17 Ιουνίου 2009

..η Ακρόπολη, Εγκαίνια Νέου Μουσείου Ακρόπολης..


Photo by Roadartist
5.200 χρόνια η καρδιά της Ιστορίας χτυπά συνεχώς στην Ακρόπολη. Είναι γραμμένη σε εκατοντάδες όστρακα της νεολιθικής εποχής, σε προϊστορικά αγγεία, σε λείψανα κατοικιών, σε τάφους και σε οποιοδήποτε εύρημα που υποδηλώνει την αδιάπτωτη συνέχεια της ζωής μέχρι σήμερα..

Τι ακριβώς είναι όμως η Ακρόπολη;

Ένας αρχιτεκτονικός γρίφος, ένας Ιερός Βράχος που αποτελεί μέρος της Ιστορίας της Αθήνας από τη Νεολιθική Εποχή, το σύμβολο ενός πολιτεύματος που δόξασε το όραμα ενός ανδρός και τη συναίνεση των πολλών.

Η Ακρόπολη έδωσε στην ανθρωπότητα το μέτρο του κλασικού, που ενσωματώνει αρμονικά τον ρυθμό και τη συμμετρία, τη δύναμη και την ομορφιά, τη φύση και την τέχνη.

Είναι ένα μνημείο που προκάλεσε τον σεβασμό και τον θαυμασμό σε ξένους κατακτητές και το οποίο δεινοπάθησε στη διάρκεια των πολεμικών αντεκδικήσεων τους. Είναι η απόδειξη ότι το κάλλος, η αρμονία και η δημοκρατία μπορούν τελικά να επικρατήσουν στον κόσμο.

Σε λίγες μέρες, στις 20 Ιουνίου το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ανοίγει τις πόρτες του για να μας αποκαλύψει το τι και το πώς του «Χρυσού Αιώνα»..

Αξίζει να αναφερθούμε σήμερα σε κάποια σημαντικά σημεία της ιστορίας της και φυσικά στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου, στο όραμα της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη.

Πάμε για ένα διαδικτυακό ταξίδι στο ιστορικό παρελθόν..

Παρθενώνας..

Παγκόσμιο μνημείο Δημοκρατίας και καλλιτεχνικής τελειότητας




Από τα πλέον αναγνωρίσιμα μνημεία σε όλο τον κόσμο, ο Παρθενώνας και η Ακρόπολη ακτινοβολούν πέρα από τα εθνικά σύνορα. Έχει ειπωθεί ότι στον Παρθενώνα η τέχνη εξανθρώπισε τον θεό και θεοποίησε τον άνθρωπο.

Ναός τριών διαφορετικών θρησκειών. Ναός της Αθηνάς Παρθένου για χίλια χρόνια, εκκλησία της Παρθένου Μαρίας για άλλα χίλια χρόνια και τζαμί για περίπου δύο αιώνες..
Σήμερα πολιτιστικό και καλλιτεχνικό προσκύνημα, προκαλούσε πάντοτε δέος..

Πίνακας Άγγελος Γιαλλινάς (1857-1939)
Στην εποχή της τουρκοκρατίας η Ακρόπολη έγινε η «Ατίνα Καλεσί», το φρούριο δηλαδή της Αθήνας. Και ο Παρθενώνας, από βυζαντινή και καθολική εκκλησία, μετατράπηκε σε τζαμί. Το ξημέρωμα της 21ης Σεπτεμβρίου 1687 οι Τούρκοι του Κάστρου είδαν τον Πειραιά να γεμίζει από τα πλοία του Βενετού στρατάρχη Φραγκίσκο Μοροζίνι. Ήταν η εποχή του τρίτου Βενετοτουρκικού Πολέμου και τα μισθοφορικά στρατεύματα του Μοροζίνι κατευθύνονταν προς την Αθήνα για να επιτεθούν στους 800 ένοπλους Τούρκους που κλείστηκαν στο κάστρο της Ακρόπολης μαζί με 2.500 γυναικόπαιδα και ομήρους Αθηναίους. Ο Μοροζίνι τοποθέτησε τα κανόνια του στη συνοικία του Ραγκαβά- μεταξύ Πλάκας και Αέρηδων.

Από εκεί, το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου εκσφενδονίστηκε το βλήμα που εισχώρησε από μία τρύπα της στέγης και ανατίναξε τον Παρθενώνα. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σωριάστηκε η στέγη κι ένα πολύ μεγάλο τμήμα των μακρών τοίχων του σηκού κατέπεσε σε ερείπια. Ο Μοροζίνι παρέμεινε λιγότερο από έξι μήνες, καθώς δεν τον συνέφερε να διατηρεί τον μισθοφορικό στρατό.

Προτού αναχωρήσει για τη Χαλκίδα σκέφτηκε να ανατινάξει όλη την Ακρόπολη για να αχρηστεύσει το φρούριο. Το κόστος όμως σε εκρηκτικά τον απέτρεψε τελικά. Σκέφτηκε τότε να στείλει ένα ενθύμιο στη Βενετία. Ανέβασε τεχνίτες με σκάλες για να αποσπάσουν το κεντρικό άγαλμα του Ποσειδώνα και το άρμα της Νίκης από το δυτικό αέτωμα, τα γλυπτά όμως έπεσαν κι έγιναν κομμάτια. Έτσι διακόπηκε η πρώτη επιχείρηση λεηλασίας του Παρθενώνα.

Ανθρωπόμορφοι Κίονες


Οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου κράτησαν τη θέση τους επί 2.400 χρόνια. Ο λόγος που αφήνουν μια ανεξίτηλη εντύπωση βρίσκεται στο ίδιο το σώμα, στον συνδυασμό στάσης και κίνησης, στην εναλλαγή κρυφού και φανερού, γυμνού και ντυμένου.


Photo by Roadartist

Οι «Κόρες» των Αθηνών ονομάσθηκαν Καρυάτιδες πολύ αργότερα στη ρωμαϊκή εποχή από τον Βιτρούβιο, από τις Καρυάτιδες Παρθένες της Λακωνίας που τελούσαν χορούς με κάνιστρα στο κεφάλι σε ένα ιερό της Αρτέμιδος Καρυάτιδας. Ο 20ός αιώνας τις γέρασε απότομα. Στη θέση τους στέκουν πιστά αντίγραφα. Στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα εκτίθενται χωρίς τη γυάλινη θήκη μετά τον καθαρισμό τους με λέιζερ-μαζί με την αποκαταστημένη αυθεντική μορφή της έκτης χαμένης Καρυάτιδας, η οποία βρισκόταν στις αποθήκες του παλιού μουσείου.

Photo by Roadartist



Οι «πρωτιές» του Νέου Μουσείου

Η έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης έχει μία παγκόσμια πρωτιά: για πρώτη φορά παρουσιάζεται το σύνολο του γλυπτού διακόσμου.

Η έκθεση αποτελεί την πληρέστερη έως σήμερα παρουσίαση των γλυπτών, αν λάβουμε υπόψη ότι μαζί με τα πρωτότυπα έργα θα εκτεθούν και εκμαγεία όλων εκείνων των γλυπτών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Μέχρι τώρα το Βρετανικό Μουσείο θεωρούνταν ότι κατείχε το μεγαλύτερο ποσοστό των σωζόμενων γλυπτών του Παρθενώνα- πάνω από το 50%. Στην αίθουσα του Παρθενώνα στο Νέο Μουσείο συγκεντρώνονται σχεδόν το 55% των γλυπτών.

Θα εκτεθεί ολόκληρη η δυτική ζωφόρος, μήκους 21 μ., δεκατέσσερις δυτικές μετόπες και κάποιες από τις ανατολικές, έργα που κατέβηκαν πρόσφατα από το μνημείο.

Ιστορία έξι χιλιετιών
Λεηλασία Έλγιν
Το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου, έργο του Φειδία στον ναό του Παρθενώνα, έφερε 1.150 κιλά σε χρυσό, που μπορούσε να αφαιρεθεί και να επανατοποθετηθεί.

Ο Παρθενώνας κόστισε όσο 200 πολεμικά πλοία μέσου μεγέθους.

