17 Ιουνίου 2011

τάδε έφη...Ζοζέ Σαραμάγκου



«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα παγκόσμιο κίνημα διαμαρτυρίας από ανθρώπους που δεν θα το βάζουν κάτω, δεν θα φύγουν από τους δρόμους και θα διαδηλώνουν κάθε μέρα. Πρέπει να δείχνουμε σε όσους έχουν την εξουσία ότι δεν θέλουμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν η αδικία, ο πόλεμος, ο εξευτελισμός και στον οποίο η ζωή των περισσότερων ανθρώπων δεν αξίζει τίποτα».

Ο Ζοζέ Σαραμάγκου πέθανε στις 18 Ιουνίου 2010.


Απόσπασμα συνέντευξης από:  εδώ.

34 σχόλια:

Roadartist είπε...

O Ζ. Σαραμάγκου "έφυγε" (όπως όλοι θυμόμαστε) πέρσι τέτοιες μέρες..
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του μιλούσε πολύ για την οικονομική κρίση. Έχει να πει κανείς τίποτα για τη συγκεκριμένη του φράση; Προφητικός τουλάχιστον..

Hfaistiwnas είπε...

Τα λόγια του μου θυμίζουν το κίνημα των αγανακτισμένων..

stardust είπε...

πριν από ένα χρόνο αυτά τα λόγια θα μας ακουγόταν ουτοπικά. σήμερα είναι η πραγματικότητα...

ξωτικό είπε...

Πρέπει να δείχνουμε άρα να είμαστε δηλαδή ενεργοί πολίτες διαρκώς,πρέπει να πάρουμε απόφαση οτι καλές ή κακές εξουσίες δεν υπάρχουν απο μόνες τους,συνδιαμορφώνονται με τους πολίτες ,κοινώς βρίσκουν και τα κάνουν.
Ηθικόν δίδαγμα:
Η επαγρύπνιση κάνει καλό (είδες τι ώρα είναι;;)
2ον : Είδες ο παππούς;..........
3ον φιλί μεγάααλο !!!

Ανώνυμος είπε...

Katapliktiko artistaki.

Kai simera sto sintagma itan yperoxa! Nomizw pws tha diatirithei. Na pigainoume, axizei gia pollous logous.

se filw

arco :)

Κλειώ είπε...

...Ζουμε ιστορικες στιγμες.. αυτο!

Thalassenia είπε...

Θα είναι τουλάχιστον ωραίο έως και τιμητικό γι αυτούς που θα έχουν να πουν: "ήμουν κι εγώ εκεί"

Φιλιά θαλασσένια.

QwfwqN είπε...

Να προσθέσω μερικές φράσεις ακόμα του Saramago: "Μαθαίνουμε από τις διδαχές της ζωής πως λίγο μας χρησιμεύει μια πολιτική δημοκρατία, όσο ισορροπημένη και αν εμφανίζεται στις εσωτερικές δομές και στη θεσμική της λειτουργία, αν δεν έχει συσταθεί ως ρίζα μιας αποτελεσματικής και συγκεκριμένης οικονομικής δημοκρατίας [...] Σήμερα, περιφρονημένες και πεταμένες στο σκουπιδοτενεκέ μαζί με κουρασμένες φόρμουλες που η χρήση τις εξάντλησε και τις κατέστησε αφύσικες, η ιδέα της οικονομικής δημοκρατίας έδωσε τη θέση της σε μια ξεδιάντροπα θριαμβευτική αγορά, παλεύοντας τελικά με μια σοβαρότατη κρίση στη χρηματοοικονομική της διάσταση, ενώ η ιδέα της πολιτιστικής δημοκρατίας αντικαταστάθηκε εντέλει από μια αποξενωτική βιομηχανική μαζικοποίηση των πολιτισμών. Δεν προοδεύουμε, οπισθοχωρούμε".

Margo είπε...

Προφητικός σίγουρα.. μήπως και εμπνευστής;
Ήταν η ευκαιρία και την αρπάξαμε από τα μαλλιά.. εύχομαι να μείνει μέχρι να αλλάξουν τα σχέδια όσων μας έχουν διαγράψει το μέλλον μας χωρίς να μας ρωτήσουν..

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : όντως!..

Roadartist είπε...

@ stardust : Εχτές το βράδυ στο Σύνταγμα αισθανόμουν πολύ έντονα πως ζούμε πια ιστορικές στιγμές.. Δε ξέρω το αποτέλεσμα, ξέρω πως ότνως πριν λίγες μέρες όλο αυτό φάνταζε ουτοπικό..

Roadartist είπε...

