6 Μαρτίου 2009

..η Ελληνίδα Μελίνα Μερκούρη..



Σαν σήμερα, 6 Μαρτίου του 1994, έφυγε η Μελίνα Μερκούρη.

Σήμερα, συμπληρώνονται 15 χρόνια από το τελευταίο της ταξίδι...

Κάποια από τα οράματα της Μελίνας πραγματοποιήθηκαν, όπως ο θεσμός των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, αλλά τελικώς και η ίδρυση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης που επιτέλους σε λίγο καιρό θα εγκαινιαστεί, δίνοντας ένα ισχυρό «πάτημα» στη διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Άλλωστε, μια αίθουσα του Mουσείου θα παραμείνει κενή, περιμένοντας την επιστροφή τους.

Δυστυχώς όμως το πολύ σημαντικό όραμα της Μελίνας για την εισαγωγή του Ελληνικού Πολιτισμού ως μάθημα στα σχολεία παρόλο που ξεκίνησε φιλόδοξα, έπειτα «κόλλησε» εξαιτίας της αδιαφορίας και της διακοπής της χρηματοδότησης.

Πιστεύω πως αν ζούσε δύο από τα μεγάλα οράματα της, η επιστροφή των Μαρμάρων και η εισαγωγή του μαθήματος του Ελληνικού Πολιτισμού, θα ήταν αρκετά πιο προσιτά στο να ευοδωθούν.

Μακάρι να υπάρξουν άξιοι συνεχιστές που να παλέψουν με την ίδια τόλμη όπως αυτή για να τα πραγματοποιήσουν.

Η 6η Μαρτίου, ημερομηνία θανάτου της, έχει ορισθεί από την Unesco ως παγκόσμια μέρα πολιτισμού κατά την οποία δίνεται το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη ως βραβείο πολιτιστικής προσφοράς. Το βραβείο αυτό δίνεται από το 1997 και κάθε δύο χρόνια σε ανθρώπους ή οργανισμούς για την προσπάθειά τους να διασωθούν μνημεία πολιτισμού της ανθρωπότητας.

Αξίζει να ξαναδούμε σήμερα, ημέρα του θανάτου της το παρακάτω βίντεο... Κάθε φορά που το βλέπω, η σύγκριση με τους μετέπειτα Υπουργούς Πολιτισμού είναι αναπόφευκτη.. Πόσο λείπουν σήμερα τέτοιες προσωπικότητες...


«Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό.

Η Ελλάδα αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε ΚΑΝΕΙΣ.»

«Υπάρχουν άραγε πολλοί Παρθενώνες στον κόσμο;;»

«…ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω.

Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ…»

71 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Έβαλε στόχους και πέτυχε και όσους άφησε και δεν προλαβε τους θυμόμαστε και τους έχουμε στο μυαλό μας.. και κάποια στιγμή θα επιτευχθούν..

Mariela είπε...

Κορυφαία και μοναδική!!!
Για μένα δεν υπάρχουν άλλοι Υπουργοί Πολιτισμού....

Margo είπε...

Να υπάρξει συνεχιστής; Δυστυχώς επτωχεύσαμε, από οραματιστές, από ανθρώπους με τσαγανό και υπηρέτες της τέχνης και του πολιτισμού.
Τουλάχιστον είχαμε τη Μελίνα...

agrampelli είπε...

Μελίνα,η υπουργός πολιτισμού,που ΕΚΑΝΕ πολιτισμό!
Μελίνα,η γυναίκα στην αποθέωσή της!
Η γοητεία της αξεπέραστη...
Τυχεροί όλοι εμείς που την αγαπήσαμε σαν καλλιτέχνη και σαν προσωπικότητα!
Η αύρα της θα μας στοιχειώνει για πάντα.

Unknown είπε...

Καλημέρα

Ο Παρθενώνας και η Μελίνα
είναι μοναδικοί
Αιώνιοι τολμώ να πω

Υπήρξε ένας από τους πιο σπουδαίους
ανθρώπους αυτού του τόπου μα και
του κόσμου όλου

Είναι μεγάλη τιμή για μένα
που γράφω έστω και λίγες γραμμές
για την Μελίνα την μοναδική

Καλό πρωινό
Στην Ελλάδα
Στην Μελίνα
Και στον πολιτισμό

kostaslogh είπε...