Κάθε κίονας του ζυγίζει 75 τόνους και απαιτούσε 19.000 εργατοώρες. Όσες χρειάζονται σήμερα για την ανέγερση μιας μεσαίου μεγέθους πολυκατοικίας.

232 επιγραφές χαραγμένες στα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν ένα «λίθινο χρονικό» για τη βυζαντινή Ιστορία της Αθήνας.

Τα μνημεία της Ακρόπολης διασώθηκαν από φωτιές, από σεισμούς, από ξένους κατακτητές.. Δυστυχώς όμως δεν κατάφεραν να σωθούν από τον βανδαλισμό και την ιεροσυλία του Έλγιν.
Ο Έλγιν απέσπασε αγάλματα από τα βάθρα τους και τα τοποθέτησε σε κιβώτια. Όσα από τα αγάλματα ήταν μεγάλα τα τεμάχισε, έκοψε κεφάλια, πόδια, χέρια. Έσπασε κίονες σε κομμάτια, απέσπασε ολόκληρα τμήματα των ναών και αφαίρεσε δεκάδες μεμονωμένα κομμάτια. Έκλεψε το μεγαλύτερο τμήμα της γλυπτής διακόσμησης των μνημείων, απομάκρυνε ολόκληρους κίονες από τις βάσεις τους, εκατοντάδες αντικείμενα, τμήματα μνημείων, έχοντας την πλήρη κάλυψη της βρετανικής κυβέρνησης.

Photo by Roadartist

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα πιο "πλούσια" και σύγχρονα μουσεία του κόσμου, ανοίγει επιτέλους τις πύλες του..

Πλέον προσφέρει την μεγαλύτερη ασφάλεια για τους αρχαίους θησαυρούς της Αθήνας και αποτελεί τη καλύτερη βάση για τα κλεμμένα Γλυπτά..

Στο Νέο Μουσείο θα αναδειχτούν περισσότερες από 4.000 αρχαιότητες από τη Νεολιθική Εποχή έως και τον Μεσαίωνα.
Μέχρι το τέλος του 2009, το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται το Νέο Μουσείο με εισιτήριο μόλις ένα ευρώ.

Θα είναι ανοικτό καθημερινά από τις 8 π.μ. ως τις 8 μ.μ. εκτός από τις Δευτέρες.

Site του Μουσείου: the acropolis museum

Παλαιότερα σχετικά posts :
Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία: Συλλεκτική έκδοση «Ακρόπολη. Από τα μνημεία στο Μουσείο», Τα Νέα.

110 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

μην σταματήσεις ποτέ να γράφεις. και να μας μοιράζεις όλα αυτά. είσαι θησαυρός. σοβαρά. ανεκτίμητος.
καλή σου συνέχεια με το διάβασμα.
φιλιά πολλά πολλά!!

Hfaistiwnas είπε...

Eννοείται θα πάμε!!!!!! basnia, ακούς;;;;;

ikor είπε...

Καταπληκτική η παρουσίαση και οι φωτογραφίες σου!!

Tο νέο μουσείο εκπέμπει μια απίστευτη λιτότητα. Σίγουρα θα πάω μόλις ανοίξει.

koutso είπε...

Θα είμαστε εκεί 09/07/2009 γιατί κάθε αρχιτέκτονας οφείλει να είναι εκεί...παραπάνω για τα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και για την σχέση μεταξύ νέου-σύγχρονου και παλιού.
Ατε και μετά να φέρουμε πίσω τα μάρμαρα του Παρθενώνα και να συμπληρώσουμε την εικόνα.

jacki είπε...

Νομίζω πως είναι πολύ καλή δουλειά..
Και η δική σου που μας ενημερώνεις για όλα..
Καλό κουράγιο..
Να είσαι καλά γλυκιά μου.

Ανώνυμος είπε...

εξαιρετικό το αφιέρωμα. και κάλιω αργά παρά ποτέ (για το μουσείο)

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

Απλα όλοι μαζί κάτι θα πρέπει να κάνουμε ώστε να διεκδικήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας να επιστρέψει εκεί που ανήκει.

Ειδικά τώρα που τέλειωσε το νέο μουσείο και ανοίγει τις πύλες του είναι επιτακτική η ανάγκη της επιστροφής των μαρμάρων.

Πριν δυο βδομάδες επισκέφτηκα για πρώτη φορά την ακρόπολη.

Αυτό που ένιωσα δεν περιγράφεται.

Μακάρι να υπάρξει κάποια κίνηση σοβαρή ώστε να επαναπατριστούν τα κλεμμένα και να ολοκληρωθεί το θαύμα αυτό το Παγκόσμιο μνημείο Δημοκρατίας και καλλιτεχνικής τελειότητας.

να σαι πάντα καλά

Ανώνυμος είπε...

Roadartist mou yperoxo afierwma, sigoura xreiazontan..
Tha simfwnisw me ton Basnia, sinexise na mas grafeis, mi stamatiseis POTE..

Alla kai kati allo, sinexise na eisai panta toso diakritiki kai eugeniki, bravo jexwrizeis stin blogosfaira..

Euxomai na teleiwnoun ta treximata kai na MHN xanakleiseis ta sxolia, oi sizitiseis edw mou eleiphan polu, sinithws ektos apo ta panta aphoga posts sou, exoun endiaferon kai ta sxolia-sizitiseis.

Perimenoume nea sou! Filia
Arco

Ανώνυμος είπε...

Πολύ όμορφο το αφιέρωμα... και η αλήθεια είναι πως χρειάζοταν ένας ναός της τέχνης για να μπορέσει να φιλοξενήσει όλα αυτά τα αριστουργήματα.

Φιλί

b|a|s|n\i/a είπε...

basnia ακούει!
και βέβαια θα πάμε!
κατέβα λοιπόν να πάμε όλοι μαζί!
roadartist λαμβάνει; :))

Crazy Tourists είπε...

Το Σεπτέμβρη λέω να πάω...
Πάντως το εισιτήριο υπερβολικά φτηνό μου φαίνεται! Των 5 ευρώ όχι το προσωρινό...

Τρελοτουρίστρια

tovenito είπε...

πότε ξαναάνοιξες τα σχόλια και δεν πήρα χαμπάρι;;;;
nikon d40 είναι
να την πάρεις και να μας δείξεις το νέο μουσείο!
φιλιά πολλά

ZouZouna είπε...

Eίχα την χαρά το 1965 να φωτογραφηθώ μέσα στον ναό, και μάλιστα σε έγχρωμο slide. το φυλάω ως θησαυρό.

Είχα την τιμή να έχω καθηγήτρια Ιστορίας την Αννα Περράκη, εγγονή του Ναυάρχου Κουντουριώτη, που με ξενάγησε στην Ακρόπολη ως μαθήτρια, 2 φορές κιόλας.

Θεωρώ απαράδεκτο το να μην μπορούμε να συντηρήσουμε το θησαυρό μας εκεί που ήταν και να τον βάλουμε στο Μουσείο.
Μουσείο ήταν ο Ιερός Βράχος.

Οι Καρυάτιδες, κλαίνει εκεί που τις περιόρισαν.
Εκλαψα όταν τις είδα και στο παλιό μουσείο στο βράχο επάνω.

Ορκισμένη εχθρός του μουσείου, περιμένω να μεγαλώσει λίγο ο ανηψιός μου, να τον ανεβάσω στο βράχο να του δείξω το μεγαλείο των αρχαίων και την χυδαιότητα των νεοελλήνων.
μην χαίρεστε τόοοοσο πολύ πιά με το νέο μουσείο!!!

BUTTERFLY είπε...

Το Μουσειο το περιμεναμε ολοι πως και πως και θα παμε συντομα!
Καλα αποτελεσματα κοριτσακι, ειμαι σιγουρη πως εσκισες!!!!

Μετεωρίτης είπε...

γεια σου Roadartist!

GUIDE US, DEAR!

Επέστρεψα στην δουλειά. Μετά από έναν χρόνο. Βρε πως περνάει ο καιρός...

Μετεωρίτης είπε...

γεια σου Roadartist!

GUIDE US, DEAR!

Επέστρεψα στην δουλειά. Μετά από έναν χρόνο. Βρε πως περνάει ο καιρός...

ZouZouna είπε...

ήρθα πάλι. Διορθώνω μη προς παρεξήγηση και κακοφαινισμό.

