25 Σεπτεμβρίου 2010

Χίμαιρα, Ναγκίμπ Μαχφούζ




"Αλήθεια, γιατί φροντίζουμε να κόβουμε τα άρρωστα κλαδιά από τα δέντρα και δεν κάνουμε το ίδιο με τους ανθρώπους; Γιατί δεν ακρωτηριάζουμε τα σαθρά μέλη της κοινωνίας και όσα από τα μέλη της δεν ταιριάζουν σε αυτό τον κόσμο; Γιατί τους ανεχόμαστε και επιμένουμε να συμφιλιωνόμαστε μαζί τους, κι όχι μόνο αυτό, τους επιβάλλουμε στη ζωή και επιβάλλουμε τη ζωή σε αυτούς, ακόμα κι όταν οι ίδιοι δεν το επιθυμούν;"


"Αν το παρελθόν ήταν ένας τόπος χειροπιαστός, θα έτρεχα με όλη μου τη δύναμη να απομακρυνθώ, όμως αυτό με ακολουθεί σαν τη σκιά μου, είναι παντού όπου κ αν βρίσκομαι. Δεν υπάρχει σωτηρία, ούτε λυτρωμός, δεν έχω λοιπόν άλλη επιλογή από το να το αντιμετωπίσω καταπρόσωπο, με μάτια ορθάνοιχτα και σθεναρή καρδιά. Κι όπως και να'χει, ο φόβος του θανάτου δεν είναι λιγότερο οδυνηρός από τον ίδιο το θάνατο.."

"Είναι αλήθεια πως μου είχε εξασφαλίσει όλα τα αγαθά, αλλά τι άραγε μου είχαν προσφέρει αυτά τα αγαθά; Αυτό που μου έλειπε ήταν τόσο σημαντικό, που δεν μπορούσα να απολαύσω ό,τι άλλο μου πρόσφερε η ζωή, ήμουν ένας άνθρωπος που του είχαν στερήσει την ευκαιρία να γνωρίσει τη σοφία της ζωής, μου ήταν αδύνατον να υπερβώ το στενό κύκλο του εαυτού μου. Και εδώ ακριβώς κρυβόταν το μυστικό της έξης μου, αυτό στεκόταν ανάμεσα σε μένα και τις χαρές της ζωής και όλα όσα η ζωή έκρυβε στις πτυχές της - έννοιες όπως η αρετή, η φιλία και η αλήθεια. Η έξη αυτή ευθυνόταν για την αποστροφή και το φόβο μου για τους ανθρώπους, με έκανε να πιστέψω πως η ζωή ήταν ο εχθρός που καραδοκούσε στη στροφή του δρόμου για να με βλάψει.."

H "Χίμαιρα", ένα βιβλίο με απίστευτα μηνύματα για τη συχνά ασφυκτική μητρική αγάπη που μπορεί να μετατραπεί σε θηλιά, τον έρωτα, την οικογένεια, τις αληθινές και τις συμβατικές σχέσεις, την ομορφιά, την ασχήμια και την αξία που εντέλει αυτά μπορεί να παίζουν στον αληθινό, πηγαίο έρωτα.

Ο τεχνίτης της γραφίδας Ναγκιμπ Μαχφουζ με τη "Χίμαιρα" δημιούργησε ένα εκπληκτικό ψυχογράφημα, το οποίο μας ξεναγεί στα πιο κρυφά μονοπάτια του ανθρώπινου μυαλού, της ψυχής, της καρδιάς.. Περιγράφοντας μοναδικά τις ιδιαιτερότητες, τις αδυναμίες.. Αναδεικνύοντας ενδόμυχα μυστικά που λίγοι τολμούν να θίξουν..




ΝΑΓΚΙΜΠ ΜΑΧΦΟΥΖ, 
ΧΙΜΑΙΡΑ


Εκδόσεις Καστανιώτης
Μτφρ. Πέρσα Κουμούτση
Σελ. 416

50 σχόλια:

Roadartist είπε...

Τα αποσπάσματα που έγραψα από το βιβλίο είναι τελείως τυχαία..
Θα μπορούσα να επιλέξω ίσως άλλα..

Το απίστευτο με αυτό το βιβλίο είναι πως από την ...(περίπου) 135σελίδα και έπειτα, διαβάστηκε μονορούφι.. και δεν ήθελα να το αφήσω..

Κυρίως για το τρόπο που ψυχογραφεί ανθρώπους, καταστάσεις..

Καλό σκ σε όλους!

eutixis είπε...

Το διάβασα το βιβλίο όταν είχε πρωτοβγεί.. πριν λίγους μήνες..

