8 Μαρτίου 2010

..ραντεβού στην Ομόνοια...

Η συνblogger Καρυάτιδα, διάβασε το post μου "ομόνοια..;"
και μου πρότεινε να "δουλέψουμε" δύο κοινά posts,

για το "χθες" και το "σήμερα" της Πλατείας.

Μου άρεσε η ιδέα της, δέκτηκα και φτιάξαμε δυο posts που σήμερα ανεβάσαμε η καθεμία στα blogs μας..
Η Καρυάτιδα αναφέρεται στην ιστορία της Ομόνοιας,
εγώ με τη σειρά μου στο δραματικό της σήμερα..


------

"Παράξενος χειμώνας μπαίνει, παράξενη εποχή.. Κανείς δεν ξέρει που πηγαίνει, δεν ξέρει που θα βγει.. Βουλιάζουμε όλο και πιο κάτω...", ακούω τους στίχους των Φατμέ και σιγοψιθυρίζοντας, επιβιβάζομαι στο μετρό.

Στάση Σύνταγμα, στάση Πανεπιστήμιο, στάση Ομόνοια.. "Φτάσαμε", σκέφτομαι.
Οι πόρτες του συρμού ανοίγουν και ο κόσμος ξεχύνεται ορμητικά. Αφήνω τους βιαστικούς να με προσπεράσουν.

Συλλογίζομαι εικόνες που έχω χαζέψει σε βιβλία με την Ομόνοια πριν χρόνια... Tου πράσινου που κάποτε εδώ κυριαρχούσε, το διαφορετικό σχεδιασμό, τα περίπτερα με τους ανθοπώλες, τους ξένοιαστους νέους που κάποτε εδώ ερωτεύονταν! Υπήρξε κάποτε μια πλατεία που ναι, δικαίωνε το όνομα της!
Ανεβαίνω τις κυλιόμενες σκάλες. Βγαίνω στο κέντρο της πλατείας, ουσιαστικά στο κέντρο της πρωτεύουσας της Αθήνας..
Μια βαθιά δυσοσμία με τυλίγει και φτάνει μέχρι την καρδιά μου! Λογικό, οι τριγύρω δρόμοι καιρό τώρα, έχουνε μετατραπεί σε δημόσια ουρητήρια, με εμφανείς τους κινδύνους διαφόρων μολυσματικών ασθενειών.


Κοιτώ τριγύρω.. Ένας εντελώς άλλος κόσμος.. Πόσο αντιφατική, η σημερινή εικόνα της με εκείνη του παρελθόντος!
Στέκομαι σε μια άκρη.
Ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μου ένα μωσαϊκό στιγμών και ανθρώπων. Βιαστικοί περαστικοί, νοικοκυρές, εργαζόμενοι, τουρίστες που κοιτάνε τριγύρω σαν χαμένοι.. Προφανώς θα έχουνε κάνει κράτηση σε κάποιο από τα μεγάλα ξενοδοχεία που την περιτριγυρίζουν, που να φαντάζονταν τι σκηνικό θα τους υποδεχόταν με τον ερχομό τους στην πόλη.. Για τι θέα θα χρυσοπλήρωναν στα πολυτελή δωμάτια..

Το βλέμμα μου στέκεται σε παιδιά, παραδομένα στα ναρκωτικά, εναγωνίως να αναζητούν την επόμενη δόση τους. Δεν υπάρχει αξιοπρέπεια εδώ, αφημένα σε υπάνθρωπους που τους σκοτώνουν, ενώ οι ίδιοι πλουτίζουν.. Δεν υπάρχουν όνειρα και καμία αίσθηση «ομόνοιας» φυσικά.. Ένα βήμα πιο κοντά στο θάνατο, ένα ακόμη πιο μακριά από το «τώρα» στην πλατεία τους.. Ουσιαστικά άλλωστε αυτή η πλατεία ολοκληρωτικά τους ανήκει..

Η πλατεία Ομονοίας πλέον δεν ανήκει σε όλους τους κατοίκους της πόλης.. Εδώ δεν θα δεις παιδιά να παίζουν, ηλικιωμένους να βολτάρουν, ζευγαράκια αγκαλιασμένα.. Όσοι κάτοικοι έχουνε απομείνει, σταδιακά εγκαταλείπουν την περιοχή, ενώ από τους καταστηματάρχες μένουν κυρίως όσοι είναι κοντά στη σύνταξη ή όσοι δεν έχουν την δυνατότητα να μεταστεγάσουν την επιχείρησή τους.

Η τσιμεντένια πλατεία, παραδομένη στην αδιαφορία, ανήκει στα ζόμπι που περιφέρονται σέρνοντας τα πόδια τους, είτε μένουν σωριασμένα σαν υπνωτισμένα στα λιγοστά παγκάκια της..
Ακριβώς απέναντι, μια κλούβα της αστυνομίας και ένα περιπολικό.. Δεν αντιδρούν καθόλου σε αυτήν την παράνοια. Με τη συνενοχή τους, το πάρτυ του θανάτου και της διαφθοράς συνεχίζεται αδιάκοπα εδώ κάθε μέρα, κάθε βράδυ..
Διακίνηση ναρκωτικών, πορνεία, μαύρη αγορά, παπατζήδες, άκρες για πλαστά διαβατήρια, πορτοφολάδες, μαχαιρώματα, ρατσισμοί, καυγάδες.. Η ζωή στην κεντρικότερη πλατεία της Αθήνας θυμίζει σκηνές από αστυνομική ταινία…

Προχωρώ απέναντι.. Παρέες μεταναστών κάθονται κάτω από κάποια απ’ τις δέκα ελιές που συμβολίζουν τις δέκα φυλές της αρχαίας Αθήνας! Δεν είναι τυχαίο πως το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών από χώρες της Ασίας διαμένουν στην Ομόνοια υπό άθλιες συνθήκες. Κάποιοι τους οδηγούν εδώ.. Οι ίδιοι δεν έχουνε επιλογή, ούτε ευθύνονται..

Καθώς βαδίζω, κοιτάζω το τσιμέντο της πλατείας.. Έχει φθαρεί εντελώς.. Θέλει προσοχή καθώς περπατάς.. πολύ εύκολα μπορεί να παραπατήσεις και να πέσεις.. Μακάρι να είχανε αφήσει το σιντριβάνι στην θέση του.. Δεν θα ήταν σίγουρα τόσο αποκρουστικό όσο αυτό το ατελείωτο τσιμέντο..
Τώρα στην πλατεία έχει τοποθετηθεί ένα… γλυπτό του Ζογγόπουλου, το οποίο όμως "χάνεται" στα μάτια μου! Φαντάζει τουλάχιστον, εντελώς άκυρο στην πλατεία.. Καθώς περνώ από δίπλα, στέκομαι και κοιτώ το νερό στη βάση του, είναι γεμάτο πλαστικές σακούλες και σκουπίδια! Βρωμιά και δυσωδία παντού..

Παραδίπλα το φαρμακείο του Μπακάκου (άλλοτε υπήρξε κλασσικό σημείο ραντεβού, σήμερα έχει αναγκαστικά φύλακες), τριγύρω περίπτερα με πορνοπεριοδικά σε πρώτο πλάνο, πολλά sex shops, ένα κατάστημα με όπλα και σπαθιά, ταχυφαγεία, ενεχυροδανειστήρια…

Η Ομόνοια του σήμερα, έχει πολλά να ζηλέψει από το χτες της. Παραπάνω από ένας αιώνας έχει περάσει, αλλάζοντας δραματικά την μορφή και το χαρακτήρα της.

Μια βόλτα γύρω από την περιοχή της Ομόνοιας θα σε κάνει να ντραπείς που ζεις σε αυτήν την πόλη.
Αναρωτιέμαι αν ο δήμαρχος ντρέπεται άραγε το ίδιο..