@ ξωτικό : Να βγούμε από την απάθεια μας!! Αισθάνεσαι και πιο "υγιής" έτσι.. πιο καθαρός στο μυαλό, στη ψυχή.. Μεγάλο πράγμα να είσαι ενεργός πολίτης!! Βρίσκουν και τα κάνουν.. αυτό ξανά γράψτο! Καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ arcobaleno : Άργκο ότι καλύτερο ξεφύτρωσε.. και το πόσο τους πονάει φάνηκε την Κυριακή. Μακάρι να δυναμώνει θα έλεγα..Φιλί γλύκο!

Roadartist είπε...

@ Κλειώ : αυτή η αίσθηση υπάρχει, καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ Thalassenia : Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που το βλέπουν έτσι. Και εγώ το αντιλαμβάνομαι με το ίδιο τρόπο. Ήμουν και πιστεύω ότι θα είμαι εκεί..για εμάς γίνεται και πρέπει να διατηρηθεί!

Roadartist είπε...

@ QwfwqN : "Δεν προοδεύουμε, οπισθοχωρούμε". Ακριβώς.. Θαυμάζω τη σκέψη, τη γραφή.. και το τρόπο της ζωής του Σαραμάγκου.. Σε ευχαριστώ, χαίρομαι που σε βλέπω εδώ και πάλι..

Roadartist είπε...

@ Margo : Ίσως η ίδια η εποχή να κυοφορούσε μια τέτοια αντίδραση, αλλά ίσως και ο ίδιος να μη τη φανταζόταν. "Εύχομαι να μείνει μέχρι να αλλάξουν τα σχέδια όσων μας έχουν διαγράψει το μέλλον μας χωρίς να μας ρωτήσουν.." μακάρι~

koulpa είπε...

ωωωωωω roadartistaki μου
επέστρεψες στα σχόλια!!! :):)
δε το ήλπιζα πιά.. με την παιδεια της τελευταίας γενειάς.. δεν έβλεπα καν τρόπο.. έχω τον φόβο ότι μόνο τα μικροσυμφέροντα του καθενός τον οδήγησαν στην πλατεία.. από το κλήμα που διαπίστωσα.. διαμορφώνω την ελπίδα ότι αυτά τα προσωπικά.. θα ζημωθούν σε κάτι πιό συλογικό.. και αλτρουιστικό.. για΄τι μόνο έτσι βλέπω κάτι να γίνεται.. :) :)
καλησπερούδιαααα ραντεβού στην πλατεία.. (ελπίζω γυρνόντας από το χωριό να σας βρώ εκεί..):) :)

Άστρια είπε...

Σ' ευχαριστώ για το link, από όπου ξεχώρισα αυτά τα όμορφα λόγια:
«Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του κομμάτι γης να καλλιεργήσει», έλεγε ο Σαραμάγκου, όταν τον ρωτούσαν για τη σχέση του με τη γραφή. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι να σκάβει βαθιά».

Και αυτό που είπε για τη γραφή νομίζω ότι έχει εφαρμογή και στη ζωή ενός ανθρώπου.


Σε φιλώ, καλό ΣουΚου:)

iLiAs είπε...

πόσο δικιο εχει, πόσο επίκαιρο αυτά που λέει!!

Αρτιστα καλό σαβ/κο!! :)

teleytaios είπε...

Νομίζω ότι αυτός είναι ο ηθικός αυτουργός και πατέρας του κινήματος των αγανακτισμένων. Ίσως βέβαια και να κάνω λάθος, διορθώστε με.

BLUEPRINTS είπε...

το προφητικός είναι ίσως λίγο, τέτοιοι άνθρωποι μακάρι να μπορούσαν να είχαν τα ηνία της οποιασδήποτε κυβέρνησης έστω για μια ημέρα, μπορεί να μας έδιναν εναλλακτικές που ούτε φανταζόμασταν

magda είπε...

Τι θαυμάσια λόγια, επίκαιρα όσο ποτέ...
Καλό Σαββατοκύριακο και πολλά φιλάκια

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Το θέμα δεν είναι μόνο τι έλεγε ( τι λέει, στην ουσία) ο μεγάλος πορτογάλος. Το θέμα είναι ότι ο ίδιος έδινε μέχρι το τέλος το παράδειγμα της συμμετοχής και του αγώνα στην ανθρώπινη υπόθεση.

( Και, αχ, δε θα πούμε για την τέχνη του, την απαράμιλλη γραφή του. Καθόλου γκρίζα διαφήμιση:Διαβάστε Σαραμάγκου! Ωφελεί σοβαρά την υγεία!)

Σημειώσεις Ανυπομονησίας είπε...