Μοναδικός ο Μαχφούζ, λίγο με "έριξε" αυτός ο ήρωας του .. μα εντόπισα στοιχεία από πολλούς τριγύρω.

Άξια στα best seller του καλοκαιριού!

Ανώνυμος είπε...

Φοβερή γραφή... θα το πάρω άμεσα... αν αυτά είναι τυχαίες επιλογές αποσπασμάτων... τί άλλο να πω;

Hfaistiwnas είπε...

Καλό ΣΚ να έχουμε!!!
Ωραίο φαίνεται, φέτος είμαι του μυστηρίου..

treno fantasma είπε...

Road, φαίνεται πολύ καλό.. Πολύ χαίρομαι όταν μου προτείνει κάποιος ένα βιβλίο..

Το διάβασες φαντάζομαι στις καλοκαιρινές διακοπές;

Τι άλλο διάβασες; Όποτε έχεις χρόνο γράψε και για άλλα.. Καλό είναι να "μιλάμε" και για βιβλία! Φιλιά!



:)

H.Constantinos είπε...

Η 1η παράγραφος, δεν ξέρω πόσες προεκτάσεις θα μπορούσε να πάρει, ούτε πού θα μπορούσε να εντοπίσει, ούτε πόσες υστερικές κρίσεις θα μπορούσε να προκαλέσει υπό κάποιες οπτικές γωνίες, όμως πολύ μου αρέσει...

peter είπε...

Mou aresan poli ta apospasmata, dimiourgoun diafores skepheis..

P. Kapodistrias είπε...

Το θέλω πολύ! Πρέπει να αποκτηθεί! Ευχαριστώ για την καλή πρόταση!

Καλημέρες και καλό σαββατοκύριακο!

VAD είπε...

Τον διαβάζω μετά μανίας!Τελευταίο πέρυσι διάβασα το Καφενείο Καρνάκ,δεν ξερω ποιο απ'όλα να ανακηρύξω κορυφαίο του,η Χίμαιρα μου ξέφυγε!Προσεχώς...

ANAZHTHΣH είπε...

Κάθε ψυχογράφημα που αποκαλύπτει αλήθειες - φτάνει να μην είναι αυτάρεσκο κι εγωπαθές - που οδηγούν στη λύτρωση είναι σημαντικό κι αυτό φαίνεται ενδιαφέρον και καλογραμμένο.
Να είσαι καλά που μας το παρουσίασες.

Άστρια είπε...

Καλημέρα roadartist μου:)! πολύ όμορφες οι επιλογές σου και συμφωνώ απόλυτα για το "μονορούφι" και για το "ψυχογραφεί".

Αγαπώ το βιβλίο που θα με ξενυχτίσει ή που θα με κοιμήσει γλυκά. Τα βιβλία του Ναγκίμπ Μαχφούζ σε ξενυχτούν, όχι μόνο γιατί θέλεις να τα τελειώσεις (μονορουφι όπως λες αν μπορούσες), αλλά γιατί γυριζουν στο μυαλό και δεν το αφήνουν να ησυχάσει τα με μοναδικό τρόπο γραφόμενα.
Να εκμυστηρευτώ ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούσα να διαβάσω μυθηστόρημα, μόνο βιβλία ιστορίας και τέχνης. Κι έπεσε τυχαία στα χέρια μου το "Η αρχή και το τέλος". Το διάβασα έτσι, χωρίς να μπορέσω να σταματήσω. Μετά δεν γινόταν αλλιώς,διάβασα όλα τα βιβλία του που κυκλοφορούν εδώ.

Και εκεί ακριβώς είναι το μεγαλείο του Ναγκίμπ Μαχφούζ, στο ψυχογράφημα. Να μπορεί να μπαίνει σε τόσο διαφορετικές ψυχές από στιγμή σε στιγμή, να σκέφτεται και να μιλά εντελώς με το μυαλό και τη φωνή τους. Αυτή την αίσθηση είχα από το πρώτο του βιβλίο, είχα νιώσει ότι έμοιαζε να παίρνει τον κάθε χαρακτήρα, να τον διαλύει και να εισχωρεί στα πιο μικρά του κύτταρα.

Σεντονάκι άπλωσα πρωί πρωί και μάλιστα βρέχει και μελαγχολούμε...και πολλές δουλειές περιμένουν Σαββατιανές:)))

Όμως δεν γινόταν αλλιώς, ήταν ο Ναγκίμπ Μαχφούζ και ήταν στη roadartist!

φιλάκια καλημέρας και καλό Σουκου (για να μην ξεχνάμε και το πλούσιο λεξιλόγιό μας:))))

Μηθυμναίος είπε...