Αν αισθανόταν ντροπή, τότε κάτι θα έκανε για να αναβαθμιστεί η ζωή σε αυτή την πόλη. Αντίθετα ανεχόμενος αυτή την κατάσταση, όπως οι προκάτοχοι του τόσα χρόνια, ουσιαστικά συνηγορεί στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της καθημερινά, κάθε ώρα που περνά…

Η κεντρική πλατεία της χώρας, αντικατοπτρίζει τη γενικότερη παρακμή μας. Το χειρότερο είναι πως πλέον όχι απλά μοιάζει ασυγκράτητη, αλλά ούτε καν φαίνεται να υπάρχει κάποιο δυνατό μυαλό, με αγάπη προς αυτήν, που να μπορεί να την ανατρέψει..

Άργησα στο ραντεβού μου… Η Καρυάτιδα θα περιμένει....


119 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Μετά τις 8 το βράδυ, δεν πατάω εκεί..
όπως τα λες, άθλια πια..
και μόνο τσιμέντο, απογοήτευση..
Πάω στην Καρυάτιδα..

Hfaistiwnas είπε...

Α! Καλή εβδομάδα!

Ανώνυμος είπε...

Mia plateia pou sigoura den tima katholou to onoma tis..
Polu kala kanate kai sinergastikate.. Polu omorfi kinisi.. Prepei na eimaste anoiktoi se tetoies protaseis.. Bravo!
To simera ontws dramatiko, terastio to xali tis..

ST είπε...

Eπιμένεις στα δύσκολα.. Καλά μας κάνεις.. Μερικές φορές κλεινόμαστε στο καβούκι μας, που προσπερνάμε αδιάφοροι.. Η αλήθεια σοκάρει :(

Μαριλένα είπε...

σα να θες διαβατηριο.. σαν άλλη χώρα

ακομα την αγαπαω
περιεργο, ε; κι ομως..

σε φιλώ!
καλη βδομάδα καλλιτέχνιδα μου

treno fantasma είπε...

To τραγούδι αυτό των Φατμέ επίκαιρο όσο ποτέ.. Θα μπορούσες να βρεις πιο ταιριαστό.
Το άρθρο σου εξαιρετικό.

Σοφία είπε...

Με θλίβουν όλα αυτά που γράφεις! Κι ας ζω πολύ μακριά κι ας μην έζησα τις ομορφιές αυτής της πόλης...
Καλό βράδυ φιλενάδα!

Mariela είπε...

Πολύ ενδιαφερον αυτό που κάνετε και πολύ μου άρεσε το κείμενο σου αυτό!
Μπράβο!!

Ρουμπάκης Γιάννης είπε...

Μια επιχείρηση σκούπας δεν αλλάζει τίποτε, ως γνωστόν.Μεταφέρει το πρόβλημα παρακάτω. Ποια κοινωνία είναι αυτή που θα κάνει τις αλλαγές που πρέπει, για να λύσει τέτοια προβλήματα;Δύσκολες εποχές.

dyosmaraki είπε...

Περιγράφεις με τα δυνατότερα λόγια μια κατάσταση που μας συγκλονίζει όλους όσους μεγαλώσαμε στα σπλάχνα της Αθήνας και τη γνωρίσαμε με ένα άλλο πρόσωπο.
Πέρασα μια βόλτα από το blog της Καρυάτιδας και χαίρομαι πολύ για αυτή τη πρωτοβουλία σας.
Μια σκέψη...

Μήπως να παροτρύναμε να καθιερωθεί -σε όσα blogs ενδιαφέρονται- μια ημέρα της εβδομάδας ως ημέρα αφιερώματος σε κάποια γειτονιά της Αθήνας (είτε για το χθες είτε για το σήμερα?)

Νοιώθω πως είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτή τη καταταλαιπωρημένη πόλη...

Καλή εβδομάδα καλή μου καλλιτέχνιδα

b|a|s|n\i/a είπε...

είναι πραγματικά συγκλονιστικό πώς κάτι τόσο όμορφο γίνεται κάτι τόσο άσχημο όταν αφήνεται στην τύχη του ή μάλλον στην ατυχία του.
είναι μακράν από τις ασχημότερες πλατείες πλέον απλά και μόνο η εικόνα της και όταν την σκέφτεσαι παντελώς άδεια.
όπως και η πλατεία στο μοναστηράκι.
όλοι αυτοί που σχεδιάζουν και ξανασχεδιάζουν και ματαξανασχεδιάζουν εντάξει δεν έχει χώρο πλέον από κάτω να αναπτυχθούν ρίζες για μεγάλα δέντρα. τεράστιες γλάστρες με δέντρα και λουλούδια τόσο δύσκολο είναι να σκεφτεί κανείς να τοποθετήσει που έχουν γεμίσει κάθε πεζοδρόμιο με άχαρα καγκελάκια;
και πλέον δεν είναι ότι φοβάσει μετά τις 8 το βράδυ. μέρα μεσημέρι φοβάσαι πλέον να περπατήσεις.
κρίμα πραγματικά κρίμα.
εξαιρετικό το αφιέρωμά σας.
καλημέρα σου! φιλιά!

Artanis είπε...

Φοβερές φωτό...Και τα λόγια τις υπογραμμίζουν...
Καλημέρα και καλή βδομάδα, πάω στην Καρυάτιδα...

ELvA είπε...

Καλημερα φιλη Roadartist

Πολυ καλα κανατε και ασχοληθηκατε με το ζητημα της εγκαταλελειμενης Ομονοιας και μπραβο σας γι αυτο! Λιγοι πια ενδιαφερονται...

Γιατι ομως εγκαταληφθηκε στη τυχη της; Ποιοι ειναι οι λογοι που αφησαν ενα τοσο κεντρικο μερος να ρημαξει οταν οι κυβερνησεις λογικα δεν θα επρεπε να δειχνουν τετοια αδιαφορια για καποια τοσο κεντρικα μερη τα οποια εκτος των αλλων ειναι και μια μεγαλη δυσφημιση για τον..τουρισμο; Η μηπως ουτε ο τουρισμος δεν τους ενδιαφερει πια; Εγω λεω οτι πολλοι ιθυνοντες ουτε καν περνανε, πια, απο εκει και μαλλον λενε στους σωφερ τους να τους πανε απο καποια αλλη...
'λιγοτερο καταθλιπτικη'
διαδρομη! Aυτο που θελω να πω ειναι οτι πιστευω κατα καποιο τροπο οτι ορισμενες περιοχες εχουν εγκαταλειφθει επειδη ΔΕΝ περνανε πια πολλοι απο τους πολιτικους απο εκει και ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ πια να περνανε...
Οποτε φτανουμε στο ερωτημα: Aφου αυτοι ΔΕΝ περνανε (αλλα ακομα κι αν περνανε)γιατι ΔΕΝ ενδιαφερονται να κανουν κατι για να βελτιωθει η κατασταση,δεν καταλαβαινω ΓΙΑΤΙ
καποιοι που ζουν και κινουνται καθημερινα στην περιοχη αυτη της Αθηνας συνεχιζουν και ψηφιζουν ΠΑΣΟΚ/ΝΔ; Γιατι αφου αγανακτει ο κοσμος δεν δοκιμαζει καποια αλλη λυση για το μελλον της πολης αυτης; Εκτος και αν ολοι αυτοι που 'αγανακτουν' το μονο που κανουν ειναι να πηγαινουν ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ τελικα απο αλλη διαδρομη.....

Φιλια απο το Βορρα, (θα ακουσουμε αραγε μια μερα αισιοδοξες ειδησεις απο Ελλαδα;) ;)

ΕΛΕΝΑ είπε...

Το χω ξαναπεί, αγαπάω αυτή τη πόλη, μ' όλες τις ασχήμιες της.
Τέτοιες εικόνες όμως με πονάνε και με θλίβουν.
Καλημέρα, καλή βδομάδα

ΑΛΕΞ είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ.. ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΥΠΝΙΖΕΙΣ.. Η ΦΩΤΟ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ.
ΑΝ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΠΩΣ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ "ΟΜΟΝΟΙΕΣ" ΓΥΡΩ ΜΑΣ..

jf είπε...

Ευχάριστη έκπληξη τα δύο ποστ για την Ομόνοια!
Δυσάρεστη όμως η κατάντια της…
Την είχα γνωρίσει απ’ τα μισά της 10ετίας του ‘70
Τα φιλιά μου

Ανώνυμος είπε...

