26 Ιουνίου 2008

Όρνιθες, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Φωτογραφία απο τη παράσταση Όρνιθες, σκηνοθεσία Καρόλου Κουν..

Το Θέατρο Τέχνης αναβιώνει με σεβασμό και δέος τη θρυλική παράσταση των Ορνίθων, για να τιμήσει τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου του Δασκάλου, του Καρόλου Κουν και να θυμηθεί τους ανεκτίμητους φίλους και συνεργάτες του, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Βασίλη Ρώτα, τη Ζουζού Νικολούδη, που μας χάρισαν αυτό το μαγευτικό ταξίδι στη χώρα των Πουλιών, τη Νεφελοκοκκυγία.

Πρόκειται για μια από τις ιστορικότερες παραστάσεις του Ελληνικού Θεάτρου. Η θρυλική παράσταση Όρνιθες παρουσιάστηκε το 1959 στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά διακόπηκε από τις αποδοκιμασίες, ενώ ο Κουν, χαρακτηρίστηκε τότε «βέβηλος».

Πρόκειται για την ίδια παράσταση, που ακόμα και σήμερα θεωρείται αξεπέραστη. Μια παράσταση σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, μουσική Μάνου Χατζιδάκι, σκηνικά Γιάννη Τσαρούχη και χορογραφία Ζουζούς Νικολούδη.

Ο χλευασμός των Ελλήνων, έρχεται σε αντίθεση με τους επαίνους και το σεβασμό των ξένων. Ο Κάρολος Κουν απορρίπτει τις προτάσεις για να σκηνοθετήσει στο εξωτερικό και παραμένει πιστός στο έργο στην Ελλάδα.


Αξίζει μια αναδρομή στο παρελθόν..

Ο Ποιητής..

Αριστοφάνης είναι ο τελευταίος του χορού με τις τέσσερες μεγάλες μορφές του θεάτρου και της δημοκρατίας, τον σεμνόν Αισχύλο, τον μακάριο Σοφοκλή, τον τραγικόν Ευριπίδη και τούτον τον χαριτωμένο, τον πατέρα της κωμωδίας. Αν άφηνε η τύχη και την κληρονομιά τούτη, όπως τόσους άλλους ανεχτίμητους θησαυρούς, να χανόταν, αν δεν έφτανε ως τ' αφτιά μας ο ζωντανός λόγος που λάλησαν αυτές οι εξαίσιες μορφές, πολύ μικρή και σκοτεινήν ιδέα θα μπορούσαμε να σχηματίζαμε, όχι μόνον για κείνη τη χρυσή εποχή, παρά και για τη Ζωή μας την ίδια, τόσο λαμπρό 'ναι το φως που ρίχνουν οι τέσσερες αυτοί στο πνεύμα του κόσμου.

Ο Αριστοφάνης, Αθηναίος, γεννημένος στην Αίγινα από πλούσιο σπίτι, έζησε και πέθανε στην Αθήνα (452-325 π.Χ). Ήταν πνεύμα ανώτερο και γενναίο, κι αφοσιώθηκε στο θέατρο• πίστευε, όπως κι η πολιτεία τότε, στη μεγάλη αποστολή της τέχνης για την προαγωγή της κοινωνίας κι αυτή την απoστoλή υπηρέτησε με τα έργα του (44 κωμωδίες, που σώζονται οι 11). Σατίρισε τις κακίες του καιρού του, τη δημαγωγία, την αργομισθία, τη συκοφαντία, τη σοφιστεία, ακόμα και τις νέες ιδέες, βλέποντας σ' αυτές την αιτία κι όχι το σύμπτωμα της διαφθοράς της κοινωνίας.

Η γλώσσα του είναι καθάρια Αττική, το ύφος του σεμνό, παρ' όλες τις αισχρολογίες του, ο λόγος του μουσικός, ο στίχος του χορευτικός, τα χορικά του απ' τα ωραιότερα δείγματα της λυρικής ποίησης. Γι' αυτές του τις χάρες και την παρρησία του ο Αριστοφάνης αγαπήθηκε απ' τους Αθηναίους, που τον ετίμησαν με το στεφάνι της ιερής ελιάς, που στεφάνωναν τους εθνικούς ήρωες. Αγαπήθηκε απ' όλους τους λαούς κι είναι μέτρο πολιτισμού η εκτίμηση του έργου του.

Η κωμωδία του "Όρνιθες" πρωτοπαραστάθηκε στα Μεγάλα Διονύσια το 414 π.Χ. και πήρε το δεύτερο Βραβείο, (πρώτος Αμειψίας με το"Κωμασταί", τρίτος Φρύνιχος με το "Μονότροπος").
Η Αθήνα τότε βρισκόταν στο μεσουράνημά της: η ειρήνη απ' το 421 είχε επουλώσει τις πληγές του πολέμου και ξανανιώσει τη δύναμη και την ορμή και την καταχτητική της όρεξη. Είχε κιόλας ριχτεί στη μεγαλύτερη υπερπόντια επιχείρηση που ξεκίνησε από ελληνικό λιμάνι και που 'γινε η καταστροφή της.