το ότι εγώ έχω ξεναγηθεί απο Ιστορικό, δεν έπεται ότι εσύ δεν εκανες πολλή καλή δουλεια με αυτά που έγραψες! για να μάθει όποιος δεν ξέρει ή να συμπληρώσει γνώσεις.

Εχω τοποθετηθεί για το Μουσείο.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

ΕΕεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!!!

Τι κάνεις εσύ εδώ, βρε; Ήταν τόση η σαγήνη του Μουσείου;
Τόσο διάβασμα σε έκανε να κάνεις αυτή τη φοβερή ανάρτηση; Τότε ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ, ροδούλα, διάβαζε, διάβαζε!
Υπέροχες και οι φωτογραφίες σου - οι δικές σου - και ο τρόπος που αναπτύσσεις τις πληροφορίες στο κείμενο.
Το βλέπω... Θα περάσεις...:-)

Κούκος είπε...

Να την πάρουν αυτούσια την ανάρτησή σου και να την εκδώσουν, εκεί στο υπουργείο πολιτισμού.

Roadartist είπε...

Φίλοι μου καλοί καλησπέρα!

Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη και πάρα πολύ ικανοποιημένη από τον εαυτό μου (!!!!!!)

...μια πολύ πιεσμένη και αγχωτική περίοδος έφτασε στο τέλος της!!!

ΟΥΦφφφ (πάει το άγχος, πλέον νιώθω μονάχα ανακούφιση, ικανοποίηση!!)

Με λίγα λόγια.. ΟΛΑ ΠΗΓΑΝΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ..

Οι στόχοι επιτεύχθηκαν.. Σήμερα ήταν η τελευταία τόσο κουραστική μέρα.. Μόλις μπήκα σπίτι.. τα αποτελέσματα θα είναι καλά..

Τα σχόλια στο blog δε θα ξανακλείσουν, από εδώ και πέρα επιστρέφουμε στους παλιούς γνωστούς ρυθμούς μας..

Μόνο δώστε μου λιγάκι χρόνο να ξεκουραστώ (γιατί αύριο έχω πρωινό ξύπνημα) και από αύριο θα απαντήσω στα σχόλια σας..

Τη καληνύχτα μου, σας ευχαριστώ για τα ενδιαφέροντα σχόλια σας, μια μέρα να ηρεμήσω, κ συνεχίζουμε κανονικά!!!! ΦΙΛΙΑ!!!

Natalia είπε...

καλορίζικο το νέο μουσείο...

έκανες τελεια παρουσίαση

καλό βράδυ και συγχαρητήρια

Γαλάτεια είπε...

Πολυ ενδιαφερουσα αναρτηση με πολυ ενδιαφερουσες πληροφοριες και πολυ ενδιαφερον θεμα!!!!!!!!!
Καλο βραδυ!

ILIAS είπε...

Η ανάρτησή σου καλή μας Roadartist, όντως είναι πάρα πολύ καλή και οι φωτογραφίες επίσης.
Αν και ξέρεις οτι με τα πολιτιστικά δεν τα πάω και πολύ καλά, έχω όμως δικαίωμα να εκφέρω την άποψή μου σε κάποια πράγματα...
Το μουσείο κατ'εμέ θα έπρεπε να είχε κλασσική, αρχαιοελληνική μορφή. Όχι πως δεν είναι όμορφο και έτσι αλλά έπρεπε να είχε αυτή τη μορφή θεωρώ. Επίσης απαράδεκτο το γεγονός οτι εμείς οι... "απόγονοι" τεσπα, ας μην ειρωνευτώ (αν και το έκανα) οι Έλληνες εννοώ να πληρώνουμε 5€. Όπως θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός οτι αυτό είναι γενικευμένο φαινόμενο (δλδ πληρώνουμε σε όλες τις αρχαιότητες μας). Επίσης θυμήσου το αυτό, το πεντάευρο θα είναι μόνο η αρχή. Σε 2-3 χρόνια θα έχει γίνει δεκάευρο και βάλε.
Τέλος, ο τρόπος που φυλάσσονται οι αρχαιότητές μας (έχω πάει στις αρχαιότητες της Κρήτης της Νάξου και στον Παρθενώνα) ναι δεν είναι πολλά, το ξέρω, αλλά π.χ. οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει οτιδήποτε γουστάρει. Από το να σηκώσει μια πέτρα και να την πάρει, μέχρι να αφήσει σκουπίδια, και ας μην αναφερθώ περαιτέρω στο τι έχω δει...
Αυτά έχω να πω ως υποδείξεις σε κάποιους ανευθυνοϋπεύθυνους που σίγουρα σε διαβάζουν μιας και έχεις τεράστια απήχηση. Όχι οτι θα αλλάξει και τίποτα δλδ, μην τρελαθούμε ε; στην Ελλάδα βρισκόμαστε! (και ααααααν διαβαστεί αυτό το σχόλιο τυχερός θα είμαι!)
Επιτέλους μετά από 50 χρόνια συζήτησης βγάλανε λίγο το χέρι από τη μίζενς (πάντα υπάρχει μια μίζενς!) και φτιάξανε μουσείο; εεε, δε θα πάω ας πάνε άλλοι.

Αυτά τα αιρετικά, προς τους προύχοντες μας, δεν απευθύνονται σε εσένα φυσικά, μην παρεξηγηθώ, η ανάρτησή σου είναι άψογη. 'Οπως είπε και κάποιος φίλος/η; δε θυμάμαι τώρα (διάβασα όλα τα σχόλια) να σταλεί στο υπουργείο και να μπεί στα σχολικά βιβλία.

Συγγνώμη για το τόσο μακροσκελές σχόλιο, πρώτη και τελευταία φορα ε;

ΥΓ Συγχαρητήρια για τις επιτυχίες σου και καλή συνέχεια σε όλα όσα κάνεις

Meropi είπε...

Καλημέρα Roadartist μου,
σ' ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες σου.
Εμείς καμαρώνουμε για το νέο Μουσείο μας, αλλά οι πικρόχολοι Άγγλοι και συγκεκριμένα ένας δημοσιογράφος της "Γκάρντιαν" το ονόμασε ευάερο κουτί

dyosmaraki είπε...

Δίχως να θέλω να αμαυρίσω το επικείμενο άνοιγμα του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης δηλώνω δυσαρεστημένη τόσο από τον συμπαγή μπετονιένο όγκο του σε μια από τις ομορφότερες νεοκλασσικές συνοικίες και μάλιστα κάτω από τον Ιε΄ρο Βράχο της Ακρόπολης.
Επίσης το γκρέμισμα 5 γειτονικών νεοκλασσικών κτιρίων προς χάριν του νέου Μουσείου μου δημιουργέι θλίψη. Επίσης η μη χρήση ειδικών Μουσειολόγων για το στήσιμο της Εκθεσης με ξενίζει όταν όλα τα Μουσεία βασίζονται πλέον στους Μουσειολόγους.

Παρ΄όλα αυτά το Νέο Μουσείο είναι γεγονός, η παρουσίασή σου είναι άψογη (όπως πάντα) και σίγουρα θα επισκεφτώ το Μουσείο. Οσο για το αντίτιμο του εισητηρίου που θίχτηκε από έναν αναγνώστη, θέλω να αναφέρω πως στα μεγάλα Μουσεία της Ευρώπης το αντίτιμο είναι ακόμη μεγαλύτερο (10 Ευρώ και πάνω). Το ζήτημα για μένα είναι το αντίτιμο που εισπράττεται να καταβάλλεται για τους σκοπούς τους Μουσείου (π.χ. έξοδα συντήρησης εκθεμάτων, αγορά σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού κλπ) και να μην ξοδευτούν για άλλους σκοπούς.

Εύγε και πάλι για την ανάρτησή σου καλή μου καλλιτέχνιδα

ΥΓ. Μια διευκρίνηση, είναι βέβαιο πως η έκτη Καρυάτιδα βρίσκεται εδώ? Γιατί όταν έψαχνα πληροφορίες για τις Καρυάτιδες για μια σχετική ανάρτηση (http://dyosmaraki.blogspot.com/2008/03/blog-post_3773.html) οι πληροφορίες μου έλεγαν πως είχε κλαπεί και αυτή από τον Ελγιν.Μάλιστα υπήρχε από παλιά και σχετικός θρύλος ενώ τότε είχα διαβάσει πως η θέση της παραμένει κενή στο Νέο Μουσείο. Εάν βρέθηκε τελικά θα πρέπει να συμπληρώσω την ανάρτηση με το νέο αυτό στοιχείο.