θλήψη για μια πόλη που επιμένει να θάβει την δόξα των προγόνων της.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Κάποτε ήταν σημείο αναφοράς του κέντρου της Αθήνας, νομίζω ότι είναι εδώ και πολλά χρόνια χάλια.
Τη δεκαετία του ΄90 θυμάμαι να κοιμούνται στα σκαλιά του ηλεκτρικού ή να γέρνουν στα καθίσματα οι τοξικοεξαρτημένοι που ψώνιζαν απ την περιοχή. Με την έναρξη της λειτουργίας του μετρό και το φτιασίδωμα της Ολυμπιάδας προσωρινά τα πράγματα διαφοροποιήθηκαν κάπως, η κερδοφόρα ανάπτυξη του Κεραμεικού και των πέριξ γειτονιών (απροσπέλαστες απο μη μάχιμους τα βράδια γύρω στο 1992)μετατόπισε τις πιάτσες και η Ομόνοια "στέγασε" σταδιακά όλους τους απόκληρους.

Μηθυμναίος είπε...

Εικόνες που, αλίμονο, αντικατοπτρίζουν την παρακμή, την εγκατάλειψη, την αδιαφορία και μας γεμίζουν με θλίψη…

Ιωάννα Λουλάκη είπε...

Έξυπνη η ιδέα σας, εξαιρετικό το αποτέλεσμα της συνεργασίας σας...
Μπράβο!!
(το χιόνι στην αυλή μας έχει φτάσει τους 20 πόντους αυτή τη στιγμή...λέω να το στείλω να σκεπάσει τα άσκημα της Ομονοίας...)

Roadartist είπε...

Kαλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους!!.. Γνωρίζω πως είναι δύσκολο ένα τέτοιο post, μελαγχολικό και με τόσο προβληματισμό..
Το 'σήμερα' της Πλατείας δεν είναι ταξιδιάρικο, δεν περιέχει ρομαντισμό.. Είναι σκληρό, είναι απάνθρωπο, έχει θεοποιήσει το χρήμα.. αφού παντού το δοξάζει..

Παράλληλα μάς υποδεικνύει και την κατάντια μας, την ανέχεια που ούτε να την "καλύψουμε" δεν μπορούμε..
Το να γράψω ένα τέτοιο ποστ..δεν ήταν ευχάριστο, όμως δεν έχει νόημα να μην μιλάμε για όσα μας πληγώνουν.. Η σύγκριση αυτού του 'σήμερα' με το παρελθόν ..είναι αν μη τι άλλο σοκαριστική..

Εύχομαι σε καλύτερες μέρες για την πόλη μας.. Και δε θα πάψω μέσω του Blog εδώ, να μεταφέρω όσα αγαπώ στην Αθήνα, αλλά και όλα όσα με πληγώνουν..

Καλή εβδομάδα να έχουμε!

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : ..δεν μπορεί να κυκλοφορήσει εύκολα άνθρωπος εκεί.. Καλά έκανες και πήγες από Καρυάτιδα. Καλή σου εβδομάδα επίσης!

Roadartist είπε...

@ arcobaleno : Ίσως έτσι ομορφαίνει και το Blogging.. γίνεται πιο διαδραστικό.. και έχει περισσότερο χρώμα.. Δραματικό το σήμερα και εγώ όσο έγραφα το κείμενο, άστα ψυχοπλακώθηκα πολύ..συνειδητοποιούσα τα πάντα καλύτερα..

Roadartist είπε...

@ ST : Θέλοντας και μη.. Όταν τα βλέπεις, μένουν μέσα σου.. δεν είναι όμως εύκολο, αλήθεια σοκάρει!

Roadartist είπε...

@ Μαριλενα : Επειδή την αγαπάμε Μαριλένα μου, ακόμη και εγώ που δεν την θυμάμαι σε καλή κατάσταση.., για αυτό θα πρέπει να τα λέμε όλα αυτά και να μην αδιαφορούμε.. Θες διαβατήριο.. και σε αυτό οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι μετανάστες.. Και οι ίδιοι αν είχανε επιλογή, αλλού θα έμεναν..

Roadartist είπε...

@ treno fantasma : Ναι το τραγούδι μιλάει .. Ευχαριστώ!

Roadartist είπε...

@ Σοφια : Μόνο κατάθλιψη δεν έπαθα (...) με όλα αυτά και εγώ που τα έγραφα.. Άστα.. Αυτό έγραφα στα emails στην Καρυάτιδα.. Το παρόν της έχει μόνο να ζηλέψει από το χθες.. :(

Roadartist είπε...

@ Mariela : Ευχαριστώ φίλη μου! Χαίρομαι που σου άρεσε η συνεργασία μας!! Να είσαι καλά! :)

Roadartist είπε...

@ Ρουμπάκης : Έλα ντε;;; Ποιος δήμαρχος, ποιος πολιτικός θα βρεθεί να είναι σωστός και να προβεί σε πράξεις; Ο Κακλαμάνης πλέον έχει αποδείξει πως ζει αλλού! Απογοητευτική η θητεία του :( ΥΓ Μεγιά το νέο avatar.

Roadartist είπε...

@ dyosmaraki : Πολύ θα μου άρεσε, γενικώς αναφέρομαι στο blog για την Αθήνα και την ιστορία της.. Όσο μπορώ το έχω κάνει αρκετά στο παρελθόν.. (Μόλις βρω το χρόνο θα συγκεντρώσω σε μια ετικέτα, όλες τις σχετικές αναρτήσεις που αφορούν την Αθήνα..)
Προσωπικά με γοητεύει αυτό.. όμως το σίγουρο είναι πως τα posts αυτά δεν είναι και τόσο εύκολο να φτιαχτούν, απαιτούν έρευνα, δουλειά. Δεν νομίζω να μπαίναν στην διαδικασία αρκετοί Bloggers. Από την άλλη και τα συνεργατικά αυτά posts θέλουν το χρόνο τους.., που εκ των πραγμάτων δεν είναι καθόλου εύκολο να ανεβαίνουν μια φορά την εβδομάδα μου φαίνεται πολύ κοντινό διάστημα για να γίνεται.. Ας γίνεται τουλάχιστον μέσω των Blogs μας.. όσο μπορεί ο καθένας και όσο ενδιαφέρεται.. Καλή εβδομάδα να έχουμε, σε ευχαριστούμε πολύ! Φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ b|a|s|n\i/a : Στην Πλατεία στο Μοναστηράκι μετά την τελευταία ανακατασκευή κάπως σαν να βελτιώθηκε εκεί η κατάσταση.. Λείπει το πράσινο.. πάρα πολύ.. Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο τσιμέντο.. και αυτό θα γίνεται όλο και πιο αισθητό τα επόμενα χρόνια.. Μου φαίνεται σε λίγο καιρό θα βγούμε όλοι μας με γκασμάδες και θα αρχίσουμε να γκρεμίζουμε..Όπως έκαναν οι κάτοικοι των Εξαρχείων στην Πλατεία που απαίτησαν να γίνει χώρος πρασίνου.. Όποτε περνάω πάντως από εκεί, κάθομαι και την χαζεύω και πολύ την χαίρομαι αυτή τη πλατεία.. Πρέπει να κάνουμε όλοι μας κινήσεις πλέον, από τους πολιτικούς και το δήμαρχο της ΑΘήνας δε μπορούμε να περιμένουμε τίποτα.

Roadartist είπε...

@ Artanis : Ευχαριστούμε artanis. Χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτο και τα λόγια.. Προσπάθησα να μεταφέρω όσο μπορούσα τις εικόνες που λαμβάνω..

Roadartist είπε...

@ Elva : Καλημέρα Elva, αν και προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη.. ως άνθρωπος, δυστυχώς από ότι φαίνεται θα αργήσουμε πάρα πολύ να ακούσουμε κάποια θετική είδηση από τα μέρη μας.. :(
Μάλλον για την ακρίβεια τα χειρότερα δε τα έχουμε ακόμη δει..
Και λογικό είναι έτσι όπως πάμε.. να έρθουν.. Δε ξέρω πως μπορούμε να αντισταθούμε.. Όσοι έχουνε την δύναμη της εξουσίας, αδιαφορούν πλήρως.. Δεν νομίζω να είναι τόσο απλή η εξήγηση.. ότι 'απλά δεν περνάνε από εκεί' .. κρύβονται τεράστια συμφέροντα από πίσω.. Φαντάζομαι πως αν ενδιαφέρονταν κάτι θα είχε γίνει τόσα χρόνια. Πλεόν η κατάσταση έχει παραγίνει..

