25 Αυγούστου 2011

νάξος

Πρώτη φορά βρέθηκα στη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. 
Ένα νησί, σαν πολλά μαζί! Γι' αυτό είναι δύσκολο τούτος ο τόπος να απογοητεύσει τον επισκέπτη.  Πλούσια η ιστορία του, η πολιτιστική του κληρονομιά, πανέμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, ορεινά γραφικά χωριά, πανέμορφη χώρα με ένα καταπληκτικό κάστρο, φιλόξενοι άνθρωποι..
Η "Πορτάρα" της Νάξου

Το μνημείο όμως που κάνει εντύπωση στον επισκέπτη και θεωρείται το «έμβλημα» του νησιού, είναι η Πορτάρα, στο νησάκι του Βάκχου, ακριβώς στην άκρη του λιμανιού. «Πορτάρα» τη λένε από παλιά οι ντόπιοι, για το μεγάλο της μέγεθος.
Σήμερα το νησάκι που τη φιλοξενεί λέγεται «Παλάτια». Οι χριστιανοί έκτισαν εκκλησία πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού, κατά τη συνήθεια της εποχής...ενώ γύρω από την εκκλησία αναπτύχθηκε σημαντικός οικισμός.
Αυτό το μνημείο που ξέχασε εδώ ο χρόνος, είναι μια γιγαντιαία, μαρμάρινη πύλη ναού, αφιερωμένου στον Απόλλωνα. Ο ναός κτίστηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα, την εποχή του τύραννου Λύγδαμι, όταν η Νάξος ήταν μεγάλο ναυτικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο.

 
Την περίοδο της ενετοκρατίας πολλά κομμάτια του ναού χρησιμοποιήθηκαν για το κτίσιμο του Κάστρου. Έστω στιγμιαία είναι αδύνατο να μην αφεθείς στο ταξίδι της μυθολογίας και της ιστορίας...
Εδώ, σύμφωνα με την παράδοση, κάτω από τα «Παλάτια», ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη και από εδώ την απήγαγε ο Διόνυσος με την ακολουθία του. Στον χώρο αυτό σύμφωνα με την παράδοση γιορτάστηκαν τα πρώτα «Διονύσια»...
Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως τα μάρμαρα έχουν περισσότερο από έξι μέτρα μάκρος το καθένα και βάρος 20 τόνους. Κι όμως αυτή η τεράστια κατασκευή μοιάζει να ισορροπεί με τον πιο ανάλαφρο τρόπο μεταξύ της θάλασσας και του ουρανού.
Ο μύθος της αρπαγής της Αριάδνης από τον Διόνυσο στην ακρογιαλιά των «Παλατιών» ενέπνευσε μουσικούς, γλύπτες και ζωγράφους που με τις δημιουργίες τους, έκαναν γνωστή τη Νάξο σε όλο τον κόσμο.
Η θέα ενός ηλιοβασιλέματος από την Πορτάρα αποτελεί ανεπανάληπτη εμπειρία και σίγουρα είναι κάτι που αξίζει να θαυμάσει όποιος βρεθεί στην Νάξο...

 
...η θέα και προς το λιμάνι είναι επιβλητική...
Τη Νάξο θα την αγαπήσετε όμως κυρίως και για τις παραλίες της, με τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά τα οποία εναλλάσσονται σε κυανό, βαθύ γαλάζιο, γαλαζοπράσινο χρώμα.
Εμείς προτιμήσαμε να κολυμπήσουμε κυρίως στην παραλία του "Αγίου Προκόπη", θεωρείται η 3η καλύτερη στην Ελλάδα και ανάμεσα στις 10 πρώτες της Ευρώπης.
...μα γενικώς οι παραλίες της είναι τόσες πολλές και όμορφες, 
που κάθε επισκέπτης μπορεί να βρει ότι επιθυμεί..

...με τον ήλιο να 'παίζει' συνεχώς, 
ασταμάτητα με τα νερά του Αιγαίου...