BUTTERFLY είπε...

Καλημερα!
@ΕΚΤΟΡΑΣ
Θα συμφωνησω Εκτορα οτι ισως θα ηταν καλυτερα αν το μουσειο ειχε μια αρχιτεκτονικη πιο κοντινη σε αυτα που εκθετει...
Οσον αφορα τωρα την εισοδο, δεν ξερω τι θαισχυσει στο συγκεκριμενο μουσειο, αλλα σε αλλους αρχαιολογικους χωρους που εχω επισκφθει σε τουριστικες περιοχες της χωρας και βλεπουν οτι ειμαι ελληνιδα δεν πληρωνω ποτε, ενω οι ξενοι επισκεπτες πληρωνουν. Επιπλεον, δεν ειμαι και πολυταξιδεμενη στο εξωτερικο, αλλα στο Λουβρο που πηγα, μου εκανε εντυπωση που ολα μπορουσες να τα αγγιξεις, να τα φωτογραφησεις, να τραβηξεις με καμερα κα στην Παναγια των Παρισιων ηταν ολα λιγο εως πολυ χυμα...οποτε μαλλον δεν ειναι ελληνικο μονο το φαινομενο...
Συμφωνω οτι η αναρτηση ειναι τοσο πληρης που θα μπορουσε να ειναι οντως κομματι σχολικου βιβλιου!
Καλη σου μερα!

Μαριλένα είπε...

εξαιρετική ενημέρωση!

να που τέλειωσες το διαβασμα και μπορουμε να σου μιλάμε ξανά :))

καλά αποτελεσματα εύχομαι
και πολλά φιλιά σου αφήνω!

Anastasios είπε...

Στην επόμενη επίσκεψή μου στην Πατρίδα θα σπεύσω να το περιηγηθώ.

Αναμένουμε με ανυπομονησία τις αντιδράσεις των Άγγλων. Μέχρι σήμερα ήταν σχεδόν εχθρικές. Οψόμεθα.

Unknown είπε...

Χίλια ευχαριστώ και συγχαρητήρια για αυτή την ανάρτηση.Πραγματικά θα έπρεπε να εκδοθεί, για να την δει περισσότερος κόσμος.
Ένιωσα συγκίνηση και περηφάνεια!Πες στην έκτη καρυάτιδα ,πως η θλίψη είναι μεγάλη για τις τόσες απώλειες ,όμως να κοιμάται ήσυχη,
γιατί άνθρωποι σαν και σένα κρατάνε την σκυτάλη και τρέχουν στο ίδιο μονοπάτι.

eirini είπε...

Με την πρώτη ευκαιρία που θα βρεθώ Αθήνα θα έρθω να το δω! Πρέπει να είναι πολύ όμορφο! Οι φωτογραφίες σου εντυπωσιακές!

Roadartist μου, ελπίζω να είσαι καλά! Μου έλειψες!
Φιλιά πολλά!!!!

Roadartist είπε...

Καλησπέρα σε όλους..
Ίσως είναι αναμενόμενο σε ένα τέτοιο θέμα να τίθενται τόσες διαφορετικές απόψεις.., να υπάρχουν αντιρρήσεις.. Ο καθένας είναι θεμιτό να έχει τη δική του άποψη.

Θα ήθελα πολλά να σας γράψω ως ένα πρώτο γενικό σχόλιο για τα επικείμενα Εγκαίνια του Νέου Μουσείου, αλλά είναι καλύτερα να απαντήσω στον καθένα ξεχωριστά.

Απλά μια αναφορά, πως στην δική μου σκέψη, η ίδρυση του Νέου Μουσείου είναι γεγονός ύψιστης σημασίας, η Αθήνα χρειαζόταν επιτακτικά, ένα τέτοιο Μουσείο.
Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή (και δυστυχώς το συνηθίζουμε) είναι να μεμψιμοιρούμε και να βρίσκουμε αρνητικά που να μας πληγώνουν..

Θέλησα σε αυτή την ανάρτηση να θίξω τα θετικά της ίδρυσης του Νέου Μουσείου και να εστιάσω μόνο σε αυτά.. Γιατί αυτό ακριβώς πιστεύω πως πρέπει να κάνουμε..

Εύχομαι να συνειδητοποιήσουμε τι θησαυρός ανεκτίμητος είναι ο ελληνικός πολιτισμός.., που μας δόθηκε απλόχερα.., ένας πλούτος που πρέπει να τον γνωρίσουμε, να παραδειγματιστούμε από τα χιλιάδες μηνύματα του και να τον αναδείξουμε..

Τα θετικά είναι πολλά..Εύχομαι το Νέο Μουσείο να γίνει η αφορμή για περισσότερα..

Την αισθάνομαι πραγματικά ΠΟΛΥ σημαντική στιγμή.. άλλοι άνθρωποι την οραματίστηκαν, αγωνίστηκαν και δε πρόλαβαν να την ζήσουν.. ας αγκαλιάσουμε τον πολιτισμό μας..
Ας σταματήσουμε να μένουμε στα αρνητικά (που παντού υπάρχουν και θα υπάρχουν).. και ας δούμε τα τόσα θετικά.. Αυτό ως γενικό σχόλιο..

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

KATAΠΛΗΚΤΙΚΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΣ.ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

Roadartist είπε...

@ b|a|s|n\i/a: Βασίλη σε ευχαριστώ πολύ.. για τα emails σου και τα λόγια σου. Τελείωσε όλα πήγανε καλά ευτυχώς, τώρα βόλτες, συναυλίες, παραστάσεις, και βιβλία άλλου είδους! ουφουφφφφ επιτέλους!!

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Ηφαιστιωνάκοοοο ο basnia "λέει" πως ακούει, για να δούμε (ακόμη θυμάμαι το πρώτο σχόλιο του στο post για το 'αρχαιολογικό μουσείο') :)

Roadartist είπε...

@ ikor : Σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου. Σίγουρα αξίζει να το επισκεφτούμε όλοι.. Συμφωνώ για τη λιτότητα.. Φαντάζομαι πως εσωτερικά μάς επιφυλάσσει πολύ ευχάριστες εκπλήξεις..

Roadartist είπε...

@ koutso : Θα περιμένω να διαβάσω τις απόψεις σου, με την επιστροφή σου.. Αξίζει όλοι να το επισκεφτούν, ναι πόσο μάλλον οι αρχιτέκτονες, θα έχεις να μας πεις σίγουρα αρκετά έπειτα..

Roadartist είπε...

@ jacki : Jacki μου σε ευχαριστώ για τα λόγια κ την παρουσία σου.. Μου λείψατε όλοι πολύ.. Να κατέβεις Αθήνα να το δούμε.. σε φιλώ!

Roadartist είπε...

@ Vaggelis : Μετά από σχεδόν 30 χρόνια το Όνειρο γίνεται πραγματικότητα.. Να καταλάβουμε όλοι την αξία του..

Roadartist είπε...

@ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ : ..καλησπέρα, αρκεί να σκεφτούμε πως για να τη δούνε κάποιοι έρχονται από την άλλη άκρη της γης (Ήπα, Κίνα κλπ)..όπως κ ότι ήδη έχουνε κλείσει εισητήρια για το νέο μουσείο από κάθε άκρη της γης..

Roadartist είπε...

@ arcobaleno : Arcobaleno δε θα κλείσουνε ξανά τα σχόλια και οι διακοπές εφέτος αργούν, οπότε θα έχουμε καιρό να τα πούμε! Σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου, να είσαι καλά. :)

Roadartist είπε...

@ ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ : Σίγουρα χρειαζόταν εδώ και πολλά χρόνια.. έτσι "ναός της τέχνης", όπως ακριβώς το έγραψες.. Είναι αδιανόητο να ήταν τόσα αρχαία σε αποθήκες..Για την Ελλάδα νομίζω είναι πολύ σημαντικό άνοιγμα.. ελπίζω να το εκμεταλλευτούμε..