Το γιατί οι πολίτες συνεχίζουν να ψηφίζουν τα κόμματα αυτά, είναι κάτι που προσωπικά με εξοργίζει.
Δυστυχώς οι πελατειακές σχέσεις, τα βύσματα, όλα αυτά παίζουν ρόλο.. Πραγματικά εξοργίζομαι γιατί διακρίνω πως δεν αφυπνιζόμαστε με τίποτα. Είναι τραγικό να βλέπεις τέτοια κατάντια και να ακούς νέους ανθρώπους (στην ηλικία μου, μου έτυχε αυτό το Σαββατο το βράδυ) να μιλάνε με τα καλύτερα λόγια π.χ. για τον Καραμανλή. Είναι λυπηρό να βλέπεις φανατισμό στις φοιτητικές παρατάξεις.. εκεί να δεις κατάντια.. Τι να πω άλλο; Απογοήτευση.. Όχι μόνο για το θέμα της Ομόνοιας και της παρακμής κεντρικών σημείων της Αθήνας, αλλά γενικότερα για τόσα πολλά στη χώρα.

Roadartist είπε...

@ ΕΛΕΝΑ : Παρομοίως! Επειδή την αγαπώ, έγραψα αυτό το κείμενο και έβαλα τις φωτο. Διαφορετικά δε θα έμπαινα καν στο κόπο. Καλή εβδομάδα.

Roadartist είπε...

@ ΑΛΕΞ : Το φοβάμαι αυτό.. Όλο προς το πάτο.. Καλή εβδομάδα. Σε ευχαριστούμε.

Roadartist είπε...

@ JamanFou : Τα δουλεύουμε εδώ και σχεδόν δυο εβδομάδες με την Καρυάτιδα.. Ευχάριστο το ταξίδι (αν και αυτό έχει πράγματα να σε προβληματίσουν, με τις τόσες πια αλλαγές..) στο παρελθόν της.., αλλά πραγματικά δυσάρεστο το σήμερα.. Η αλήθεια είναι..
Και τα δικά μου φιλιά!

Roadartist είπε...

@ Vaggelis : Δυστυχώς πλέον θα θάβει και ορισμένων τωρινών κατοίκων της..

Roadartist είπε...

@ Κ.Υ.Π. WALKING : Τη δεκαετία του '90 δε μπορώ να πω πως την θυμάμαι. Φαντάζομαι σίγουρα πάντως δεν έγινε αυτό το χάλι από τη μία μέρα στην άλλη.. Αρκετοί παρέβλεψαν το χάλι αυτό που περιγράφεις για να φτάσουμε στην κατάντια του σήμερα.. Είδες βρε τις παραμονές της Ολυμπιάδας πως έλαμπε η Αθήνα μας;; Θυμάσαι τότε ως εκ μαγείας τα πάντα ήταν καθαρά, ένιωθες πως ζούσες σε μια Ευρωπαική πρωτεύουσα.. Γιατί δεν διατηρήθηκε τίποτα όμως από όλα αυτά, αμέσως μετά το τέλος των Ολυμπιακών; :( Τόσο προβλέψιμοι :(

Roadartist είπε...

@ Μηθυμναίος : Ακριβώς έτσι.. και εγώ όσο το έγραφα το κείμενο, δυστυχώς γέμισα με αυτά τα συναισθήματα που περιέγραψες :(

Roadartist είπε...

@ Ιωάννα Λουλάκη : Σε ευχαριστούμε Ιωάννα, χαίρομαι που σου άρεσε. Άξιζε η κοινή προσπάθεια.
Χιονίζει εκεί ε;;; :) Κάποιοι τότε θα δούνε μια άσπρη μέρα.. Εδώ έχει έναν αρρωστημένο κόκκινο ουρανό..

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Η Ολυμπιάδα ήταν η αποθέωση της υποκρισίας του κράτους και του πρόχειρου καμουφλάζ στα κακώς κείμανα.
Μια βδομάδα πριν την έναρξη είχα δεί αργά το βράδυ στο Θησείο, μπάτσους να μοιράζουν σάντουιτς σε αστέγους μέχρι αυτοί να τους ακολουθήσουν οικειοθελώς σε ένα βανάκι.
Όλα καλά, μέχρι να φάνε τα λεφτά που λείπουν σήμερα.
Οι ίδιοι που μετέτρεψαν ομάδες ανθρώπων σε κοινωνικά σκουπίδια, για τις ανάγκες της παράστασης που στηνόταν τα έσπρωχναν κάτω απο το χαλί.
Το χαλί ήταν... δανεικό και τώρα που έφυγε η μόνη κοινωνική πολιτική που ξέρουν να κάνουν είναι οι σκούπες της ομάδας ΔΕΛΤΑ, ΕΒΓΑ κλπ.

karkinos7 είπε...

Τέσσερα χρόνια κάνω το ίδιο δρομολόγιο για τη δουλειά,εικόνες που περιγράφεις καθημερινά στα μάτια μου!
Πλέον πιστεύω ότι επίτειδες αφήνεται και αφέθηκε σε αυτό το χάλι,απο πίσω υπάρχει μια παραοικονομία με κέρδη για τους έχοντες την ευθύνη για αυτό το ιστορικό σημείο της Αθήνας!
Την Καλημέρα μου!
Όμορφη Βδομάδα να έχεις!

tomac είπε...

Ερωτηματα...
Και ποτε η ομονοια δεν ηταν παρακμη τα τελευταια 40 χρονια??
Ποτε η ομονοια δεν ηταν τρομακτικη το βραδυ???
Ποτε η ομονοια δεν ηταν μεσα στην βρωμια και στο σκουπιδι???
Ποτε στην ομονοια δεν ειχε αστεγους??
Ποτε στην ομονοια δεν ειχε λαθρωμεταναστες???
Ποτε στην ομονοια δεν ειχε ναρκωτικα???
Ποτε στην ομονοια δεν ειχε ιεροδουλες???
Ποτε στην ομονοια δεν ειχε κλεφτρονια???
Ποτε.... Ετσι για να μην εχουμε αυταπατες...... απλα τωρα εχει πολλαπλασιαστει ο αριθμος σε ολα αυτα... Καλη βροχη!!!

painter είπε...

Mera mesimeri de mporeis na peraseis apo ekei.. Kai an kapoies stigmes i plateia fantazei erimi..min planieste einai sta parapleura stena.. Mia bolta perix tis omonoias tha sas sokarei.. LITSARISMA PREPEI NA KANOUME STON KAKLAMANI..

(Ma to theo tha ebriza alla sebomai to epipedo pou exei auti i istoselida, esy, oso kai oi episkeptes sou)

Roadartist είπε...

@ Κ.Υ.Π. WALKING : Που είναι όλοι αυτοί που τους χειροκροτούσαμε τότε στα κατάμεστα στάδια; Πολιτικοί και υπεύθυνοι της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας; Πόσα λεφτά φάγανε; Πόσα σκάνδαλα, τι διαφθορά.. Γιατί να καλούμε εγώ, στο ξεκίνημα της παραγωγικής (ας πούμε) ζωής μου ως νέα, να πληρώσω για τα επόμενα χρόνια της ζωής μου φόρους που θα μου χαρίσουνε απλά μια σκληρή διαβίωση..Δουλειά με ελάχιστα έσοδα, τα πάντα θα ακριβύνουν, μηδαμινή ποιότητα ζωής σε μια πόλη που παρακμάζει.. Η αγάπη ας φανεί τώρα προς τη πόλη, όχι στην δήθεν ευημερία του 2004.

Roadartist είπε...

@ gaykarkinos7 : Στημένο δυστυχώς και πλήρης αδιαφορία.. Να προσέχεις εκεί που περνάς εσύ!! :) Φιλάκια πολλά από μένα, την καλησπέρα μου και καλή εβδομάδα!!