Η Ελλάδα είναι
και δεν χρειάζεται να ξαναγεννηθεί
ζει

KΑΡΜΕΝ είπε...

Σπουδαία, μοναδική!
Δεν έχω λόγια.

Aristodimos είπε...

Δεν πιστευω οτι υπάρχει Ελληνίδα και Ελληνας που να μην λάτρεψε την Μελίνα και να μην αισθάνθηκε περήφανος γι αυτη...
την τελευταία Ελληνίδα ΘΕΑ.

Αρης

Σοφία είπε...

Πέρασαν τόσα χρόνια; Σαν χθες θυμάμαι την τεράστια πομπή της κηδείας, κάτι πολύ συγκλονιστικό για τα 16 μου χρόνια!
Έκανε πραγματικά πολλά και οραματίστηκε ακόμα περισσότερα! Ας ελπίσουμε ότι αυτά που κατάφερε με κόπο (για τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μιλάω, που περνούν κρίση και ακούγετε πως θα κλείσουν!) θα παραμείνουν ζωντανά!
Καλό βράδυ roadartist!

Ένδειξη ζωής είπε...

Ποιος μπορεί να ξεχάσει αυτό το θεϊκό που είπε για τον Παρθενώνα!

Ένας είναι ο Παρθενώνας και μια είναι η Ελλάδα...
Που είσαι Μελίνα μας, να μας καμαρώσεις ...

Καλημέρα !

leondokardos είπε...

Μα τι να πεί κανείς για αυτή τη γυναίκα.
Μοναδική,δυναμική, ευαίσθητη, μια πραγματική Ελληνίδα με αγάπη για το τόπο της.

b|a|s|n\i/a είπε...

δεκαπέντε χρόνια ε;
τι να πει κανείς; καταλαβαίνουμε πλέον πόσο πολύ λείπουν τέτοιες προσωπικότητες σήμερα. με όραμα! που δεν στάθηκαν μόνο στο όραμα.
και πάντα θα θυμάμαι αυτή την μέρα ιδιαίτερα. ήμουνα στην κηδεία της. φαντάρος. στο άγημα των μαυροσκούφηδων. και μας είχαν παρατάξει στην μητροπόλεως ακριβώς απέναντι από την είσοδο. επ' ώμου αρμ και παρουσιάστε εκατοντάδες...
ιδιαίτερη μέρα η σημερινή.
ίσως ξαναγεννηθεί κάποτε...
καλημέρες πολλές!

jf είπε...

Πολλοί οι καλλιεργημένοι & μορφωμένοι άνθρωποι, μα λίγοι οι φωτισμένοι... και η Μελίνα ανήκε σ' αυτούς

Σταλαγματιά είπε...

Έντονη προσωπικότητα και δυναμική γυναίκα.
Άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της.
Δεν ξέρω αν θα γεννήσει αυτό ο τόπος μια δεύτερη Μελίνα.

Adamantia είπε...

Tώρα που το Υπ.Πολιτισμού έχει γίνει ο σκουπιδοτενεκές των ανίκανων ή αποτυχημένων πολιτικών και δεν υπάρχει κανείς να υπερασπιστεί τα βασικά πολιτιστικά μας δικαιώματα, τώρα μου λείπει περισσότερο απο ποτέ η Μελίνα.

VAD είπε...

Πώς τόχε πει του Ανδρέα;
-Πρόεδρε,δώσε μου μια φρεγάτα,να κάνω πολιτισμό!
Ατέλειωτη....

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Πολύ αισιόδοξος είσαι Ηφαιστίωνα.. Μακάρι να ήταν έτσι.. Καλημέρες :)

Roadartist είπε...

@ Mariela : Δυστυχώς Μαριέλα, η εικόνα του Υπ. Πολιτισμού και των μετέπειτα Υπουργών είναι θλιβερή.. Τι να πει κανείς για τον Λιάπη? Τι να πει για τα υπέρογκα ποσά της τελετής εγκαινίων του Νέου Μουσείου, τι να πει για τους υπαλλήλους που είναι απλήρωτοι μήνες.. για τη κλειστή Ακρόπολη??..