Roadartist είπε...

@ b|a|s|n\i/a : Λαμβάνει..!!! :)

Roadartist είπε...

@ Crazy Tourists : Όντως συμφωνώ πολύ φθηνό.. αν σκεφτείς πόσο κοστίζουν σε αντίστοιχα μουσεία στο κόσμο (ή κ τα υπόλοιπα στην Αθήνα)..Και επίσης πολύ καλή κίνηση το 1E για τους πρώτους μήνες..

Roadartist είπε...

@ tovene592 : Μόλις χτες! Και σήμερα σας απαντώ! Οπότε don't worry!!!! Την D90 θέλω να πάρω, αλλά δεν το βλέπω, μάλλον θα διαθέσω αλλού αυτά τα χρήματα, και θα αρκεστώ σε αυτή που έχω τώρα.. Βλέπουμε!!
ΥΓ έτσι κ αλλιώς όμως, θα υπάρξει φωτορεπορτάζ εννοείται.. :)

Roadartist είπε...

@ Γλυκό - Κερασο - Ζουζούνα : Καλησπέρα. Κάθε άποψη είναι δεκτή κ σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
Όμως όπως εσύ τόσο ένθερμα διαφωνείς, ας αφήσουμε κ κάποιους να χαρούν...
Οι Καρυάτιδες χρειάζονται ειδική συντήρηση.. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε το πως εμείς θέλουμε να βλέπουμε ένα αρχαίο έργο, αλλά κ τι είναι καλύτερο για τη συντήρηση, διατήρηση του.
Το καυσαέριο, οι καύσωνες (κλπ), σίγουρα σταδιακά τα καταστρέφουν, είναι καλύτερη η έκθεση σε ιδανική θερμοκρασία και φως.. Δεν πιστεύω πως χάνουν κάτι από την αίγλη τους.. Το Μουσείο εγκαινιάζεται για να αναδείξει όλη την ιστορία βήμα-βήμα της Ακρόπολης, μέσα από εκθέματα που ποτέ πριν δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε, σε άμεση επαφή με το αρχαίο μνημείο..
Καλό απόγευμα κ σε ευχαριστώ!

Roadartist είπε...

@ BUTTERFLY : Ευτυχώς όλα πήγανε καλά.. σε ευχαριστώ πάρα πολύ.. Ναι θα πάμε.. και περιμένουμε να δούμε τα εγκαίνια.. Φιλάκια πολλά..

Roadartist είπε...

@ Μετεωρίτης : Ένα χρόνο καθόσουν και πληρωνόσουν??? Μήπως να ξαναμείνεις έγγυος?? Ε?? :)))) Καλώς όρισες Μετεωρίτη!!!!!!!!

Roadartist είπε...

@ Γλυκό - Κερασο - Ζουζούνα : Ήσουν σαφής, δε παρεξηγήθηκα. Και ευχαριστώ πολύ τόσο για την διευκρίνηση, όσο κ για τα καλά σου λόγια. Καλησπέρα!

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης : Καλησπέρα Διονύση. Όλα πήγανε καλά.. σε ευχαριστώ για την υποστήριξη σου, και να με συγχωρείς αν σε κούρασα κάποιες φορές με τις σκέψεις μου (στα emails), ευχαριστώ που ήσουν εκεί κ για όλα :)
Τώρα πλέον έχω σκοπό να διαβάσω κάποια βιβλία που από καιρό τα έχω σταμπάρει, αλλά δεν είχα χρόνο.. Φιλιά πολλά! :))

Roadartist είπε...

@ Κούκος : Κούκε μου ευχαριστώ, αλλά υπερβάλλεις. Σε ευχαριστώ για την παρουσία σου και για την εκτίμηση. Σε φιλώ..

Roadartist είπε...

@ Natalia : Ναταλία σε ευχαριστώ! Καλορίζικο, καλοτάξιδο (!!) Χαίρομαι που σε "βλέπω", περιμένω τον 'επόμενο προορισμό' .. :)

Roadartist είπε...

@ Γαλάτεια : Χαίρομαι που τα ξαναλέμε! Σε ευχαριστώ πολύ! Επίσης καλό βράδυ!

Roadartist είπε...

@ EKTORAS : Καλησπέρα Έκτορα, σε ευχαριστώ πολύ.
Ασφαλώς κ έχεις δικαίωμα, επίσης δεν γίνεται (ούτε χρειάζεται) να συμφωνούμε πάντα..
Ως προ την αρχιτεκτονική, νομίζω πως το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, έπρεπε να είναι σύγχρονο.. Αφενός η Αθήνα έχει ανάγκη από σύγχρονα κτίρια, αφετέρου είναι όμορφο που έχει απέναντι την Ακρόπολη.. είναι κ σαν ένας συμβολισμός το αρχαίο συναντά το σύγχρονο.. Το αρνητικό είναι η μη αρμονική του ένταξη με τα περιβάλλοντα κτίρια.. (οκ..)

Ως προς το εισιτήριο θα διαφωνήσω. Σε όλα τα μεγάλα μουσεία του κόσμου τα εισιτήρια είναι πολύ πιο ακριβά, επίσης αυτή η 'καραμέλα' "ως Έλληνας δεν θέλω να πληρώσω για να δω την αρχαία μου κληρονομιά" συγνώμη αλλά έχω κουραστεί να το ακούω.. μου φαίνεται περισσότερο ως μια δικαιολογία ως προς την αδράνεια μας.. Αυτό λένε και όσοι δεν έχουνε πάει στο (εξαιρετικό) εθνικό αρχαιολογικό μουσείο, αλλά όταν όλες τις Κυριακές η είσοδος είναι δωρεάν και πάλι δεν πάνε..
Αρνητικά θα βρούμε πολλά, παντού.. ας αρχίσουμε να εστιάζουμε και στα θετικά.. Ευτυχώς ακόμη υπάρχουν.. Δεν είναι σωστό να απορρίπτουμε κάτι χωρίς καν να το δούμε.. Καληνύχτα!!

Roadartist είπε...

@ Meropi : Καλησπέρα Μερόπη. Οι Άγγλοι έχουνε 'θορυβηθεί' αρκετά.., λογικό είναι να το 'πολεμήσουν' όπως μπορούν, ειδικά με δημοσιεύματα.. Πάντως οι New York Times στην κριτική τους για το μουσείο έγραψαν πως "αναμιγνύει γλυπτική, αρχιτεκτονική και αρχαίο τοπίο σε μια μοναδική αφήγηση"..

Αξίζει να αναφέρω κ τη δήλωση του William St Clair (του ερευνητή που αποκάλυψε ότι οι Βρετανοί έχουν κάνει ανεπανόρθωτες ζημιές στα γλυπτά τη δεκαετία του ’30 στην προσπάθειά τους να τα καθαρίσουν), είναι η εξής :

"Είναι προς τιμήν των ελληνικών αρχών, του διευθυντή και του αρχιτέκτονα, που δημιούργησαν το πρώτο μουσείο που δεν επισκιάζει το περιεχόμενό του.
Η διόρθωση της ιστορικής παρέκκλισης με την αφαίρεση τμημάτων του κτιρίου από τον Ελγιν έχει ήδη καθυστερήσει πολύ"

Μερόπη αναμένουμε τα Εγκαίνια, πιστεύω πως θα κάνουνε "αίσθηση"..κ το γύρο του κόσμου..

Roadartist είπε...

@ dyosmaraki : Όλες οι παρατηρήσεις σου καίριες, αρνητικά υπάρχουν σίγουρα.., εκτιμώ που δεν στέκεσαι μόνο σε αυτά..
Επίσης, ας περιμένουμε να δούμε τα "αποτελέσματα" του πριν το απορρίψουμε.. Δεν μας αξίζει αυτό!
Τόσα χρόνια αναμονής.. κλπ..
Το πλέον σημαντικό είναι ότι οι επισκέπτες θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά θησαυρούς που δεν έχουμε δει ποτέ πριν.. επίσης θα "μάθουμε" μοναδικά τον Παρθενώνα..
Οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη 'χαμένη', έκτη Καρυάτιδα, που σώζεται μόνο από θραύσματα (λείπει το κεφάλι της). Βγήκε από τις αποθήκες και θα εκτεθεί με νέο τρόπο πρώτη φορά, δηλαδή θα συναρμολογηθεί ξανά για να αφαιρεθούν τα καρφιά και θα εκτεθεί στο κοινό.
Ευχαριστώ για το σχόλιο, πολλά φιλιά!