Roadartist είπε...

@ tomac :Δεν αλλάζει τίποτα φοβάμαι πλέον.. Δεν μου κάνει η ψυχή να αδιαφορήσω όμως.. έχω ανάγκη να φωνάξω ότι με ενοχλεί.. πολύ φοβάμαι πως έχεις δίκιο.. Σαν να μην πρόκειται να αλλάξει τίποτα.. Καλή βροχή :)

Roadartist είπε...

@ painter : να ήταν μόνο αυτός.. Κάποια στιγμή θα γίνει το λιτσάρισμα πάντως.. Ας μη μένουμε όμως σε αυτά.. Καλό μεσημέρι!

Saq είπε...

Μπράβο κοπελιά πολύ ωραίο, σπάνια μου αρέσουν τόσο πολύ κείμενα που διαβάζω. Τελικά είναι τέλειο να γράφεις για πράγματα που είναι τόσο δίπλα σου, βαλθήκαμε να γίνουμε όλοι μεγαλοδημοσιογράφοι.

olivetreegirl είπε...

Είναι εγκλυματικό αυτό που συμβαίνει στην πλατεία μας, στην πόλη μας, στη χώρα μας...
Όσο για τον Δήμαρχο μας? Στο να κόβει δέντρα παίρνει άριστα! Σε όλα τα άλλα...

Unknown είπε...

Καλημέρα

Το βουλιάζουμε είναι λίγο....
Όχι μόνο για την ομόνοια αλλά για
ολόκληρη την χώρα που λέγεται Ελλάδα

Έφτασα στο σημείο να γράφω
χωρίς κρίμα και ακόμα είναι η αρχή
το καταπληκτικό θα είναι το τέλος.

Δεν με βλέπω για πολύ ακόμα να
ζω σ αυτή την χώρα....
Θα έρχομαι μόνο για διακοπές
στα νησιά και θα ξεχνιέμαι στο μπλε
και το γαλάζιο αυτής της πατρίδας
που υπήρξε πατρίδα μου για 70 χρόνια

Καλό πρωινό καλή και εκλεκτή μου
φίλη!!!!!!!!

leondokardos είπε...

Πράγματι παρακμή. Τόσες γειτονιές, πλατείες, δρόμοι, χάνουν σταδιακά τη αλοτινή τους γραφικότητα και ομορφιά. Βλέπεις τους διαβάτες της Ομόνοιας να περνούν βιαστικά, λες και βιάζονται ν΄απομακρυνθούν απο το μέρος αυτό.Και τα βράδυα φοβάσε να πας στο Εθνικό Θέατρο λίγο πιο κάτω.Δυσρυχώς δε την αγαπάμε τη πόλη μας,που πέφτει σιγ΄σ σιγά σα αδιάφορα και ξένα χέρια.

BUTTERFLY είπε...

Πριν απο 10 χρονια ακριβως, δουλευα σε ενα ταξ. γραφειο στην Ομονοια. Θυμαμαι που μου εφτιαξαν το ωραριο λιγο διαφορετικο, για να μην χρειαζεται να μπαινω μονη στο σταθμο του τραινου μετα τις 8 το απογευμα...
Θλιβερο, μα ειναι η αληθεια...
Ομορφο το αφιερωμα οπως παντα και εξαιρετικη η ιδεα της συνεργασιας!
Καλη σου μερα!

eleni είπε...

Road,ασχήμια,εγκατάλειψη όπου και να γυρίσεις το βλέμμα σ΄αυτή την πλατεία.
Μου άρεσε η παλιά μορφή της-θυμάμαι όταν την πρωτοείδα μικρή με το συντριβάνι της,είχα εντυπωσιαστεί.Σήμερα, όπως οι περισσότεροι,προσπαθώ να μη με βγάλει ο δρόμος προς τα κει.
Φιλιά!

Κλειώ είπε...

Η περιγραφή δυνατή..
Ένα εύστοχο άρθρο..
Μπράβο σου!
Ενδιαφέρουσα η κίνηση των δυο σας!

ανέμη είπε...

θλιβερό μα αληθινό...
καλή εβδομάδα φίλη μου και να'σαι καλά:)

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΩ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ :)))
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΑΣ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΩΡΑ ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΘΛΙΒΕΡΟ.

Βάσσια είπε...

Δεν μοιάζει προφητικό όλο αυτό το σκηνικό;

Σαν η καρδιά της Ομόνοιας να είναι η της πατρίδας....

Δεν ξέρω αλλά και έχοντας δει από κοντά αυτά που περιγράφεις, και γνωρίζοντάς της στο παρελθόν, μόνο πόνο μπορώ να νιώσω. Και για τα έμψυχα και τα άψυχα της πλατείας.

Ειρήνη Λιβανού είπε...

Δυστυχώς έχουμε, μάλλον τους άρχοντες που μας αξίζουν! Έχουμε συμβιβαστεί με την ασχήμια και τη μιζέρια.
Μακάρι και κάποιος υπεύθυνος να είχε την αγωνία και να έδειχνε την ευαισθησία τη δική σου...
Καλή εβδομάδα!

D.Angel είπε...

Για να περάσουμε απ την Ομόνοια τώρα πια χρειαζόμαστε βίζα!Μεγάλο χάλι!
Σκέτη παρακμή το κέντρο της πόλης μας!Φιλιά πολλά και καλό σας βράδυ!

navarino-s είπε...

Να είναι καλά η Elva που με την ανάρτηση της με οδήγησε εδώ γιατί αλλιώς θα έχανα αυτό το εκπληκτικό αφιέρωμα που κάνατε από κοινού, Το τόσο ευρηματικό ενημερωτικό τρυφερό νοσταλγικό και ανθρώπινο.
Σας συγχαίρω με όλη μου την καρδιά!

Roadartist είπε...

@ Newton : Σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου. Είναι ενδιαφέρον να γράφουμε για όσα πράγματα μας ενοχλούν στην καθημερινότητα μας.. Θα χαρώ να τα λέμε!

Roadartist είπε...

@ olivetreegirl : Εγκληματικό όπως το έγραψες.. ακριβώς.. Τραγικός ο Κακλαμάνης δυστυχώς :(

Roadartist είπε...

@ Sailor : Δεν έχεις καθόλου άδικο Καπετάνιε μου. :(

Roadartist είπε...

@ leondokardos : Το τραγικότερο όλων είναι η αδιαφορία και η αποβλάκωση. Τι άλλο πρέπει να γίνει δηλαδή για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ως πολίτες, για να πάψουμε να ψηφίζουμε τους ίδιους..

Roadartist είπε...

@ BUTTERFLY : Φαντάσου.. και μιλάμε για 10 χρόνια πριν.. Σήμερα σκέψου πόσο πιο "σκληρά" είναι τα πράγματα εκεί.. Και να σκεφτείς πως λίγα μέτρα παρακάτω είναι το Εθνικό Θέατρο.. :(
Τραγική αντίθεση.. Που βρίσκεται ο πολιτισμός μας τελικά;

Roadartist είπε...

@ eleni : Δεν την θυμάμαι δυστυχώς στην παλιά μορφή της.. Δυστυχώς μόνο αυτή έχω ως εικόνα. Όσον αφορά το παρελθόν της μόνο από βιβλία, φωτο, περιγραφές και καρτ ποστάλ.. Την καλησπέρα μου Ελένη.

Roadartist είπε...

@ Κλειώ : Να είσαι καλά, σε ευχαριστούμε. Καλή εβδομάδα.

Roadartist είπε...

@ ανέμη : Θλιβερά αληθινό. Καλή εβδομάδα, και εσύ να είσαι καλά φίλη μου. Με γειά το νέο ανοιξιάτικο nickname..

Roadartist είπε...

@ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS : Να είσαι καλά φίλε μας, επίσης καλή εβδομάδα να είσαι πάντα καλά!

Roadartist είπε...

@ Βάσσια : Φυσικά και μοιάζει! Όπως αναφέρω και στο τέλος του κειμένου, ουσιαστικά αντικατοπτρίζει την γενικότερη παρακμή μας.. Και το χειρότερο είναι πως δεν βλέπω να υπάρχει θέληση αναστροφής.. ούτε κάποιο δυνατό μυαλό, με αγάπη για την πόλη, που θα νοιαστεί για αυτήν αληθινά. Ας προσπαθήσουμε όλοι όπως μπορούμε (;;) να αντιδράσουμε..