Αλλά το κακό δεν είχε γίνει ακόμα όταν παίχτηκαν οι "Όρνιθες". Ο ουρανός χαμογελούσε κι η Αθήνα χαιρόταν τον πλούτο και την προκοπή της, όλη αισιοδοξία κι έξαρση. Η έξαρση αυτή καθρεφτίζεται στην κωμωδία τούτη, όπου συνάμα σατιρίζεται και η υπερβoλή της έξαρσης, η έπαρση.

Ε μωρέ μωρέ, να μην τσιγκλάτε των θεών
τη φοβερήν οργή, μην όλο σας το γένος
το καταχώσει με του Δία το φτυάρι η Δίκη,
σας κατακεραυνώσει και σας κάνει στάχτη
κορμιά και πολυκατοικίες σας συθέμελα...


Η προειδοποίηση τούτη, σε μας σήμερα, που γνωρίζουμε ό,τι ο ποιητής τότε αγνοούσε, φαίνεται προφητική τραγική ειρωνεία.
Ένας Αθηναίος, που λιγώθηκε από την καλοπέραση στην Αθήνα, φεύγει, ανεβαίνει στα πουλιά και τα πείθει να χτίσουν στον αέρα πολιτεία, ν' αποκλείσουν τους θεούς και να εξουσιάσουν τον κόσμο. Μ' αυτή του την υπόθεση ο ποιητής βρίσκει ευκαιρία να βάλει σε κίνηση όλον τον μηχανισμό της σκηνής και με τα φανταχτερά ποικιλόχρωμα πουλιά και τα πετάγματά τους και τα λαλήματά τους να κάνει μια παράσταση φαντασμαγορική, πλούσια σε θέαμα, λυρισμό, γέλιο και πνεύμα."

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΩΤΑΣ - Εισαγωγή του Βασίλη Ρώτα από την μετάφραση - διασκευή του έργου "Όρνιθες" του Αριστοφάνη. Εκδ. Θέατρο/Επικαιρότητα.

Σκίτσα του Γιάννη Τσαρούχη για τα κουστούμια της παράστασης..

Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη στην ιστορική σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν θα παρουσιαστούν από το Θέατρο Τέχνης ύστερα από 49 χρόνια ξανά στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 20 & 21 Ιουλίου, στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ και σε περιοδεία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλα και στην Κύπρο.

Είναι η τρίτη αναβίωση χωρίς τη φυσική παρουσία του Καρόλου Κουν και η πρώτη που δεν είναι στη ζωή ούτε ένας από τους δημιουργούς της, ο Κάρολος Κουν, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Μάνoς Χατζιδάκις και η Ζουζού Νικολούδη, αλλά ούτε ο Γιώργος Λαζάνης και ο Μίμης Κουγιουμτζής που είχαν αναλάβει την αναβίωση των δύο προηγούμενων παραστάσεων.

Τη σημερινή αναβίωση ανέλαβαν με σεβασμό, οι μαθητές των μεγάλων δασκάλων: τη σκηνοθετική επιμέλεια ο Διαγόρας Χρονόπουλος, ο Κωστής Καπελώνης και ο Θόδωρος Γράμψας, τη διδασκαλία της χορογραφίας η Μαρίζα Τσίγκα, η Βικτωρία Τασοπούλου και η Βανέσα Ανδρικοπούλου. Την μουσική διδασκαλία ο Θοδωρής Οικονόμου με την Μαρίνα Χρονοπούλου, την επιμέλεια των σκηνικών και των κοστουμιών η Κατερίνα Σωτηρίου.

Πρόκειται για μια παράσταση που κάθε θεατρόφιλος και φίλος του Θεάτρου Τέχνης, δεν πρέπει να χάσει!

«Η αφετηρία και η βάση του θεάτρου, όπως και κάθε μορφής τέχνης, είναι η ποίηση και η μαγεία. Αν λείψουν αυτά, δεν υπάρχει θέατρο» Κάρολος Κουν

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων παραστάσεων διαμορφώνεται ως εξής: Σάββατο 5/7 Διόνυσος, Πέμπτη 10/7 Κύπρος-Αρχαίο Ωδείο Πάφου, Παρασκευή 11/7 Κύπρος-Λευκωσία (Σχολή Τυφλών), Κυριακή 13/7 Κύπρος-Λεμεσός (Κούριο), Πέμπτη 24/7 Χαλάνδρι, Σάββατο 26/7 Βραυρώνα, Πέμπτη 7/8 Πάτρα, Σάββατο 9/8 Ίλιδα, Δευτέρα 25/8 Υμηττός, Τετάρτη 27/8 Κέρκυρα, Παρασκευή 29/8 Κοζάνη, Κυριακή 31/8 Γιάννενα, Δευτέρα 1/9 Άρτα, Τετάρτη 3/9 Γκάζι, Παρασκευή 5/9 Σέρρες, Σάββατο 6/9 Θεσσαλονίκη, Κυριακή 7/9 Λάρισα, Δευτέρα 8/9 Ηλιούπολη, Τετάρτη 10/9 Αιγάλεω, Πέμπτη 11/9 Αττικό Θέατρο, Σάββατο 13/9 Μαραθώνας, Κυριακή 14/9 Νέα Σμύρνη, Δευτέρα 15/9 Ρέντη, Τρίτη 16/9 Παπάγου.

