3 Φεβρουαρίου 2009

..Έλληνες γιατροί στην Τανζανία..










Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που οι φωτογραφίες έχουνε τόσα πολλά να "πούνε" από μόνες τους.. 
Το χαμόγελο ή η μελαγχολία ενός μικρού παιδιού, ανεξαρτήτως χρώματος ή εθνικότητας, είναι καθηλωτικά..
Και όμως εκεί που η φτώχια και ο θάνατος κυριαρχεί.., το αληθινό χαμόγελο δεν έχει χαθεί.. 

30 φοιτητές και 10 συνοδοί καθηγητές της Ιατρικής Αθηνών, βρέθηκαν το περασμένο Σεπτέμβριο για 17 μέρες στην καρδιά της Αφρικής, όπου είχανε την ευκαιρία να γνωρίσουν το "σκληρό" της πρόσωπο..

Είδανε παιδιά να πεθαίνουν, απλά επειδή δεν υπήρχε ένα χάπι, ένα απλό αντιβιοτικό, η χορηγία του οποίου θα μπορούσε να τους σώσει τη ζωή..

Στην ελώδη και γεμάτη με ορυζώνες κοιλάδα του Κιλομπέρο, όπου η ελονοσία «βασιλεύει», οι Έλληνες φοιτητές συμμετείχαν στις καθημερινές εργασίες -εξετάσεις ασθενών, χειρουργικές επεμβάσεις και τοκετούς-, γνώρισαν από κοντά τα τροπικά νοσήματα και παρακολούθησαν εκπαιδευτικές διαλέξεις Τροπικής Ιατρικής από επιστήμονες.

Αναφέρουν σχετικά με την εμπειρία τους.. για την πραγματικότητα της υποσαχάριας Αφρικής:

«Είναι κάτι που δεν περιγράφεται. Δεν υπάρχει καμία προηγούμενη εμπειρία με την οποία μπορείς να συγκρίνεις το απόλυτο τίποτα σε αστικές υποδομές, ιατρικές υποδομές και συγκοινωνίες»..

Εκεί τίποτα δεν είναι απλό, ούτε και αυτονόητο. 

«Αν και σπάνιο για τα δεδομένα της Αφρικής, το νοσοκομείο όπου δουλέψαμε διέθετε υπέρηχο για να παρακολουθεί τις εγκύους, όμως ελάχιστες παρακολουθούνταν τελικά επειδή δεν υπήρχε τρόπος να φτάσουν εκεί», θυμάται η κ. Κακκάλου.

«Φανταστείτε μια γυναίκα στον 7ο ή στον 8ο μήνα να πρέπει να περπατήσει μια απόσταση π.χ. από τον Πειραιά στον “Ευαγγελισμό”, μέσα στο δάσος και υπό βροχή για να μπορέσει να το κάνει...», εξηγεί ο κ. Βρυώνης.


Σύμφωνα με την
τελευταία έκθεση της UNICEF για την Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο, 300
 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού ή από επιπλοκές της εγκυμοσύνης διατρέχουν οι γυναίκες στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, σε σχέση με αυτές στις αναπτυγμένες χώρες. 
Σε καμία άλλη αιτία θνησιμότητας δεν παρουσιάζεται τέτοια ανισότητα. Επιπλέον, εκατομμύρια γυναικών που επιζούν μετά τον τοκετό, υποφέρουν από τραυματισμούς, μολύνσεις και ασθένειες, που σχετίζονται με τον τοκετό, ενώ αναφέρονται και περιπτώσεις σωματικής ανικανότητας.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 70.000 κορίτσια και νεαρές γυναίκες ηλικίας 15 με 19 ετών πεθαίνουν τη στιγμή που φέρνουν στον κόσμο το παιδί τους ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, το ποσοστό θνησιμότητας βρεφών που γεννιούνται από μητέρες μικρότερες των 18 ετών είναι 60% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό βρεφών που γεννιούνται από μητέρες μεγαλύτερες των 19 ετών.

Το συγκλονιστικό είναι πως αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται πάρα πολύ κοντά μας...

Το 80% αυτών των θανάτων θα μπορούσαν να αποσοβηθούν, αν υπήρχαν σωστές υγειονομικές υπηρεσίες, προγεννητικός έλεγχος, νοσηλευτικό προσωπικό με εμπειρία σε τοκετούς, πρόσβαση σε μαιευτήρια και νοσοκομεία παίδων όταν υπάρχει ανάγκη, κατάλληλη διατροφή, μεταγεννητική φροντίδα για τα βρέφη και τις λεχώνες και εκπαίδευση.

..και όμως τίποτα ουσιαστικό δεν γίνεται, για να τους δωθεί το μέλλον που τους ανήκει.. 

Τα χαμόγελα των παιδιών, η αγάπη με την οποία πλαισιώνουν τους γιατρούς σε καθηλώνει.. 

Ας πάρουμε μαθήματα ζωής από αυτά..


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


Υ.Γ. Ευχαριστώ πολύ την Ευαγγελία για το βραβείο εκτίμησης που μου πρόσφερε. Της αφιερώνω αυτή την ανάρτηση.., με τούτη την ελπιδοφόρα κίνηση των Ελλήνων επιστημόνων που δεν "παρουσιάστηκε" όπως άξιζε από τα μμε.. Ευαγγελία σε ευχαριστώ πολύ για τη σκέψη σου.

100 σχόλια:

Axis Mundi είπε...