Roadartist είπε...

@ Ειρήνη Λιβανού : Εκεί καταλήγω Ειρήνη και εγώ. Έχουμε όσους ακριβώς μας αξίζουν. Δεν είναι τυχαίο που τόσοι συμπολίτες μας είναι καταχρεωμένοι με δάνεια, για αγορές αμαξιών, για μεγάλα σπίτια, με ...διακοποδάνεια.., αυτό και αν αντικατοπτρίζει την χώρα μας.. Λυπάμαι μόνο γιατί μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.. Με τέτοια μυαλά και τέτοιες νοοτροπίες δεν υπάρχει σωτηρία! Σε ευχαριστώ πολύ για την εκτίμηση. Φιλιά.

Roadartist είπε...

@ D.Angel : Χάλια φίλη μου.. Πονάει η ψυχή.. Καληνύχτα!

Roadartist είπε...

@ navarino-s : Ώστε έτσι ε;; :) Σε πειράζω.. :) Ευχαριστούμε πολύ την Elva για την κοινοποίηση της κίνησης μας.. Την δουλεύαμε μαζί με την Καρυάτιδα σχεδόν δυο εβδομάδες με αρκετά emails και ανταλλαγή απόψεων. Να είσαι καλά, χαρά μας που είχε τελικά ανταπόκριση!

Γ.Π. είπε...

Να πω και σε σένα αρτιστάκι μου συγχαρητήρια για την ιδέα και την υλοποίηση της συν-ανάρτησης!
Όσο για την Ομόνοια, την καρδιά της πόλης ...νομίζω ότι δεν μπορεί καν να κουβαλήσει στις καμπουριασμένες πλάτες τις το όποιο παρελθόν της. Πόσο μάλλον για μέλλον...

bilan είπε...

Ξεκάθαρη ανάρτηση με ενημέρωση για την κοινή προσπάθεια.
Μια blogger που δεν φοβάται να ρισκάρει.. δεν φοβάται να εκθέσει, και να συνεργαστεί :)
Εκ του αποτελέσματος..άξιζε!

SkinLikeSand είπε...

Παρόλο που δε μένω στην Αθήνα, απ' όσες διηγήσεις έχω ακούσει για την περιοχή αυτή του κέντρου της, φανταζόμουν μια εικόνα που ίσως να είναι ακόμη ασχημότερη από αυτή που περιγράφεις. Σίγουρα είναι στο χέρι των αρμόδιων (και στα χέρια των κατοίκων, φυσικά) να αναλάβουν την εξυγείανση της περιοχής, όμως ο συμβιβασμός και η αδιαφορία φαίνεται πως κυριαρχούν.

Καλό βράδυ. :)

Roadartist είπε...

@ Καημός : Χαιρόμαστε που σου άρεσε Καημέ η κοινή μας προσπάθεια με τη Καρυάτιδα. Από μια παλαιότερη ανάρτηση σχετική με το ιστορικό κέντρο, αν θυμάμαι καλά ένα σχόλιο σου, ανέφερες ότι αναγκάζεσαι να περνάς συχνά και την δική σου απογοήτευση.. Καλό βράδυ!

Roadartist είπε...

@ bilan : Αυτό έλειπε βρε να ..'φοβόμασταν' να συνεργαστούμε, να εκθέσουμε απόψεις και να εκφραστούμε.. Μα αυτό είναι και το νόημα του blogging, διαφορετικά γιατί τα έχουμε;;;..Να είσαι καλά, καληνύχτα!

Roadartist είπε...

@ SkinLikeSand : Μου αρέσει που βρέθηκε κάποιος με πιο αισιόδοξη ματιά από τη δική μου :) Μακάρι να ενδιαφερθούμε όλοι μας περισσότερο.. Καλό βράδυ :)

Δημιουργία είπε...

Την Ομονοια και τις γυρω περιοχες την αποφευγω οσο μπορω.Οσο για το δημαρχο, μαλλον ειναι ευχαριστημενος με ολα αυτα που συμβαινουν γυρω απο την Ομονοια και δεν κανει κατι για την περιοχη.

Flora είπε...

Έχω τόσες αναμνήσεις από αυτήν την πλατεία. Εκεί ως φοιτήτρια κατέβαινα καθημερινά με το λεωφορείο από το σπίτι μου για να ανηφορίσω προς την Ακαδημίας...
Εκεί δίναμε τα γνωστά ραντεβού στον Μπακάκο.
Εκεί καθόμασταν παλιά στον "Νέον" και σχολιάζαμε ποιήματα...

Σαν τη Μαριλένα κι εγώ... Όσο και να ασχημαίνει μέρα τη μέρα, λεπτό το λεπτό... την αγαπώ ακόμα.
Είναι οι μνήμες...

koulpa είπε...

το 68-69 θυμάμαι την ομόνοια σα σημείο που καταλάβαινα ότι βγαίνοντας στην αγ.κωνσταντίνου φεύγαμε από την αθήνα.. στα συχνά ταξήδια μου προς τρίπολη με το λεοφορίο του κτελ που οδηγούσε ο θείος μου..
74-75 συμπάθησα το τρένο.. περνούσα κατεβαίνοντας με τα πόδια για το σταθμό..
το 76 δούλευα σε φαρμακείο στο σύνταγμα.. τριγυρνούσα κάθε μερα γύρω στην ομόνοια.. εκεί ήταν όλες οι φαμακαποθήκες που πήγαινα για επήγουσες ελήψεις..
ήταν μέσα στα δρομολόγια της βόλτας μου όλα τα χρόνια που έμενα παγκράτι.. εθνικός κήπος.. σύνταγμα.. ομόνοια.. κάνιγκος.. κολωνάκι.. πακγράτι..
το 83 περνούσα για να πάω στο αιγάλαιο στα τει..
το 89-90 για να πάω πειραιώς να πάρω το λεοφορίο για σαλαμίνα για το ναύσταθμο ως νάπτης..
το 91 μετακόμισα ηλιούπολη.. και για πολλά χρόνια ελάχιστες φορές πέρασα..
πέρσι με πήρε τηλ η συνεργάτιδα μου να με παρακαλέσει να τη συνοδεύσω σε μιά δουλειά εκεί γύρω.. γιατί φοβόταν να πάει μόνη της βράδυ.. δεν είχα καταλάβει μέχρι τότε.. έπεσα από τα σύννεφα..
πριν μερικούς μήνες πήγα για μιά δική μου δουλειά.. είχα αποπέμψει από την μνημη μου την προηγούμενη επίσκεψη.. πρωτιμούσα να τη θυμάμαι όπως παλιά..
άντε πάλι παραλλήρημα.. :):)
αχ δε προλαβαίνω να πάω στη καρυάτηδα.. το βράδυ.. :):)
καλημερούδιαααα :):)

Roadartist είπε...

@ Δημιουργία : Προφανώς και "κλείνει" τα μάτια και τα αυτιά του.. Σου λέει και αυτοί οι λίγοι θα κουραστούν να ασχολούνται..

Roadartist είπε...

@ Flora : Καθόσασταν στην Ομόνοια και "σχολιάζατε ποιήματα...";;; Φλώρα μου αυτές οι εποχές έχουνε περάσει ..εντελώς! Και δεν νομίζω να ξαναζωντανέψουν..σε αυτή τη γωνιά.. Μην χαλάσουνε και όσες 'υγιείς' έχουνε απομείνει! Την καλημέρα μου!

Roadartist είπε...

@ koulpa : "εμείςςςςςς του '60 οι εκδρομείς......." Αυτό μου θύμισες.. Koulpaki τα παραληρήματα σου το ξέρεις πως μου αρέσουν. Άσε που αποπνέουν μια νοσταλγία, μια γλυκιά μελαγχολία, μια ζεστασιά! Το σήμερα βλέπω πως σε σόκαρε.. Λογικότατο. Μόνο με συνοδεία πλέον μπορείς να περάσεις.. Καλά έκανε η φίλη σου και σου ζήτησε να πάτε μαζί. Καλημέρες!!

genna είπε...