«Γλύκα μεγάλη είχε το νησί ετούτο, ησυχία πολλή, αγαθά τα πρόσωπα των ανθρώπων, σωροί τα πεπόνια, τα ροδάκινα, τα σύκα και η θάλασσα ήρεμη. Κοίταζα τους ανθρώπους – ποτέ οι άνθρωποι τούτοι δεν τρόμαξαν από σεισμό ή από Τούρκο, και τα μάτια τους δεν καίγουνταν. Εδώ η λευτεριά είχε σβήσει τη λαχτάρα για τη λεφτεριά, κι η ζωή απλώνουνταν ευτυχισμένο κοιμάμενο νερό. Κι αν κάποτε ταράζουνταν, ποτέ δεν σήκωνε τρικυμία. Ασφάλεια ήταν το πρώτο δώρο του νησιού που ένιωσα περιδιαβάζοντας στη Νάξο...» Αναφορά στον Γκρέκο, Νίκος Καζαντζάκης

78 σχόλια:

mahler76 είπε...

τέλειο δείχνει το νησί!!! Καλή σου μέρα :)

Ανώνυμος είπε...

Πανέμορφη, αγαπημένη Νάξος, τη λατρεύω ;-)))

Tradescadia είπε...

Λατρεμένο νησί! Όσες φορές και να έχω πάει ποτέ δε μου φτάνει! Υπέροχες φωτογραφίες!

ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ είπε...

ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ Η ΕΛΛΑΔΑ. ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ! ΜΠΡΑΒΟ ΑΡΤΙΣΤΑ!

koulpa είπε...

30 χρόνια έχω να την πατήσω.. αλλά την έχω περιπλεύσει μερικές φορές.. όμορφα.. ποσο όμορφα τα νησιά μας.. :) :)
καλησπερούδιααα :) :)

H.Constantinos είπε...

Εξαιρετικές οι φωτό! -και το υπόλοιπο ποστ, ως συνήθως!

ΥΓ: Εξαιρετικός και ο Sinatra, αλλά η μουσικούλα κολλάει ακόμα και τον Chrome. Με τον Explorer μάλλον θα χρειαζόταν task manager, η reboot το μηχάνημα...

librarian είπε...

Καλημέρα! Πολύ ωραίες φωτο! Αλλά η Άνδρος δεν ανήκει στις κυκλάδες; είναι πιο μεγάλο νησί (εκεί κόλλησα!)

kovo voltes... είπε...

Αγιος Προκόπης για μπάνιο, Απείρανθος για τσιπουράκι στην πλατεία κάτω απο φυλλωσιές, ποτάκι στο πανέμορφο μπαράκι κάτω ακριβώς απο την Πορτάρα, που μοιάζει σαν να έχει ξεκοπεί απο το νησί...Πανέμορφο μέρος. Το κέντρο του λίγο με χαλάει. Τόση ομορφιά τριγύρω και αυτό κιτς, κολλημένο στο '70...Τέτοια ταξίδια να'χεις πάντα καλό μου. Γεμάτα...;)

Ανώνυμος είπε...

Τα νησια του Αιγαιου απλα δεν υπαρχουν και δεν συναγωνιζονται σε αυρα και ομορφια! και αλλες σχετικες αναρτησεις απο ναξο!!!

Ρ.

Μαίρη (Ginger) είπε...

Μάλλον έχεις δίκιο. Οταν πήγαινα μικρή μου άρεσε πολύ αλλά ήταν και η παρέα τρελλή τότε. Εχω να πάω πολλά χρόνια και μάλλον θα την έβλεπα κάτω από άλλο πρίσμα. Πάντως εδώ και χρόνια της κάνω αντιπερισπασμό από απέναντι (απέναντι όπως Πάρος).

Και με την ευκαιρία δεν θέλω να χάσεις την προηγούμενη ανάρτησή μου η οποία βυθίστηκε στο παρελθόν του blogger http://lifebookmarks.blogspot.com/2011/08/blog-post.html

Δεν σχολιάζω τις φωτογραφίες γιατί απ'το γραφείο δεν μου ανοίγουν οι μισές κι επειδή ξέρω τι χέρι και τι μάτι διαθέτεις θα επιστρέψω για φωτο-σχολιασμό όταν τις δω στο σπίτι.

Θα επιστρέψω........

Hfaistiwnas είπε...

Τι μου κάνεις, τι μου κάνεις!!! Πανέμορφα.. βγάζεις εκπληκτικές φωτό!!!!
Και του χρόνου!!

ΥΓ. Μα όλοι Νάξο πήγαν φέτος;;;;

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΩΣΤΕ... ΣΤΗ ΝΑΞΟ!
ΤΗ... ΒΑΣΙΛΙΔΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ!
ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ... ΤΙ ΝΑ ΠΩ?
!...

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΛΟΙΠΟΝ!

ΥΓ. ΕΠΙΤΡΕΨΕ ΜΟΥ roadartist... ΕΠΕΙΔΗ, ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ ΕΓΩ, ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΤΗΝ librarian.
Η ΝΑΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ, ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ. Η ΑΝΔΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΟ, ΑΛΛΑ, ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ... ΓΙ' ΑΥΤΟ, ΚΑΙ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΟ. ΤΟ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΜΕΛΤΕΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΡΕΙΝΟΙ ΑΝΕΜΟΙ.
Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Ζήλεψα... Με ταξίδεψες...
Ευχαριστώ :)

ξωτικό είπε...

Aααααα σλούρπ Γιέεεεεεεεεες και άλλα πολλά τέτοια σούπερ φιλολογικά !!!
Βάρα βρε αντέχω !!
Αυτή η τέταρτη φωτό σου μου έσπασε τα νεύρα ,είχα μια τέτοια έμπνευση αλλά το αποτέλεσμα για κλάμματα χαχα
Καλά και οι άλλες το ίδιο αλλά δεν το λέω να μη γίνω μόνη μου ρεζίλι.
Ουφ καλά που έχουμε κι εσένα να μαθαίνουμε και λεπτομέρειες !!

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥΥΥΥΥΥΥ !!!!!!!!!!
κι άλλα δέκα δηλαδή πάλι δεν θα βαρεθείς !!!
Κι άλλο θέλουμε !!!!

thalassamov είπε...

Υπόκλιση στο φωτογραφικό σου άγγιγμα, χάιδεψες πολύ τρυφερά τις ομορφιές της Νάξου!
Δεν γνώριζα την πληροφορία για την συγκεκριμένη παραλία, ούτε θυμόμουνα το απόσπασμα του Καζαντζάκη. Μεγάλη υπόθεση η ασφάλεια,όντως,δώρο.
Θα υπάρξει κι άλλος περίπατος στο συγκεκριμένο νησί; Θα ήθελα να δω περισσότερο από τα χωριά που μας περιγράφεις αλλά και την Χώρα της.

φιλιά πολλά Ρόουντ μου!

moutro είπε...

Έκανα τόσα χρόνια διακοπές στη Νάξο που τη θεωρώ σπίτι μου. Αν δεν κολυμπήσεις στα νερά της Παρθένας(όταν δεν φυσάει) δεν μπορείς να γευτείς την πραγματική Νάξο. Για κρασάτο κόκορα στις Μέλανες και ούζο στην παραλία μέχρι το πρωί... τι μου θύμισες...χιλιάδες εικόνες...

Roadartist είπε...

@ mahler76 : Πολύ ωραίο νησί!! Έχει τα πάντα βασικά.. Ομορφιά, παράδοση, πολλά πολιτιστικά φεστιβάλ, υπέροχες παραλίες, πανέμορφη χώρα.. πολύ καλή συγκοινωνία με λεωφορεία (βασικό στην εποχή μας...) :)

Roadartist είπε...

@ irinivergopoulou : Πολύ ωραίο νησί, πρώτη φορά το επισκέπτηκα, σίγουρα όμως όχι τελευταία, θέλω να πάω ξανά :)

Roadartist είπε...

@ Tradescadia : Σε ευχαριστώ!! Ήθελα πολύ καιρό να το επισκεφτώ, και εφέτος το κατάφερα.. σίγουρα θα ξαναπάμε :)

Roadartist είπε...

@ ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ : Ναι είναι απίστευτες οι ομορφιές της Ελλάδας, μακάρι να μπορούσα να πάω σε κάθε γωνιά της. Απίστευτη ομορφιά! Ευχαριστώ.

Roadartist είπε...

@ koulpa : Τι;;;;;;; 30 χρόνια τι έχεις να την κάνεις;;;;; :) :) :) Μπουσούλαγες δηλαδή όταν πήγες..;; :) Υπέροχο νησί, πρώτη φορά το επισκέφτηκα, λατρεύω τις Κυκλάδες!!

Roadartist είπε...

@ H.Constantinos : σε ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνε μου. Με το firefox πάντως παίζει κανονικά. Το ίδιο πρόβλημα είχε και τις προήγουμενες μέρες; Το ίδιο αντιμετωπίζεις και σε άλλα blogs με τον ίδιο player? Μακάρι να ήξερα πως να το αντιμετωπίσω τώρα αυτό το θέμα, ξαναέβαλα το κωδικό html αλλά φαντάζομαι δεν ήταν αυτό που δημιουργούσε το πρόβλημα.. Τώρα με το "task manager, η reboot το μηχάνημα..." δε κατάλαβα τι εννοείς.. :)

Roadartist είπε...