Υποκλίνομαι, αρχικά στους ανθρώπους αυτούς που ότι κάνουν το κάνουν με μεράκι και χωρίς "φακελάκια" και άλλα συναφή, και το κάνουν επειδή πιστεύουν στην λέξη προσφορά και στην λέξη βοήθεια.
Υποκλίνομαι επίσης στο άρθρο σου που θεωρώ πως είναι όχι απλά απαραίτητο αλλά και αναγκαίο να γνωστοποιείται η οποιαδήποτε ανθρωπιστική προσπάθεια γίνεται σ' αυτόν τον κόσμο. Θεωρώ πως τέτοια άρθρα είναι η αναγνώριση που πολλές φορές αυτοί οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν.
Καλλιτέχνιδα έγραψες!

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Οσο πιο πολυ απειλείται η ζωή, τόσο πιο αβίαστα ανθίζουν τα χαμόγελα.Αυτοί ι άνθρωποι που λιμοκτονούν έχουν κάτι που εμείς έχουμε χάσει προ πολλού.Την αλήθεια στα μάτια και την γνήσια αγάπη για τον πλησίον στην καρδιά.Μπράβο στους συναδέλφους.Τους ζηλεύω ομολογώ

ILive2LoveMe είπε...

Συγχαρητήρια για την ανάρτηση. Είναι υπέροχη και δείχνει όντως τη δουλειά ανθρώπων που όπως είπες κι εσύ, τα ΜΜΕ την αδικούν. Βλέπεις τους ενδιαφέρει περισσότερο τι τρώεει ο Καραμανλής και ο Ομπάμα παρά τα ανθρώπινα όντα που πεθαίνουν αβοήθητα. Αυτά βλέπεις δεν χτυπάνε 40αρια, είναι θέμα από μόνα τους . Και θέμα που πονάει στην κυριολεξία. Ας είναι...
Τα link που βάζω δεν είναι τίποτα άλλο από απλές δωρεές που μπορούν να γίνουν μέσω της Unicef. Ξέρω πως υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες στις ζωές όλων μας. Αλλά ίσως κάποιοι από εμάς μπορούμε να διαθέσουμε 20€ το μήνα για να γίνουμε 'νονοί' ενός παιδιού. Κάτι είναι κι αυτό. Καλύτερο από το απόλυτο τίποτα.

http://www.unicef.gr/offer.php
http://www.unicef.gr/nonos.php

Καλό βράδυ και φιλιά φιλενάδα.

H.Constantinos είπε...

Δεν νομίζω να υπάρχει σημείο στον πλανήτη που να μην υπάρχουν έλληνες, και με τέτοιους ρόλους, ακόμη καλύτερα!

quartier libre είπε...

@
γνωρίζω κάποιον γιατρό, από την 5η φωτογραφία.
πολλά χρόνια δουλεύει
"medecins du monde"...

ΠΡΟΣΦΟΡΑ,
η μαγική λέξη!
"ο καθείς με τα όπλα του..."



όσο οι τηλεοράσεις εκπέμπουν ανθρώπινη μιζέρια
τόσο εμείς, να αναδεικνύουμε
σπουδαίους ανθρώπους
και πράξεις.


μπράβο,
road art ist!

Margo είπε...

Μπράβο στους γιατρούς για την προσφορά τους, φωτεινά παραδείγματα για όλους μας, μπράβο και σε αυτούς τους ανθρώπους που ξέρουν παρόλα αυτά..να χαμογελούν. Ευτυχώς που τους αφιέρωσες τον χρόνο σου Road, δε θα είχαμε πάρει χαμπάρι. Σε ευχαριστούμε.

Aristodimos είπε...

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αιθιοπία.
Μια χώρα που την εχει πλήξει τα τελευταία χρόνια η φτωχια , η ανομβρία και ο υποσιτισμός.

Παρόμοιες ενέργειες και πρωτοβουλίες γίνονται και εκει απο μια ομάδα εθελοντων γιατρών που εχω την τυχη να γνωρίζω και οι οποίοι γεννήθηκαν κι αυτοί στην Αιθιοπια , ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και 2 φορες τον χρόνο επιστρέφουν εκει για να προσφέρουν την βοήθεια και τις γνώσεις τους.

Αξιοι επαίνων όλοι αυτοι που δείχνουν εμπράκτως τι εστι αλληλεγγύη.

(Σ ευχαριστω γιατι μου εδωσες αφορμή για σχετική ανάρτηση).

Αρης

lakis είπε...

Μακάρι να γίνονται συχνά τέτοιες κινήσεις. Η κατάσταση στις περισσότερες χώρες της Αφρικής είναι τραγική. Από τότε που πήγα εκεί στο νότο έπαψα να θεωρώ τα δικά μου "προβλήματα" προβλήματα.

P. Kapodistrias είπε...

Θέμα υπερθέμα!!! Μπράβο στα παιδιά!!!
Αντι-μπράβο στον (παρα)πολιτισμένο κόσμο, που παριστάνει τον Δήθεν, αλλά κωφεύει στον πόνο και στο πρόβλημα του συνανθρώπου...

Sophia Kollia είπε...

Μπράβο, χίλια μπράβο. Να, ακούς κάτι τέτοια, και ξεπλένεται η ντροπή που νιώθεις για όλα όσα κάνουν οι υπόλοιποι ελληναράδες.
καλημέρα

Ανώνυμος είπε...

πολύ όμορφη κίνηση. ειδικά αν σκεφτούμε πόση ανάγκη έχουν από τέτοιες πρωτοβουλίες τα παιδάκια στις χώρες αυτές. καλημέρα, roadartist μου!

speranza είπε...

Καλημέρες...

Συγκλονιστικό... Μια λέξη μόνο υπάρχει, ΕΛΠΙΔΑ...

Φιλιά πολλά

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί οι γιατροί δεν εξασκούν επάγγελμα, αλλά λειτούργημα...πάντα μάχιμοι και πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη...
Πόσος κόσμος χρειάζεται τη βοήθειά μας και δεν απλώνουμε το χέρι...μπράβο σε αυτούς, που αποχωρίζονται την καλοπέρασή τους και εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες να προσφέρουν ανακούφιση...!