Μπορεί να μην είναι γνωστό όσο τα άλλα έργα του, εμένα όμως το βιβλίο του "Μικρές αναμνήσεις" με εντυπωσιασε.

είσαι σίγουρος για τις αναμνήσεις σου, κι αν είναι αναμνήσεις των αναμνήσεων;... και αν ένα όνειρο που σου διηγήθηκε κάποιος παλιά, νόμισες μετά απο καιρό πως ήταν "δικό σου" όνειρο...

Δεν θυμάμαι ακριβώς το απόσπασμα, θυμάμαι τη γευση μου είχε αφήσει, γενικά όλο το βιβλίο.

Μεγάλος ο Σαραμάγκου.

Roadartist είπε...

@ koulpa : Κoulpaki από όλους όσους εκφράζουν τις αντιθέσεις τους στο Σύνταγμα, δε συντάσσομαι με όλους, αλλά προσπαθώ να αφήσω στη άκρη τις όποιες αντιθέσεις μου, ακριβώς επειδή πιστεύω πως έχουμε φτάσει στο χείλος.. βιώνουμε κάποιοι (αν όχι όλοι) ένα είδους πρωτοφανούς πολέμου, και αντί να πληρώσουν όσοι πραγματικά έκλεψαν, ή οι πιο πλούσιοι, ή όσοι φοροδιαφεύγουν, έχουμε φτάσει στο σημείο με τους ΝΟΜΟΥΣ (μα τέτοια παράνοια) και με την ΠΟΛΙΤΙΚΗ που ψηφίζεται να πληρώνουνε ΞΑΝΑ οι πιο φτωχοί, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι μικρομεσαίοι. Αυτό μόνο ΣΟΣΙΑΛισμός δεν είναι. Για αυτό συντάσσομαι υπέρ αυτών των διαδηλώσεων. Πολλοί θα θελήσουν να τις διαλύσουν.. ΥΓ Ναι ανοίξαμε τα σχόλια, και νομίζω πως είναι πιο ωραία :)

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Αυτή η φράση βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς.. δεν είναι δικαιωματικά δική του.. Αλλά προέρχεται από το βιβλίο του Βολταίρου, το "Κάντιντ", κάπως παραπλήσια. "πρέπει να καλλιεργήσουμε το κήπο μας".
Κατάλλα σίγουρα φοβερό μυαλό και άνθρωπος. Καλή εβδομάδα :)

Roadartist είπε...

@ iLiAs : Εδώ που έχουμε φτάσει σε παγκόσμιο επίπεδο, όντως έχει δίκιο! Καλή εβδομάδα :)

Roadartist είπε...

@ teleytaios : Όχι από όσο γνωρίζω δεν υπήρξε ο Σαραμάγκου ο εμνευστής των Αγανακτισμένων. Αυτή την έκφραση του τυχαία την εντόπισα, καθώς διάβαζα διάφορες παλιές συνεντεύξεις του. Μάλλον ως εμπνευστής μπορεί να θεωρηθεί ο Στεφάλ Εσέλ με το βιβλίο του "Αγανακτήστε" που έγινε μπεστ σέλερ το προηγούμενο διάστημα ανά την Ευρώπη.. και το οποίο ακόμη δεν έχω διαβάσει, αλλά θα το αγοράσω και θα το διαβάσω άμεσα..

Roadartist είπε...

@ BLUEPRINTS : Συμφωνώ! Φοβάμαι όμως, από ότι διαπιστώνω τώρα που πέφτουν σταδιακά οι ..όποιες μάσκες, πως τέτοιους ανθρώπους απλά δεν τους θέλουν και δεν αφήνουν να πάρουν τα ηνία κυβερνήσεων. Προτιμούν πιόνια.

Roadartist είπε...

@ magda : χαίρομαι που σου άρεσαν, καλώς τα λέμε και μέσω σχολίων πλέον, καλή εβδομάδα! :)

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης : συμφωνώ και με τα δύο σκέλη τους σχολίου σου!! Δεν έμενε μόνο στα λόγια. Πόσο σημαντικό αυτό! Ως προς τα βιβλία του, καλοκαίρι έρχεται να τα αναζητήσουμε όλοι κ όσα δικά του δεν έχουμε ακόμη διαβάσει, κάποιο που σου άρεσε ιδιαίτερα; :)

Roadartist είπε...

@ Σημειώσεις Ανυπομονησίας : Δε το έχω διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο του, και εννοείται πως θα το ψάξω. Φοβερός συγγραφέας!

iLiAs είπε...

..καλη βδομάδα και σε σενα Αρτιστα :)
να εισαι καλα! :)

Related Posts with Thumbnails