Roadartist είπε...

@ Margo : Δυστυχώς δεν θα διαφωνήσω.. Δε μπορώ όμως να μην ελπίζω.. Ίσως να υπάρξει ξανά, μακάρι, κάποιος άνθρωπος που να πονάει τον πολιτισμό αληθινά.

Roadartist είπε...

@ agrampelli : Πρέπει τέτοιες προσωπικότητες, που πάλεψαν με πάθος για σημαντικά στοιχεία της χώρας, να τις τιμάμε.. Μακάρι η αύρα της να ήταν πρότυπο για τους επόμενους..

Roadartist είπε...

@ Sailor : Καπετάνιε μου και για εμένα μεγάλη χαρά που μπορώ έστω και έτσι να τιμήσω έναν άνθρωπο που αγάπησε τον πολιτισμό και είχε αληθινό τσαγανό, αγάπη, πάθος και το έδειχνε την ώρα που διεκδικούσε.. Καλό πρωινό!

Roadartist είπε...

@ kostaslogh : Αν ζει τότε με αυτά που θα έχει δει τα τελευταία χρόνια το 'σοκ' θα το έχει πάθει σίγουρα..

Roadartist είπε...

@ agapi : Μακάρι να ενέπνεε και τους επόμενους.. Να υπήρχαν συνεχιστές των οραμάτων..

maximus είπε...

Πολύ λυπάμαι που δεν έχουν οι πολιτικοί μας τέτοιο πάθος. Πως να επηρεάσουν τα νέα παιδιά με την εικόνα που έχουν σήμερα; Στο εξωτερικό σε σχολεία και πανεπιστήμια διαβάζουν για μας και εδώ αν ρωτήσεις πολλά παιδιά αλλά και μεγάλους δεν γνωρίζουν το έργο σημαντικών προσωπικοτήτων της Ιστορίας μας. Δεν πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει λόγω τεμπελιάς, αλλά επειδή τα υποτιθέμενα πρότυπα της κοινωνίας μας δεν έχουν την διάθεση να μυήσουν τους νέους σε αυτά για τα οποία "πολεμήσαμε".

Olga είπε...

Το ίνδαλμα μου, απο μικρή, και μετά απο τόσα χρόνια, και πάλι αυτό είναι!Μπράβο, roadartist,και πάλι μπραβο γι'αυτην σου την θύμηση! Τι άλλο μπορεί να πεί,κάποιος τόσο μικρός σαν εμένα για την ΜΕΛΙΝΑ!...

Roadartist είπε...

@ Aristodimos : Συμφωνώ.. Αυτό το τίτλο (του post σου) της τον έδωσε ο σημαντικότερος πολιτιστικός φορέας της Αιγύπτου σε μια πρόσφατη έκθεση..η "τελευταία ελληνίδα θεά". Καλημέρα Άρη!

Roadartist είπε...

@ Σοφια : Και εγώ το θυμάμαι.. αν και ήμουν 13..Όντως πολύ σωστά το επισημαίνεις για τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., περνάνε μεγάλη κρίση.. Θλιβερή η σημερινή εικόνα μας.. :(

Roadartist είπε...

@ Ένδειξη ζωής : Μακριά από εμένα οι εθνικισμοί, αλλά πως να μη θαυμάσω και πως να μην συμφωνήσω μαζί της? Είναι όντως φοβερό.. να βλέπεις έναν άνθρωπο με τόσο πάθος για το πόστο του..Μια είναι η Ακρόπολη, μα δυστυχώς πρώτοι εμείς δεν το έχουμε μέσα στη ψυχή και στην συνείδηση μας..

jacki είπε...

Και σε άλλο μπλογκ είδα σήμερα για τη Μερκούρη.. Σίγουρα χαμογελάει από εκεί πάνω.

Roadartist είπε...

@ leondokardos : Μακάρι να υπάρξουν συνεχιστές.. Φαίνεται τόσο πολύ δύσκολο, αλλά ελπίζω να συμβεί..

Roadartist είπε...

@ b|a|s|n\i/a : Ανατρίχιασα με την περιγραφή από την κηδεία..Σήμερα ο τόπος είναι φτωχός.. Τι να πει κανείς.. Για τον Λιάπη, για τον Ζαχόπουλο?? Πως να μη σου προκαλέσουν θλίψη όλοι αυτοί? Η Μελίνα είχε όραμα και πραγματικά πάλεψε για αυτό..