Adamantia είπε...

Respect!

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

Όντως οι φωτογραφίες είναι πιο εύγλωττες από οποιαδήποτε περιγραφή...Με λέξεις δε περιγράφεται το βλέμμα αυτών των παιδιών...
Και σοκάρομαι με το στατιστικό συμπέρασμα ότι 80% αυτών των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν....
Και όπως αναφέρεται, καλή μου φίλη, αυτοί οι άνθρωποι είναι τόσο κοντά μας...
Συγχαρητήρια στους γιατρούς που βρέθηκαν εκεί, μακάρι να ανακυκλώνονταν οι 17 αυτές ημέρες και εκ περιτροπής να καλύπτονταν οι ιατρικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων, με γιατρούς από όλον τον κόσμο....Με την προυπόθεση ότι θα υπάρξει η βασική υποδομή για να μπορούν να προσεγγίσουν οι άνθρωποι αυτοί τα ιατρικά κέντρα!
Μπράβο που το έθιξες κοριτσάκι!
Τα φιλιά και την καλημέρα μου!

KitsosMitsos είπε...

Γιατί υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι. Που προσφέρουν και το ζουν και το χαίρονται!
Αυτοί πρέπει να είναι τα φωτεινά μας παραδείγματα!
Καλημέρα

Kaveiros είπε...

Εύγε!!!

Γ.Π. είπε...

Καλημέρα αρτιστάκι μου! Συγχαρητήρια για την ανάρτηση. Ζηλεύω όλους αυτούς τους ανθρώπους που αποτινάσουν τις κλωστές (που εμείς ονομάζουμε δεσμά) που τους κρατούν στην καθημερινότητά τους και κάνουν το μεγάλο ταξίδι στη ζωή. Απορώ όμως πόσο κακό μπορεί να έκανε στην τηλεθέαση ενός δελτίου το να αφιερωσει 2 λεπτά (από τον κατεστραμμένο χρόνο πολιτικού διαλόγου-εδώ γελάνε!) για να αναδείξει αυτό το θέμα!

venceremos είπε...

πληγώνουν οι εικόνες και αιμοραγουν τα νούμερα και οι στατιστικές....
φιλια καρυστινά

Μαριλένα είπε...

έργο ζωής..

. είπε...

Εικόνες που μιλάνε μόνες τους. ΑΝΘΡΩΠΟΙ που ζουν σε συνθήκες τραγικές.
Μα και ΑΝΘΡΩΠΟΙ που χωρίς αντάλλαγμα προσφέρουν τη βοήθειά τους με μόνο κίνητρο την αγάπη.
'Αρα όσο υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ υπάρχει ελπίδα...

b|a|s|n\i/a είπε...

μελαγχόλησα! πάντα θεωρούσα τους γιατρούς (τους καλούς) ημίθεους. αυτοί είναι κάτι παραπάνω. κάτι πολύ παραπάνω. και μελαγχόλησα γιατί ένα κλικ μακρύτερα υπάρχει μια άλλη όψη που τόσα συμφέροντα την αφήνουν να διαιωνίζεται έτσι.
μα χαμογέλασα! με την δική σου ευαισθησία. με όλη αυτή την ανθρωπιά όλων αυτών των ανθρώπων που συνεχίζουν να παλεύουν και να χαμογελούν. φιλιά πολλά!

jf είπε...

Και μετά από ΤΑ προβλήματα... ας αναλογιστούμε και ταξινομήσουμε κι εμείς τα δικά μας...
Μπράβο που τα αναδεικνύεις
Την πολύ-καλημέρα μου

Roadartist είπε...

@ Axis Mundi : Πολύ σωστά αναφέρεις τα "φακελάκια".. είναι η άλλη όψη του νομίσματος..Εκεί που όλοι εστιάζουμε..Είδες τελικά υπάρχει και η καλή όψη, δεν έχει χαθεί η ανθρωπιά ακόμη, και οι αληθινοί επιστήμονες..να μη το ξεχνάμε.. Σε ευχαριστώ κοσμικέ άξονα μου.

Roadartist είπε...

@ Carpe diem : πραγματικά εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη δυστυχία, ή μάλλον τα περισσότερα προβλήματα εκεί θα δεις και τα πιο όμορφα και αληθινά χαμόγελα. Και τη μεγαλύτερη αξιοπρέπεια από τους ανθρώπους..

Roadartist είπε...

@ ILive2LoveMe : Τα μμε πραγματικά αναλώνουν πάρα πολλές ώρες ανακυκλώνοντας τις ίδιες ειδήσεις και δίχως να εστιάζουν στην ουσία. Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε μητροπολίτες, γκρίνιες..παντού βρωμιά. Αξίζει να αναδεικνύεται όση 'ανθρωπιά' υπάρχει ακόμη δίπλα μας.. Πολύ καλά έκανες που έβαλες τα links. Σε ευχαριστώ πολύ.

Roadartist είπε...

@ H.Constantinos : Συμφωνώ απόλυτα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό αν αναλογιστείς το πληθυσμό της χώρας..

Roadartist είπε...

@ quartier libre : Χαίρομαι που γνωρίζεις κάποιον προσωπικά.. όντως μαγική λέξη η Προσφορά όπως ακριβώς το γράφεις.. Υπάρχει η ανθρωπιά, υπάρχουν οι σωστοί επιστήμονες που τιμούν τον όρκο τους.. και όντως δουλεύουν για τον συνάνθρωπο. Καλό μεσημέρι!

Roadartist είπε...