Περίμενε, σε λίγο θα έχει και «όμορφα» παγκάκια...

Καλημέρα καλό μου!

να κοιτάς ψηλά και πέρα... :)

Roadartist είπε...

@ genna : Πολύ καλό Genna! Και αυτό ακόμη δεν ήταν δική του ιδέα..
Σε ευχαριστώ φίλη μου, θα προσπαθήσω να κοιτάω προς ..εκεί.. ευχαριστώ..

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Η Ομόνοια είναι κομμάτι αναπόσπαστο από την παιδική ζωή όσων μεγάλωσαν στο κέντρο της Αθήνας - κι είμαι ένας απ' αυτούς. Μπορεί πολλοί να μη μπορούν σήμερα να το φαντασθούν, αλλά παίζαμε κάποτε κρυφτό και μπιζ στην Ακαδημίας, στην Μπενάκη, στην Φειδίου. Βολτάραμε στην Ομόνοια, φεύγαμε για διακοπές καλοκαιρινές από την Αγ. Κωνσταντίνου, σουλατσάραμε στην Κουμουνδούρου και, αργότερα, μεγαλύτεροι, δεν διστάζαμε να τριγυρνάμε στα στενά της Αγοράς, για να ψωνίσουμε τυριά και κρέατα για το σπίτι. Η Ομόνοια ήταν ο ομφαλός και το σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας πολύ περισσότερο απ' ό,τι το Σύνταγμα. Η τελευταία "ποιητική" καταγραφή της Ομόνοιας ήταν, αν δεν κάνω λάθος η ΚΑΙ φωτογραφική περιήγηση του αξέχαστου και αδικοχαμένου διηγηματογράφου Γιώργου Ιωάννου "ΟΜΟΝΟΙΑ 1980".
Η σημερινή κατάσταση είναι τραγική - αλλά ακόμη πιο τραγική είναι η δική μας ανοχή, ακόμη πιο απαράδεκτη η απόλυτη και άνευ ελαφρυντικών συνενοχή των δημοτικών και πολιτικών αρχόντων, που γνωρίζουν, βλέπουν, αλλά αδρανούν.
Φταίμε κι εμείς, οι Αθηναίοι, που καβαλήσαμε το ρεύμα της φυγής προς τα προάστεια το 70 και το 80 και εγκαταλείψαμε το κέντρο της πόλης μας σε λογής λογής παράνομους και περιθωριακούς, σε απελπισμένους. Εγκαταλείποντας τα σπίτια και τις δουλειές μας στο κέντρο, προς χάριν της αποκέντρωσης, τους το παραδώσαμε. Ίσως άμα γυρίσουμε και το διεκδικήσουμε ως χώρο ζωής κι όχι μόνο νυκτερινής διασκέδασης, να γίνει μια αρχή και να υποχρεωθούν οι Αρχές να δράσουν.

Margo είπε...

Πολύ λυπηρό, μα δεν ενδιαφέρεται κανείς από αυτούς που μπορούν να κάνουν κάτι, αυτοί που έχουν τα ξενοδοχεία δεν διαμαρτύρονται;
Tο κείμενό σου είναι συγκλονιστικό Road όσο και η θλιβερή εικόνα της Ομόνοιας. Πάω τώρα να διαβάσω και το πριν.. ίσως έπρεπε να το διαβάσω πρώτο γιατί τώρα θα στεναχωρηθώ ακόμη περισσότερο
Καλημέρα

katrine είπε...

Αυτό το μετά με μαυρίζει!! Πήγαινα πολύ μικρή με τη μητέρα μου, όπου απ την γύρω αγορά αγόραζε μπαχάρια, αλλαντικά και τυρί.Ήταν όμορφη η βόλτα αυτή και πάντα μας έπερνε μαζί. Τώρα μόνο φόβο σου προκαλεί. Οι εικόνες μιλούν......

Ανώνυμος είπε...

Hello. My wife and I bought our house about 6 months ago. It was a foreclosure and we were able to get a great deal on it. We also took advantage of the 8K tax credit so that definitely helped. We did an extensive remodeling job and now I want to refinance to cut the term to a 20 or 15 year loan. Does anyone know any good sites for mortgage information? Thanks!

Mike

IZA είπε...

Μπράβο σας πολύ ωραία ιδέα το διπλό αφιέρωμα. Μας πληγώνουν αυτές οι εικόνες της Ομόνοιας, ιδίως όταν αναπολούμε τα παλιότερα χρόνια. Αναρωτιέμαι τι θα μπορούσε να γίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν καταντήσει το κέντρο της Αθήνας σε γκέτο κακοποιών κι εμπόρων νατρκωτικών. Οι ιθύνοντες προτιμούν αντί ν' ασχοληθούν με το πρόβλημα, να κλείνουν τα μάτια και να προσποιούνται πως δεν υπάρχει.

ΓΙΑΝΝΑ είπε...

Τι να προσθεσω;Απλα πολυ καλη δουλεια!Ισχυει και για τις δυο σας.

habilis είπε...

Παρακμή .

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Την ευχάριστη έκπληξη και χαρά από τη συνεργασία σας για την παρουσίαση ενός θέματος γρήγορα, ακαριαία, εξαφανίζει η περιγραφή της περιοχής που κάνεις.

Και που είναι τόσο απαράδεκτη, ώστε, όταν κάνω ένα διάστημα να (ξανα)πάω, να περάσω από 'κει, πέφτω στην ίδια παγίδα να πιστέψω ότι, δεν μπορεί, θα έχουν κάνει κάτι, θα έχει διορθωθεί κάτι.

Απορώ με μένα. Από πού αντλώ τόση ψευδαίσθηση στον τόπο που ζω...

nikiplos είπε...

καλησπέρα... έχω καλές αναμνήσεις από την πλατεία Ομονοίας. Εκτός από τα πηγαδάκια, το ευρωμπάσκετ του 87 και τα υπόλοιπα που είχα γράψει στο προηγούμενο ποστ...

Η Ομόνοια της δεκαετίας του 80 ήταν σημείο συγκέντρωσης πολλών κατοίκων της πόλης. Το Σάββατο το βράδυ όλοι περνούσαν από τους πάγκους για τις εφημερίδες της Κυριακής. Έβλεπες διάσημους και άλλους. Σήμερα δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμη, πάντως οι "διάσημοι" μάλλον έχουν πάει στους πάγκους του Συντάγματος. Η πρώτη φωτογραφία σου μου θύμισε το Κάιρο. Εγκατάλειψη σκουπίδια. Καλό θα ήταν οι δυό δήμαρχοι να ανταλλάξουν εμπειρίες. Για τον δικό μας εννοώ τον νέο, γιατί ο συγκεκριμένος έχει για μένα λάβει αυλαία.

Επίσης στην Ομόνοια συναντιόμασταν οι στρατευμένοι σειρές (σχεδόν δυό δεκαετίες πριν) καθώς απο εκεί μας μάζευαν μιλιούνια τα Λεωφορεία για να μεταφέρουν στις μονάδες σε όλη την Ελλάδα τους στρατευμένους... Αυτός κυρίως ήταν και ο λόγος της ύπαρξης πολλών σεξοπεριοδικών στα περίπτερα...

Ο σταθμός Λαρίσης ήταν ένα άλλο τέτοιο μέρος, αλλά ακόμη κι εμείς που παίρναμε τραίνο γιατί πηγαίναμε κατά εβρο μεριά, από την ομόνοι υποχρεωτικά θα περνούσαμε... Κυριακές βράδυ γινόταν πάρτυ, μαζί με οπαδούς Αθηναϊκής ΠΑΕ που είχε κερδίσει...

Η Ομόνοια μάλλον τελείωσε οριστικά με την μετατόπιση των μεσοαστών στα βορειοανατολικά προάστια, αφήνοντας το κέντρο στους μετανάστες και σε παράνομες δραστηριότητες.

Η Ομόνοια έχει αλλάξει, και σήμερα δεν είναι πλατεία αλλά εκτροφείο ψυχών...

Dreamy Cloud είπε...