Roadartist είπε...

@ JamanFou : Δυστυχώς σήμερα ακόμα και τους καλλιεργημένους (με αληθινή ουσία, όχι αποτίμηση μόνο σε τίτλους κ σε πτυχία) δεν τους βλέπω.. Ελάχιστοι.. και χαμένοι δε ξέρω που.. Είναι εκκωφαντική η απουσία τους..

Roadartist είπε...

@ Anastasia : Θέλω να ελπίζω, αλλά βλέπω να μην υπάρχουν αντίστοιχες..

Roadartist είπε...

@ Adamantia : Ακριβώς.. Θλίψη μόνο σου δίνει η εικόνα του Υπουργείου Πολιτισμού. Αποτυχημένοι πολιτικοί, σκάνδαλα, χρεωκοπημένα ταμεία, απλήρωτοι υπάλληλοι, κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι (κλειστή φυσικά και η Ακρόπολη) ..και μέσα σε όλα αυτά φαντάζομαι τι θα έχουμε να δούμε τον Ιούνιο στα Εγκαίνια του Νέου Μουσείου.. Το κονδύλι που θα διατεθεί για τα εγκαίνια θα ξεπεράσει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, την στιγμη που δεν έχουν να πληρώσουν τα δεδουλευμένα των υπαλλήλων. Για ποιο πολιτισμό μιλάμε??..

νατασσΆκι είπε...

Λείπει...
κι από όλους μας, κι απ' τον τόπο, λείπει...

Πολύ όμορφο roadartist μου!
:)))

Roadartist είπε...

@ VaD : ..Έκανε Πολιτισμό!!.. Τόσο δύσκολο είναι να βρεθεί και σήμερα κάποιος με πάθος για αυτό το τομέα? Τι πιο ελκυστικό..

Maria Tzirita είπε...

Το έγραψα και στο μπλογκ του Αριστόδημου, θα ήταν η Μελίνα η πραγματικά ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΗ πρωθυπουργός της χώρας αυτής... Κρίμα που χάσαμε αυτή την ευκαιρία... Την λάτρευα, τη θαύμαζα κι ακόμα την έχω μέσα μου σαν πρότυπο - λόγος ικανός να είμαι περήφανη που είμαι ελληνίδα σαν αυτήν...
Φιλιά Ροντούλα μου, καλό σαβ/κο!

Roadartist είπε...

@ MAXIMUS : Αυτό ακριβώς νιώθω. Δεν υπάρχει πάθος.. Λες και κάνουν όλοι αγγαρεία.. Ποιος να τους πιστέψει?
Ποιον να εμπνεύσουν?..
Το όραμα της Μελίνας για εισαγωγή του Πολιτισμού ως μάθημα στα σχολεία ήταν απίστευτα σημαντικό. Είμαστε απαίδευτοι, αμόρφωτοι.. Μακάρι να καταλαβαίναμε πόσο καλό θα μας έκανε αυτό.. Ίσως να είναι σημαντικότερο και από την επιστροφή των μαρμάρων.. Πρώτα επενδύεις στην παιδεία..

Roadartist είπε...

@ Olga : Τώρα νομίζω πως η απουσία της είναι πιο φανερή από ποτέ.. Πόσο ανάγκη έχει η πολιτική ανθρώπους με τέτοια ακτινοβολία.. Καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ jacki : Με όλα αυτά που θα βλέπει γενικώς στην Ελλάδα, δε νομίζω να χαμογελάει. Σήμερα ναι είναι πολύ χαρά μου έδωσε ότι πολλά blogs αφιέρωσαν posts στη Μελίνα.. Να μη ξεχνάμε.. Καλημέρα..

Roadartist είπε...

@ νατασσάκι : Λείπει πάρα πολύ.. Τον Ιούνιο στα Εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης η απουσία της θα είναι πιο εμφανής..! Καλημέρα Νατασσάκι..

Roadartist είπε...