Τι να λέμε τώρα, Ναγκίμπ Μαχφούζ είν’ αυτός, απ’ τους σύγχρονους συγγραφείς ο πιο μεταφρασμένος και πολύ αγαπητός!
Κι αφού η μετάφραση είναι της Πέρσας Κουμούτση, σίγουρα το αποτέλεσμα είναι τέλειο…
Στα υπ’ όψιν, Αρτίστα μου. Άλλωστε τον χρειαζόμαστε, με τέτοια μαυρίλα…

Καλό Σαββατοκύριακο, παρότι συννεφιασμένο και βροχερό!

BLUEPRINTS είπε...

κι εγώ από ένα σημείο και μετά το βρήκα εξαιρετικό (όπως σχεδόν και με όλα τα βιβλία του Μαχφούζ), καλό "διαβαστερό" Σ/Κ - ο καιρός το επιβάλλει πάντως

Crazy Tourists είπε...

Ο Μαχφούζ είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς...Τον γνώρισα με την "Τριλογία του Καΐρου" και τον αγάπησα πολύ..Τη "Χίμαιρα" δεν την έχω δαιβάσει ακόμα, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα είναι καταπληκτικό βιβλίο...
Φιλιά! Καλό Σαββατοκύριακο (φθινοπωρινό επιτέλους)!

ΤΡελοτουρίστρια

tomac είπε...

Εγω ειδα φως και μπηκα να πω ενα γεια..

Καλο σου κου και για να ζηλεψεις θα σου πω οτι εχω να παω μια ιδιαιτερη βολτα αυτες τις δυο μερες...

εεε και που 'σαι καλυτεχνιδα???
απο μενα... φιλακια!!!
ντριν ντριν

eleni είπε...

Road,από τα αποσπάσματα το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον και θα το βάλω στα προσεχώς.Πιστεύω θα αρέσει και στην κόρη μου.
Οι προτάσεις σου πάντα προσεγμένες και ψαγμένες-ευχαριστούμε!
Καλό Σ/Κ!

postbabylon είπε...

Ολα του Μαχφουζ τα ήπια μονορουφι, ακόμα και την τριλογία. Ηταν η αιτία να χασω πολλές φορες τη σταση του τραμ... Όμως πρώτη φορα διαβάζω ελληνική μετάφραση... Θα τη δοκιμάσω!

ELvA είπε...

Φιλη μου Road!

Θα συμφωνησω με οσα λεγονται στο πολυ ενδιαφερον αυτο βιβλιο του Ναγκίμπ Μαχφούζ και ειδικα με τη παρακατω παραγραφο,(αν μαλιστα σκεφτω και το περιεχομενο του προσφατου σου e-mail), τοτε σιγουρα ταιριαζει ...γαντι! ;P

Φιλακια!

''Αλήθεια, γιατί φροντίζουμε να κόβουμε τα άρρωστα κλαδιά από τα δέντρα και δεν κάνουμε το ίδιο με τους ανθρώπους; Γιατί δεν ακρωτηριάζουμε τα σαθρά μέλη της κοινωνίας και όσα από τα μέλη της δεν ταιριάζουν σε αυτό τον κόσμο; Γιατί τους ανεχόμαστε και επιμένουμε να συμφιλιωνόμαστε μαζί τους....''

energy είπε...

Ότι γράφεις, ότι καταπιάνεσαι,
έχει ενδιαφέρον~
Δηλώνω φαν :)

Τέλος δηλαδή!!!!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Εεεε!! Γεια!
Μυθιστόρημα με αρκετή δόση στοχασμού και, βέβαια, όπως γράφτηκε ήδη, ψυχογραφικές αρετές.
Βζζζ, γκουπ, μπαμ: Σφραγίδα...Υπογραφή...ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ από την επιτροπή ειδημόνων.

Γκρίζους, δροσερούς χαιρετισμούς.

Βάσσια είπε...

Μου αρέσει ο συγγραφέας. Τον πρωτογνώρισα με το "Έπος των Χαραφίς" και ενθουσιάστηκα.
Το τελευταίο του που διάβασα είναι "Ο αδίστακτος έρωτας".

Είναι καιρός να τον ξαναδιαβάσω, μιας και η "Χίμαιρα" είναι ελκυστική.

:-)
Φιλιά
Καλό Σ/Κ

Roadartist είπε...

@ art : Ένα από τα βιβλία που ξεχώρισε αυτό το καλοκαίρι και άξια.. Πολλά φιλιά.

Roadartist είπε...

@ ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ : Τυχαίες.. όποτε διαβάζω ένα βιβλίο συνηθίζω να υπογραμμίζω πάνω ότι μου αρέσει.. αυτές είναι κάποιες από αυτές.. :) Στην αρχή είναι λίγο υποτονικό, από ένα σημείο και μετά σε συνεπαίρνει.. :)

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Δηλαδή; Τι του μυστηρίου; Τι επέλεξες να διαβάσεις..; Καλημέρα, καλό σκ!

Roadartist είπε...

@ treno fantasma : Καλημέρα, διάβασα αρκετά βιβλία από τον Ιούνιο μέχρι και πριν λίγες μέρες.. φυσικά αν έχουμε διάθεση να ξαναμιλήσουμε και για άλλα. Φιλιά.

Roadartist είπε...

@ H.Constantinos : Συμφωνώ απόλυτα Constantine! Δεν μπήκε τυχαία πρώτη στο post.. Μπορεί να προκαλέσει ακριβώς υστερικές κρίσεις, μα από μια άλλη 'σκοπιά' μπορεί να σε βάλει σε σκέψεις.. και σίγουρα σε διχασμό..Και εμένα μου άρεσε πολύ..

Roadartist είπε...

@ peter : Κάθε απόσπασμα έχει τις δικές του προεκτάσεις..

Roadartist είπε...

@ Π.Κ. : Παρακαλώ! Χαίρομαι που έχω εδώ φίλους αναγνώστες, που τους αρέσει να συζητάμε για αναγνώσεις.. Την καλημέρα μου, καλή Κυριακή!

Roadartist είπε...

@ VAD : Η Χίμαιρα βγήκε πριν λίγους μήνες.. οπότε ίσως για αυτό να σου έχει ξεφύγει.. Μια ξεχωριστή γραφή..

Roadartist είπε...

@ ANAZHTHΣH : Δεν είναι καθόλου αυτάρεσκο, ούτε εγωπαθές, αν είχε τέτοια στοιχεία, τότε δε θα το διάβαζα.. Τώρα βέβαια δε ξέρω αν οδηγεί στην λύτρωση, σίγουρα σε γεμίζει με σκέψεις.. Και εσύ να είσαι καλά.

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Καλημέρα Άστρια, τέτοια σεντόνια :) μόνο χαρά μπορούν να μου δώσουν.. και ξέρεις πόσο την έχω ανάγκη έεεε;; :) Είναι φοβερός ο Μαχφουζ, έγραψες την καλύτερη περιγραφή για το τρόπος της γραφής του.. Διάβαζα το σχόλιο σου και σκεφτόμουν τι όμορφο που είναι να ανταλλάσουμε απόψεις για τέτοια θέματα, αν σκεφτείς σπάνια οι άνθρωποι κάθονται να αφιερώσουν χρόνο για παρόμοιες συζητήσεις, εδώ μας έχει γίνει συνήθεια, ή μάλλον υπάρχει η θετικότητα, η ανοικτή διάθεση, η όρεξη για τέτοιου είδους συζητήσεις. Πολύ με ευχαριστεί αυτό. Σε ευχαριστώ για όλα. Και για τα εκτός του blogging. Σε φιλώ γλυκά, καλή ξεκούραστη Κυριακή.

Roadartist είπε...

@ Μηθυμναίος : Να το διαβάσεις! Να μας πεις και την δική σου γνώμη.. Πραγματικά ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους συγγραφείς!
Χρειαζόμαστε τέτοιες αναγνώσεις, τέτοιες ωφέλιμες αποδράσεις, περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Να είσαι καλά Μηθυμναίε, ευχαριστώ!

Roadartist είπε...

@ BLUEPRINTS : Ακριβώς! Αν και στην αρχή ήταν κάπως υποτονικό, από ένα σημείο και έπειτα υπήρξε μια μεγάλη ανατροπή και έγινε εξαιρετικό από κάθε άποψη! Επίσης καλό σκ, η βροχή έχει τη δική της χάρη! :)

Roadartist είπε...

@ Crazy Tourists : Χαίρομαι :) !! Αξίζει ως βιβλίο ναι σίγουρα! Σε ευχαριστώ, επίσης να έχεις ένα όμορφο σκ! Επιτέλους φθινοπώριασε ναι, φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ tomac : ΠΟυυυυυυυυυυυυυυυ;;; Που θα πας βόλτα;;; Σίγουρα ποδηλατοβόλτα!! Μα που;;;;; :) Θα περιμένω τότε με το που θα επιστρέψεις εντυπώσεις. :) Ζήλεψα ναι :) φιλάκι ντριν ντριν!

Roadartist είπε...