@ Margo : Τα ομορφότερα χαμόγελα και τους πιο αληθινούς ανθρώπους τους συναντάς σε τέτοιες χώρες.. Η ομορφιά υπάρχει παντού, ακόμα και στα λασπόνερα. Σε ευχαριστώ πολύ margo, καλησπέρες φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ Aristodimos : Μεγάλη εμπειρία να έχεις βιώσει την κατάσταση που επικρατεί στην Αιθιοπία. Εμπειρία που σε αλλάζει ως άνθρωπο. Μακάρι όλοι μας να είχαμε περάσει από εκεί.. Θα ήταν τα πάντα διαφορετικά μέσα μας..Συγχαρητήρια σε αυτούς τους ανθρώπους..Ανυπομονώ να διαβάσω το σχετικό post σου. Φιλιά.

Roadartist είπε...

@ Λακης Φουρουκλας : Μακάρι σίγουρα.. Είναι κ επίσης σημαντικό γιατί έρχονται και σε επαφή οι γιατροί με νοσήματα που ίσως μεταφερθούν.. Θα είναι μεγάλη εμπειρία σίγουρα η επαφή με την εκεί πραγματικότητα, καταλαβαίνω τι εννοείς.

Roadartist είπε...

@ Π.Κ. : Δυστυχώς π.κ. εστιάζουμε σε λάθος ανθρώπους, και πιστεύουμε σε λάθος πρότυπα..

Roadartist είπε...

@ sofia : Πόσο δίκιο έχεις.. Στο τέλος θα πιστέψουμε πως δεν υπάρχει τίποτα θετικό και αληθινά ανθρώπινο δίπλα μας..Καλησπέρα Σοφία.

Roadartist είπε...

@ unclescrooge : Απίστευτη ανάγκη. Κρίμα να τους στερούν την ζωή τους, μερικοί ισχυροί..θα μπορούσε να είχε άλλη μοίρα η Αφρική..

Roadartist είπε...

@ speranza : Ελπίδα!! Δε χάθηκε..

Roadartist είπε...

@ monaxikoasteri : Ασφαλώς λειτούργημα, όπως θα έπρεπε να έκαναν δυστυχώς όλοι..Μπράβο σε αυτούς και ας παραδειγματιστούμε..

Roadartist είπε...

@ Adamantia : ..φιλάκια..

Roadartist είπε...

@ Κόκκινη Ομπρέλα : Είναι όντως σοκαριστικό.. Το χειρότερο είναι πως πεθαίνουν άδικα οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους.. από ασθένειες και νοσήματα που έχουνε ήδη καταπολεμηθεί στο δυτικό κόσμο. Και πραγματικά είναι τραγικό αν συνειδητοποιήσεις πόσο πολύ κοντά μας είναι.. Συγχαρητήρια στους επιστήμονες που είναι πάνω από όλα άνθρωποι και κάνουν τη διαφορά..Να είσαι καλά, φιλάκια ομπρελίτσα..

Roadartist είπε...

@ KitsosMitsos : Υπάρχουν!! Να μη το ξεχνάμε!!

Roadartist είπε...

@ Kaveiros : ..χιλιάδες.. :)!!!

Roadartist είπε...

@ Καημος : Είναι πραγματικά να τους ζηλεύεις Καημέ μου γιατί "Ζούνε" πραγματικά τη ζωή τους.. Με κάθε νόημα.. Είναι γεμάτοι και προσφέρουν..για να δώσεις πρέπει να είσαι γεμάτος..και δίνοντας γεμίζεις και εσύ περισσότερο.. Μόνο ίσως έτσι να έχει νόημα το πέρασμα από εδώ..
Η πλειοψηφία των μμε το μόνο που κάνει είναι να μας ζαλίζει με τα ίδια θέματα, με γκρίνια και να μεταδίδει αρνητικότητα. Θα ήθελα πάρα πολύ να υπήρχε μια συγκεκριμένη ώρα/ένα θέμα στα δελτία που να εστιάζανε στα όμορφα θέματα της ζωής, στους ξεχωριστούς ανθρώπους..ως πρότυπα για όλους εμάς, ως ώθηση για μια άλλη ζωή, για να αγαπήσουμε πάλι το διπλανό μας.. Είναι κρίμα στο τέλος θα πιστέψουμε πως το μόνο που υπάρχει είναι μερικοί μητροπολίτες που κλέβουνε τα λεφτά, παιδεραστές, εγκληματίες κλπ.. Ας δούμε και τους φωτεινούς ανθρώπους.. Υπάρχουν αλλά δυστυχώς δεν πουλάνε προφανώς..

Roadartist είπε...

@ venceremos : Πληγώνουν για δες όμως χαμόγελα ε..Τι να πεις....

Roadartist είπε...

@ Μαριλένα : έτσι πραγματικά όπως το έγραψες..

Roadartist είπε...

@ Ανασαιμιά : Ακριβώς έτσι Άννα μου, και εγώ το ίδιο νιώθω με αυτές τις περιπτώσεις.. Υπάρχει ελπίδα!

Roadartist είπε...

@ b|a|s|n\i/a : Καλά κάνεις και αναφέρεις "τους καλούς".. Είναι ανακουφιστικό που ακόμη υπάρχουν.. Ένα κλικ μακρύτερα όπως ακριβώς το αναφέρεις.. Πόση ώρα να είναι με το αεροπλάνο;; Ελάχιστη φαντάζομαι.. Κρίμα.. :(( Αλλά από την άλλη, η ελπίδα είναι εδώ. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι.., άρα και ελπίδα, μη το ξεχνάμε..

Roadartist είπε...

@ JamanFou : Σωστά.. Είμαστε τυχεροί ας μην είμαστε αγνώμονες..
Καλησπέρα jf μου, φιλάκια.

Meropi είπε...