@ Maria Tzirita : Το θλιβερό είναι πως δεν υπήρξαν μετέπειτα συνεχιστές του έργου της. Μετά από έναν άνθρωπο με πάθος και όραμα, θα πρέπει να υπάρχουν μιμητές.. Φιλιά Μαρία, καλό σκ!

tovenito είπε...

τι να πει κανείς για αυτή τη γυναίκα; σαν να καθρεφτιζόταν στο πρόσωπό της όλη η ελλάδα και ό,ι αυτή συμβόλιζε. ακόμη θυμάμαι εκείνη την κυριακή το κλάμμα που είχα ρίξει όταν άκουσα την είδηση.και μετά τις επόμενες μέρες όταν συνειδητοποίησα πόσο τσαμπουκά και ευαισθησία μαζί είχε αυτή η προσωπικότητα. γοητευτική και αναντικατάστατη και πολλά όλα. και όλα αυτά μαζί

Σπύρος είπε...

Πραγματικά μια μεγάλη ΕΛΛΗΝΙΔΑ ..μεγάλη απουσία :)!!! Απιστευτος ο πολιτιστικός της αγώνας!

Fegia είπε...

Αναρωτιέμαι αν, με εξαίρεση (μάλλον μοναδική) τον Μίκη Θεοδωράκη - πόσοι Μεγάλοι Έλληνες έχουν απομείνει....
Και το κυριώτερο, πόσοι νέοι έχουν "αντικαταστήσει" αυτές τις τεράστιες, φωτεινές προσωπικότητες που με την ακτινοβολία τους προσέφεραν κάποιο κύρος στην ταλαίπωρη πατρίδα μας...

Φιλιά πολλά καλή μου Φίλη, για ένα όμορφο ΣΚ.

Κούκος είπε...

Ότι και να πεις για τη Μελίνα, λίγο θα είναι...

Roadartist είπε...

@ tovene592 : Έχει ΑΝΑΓΚΗ απίστευτη η Ελλάδα για τέτοιες μορφές.. για ανθρώπους που να είναι "κινητή διαφήμιση".. Έχουμε ξεφύγει, μόνο κατρακύλα..

Roadartist είπε...

@ LOCKHEART : Μια μεγάλη Ελληνίδα, με κεφαλαία όλα τα γράμματα όπως το έγραψες Σπύρο.. Πέρα από κόμματα και ιδεολογικά πιστεύω.. Αποδεκτή από όλους..για το πάθος και τον πολιτιστικό της αγώνα..

Roadartist είπε...

@ Fegia : Δεν ξέρω, δεν φαίνονται πουθενά. Φτώχια πνευματική.. Δυστυχώς Fegia και να υπάρχουν νέοι που να θέλουνε να δώσουν πράγματα από τη ψυχή τους, υπάρχει τόση βρωμιά, απογοητεύονται τόσο πολύ από το κράτος, που οι περισσότεροι μεναστεύουν στο εξωτερικό.
Όσοι αντιστέκονται και (για συναισθηματικούς λόγους κυρίως) μένουν εδώ, το παρόν και το μέλλον είναι μέσα στην ανασφάλεια. Δυστυχώς το κράτος αυτή τη στιγμή δεν παρέχει καμία ασφάλεια. Κατεστραμμένο, λεηλατημένο οικονομικά, και οι οιωνοί θετικοί..

Roadartist είπε...

@ Fegia : Fegia δες λίγο αυτό το άρθρο για τον Νίκο Πασσαλή, για τον οποίο είχαμε μιλήσει στο blog πριν λίγους μήνες.. για τη βράβευση του.. Δες τι δήλωσε το παιδί..

"με ξέχασαν όλοι" Αυτή είναι εικόνα της Ελλάδας.

Roadartist είπε...

@ Κούκος : έτσι ακριβώς Κούκε μου, έτσι ακριβώς... Αθάνατη..

Roadartist είπε...

@ Fegia : ...διόρθωση, λόγω ταχύτητας.. ;) "οι οιωνοί μόνο δεν είναι θετικοί.." :-)

Θράσος είπε...

Moναδική η Μελίνα...τι να συγκρίνεις και ποιόν δίπλα της; Αγαπούσε την Ελλάδα και όχι την καρέκλα της.

Λεμέσια είπε...

Να' σαι καλά για την υπενθύμιση, Ρόουντάρτιστ...