Πηγή θέατρο Τέχνης

83 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλησπέρα!
( Δέκα ακατέβατο στις επιλογές σου, μπράβο, μπράβο κλπκλπ )

Είχε τύχει...θέλω να πω είχα τύχη...να παρακολουθήσω το ανέβασμα στην Επίδαυρο στις αρχές της δεκαετίας του '80. Θυμάμαι τον Τσαρούχη και τον Κουν, στα άσπρα τους και οι δυο, να υποκλίνονται στο τέλος της παράστασης και μια κατάμεστη Επίδαυρος κατασυγκινημένη και ενθουσιασμένη να χειροκροτά. Στιγμιαία αίσθηση πως τούτη η Ελλάδα μ' αρέσει.

Πόσα χρωστάμε, άραγε, στον Κουν;

ΥΓ. Λένε οι μαθητές του πως, κατά τη διδασκαλία του χορού των Ορνίθων, επέμενε να πηδάνε ψηλά και να προσγειώνονται...μαλακά, σιγά σιγά. Πώς μεταφέρεται η αίσθηση, ε;

αθεόφοβος είπε...

H πρώτη παράσταση των Ορνίθων που δημιούργησε αντιδράσεις και έτσι σταμάτησαν οι παραστάσεις από τον τότε υπουργό Κωνστ.Τσάτσο,ήταν η αιτία που ο Φωκίων Δημητριάδης του είχε απο τότε κολλήσει μια κότα σε κάθε γελοιογραφία που του έκανε.

H.Constantinos είπε...

Γενικά, μου αρέσει το στυλ με το οποίο ανατρέχεις σε πράγματα που κάποιοι δεν ξέρουν καθόλου, και κάποιοι άλλοι ξεχνούν εντελώς...

Keep walking!

ILive2LoveMe είπε...

Υπέροχη ανάρτηση! Και εκτός από το καταιγισμό πληροφοριών, μου θύμισες και τον εαυτό μου, κάποια χρόνια πριν. Σε ένα μικρό τοπικό θεατράκι με μια σκηνή που στήσαμε μόνοι μας, να παίζουμε ένα κομμάτι από τις Όρνιθες. Να είσαι καλά γλυκιά μου! Φιλιά καληνύχτα!

Artanis είπε...

Όχι ρε γμτ, δεν θά 'ρθει Βόλο;
Διαμαρτύρομαι εντονότατα, καλλιτέχνιδά μου, έπρεπε να έρθει κι από 'δω...
Καταπληκτική ευκαιρία είναι αυτή, για όσους έχουν ακούσει για την 1η παράσταση και το σάλο που ξεσήκωσε...
να έχεις μία όμορφη μέρα...

leila είπε...

πες και οτι ηταν η παρασταση που πηγε σαν αποστολη στο πεκινο τον προηγουμενο μηνα πριν τους ολυμπιακους αγωνες στα πλαισια πολιτιστικων εκδηλωσεων, αλλα δυστυχώς δεν την ειδαμε απο την ελληνικη τηλεοραση..

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης: 10 ακατέβατο?? Διονύση έπρεπε να σε είχα καθηγητή χααχααχαχα :)) Σε ευχαριστώ! :)
Δεν είχα τη τύχη δυστυχώς να προλάβω όλες αυτές τις προσωπικότητες.. λόγω ηλικίας.. Εχω ακούσει ομως τόσες ιστορίες για τον Κουν, που δε σου κρυβω οτι καθε φορα που παω στο Θεατρο Τεχνης..νιωθω οτι ακομα και σημερα ειναι καπου εκει.. αναμεσα στους ηθοποιους.. Ηταν μεγάλη μορφή.. Τετοιοι άνθρωποι λείπουν σήμερα.. να έχουν αληθινή αγάπη και πάθος για αυτό που κάνουνε!
"Στιγμαία αίσθηση πως τούτη η Ελλάδα μ'αρέσει", είναι και αυτός ένας λόγος που τους αγαπώ πιο πολύ.. γιατί μέσω του Κουν, και του Μάνου, νιώθω πιο κοντά μου την Ελλάδα.. ή μάλλον συντελούν στο να την αγαπώ περισσότερο..
Διάβασε αν θες το αφιέρωμα που είχε κάνει στο Κάρολο Κουν τη μέρα του θανάτου του!! Ειναι το 1ο link που εχω στο post. Τοτε νομιζω δεν εμπαινες ακομη στο blog..
Είναι μια ανάρτηση που τη χάρηκα πάρα πολύ! Καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ αθεόφοβος; χααχ καταπληκτικό!! Εχω διαβάσει ενα σχετικό σκηνικό με αυτό που αναφέρεις.. Οτι μια φορά συναντήθηκαν οι δυο τους και ο Τσάτσος ρώτησε τον Δημητριάδη "Γιατί με ζωγραφίζετε πάντα δίπλα σε μια κότα?" και αυτός του απάντησε:"Μυστήριο πράγμα υπουργέ μου το ίδιο ακριβώς με ρωτάει και η κότα." :)))
Καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ H.Constantinos: Σε ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνε, καλημέρα! :)

Roadartist είπε...