Μάθημα ζωής για τους Έλληνες γιατρούς και φοιτητές! Εκεί δεν έχουν αντιβιοτικά να τα πάρουν όταν τα χρειάζονται κι εδώ τα παίρνουμε, χωρίς να τα χρειαζόμαστε.

tovenito είπε...

από τις καλύτερες αναρτήσεις σου. το εξοργιστικό είναι ότι οι μεγάλοι αυτής της γης βρίσκουν χρήματα για τη στήριξη χρηματοπιστωτικών οργανισμών και για πολεμικές εκστρατείες στο όνομα της ειρήνης, αλλά για τα αυτονόητα και τα ανθρώπινα απλά σφυρίζουν αδιάφορα..
χίλια μπράβο στους γιατρούς οποιασδήποτε εθνικότητας που θυσιάζουν την προσωπική τους ευημερία στις ανέσεις του δυτικού κόσμου, για να σώσουν μια ζωή

Ανώνυμος είπε...

Είναι τόσο κούφιο να λέμε μπράβο. Θα μου πεις και τι να κάνουμε. Ισως να σιωπούμε. Και να σκεφτόμαστε. Αν δεν μπορούμε να βηθήσουμε τόσο μακριά (κι ας μην ειναι) ας βοηθήσουμε πιο κοντά, που μπορούμε. Οπου μας έχχουν αναγκη. Κι έχουμε περίσσευμα που να πάρει. Πόσο φαγητό πετάμε όλοι κάθε μέρα;

Και συμφωνώ με τον προηγούμενο/η σχολιαστή απόλυτα.

Επίσης ένα ακόμα τεράστιο μπράβο σε σένα. Το αξίζεις για τα θέματα σου

faraona είπε...

Mάθημα ζωης σήμερα η ανάρτηση σου Αρτίστα μου!
Απορω γιατι τα ημερολογια δεν αλλάζουν πια τους αγίους τους με τα ονόματα τέτοιων ανθρώπων δηλαδη...
Υποκλίνομαι μπροστα τους...ας ειναι καλα!!!

If...ιγένεια είπε...

:) τι να πω εγω τωρα.. Τα ειπατε ολα. Φιλια!

eirini είπε...

Εξαιρετικό! Πραγματικά νιώθω πως ότι κι αν πω γι'αυτούς τους ανθρώπους είναι αμελητέο. Πίστεψέ με θα ήθελα πάρα πολύ να μπορούσα να είμαι μέλος μιας τέτοιας ομάδας. Είναι τόσο εκπληκτικό να μπορείς να βοηθάς ουσιαστικά τόσες πολλές ζωές.
Τα στοιχεία θνησιμότητας που δίνεις είναι απίστευτα και τρομερά αποθαρρυντικά...
Έβλεπα τις προάλλες ένα ντοκιμαντέρ στο ΣΚΑΙ για τον τεράστιο αριθμό φορέων και ασθενών στην Αφρική. Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από αυτό... έπαθα σοκ! Τώρα διαβάζω από την ανάρτησή σου και για τους θανάτους από την γέννα... άραγε θα αλλάξει ποτέ αυτός ο κόσμος; Δεν είναι άδικο;

Roadartist μου φιλιά πολλά!

Artanis είπε...

Όσο υπάρχουν άνθρωποι...
Μόνον αυτό...
Καλησπέρα Καλλιτέχνιδα...

KΑΡΜΕΝ είπε...

Να είσαι δίπλα, να νοιάζεσαι, να δίνεις αυτό που σου περισσεύει και όχι μόνο…
Η ανθρωπιά στο μεγαλείο της!
Την ίδια στιγμή που άλλοι εδώ, στις “πολιτισμένες” χώρες, το μόνο που σκέπτονται είναι τα φακελάκια και η εκμετάλλευση ανθρώπινου πόνου…

evi είπε...

πόσοι απο μας τους κοινούς θνητούς που νοιαζόμαστε για τα 'εν οικω' θα μπορουσαμε να κάνουμε τέτοια υπέρβαση? να γίνουμε Ανθρωποι- να θυμίσω το υπέροχο ποίημα του συμπατριώτη μου Ντ. Χριστιανόπουλου .Ίσως είναι καιρός όλοι μας να κοκκινίσουμε για την ευτυχία μας.Μπορούμε εστω αυτό?


ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ
Εσείς που βρήκατε τον άνθρωπό σας
κι έχετε ένα χέρι να σας σφίγγει τρυφερά,
έναν ώμο ν' ακουμπάτε την πίκρα σας,
ένα κορμί να υπερασπίζει την έξαψή σας,
κοκκινίσατε άραγε για την τόση ευτυχία σας,
έστω και μια φορά;
είπατε να κρατήσετε ενός λεπτού σιγή
για τους απεγνωσμένους;

Άστρια είπε...

Οι συνθήκες τραγικές.
Οι αριθμοί αδυσώπητοι μάρτυρες.
Παραδίπλα πόλεμοι, όπλα, ναρκωτικά..κύκλος αίματος και παράπλευρου πλούτου.
Παντού συντελούνται εγκλήματα.
Ευτυχώς κάποιοι άγγελοι υπάρχουν ακόμα στη γη που χαρίζουν ένα χαμόγελο και ένα χάδι στον πόνο.

roadartist μου, μας το θύμισες, σ'ευχαριστώ.
φιλάκια πολλά :)))

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Κάπως έτσι δικαιώνονται επιλογές των ανθρώπων, στάσεις ζωής, συμπεριφορές.
Απ'την άλλη, ένας κόσμος παράλληλος, που θα έπρεπε να μας απαγορεύει την αλαζονεία ή τα αφελή επιφανειακά χάχανα επί παντός.. Και που θα έπρεπε να μας θύμιζε το μέτρο, τη σεμνότητα, να μας γκρέμιζε τους παντοειδείς εγωισμούς ( ατομικούς, κοινωνιούς, εθνικούς..)
Γεια σου, καλλιτεχνάκι.