Roadartist είπε...

@ BUTTERFLY : ευχαριστώ, αλλά υπερβάλλετε!
θα συμφωνήσω με όσα λες για τα Μουσεία.. Να θυμίσω εδώ πάλι την συντήρηση του Βρετανικού Μουσείου προς τα κλεμμένα Μάρμαρα, ή θα γίνω γραφική;;;; Φιλιά πολλά!

Roadartist είπε...

@ Μαριλενα : Ναι μόνο που φεύγεις για διακοπές! :)) Ευχαριστώ! Πολλά φιλιά!

Roadartist είπε...

@ Anastasios : Καλησπέρα.. Φυσικά εχθρικές.. και αυτό δείχνει πολλά.. Από ότι ακούγεται από όλους τους Διευθυντές Μουσείων του Κόσμου, ο μόνος που θα απουσιάζει θα είναι εκείνος του Βρετανικού. :) Θα δούμε!

Roadartist είπε...

@ texnes : ..Τι να πω, αν μπόρεσε έστω και έναν άνθρωπο να συγκινήσει η ανάρτηση, τότε πέτυχε, αυτό αξίζει πολύ για μένα.. Ευχαριστώ που πέρασες, ευχαριστώ για τα λόγια σου, με τιμάς με τη φιλία σου!!

Roadartist είπε...

@ eirini : Καλησπέρα Ειρήνη!! Είμαι καλά, ήταν μόνο μια αρκετά πιεσμένη φάση κ είμαι μόνο κουρασμένη (ακόμη) σε ευχαριστώ που ρώτησες.. και εμένα μου λείψατε πάρα πολύ.. Να είσαι καλά φίλη μου, και βέβαια να έρθεις να το δεις.. Μέχρι τότε θα σου μεταφέρω εντυπώσεις.. Σε φιλώ! Καλό βράδυ!

Roadartist είπε...

@ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS : Χαίρομαι σκρουτσάκο που ένας νέος άνθρωπος ενθουσιάζεται, τι καλύτερο από το να φέρει νέους ανθρώπους κοντά στον αρχαίο πολιτισμό/τέχνη.. Αυτός πρέπει να είναι κ ο κύριος σκοπός..Να πας να το δεις να μας γράψεις πως σου φάνηκε.. Φιλάκια, να είσαι καλά!

Ειρήνη Λιβανού είπε...

Roadartist,
Σ' ευχαριστούμε γι' αυτή την καταπληκτική ανάρτηση!

Aristodimos είπε...

Υπεροχη η παρουσίασή σου...

Μακαρι να γινόταν πραγματικότητα το οραμα της αξέχαστης Μελίνας αλλα και καθε Ελληνα πιστεύω για την επιστροφή των Γλυπτων του Παρθενωνα εκει που πραγματικα ανήκουν...

Ριξε μια ματια και εδω για μια πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε και αν θέλεις προώθησέ την κι εσυ... ( σου εχω στειλει και σχετικό e-mail)

Ευχαριστώ

Αρης

Άστρια είπε...

Ω!!!

Ανοίχτηκαν τα σχόλια!!!
Και με τί θέμα !!!!

Καταπληκτική ανάρτηση!!
Συγχαρητήρια roadartist μου, πάντα ξέρεις να ξεχωρίζεις τα σημαντικά!

φιλάκια πολλά και πολύ :)) :)) :))

Roadartist είπε...

@ Ειρήνη Λιβανού : Ειρήνη σε ευχαριστώ πολύ. Μου έλειψες!! Χαίρομαι γιατί έχασα κ πολλές ενδιαφέρουσες αναρτήσεις σας.. Τώρα θα μπορώ να σας διαβάζω! Καλό βράδυ!

Roadartist είπε...

@ Aristodimos : Θα ήταν σίγουρα κάτι ιστορικά καλό Άρη.. Δεν έχω δει ακόμη τα emails μου, θα σου απαντήσω αύριο! Σε ευχαριστώ πολύ!!

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Άστρια να είσαι καλά φίλη μου.. Βέβαια.. το αναμένουμε τόσα χρόνια αυτό το μουσείο.. και προσωπικά με ενδιαφέρει να δω και τα εγκαίνια! Χαίρομαι που σου άρεσε, σε φιλώ!

marianaonice είπε...

Όπως πάντα πλήρης η ενημέρωσή σου και πολύ όμορφη!!
Ευχαριστούμεεε!!
:)))

katrine είπε...

Δεν είναι ο χρόνος που αφιέρωσες μόνο, είναι και οι γνώσεις και το μοίρασμά σου με όλους. Ευχαριστήθηκα πρωινό διάβασμα.
Κυριακή πρωί η επισκεψή μου στο Μουσείο.
Καλημέρα καλό πρωινό

Roadartist είπε...

@ marianaonice : Να είσαι καλά eφίλη μου. Σε ευχαριστώ! Καλημέρα και καλό σκ!!

Roadartist είπε...

@ katrine : Καλώς όρισες! Σε ευχαριστώ πολύ. Χαρά μου αν το χάρηκες :) Να τα λέμε.. Θα περιμένουμε εντυπώσεις από το μουσείο.. Καλημέρα σου!

Unknown είπε...

Καλημέρα στην εκλεκτή φίλη

Να είσαι καλά και πάντα
κοντά μας

Θα πάω μετά τα εγκαίνια
δεν βιάζομαι

Καλή συνέχεια καλοκαιριού
προς το παρόν εδώ θα είμαι
μέχρι και τον Αύγουστο
Μετά πάω Λέσβο

Καλό πρωινό
με ένα καφέ δροσερό

Συνεχίζω να ποστάρω φωτο από
την Πάτμο και την Σαντορίνη
Έχω πολύ δουλειά για όλο
το καλοκαίρι

nikiplos είπε...

Γειά σου roadartist...

Η Ακρόπολη ήταν πάντοτε ένα καταφύγιο για μένα... οι συναυλίες στο ωδείο του Ηρώδη του Αττικού από τις πιο δυνατές εμπειρίες, και η ανάμειξη της πολυάνθρωπης μάζας εκεί κάποια όμορφα καλοκαιρινά βράδυα...
Και εσύ σήμερα τα έφερες όλα εδώ κατα πρόσωπο που έχει 21 βα8μούς τα μεσημέρια και 12 τα πρωινά... και με ζεστάθηκα και φωτίστηκα με φως μοναδικό... Να είσαι καλά καλλιτέχνιδα.

Roadartist είπε...

@ Sailor : Αυτή είναι όμορφη Δουλειά Καπετάνιε μου.. Γεμάτη να είναι η ζωή σου με τέτοιες δουλειές :) σε φιλώ, πάντα να μας ταξιδεύεις..

Roadartist είπε...

@ nikiplos : Και εμένα το ίδιο νικιπλε μου.. Με συγκίνησες πραγματικά με το σχόλιο σου.. σε ένιωσα γιατί κ εγώ τα ίδια ακριβώς αισθάνομαι.. Να σου πω εκεί κάνω τις καθημερινές βόλτες μου, εκείνη χαζεύω και ηρεμώ από τα όποια άγχη μου.. Συντονίσου αύριο με την ΝΕΤ ή μπες στο site του νέου μουσείου να δεις τα Εγκαίνια.. Μη τα χάσεις.. Σε φιλώ... Και σε ευχαριστώ πολύ..

Roadartist είπε...

Φίλοι μου ένα σημερινό άρθρο που αξίζει όλοι να διαβάσετε...


Συγκίνηση Βρετανών δημοσιογράφων

«Αν είσαι Αγγλος, θες να γονατίσεις από ντροπή μπροστά στα Γλυπτά...»