@ ILive2LoveMe: Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε, γιατί καλώς ή κακώς αυτά τα θέματα δεν ειναι για όλους..ειδικά αρχαίες τραγωδίες! Σε ευχαριστώ πολύ :) Ναι βγήκε μεγάλη, όμως δεν ήθελα να παραλείψω κάτι απο όλα αυτά..και όποιος τα διαβάσει.. :)
Αυτές ειναι πραγματικά όμορφες αναμνήσεις.. Ποτέ δε θα το ξεχάσεις, ωραία! Καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ Artanis: Ναι αρτανις ειναι μια καταπληκτικη ευκαιρια για οσους εχουνε στο μυαλο τους τη πρωτη παρασταση..και μπορουν μεσω αυτής που θα δουν να ταξιδεψουν λιγο στο παρελθον...Δυστυχώς αυτές τις περιοχές αναφέρει το θεατρο τέχνης..καμια δεν ειναι κοντά σου? Καλή μέρα και σε σένα, φιλιά.

Roadartist είπε...

@ leila: Καλημέρα leila! Αυτή ακριβώς!! Η δευτερη φωτο στο ποστ, η έγχρωμη ειναι απο τη παράσταση στο πεκίνο..

Maria Mikro Analogo είπε...

Τι υπέροχη παράσταση! Κάποια εποχή το είχα λιώσει το cd επανέκδοσης :D Σε κάποια από τις παραστάσεις θα είμαι κι εγώ στο κοινό! Φιλιά και καλημέρα :D

Ανώνυμος είπε...

όταν παντρεύεται η διαχρονικότητα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων με την δημιουργικότητα και την έμπνευση των σύγχρονων καθοδηγητών, τα αποτελέσματα είναι μαγικά. Και αυτά που μας κάνουν περήφανους. Πόσα έχουμε να απολαύσουμε αν ανοίξουμε τα μάτια μας ... Και εσύ μας προετοιμάζεις για ένα από αυτά

Μαρια Νικολαου είπε...

Σπουδαια εγγραφή..
Για σπουδαια προσωπα..

Eulie Aeglie είπε...

Καλημέρα, roadartist. Αυτό πραγματικά είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Ναι, σεβασμός μπρος στην αφοσίωση και γη γενναιοδωρία τέτοιων δημιουργών που άφησαν πίσω τους για μας τέτοια έργα.

Φωτεινή S είπε...

Κάτι και για Κρήτη, βρε παιδιά!
Έστω και σαν απλή αναφορά πάντως, είναι πολύ σημαντική.

Fegia είπε...

Πρωτοποριακός και αξεπέραστος ο Κάρολος Κουν!
Και οι παραστάσεις του πραγματική επανάσταση για τα μέχρι τότε θεατρικά δρώμενα.
Σημάδεψε δημιουργικά τις επόμενες γενιές.

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω τις "όρνιθες" δύο φορές, στην Επίδαυρο και στο Palais des sports στη Θεσσαλονίκη. Με όλο το βαρύ πυροβολικό του "Θεάτρου Τέχνης" (Λαζάνη, Κουγιουμτζή, Αρμένη κλπ).

Για άλλη μια φορά σ' ευχαριστούμε για τον άμεσο, απλό και περιεκτικό τρόπο που μας ενημερώνεις ή/και μας θυμίζεις τον πολιτισμό μας (που όλο και φθίνει, δυστυχώς).

Φιλάκια

Adamantia είπε...

Σε διαβαζω καιρο, μ'αρεσει πολυ το blog σου και σημερα με συγκινησε ιδιαιτερα η αναρτηση για τον Κουν.
Ειχα δει την ιδια παρασταση με τον Διονυση στην Επιδαυρο κι ακομα συγκινουμαι οταν τη φερνω στο νου μου.
Γι'αυτη τη παρασταση, δεν δεχομαι κανεναν.. να παραλληλιζεται με τον Αριστοφανη.

π. ΛίΒυος είπε...

Οπως πάντα με σπουδαίες αναρτησεις!!!
Την Καλημερα μου!!!!

Unknown είπε...

;) όσα και να γραφτούν για τον Κάρολο Κουν είναι λίγα, μια παράσταση στην Επίδαυρο είναι μαγική στιγμή, αχ και αυτό το τραγούδι πώς το κατάφερες είναι το αγαπημένο μου κομμάτι να'σαι καλά ;)

Roadartist είπε...

@ Μαρία: Και εγώ Μαρία! Ευτυχώς θα γίνουν αρκετές στην Αθήνα.. τώρα θα ήθελα να την έβλεπα στο Ηρώδειο, αλλά θα δούμε αν θα μπορέσω! Η προπώληση ξεκινά στις 30/6. Φιλιά!

Roadartist είπε...

@ evlahos: Καλημέρα Βαγγέλη, έτσι ακριβώς όπως το έγραψες είναι. Να είσαι καλά, όντως υπάρχουν αρκετά δίπλα μας ακόμη που αξίζουν τη προσοχή μας και αν τα κηνυγάμε έχουνε να μας δώσουνε απόλαυση ψυχική και ουσιαστική. Καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλημέρα Μαρία σε ευχαριστώ, φιλάκια πολλά :)

Roadartist είπε...