@ librarian : Όχι η Νάξος είναι μεγαλύτερο. Παρακάτω ο "παντοτινός ταξιδευτής" τα εξηγεί καλύτερα.. Καλησπέρα σου, φιλί!

Roadartist είπε...

@ kovo voltes... : λάτρεψα την Απείρανθο, λάτρεψα τη χώρα, το κάστρο (όπου βόλταρα πολλές φορές..) και θα υπάρξουν σχετικές αναρτήσεις..έτσι λίγο μήπως στα θυμίσω.. Πρώτη φορά στη Νάξο (εύχομαι όχι όμως τελευταία!) :)

Roadartist είπε...

@ ανώνυμε: έτσι ακριβώς είναι... το αιγαίο έχει απίστευτη (!!) ομορφιά, καλησπέρα!

Roadartist είπε...

@ Ginger : Σε ευχαριστώ πολύ :) Να περάσεις ξανά όποτε θες, όλο το σκ φαντάζομαι θα μείνει αυτό το ποστ.., αλλά θα ακολουθήσουν κ άλλα με φωτο από άλλα σημεία του νησιού, μαζί με εντυπώσεις! :)

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : και οι δικές σου από την Κεφαλλονιά ήταν πανέμορφες!Σε ευχαριστώ ηφαιστίωνα, όντως εφέτος ακούστηκε πολύ η Νάξος :)

Roadartist είπε...

@ παντοτινος ταξιδευτης : Έκανες πολύ καλά που διευκρίνησες αυτές τις λεπτομέρειες στην librarian και σε ευχαριστώ! Θα ακολουθήσουν και άλλες φωτογραφίες από το νησί, στις επόμενες αναρτήσεις!! :)

Roadartist είπε...

@ Υπατία η Αλεξανδρινή : Πραγματικά χαρά μου :) εγώ σε ευχαριστώ πολύ :)

Thalassenia είπε...

Δεν υποτιμώ το νησί γιατί έρχομαι από τη Σύρο της Φούλης, αλλά νομίζω όπου και να πήγαινες θα έδειχνες το μέρος εκπληκτικό!!!
Πράγματι το ηλιοβασίλεμα θα είναι ξεχωριστό σε εκείνο το μοναδικό κάδρο.

Φιλιά θαλασσένια
και του χρόνου.

Roadartist είπε...

@ ξωτικό : χα χα χα χα χα :) ναι καλά ποιος μιλάει :) Πάντως η συγκεκριμένη συμφωνώ και εμένα μου αρέσει πολύ.. άσε που αυτή τη μέρα που πήγαμε φύσαγε μανιασμένα.. αλλά σε τίποτα δεν χάλαγε την ομορφιά της ..Πορτάρας.. Εννοείται ότι το σκέφτομαι πολύ σοβαρά και του χρόνου να έρθω Νάξο.. Αν είσαι εσύ εκεί, τότε θα έχω επίσης έναν επιπλέον λόγο!!!!!!!!! Σε φιλώ πολύ ξωτικούλι, σε ευχαριστώ για τη φιλία σου. Θα ακολουθήσουν και άλλες :)

ΥΓ οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά!!! :)

Roadartist είπε...

@ thalassamov : Σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου! Χαίρομαι που σου άρεσε. Ναι η συγκεκριμένη παραλία έχει υπέροχα νερά.. κρυστάλλινα! Όμως όχι μόνο αυτή.. και οι υπόλοιπες στο νησί είναι επίσης πολύ όμορφες.. Ο Καζαντζάκης πήγε σχολείο στη Νάξο (Στη Γαλλική Σχολή στο Κάστρο) μακάρι να αντέγραφα εδώ όλο το αντίστοιχο κεφάλαιο από το "Αναφορά στο Γκρέκο" ΑΞΙΖΕΙ πάρα πολύ να το διαβάσετε, αλλά είναι περίπου 10 σελίδες και δε μπορώ να το καταχωρήσω εδώ..ως ποστ.. είναι αρκετά μεγάλο..

Εννοείται θα ανεβάσω και άλλα ποστ για το νησί :) Σε φιλώ!

Roadartist είπε...

@ moutro : Εγώ πρώτη φορά σε αυτό το νησί, και δεν γνώριζα αρκετά. Επίσης, δεν είδα αρκετά, αλλά είναι λογικό τόσο μεγάλο.. και τόσα πολλά τι να πρωτοδεις. Θα ξαναπάω όμως.. σίγουρα, και θα δω και τα υπόλοιπα. Καλώς όρισες στο blog!