Στην τελική ευθεία για τα επίσημα εγκαίνιά του, αύριο Σάββατο 20 Ιουνίου, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης στέλνει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Χθες, ξεναγήθηκαν στους χώρους του οι διευθυντές των ελληνικών μουσείων και οι επιτροπές που έχουν συσταθεί παγκοσμίως υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών. Μια διεθνής διαμαρτυρία που καθημερινά διογκούται με αιχμή του δόρατος πια το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Στα προεγκαίνια της Τετάρτης διαπιστώσαμε τις διαστάσεις του εγκλήματος σε βάρος του Παρθενώνα. Τα περισσότερα τμήματα της ζωφόρου βρίσκονται στο Λονδίνο. Στη θέση τους λευκά εκμαγεία…

Ο Κρίστοφερ Χίτσενς, συγγραφέας του βιβλίου «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα», επανέρχεται στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών με χθεσινό άρθρο του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Η Ελενα Σμιθ, ανταποκρίτρια της «Γκάρντιαν» στην Αθήνα, γράφει στην εφημερίδα της: «Αν είσαι Αγγλος, θέλεις να γονατίσεις από ντροπή μπροστά σε ένα από τα μάρμαρα και να φωνάξεις: Δώστε τα πίσω».

Τάιμς: «Τραγελαφικό»

Στους «Τάιμς» ο Κρίστοφερ Χίτσενς μιλάει με γλαφυρό τρόπο για το διαμελισμό των Γλυπτών. Αναφερόμενος στις μορφές της Ιριδας και του Ποσειδώνα χαρακτηρίζει τραγελαφικό το γεγονός μέρη του ίδιου αγάλματος να βρίσκονται διαμελισμένα ανάμεσα στην Αθήνα και το Λονδίνο.

Ο γνωστός συγγραφέας καλεί τις βρετανικές αρχές να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων χωρών και μουσείων που επέστρεψαν στην Ελλάδα τμήματα από το γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, ενώ χαρακτηρίζει ανοησία το επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου ότι θα αποδυναμωθούν οι συλλογές του στην περίπτωση που επιστρέψει στην Ελλάδα τα Μάρμαρα.
Μιλώντας για την κοινή γνώμη ο Χίτσενς σημειώνει πως είναι έτοιμη να επανορθώσει το λάθος.

Γκάρντιαν: «Είναι φριχτό»

«Η εικόνα της πιο φημισμένης στον κόσμο ζωφόρου που βρίσκεται ακρωτηριασμένη μπροστά στο ναό που κάποτε τη λάτρευαν προκαλεί στον επισκέπτη ένα ισχυρό συναίσθημα. Αν είσαι φιλότεχνος, θέλεις να κραυγάσεις από λύπη γι’ αυτό που συνέβη. Αν είσαι Αγγλος, θέλεις να γονατίσεις από ντροπή μπροστά σε ένα από τα Μάρμαρα και να φωνάξεις: Δώστε τα πίσω!».

Με αυτό το σπαρακτικό τρόπο κλείνει την ανταπόκρισή της στην «Guardian» από την τελετή των εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακρόπολης η Αγγλίδα δημοσιογράφος Ελενα Σμιθ.

H Ελενα Σμιθ που, όπως γράφει στο κείμενό της, ξεναγήθηκε στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο χαρακτηρίζει «μεγαλειώδες», από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, αισθάνθηκε σοκαρισμένη από την προφανή απουσία των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το χώρο του Μουσείου.

Οπως γράφει: «“Είναι φρικτό, είναι εξόφθαλμα φρικτό” αναφώνησα όταν ο Σαμαράς προχωρούσε μπροστά στα εκθέματα εξηγώντας: “Αυτό είναι αγγλικό αντίγραφο, αυτό είναι αυθεντικό, αυτό βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, αυτό είναι το πραγματικό έργο τέχνης”».

- Εκτενές αφιέρωμα στο Νέο Μουσείο και τα γλυπτά του Παρθενώνα φιλοξένησε χθες και η γαλλικλη εφημερίδα «Le Figaro». Το κείμενο καταλήγει τονίζοντας πως και το Λούβρο, που κρατά «διακριτική στάση», κατέχει μια λίθο της ανατολικής Ζωφόρου.



ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ ΠΑΝΟΣ , ΠΑΣΑΜΙΧΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ

Ελεύθερος Τύπος

Artanis είπε...

Ωραία ανάρτηση, εμπεριστατωμένη... Τελευτάια όμως άκουσα πώς ο αγώνας της Μελίνας πέρασε σε 2η μοίρα, καθώς ξαφνικά μας ...προέκυψε ο μπαλαντερ ...Κ.Καραμανλής ο πρεσβύτερος...
Για ψάξε το λίγο και πες μου κι εμένα, σου έχω εμπιστοσύνη...
Φιλιά απο ΝΖ...

roadartist είπε...

@ Artanis : Καλησπέρα Αρτανις, σε ευχαριστώ για τα λόγια σου..
Όσον αφορά σε αυτό που ρωτάς, αναμένω να δω τι "λόγους" θα πούνε αύριο στα εγκαίνια, που για εμένα είναι πολύ σημαντική στιγμή και δε τα χάνω.. με τίποτα! Μπορείς και εσύ να τα δεις! Συντονίσου (αν δεν πιάνετε ΝΕΤ μέσω δορυφορικής) στο site του Νέου Μουσείου (θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση).. Νομίζω αξίζει να ξενυχτήσεις.. (δε ξέρω με τη διαφορά της ώρας αν θα βολεύει..)

Για περισσότερα για το θέμα που θίγεις δες εδω : http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=55672

Πάντως δεν ξεχνιέται ο αγώνας της, ότι και αν λένε.. Ότι αυτή πριν για χρόνια ονειρευόταν, κ δεν την πιστεύε κανείς.. σήμερα είμαστε πολύ κοντά στο να το ζήσουμε.. φιλάκια..

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για την ανάρτησή σου, που σηματοδοτεί τη δυναμική επιστροφή σου.
Μας έλειψες.

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

habilis είπε...

Oμορφο post!!!

Artanis είπε...

Ευχαριστώ για τα λίνκ, το εκτιμώ πολύ αυτό...Κι εγώ αυτής της αποψης είμαι πάντως...
Την ιστοσελίδα του ΜΟυσείου την ξέρω, και μπορώ να το ακούσω live και απο το ραδιόφωνο του Σκάι(μέσω νετ πάντα...Ευτυχώς που "ήρθε" εγκαίρως η σύνδεση...)
Καλό Σ/Κ, θα περιμένω να γράψεις και εντυπώσεις...
Σε φιλώ...

Kaveiros είπε...

Πρέπει να πάμε!!

Νίνα είπε...

Υποκλίνομαι στο πανέμορφο κείμενο. Μου αρέσει ο αρχιτεκτονικος σχεδιασμος του καινούριου μουσείου. Μου θύμισε τον τρούλο του Reichstag στο Βερολίνο (http://en.wikipedia.org/wiki/Reichstag_(building)). Πρωτοποριακό, μοντέρνο, μίνιμαλ κι επιτρέπει την επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο. Ένα ακόμη νεοκλασικό δεν θα έκανε τη διαφορά.
Το μόνο που με θλίβει, ειναι η σημαντική έλλειψη μάρκετινγκ, προβολής και διαφήμισης του νέου μουσείου σε εθνικο και σε υπερεθνικο επιπεδο. :) ηθελα πολυ να παω, αλλα μετα απο αυτο το κειμενο το επιθυμω διακαως :)

Kleon Gelastos είπε...

Όταν πέθανε ο ιδιοκτήτης, στο σπίτι έμπαινε κι έβγαινε όποιος ήθελε. Κάποτε ο δήμαρχος έβαλε μέσα στο σπίτι έναν αλήτη νε μένει και να το προσέχει.
Αυτή είναι με δυο λόγια η ιστορία της Ελλάδας, όπου: "Ιδιοκτήτης" οι (αρχαίοι) έλληνες, "όποιος ήθελε" διάφοροι λαοί, "δήμαρχος" οι Μεγάλες Δυνάμεις, "αλήτης" όσοι έτυχε να μένουν στην Πελοπόννησο και στην Αθήνα την περίοδο που οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφάσισαν να διώξουνε τους τούρκους από αυτόν και "σπίτι" Πελοπόννησος συν Αθήνα.
Από πού κι ως πού λοιπόν ζητάνε μερικοί(τρομάρα τους...) πίσω τα αγάλματα;!;;
Και ο Έλγιν δεν έκλεψε, έσωσε από τους κάφρους "έλληνες" τα αρχαία που πήρε.
Το Μουσείο είναι το καμάρι όσων τρώνε από αυτό (κυβέρνηση, βουλευτές,πολιτικοί και παρατρεχάμενοί τους) και οι ανόητοι. Ο Λαός ούτε το θέλησε ποτέ ούτε το ζήτησε.
Και ακόμα μάθετε όλοι εσείς που θέλετε Μουσεία, ότι τα Μουσεία δεν σας κάνουν πνευματικά πολιτισμένους. Μια κοινωνία έχει Πνευματικό Πολιτισμό μόνον όταν τον δημιουργήσει η ίδια. Γιατί ο Πνευματικός Πολιτισμός δεν κληρονομείται-αντίθετα από τον Υλικό.

