι οι στόχοι της 2ης ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚo ΠΟΔΗΛΑΤo ΔΙΑΔΡΟΜής: να γνωρίσουμε τη διαδρομή του πρώτου ποδηλατόδρομου που θα δημιουργήσει ο Δήμος Αθηναίων, κάνοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα δεκτή την πρόταση του Γιώργου Αμυρά, και να γνωρίσουμε τα μνημεία και τα ιστορικά κτήρια που θα συναντά ο ποδηλάτης. Με τα ποδήλατά μας θα δώσουμε ζωή και θα στηρίξουμε την άμεση πραγμάτωση του ποδηλατόδρομου.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Αθήνα είναι ένα ανοιχτό μουσείο. Μνημεία και Κτήρια όλων των εποχών περιμένουν να τα ανακαλύψουμε, να τα επισκεφθούμε, να τα προστατεύσουμε. Με το φιλικό για το περιβάλλον μέσο, το ποδήλατο, μπορούμε να φθάσουμε σε γνωστά και άγνωστα μνημεία της πόλης μας.

Στη 2η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚo ΠΟΔΗΛΑΤo ΔΙΑΔΡΟΜή θα ξεκινήσουμε από το Ζάππειο, θα διασχίσουμε τις λεωφόρους Βασ. Αμαλίας, Πανεπιστημίου, θα περάσουμε από την Ομόνοια για να διασχίσουμε στη συνέχεια τις οδούς Πειραιώς-Σαλαμίνος-Μοναστηρίου και να καταλήξουμε στην Ακαδημία Πλάτωνος. Με αφετηρία την Ακαδημία Πλάτωνος θα ακολουθήσουμε μια νέα πορεία που αρχικά διασχίζει τις οδούς Μοναστηρίου-Σαλαμίνος για να μπούμε στους πεζόδρομους Ερμού-Αποστόλου Παύλου-Διονυσίου Αεροπαγίτου και μέσω της λεωφόρου Βασ. Αμαλίας να καταλήξουμε πάλι στο Ζάππειο.

Κάποιες από αυτές τις διαδρομές θα αποτελέσουν τμήμα του 1ου ποδηλατόδρομου της Αθήνας. Κάνοντας αυτή τη διαδρομή έρχεται σε επαφή κανείς με την ιστορία της Αθήνας, γνωρίζει μνημεία των αρχαίων, βυζαντινών και νεότερων χρόνων και αποκαλύπτεται στον ποδηλάτη αυτό που είναι η Αθήνα, ένα παλίμψηστο όλων των εποχών. Τα μέλη της MOnuMENTA θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία της διαδρομής για να παρουσιάσουν την ιστορία των μνημείων αλλά και τους κινδύνους που τα απειλούν.

Η ποδηλατοδιαδρομή αυτή θα δώσει τη σκυτάλη στην 3η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚo ΠΟΔΗΛΑΤo ΔΙΑΔΡΟΜή! Θα ακολουθήσουν κι άλλες για να γνωρίσουμε γειτονιές και περιοχές της Αθήνας, να δώσουμε κίνηση με τους τροχούς των ποδηλάτων σε δράσεις για την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης, αλλά και να μυηθούμε στη σωστή χρήση του ποδήλατου.

Οι ποδηλάτες-φίλοι της MOnuMENTA έχουν ετοιμάσει το δεκάλογο του ποδηλάτη:

1. Ποδηλατούμε με το κεφάλι ψηλά, απολαμβάνοντας την ξενάγηση της MOnuMENTA.
2. Φοράμε πάντα κράνος.
3. Ακολουθούμε τους κανόνες του ΚΟΚ.
4. Σεβόμαστε πεζούς και οδηγούς και κρατάμε την επιθετικότητά μας για το γυμναστήριο.
5. Έχουμε φουσκωμένα λάστιχα και ρυθμισμένα φρένα και ταχύτητες.
6. Πίνουμε πολύ νερό προς αποφυγή αφυδάτωσης.
7. Διατηρούμε σταθερή ταχύτητα στην ποδηλατοδιαδρομή αποφεύγοντας προσπεράσεις και ζιγκ-ζαγκ.
8. Δεν ανταγωνιζόμαστε τους άλλους ποδηλάτες.
9. Δίνουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια των παιδιών.
10. Δείχνουμε αλληλεγγύη στους άλλους ποδηλάτες και τους βοηθάμε σε περίπτωση ανάγκης.

Συνάντηση: Κήπος Ζαππείου, 12μ.μ.
Αναχώρηση: Ζάππειο-Βασιλίσσης Αμαλίας-Πανεπιστημίου-Ομόνοια-Πειραιώς-Σαλαμίνος-Μοναστηρίου-Ακαδημία Πλάτωνος.

Επιστροφή:
Ακαδημία Πλάτωνος-Μοναστηρίου-Σαλαμίνος-πεζόδρομος Ερμού-Αποστόλου Παύλου-Διονυσίου Αεροπαγίτου-Βασιλίσσης Αμαλίας-Ζάππειο.
Διάρκεια: 2 ώρες
Απαραίτητος εξοπλισμός: ποδήλατο, κράνος, παγούρι με νερό, φωτογρ. μηχανή.

Πληροφορίες: www.monumenta.org 6973308857, 210 3316770

6 σχόλια:

Roadartist είπε...

Αξιόλογη κίνηση. Ελπίζω να συνεχιστεί και να δυναμωθεί.
Δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο από το να συνδιάζεις τις βόλτες, την ποδηλασία με την παρατήρηση της πόλης, της ιστορίας της και της αρχιτεκτονικής της. Είναι κάτι που μου αρέσει πολύ κ το κάνω συχνά.
Γιατί όντως η Αθήνα είναι ένα ανοικτό μουσείο. Δεν έχω ακολουθήσει τη συγκεκριμένη κίνηση, κ μάλλον δε θα μπορέσω αύριο να συμμετάσχω, όποιος όμως αγαπά το ποδήλατο να τους ακολουθήσει. Σίγουρα αξίζει!
Καλό σκ!

Hfaistiwnas είπε...

Καλό απόγευμα!!!

treno fantasma είπε...

Kairo de tha tous kanei kalo!
Exairetiki, i Athina xreiazetai tetoies protoboulies!

Eva Psarrou είπε...

Ας ελπίσουμε να γίνει θεσμός και το ποδήλατο να μπει στη συνείδηση του Αθηναίου ταλαιπωρημένου πολίτη και να γίνει τρόπος ζωής. Καλή επιτυχία στη διοργάνωση, καλό σ/κ!

KitsosMitsos είπε...

Αξιέπαινες προσπάθειες! Μακάρι να συνεχιστούν.

Ξενικός είπε...

είμαστε, βέβαια, πολύ μακριά ακόμα από τους... Ολλανδούς!
Δεν βοηθάει και το ελληνικό ανάγλυφο. Από τις μεγάλες πόλεις μας, μόνο η Λάρισα είναι επίπεδη.
Ξενικός

Related Posts with Thumbnails