25 Ιουνίου 2011

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Δρόμου


Από τις 30 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2011 και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται στην Αθήνα το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου. Mε στόχο του, κόντρα στους καιρούς, την εσωστρέφεια και τη μηδαμινή οικονομική υποστήριξη, να "αλώσει", μέσα από τις τέχνες του δρόμου, το χώρο της πόλης...

Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στους χώρους μέσα στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας και γύρω από την Ακρόπολη. Περιλαμβάνει την Πλατεία Κοτζιά, την Πλατεία Ομονοίας, την Ερμού, την Πλατεία Καπνικαρέας, την Πλατεία Μοναστηρακίου, την Πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο, την Αποστόλου Παύλου και τα Άλση της Αποστόλου Παύλου, την Πλατεία Κουμουνδούρου, τη Νέα Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο, το Πάρκο Ελευθερίας, την Καλών Τεχνών στην Πειραιώς, το Θέατρο Αλκμήνη και το Ίδρυμα Κακογιάννη.

Οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ακόμη και της πρώτης χρονιάς, αγγίζοντας τις 53 συμμετοχές από την Ελλάδα και τις 7 από το εξωτερικό. Ομάδες θεατρικές, χοροθεατρικές, κουκλοθεάτρου, μουσικά σχήματα, εικαστικές παρεμβάσεις, παιδικές παραστάσεις και happening, με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών, θα δώσουν το «παρόν» σ’ αυτό το Φεστιβάλ, που φιλοδοξεί να μετατρέψει το κέντρο της Αθήνας σε μία απέραντη γιορτή της Τέχνης και του θεάτρου.

Στο φετινό φεστιβάλ συμμετέχουν καλλιτέχνες και ομάδες από Ισπανία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία, Μεξικό, Τουρκία και Κύπρο.

Για πέντε ημέρες ,από το πρωί ως αργά το βράδυ, 60 ομάδες και πάνω από 400 καλλιτέχνες θα πραγματοποιήσουν πάνω από 250 παραστάσεις.

Για πρώτη χρονιά φέτος και με τη στήριξη του Ιδρύματος Κακογιάννη, πραγματοποιείται μια από τις καινοτόμες εκπλήξεις του Φεστιβάλ, το «Art Market», όπου ομάδες και καλλιτέχνες θα μπορούν, στους χώρους του Ιδρύματος Κακογιάννη, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους ζωντανά, με παραστάσεις ή happenings, αλλά και μέσα από έντυπο υλικό, προγράμματα, video, workshops και διαλέξεις.

Το φετινό Φεστιβάλ, με κεντρικό σύνθημα: «Όλη η πόλη, όλη μέρα, μια σκηνή», αναφέρεται στους άγνωστους θεατρίνους του δρόμου και σε μια διαφορετική και ξεχασμένη Αθήνα. Είναι αφιερωμένο σ’ έναν κορυφαίο «καλλιτέχνη του δρόμου» και «της δράσης», τον απόλυτο κλόουν και θεατρίνο, τον Θανάση Βέγγο. Στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος, θα προβληθούν σε ανοιχτό δημόσιο χώρο, τέσσερις εμβληματικές ταινίες:

1) «Η Μαγική Πόλη» του Νίκου Κούνδουρου, που είναι και η πρώτη ταινία του Θανάση Βέγγου.
2) Η μικρού μήκους ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Τζίμης ο Τίγρης»,
3) η ταινία του Αλέκου Αλεξάνδράκη «Συνοικία το Όνειρο» και
4) η ταινία του Φρεντερίκο Φελίνι «La Strada».

Το Φεστιβάλ θα διατηρήσει τη δομή της πρώτης χρονιάς και περιλαμβάνει το Κεντρικό (Main) σκέλος και το Ελεύθερο (Open). Στο Κεντρικό Φεστιβάλ συμμετέχουν 17 ομάδες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό και στο Ελεύθερο, ο αριθμός είναι απεριόριστος.
Τα Βραβεία που θα δοθούν για το Φεστιβάλ του 2011 είναι τα εξής:

Για το Κεντρικό (Main) Φεστιβάλ:
• Βραβείο Συνολικής Πρότασης και Σύλληψης για Θέαμα σε Δημόσιο Χώρο
• Βραβείο Πρότασης και Πρωτοτυπίας για Θέαμα σε Δημόσιο Χώρο
• Βραβείο Αποκλειστικά για Ελληνική Ομάδα με πρόσκληση για συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ του Montegranarro της Ιταλίας .