Είναι σκέτη ειρωνεία το όνομα της με το πώς έχει καταντήσει πλέον.. Και το χειρότερο πως κανείς δεν ενδιαφέρεται.. Φιλιά πολλά!

Roadartist είπε...

@ Asteroid : Σε ευχαριστώ για το ουσιαστικό σχόλιο.. Δεν την έζησα την Ομόνοια στα χρόνια που περιγράφεις.. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν την έβλεπα έτσι δε θα την αναγνώριζα.. Οπωσδήποτε η σημερινή κατάντια σοκάρει. Το θέμα είναι πως δεν νομίζω να επιστρέψει πλέον κανείς από όσους έφυγαν ξανά εκεί, αντίθετα όσοι έχουνε απομείνει θα την εγκαταλείψουν και αυτοί..
Μακάρι να νοιαζόμασταν όλοι περισσότερο.. είναι κρίμα.. γιατί ουσιαστικά αν το σκεφτείς η πόλη είναι το σπίτι μας.. έτσι θα έπρεπε να την αισθανόμασταν..

Freedom είπε...

Καλημέρα λατρεμένη Roadartist

Έχω να πάω στην Ομόνοια κάτι μήνες. Την αποφεύγω ακόμη και τη μέρα. Τη θυμάμαι από παιδί πολύβουη και χρωματιστή, μόνο που τώρα η βουή είναι δυσάρεστη και τα χρώματα όχι και τόσο ζωντανά. Η οσμή είναι χαρακτηριστική και έχω την αίσθηση μιας διαρκούς απειλής, με ένα λόγο... απογοήτευση!
Πριν μερικά χρόνια, γνώρισα έναν από τους αρχιτέκτονές της σε ένα πάρτυ. Η πλατεία ήταν υπό κατασκευή αλλά φαινόταν ότι πάει να γίνει ένα τσιμεντένιο τερατούργημα, με έπιανε κατάθλιψη όταν την έβλεπα. Ήταν κι εκείνος εξίσου απογοητευμένος. Όταν τον ρώτησα "μα αφού εσείς τη σχεδιάζετε και μπορείτε να αλλάξετε το σχέδιο, γιατί δεν το κάνετε;" απλά με κοίταξε στα μάτια, αναστέναξε κι έκανε ένα μορφασμό...

Φιλιά, καλή μου, πολύ όμορφη η διπλή προσπάθεια!

Roadartist είπε...

@ Margo : ..πολύ λυπηρό.. Από ότι διάβασα όσο έκανα μια μικρή έρευνα για να γράψω το ποστ.., γίνονται πολλές ακυρώσεις από ταξιδιατικά πρακτορεία του εξωτερικού, τα ξενοδοχεία διαμαρτύρονται, όπως και όσοι κάτοικοι μένουν εκεί κοντά..αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται αν τους ακούσει..
Ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου.

Roadartist είπε...

@ katrine : Μακάρι να ήταν ακόμη έτσι.. Μακάρι να μάθουμε να διατηρούμε την πόλη μας.. όπως της αξίζει.. Είναι παρανοικό όλο αυτό δυστυχώς.. Μακάρι κάποιος να μην χαλάσει άλλο το ιστορικό κέντρο και γενικώς η Αθήνα..

Roadartist είπε...

@ IZA : Η ιδέα ήταν της Καρυάτιδας, τελικά άξιζε η κοινή μας προσπάθεια.. Όταν διαβάζεις για το παρελθόν..και βλέπεις το τώρα.. αναλογίζεσαι περισσότερο τα τραγικά λάθη που έχουνε γίνει.. αισθάνεσαι την κατάντια μας..
Ακριβώς αυτό κάνουν.. Πως να μην θυμηθούμε τον Κακλαμάνη πέρσι τέτοια εποχή που εκνευρίστηκε με τα παιδιά που διεκδικούσαν (λιγα μέτρα παρακάτω από την ομόνοια) ένα πρώην τσιμεντένιο πάρκιγκ να γίνει πάρκο; Ευτυχώς το πέτυχαν.. Πρέπει να προσπαθούμε όσο μπορούμε να διεκδικούμε την πόλη που μας αξίζει...όσο γίνεται να μην αδιαφορούμε ο καθένας όσο μπορεί..

Roadartist είπε...

@ ΓΙΑΝΝΑ : να είσαι καλά Γιάννα, σε ευχαριστούμε, καληνύχτα!

Roadartist είπε...

@ habilis : εντελώς.

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης : Δυστυχώς μου φαίνεται πως ζούσαμε σε αρκετές ψευδαισθήσεις τόσο καιρό, και όσο περνάει ο καιρός όλο και θα αφυπνιζόμαστε.. Την καληνύχτα μου Διονύση :)

Roadartist είπε...

@ nikiplos : Δεν τα έχω ζήσει όλα αυτά.. και ομολογώ πως έτσι όπως περιγράφεις την Ομόνοια μόνο στην φαντασία την έχω.. μέσα από αφηγήσεις και όσα έχω ακούσει.. Εγώ πρόλαβα την παρακμή της.. Θλιβερό αν μη τι άλλο.. Άσε που δεν βλέπω να υπάρχει πλέον επιστροφή. Μακάρι να κάνω λάθος.. και μακάρι να μην αυξάνονται σιγά-σιγά οι πλατείας της αδιαφορίας μας..

Roadartist είπε...

@ Dreamy Cloud : Ακριβώς αυτό!! Πλήρης αδιαφορία..

Roadartist είπε...

@ Freedom : Καλημέρα freedom που είσαι εσύ;;;; :) Ναι απογοήτευση.. Φαντάσου μιλάμε για το κεντρικότερο σημείο της πόλης.. Εκεί μόνο για δουλειά κατεβαίνεις πλέον.. αν προκείψει.. και πάλι με βαριά καρδιά.. Αν δεν γίνει κάτι άμεσα.. δε θα υπάρχει πλέον περίπτωση..επιστροφής..
Ο μορφασμός του αρχιτέκτονα.. ασχολίαστος! Καλό ξημέρωμα γλυκιά μου, εύχομαι να είσαι καλά και να περνάς όμορφα! Φιλάκια πολλά!

dimitris είπε...

καλησπερα, πολυ ωραια η συνεργασια σας, παντα τετοια.

ξι είπε...

Εχεις απολυτο δικιο, μαυρα χαλια εχει γινει η Ομονοια. Το σκεφτεσαι να κυκλοφορησεις και μερα... Το χειροτερο ειναι οτι δεν προκειται ποτε να αλλαξει τιποτα.
Καλημερα,
ξ.

roadartist είπε...

@ dimitris : Kαλώς όρισες στο blog Δημήτρη. Σε ευχαριστούμε. Καλή μέρα να έχουμε..

roadartist είπε...

@ ξι : Μαύρα χάλια δυστυχώς.. Μακάρι να άλλαζε κάτι, αλλά... :( Καλημέρα..

Cornholio CyrX είπε...

Πραγματικά χάλι μαύρο... δεν είναι τυχαίο ότι η Αθήνα έχει ψηφιστεί ως μια από τις πιο βρώμικες της Ευρώπης, μετά από τις Βρυξέλλες.

Roadartist είπε...

@ Cornholio CyrX : ...οι Βρυξέλλες πιο βρώμικη πόλη από την Αθήνα;.. Δεν το περίμενα.. Καλημέρα!

KitsosMitsos είπε...

Πολύπαθη πλατεία. Τόσες μεταλλάξεις τόσα χρόνια, φυσική εξέλιξη να γίνει σταδιακά έκτρωμα...

Roadartist είπε...

@ KitsosMitsos :..πολύπαθη..

gatodiakritikos είπε...

Άφωνος. Μπράβο, συγχαρητήρια για το άρθρο σου! Με απλό και παραστατικό τρόπο αποτύπωσες το κλίμα και τη κατάντια μιας πλατείας που δυστυχώς αποτελεί πρότυπο, αλλά με ακριβώς αντίθετο τρόπο από αυτό που θα έπρεπε να υπηρετεί!

Roadartist είπε...

@ gatodiakritikos : Σε ευχαριστώ πολύ.

Related Posts with Thumbnails