@ Aeglie: Αίγλη καλημέρα, χαίρομαι με όσα έγραψες.. Εχεις δίκιο.. αυτοί οι άνθρωποι στάθηκαν αρκετά γενναιόδωροι απέναντι μας ..και η παρακαταθήκη τους δε θα πάψει ποτέ να εμπνέει. Τα φιλιά μου.

Roadartist είπε...

@ Φωτεινή S: Περιεργο που δε θα παιχτει στη Κρήτη όντως.. Φωτεινή σε ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα :))

Roadartist είπε...

@Fegia: Θα επαναληφθώ.. ούτε τον Κουν τον πρόλαβα :( αλλά δε πειράζει.. νιώθω όλα όσα γράφετε, όσοι είδατε κάποια δουλειά του.. Λίγο ζηλεύω :) αλλά εντάξει!!Χαίρομαι να διαβάζω αναμνήσεις σας!
Αξεπέραστος.. υπέροχος.. μύθος, ένας σπάνιος θεατράνθρωπος!
Σε ευχαριστώ πολύ Fegia. Να έχεις μια όμορφη μέρα, φιλιά.

Roadartist είπε...

@ Adamantia: Σε ευχαριστώ για τα λόγια σου. Καλώς όρισες λοιπόν ....στον σχολιασμό :))
Ήσασταν στην ίδια παράσταση με το Διονύση..και τώρα βρεθήκατε στο ίδιο blog να τη σχολιάζετε, μετά απο τόσα χρόνια!! Αυτό μου αρέσει πάρα πολύ!! :)) Διονύση το διάβασες?? χιχι :)
Κανείς ποτέ δεν τόλμησε και δεν θα τολμήσει να παραλληλιστεί με τον Αριστοφάνη..Και ο σκοπός του Κουν ήταν να γνωρίσει στο ελληνικό κοινό τους μεγάλους ξένους κλασικούς και σύγχρονους συγγραφείς, αλλά και να το φέρει σε επαφή με το Αρχαίο Δράμα. Και ας μην είχε τη στήριξη απο το κράτος.. Χαίρομαι που πέρασες! Καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ π. Λιβυος: Αγαπητέ μου φίλε σε ευχαριστώ πολύ! Και τη δική μου χαμογελαστή καλημέρα :)

Roadartist είπε...

@ street spirit: Γειά σου φίλε μου!!! Οτι και να γράψεις για τέτοιες προσωπικότητες πάντα λίγο θα είναι.. ΑΛΛΑ πάντα αξίζει και πρέπει να τους θυμόμαστε.. :)
Η monika ειναι πραγματικά απο τις πιο αγαπημένες μου νεες φωνές, τη ειδα και σε live και αξίζει :) πολύ!! Χαίρομαι που αρέσει κ σε σένα! Φιλιά :)

reader είπε...

Καλό καλοκαίρι, θα τα πούμε το Σεπτέμβρη!

Adamantia είπε...

Μα δεν εννοουσα τον Κουν, τον Λαζοπουλο και οσους τον αναφερουν σαν συγχρονο Αριστοφανη εννοουσα!

Roadartist είπε...

@ Μαργαρίτα: Μαργαρίτα μουυυυ :) καλό καλοκαίρι να περάσεις τέλεια! :))))) ΦΙΛΙΑ!!!!

Roadartist είπε...

@ Adamantia: A, να αγιάσει το στόμα σου!!!! Και ξανά να αγιάσει το στόμα σου :)) συμφωνώ βέβαια!!

Νατασα είπε...

την καλησπέρα μου με θαυμασμό στον Καρολο Κουν και φυσικά σε εσένα για τις επιλογές σου

Ανώνυμος είπε...

Από τις νέες τραγωδίες προτιμώ τις Αρχαίες :)) Από όλες αυτές τις μεταμοντέρνες μπούρδες...Ο Κουν θεατράνθρωπος με όλη τη σημασία της λέξεως!!! Άρωμα Ελλάδας Κουν-Χατζιδάκης-Τσαρούχης, ιερά τριάδα πως να μην ξεπηδήσει η μαγεία.Μας μαγεύεις κι εσύ με τις αναρτήσεις σου :)) Φιλιά πολλά!

Nefelli είπε...

Κοριτσάκι καλησπέρα.
Πέρασα να αφήσω τις καλησπέρες μου και είδα καινούρια ανάρτηση....

Όρνιθες!!!!!!

Δεν έχω τον απαραίτητο χρόνο και το ανάλογα καθαρό μυαλό, αυτή τη στιγμή.
Θα επιστρέψω για να του αφιερώσω, την προσοχή που του αξίζει.
Βιαστικό φιλί, για την ώρα

καλημέρα είπε...