Η Μελίνα έβαζε όλη της την καρδιά για την ανάδειξη και τη διάσωση του Πολιτισμού στην Ελλάδα. Αυτό ήταν το μυστικό της επιτυχίας της, τόσο υπέροχα απλό και γνήσιο, αλλά και σπάνιο συνάμα. Δύσκολα μπορούν να το μιμηθούν οι όποιοι μεταγενέστεροι, αν δεν ΤΟ 'ΧΟΥΝ...

Angel ^j^ είπε...

Για τη Μελίνα και το Μάνο
έκλαψα .. κρυφά ,
όχι μονάχα που έφυγαν ομολογώ
αλλά που μόνη μ΄άφησαν.
Κι ύστερα έκαψα του Μύθους ..
μαζί τους έχασα και τ όραμα της εφηβείας που ο κόσμος φάνταζε
πως θα γινόταν άλλος ...
και μεγάλωσα ..

BUTTERFLY είπε...

Ηταν απιστευτη, ηταν εμπνευση, ηταν ΕΛΛΗΝΙΔΑ!
Ομορφο αφιερωμα, μακαρι να ειχαμε ανθρωπους σαν τη Μελινα σημερα...λειπει το οραμα και η αγαπη για την Ελλαδα!

Μαρία Δριμή είπε...

Η Μελίνα αγάπησε με πάθος τούτον τον τόπο. Ήταν μια γυναίκα με πάθος. Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχουν άνθρωποι που να αγαπάνε τόσο πολύ. Οι λίγοι που υπάρχουν "τρώνε βρώμικο ψωμί"...

gregory είπε...

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ...
ΚΑΘΕ ΠΑΛΙΟ ΚΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΩΡΑ...ΜΑΣ ΤΗΝ ΘΥΜΙΖΟΥΝ....
ΤΗΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΑΣ....

venceremos είπε...

καλησπέρα σου..
διαβάζοντας για όλα αυτα ειναι αδύνατον να μη γεμίζει θλίψη η καρδιά σου για το φτωχό μας σήμερα
φιλιά καρυστινά

Άστρια είπε...

Είχε όραμα, είχε πολιτισμό, είχε ψυχή, είχε τσαγανό: - ήταν ρωμηά!-(όπως είχε πει στο τραγούδι της στη χούντα, όταν της στέρησαν τα πάντα, αλλά δεν μπορούσαν ποτέ να της αλλάξουν την καταγωγή της).

Μεγάλη!!

Πάλι ένα μπράβο από καρδιάς, που την τίμησες roadartist μου.
Φιλάκια πολλά:))

Sweet and bitter είπε...

Δε θέλω να σκέφτομαι τι περισσότερο θα είχε κάνει αν ζούσε κι άλλο... Μπορεί τα γλυπτά του Παρθενώνα να ήταν ήδη εδώ...
Ωραίο post!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν ήμουνα ποτέ οπαδός της Μερκούρη, ίσως γιατί μεγάλωσα στο εξωτερικό ίσως γιατί αντιπροσωπεύει μία άλλη εποχή από την δικιά μου ίσως γιατί την έχω συνδέσει με τον παπανρεισμό.

Πάντως την θυμάμαι μετά από κάποιες εκλογές που είχε κερδίσει το ΠΑΣΟΚ να δηλώνει: Χαίρομαι γιατί έχασε η δεξιά. Συγνώμη αλλά λυπάμαι για το μίσος της. Όσα και αν υπόφερε από το "κράτος" της Δεξιάς πρέπει να συγχωρεί. Όπως όλοι μας.

Όσον αφορά τα μάρμαρα που βίσκονται στην Μεγάλη Βρετανία. Ας γυρίσουν, αλλά είμαστε άξιοι να τα προστατεύσουμε;

Όσον αφορά τις πολιτιστικές πρωτεύουσες, καλός θεσμός αλλά όταν τον "κερδίζουν" χώρες σαν την δικιά μας που δεν ολοκληρώνουν τα απαραίτητα έργα πριν την ώρα τους (όπως έγινε σε εμάς όταν πρωτεύουσσα ήταν η Θεσσαλονική) ποιος ο σκοπός τους;

marianaonice είπε...