Aspa είπε...

Μπράβο τους, πραγματικά μπράβο. Τους θαυμάζω απεριόριστα!

Νατασα είπε...

Αυτό είναι πίστη
Ανεξαρτήτου ονόματος θρησκείας
Εγώ την λέω αγάπη
Κάποιοι άνθρωποι είναι τυχεροί που
υπάρχουν κάποιοι ακόμα "άνθρωποι"

Η ζωή είναι δικαίωμα όλων

panagiota είπε...

Αρτιστούλα ένα εύγε από καρδιάς θα σου γράψω μόνο για την αναφορά που έκανες σήμερα και θα καταπιώ εκείνο το δάκρυ της συγκίνησης για τους παλιούς αγωνιστές συμφοιτητές που είχα στην facolta di medicina in Italia που όταν τους ξαναβλεπα μετά από 6 μήνες που γύριζαν ...ζύγιζαν 50 κιλά με τα ρούχα τους.
Έφευγαν εθελοντικά τα ΑΣΤΕΡΙΑ αυτά για να βοηθήσουν όσο μπορούσαν τον τρίτο κόσμο.
Η αμοιβή τους?
Μια σκηνή, ένας καφές 2 λιτά γεύματα(κι εκείνο το κουτί το εβαπορέ που το μοίραζαν στα παιδιά με τις τουμπανιασμένες κοιλίτσες.
Τι άλλο να γράψω?
Ειναι ιστορίες με αρχή και δίχως τέλος.
Απλά θέλω να μου επιτρέψεις να στείλω έναν χαιρετισμό μέσα από εδώ σε μια μεγάλη ψυχή, ονόματι Λένια που δεν ξέρω πια αν ζει.
Αλλά ήτανε "πρώτη" στις αποστολές για πολλά χρόνια και δεν ήταν γιατρός!
Νοσοκόμα ήταν
Και έφτασε να εκτελεί χρέη γιατρού σε σεισμούς λοιμούς και καταποντισμούς όταν οι "άλλοι" εκφωνούσαν τον όρκο του Ιπποκράτη οραματιζόμενοι το φακελάκι, χλιδάτες βίλες και αστραφτερά αυτοκίνητα...

ILIAS είπε...

Την πολύ καλή καλησπέρα μου αγαπητή Αρτίστα. Πραγματικά μια ανάρτηση που κόβει την ανάσα. Και θα σταθώ στα προβλήματα που ανέδειξες και όχι στους 30 φοιτητές που πήγαν για 2 βδομάδες εκεί.Αυτοί ελπίζω μετά από αυτά που είδαν, να τηρήσουν τον όρκο του Ιπποκράτη όταν με το καλό έρθει η ώρα να τον δώσουν και να μην εισπράττουν φακελάκια... Κλείνοντας, όντως τόσες εικόνες, τόσες χιλιάδες λέξεις...

P.S. Το βραβείο στο έχουν δώσει τόσοι, που μάλλον θα είναι κουραστικό να στο στείλω και εγώ, αλλά έχεις το βραβείο της βαθιάς και ειλικρινής αγάπης και εκτίμησής μου αν αυτό αξίζει κάτι

Καλό βράδυ

Σπύρος είπε...

Πραγματικά πρέπει να υποκλιθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που προσφέρουν αγάπη και ζωη!

"ζαχαρούλα.." είπε...

αγαπημένη μου καλλιτέχνιδα... δεν θα γράψω τίποτα!!!! δεν βρίσκω τις κατάλληλες λέξεις.. απλά θα αναθεωρήσω πολλά στο μυαλό μου..

σε ευχαριστώ....

καλημέρα!!!

Roadartist είπε...

@ Meropi : Τραγική ειρωνεία και έχεις τόσο δίκιο.. Εμείς παίρνουμε αντιβιοτικά δίχως ουσιαστικό λόγο και εκεί που τα έχουνε άμεση ανάγκη δεν υπάρχουν..

Roadartist είπε...

@ tovene592 : Tovene συμφωνώ απόλυτα..Και αυτό είναι το πιο υποκριτικό και εξοργιστικό. Χίλια μπράβο και τόσα λίγα είναι.

Roadartist είπε...

@ Freedula : Παντού υπάρχει κάποιος που να έχει ανάγκη.. Σίγουρα.. ίσως και πάρα πολύ δίπλα μας.. αρκεί να έχουμε τη διάθεση να τον 'δούμε'.
Να είσαι καλά freedula φιλάκια.

Roadartist είπε...

@ faraona : Δεν έχεις και άδικο faraona.. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη άνθρωποι και εγώ υποκλίνομαι μπροστά τους.. Να είναι καλά.

Roadartist είπε...

@ if.. ιγένεια : Να είσαι καλά και να έχεις μια καλή μέρα!!! ;))

Roadartist είπε...

@ eirini : Δυστυχώς Ειρήνη δεν γίνεται κάτι ουσιαστικό να βγάλει αυτούς τους ανθρώπους από τη προκαθορισμένη μοίρα τους.. Σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν αρκετά. Κρίμα :(

Roadartist είπε...

@ Artanis : Έτσι ακριβώς, φιλάκια πολλά artanis..

Roadartist είπε...

@ agapi : Δυστυχώς η σύγκριση είναι αναπόφευκτη.. με όλα αυτά που μαυρίζουν τη ζωή εδώ και είναι τόσο εξόφθαλμα.. Μα και η τηλεόραση γιατί να μην έδινε ΧΡΟΝΟ σε αυτούς τους φωτεινούς ανθρώπους;; Γιατί δεν τους ΑΦΙΕΡΩΝΕΙ εκπομπές;;; Μόνο καλό θα έκανε. Και αισιόδοξο είναι και παρακινεί περισσότερους ακόμη.