Roadartist είπε...

@ Thalassenia : Να μη το υποτιμάς καθόλου το νησί! Πίστεψε με, αξίζει να το επισκεφτείς, να το κολυμπήσεις, να περιηγηθείς στην ιστορία του, είναι ξεχωριστός τόπος... Σε ευχαριστώ πολύ όμως για τα λόγια σου :) Επίσης φιλιά :)

koulpa είπε...

χαχαχαχα για την ακρίβια πριν 32 χρόνια.. και ήμουν αρκετά μεγάλος.. για να ταξηδεύω μόνος στα εξωτερικά.. πόσο μάλον στα ελληνικά νησιά.. είπαμε δεν είμαι και σαν την πελοπόνησο.. αλλά είμαι μεγαλούτσικος.. :) :)
ναι τις κυκλάδες τις αγαπώ και σα νησιά.. και σα στοίβο ιστιοπλοίας.. :) :)
καλησπερούδιαααα :) :)

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίες και οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες! :-)

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Μόνο από την κουπαστή του πλοίου την έχω θαυμάσει την Πορτάρα.. πηγαίνοντας για Ιο.
Υπέροχες φωτογραφίες!!!!!!

pandora είπε...

απίστευτα όμορφες οι φωτογραφίες σου... :)
περίτεχνα τραβηγμένες... ειδικά αυτή με το βιβλίο στην ακρογιαλιά...

όμορφο το απόσπασμα του Καζαντζάκη... ήξερε να ταξιδεύει και να περιγράφει, το μόνο σίγουρο...

τί όμορφες διακοπές... σου εύχομαι καθε χρόνο ακόμη καλύτερες!

pandora

karkinos7 είπε...

Τόπος μελλοντικής επίσκεψης και εκμάθησης της ιστορίας του.
Να 'σαι καλά να μας χαρίσεις και άλλες τέτοιες ομορφιές, απο το φωτογραφικό φακό σου.
Εκπληκτικές για μια άλλη μια φορά!!!
Την Καλησπέρα μου!!!
Φιλιά Πολλά!!!

treno fantasma είπε...

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΣΤ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!!!!

:)

thinks είπε...

Οι Κυκλάδες είναι από τα ομφάλια μέρη της ζωής μου. Αν και δεν μπορώ να πω ότι η Νάξος είναι στην κορυφή για μένα, οι παραλίες σίγουρα είναι καταπληκτικές και το νησί πανέμορφο, και το επισκέφθηκα 4-5 φορές, πότε υπό την ιδιότητα του Αθηναίου, πότε του Τουρίστα από την Αμερική με τον γιό του, και δύο φορές σαν φωτογράφος για τον τουρισμό. Φωτογραφίες της Πορτάρας στο ηλιοβασίλεμα υπήρχαν πάντα ανάμεσα στις 36 που έδειχνα πάντα στην Βοστώνη κάθε πρώτο μάθημα... Πραγματικά ωραίες φωτογραφίες μας δείχνεις. Και διαλέγω και τις πατημασιές στην άμμο!

VAD είπε...

Α,έτσι μπραβο!Αριστα!Να ξεδώσουμε κι εμεις μαζί σου!:)

b|a|s|n\i/a είπε...

έχει και πολύ όμορφα ορεινά χωριά.
και όντως στις μέλανες εκπληκτικό φαγητό και σε ποσότητα και σε ποιότητα και κυρίως πολύ πολύ φθηνό. μάλλον εκεί που θα έπρεπε να είναι οι τιμές του να τρως έξω (δέκα ευρώ το άτομο).
αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση είναι τόσα άπειρα χιλιόμετρα παραλία από άγιο προκόπη μέχρι πλάκα και ακόμα παραπέρα πόσο μα πόσο στριμωγμένες είναι οι ομπρέλες. θα μπορούσε να είναι μία σειρά λιγότερη να μην είσαι πάνω στον άλλον, να μετακινείς βρε παιδί την ξαπλώστρα με την πορεία του ήλιου. :) θυμάμαι το '90 που είχα πάει πάλι να μην υπήρχε ούτε μία ομπρέλα.
είναι πανέμορφο νησί όντως που τα έχει και συνδυάζει σχεδόν τα όλα.
φιλιά πολλά πολλά! εκπληκτικές οι φωτογραφίες!

iLiAs είπε...