καλησπέρα!
Η παράσταση αυτή έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία και εξέλιξη. Το πρώτο-πρώτο ανέβασμα, εκείνο που κατέβηκε, πράγματι δεν ήταν καλό, ήταν μια μαλλον κακή παράσταση με πολλά προβλήματα. Η ιστορική παράσταση για την οποία μιλάμε όλοι πλέον και αυτή αναβιώνεται, αυτή ανέβηκε στο εξωτερικό, είναι το δεύτερο ανέβασμά της, πάντα από τον Κουν ο οποίος άλλαξε κάποια πράγματα, όπως τη χορογραφία-στην πρώτη παράσταση η χορογραφίες είναι της Ραλλούς Μάνου, στη δεύτερη της Ζουζούς Νικολούδη- και τότε πραγματικά ή παράσταση απογειώθηκε. Μη σε ζαλίζω όμως άλλο.
Είδα στο site του διαδικτυακού περιοδικού Ηριδανού, το οποίο πολύ εκτιμώ, ένα σπάνιο βίντεο από τους "Όρνιθες" του 1959. Είναι σε αυτή τη διεύθυνση: www.hridanos.gr/volume08/afieroma/video_ornithes.php

φιλιά!

καλημέρα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Κούκος είπε...

Kαλλιτέχνιδα,
ότι και να πείς για αυτή τη παράσταση είναι λίγα. Τόσα ιερά τέρατα της τέχνης μαζί!!!
Κουν, Χατζιδάκις, Τσαρούχης, Νικολούδη.
Ένα μικρό απόσπασμα
από τις πρόβες τον Αύγουστο του 1975

zero είπε...

Παρα πολυ καλο το ποστ.
Την καλησπερα μου.

Kaveiros είπε...

Τελειο!

kikop80 είπε...

Καλησπέρα αρτιστάκι!
Μακάρι να υπήρχε ιδανικά κατάσταση και να μπορούσες έτσι να αφεθείς στην απόλαυση της τέχνης και του πνεύματος!
Μιά τέτοια όαση είναι και οι όρνιθες, που σε κάνουν να σκεφτείς αλλά και να ξεχάσεις για λίγο την πραγματικότητα!
Πολύ καλή και σωστή ενημέρωση!
Φιλιά!

Sophia Kollia είπε...

Δεν πρόλαβα να δώ τον Κούν,,,οι μεγάλοι είναι λίγοι, αλλά το άστρο τους φωτίζει για καιρό,,,μέχρι να φανεί κάποιο άλλο!

Από μικρό κι από τρελό είπε...

Πρέπει να ήταν υπέροχη η παράσταση. Λες ότι αναβιώνει.. πότε γίνεται αυτό?

Καλό βράδυ

Ανώνυμος είπε...

Όρνιθες του Αριστοφάνη λοιπόν!!
Πολύ ωραίες πληροφορίες!!!

Άστρια είπε...

Διαχρονικά και πάντα επίκαιρα κείμενα, μεγάλες μορφές της τέχνης και παραστάσεις σταθμοί.

Πολύς κόπος για αυτή την όμορφη ανάρτηση. Μπράβοοο!!!
Απόλαυσα το διάβασμά της.

Καλό Βράδυ, φιλιά:)) :))

νατασσΆκι είπε...

Σ' αυτά τα ποστ σου, δεν έχω λόγια..
Είναι προσεγμένα και εξαιρετικά, και τα διαβάζω με μεγάλη προσοχή -πόσο μάλλον που είναι για τον αγαπημένο Κουν και το θέατρο τέχνης! Η συγκεκριμένη κωμωδία του Αριστοφάνη είναι από τις πιο αγαπημένες μου, και ελπίζω να καταφέρω να τη δω :)

Να είσαι καλά, roadartist μου!
:)))

amelie είπε...

πολυ ωραιο αφιερωμα και φυσικα θα στο ξαναπω αλλα ευτυχως που εισαι και εσυ κ μας ενημερωνεις για κτ της προκοπης που γινεται σε τουτο τον καυτο τοπο!
γεια σου φιλεναδα!

Alexis B είπε...

Καλημέρα road, ωραίο ποστ, τί να σχολιάσω???
Θα πώ μόνο ότι έχω δεί όρνιθες στην Επίδαυρο. εκπληκτικό.
Οσο γιά τον Κουν, μπορεί να μήν υπήρχε αρχαίο δράμα επί σκηνής αν δεν υπήρχε Κ. Κούν
Καλή μέρα

Roadartist είπε...

@ Νατασα: Να είσαι καλά Νατάσα σε ευχαριστώ πολύ, μια όμορφη μέρα να έχεις.. :)

Roadartist είπε...

@ Παναγιώτης Ράμμης: Καλημέρα πράκτορα Π.Ρ. :)))) Ακριβώς έτσι απο τις νέες τραγωδίες που μας περιτρυγιρίζουν.. προτιμούμε τις αρχαίες, οι οποίες πάντα έχουνε και ένα σκοπό..δίδαγμα..Το θέατρο όπως και κάθε μορφή τέχνης πρέπει να διαποτίζεται με 'μαγεία'.. όπως είχε πει ο Κουν.. "Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας"
Μόνο έτσι μπορεί να υφίσταται κάθε μορφή τέχνης για εμένα...
Χαίρομαι που συμφωνούμε συνοδοιπόρε... :)
"Η Τέχνη είναι μεγάλη. Θα την πλησιάσουμε με ευλάβεια και σεβασμό. Δεν έχουμε το δικαίωμα να την κατεβάζουμε στο ανάστημά μας"!! Λόγια ενός αληθινού θεατρανθρώπου..
Σε ευχαριστώ Παναγιώτη, πολλά φιλιά :))

Roadartist είπε...