Roadartist είπε...

@ evi : Ελάχιστοι. Αν κοκκινίσουμε είναι και αυτό κάτι για τα λάθη μας. Υπέροχο το ποίημά του Χριστιανόπουλου πραγματικά.

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Μέσα σε αυτό το χάος που περιγράφεις υπάρχουν και Άνθρωποι φωτεινοί.. Πρέπει να το θυμόμαστε αυτό συνέχεια Άστρια, πρέπει. Φιλιά πολλά.

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης : "θα έπρεπε να μας θύμιζε το μέτρο, τη σεμνότητα, να μας γκρέμιζε τους παντοειδείς εγωισμούς ( ατομικούς, κοινωνιούς, εθνικούς..)" Σε ευχαριστώ!

Roadartist είπε...

@ Aspa : όσα μπράβο και να πούμε λίγα θα είναι αλήθεια. Ας μιμηθούμε όσο μπορούμε κάτι και εμείς στη ζωή μας.

Roadartist είπε...

@ Νατασα : Αγάπη! Λέξη μαγική. Που είναι στο χέρι μας να την επιλέξουμε ως στάση ζωής.. Ζωή ένα δώρο..πρέπει να το τιμούμε.. :-))

Roadartist είπε...

@ panagiota : Παναγιώτα μου σήμερα το ίδιο έπαθα όπως και εχτές διαβάζοντας το σχόλιο σου. Εύχομαι το αστέρι ..εκείνη η νοσοκόμα, όπου και αν βρίσκεται να είναι καλά.. Δεν έχω λόγια σε ευχαριστώ.

Roadartist είπε...

@ EKTORAS : Φίλε μου Έκτορα το βραβείο για μένα είναι που περνάνε από εδώ άνθρωποι καλοπροαίρετοι με λόγια ψυχής..δίχως να θέλουνε να επωφεληθούν σε κάτι, και αφιερώνουν χρόνο να διαβάσουν, να προβληματιστούν, να επικοινωνήσουν. Αυτή είναι όντως τιμή και εγώ σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ και εσένα για τα λόγια σου, την αγάπη και τη φιλία σου. Καλημέρα σου :)

Roadartist είπε...

@ LOCKHEART : Έτσι ακριβώς, καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ "ζαχαρούλα.." : Να είσαι καλά φίλη μου.. Αναθεώρηση και εγώ το ίδιο.. να αλλάξουμε τρόπο σκέψης για να "ζούμε"!! Πολλά φιλάκια! Καλημέρααααααααα σουυυυυυυυυ@!!!

Fegia είπε...

Καλή μου φίλη.
Αξίζει ένα μεγάλο ΕΥΓΕ σε όλους εκείνους που αποφασίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους χειμαζόμενους συνανθρώπους μας, οπου γης.
Ενα μεγάλο εύγε και ένας απέραντος σεβασμός και ευγνωμοσύνη.
Γνωρίζω μια κυρία που ως πρέσβειρα έχει αναλάβει την βοήθεια μικρών παιδιών σε κάποια χώρα της Αφρικής...
Οι περιγραφες είναι συγκλονιστικές, ανάλογες με αυτές που αναφέρεις...

Από καιρό σκεφτόμαστε (η κόρη μου το απαιτεί) να "υιοθετήσουμε" ένα παιδάκι από την Αφρική...ακόμη δεν το έχουμε κάνει....

Μπράβο και σε σένα γλυκειά μου, που , όπως πάντα και με την ευαισθησία που σε διακρίνει, μας κρατάς ενήμερους και μας κινητοποιείς...

Πολλά πολλά φιλιά.!!!

ecogreenslarissa@gmail.com είπε...

Το βραβείο που παίρνουν οι άνθρωποι που αφήνουν δουλειές, οικογένειες και τη βολή τους για να βοηθήσουν συνανθρώπους τους είναι αυτό το αληθινό χαμόγελο που αναφέρεις! Αυτό αξίζει κάθε προσπάθεια!
Πολύ καλή ανάρτηση. Χαίρομαι να διαβάζω για τέτοια θέματα.

Θεοδώρα

Συννεφούλα είπε...

:) πολύ όμορφη ανάρτηση!!!

Πέρασα να σου αφήσω πολλά φιλάκια ;)

museum είπε...

Καλημέρα σου! Ευτυχώς που υπάρχει το διαδίκτυο και δραστήριοι άνθρωποι όπως εσύ και βγάζουν στο φως τέτοια σημαντικά έργα. Δεν είχα ακούσει τίποτα σχετικό.

Γενικώς πιστεύω ότι οι γιατροί μας είναι σήμερα ήρωες, οι συντριπτικά περισσότεροι. Και στην Ελλάδα, στα Νοσοκομεία μας, με τις εφημερίες και τη δουλειά τους. Δυστυχώς, σε μία χώρα φθόνου που ζούμε, δεν προβάλλεται τίποτα το θετικό, δεν τυγχάνουν τον πρέποντα σεβασμό. Πώς λοιπόν να γίνουν γνωστές τέτοιες συγκλονιστικές αποστολές;

Εμείς βέβαια μπορούμε να διατηρούμε την αισιοδοξία μας μέσα και από την γνώση ότι υπάρχουν τέτοιοι σημαντικοί άνθρωποι, αφανείς ήρωες της ανιδιοτελούς προσφοράς.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Πάρε από μένα της καρδιάς

ετούτα τα βραβεία

κι' εύχομαι
πάντα στη ζωή

να έχεις τα
πρωτεία

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

olivetreegirl είπε...