ωραια η Ναξος!!!

καλημερα Αρτιστα!! :)

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω να έμεινες αρκετές ημέρες! εύχομαι όλα σου τα ταξίδια να είναι πάντα τόσο όμορφα.

Υ.Γ Το task manager που λέει ο Κωνστανίνος είναι η εφαρμογή των windows για να κλείσεις μια εφαρμογή που δεν ανταποκρίνεται (πατάς alt - ctrl - delete και μετά επιλέγεις διαχείριση εργασιών)

kariatida62 είπε...

Ωραία είναι και η Νάξος(απο τότε μάλιστα που καθάρισαν και ανέδειξαν την παλιά πόλη-γιατί παλαιότερα μόνο ποντίκια και γάτες κυκλοφορούσαν εκεί μέσα) και όλες οι υπόλοιπες Κυκλάδες!
Μόνο που πρέπει όταν αποφασίσεις να τις επισκεφθείς νάχεις κάνει τα απαραίτητα κονέ σου με τον Αίολο...
Εχουν πονέσει τα μυαλλλλλά μου (που λένε και οι Θεσσαλονικείς) τόσες μέρες εδώ πέρα στα μποφώρια...
Θα φύγω και ακόμα δεν θάχει σταματήσει η Ντραμουντάνα να λυσσομανά χαχαχα!
Εεεεερχομαιιιι! Περίμενέ μεεεε!

Υ.γ. Οι φωτό σου άπαιχτες!!!

Roadartist είπε...

@ koulpa : Νομίζω πως υπερβάλλεις, πάντως δε το συνεχίζωωωω :) σαν την πελοπόννησο αποκλείεται, τι ζέστη αυτή σήμερα... Υπέροχη η ιστοπλοία στις Κυκλάδες.. αχ τι μου κάνεις!!!!!

Roadartist είπε...

@ taxamenaepeisodia : σε ευχαριστώ πολύ! :)

Roadartist είπε...

@ Γιαγιά Αντιγόνη : Θέλει μια ολόκληρη ζωή ταξιδιών για να πεις πως έχεις γευτεί και γνωρίσει όλα τα νησιά! Σε ευχαριστώ :)

Roadartist είπε...

@ pandora : Ο Καζαντζάκης είναι μακράν ο πιο αγαπημένος μου συγγραφέας, λατρεύω το τρόπο σκέψης του και τη γραφή του. Μόλις τελείωσε το πανεπιστήμιο ταξίδεψε σε όλη την ελλάδα και ανά τον κόσμο.. και έγραψε αρκετά βιβλία για τα ταξίδια του.. Αξίζει να διαβάσεις και το συγκεκριμένο "αναφορά στο Γκρέκο".. το ξαναδιάβασα εφέτος το καλοκαίρι και πραγματικά ήταν μια απίστευτη ψυχοθεραπεία.. Σε ευχαριστώ πολύ!

Roadartist είπε...

@ karkinos7 : Αν μπορούσα να επιλέξω θα ήθελα να ταξιδεύω συνεχώς.. και ασταμάτητα.. αλλά το κάθε ταξίδι να συνδιάζεται με εκμάθηση της ιστορίας του κάθε τόπου.. και συνδιασμό της με των γειτονικών.. Δεν μου λέει κάτι να κάθομαι όλη μέρα απλά σε μια παραλία, αλλά γούστα είναι αυτά. Σε ευχαριστώ πολύ Τάσο :) κανονίζουμε καφεδάκι.. ε; Φιλιά!

Roadartist είπε...

@ treno fantasma : θα έρθουν :)

Roadartist είπε...

@ thinks : Λατρεύω το Αιγαίο, λατρεύω πραγματικά τις Κυκλάδες. Η αύρα, η ιστορία, η αρχιτεκτονική, μια μοναδική ομορφιά που μιλάει μέσα στη ψυχή μου. Ελπίζω μέχρι την ηλικία σου να έχω και εγώ γυρίσει όλα τα μέρη που επιθυμώ.
Το ταξίδι είναι για μένα πέρα από αναψυχή, και γνώση. Νομίζω ότι η φωτογραφία των πατημασιών ήταν η πιο αυθόρμητη! Την καλησπέρα μου Δημήτρη, σε ευχαριστώ!

Roadartist είπε...

@ VAD : Να είσαι καλά βρε vad :) μακάρι να ξεδίναμε συχνότερα :)

Roadartist είπε...