@ eleni : Εγώ σε ευχαριστώ Ελένη για τα λόγια σου, να το πάρεις, αν και κάπως υποτονικό στην αρχή, από ένα σημείο και έπειτα σε συνεπαίρνει! Καλό υπόλοιπο της Κυριακής!

Roadartist είπε...

@ postbabylon : χαχα εγώ έχω χάσει στάση στο μετρό... Όχι με βιβλίο του Μαχφουζ, με άλλο, μα πραγματικά είχα τόσο απορροφηθεί που έχασα τη στάση..και μετά έτρεχα να αλλάξω συρμό.. :)))) Καλώς ήρθες στη παρέα!

Roadartist είπε...

@ Elva : Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω.. Αυτή η παράγραφος μπορεί να πάρει πολλές προεκτάσεις, μα σε κάποιες περιπτώσεις ταιριάζει απίστευτα τελικά όντως.. Καλή Κυριακή.

Roadartist είπε...

@ energy : Απλά μεταφέρω κάποια πράγματα από όσα μου αρέσουν, είτε με προβληματίζουν. Ευχαριστώ πολύ!

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης : Εγκρίθηκε;;;!! Καλή σας ανάγνωση τότε κύριε Μάνεση, θα περιμένουμε εντυπώσεις!! :) Την καλησπέρα μου, ευχές για καλή όμορφη Κυριακή, δροσερά φιλιά :)

Roadartist είπε...

@ Βάσσια : Κάθε νέο μεταφρασμένο βιβλίο του είναι και μια είδηση.. Ναι πιστεύω πως αξίζει.. Ξεχωριστές αναγνώσεις, όταν μιλάμε για τέτοιες μορφές της γραφής..Φιλιά! :)

travellerlina είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! με συγκίνησε ο Σοστακόβιτς στο blog σου! Καλά διαβάσματα, καλά ταξίδια, καλή καρδια!
την καλημέρα μου...
ελινα

Ανώνυμος είπε...

Η πρώτη παράγραφος δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε, μου θύμισε Ναζί.

Roadartist είπε...

@ trevellerlina : Εύχομαι καλό σου ταξίδι όλοψυχα! Θα σε παρακολουθώ, θα χαρώ πολύ να παρακολουθείς και εσύ το blog αν θα έχεις το χρόνο και τη διάθεση. Εσύ θα με ταξιδεύεις με τα δικά σου.. στις ξεχωριστές εμπειρίες που σε περιμένουν, και εγώ θα σε ταξιδεύω (το κατά δύναμιν) στην τέχνη που τόσο σου αρέσει.. και όπως διαφορετικά μπορώ.. Λατρεύω και εγώ τον Σοστακόβιτς! Θα τα λέμε :)

Roadartist είπε...

@ ηλιογράφος : Δεν την απάντηση μου στον Κωνσταντίνο.. Και όμως έχει κάτι αυτή η φράση.. που με..κόλλησε.. Υπάρχουν άνθρωποι σαν τους Ναζί που επιβίωσαν.. και δε ξέρω αν θα έπρεπε.

Artion είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα μοιράζεσαι εδώ! Ευχαριστώ που συνεχίζεις έτσι! Με κάνεις να χαίρομαι που ζω..

Hfaistiwnas είπε...

Χούλια Ναβάρο διαβάζω τώρα!
Η σωνομωσία της πήλινης Βίβλου! Από τότε που διάβασα τον κώδικα Ντα Βίντσι, έκανα στροφή.. :)

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Έχω καιρό να αγοράσω κάποιο βιβλίο , με έπεισες αβιάστα να το πάρω αύριο πρωί πρωί.Ευχαριστώ! :)

Roadartist είπε...

@ Artion ...: Καλημέρες πολλές!


@ Hfaistiwnas : Τον Κώδικα Ντα Βίντσι τον είχα διαβάσει.. Από Χούλια Ναβάρο δεν έχω διαβάσει κάτι, είναι μάλλον αναλόγως τη φάση που περνάει κανείς.. Εγώ ήμουν πιο πολύ του μυθιστορήματος εφέτος το καλοκαίρι, της ποίησης και της βιογραφίας..

Roadartist είπε...

@ glykesistories : Ευχαριστώ να μου πεις αν θα το διαβάσεις και τελικά θα σου αρέσει.. Αν το ξεκινήσεις, και νιώθεις να σε απογοητεύει στην αρχή, μη το αφήσεις, συνέχισε το διάβασμα.. σε κάποια στιγμή αλλάζει εντελώς το ύφος του! Καλή ανάγνωση :) θα υπάρξουν και άλλες προτάσεις :)

Related Posts with Thumbnails