@ Nefelli: Νεφέλη εύχομαι όλα να πάνε καλά με το κοριτσάκι.. Να προσέχεις τον εαυτό σου και την οικογένεια σου..και μη νοιάζεσαι για το post..Εύχομαι όλα να πάνε καλά.. Καλημέρα..

Roadartist είπε...

@ ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Καλημέρα..Αναστασία! Σε ευχαριστώ πολύ για τις τόσο ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μας παρέθεσες.. αλλά και για το link.. Το site του διαδικτυακού περιοδικού Ηριδανού το διαβάζω και εγώ...το έχω και στα links του blog, αλλα τη συγκεκριμένη σελίδα δεν την είχα δει. Και πρώτη φορά είδα το βίντεο απο τη παράσταση των Ορνίθων.. Μπήκε στα αγαπημενα του υπολογιστή μου..Σε ευχαριστώ πολύ.. :)) συντονίζομαι να σε ακούσω, καλημέρα!!

Roadartist είπε...

@ Κούκος: Καλημέρα Κούκε, λίγα θα είναι ναι.. Σε ευχαριστώ πολύ για το απόσπασμα.. πολύτιμο και δεν το είχα ξαναδεί :) να είσαι καλά!!

Roadartist είπε...

@ zero : Zero σε ευχαριστώ πολύ που πέρασες και για τα λόγια που μου άφησες, τη καλημέρα μου.

Roadartist είπε...

@ Kaveiros : Να είσαι καλά, ευχαριστώ :)) Φιλιά!

Roadartist είπε...

@ kikop80: Γειά σου φίλε μου! Οαση είναι ναι.. με όλα όσα επικρατούν σήμερα στην Ελλάδα, αυτά τα θεάματα ειναι σαν να εχουν ξεπεταχτεί απο κάπου αλλού.. :) σε κάνουν όντως να προβληματιστείς, να γελάσεις, να ξεχαστείς και να φύγεις με 'γεμάτο' το βλέμμα και τη καρδιά :) φιλάκια, σε ευχαριστώ πολύ!!

Roadartist είπε...

@ sofia: Καλημέρα Σοφία!!! Καλώς όρισες απο τις διακοπούλες..:) Το άστρο τους θα λάμπει για πάντα.. ακόμα και αν φανεί κάποιο άλλο, το άστρο καλλιτεχνών όπως του Κουν..δε θα σβήσει ποτέ!! Φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ Από μικρό κι από τρελό: Μένεις Αθήνα? Αν ναι, θα έχεις αρκετές ευκαιρίες να το δεις.. Στο Ηρώδειο στις 20 & 21 Ιουλίου..αλλά και σε άλλα θέατρα, τα οποία τα αναφέρω στο τέλος του post. Τη καλημέρα μου, να σαι καλά!!

Roadartist είπε...

@ Akon: Χαίρομαι πολύ που τις βρήκες ενδιαφέρουσες Ακον! Να είσαι καλά, καλημέρα :)

Roadartist είπε...

@ Άστρια: Καθόλου κόπος..μόνο μεγάλη χαρά.. Είπαμε τέτοιες αναρτήσεις τις φτιάχνω με απίστευτη χαρά..το "χόμπι" μου που λέγαμε?? :) Με 'πέρνουν' μαζί τους αυτά τα θέματα.. χαρά μου λοιπόν! Χαίρομαι διπλά που την απόλαυσες και εσύ! Σε ευχαριστώ πολύ! Φιλιά!

Roadartist είπε...

@ νατασσάκι: Αχ Νατασσάκι σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα λόγια σου! Πραγματικά να είσαι καλά, σε ευχαριστώ που τα διαβάζεις με προσοχή..Τιμή μου Νατασσάκι.. και εγώ θα προσπαθήσω βέβαια να τη δώ..να είσαι καλά, πολλά φιλιά :)

Roadartist είπε...

@ amelie: Αμελί σε ευχαριστώ πολύ, χαρά μου είναι η δημιουργία αυτών των posts. "Καυτός" τόπος όπως τον λες..δυστυχώς.. :) Γειά σου και απο εμένα φίλη μου να εισαι καλα!

Roadartist είπε...

@ Alexis B: Αλέξη χαίρομαι τόσο πολύ που σου άρεσε! Και αυτό που αναφέρεις, είναι σημαντικό για εμένα! Ορνιθες στην Επίδαυρο??
Να είσαι καλά.. φιλιά!!

demon είπε...

Έχεις πρόσκληση... κι επίσημα πλέον.

patsiouri είπε...

Το ρούφηξα!
Ευχαριστούμε!

Mariela είπε...

Η παράσταση είναι εξαιρετική!!!!
Όποιος δεν την έχει δει, και μπορεί, ΝΑ ΜΗΝ ΤΗ ΧΑΣΕΙ!!!!

peiraxthri είπε...