@ b|a|s|n\i/a : Ναι φυσικά! Θα υπάρξει και ανάρτηση για κάποιο χωριό. Και στην Άνω Ποταμιά έχει μια πολύ καλή και φθηνή ταβέρνα.. ντόπιοι μας την πρότιναν.. και άξιζε.. Προσωπικά δε μου αρέσουν οι ξαπλώστρες στις παραλιες..Νομίζω πως χαλάνε την ομορφιά τους. Αλλά υπάρχουν αρκετοί που τις αναζητούν. Εμείς μια φορά κάτσαμε σε ξαπλώστρα.., είναι καθαρά θέμα επιλογής.
Το θετικό είναι πως η συγκεκριμένη παραλία είναι τεράστια και στην αρχή της μπορείς να κάτσεις σε σημεία δίχως κόσμο.. Εύχομαι να μην είναι γεμάτα και αυτά σε επόμενες χρονιές με ξαπλώστρες. Ε, στην τελική απλά δε πας για μπάνιο εκεί.. και οι άλλες μη οργανωμένες μια χαρά είναι :) καλησπερούδια!!

Roadartist είπε...

@ iLiAs : Καλημέρα ποιητή μας, φιλιά Ηλία :) :)

Roadartist είπε...

@ ηλιογράφος : Μπορείς να χορτάσεις ένα τόσο μεγάλο νησί; Συνήθως επιλέγω για διακοπές πιο μικρά νησάκια.. Τη Νάξο όμως την είχα καιρό στο μυαλό μου και για την ιστορία της, και τελικά με ενθουσιάσε. Δε γίνεται να χορτάσω τα ταξίδια.. 'διψάω' για ταξίδια.. άντε περιμένω πότε θα ξαναφύγω..

Υγ ευχαριστώ για τις πληροφορίες, θα προσπαθήσω να το φτιάξω.. αν δε μπορέσω θα αναζητήσω τη βοήθεια σου, αν φυσικά μπορείς να βγάλεις άκρη με το mixpod..

Roadartist είπε...

@ kariatida62 : σε πόσα μέρη πήγες εφέτος βρε κάρυ;; Πάντα να είσαι καλά και να περνάς τέλεια! Και εσύ Νάξο; :) Δεν είχα πάει ξανά, οπότε χαίρομαι που διαπιστώνω πως πρόσεξαν το νησί και αναδιαμόρφωσαν τόσο τη παλαιά πόλη. Δεν ήξερα ότι παλιά δεν κυκλοφορούσαν εκεί τουρίστες.. αλλά μόνο γάτες και ποντίκια χαα τώρα μάλλον συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, αν και οι γάτες ευτυχώς δεν την εγκατέλειψαν σίγουρα.

Στις αρχές αυγούστου που ήμουν ευτυχώς δεν φύσαγε. Ελπίζω να μη φυσσάει κατα την επιστροφή σας :)

teleytaios είπε...

Όμορφο το οδοιπορικό σου Roadartist. Με ταξίδεψες για ακόμα μια φορά σε μέρη που δεν έχω βρεθεί. ;)

Την καλησπέρα μου.

Άστρια είπε...

Δεν έχω πάει στη Νάξο:)
Το ρεπορτάζ εξαιρετικό!!!
και οι φωτογραφίες επίσης, ειδικά αυτές που έχουν την Πορτάρα ως αντικείμενο, καταπληκτικές! Μου αρέσει που όπως και στις φωτογραφίες του Ξωτικού, ο ήλιος έχει αυτές τις τόσο διακριτές αχτίδες.
Πολύ χαίρομαι που πέρασες όμορφα, σου εύχομαι να κάνεις πολλά πολλά ταξίδια και όλα να είναι γεμμάτα υπέεεεροχες στιγμές:)

Σε φιλώ πολύ:)

nikiplos είπε...

"Αριάγνη, της Νάξος" έτσι αλλάζει ο Τσίρκας το όνομα μιας ηρωΐδας-βιβλίου του ξετυλίγοντας την ιστορία στην Αλεξάνδρεια, στο δεύτερο από τις Ακυβέρνητες Πολιτείες βιβλίο της τριλογίας. Όταν επισκέφθηκα τη Νάξο πρώτη φορά, ήταν σαν να είχα ξαναπάει... Και αυτό από τις διηγήσεις και την αγάπη για τον τόπο τους τόσων και τόσων φίλων αγοριών και κοριτσιών με καταγωγή από εκεί. Μια περίοδο που συναγελαζόμουν με ένα τσούρμο από αυτούς, θαρρούσα πως έπρεπε να διαλέξω Μονή ή Απείρανθος...