Την είπαν τελευταία ελληνίδα θεά και είχαν απόλυτο δίκιο!!

Roadartist είπε...

@ Θράσος : Ακριβώς έτσι.. Μόνο να θελήσεις να τη συγκρίνεις με κάποιον.. εκεί καταλαβαίνεις τη διαφορά..

Roadartist είπε...

@ Λεμέσια : Ακριβώς.. αν δεν το έχεις αυτό (την αγάπη κ το πάθος για το αντικείμενο με το οποίο καταπιάνεσαι!) τότε κανείς δε μπορεί να στο μεταφέρει..

Roadartist είπε...

@ Angel ^j^ : Μελίνα και Μάνος.. πολύ αγαπημένοι και οι δύο.. πάρα πολύ... (έχω και για το Μάνο δυο φορές κάνει αφιέρωμα..)

Roadartist είπε...

@ BUTTERFLY : Τέτοιοι άνθρωποι μας χρειάζονται.. Λείπουν δυστυχώς...



@ Maria Jose : Πόσο δίκιο έχεις.. πάρα πολύ αλήθεια..



@ Γρηγορη : Άλλο ένα καλό μέτρο που αν δε το είχε πάρει, σήμερα δε θέλω ούτε και μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν η Αθήνα..

Roadartist είπε...

@ venceremos : Δυστυχώς.. καλησπέρα venceremos...καλο σκ..



@ Άστρια : Μακάρι να βρεθούν συνεχιστές .. με την ίδια αγάπη..



@ Sweet and bitter : και εγώ το πιστεύω αυτό sweety..Καλημέρες!



@ ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) : Δε νομίζω να παίζει ρόλο η ηλικία (άλλωστε από ότι είδα είσαι πιο μεγάλος από εμένα), ούτε και το που μεγάλωσες.. Αλλά δημοκρατία έχουμε (ευτυχώς!!) οπότε δεν είναι απαραίτητο να είσαι κανενός οπαδός αν δε το θες.. Όπως και δεν είναι ανάγκη να είσαι οπαδός του Πασοκ, για να αναγνωρίζεις κάποια πράγματα.. (όσοι άφησαν εδώ σχόλιο για τη Μελίνα, και εγώ, δε σημαίνει πως ψηφίζουν πασοκ).

Όσον αφορά τα μάρμαρα, αν γυρίσουν εννοείται πως είμαστε άξιοι για να τα προστατεύσουμε. Σε αντίθεση, με το Βρετανικό Μουσείο.. Η κακή τους συντήρηση εκεί είναι αρκετά γνωστή.

Όσον αφορά τις πολιτιστικές πρωτεύουσες, ένας μόνο κούκος δεν φέρνει την άνοιξη... Φυσικά ως θεσμός είναι καλός.. από εκεί και πέρα ας κινητοποιηθούμε ως κράτος να είμαστε σε θέση για να επωφεληθούμε. Δε νομίζω να φταίει η Μελίνα, αν δεν μπόρεσαν στη Θεσσαλονίκη να ολοκληρώνουν τα απαραίτητα έργα στην ώρα τους.. Ούτε και εξαιτίας αυτού, να απαξιώνεται ο θεσμός..


@ marianaonice : Χείμαρρος ήταν η Μελίνα, ασυγκράτητη..

Angel ^j^ είπε...

@@ Roadartist
(.. μόλις πέρασα κι απ το 'Μάνο' σου ..
κι απ τ΄αλλα αφιερώματά σου ...
Ομολογώ όλα ενα-κι-ενα! ιδιαίτερα αγαπημενοι μου όλοι οι επιλεγμένοι σου ..

Σ΄ευχαριστώ για το .. ταξίδι ..
Καλο Σ/Κ)

A^j^

If...ιγένεια είπε...

ΓΥΝΑΙΚΑ. ΠΟΛΙΤΚΟΣ. ΘΕΑ. ΑΝΘΡΩΠΟΣ. τι να πουμε εμεις.. Τα ειπε ολα Εκεινη.

Roadartist είπε...

@ Angel ^j^ : Σε ευχαριστώ πολύ Angel.. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν, καληνύχτα.



@ if.. ιγένεια : ακριβώς...

Related Posts with Thumbnails