Τα στοιχεία που αναφέρεις είναι συγκλονίστηκα! Έτσι όπως το λες είναι , αυτοί οι άνθρωποι είναι τόσο κοντά μας και όμως ταυτόχρονα και τόσο μακριά… Μπράβο στα παιδιά και τους καθηγητές τους για την πρωτοβουλία αυτή, μακάρι να υπάρξουν κι άλλες!

Crazy Tourists είπε...

Όμορφα χαμόγελα!!!
Πρέπει να θυμόμαστε συνέχεια ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν όσα κι εμείς...

Τρελοτουρίστρια

eva είπε...

Πιστεύω πως όλοι οι γιατροί μας θα έπρεπε να περάσουν πρώτα από εκεί. Θα έκανε θαύματα στον δεοντολογικό τους κώδικα. Συγχαρητήρια σε όλους όσους τολμούν και το κάνουν.
Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για την αφιέρωση αυτής της συγκεκριμένης ανάρτησης. Με συγκίνησες πολύ. Ο πάπυρος πήγε σε καλά χέρια :)

Coco είπε...

πρέπει αυτές οι βρομοφαρμακευτικές εταιρίες να αφήσουν ελεύθερες τις πατέντες για τις χώρες της Αφρικής και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη, αρκετά βγάζουν από τις "πολιτισμένες" χώρες
αλλά εδώ έχουν αγοράσει τα δικαιώματα της έρευνας στο γονιδίωμα για χίλια χρόνια, τι κάθομαι και λέω..

iLiAs είπε...

..απλα ηρωες...respect σ΄αυτους τους ανθρωπους...
τιποτα αλλο να πω...

Καλο απογευμα Αρτιστα :)

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Όταν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι πως μπορείς να μη πιστεύεις οτι η ζωή έχει ελπίδες.

panagiota είπε...

Με την άδεια σου Αρτιστούλα μου θα προτρέψω τoν/την Fegia (διαβάζω όλα τα σχόλια των αναγνωστών σου)να γίνει ανάδοχος γονέας σ'εκείνο το παιδάκι που θέλει η κόρη τους.
22 Ευρώ το μήνα είναι και η μαμμή λέγεται ACTION AID.

Σε φιλώ καλή μου και εύχομαι κι εγώ να είναι καλά η Λένια ο Antonio και η παρέα του όπου και να βρίσκονται.

Δημιουργία είπε...

Είναι όντως αξιέπαινη η προσπάθειά τους και μακάρι να έβρισκαν περισσότερους μιμητές. Και ευχή όλων, να έρθει μια μέρα που εκεί θα έχουν μόνιμους γιατρούς και νοσοκομεία και δεν θα υπάρχει ανάγκη για τέτοιου είδους αποστολές!

Roadartist είπε...

@ Fegia : Fegia μου η πράξη αυτή θα ήταν υπέροχη. Και αυτό που σου προτείνει η Παναγιώτα δεν είναι καθόλου ασήμαντο.. Εύχομαι να πράξετε όπως εσείς επιθυμείτε..
Ναι απέραντος σεβασμός και θαυμασμός. Χαίρομαι μόνο και στη σκέψη ότι υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι. Καλό βράδυ φίλε μου..

Roadartist είπε...

@ Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας : Θεοδώρα ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που ικανοποιούνται με αυτά που λες είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι ένα αντίδοτο σε ότι αντίθετο γενικώς κυριαρχεί.

Roadartist είπε...

@ Συννεφούλα : Σε ευχαριστώ γλυκιά μου να είσαι καλά. Επίσης, καλό βράδυ!



@ museum : Πρέπει εμείς από το διαδίκτυο και μέσω των blogs να γνωστοποιούμε τέτοιες πράξεις.. Δυστυχώς δεν προβάλλονται όπως αξίζουν. Και στο τέλος θα πιστέψουμε πως υπάρχει μόνο ότι μας "δείχνουν"..

Roadartist είπε...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ : Γλυκιά γλαρένια σε ευχαριστώ, τα βραβεία τα αξίζουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Εγώ απλά το πόσταρα. Και σκοπεύω να συνεχίσω με παρόμοιες αναρτήσεις. Πιστεύω πως τις έχουμε απίστευτη ανάγκη.

Roadartist είπε...

@ olivetreegirl : Δυστυχώς πολύ κοντά μας, και αυτό είναι ακόμη πιο τραγικό. Ζούμε σε μια ευνοούμενη πολιτεία, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες.

Roadartist είπε...

@ Crazy Tourists : Έτσι ακριβώς! Τα καλύτερα νομίζω χαμόγελα :))



@ evaggelia-p : Συμφωνώ πραγματικά θα ήταν ότι καλύτερο όλοι να πέρναγαν από εκεί... για όλα όσα ανέφερες. Ξανά σε ευχαριστώ πολύ και εσύ με συγκίνησες. Καλό βράδυ.


@ Coco : Μεγάλες απάτες αυτές οι βρωμοεταιρείες.. πολύ μεγάλες.. Και πόσα "κάνουνε" που δεν τα ξέρουμε..

Roadartist είπε...

@ iLiAs : ..να είσαι καλά Ηλία μου, καλό σου βράδυ..


@ αχτίδα : Ακριβώς αυτό πιστεύω και εγώ και έτσι αισθάνομαι..Καλό σου βράδυ Αχτίδα..;)



@ panagiota : Και ο fegia και όλοι όσοι μπορούνε.. Μα να μη πηγαίνουμε όμως και μακρυά.. Παντού δίπλα μας υπάρχουν άνθρωποι που έχουνε ανάγκη..
Εύχομαι οι φίλοι σου να είναι καλά και να υπάρξουν πολλοί ακόμη σαν αυτούς..


@ Δημιουργία : Αυτό θα ήταν το πιο τέλειο που λες.. Μακάρι πραγματικά, αν και δυστυχώς είναι δυσοίωνες οι προβλέπεις..

Related Posts with Thumbnails