τέλειες φωτό καθώς και η ιστορία που διηγούνται... Την πορτάρα που ο ήλιος ντύνει τ' ακριβό του χρυσάφι, τη σιλουέτα της Αριάδνης που ακόμη προσμένει θαρρείς το καράβι του Θησέα να γυρίσει να την πάρει... φιλιά...

πνευμα είπε...

Νοστάλγησα χάρις τη γραφή σου. Μαγεύτηκα ξανά απο τις υπέροχες φωτογραφίες σου.

Σε ευχαριστώ και για αυτό ταξίδι.

Την καλημέρα μου, μετά απο πολύ καιρό.

Ένα Πνεύμα

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Υπέροχη η ξενάγηση στην Νάξο από μια "ταξιδιώτισσα" έμπειρη που ξέρει να ανακαλύπτει την ομορφιά αλλά και να την αποτυπώνει.

Τόσο κοντά μας η γλυκιά γεύση Ζωής αλλά εμείς ανήμποροι συνήθως να τολμήσουμε, ν΄αποφασίσουμε να δοκιμάσουμε ,γευόμαστε την πίκρα της ,εθισμένοι πλέον σ’ αυτή.

Ένα ακόμη ευχαριστώ για την επιμέλεια ,την γνώση αλλά και τον σεβασμό που μοιράζεσαι το κάθε τι με τους αναγνώστες σου.
Με εκτίμηση και αναγνώριση πάντα

comninos είπε...

Γιατι αυτη η ηττοπαθεια μας εχει κανει να ξεχασουμε την ομορφια της πατριδας μας.

Kaveiros είπε...

καλησπέρα

Procrustes είπε...

ιδανικό μέρος για αναβίωση των Διονυσίων. Να περνάς κάτω από την Πόρτα και ταυτόχρονα να περνάς στον κόσμο των απολαύσεων...;) (γιατί δε με κάνουν υπουργό Τουρισμού ρε γαμώτο?)

Φιλιά αρτιστάκι

Roadartist είπε...

@ teleytaios : Μακάρι να υπάρχει η δυνατότητα και η διάθεση να σας ταξιδεύω συχνότερα. Σε ευχαριστώ, χαίρομαι που σου άρεσε. Καλή Κυριακή.

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Είναι ο ήλιος του Αιγαίου, για αυτό! Να είσαι καλά άστρια, σε ευχαριστώ για την όμορφη ευχή σου, καλή Κυριακή, φιλάκια.

:)

Roadartist είπε...

@ nikiplos : Πρέπει να διαβάζω την τριλογία του Τσίρκα. Υπέροχο το σχόλιο σου, και ταξίδι αληθινά η σκέψη σου. Μου αρέσει πολύ όλο αυτό το μοίρασμα. Θα φτιάξω ένα ποστ και για την Απείρανθο. Φιλιά πολλά.

Roadartist είπε...

@ πνευμα : εγώ σε ευχαριστώ για τα λόγια σου. Χαίρομαι που σε βλέπω. Καλή Κυριακή πνευματάκι :)

Roadartist είπε...

@ λυγερη : τέτοια λόγια από έναν άνθρωπο μαχητή σαν και σένα, είναι πολύτιμα. Αν λίγο σε ταξίδεψα, αληθινά χαίρομαι. Στέλνω τις καλησπέρες μου και τις καλύτερες ευχές μου! :)

Roadartist είπε...

@ comninos : όχι μόνο ηττοπάθεια. Πολλά ακόμη!

Roadartist είπε...

@ Kaveiros : επίσης καλησπέρα σου! Ελπίζω να είσαι καλά!

Roadartist είπε...

@ Procrustes : Μμμ.. και τι πολυτιμότερο από αυτές τις απολαύσεις τελικά; Ναι τελικά ίσως χαραμίζεσαι :) :)

PiciFriki είπε...

θέλω πολύ να πάω

eva είπε...

Την έχω επισκεφτεί πάμπολλες φορές και κάθε φορά ανακαλύπτω μια καινούργια Νάξο! Καλό φθινόπωρο!

Roadartist είπε...

@ PiciFriki : Εύχομαι να πας!

Roadartist είπε...

@ evaggelia-p : το πιστεύω αυτό που λες.. έχει τόσα πολλά για να δεις. Επίσης Ευαγγελία!

Related Posts with Thumbnails