Ευχαριστούμε πολύ που μας ενημέρωσες! Καλό Σαββατοκύριακο!

P. Kapodistrias είπε...

Πάντα μαθαίνω εδώ στη Σχολή σου!!!

Έσο καλά και εντέχνει!

Ο Κουν, ο θησαυρός μας!

dr.SeenG είπε...

Χμ... ντρέπομαι που θα το πω...αλλά με το θέατρο δεν τα πάω καλά. Το αρχαίο θέατρο του Δίου είναι μόλις 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από το σπίτι μου αλλά μια φορά πήγα μόνο πέρυσι να δω Αριστοφάνη (δεν θυμάμαι ποια παράσταση ακριβώς) με τον Χαϊκάλη. Ήταν ωραίο (με τις σύγχρονες προσαρμογές), ίσως ξαναπάω αλλά σίγουρα δεν είναι στις πρώτες μου επιλογές...
ΥΓ. Περιμένω ένα (-) προτού φύγεις για διακοπές ε... Και καλά να περάσεις όπου και να πας :)

Roadartist είπε...

@ demon : Να είσαι καλά, σε ευχαριστώ δαιμονάκι :) φιλιά!

Roadartist είπε...

@ patsiouri: Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό!! :) Να είσαι καλά, εγώ ευχαριστώ :)

Roadartist είπε...

@ Mariela: Συμφωνώ Μαριέλα.. Καλησπερα, φιλιά!

Roadartist είπε...

@ peiraxthri: Πειρακτήρι χαίρομαι που σε ξαναβλέπω.. να είσαι καλά, παρακαλώ, καλό σαββατοκύριακο!

Roadartist είπε...

@ Π.Κ.: Σχολή?? Οχι δα! :) Καλέ μου π.κ. σε ευχαριστώ πολύ, καλό απόγευμα στο όμορφο νησί σου :))

Roadartist είπε...

@ dr.Seeng : Ποτέ δεν είναι αργά για να το αγαπήσεις.. Αν έμπαινες κ το χειμώνα θα έβλεπες διάφορα posts για θεατρικές παραστάσεις που παρακολούθησα εφέτος.. Απο του χρόνου να είμαστε καλά και θα τα λέμε πιο πολύ.. Νομίζω οτι το θέμα είναι ποια παράσταση θα δεις.. είμαι σίγουρη οτι αν επιλέξεις τη σωστή .. αυτή θα σε μαγέψει.. Οι λάθος επιλογές.. μπορούν να σε κάνουν..μέχρι και να μη ξαναπας! :)
Σε ευχαριστώ πολύ, μέχρι τη Δευτέρα θα το έχεις :) Καλο σκ!!

akb8862 είπε...

Υπέροχη & πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Με συγκινεί ιδιαιτερα πάντα η γραφή σου. Καλό Σ/Κ !

Flora είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ Ο,ΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ.

Καλά είμαι γραφική πια.
Το γράφω κάθε φορά που μπαίνω εδώ μέσα... Μα τι να πω;

Εννοείται πως αυτή την παράσταση δεν πρέπει να τη χάσουμε.
Λέω να πάω με τους μαθητές μου μαζί (φέτος ξέρεις κάναμε Όρνιθες). Θα ξετρελλαθούν. Είδαμε και Ελένη και Ηλέκτρα με τα παιδιά. Τώρα φυσικά θέατρο Τέχνης και Όρνιθες... τι καλύτερο;
Σε ευχαριστώ γλυκειά μου roadartist!
Καλό Σαββατοκύριακο!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Θα σταθώ στα λόγια του μεγάλου Κούν: Η αφετηρία και η βάση του θεάτρου είναι η ποίηση και η μαγεία!
Και πιστεύω ότι η ποίηση και η μαγεία είναι επίσης αφρετηρία και βάση για μιά καλύτερη ζωή!

Roadartist είπε...

@ akb8862: Σε ευχαριστώ πολύ akb8862, με χαροποίησε πολύ το σχόλιο σου.. καλη εβδομαδα!

Roadartist είπε...

@ Flora: Φλώρα ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ παρα πολύ!! Να μπαινεις συχνότερα λοιπόν..κανω ενα διαλειμμα, φευγω για ταξιδάκια..και θα επιστρεψω ευχομαι με υγεια, χαρά και διάθεση για περισσότερες καλές αναρτήσεις!
Να πας εννοείται μαζί με τους μαθητές σου.. Είσαι φοβερή καθηγήτρια, πραγματικά φοβερή.. και έχεις και δικά σου παιδιά.. Να είσαι πάντα καλά και να έχεις δύναμη για το έργο που επιτελείς. Γιατί κάνεις έργο.. τα φιλιά μου!

Roadartist είπε...

@ βιολιστης στη στεγη: Εχεις απόλυτο δίκιο, και εννοείται πως είμαι σύμφωνη.. και εγώ αυτό πιστεύω.. που η μαγεία και η ποίηση είναι ΠΑΝΤΑ δίπλα μας.. αρκεί να μπορούμε να σταθούμε να τη δουμε και να την αγγίξουμε!

Related Posts with Thumbnails