Γιώργης Χολιαστός

Roadartist είπε...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ : Καλησπέρα και σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου. Τώρα θα τα λέμε όπως κ πριν και χαίρομαι πολύ για αυτό. Καλό σκ!

Roadartist είπε...

@ habilis : Σε ευχαριστώ πολύ!! :))

Roadartist είπε...

@ Artanis : Να είσαι καλά artanis, νομίζω ότι θα είναι πολύ καλύτερα να το δεις, παρά να το ακούσεις.. Φυσικά και θα ανταλλάξουμε απόψεις μετά, να περνάς όμορφα! Φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ Kaveiros : Να το κανονίσουμε :)

Roadartist είπε...

@ Νίνα : Σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου, χαίρομαι που σου άρεσε το post.., όπως επίσης κ ότι συγκλίνουν οι απόψεις μας.. Εδώ θα είμαστε να συζητήσουμε κ τις εντυπώσεις μας, για τα εγκαίνια κ εφόσον το επισκεφτούμε..
Καλό σκ! :)

Roadartist είπε...

@ Kleon Gelastos : Καλησπέρα, απόλυτα αποδεκτή η κάθε άποψη, δεν επιβάλλουμε ποτέ κάτι, απλά συζητάμε.
Είναι σαφές ότι διαφωνούμε. Εννοείται κανένα πρόβλημα, να είσαι καλά!!

leondokardos είπε...

Περιμένω να περάσουν οι πρώτες μέρες για να πάω με την ησυχία μου να θαυμάσω το Μουσείο μας. Για το οποίο οι μικρόψυχοι ελεεινοί πολιτικοί μας μαλώνουν ποιό κόμμα το σκέφτηκε και το έφτιαξε !!Τόσο χαμηλά έχουν πέσει.

Roadartist είπε...

@ leondokardos : Δεν μας αφορούν αυτοί.. ευτυχώς έχουμε κρίση κάποιοι από εμάς και κρίνουμε.. Μην ασχολείσαι καθόλου!

librarian είπε...

Καλησπέρα καλλιτέχνιδα! Ελπίζω να είσαι καλά. Να επισκεφτείς το μουσείο να μου πεις τη γνώμη σου. Εγώ από τον επόμενο μήνα θα πάω σίγουρα!

Λεμέσια είπε...

Πολύ όμορφο αφιέρωμα, εμπεριστατωμένο, διακριτικό και με θετική αύρα. Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης αποτελεί πλέον γεγονός, ελπίζω να το τιμήσουμε όλοι με την παρουσία μας, με την πρώτη ευκαιρία. Μας το χρωστάμε...

Roadartist είπε...

@ librarian : Είμαι καλά librarian σε ευχαριστώ, εύχομαι να είσαι καλά κ εσύ! Θα επισκεφτώ το νέο μουσείο, να έχω πολύ χρόνο να χαρώ κάθε κομμάτι κάθε αίθουσας.. φυσικά θα μιλάμε γι'αυτό συχνά, με κάθε ευκαιρία..

Roadartist είπε...

@ Λεμέσια : Σε ευχαριστώ πολύ. Η θετική αύρα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία παντού, πάντα :)
Συμφωνώ ότι πρέπει να πάμε όλοι, έτσι ακριβώς όπως το έγραψες, μας το χρωστάμε..
Όχι απλά αυτό.. Πριν πάμε, ας διαβάσουμε κ τι πρόκειται να δούμε σε κάθε του αίθουσα.. διαφορετικά ίσως να χάσουμε βασικά κομμάτια..
Καλό βράδυ :)

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Eξαιρετική εγγραφή ,ιστορικό ντοκουμέντο θα έλεγα.Αξίζει το κόπο
ευρύτερης γνωστοποίησης.
Ομολογώ ότι είσαι μοναδική στο είδος σου.
Με την εκτίμησή μου πάντα.
http://ligery.pblogs.gr
http://lygeri.pblogs.gr

Anastasia είπε...

πολύ καλή παρουσίαση !!! και το blog γενικά εμπνευσμένο!

Unknown είπε...

Great photos! The second one is simply amazing!

Σταλαγματιά είπε...

Θέλω τόσο πολύ να το δω από κοντά!
Η Μελίνα θα χαμογελά γλυκά και θα περιμενει να δει εκεί μέσα αυτά που τόσο πάλεψε να πάρει πίσω!
Θα γυρίσουν;

Φιλια πολλα

"Αισθηματική ηλικία" είπε...

οπως πάντα εξαιρετική και πολυπλευρη η προσεγγισή σου.


με θαυμασμό...

Roadartist είπε...

Καλησπέρα..

Κάτι έγινε (δεν έχω καταλάβει, ούτε βρει "τι" ακόμη) και χάλασαν τα fonts στη συγκεκριμένη ανάρτηση..

Δεν ξέρω μήπως ευθύνεται σε αυτό η ανάρτηση που ανέβασα πριν λίγο...

Προσπάθησα να τα διορθώσω αλλά δε μπόρεσα.. Θα τα αφήσω προς το παρόν έτσι..

Roadartist είπε...

@ λυγερη : Υπερβάλλεις Λυγερή, αλλά σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια και για την εκτίμηση σου. Καληνύχτα!

Roadartist είπε...

@ Anastasia : Ευχαριστώ. Καλώς όρισες :) Καλή εβδομάδα!

Roadartist είπε...

@ JM : thank you JM :D

Roadartist είπε...

@ Αναστασία : Φαντάζομαι πως όντως η Μελίνα θα γελά.. κάπου εκεί ψηλά.. Πολύ δύσκολο να επιστραφούν..κυρίως για το λόγο πως αν κάνει την αρχή το Βρετανικό Μουσείο, μετά θα πρέπει να συνεχίσει..δε θα έχει δικαιολογία κ προς τις υπόλοιπες χώρες απ'όπου έχει αρχαιότητες.. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει και τίποτα.. Πρέπει να συνεχιστεί κ να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια επιστροφής τους.. τώρα περισσότερο από ποτέ.. Το σωστό είναι αυτό..

Roadartist είπε...

@ "Αισθηματική ηλικία" : Ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου. Καλή εβδομάδα.

Roadartist είπε...

Τζίφος.. προσπαθώ να διορθώσω τα fonts αλλά τίποτα.. Δε μπορώ να βρω τι έγινε και 'διαλύθηκαν'..

Στεναχωριέμαι γιατί ήδη η συγκεκριμένη ανάρτηση είναι μεγάλη (και ως ιστορική κάπως "βαρυά" για τους περισσότερους) και τώρα με αυτά τα fonts, ίσως να κουράζει..

Θα την αφήσω έτσι όμως.. μάλλον!
Καλό βράδυ, καλή εβδομάδα!

Olga είπε...

Πολύ καλά κάνεις και μας ...φρεσκάρεις ή και μας μαθαίνεις πράγματα!Ίσως και μείς να μπορέσουμε, οι της ..επαρχίας να δούμε αυτό το θαύμα απο κοντά!..

Roadartist είπε...

@ Olga : Όλγα πολύ χαίρομαι που σε βλέπω.. Φυσικά και θα έρθετε κ εσείς από την επαρχία.. στο έχω ξαναπεί λατρεύω να αναφέρομαι σε τέτοια θέματα, και όσο μπορώ θα το συνεχίσω.. με πολύ χαρά.. φιλάκια πολλά..

Related Posts with Thumbnails