Τα Βραβεία θα απονεμηθούν από δύο ανεξάρτητες Επιτροπές, που τις αποτελούν καταξιωμένες προσωπικότητες του Θεάτρου και της Τέχνης.

Για το Ελεύθερο (Open) Φεστιβάλ, θα δοθούν δύο Τιμητικές Διακρίσεις:
• Τιμητική Διάκριση για Ομάδα, με επίσημη πρόσκληση συμμετοχής στο Κεντρικό Φεστιβάλ του 2012
• Τιμητική Διάκριση για Μεμονωμένο Καλλιτέχνη

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου πραγματοποιείται με την συνδιοργά-νωση του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ολυμπιακών Ακινήτων, καθώς επίσης και με την αιγίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Στις 30 Ιουνίου, στην Πλατεία Κοτζιά, στις 9.30 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Έναρξης όπου το Θέατρο Δρόμου Helix θα παρουσιάσει το θέαμα «Η Τρέλα της Ημέρας». Στις 1, 2 και 3 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν τα θεάματα σε όλο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, περιλαμβάνοντας και κάποιες παραστάσεις περιφερειακά, καθώς και το «Art Market» στο Ίδρυμα Κακογιάννη. Στις 4 Ιουλίου, το μεσημέρι, στο Ίδρυμα Κακογιάννη θα γίνει η απονομή των Βραβείων και το βράδυ, στην πλατεία στο Μοναστηράκι και στην Πλατεία Κοτζιά θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι ελεύθερες για το κοινό. 


11 σχόλια:

claire είπε...

Τι όμορφα που θα είναι!!! Και τι κρίμα που δεν θα είμαι...

eutixis είπε...

apo ta kalitera festival
Kai dwrean kai aisiodoxo..
Agapas me auta perissotero tin poli.

Kapou tha dw kati! Thx road!

habilis είπε...

Oτι πρέπει για δύσκολες ημέρες !!!

theatre είπε...

Oti kalutero gia tis meres pou zoume! Euxaristoume aytous tous monadikous artists!!!

Unknown είπε...

Πολύ αξιόλογο και απαραίτητο στις εποχές μας.
Αν κρίνω απο το περσινό, θα είναι super!

Ανώνυμος είπε...

πάντα μέσα στην τρέχουσα πραγματικότητα της πόλης με το 'βλέμμα' σου Ρόουντ :-))) καλή εβδομάδα :-)))

magda είπε...

Τι όμορφα που θα περάσετε!!!
Λίγο να ξεχαστούν οι άνθρωποι από τα τόσα προβλήματα...
Σ ευχαριστώ
Φιλάκια

Ανώνυμος είπε...

Επιτελους κατι πολυ ομορφο!
Σ ευχαριστουμε!

Roadartist είπε...

@ claire : από τα πολύ όμορφα φεστιβάλ :)

@ eutixis: συμφωνώ~!


@ habilis : ειδικά για δύσκολες.. όντως καλημέρα :)

Roadartist είπε...

@ theatre : και δωρεάν φυσικά! Καλημέρα σου!


@ act-HIV-ist : καλώς όρισες, σε ευχαριστώ για το σχόλιο.. Πιστεύω θα είναι καλά :)


@ irinivergopoulou : καλημέρα ειρήνη μου :0



@ magda : να δούμε τι θα γίνει βρε Μάγδα με όλα όσα γίνονται..


@ανώνυμε : να είσαι καλά!

Ανώνυμος είπε...

μπορειτε να με βοηθησετε? θελω το ονομα του παιδιου που βγηκε σημερα στο μοναστηρακι στος 9μιση περιπου!

Related Posts with Thumbnails